Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32005D0119

    2005/119/ΕΚ: Απόφαση των Γενικών Γραμματέων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου, της Επιτροπής, του Γραμματέα του Δικαστηρίου, των Γενικών Γραμματέων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, της Επιτροπής των Περιφερειών και του Εκπρόσωπου του Διαμεσολαβητή, της 26ης Ιανουαρίου 2005, όσον αφορά την οργάνωση και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης

    ΕΕ L 37 της 10.2.2005, p. 17–20 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (BG, RO, HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2005/119(1)/oj

    10.2.2005   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 37/17


    ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΏΝ ΓΡΑΜΜΑΤΈΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΫ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ, ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ, ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ, ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΈΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΊΟΥ, ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΏΝ ΓΡΑΜΜΑΤΈΩΝ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΫ ΣΥΝΕΔΡΊΟΥ, ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ, ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΏΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΡΌΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΉ

    της 26ης Ιανουαρίου 2005

    όσον αφορά την οργάνωση και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης

    (2005/119/ΕΚ)

    ΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ, ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ, ΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ, ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ, ΚΑΙ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ,

    Έχοντας υπόψη:

    τον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης των μονίμων υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και το καθεστώς που ισχύει στο λοιπό προσωπικό αυτών των Κοινοτήτων όπως προβλέπονται από τον κανονισμό (ΕΟΚ, Ευρατόμ, ΕΚΑΧ) αριθ. 259/68 του Συμβουλίου (1),

    την απόφαση 2005/118/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου, της Επιτροπής, του Δικαστηρίου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, της Επιτροπής των Περιφερειών και του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, της 26ης Ιανουαρίου 2005, που αφορά την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (2), και ιδίως το άρθρο 5,

    Μετά από διαβούλευση με την επιτροπή του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Η διοργανική συνεργασία σε θέματα επιμόρφωσης θα πρέπει να ενισχυθεί με στόχο την μετάδοση των κοινών αξιών των κοινοτικών θεσμικών οργάνων. Αυτή η συνεργασία αποτελεί σημαντική προστιθέμενη αξία ειδικά όσον αφορά την πρόσβαση στην επιμόρφωση, τη διεύρυνση της προσφοράς και τη μείωση του μοναδιαίου κόστους.

    (2)

    Σύμφωνα με την αρχή της χρηστής διαχείρισης θα πρέπει να υιοθετηθεί μία προοδευτική προσέγγιση για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, που στο εξής αποκαλείται «η Σχολή».

    (3)

    Η απόφαση που αφορά την ίδρυση της Σχολής αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των Γενικών Γραμματέων, του Γραμματέα του Δικαστηρίου και του εκπροσώπου του Διαμεσολαβητή να εντοπίσουν τους τομείς της επιμόρφωσης που θα της αναθέσουν.

    (4)

    Όταν ένα από τα θεσμικά ιδρυτικά όργανα εφαρμόζει κάποια πολιτική επιμόρφωσης του προσωπικού του σε κάποιο τομέα, η οποία ανατίθεται στη Σχολή, θα πρέπει, προκειμένου να διευκολύνει την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, να εξασφαλίσει τη συμμετοχή ενός ελάχιστου αριθμού υπαλλήλων του στα μαθήματα που οργανώνει η Σχολή στις περιπτώσεις που η επιμόρφωση αυτή είναι υποχρεωτική ή προϋπόθεση για την άσκηση ορισμένων καθηκόντων και, ειδικά, διοικητικών καθηκόντων.

    (5)

    Η Σχολή καθώς και οποιοδήποτε άλλο όργανο επιμόρφωσης, θα πρέπει να είναι σε θέση να αξιοποιεί επωφελώς μία συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπό τη μορφή δικτύων.

