Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017R0392

    Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/392 της Επιτροπής, της 11ης Νοεμβρίου 2016, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα για τις απαιτήσεις χορήγησης άδειας λειτουργίας και τις εποπτικές και λειτουργικές απαιτήσεις των κεντρικών αποθετηρίων τίτλων (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ )

    C/2016/7159

    ΕΕ L 65 της 10.3.2017, p. 48–115 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2017/392/oj

    10.3.2017   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 65/48


    ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΌΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2017/392 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 11ης Νοεμβρίου 2016

    για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα για τις απαιτήσεις χορήγησης άδειας λειτουργίας και τις εποπτικές και λειτουργικές απαιτήσεις των κεντρικών αποθετηρίων τίτλων

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 909/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 2014, σχετικά με τη βελτίωση του διακανονισμού αξιογράφων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων και για την τροποποίηση των οδηγιών 98/26/ΕΚ και 2014/65/ΕΕ και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 236/2012 (1), και ιδίως το άρθρο 12 παράγραφος 3, το άρθρο 17 παράγραφος 9, το άρθρο 22 παράγραφος 10, το άρθρο 25 παράγραφος 12, το άρθρο 55 παράγραφος 7, το άρθρο 18 παράγραφος 4, το άρθρο 26 παράγραφος 8, το άρθρο 29 παράγραφος 3, το άρθρο 37 παράγραφος 4, το άρθρο 45 παράγραφος 7, το άρθρο 46 παράγραφος 6, το άρθρο 33 παράγραφος 5, το άρθρο 48 παράγραφος 10, το άρθρο 49 παράγραφος 5, το άρθρο 52 παράγραφος 3 και το άρθρο 53 παράγραφος 4,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Οι διατάξεις του παρόντος κανονισμού συνδέονται στενά, δεδομένου ότι όλες αφορούν τις εποπτικές απαιτήσεις που ισχύουν για τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων (ΚΑΤ). Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνοχή μεταξύ αυτών των διατάξεων, οι οποίες πρέπει να τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα, και να διευκολυνθούν τα πρόσωπα που υπόκεινται στις εν λόγω διατάξεις ώστε να έχουν πλήρη εικόνα και εύκολη πρόσβαση, κρίνεται σκόπιμο να συμπεριληφθούν όλα τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα που αφορούν στις εποπτικές απαιτήσεις βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 σε έναν ενιαίο κανονισμό.

    (2)

    Δεδομένου του παγκόσμιου χαρακτήρα των χρηματοπιστωτικών αγορών και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ένωση στον τομέα αυτό, θα πρέπει να ληφθούν δεόντως υπόψη οι αρχές που διέπουν τις υποδομές των χρηματαγορών, τις οποίες διατύπωσαν η Επιτροπή Συστημάτων Πληρωμών και Διακανονισμού (CPSS) και ο Διεθνής Οργανισμός των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO) («Αρχές CPSS-IOSCO») τον Απρίλιο του 2012.

    (3)

    Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεπής εφαρμογή των κανόνων σχετικά με τη βελτίωση του διακανονισμού αξιογράφων στην Ένωση, θα πρέπει να οριστούν σαφώς κάποιοι τεχνικοί όροι.

    (4)

    Είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η δέουσα χορήγηση άδειας και εποπτεία ενός ΚΑΤ. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να καταρτιστεί ένας κατάλογος με τις σχετικές αρχές που εκδίδουν τα πιο σημαντικά νομίσματα της Ένωσης, στα οποία πραγματοποιείται ο διακανονισμός, ώστε να συμμετέχουν στη διαδικασία χορήγησης άδειας και εποπτείας του ΚΑΤ. Ο εν λόγω κατάλογος θα πρέπει να βασίζεται στο ποσοστό των νομισμάτων τα οποία εκδίδουν οι εν λόγω αρχές ως προς τη συνολική αξία των εντολών διακανονισμού έναντι πληρωμής που διακανονίζονται ετησίως από το ΚΑΤ και στο ποσοστό των εντολών διακανονισμού έναντι πληρωμής που διακανονίζονται από ΚΑΤ στο νόμισμα της Ένωσης σε σύγκριση με τη συνολική αξία των εντολών διακανονισμού έναντι πληρωμής που διακανονίστηκαν στο εν λόγω νόμισμα σε όλα τα ΚΑΤ της Ένωσης.

    (5)

    Προκειμένου οι αρμόδιες αρχές να είναι σε θέση να διενεργούν διεξοδική αξιολόγηση, η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας που υποβάλλει το ΚΑΤ θα πρέπει να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη δομή των εσωτερικών ελέγχων και την ανεξαρτησία των διοικητικών οργάνων του, ώστε η αρμόδια αρχή να είναι σε θέση να εκτιμήσει αν η δομή εταιρικής διακυβέρνησης διασφαλίζει την ανεξαρτησία του ΚΑΤ και αν η εν λόγω δομή και οι ιεραρχικές σχέσεις, καθώς και οι μηχανισμοί που εφαρμόζονται για τη διαχείριση ενδεχόμενων συγκρούσεων συμφερόντων, είναι επαρκείς.

