EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R0529

Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2021/529 της Επιτροπής της 18ης Δεκεμβρίου 2020 για τη θέσπιση ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων με τα οποία τροποποιείται ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/583 όσον αφορά την προσαρμογή των ορίων ρευστότητας και των εκατοστημορίων συναλλαγών που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του συγκεκριμένου μεγέθους ανά χρηματοπιστωτικό μέσο που εφαρμόζεται σε ορισμένα μη μετοχικά χρηματοπιστωτικά μέσα (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

C/2020/8824

ΕΕ L 106 της 26.3.2021, p. 47–48 (BG, ES, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
ΕΕ L 106 της 26.3.2021, p. 49–50 (CS)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2021/529/oj

26.3.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 106/47


ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2021/529 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 18ης Δεκεμβρίου 2020

για τη θέσπιση ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων με τα οποία τροποποιείται ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/583 όσον αφορά την προσαρμογή των ορίων ρευστότητας και των εκατοστημορίων συναλλαγών που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του συγκεκριμένου μεγέθους ανά χρηματοπιστωτικό μέσο που εφαρμόζεται σε ορισμένα μη μετοχικά χρηματοπιστωτικά μέσα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 600/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 (1), και ιδίως το άρθρο 9 παράγραφος 5 τρίτο εδάφιο,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/583 της Επιτροπής (2) καθορίζει τις απαιτήσεις διαφάνειας που ισχύουν για τις ομολογίες, τα δομημένα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, τα δικαιώματα εκπομπής και τα παράγωγα. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή εφαρμογή των εν λόγω απαιτήσεων, ο εν λόγω κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός θέσπισε τη σταδιακή ετήσια εφαρμογή συγκεκριμένων ορίων για την υποχρέωση διαφάνειας, για περίοδο τεσσάρων ετών, αρχής γενομένης το 2019. Αυτή η σταδιακή εφαρμογή επιτρέπει τη σταδιακή διεύρυνση της εφαρμογής των αντίστοιχων υποχρεώσεων διαφάνειας. Ειδικότερα, αφορά το κριτήριο του «μέσου ημερήσιου αριθμού συναλλαγών» που χρησιμοποιείται για να προσδιοριστούν οι ομολογίες για τις οποίες υπάρχει ρευστή αγορά και τα εκατοστημόρια συναλλαγών που χρησιμοποιούνται για να προσδιοριστεί το συγκεκριμένο μέγεθος ανά χρηματοπιστωτικό μέσο βάσει του οποίου επιτρέπεται η απαλλαγή από τις υποχρεώσεις προσυναλλακτικής διαφάνειας.

(2)

Με βάση τη σταδιακή αυτή προσέγγιση, η μετάβαση στο επόμενο στάδιο δεν γίνεται αυτόματα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) υποχρεούται να υποβάλει στην Επιτροπή την ετήσια αξιολόγησή της σχετικά με τη σκοπιμότητα της μετάβασης στο επόμενο στάδιο. Στην αξιολόγηση της ESMA πρέπει να αναλύεται η εξέλιξη του όγκου συναλλαγών για τα υπό εξέταση χρηματοπιστωτικά μέσα σύμφωνα με το τρέχον στάδιο και να προβλέπονται οι πιθανές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η μετάβαση στο επόμενο στάδιο τόσο για τη διαθέσιμη ρευστότητα όσο και για τους συμμετέχοντες στην αγορά. Εάν δικαιολογείται, η ESMA υποχρεούται να υποβάλει, μαζί με την έκθεσή της, αναθεωρημένο ρυθμιστικό τεχνικό πρότυπο για τη μετάβαση στο επόμενο στάδιο.

(3)

Στις 23 Ιουλίου 2020, η ESMA υπέβαλε την αξιολόγησή της και τα αναθεωρημένα ρυθμιστικά πρότυπα στην Επιτροπή. Η ESMA καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μεταξύ 0,15 % και 0,31 % των ομολογιών που τέθηκαν υπό διαπραγμάτευση την περίοδο από το τέταρτο τρίμηνο 2018 έως και το τρίτο τρίμηνο 2019 θεωρήθηκαν ρευστές με βάση τα κριτήρια που ισχύουν στο στάδιο S1. Η μετάβαση στο στάδιο S2 συνεπάγεται αύξηση κατά 50 % περίπου. Όσον αφορά το συγκεκριμένο μέγεθος ανά χρηματοπιστωτικό μέσο, η ESMA καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 16 % του ονομαστικού όγκου συναλλαγών των κρατικών ομολογιών και το 6 % του ονομαστικού όγκου συναλλαγών των λοιπών ομολογιών πραγματοποιήθηκαν με απαλλαγή που συνδέεται με το συγκεκριμένο μέγεθος ανά χρηματοπιστωτικό μέσο στο στάδιο S1. Η μετάβαση στο στάδιο S2 θα πρέπει να διασφαλίζει ότι λιγότερες συναλλαγές επί ομολογιών θα είναι επιλέξιμες για την εν λόγω απαλλαγή.