    (6)

    Θα πρέπει να προσδιορισθεί ο τρόπος διοικητικής υπαγωγής της Σχολής στην Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, όπως προβλέπεται από το άρθρο 4 της απόφασης που αφορά την ίδρυση της Σχολής,

    ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΩΣ ΕΞΗΣ:

    Άρθρο 1

    Καθήκοντα της Ευρωπαϊκής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης

    1.   Η Ευρωπαϊκή Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, που στο εξής αποκαλείται «η Σχολή», σχεδιάζει, διοργανώνει και αξιολογεί για λογαριασμό των θεσμικών οργάνων που υπογράφουν την παρούσα απόφαση για την ίδρυση της Σχολής (που στο εξής αποκαλούνται «τα θεσμικά όργανα») τις ακόλουθες δράσεις επιμόρφωσης:

    α)

    τους κύκλους μαθημάτων σε θέματα διαχείρισης για τους μόνιμους υπαλλήλους και το λοιπό προσωπικό που καλούνται, ή θα μπορούσαν να κληθούν, να ασκήσουν διοικητικά καθήκοντα·

    β)

    τους κύκλους μαθημάτων κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, για τα νέα μέλη του προσωπικού·

    γ)

    την υποχρεωτική επιμόρφωση που προβλέπεται στο άρθρο 45α του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης στο πλαίσιο της μετάβασης σε ανώτερη κατηγορία.

    2.   Όσον αφορά τον κύκλο μαθημάτων διοίκησης και τον κύκλο μαθημάτων κατά την ανάληψη των καθηκόντων που προβλέπονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α) και β) του παρόντος άρθρου κάθε θεσμικό όργανο μπορεί να διοργανώσει ανάλογα με τις δικές του ανάγκες, κύκλους μαθημάτων συμπληρωματικούς εκείνων που διοργανώνονται από τη Σχολή. Η Σχολή είναι αποκλειστικά αρμόδια για την διοργάνωση της επιμόρφωσης που προβλέπεται στην παράγραφο 1 στοιχείο γ).

    Άρθρο 2

    Ευθύνες των οργάνων

    1.   Η αρμόδια για τους διορισμούς αρχή του κάθε θεσμικού οργάνου θέτει στη διάθεση της Σχολής με βάση τους κανόνες που έχει εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 7 στοιχείο ζ) έναν επαρκή αριθμό μονίμων υπαλλήλων-ομιλητών.

    2.   Μετά από αίτημα της Σχολής και στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, τα θεσμικά όργανα θέτουν τις αίθουσες επιμόρφωσης στη διάθεσή της σύμφωνα με τους κανόνες που έχει καθορίσει το διοικητικό συμβούλιο.

    Άρθρο 3

    Άλλες υπηρεσίες

    1.   Με βάση γραπτή συμφωνία ανάμεσα στο διευθυντή της Σχολής και σε κάθε κοινοτικό όργανο, υπηρεσία ή οργανισμό μετά από αίτημά τους, η Σχολή δύναται να επιτρέπει τη συμμετοχή του προσωπικού τους στους κύκλους μαθημάτων που διοργανώνει για λογαριασμό των θεσμικών οργάνων, εντός των ορίων των διαθεσίμων θέσεων.

    2.   Στη συγκεκριμένη περίπτωση των επιμορφώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 στοιχείο γ) οι θέσεις που θα διατίθενται ετησίως σε κάθε κοινοτικό όργανο, υπηρεσία ή οργανισμό θα είναι ανάλογες με τις ανάγκες τους προκειμένου να εξασφαλισθεί η ίση μεταχείριση όλων των υπαλλήλων με βάση τις διατάξεις του άρθρου 45α του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης. Ο αριθμός των θέσεων καθώς και η συμμετοχή στις δαπάνες θα καθορίζονται ετησίως από το διοικητικό συμβούλιο.

    3.   Η Σχολή μπορεί κατόπιν γραπτής συμφωνίας να εντάξει στο πρόγραμμα επιμόρφωσης κύκλους μαθημάτων που ζητεί κάποιο όργανο υπηρεσία ή οργανισμός υπό τον όρο ότι η δραστηριότητα αυτή δεν θα παρεμποδίζει την διοργάνωση των κύκλων μαθημάτων που προορίζονται για τα θεσμικά όργανα. Κάθε συμφωνία αυτού του είδους θα πρέπει να προβλέπει τους κανόνες χρηματοδότησης σχετικά με τις υπηρεσίες που θα παρέχει η Σχολή και θα χρειάζεται, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ, την εκ των προτέρων έγκριση του διοικητικού συμβουλίου.