    (6)

    Προκειμένου η αρμόδια αρχή να είναι σε θέση να αξιολογεί την καλή φήμη, καθώς και την πείρα και τις δεξιότητες των ανώτερων διοικητικών στελεχών και των μελών του διοικητικού οργάνου του ΚΑΤ, το αιτούν ΚΑΤ θα πρέπει να παρέχει όλες τις σχετικές πληροφορίες που απαιτούνται για τη διενέργεια της εν λόγω αξιολόγησης.

    (7)

    Οι πληροφορίες που αφορούν τα υποκαταστήματα και τις θυγατρικές του ΚΑΤ είναι απαραίτητες προκειμένου η αρμόδια αρχή να είναι σε θέση να αντιληφθεί με σαφήνεια την οργανωτική δομή του ΚΑΤ και να αξιολογήσει κάθε δυνητικό κίνδυνο που απορρέει για το ΚΑΤ από τη δραστηριότητα των εν λόγω υποκαταστημάτων και θυγατρικών.

    (8)

    Το ΚΑΤ που αιτείται χορήγηση άδειας λειτουργίας θα πρέπει να παρέχει στην αρμόδια αρχή τις σχετικές πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι διαθέτει τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους και τις κατάλληλες ρυθμίσεις αδιάλειπτης λειτουργίας για την εκτέλεση των καθηκόντων του σε διαρκή βάση.

    (9)

    Εκτός από τις πληροφορίες σχετικά με τις κύριες δραστηριότητες, είναι σημαντικό να παρασχεθούν στην αρμόδια αρχή πληροφορίες σχετικά με τις επικουρικές υπηρεσίες τις οποίες το ΚΑΤ που αιτείται χορήγηση άδειας λειτουργίας σκοπεύει να παρέχει, ούτως ώστε η αρμόδια αρχή να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις υπηρεσίες που παρέχει το αιτούν ΚΑΤ.

    (10)

    Προκειμένου η αρμόδια αρχή να αξιολογήσει τη συνεχή και εύρυθμη λειτουργία των τεχνολογικών συστημάτων που διαθέτει το αιτούν ΚΑΤ, το εν λόγω ΚΑΤ θα πρέπει να παρέχει στην αρμόδια αρχή περιγραφή των σχετικών τεχνολογικών συστημάτων και του τρόπου διαχείρισής τους, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τυχόν εξωτερική ανάθεσή τους.

    (11)

    Οι πληροφορίες σχετικά με τις προμήθειες που επιβάλλονται στις βασικές υπηρεσίες που παρέχουν τα ΚΑΤ είναι σημαντικές και θα πρέπει να περιλαμβάνονται στην αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας που υποβάλει το ΚΑΤ, προκειμένου η αρμόδια αρχή να είναι σε θέση να επαληθεύσει κατά πόσο οι εν λόγω προμήθειες είναι αναλογικές, αμερόληπτες και δεν ενσωματώνονται στο κόστος άλλων υπηρεσιών.

    (12)

    Προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των δικαιωμάτων των επενδυτών και η επαρκής διαχείριση των ζητημάτων σύγκρουσης νόμων, κατά την αξιολόγηση των μέτρων που προτίθεται να λάβει το ΚΑΤ προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση των χρηστών του με τους εθνικούς νόμους που αναφέρονται στο άρθρο 49 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, το εν λόγω ΚΑΤ θα πρέπει να λάβει υπόψη του τόσο τους εκδότες όσο και τους συμμετέχοντες, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τους σχετικούς εθνικούς νόμους.

    (13)

    Προκειμένου να διασφαλιστεί ισότιμη και αμερόληπτη πρόσβαση στις συμβολαιογραφικές υπηρεσίες, τις υπηρεσίες κεντρικής διατήρησης και τις υπηρεσίες διακανονισμού αξιογράφων σε μια χρηματοπιστωτική αγορά, οι εκδότες, τα υπόλοιπα ΚΑΤ και άλλες υποδομές της αγοράς θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο ΚΑΤ σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 909/2014. Ως εκ τούτου, το αιτούν ΚΑΤ θα πρέπει να παρέχει στην αρμόδια αρχή πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές και τις διαδικασίες πρόσβασης που εφαρμόζει.