(4)

Λαμβανομένης υπόψη της αξιολόγησης που διενήργησε η ESMA, είναι ενδεδειγμένη η μετάβαση στο στάδιο S2 για τον προσδιορισμό των ομολογιών για τις οποίες υπάρχει ρευστή αγορά και για το συγκεκριμένο μέγεθος ανά χρηματοπιστωτικό μέσο για τις ομολογίες. Η μετάβαση στο στάδιο S2 θα πρέπει να αυξήσει το επίπεδο διαφάνειας στην αγορά ομολογιών χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στη ρευστότητα. Ωστόσο, δεδομένου ότι για άλλα μη μετοχικά χρηματοπιστωτικά μέσα, εκτός από τις ομολογίες, οι πρώτοι ετήσιοι υπολογισμοί διαφάνειας της ESMA δημοσιεύθηκαν το τρέχον έτος, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη μετάβαση στο στάδιο S2 για άλλες κατηγορίες χρηματοπιστωτικών μέσων.

(5)

Ως εκ τούτου, ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/583 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(6)

Ο παρών κανονισμός βασίζεται στα σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που υποβλήθηκαν στην Επιτροπή από την ESMA.

(7)

Η ESMA διεξήγαγε ανοικτές δημόσιες διαβουλεύσεις σχετικά με τα σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων στα οποία βασίζεται ο παρών κανονισμός, ανέλυσε τα ενδεχόμενα κόστη και τις ωφέλειες και ζήτησε τη συμβουλή της ομάδας συμφεροντούχων κινητών αξιών και αγορών που έχει συσταθεί σύμφωνα με το άρθρο 37 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3),

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Τροποποιήσεις του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/583

Το άρθρο 17 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/583 τροποποιείται ως εξής:

α)

η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.   Για τον προσδιορισμό των ομολογιών για τις οποίες δεν υπάρχει ρευστή αγορά για τους σκοπούς του άρθρου 6 και σύμφωνα με τη μεθοδολογία που ορίζεται στο άρθρο 13 παράγραφος 1 στοιχείο β), η προσέγγιση για το κριτήριο ρευστότητας “μέσος ημερήσιος αριθμός συναλλαγών” πρέπει να υιοθετείται εφαρμόζοντας τον “μέσο ημερήσιο αριθμό συναλλαγών” που αντιστοιχεί στο στάδιο S2 (10 ημερήσιες συναλλαγές).»·

β)

η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.   Για τον προσδιορισμό του συγκεκριμένου μεγέθους ανά χρηματοπιστωτικό μέσο για τους σκοπούς του άρθρου 5 και σύμφωνα με τη μεθοδολογία που ορίζεται στο άρθρο 13 παράγραφος 2 στοιχείο β) σημείο i), η προσέγγιση για το εκατοστημόριο συναλλαγών που πρέπει να εφαρμοστεί χρησιμοποιείται με την εφαρμογή του εκατοστημορίου συναλλαγών που αντιστοιχεί στο στάδιο S2 (40ό εκατοστημόριο).

Για τον προσδιορισμό του συγκεκριμένου μεγέθους ανά χρηματοπιστωτικό μέσο για τους σκοπούς του άρθρου 5 και σύμφωνα με τη μεθοδολογία που ορίζεται στο άρθρο 13 παράγραφος 2 στοιχείο β) σημεία ii), iii) και iv), η προσέγγιση για το εκατοστημόριο συναλλαγών που πρέπει να εφαρμοστεί χρησιμοποιείται με την εφαρμογή του εκατοστημορίου συναλλαγών που αντιστοιχεί στο στάδιο S1 (30ό εκατοστημόριο).».

Άρθρο 2

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 18 Δεκεμβρίου 2020.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 173 της 12.6.2014, σ. 84.

(2)  Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/583 της Επιτροπής, της 14ης Ιουλίου 2016, σχετικά με τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 600/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων όσον αφορά ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα για τις απαιτήσεις διαφάνειας για τους τόπους διαπραγμάτευσης και τις επιχειρήσεις επενδύσεων ως προς τις ομολογίες, τα δομημένα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, τα δικαιώματα εκπομπής και τα παράγωγα (ΕΕ L 87 της 31.3.2017, σ. 229).

(3)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών), την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 716/2009/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 2009/77/ΕΚ (ΕΕ L 331 της 15.12.2010, σ. 84).


Top