    4.   Κατά περίπτωση και μετά από αίτημα ενός θεσμικού οργάνου, λοιπού οργάνου, υπηρεσίας ή οργανισμού, η Σχολή μπορεί να παρέχει βοήθεια όσον αφορά την τεχνική και τις μεθόδους της επιμόρφωσης ή οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη που έχει σχέση με το πεδίο των αρμοδιοτήτων της ύστερα από συμφωνία με το διευθυντή της Σχολής, η οποία θα περιλαμβάνει και τις σχετικές λεπτομέρειες δημοσιονομικής κάλυψης.

    Άρθρο 4

    Ενστάσεις και αιτήματα

    1.   Ο διευθυντής της Σχολής ασκεί καθήκοντα αρμόδιας για τους διορισμούς αρχής βάσει του άρθρου 90 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης σχετικά με όλα τα αιτήματα ή όλες τις ενστάσεις που αφορούν τις αρμοδιότητες της Σχολής.

    2.   Σε περιπτώσεις τέτοιων ενστάσεων, ο διευθυντής της Σχολής συμβουλεύεται τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου ως προς το εάν αυτός προτίθεται να επικυρώσει την αρχική του απόφαση.

    3.   Η Σχολή απαντά στα αιτήματα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή σχετικά με οποιοδήποτε θέμα των αρμοδιοτήτων που της ανατίθενται βάσει της παρούσας απόφασης.

    Άρθρο 5

    Διοργάνωση των δραστηριοτήτων

    1.   Κατά γενικό κανόνα, οι κύκλοι μαθημάτων που οργανώνει η Σχολή παραδίδονται τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Λουξεμβούργο. Μπορούν όμως να παραδίδονται και σε άλλους τόπους εργασίας κατ’ εφαρμογή της αρχής της χρηστής διαχείρισης.

    2.   Το διοικητικό συμβούλιο μεριμνά ώστε να υπάρχει ισορροπία όσον αφορά την πρόσβαση στους κύκλους μαθημάτων ανάμεσα στο προσωπικό των θεσμικών οργάνων. Μεριμνά συγκεκριμένα ώστε η Σχολή να εξασφαλίζει τη δυνατότητα συμμετοχής επαρκούς αριθμού υπαλλήλων από τα όργανα στα οποία η ειδική επιμόρφωση, η οποία ανατίθεται στη Σχολή, είναι υποχρεωτική και προϋπόθεση για την άσκηση ορισμένων καθηκόντων και ειδικά διοικητικών καθηκόντων. Στο πλαίσιο της κατάρτισης του ετήσιου προγράμματος εργασίας το ενδιαφερόμενο θεσμικό όργανο γνωστοποιεί τις ανάγκες του στους προαναφερόμενους τομείς. Κατά την κατάρτιση του προγράμματος εργασίας δίδεται η ανάλογη προτεραιότητα στην οργάνωση αυτών των μαθημάτων.

    3.   Προκειμένου να αντιμετωπίσει ειδικές και μεταβατικές καταστάσεις κάποιο από τα θεσμικά ιδρυτικά όργανα, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από τη Σχολή τη συμμετοχή μεγαλύτερου αριθμού υπαλλήλων του σε σύγκριση με αυτό που προβλέπει η ποσόστωσή του, η οποία προσδιορίζεται από το ποσοστό των υπαλλήλων του στο σύνολο του προσωπικού, υπό τον όρο φυσικά ότι θα διατεθούν στη Σχολή οι ανάλογες πιστώσεις από τον προϋπολογισμό. Στην περίπτωση αυτή ισχύει το άρθρο 3 παράγραφος 2.

    4.   Η Σχολή μπορεί να συνεργάζεται και με άλλες σχολές δημόσιας διοίκησης, ιδρύματα ή πανεπιστήμια που δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα. Η συνεργασία αυτή ενδέχεται να περιλαμβάνει και αμοιβαίες ανταλλαγές.

    Άρθρο 6

    Διοικητικό συμβούλιο

    Κατά τη διάρκεια της περιόδου της διοικητικής υπαγωγής στην Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η οποία στο εξής θα αποκαλείται «η Υπηρεσία», τα καθήκοντα του διοικητικού συμβουλίου της Σχολής τα ασκεί το διοικητικό συμβούλιο της Υπηρεσίας σύμφωνα με τους κανόνες που προβλέπει το άρθρο 5 της απόφασης 2002/621/ΕΚ των Γενικών Γραμματέων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου, της Επιτροπής, του Γραμματέα του Δικαστηρίου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, της Επιτροπής των Περιφερειών και του αντιπροσώπου του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή (3).