    (14)

    Προκειμένου να εκτελεί με αποτελεσματικό τρόπο τα αδειοδοτικά καθήκοντά της, η αρμόδια αρχή θα πρέπει να λαμβάνει όλες τις πληροφορίες από τα ΚΑΤ που αιτούνται χορήγηση άδειας λειτουργίας και τα σχετικά τρίτα μέρη, μεταξύ των οποίων και από τρίτα μέρη στα οποία τα αιτούντα ΚΑΤ έχουν αναθέσει λειτουργικά καθήκοντα και δραστηριότητες.

    (15)

    Για να διασφαλιστεί η γενική διαφάνεια των γενικής διακυβέρνησης του ΚΑΤ που αιτείται χορήγηση άδειας λειτουργίας, θα πρέπει να υποβληθούν στην αρμόδια αρχή έγγραφα που επιβεβαιώνουν ότι το αιτούν ΚΑΤ έχει εγκρίνει τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την αμερόληπτη καθιέρωση μιας ανεξάρτητης επιτροπής χρηστών για κάθε σύστημα διακανονισμού αξιογράφων που διαχειρίζεται.

    (16)

    Προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των βασικών υπηρεσιών υποδομής σε μια χρηματοπιστωτική αγορά, το ΚΑΤ που αιτείται χορήγηση άδειας λειτουργίας θα πρέπει να υποβάλλει στην αρμόδια αρχή όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι διαθέτει επαρκείς πολιτικές και διαδικασίες για τη διασφάλιση της λειτουργίας αξιόπιστων συστημάτων τήρησης αρχείων, καθώς και αποτελεσματικών μηχανισμών για τις υπηρεσίες του ΚΑΤ, συμπεριλαμβανομένων, ειδικότερα, μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης περιπτώσεων αδυναμίας διακανονισμού, καθώς και κανόνων σχετικά με την ακεραιότητα της έκδοσης, της προστασίας των αξιογράφων των συμμετεχόντων και των πελατών τους, του αμετάκλητου του διακανονισμού, της αθέτησης εκ μέρους του συμμετέχοντα και της μεταβίβασης στοιχείων ενεργητικού των συμμετεχόντων και πελατών σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας.

    (17)

    Τα μοντέλα διαχείρισης κινδύνου που συνδέονται με τις υπηρεσίες που παρέχονται από το αιτούν ΚΑΤ αποτελούν αναγκαίο στοιχείο στην αίτησή του για χορήγηση άδειας, προκειμένου η αρμόδια αρχή να μπορεί να αξιολογήσει την αξιοπιστία και την ακεραιότητα των διαδικασιών που έχουν θεσπιστεί και οι συμμετέχοντες στην αγορά να μπορούν να προβούν σε τεκμηριωμένη επιλογή.

    (18)

    Προκειμένου να επαληθευθεί η ασφάλεια των συμφωνιών σύνδεσης του ΚΑΤ που αιτείται χορήγηση άδειας λειτουργίας, να αξιολογηθούν οι κανόνες που ισχύουν στα συνδεδεμένα συστήματα και να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι που απορρέουν από τις εν λόγω συνδέσεις, η αρμόδια αρχή θα πρέπει να λάβει από το αιτούν ΚΑΤ κάθε πληροφορία που αφορά στην ανάλυση, μαζί με την αξιολόγηση των συμφωνιών σύνδεσης του ΚΑΤ.

    (19)

    Κατά τη χορήγηση της έγκρισης για τη συμμετοχή ενός ΚΑΤ στο κεφάλαιο άλλης οντότητας, η αρμόδια αρχή του ΚΑΤ θα πρέπει να λάβει υπόψη τα κριτήρια που διασφαλίζουν ότι η συμμετοχή δεν ενισχύει σημαντικά το προφίλ κινδύνου του ΚΑΤ. Προκειμένου να βεβαιωθεί για την ασφάλεια και συνέχεια των υπηρεσιών του, το ΚΑΤ δεν θα πρέπει να αναλάβει απεριόριστες οικονομικές υποχρεώσεις ως αποτέλεσμα της συμμετοχής του στο κεφάλαιο νομικών προσώπων πέραν όσων παρέχουν τις υπηρεσίες που παρατίθενται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 909/2014. Το ΚΑΤ θα πρέπει να κεφαλαιοποιεί πλήρως τους κινδύνους που απορρέουν από κάθε συμμετοχή στο κεφάλαιο άλλης οντότητας.

    (20)

    Προκειμένου το ΚΑΤ να μην εξαρτάται από άλλους μετόχους των οντοτήτων όπου έχει μερίδιο, μεταξύ άλλων και όσον αφορά τις πολιτικές διαχείρισης κινδύνου, θα πρέπει να έχει τον πλήρη έλεγχο των εν λόγω οντοτήτων. Η απαίτηση αυτή θα πρέπει επίσης να διευκολύνει την άσκηση των εποπτικών και ελεγκτικών καθηκόντων των αρμόδιων αρχών και των σχετικών αρχών, επιτρέποντας εύκολη πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες.