    Άρθρο 7

    Καθήκοντα του διοικητικού συμβουλίου

    Το διοικητικό συμβούλιο ασκεί τα ακόλουθα καθήκοντα προς το κοινό συμφέρον των θεσμικών οργάνων:

    α)

    εγκρίνει τους κανόνες λειτουργίας της Σχολής με ειδική πλειοψηφία·

    β)

    εγκρίνει την οργανωτική δομή της Σχολής με απλή πλειοψηφία ύστερα από πρόταση του διευθυντή της Σχολής·

    γ)

    στο πλαίσιο της διαδικασίας του προϋπολογισμού και αποφασίζοντας με απλή πλειοψηφία εκπονεί με βάση ένα σχέδιο του διευθυντή της Σχολής μια προσωρινή κατάσταση εσόδων και δαπανών της Σχολής την οποία διαβιβάζει στην Επιτροπή με στόχο την κατάρτιση μιας προσωρινής κατάστασης εσόδων και δαπανών της Επιτροπής· παράλληλα, προτείνει στην Επιτροπή τις τροποποιήσεις που κρίνει ότι πρέπει να γίνουν στον πίνακα προσωπικού της Σχολής·

    δ)

    εγκρίνει με απλή πλειοψηφία τη φύση και το κόστος των συμπληρωματικών υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει η Σχολή στα θεσμικά όργανα, στα λοιπά όργανα, στις υπηρεσίες και στους οργανισμούς έναντι αμοιβής καθώς και τους όρους υπό τους οποίους μπορούν να παρασχεθούν αυτές οι υπηρεσίες·

    ε)

    εγκρίνει ομόφωνα το πρόγραμμα εργασίας ύστερα από πρόταση του διευθυντή της Σχολής. Το πρόγραμμα εργασίας περιλαμβάνει και τις υπηρεσίες που δεν έχουν άμεση σχέση με τις επιμορφωτικές δραστηριότητες·

    στ)

    εγκρίνει με ειδική πλειοψηφία βάσει σχεδίου που συντάσσει ο διευθυντής της Σχολής την ετήσια έκθεση διαχείρισης που αφορά όλα τα έσοδα και όλες τις δαπάνες σχετικά με τις εκτελεσθείσες εργασίες και τις υπηρεσίες που προσέφερε η Σχολή. Πριν από την 1η Μαΐου κάθε έτους διαβιβάζει στα θεσμικά όργανα την έκθεση σχετικά με την προηγούμενη χρήση, η οποία καταρτίζεται με βάση τα αναλυτικά λογιστικά στοιχεία·

    ζ)

    ανάλογα με τις ανάγκες για επιμόρφωση καθορίζει με ειδική πλειοψηφία τους κανόνες, βάσει των οποίων κάθε θεσμικό όργανο θα θέτει στη διάθεση της Σχολής έναν επαρκή αριθμό μονίμων υπαλλήλων-ομιλητών.

    Άρθρο 8

    Διορισμός του προσωπικού

    1.   Κατά την περίοδο της διοικητικής υπαγωγής της Σχολής στην Υπηρεσία καθήκοντα διευθυντή της Σχολής ασκεί ο διευθυντής της Υπηρεσίας.

    2.   Ο διευθυντής της Σχολής είναι η αρμόδια για τους διορισμούς αρχή του προσωπικού της Σχολής.

    3.   Ο διευθυντής της Σχολής ενημερώνει το διοικητικό συμβούλιο σχετικά με τους διορισμούς, την υπογραφή των συμβάσεων, τις προαγωγές ή την θέσπιση πειθαρχικών διαδικασιών που αφορούν τους μονίμους υπαλλήλους και το λοιπό προσωπικό.

    4.   Κάθε κενή θέση της Σχολής γνωστοποιείται στους μονίμους υπαλλήλους όλων των θεσμικών οργάνων της Κοινότητας μόλις η αρμόδια για τους διορισμούς αρχή αποφασίσει να πληρώσει τη θέση αυτή.