    (21)

    Το ΚΑΤ θα πρέπει να διαθέτει σαφές σκεπτικό στρατηγικής για συμμετοχή που δεν περιορίζεται στην αποκόμιση κερδών, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα των εκδοτών των αξιογράφων που εκδίδονται μέσω του ΚΑΤ· των συμμετεχόντων και των πελατών του.

    (22)

    Προκειμένου να ποσοτικοποιήσει και να περιγράψει καταλλήλως τους κινδύνους που απορρέουν από τη συμμετοχή του στο κεφάλαιο άλλης νομικής οντότητας, το ΚΑΤ θα πρέπει να διενεργεί ανεξάρτητες αναλύσεις κινδύνων, με έγκριση εσωτερικού ή εξωτερικού ελεγκτή, όσον αφορά τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους και τις υποχρεώσεις του ΚΑΤ που απορρέουν από την εν λόγω συμμετοχή.

    (23)

    Με βάση την εμπειρία από τη χρηματοπιστωτική κρίση, οι αρχές θα πρέπει να επικεντρώνονται στη διαρκή και όχι στην εκ των υστέρων εποπτεία. Επομένως, είναι αναγκαίο να διασφαλίζεται ότι, για κάθε επανεξέταση και αξιολόγηση με βάση τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 909/2014, η αρμόδια αρχή έχει επαρκή πρόσβαση σε πληροφόρηση σε συνεχή βάση. Προκειμένου να καθοριστεί η εμβέλεια των πληροφοριών που πρέπει να παρέχονται για κάθε επανεξέταση και αξιολόγηση, οι διατάξεις του παρόντος κανονισμού πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας λειτουργίας με τις οποίες υποχρεούται να συμμορφώνεται το ΚΑΤ δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014. Σε αυτές περιλαμβάνονται ουσιαστικές μεταβολές των στοιχείων που έχουν ήδη υποβληθεί κατά τη διαδικασία χορήγησης άδειας λειτουργίας και πληροφορίες που αφορούν περιοδικά γεγονότα και στατιστικά στοιχεία.

    (24)

    Για να ενισχυθεί η αποτελεσματική διμερής και πολυμερής ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις αρμόδιες αρχές, τα αποτελέσματα της επανεξέτασης και της αξιολόγησης που διενεργεί μια από τις αρχές για τις αρμοδιότητες του ΚΑΤ πρέπει να κοινοποιούνται και σε άλλες αρμόδιες αρχές όταν οι εν λόγω πληροφορίες είναι πιθανόν να διευκολύνουν τα καθήκοντά τους, με την επιφύλαξη των απαιτήσεων εμπιστευτικότητας και προστασίας δεδομένων και επιπρόσθετα σε τυχόν ρυθμίσεις συνεργασίας που προβλέπονται δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014. Η συμπληρωματική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ αρμόδιων αρχών και σχετικών αρχών ή αρχών που είναι υπεύθυνες για τις αγορές σχετικά με τα χρηματοπιστωτικά μέσα θα πρέπει να οργανώνεται έτσι ώστε να επιτρέπει την κοινοποίηση των πορισμάτων της αρμόδιας αρχής στη διάρκεια της διαδικασίας επανεξέτασης και αξιολόγησης.

    (25)

    Δεδομένης της ενδεχόμενης επιβάρυνσης που συνεπάγεται η συλλογή και επεξεργασία τεράστιου όγκου πληροφοριών που αφορούν τη λειτουργία του ΚΑΤ, και προκειμένου να αποτραπούν οι αλληλεπικαλύψεις, θα πρέπει να υποβάλλονται μόνο τα σχετικά τροποποιημένα έγγραφα στο πλαίσιο της επανεξέτασης και της αξιολόγησης. Τα εν λόγω έγγραφα θα πρέπει να διανέμονται με τρόπο που θα επιτρέπει στην αρμόδια αρχή να εντοπίζει όλες τις σχετικές μεταβολές που έχουν πραγματοποιηθεί στις ρυθμίσεις, τις στρατηγικές, τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς που έχει εφαρμόσει το ΚΑΤ μετά τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας ή μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας επανεξέτασης και αξιολόγησης.

    (26)

    Μια άλλη κατηγορία πληροφοριών που είναι σκόπιμο να έχει στη διάθεσή της η αρμόδια αρχή για να διενεργεί την επανεξέταση και την αξιολόγηση, είναι αυτές που αφορούν τα γεγονότα που, λόγω της φύσης τους, προκύπτουν σε περιοδική βάση και σχετίζονται με τη λειτουργία του ΚΑΤ και την παροχή των υπηρεσιών του.

    (27)

    Για τη διεξαγωγή μιας ολοκληρωμένης αξιολόγησης κινδύνων ενός ΚΑΤ, η αρμόδια αρχή θα πρέπει να ζητήσει στατιστικά στοιχεία σχετικά με το πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας του ΚΑΤ προκειμένου να αξιολογήσει τους κινδύνους που σχετίζονται με τη λειτουργία του ΚΑΤ και την ομαλή λειτουργία των αγορών κινητών αξιών. Επιπλέον, τα στατιστικά στοιχεία παρέχουν στην αρμόδια αρχή τη δυνατότητα να παρακολουθεί το μέγεθος και τη σημασία των συναλλαγών αξιογράφων και των διακανονισμών σε μια χρηματοπιστωτική αγορά, καθώς και να αξιολογεί τις εν εξελίξει και τις πιθανές επιπτώσεις ενός συγκεκριμένου ΚΑΤ στην αγορά κινητών αξιών συνολικά.

    (28)

    Προκειμένου η αρμόδια αρχή να παρακολουθεί και να αξιολογεί τους κινδύνους στους οποίους είναι ή μπορεί να βρεθεί εκτεθειμένο το ΚΑΤ και οι οποίοι ενδέχεται να προκύψουν εις βάρος της ομαλής λειτουργίας των αγορών κινητών αξιών, θα πρέπει να είναι σε θέση να ζητά πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους και τις δραστηριότητες του ΚΑΤ. Ως εκ τούτου, η αρμόδια αρχή θα πρέπει να είναι σε θέση να προσδιορίζει και να ζητά με δική της πρωτοβουλία, ή κατόπιν αιτήματος άλλης αρχής, πρόσθετες πληροφορίες που ενδεχομένως κρίνει αναγκαίες για την εκάστοτε επανεξέταση και αξιολόγηση των δραστηριοτήτων του ΚΑΤ.

    (29)

    Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα ΚΑΤ τρίτων χωρών που σκοπεύουν να παρέχουν υπηρεσίες δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 δεν διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία των αγορών της Ένωσης.

    (30)

    Η συνεχής αξιολόγηση της πλήρους συμμόρφωσης του ΚΑΤ τρίτης χώρας προς τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας της εν λόγω τρίτης χώρας είναι καθήκον της αρμόδιας αρχής της τρίτης χώρας. Οι πληροφορίες που πρέπει να παράσχει στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) το αιτούν ΚΑΤ τρίτης χώρας δεν θα πρέπει να αποσκοπούν στην αλληλεπικάλυψη της αξιολόγησης της αρμόδιας αρχής της τρίτης χώρας, αλλά στη διασφάλιση ότι ο αιτών υπόκειται σε αποτελεσματική εποπτεία και επιβολή της νομοθεσίας στη συγκεκριμένη τρίτη χώρα, διασφαλίζοντας τοιουτοτρόπως υψηλό βαθμό προστασίας των επενδυτών.

    (31)

    Προκειμένου η ΕΑΚΑΑ να διενεργεί πλήρη αξιολόγηση της αίτησης για αναγνώριση, οι πληροφορίες που παρέχονται από τον αιτούντα θα πρέπει να συνοδεύονται από εκείνες τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της διαρκούς εποπτείας, των εξουσιών επιβολής της νομοθεσίας και των δράσεων που αναλαμβάνει η αρμόδια αρχή της τρίτης χώρας. Οι εν λόγω πληροφορίες θα πρέπει να παρέχονται στο πλαίσιο της ρύθμισης συνεργασίας που καθιερώνεται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 909/2014. Η ρύθμιση συνεργασίας θα πρέπει να διασφαλίζει ότι η ΕΑΚΑΑ ενημερώνεται έγκαιρα για οποιαδήποτε εποπτική ή σχετική με την επιβολή της νομοθεσίας δράση έχει αναληφθεί κατά του ΚΑΤ τρίτης χώρας που υποβάλλει αίτηση αναγνώρισης, και για οποιαδήποτε μεταβολή των όρων υπό τους οποίους έχει χορηγηθεί άδεια στο σχετικό ΚΑΤ, καθώς και για οποιαδήποτε σχετική επικαιροποίηση των πληροφοριών που είχε παράσχει αρχικά το ΚΑΤ στο πλαίσιο της διαδικασίας αναγνώρισης.

    (32)

    Προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των δικαιωμάτων των επενδυτών και η επαρκής διαχείριση των ζητημάτων σύγκρουσης νόμων, κατά την αξιολόγηση των μέτρων που προτίθεται να λάβει το ΚΑΤ τρίτης χώρας προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση των χρηστών του με τους εθνικούς νόμους που αναφέρονται στο άρθρο 49 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, το εν λόγω ΚΑΤ τρίτης χώρας θα πρέπει να λάβει υπόψη του τόσο τους εκδότες όσο και τους συμμετέχοντες, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τους σχετικούς εθνικούς νόμους που αναφέρονται στο άρθρο 49 παράγραφος 1 του εν λόγω κανονισμού.