    5.   Για την άσκηση καθηκόντων που θεωρούνται δευτερεύοντα η Σχολή θα μπορεί να χρησιμοποιεί συμβασιούχους κατά την έννοια του άρθρου 3α παράγραφος 1 στοιχείο γ) του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

    Άρθρο 9

    Καθήκοντα του διευθυντή της Σχολής και διοίκηση του προσωπικού

    1.   Ο διευθυντής είναι υπεύθυνος για την καλή λειτουργία της Σχολής. Εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων του διοικητικού συμβουλίου, ενεργεί υπό την εποπτεία του τελευταίου. Εξασφαλίζει τη γραμματειακή υποστήριξη του διοικητικού συμβουλίου δίνει αναφορά στο διοικητικό συμβούλιο σχετικά με την εκτέλεση των καθηκόντων του και του υποβάλλει προτάσεις για την καλή λειτουργία της Σχολής.

    2.   Οι διοικητικές διαδικασίες σχετικά με την τρέχουσα διοίκηση του προσωπικού ειδικά όσον αφορά τους μισθούς και τις άδειες, το ταμείο ασθενείας, ατυχημάτων και σύνταξης διέπονται από τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους μονίμους υπαλλήλους και το λοιπό προσωπικό της Επιτροπής. Ο κατάλογος αυτός δεν είναι εξαντλητικός και η Σχολή μπορεί να συμφωνήσει με την Επιτροπή την ανάληψη και άλλων τομέων.

    Άρθρο 10

    Ο προϊστάμενος της Σχολής

    1.   Κατά την περίοδο της διοικητικής υπαγωγής της Σχολής στην Υπηρεσία η Επιτροπή διορίζει έναν προϊστάμενο της Σχολής μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Υπηρεσίας με απλή πλειοψηφία. Το διοικητικό συμβούλιο συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες διορισμού του προϊσταμένου της Σχολής, ιδίως όσον αφορά τη σύνταξη του κειμένου της προκήρυξης της κενής θέσης και την εξέταση των υποψηφιοτήτων.

    2.   Ο προϊστάμενος της Σχολής είναι αρμόδιος να εκτελεί, υπό την εποπτεία του διευθυντή, τα καθήκοντα που ορίζονται στο άρθρο 2 της απόφασης η οποία αφορά την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Συμμετέχει δε στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου για τη συζήτηση των θεμάτων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του.

    Άρθρο 11

    Δημοσιονομικές πτυχές

    1.   Οι πιστώσεις που διατίθενται για τη Σχολή, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες σε ειδικό κονδύλιο του τμήματος του προϋπολογισμού που αφορά την Επιτροπή, αναφέρονται λεπτομερώς σε ένα παράρτημα αυτού του τμήματος. Το παράρτημα αυτό παρουσιάζεται υπό τη μορφή μιας κατάστασης εσόδων και δαπανών και υποδιαιρείται κατά τον ίδιο τρόπο όπως και τα τμήματα του προϋπολογισμού.

    2.   Ο πίνακας προσωπικού της Σχολής είναι προσαρτημένος στον αντίστοιχο πίνακα της Επιτροπής.

    3.   Μετά από πρόταση του διοικητικού συμβουλίου, η Επιτροπή μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες του διατάκτη, όσον αφορά τις πιστώσεις της Σχολής που είναι εγγεγραμμένες στο παράρτημα, στο διευθυντή της Σχολής και καθορίζει το όρια και τους όρους αυτής της εξουσιοδότησης. Όσον αφορά τις πρόσθετες υπηρεσίες που παρέχει η Σχολή έναντι αμοιβής, το διοικητικό συμβούλιο ενημερώνει την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή, στο τέλος του οικονομικού έτους, σχετικά με τον τρόπο κατανομής των ποσών που εισπράττονται κατ’ αυτόν τον τρόπο εντός του κονδυλίου του προϋπολογισμού του παραρτήματος.

    4.   Ο προϋπολογισμός της Σχολής καταρτίζεται και εκτελείται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου (4).