    (33)

    Για να καθιερωθεί ένα άρτιο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνου, το ΚΑΤ θα πρέπει να έχει μια ολοκληρωμένη και συνολική εικόνα όλων των σχετικών κινδύνων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι κίνδυνοι που απορρέουν από άλλες οντότητες για το ΚΑΤ, καθώς και οι κίνδυνοι τους οποίους θέτει το ΚΑΤ σε τρίτα μέρη, μεταξύ των οποίων στους χρήστες του και, στο μέτρο του δυνατού, στους πελάτες του, καθώς και σε συνδεδεμένα ΚΑΤ, κεντρικούς αντισυμβαλλόμενους, τόπους διαπραγμάτευσης, συστήματα πληρωμής, τράπεζες διακανονισμού, παρόχους ρευστότητας και επενδυτές.

    (34)

    Για να διασφαλίζεται ότι τα ΚΑΤ λειτουργούν με το επίπεδο ανθρώπινων πόρων που απαιτείται για να εκπληρώνουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους και ότι οι αρμόδιες αρχές έχουν πρόσβαση σε σχετικά σημεία επαφής εντός των ΚΑΤ τα οποία εποπτεύουν, τα ΚΑΤ πρέπει να διαθέτουν βασικό και αποκλειστικό προσωπικό που θα είναι υπόλογο για το ΚΑΤ και την προσωπική τους απόδοση, ιδίως σε επίπεδο ανώτερων διοικητικών στελεχών και διοικητικού οργάνου.

    (35)

    Για να διασφαλίζεται ο επαρκής έλεγχος των δραστηριοτήτων που εκτελούν τα ΚΑΤ, θα πρέπει να εφαρμόζονται και να διενεργούνται σε τακτική βάση ανεξάρτητοι λογιστικοί έλεγχοι που καλύπτουν τις λειτουργίες του ΚΑΤ, διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου και μηχανισμοί συμμόρφωσης και εσωτερικού ελέγχου. Η ανεξαρτησία των λογιστικών ελέγχων δεν προϋποθέτει απαραίτητα την εμπλοκή εξωτερικού ελεγκτή, εφόσον το ΚΑΤ αποδεικνύει στην αρμόδια αρχή ότι η ανεξαρτησία του εσωτερικού του ελεγκτή διασφαλίζεται επαρκώς. Προκειμένου να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της λειτουργίας εσωτερικού ελέγχου, το ΚΑΤ θα πρέπει επίσης να καθιερώσει μια επιτροπή λογιστικού ελέγχου.

    (36)

    Το ΚΑΤ θα πρέπει να συστήσει μια επιτροπή κινδύνου για να διασφαλίζει ότι το διοικητικό όργανο του ΚΑΤ λαμβάνει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ανώτατο τεχνικό επίπεδο σχετικά με τη συνολική τρέχουσα και μελλοντική ανοχή και στρατηγική κινδύνων. Για να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της από την εκτελεστική διοίκηση του ΚΑΤ και υψηλό βαθμό αρμοδιοτήτων, η επιτροπή κινδύνου θα πρέπει να απαρτίζεται κατά πλειοψηφία από μη εκτελεστικά μέλη και να προεδρεύει αυτής ένα πρόσωπο με επαρκή εμπειρία στη διαχείριση κινδύνου.

    (37)

    Κατά την αξιολόγηση δυνητικών συγκρούσεων συμφερόντων, το ΚΑΤ δεν θα πρέπει να εξετάζει μόνο τα μέλη του διοικητικού οργάνου, τα ανώτερα διοικητικά στελέχη ή το προσωπικό του ΚΑΤ, αλλά και κάθε άλλο πρόσωπο που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τα εν λόγω φυσικά πρόσωπα ή το ΚΑΤ, είτε πρόκειται για φυσικό είτε για νομικό πρόσωπο.

    (38)

    Το ΚΑΤ πρέπει να διαθέτει υπεύθυνο κινδύνου, υπεύθυνο συμμόρφωσης και υπεύθυνο τεχνολογίας, καθώς και λειτουργία διαχείρισης κινδύνου, λειτουργία τεχνολογίας, λειτουργία συμμόρφωσης και εσωτερικού ελέγχου και λειτουργία εσωτερικού λογιστικού ελέγχου. Το ΚΑΤ θα πρέπει να μπορεί σε κάθε περίπτωση να οργανώνει την εσωτερική δομή των εν λόγω λειτουργιών με βάση τις ανάγκες τους. Τις θέσεις του υπεύθυνου κινδύνου, του υπεύθυνου συμμόρφωσης και του υπεύθυνου τεχνολογίας θα πρέπει να τις καταλαμβάνουν διαφορετικά πρόσωπα, καθώς οι εν λόγω θέσεις συνήθως στελεχώνονται από άτομα με διαφορετικό ακαδημαϊκό και επαγγελματικό προφίλ. Υπό αυτή την έννοια, οι διατάξεις που παρατίθενται στον παρόντα κανονισμό ακολουθούν πιστά το σύστημα που έχει θεσπιστεί δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2) για άλλες υποδομές αγοράς.