    5.   Κατά την περίοδο της διοικητικής υπαγωγής της Σχολής στην Υπηρεσία οι δημοσιονομικές διατάξεις που προβλέπονται στις παραγράφους 1 έως 4 και ειδικά οι πιστώσεις για τη Σχολή και το προσωπικό της εφαρμόζονται στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της Υπηρεσίας. Ισχύουν οι σχετικές διατάξεις. Προκειμένου να διευκολυνθεί ο προσδιορισμός των πόρων που διατίθενται στη Σχολή, τηρουμένων των δημοσιονομικών κανόνων, το προσωπικό της Σχολής εμφανίζεται στον πίνακα του προσωπικού της Υπηρεσίας αλλά σε ξεχωριστή θέση και οι ειδικές πιστώσεις λειτουργίας της Σχολής εγγράφονται σ’ ένα ξεχωριστό άρθρο του παραρτήματος IV.

    Άρθρο 12

    Επανεξέταση των καθηκόντων

    1.   Η παρούσα απόφαση επανεξετάζεται, όσον αφορά τα καθήκοντα που προβλέπονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1, το συντομότερο ένα έτος μετά την περίοδο των τριών ετών που έπεται της ίδρυσης της Σχολής.

    2.   Για να γίνει αναθεώρηση των καθηκόντων απαιτείται ομόφωνη απόφαση των Γενικών Γραμματέων, του Γραμματέα του Δικαστηρίου και του εκπροσώπου του Διαμεσολαβητή μετά από σχετική πρόταση του διοικητικού συμβουλίου, με ειδική πλειοψηφία, όπως προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 6 της απόφασης 2002/621/ΕΚ, βάσει λεπτομερούς έκθεσης που συντάσσει ο διευθυντής.

    Άρθρο 13

    Αναθεώρηση της διοικητικής υπαγωγής στην Υπηρεσία

    1.   Στο τέλος του τρίτου έτους λειτουργίας της Σχολής το αργότερο ο διευθυντής της Υπηρεσίας θα συντάξει και θα υποβάλει στο διοικητικό συμβούλιο λεπτομερή έκθεση σχετικά με τη διοικητική υπαγωγή της Σχολής στην Υπηρεσία. Το διοικητικό συμβούλιο, με απόφαση που θα λάβει σύμφωνα με τους κανόνες που προβλέπονται στο άρθρο 4 παράγραφος 3 της απόφασης που αφορά την ίδρυση της Σχολής μπορεί να θέσει τέρμα σ’ αυτή τη διοικητική υπαγωγή. Στην περίπτωση που το διοικητικό συμβούλιο λάβει απόφαση για τη συνέχιση της διοικητικής υπαγωγής θα πρέπει να αιτιολογήσει δεόντως την απόφασή του αυτή.

    2.   Στην περίπτωση που το διοικητικό συμβούλιο αποφασίσει, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει η παράγραφος 1, να παραταθεί η περίοδος διοικητικής υπαγωγής, θα πρέπει να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα επανεξετάσει αυτό το θέμα.

    Άρθρο 14

    Έναρξη ισχύος

    Η παρούσα απόφαση τίθεται σε ισχύ την ημέρα της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Βρυξέλλες, 26 Ιανουαρίου 2005.

    Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Ο Γενικός Γραμματέας

    Julian PRIESTLEY

    Για την Επιτροπή

    Ο Γενικός Γραμματέας

    David O’SULLIVAN

    Για το Ελεγκτικό Συνέδριο

    Ο Γενικός Γραμματέας

    Michel HERVÉ

    Για την Επιτροπή των Περιφερειών

    Ο Γενικός Γραμματέας

    Gerhard STAHL

    Για το Συμβούλιο

    Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας

    Pierre DE BOISSIEU

    Για το Δικαστήριο

    Ο Γραμματέας

    Roger GRASS

    Για την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή

    Ο Γενικός Γραμματέας

    Patrick VENTURINI

    Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής

    Nikiforos DIAMANDOUROS


    (1)  EE L 56 της 4.3.1968, σ. 1· κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 31/2005 (EE L 8 της 12.1.2005, σ. 1).

    (2)  Βλέπε σελίδα 14 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας.

    (3)  ΕΕ L 197 της 26.7.2002, σ. 56.

    (4)  ΕΕ L 248 της 16.9.2002, σ. 1.


    Top