    (39)

    Τα αρχεία που τηρεί το ΚΑΤ πρέπει να οργανώνονται με τέτοιον τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η εύκολη πρόσβαση στα αποθηκευμένα δεδομένα από τις αρμόδιες αρχές που συμμετέχουν στην εποπτεία των ΚΑΤ. Το ΚΑΤ πρέπει να διασφαλίζει ότι τα αρχεία δεδομένων που τηρεί, στα οποία περιλαμβάνονται πλήρη στοιχεία σχετικά με τα αξιόγραφα που τηρεί, είναι ακριβή και επικαιροποιημένα προκειμένου να λειτουργούν ως αξιόπιστη πηγή δεδομένων για εποπτικούς σκοπούς.

    (40)

    Για να διευκολύνεται η υποβολή εκθέσεων και η καταγραφή ενός συνεκτικού συνόλου πληροφοριών στο πλαίσιο διαφορετικών απαιτήσεων, τα αρχεία που τηρούνται από τα ΚΑΤ θα πρέπει να καλύπτουν κάθε υπηρεσία που παρέχεται από το ΚΑΤ ξεχωριστά, δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, και θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον όλα τα αναλυτικά στοιχεία που πρέπει να υποβάλλονται σύμφωνα με τους κανόνες για τη συμμόρφωση προς τη διαδικασία διακανονισμού που προβλέπονται στον εν λόγω κανονισμό.

    (41)

    Η προστασία των δικαιωμάτων των εκδοτών και των επενδυτών είναι ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς κινητών αξιών. Ως εκ τούτου, το ΚΑΤ θα πρέπει να εφαρμόζει τους κανόνες, τις διαδικασίες και τους ελέγχους που απαιτούνται προκειμένου να αποτρέπεται η μη εξουσιοδοτημένη δημιουργία ή διαγραφή αξιογράφων. Θα πρέπει επίσης να αντιστοιχίζει τουλάχιστον μία φορά ημερησίως τους λογαριασμούς των αξιογράφων που τηρεί.

    (42)

    Το ΚΑΤ θα πρέπει να τηρεί άρτιες λογιστικές πρακτικές και να διενεργεί λογιστικούς ελέγχους για να διασφαλίζει ότι τα αρχεία των αξιογράφων είναι ακριβή και ότι τα μέτρα που διασφαλίζουν την ακεραιότητα των εκδόσεων αξιογράφων είναι επαρκή.

    (43)

    Προκειμένου να διασφαλίζεται επαρκώς η ακεραιότητα της έκδοσης, τα μέτρα αντιστοίχισης που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 909/2014 θα πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα ΚΑΤ, ανεξαρτήτως εάν παρέχουν τις συμβολαιογραφικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες κεντρικής διατήρησης που αναφέρονται στον εν λόγω κανονισμό αναφορικά με την έκδοση αξιογράφων.

    (44)

    Όσον αφορά τις υπόλοιπες οντότητες που εμπλέκονται στη διαδικασία αντιστοίχισης, θα πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ διάφορων σεναρίων με βάση τον ρόλο των εν λόγω οντοτήτων. Τα μέτρα αντιστοίχισης πρέπει να αντικατοπτρίζουν τους ειδικούς ρόλους των εν λόγω οντοτήτων. Σύμφωνα με το μοντέλο υπεύθυνου μητρώου, ο υπεύθυνος μητρώου τηρεί αρχεία αξιογράφων που είναι επίσης καταχωρισμένα στο ΚΑΤ. Σύμφωνα με το μοντέλο φορέα μεταβίβασης, ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου ή ο φορέας μεταβίβασης είναι υπεύθυνοι για έναν λογαριασμό που τηρεί μέρος της έκδοσης αξιογράφων που είναι καταχωρισμένη στο ΚΑΤ. Σύμφωνα με το μοντέλο κοινού αποθετηρίου, το κοινό αποθετήριο χρησιμοποιείται από τα ΚΑΤ που καθιερώνουν διαλειτουργική σύνδεση και το κοινό αποθετήριο πρέπει να είναι υπεύθυνο για τη συνολική ακεραιότητα των εκδόσεων αξιογράφων που καταχωρίζονται αρχικά ή τηρούνται κεντρικά από τα ΚΑΤ που έχουν καθιερώσει διαλειτουργική σύνδεση.

    (45)

    Προκειμένου να μετριαστούν οι λειτουργικοί κίνδυνοι, στους οποίους περιλαμβάνονται οι κίνδυνοι που απορρέουν από ελλείψεις στα συστήματα πληροφορικής, τις εσωτερικές διαδικασίες και την απόδοση του προσωπικού ή διαταράξεις λόγω εξωγενών παραγόντων και οι οποίοι οδηγούν σε μείωση, επιδείνωση ή κατάρρευση των υπηρεσιών που παρέχει ένα ΚΑΤ, τα ΚΑΤ πρέπει να εντοπίζουν όλους τους κινδύνους και να παρακολουθούν την εξέλιξή τους, ανεξάρτητα από πού προέρχονται, για παράδειγμα από τους χρήστες τους, τους παρόχους υπηρεσιών στα ΚΑΤ και άλλες υποδομές τις αγοράς, μεταξύ των οποίων και άλλα ΚΑΤ. Η διαχείριση των λειτουργικών κινδύνων πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με ένα επαρκώς τεκμηριωμένο και άρτιο πλαίσιο με σαφώς καθορισμένους ρόλους και αρμοδιότητες. Το εν λόγω πλαίσιο πρέπει να περιλαμβάνει λειτουργικούς στόχους, στοιχεία παρακολούθησης, μηχανισμούς αξιολόγησης και πρέπει να εντάσσεται στο σύστημα διαχείρισης κινδύνου του ΚΑΤ. Υπό αυτή την έννοια, ο υπεύθυνος κινδύνου του ΚΑΤ είναι αρμόδιος για το πλαίσιο διαχείρισης λειτουργικού κινδύνου. Τα ΚΑΤ πρέπει να διαχειρίζονται τους κινδύνους τους εσωτερικά. Στις περιπτώσεις όπου οι εσωτερικοί έλεγχοι είναι ανεπαρκείς ή όταν η εξάλειψη συγκεκριμένων κινδύνων δεν είναι εύλογα εφικτή επιλογή, το ΚΑΤ πρέπει να είναι σε θέση να προβεί σε οικονομική κάλυψη των εν λόγω κινδύνων μέσω ασφάλισης.

    (46)

    Τα ΚΑΤ δεν πρέπει να συμμετέχουν σε επενδύσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν το προφίλ κινδύνου τους. Τα ΚΑΤ θα πρέπει να συνάπτουν συμβάσεις παράγωγων μέσων μόνο εάν αυτό απαιτείται στο πλαίσιο της αντιστάθμισης ενός κινδύνου που δεν μπορεί να περιοριστεί διαφορετικά. Η αντιστάθμιση θα πρέπει να υπόκειται σε συγκεκριμένους αυστηρούς όρους που διασφαλίζουν ότι τα παράγωγα μέσα δεν χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς πέραν της κάλυψης των κινδύνων και ότι δεν χρησιμοποιούνται με στόχο την αποκόμιση κερδών.

    (47)

    Τα στοιχεία ενεργητικού των ΚΑΤ θα πρέπει να διασφαλίζονται, να είναι εύκολα προσβάσιμα και άμεσα ρευστοποιήσιμα. Κατά συνέπεια, τι ΚΑΤ θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι πολιτικές και οι διαδικασίες που αφορούν την άμεση πρόσβαση στα στοιχεία ενεργητικού του βασίζονται τουλάχιστον στον χαρακτήρα, το μέγεθος, την ποιότητα, τη διάρκεια και τη θέση των στοιχείων ενεργητικού. Το ΚΑΤ πρέπει να διασφαλίζει ότι η άμεση πρόσβαση στα στοιχεία ενεργητικού του δεν επηρεάζεται αρνητικά από την ανάθεση της φύλαξης ή των επενδυτικών λειτουργιών σε τρίτο μέρος.

    (48)

    Για να διαχειρίζεται τις ανάγκες του σε ρευστότητα, το ΚΑΤ πρέπει να έχει άμεση πρόσβαση στα ρευστά διαθέσιμα που κατέχει, καθώς και άμεση πρόσβαση στα αξιόγραφα που ενδεχομένως τηρεί στο όνομά του την ίδια εργάσιμη ημέρα με αυτή κατά την οποία λαμβάνεται η απόφαση ρευστοποίησης των στοιχείων ενεργητικού.

    (49)

    Για να διασφαλιστεί μεγαλύτερος βαθμός προστασίας των στοιχείων ενεργητικού ενός ΚΑΤ έναντι ενδεχόμενης αθέτησης του διαμεσολαβητή, το ΚΑΤ που έχει πρόσβαση σε άλλο ΚΑΤ μέσω μιας σύνδεσης ΚΑΤ, θα πρέπει να τηρεί τα εν λόγω στοιχεία ενεργητικού σε διαχωρισμένο λογαριασμό στο συνδεόμενο ΚΑΤ. Αυτό το επίπεδο διαχωρισμού θα πρέπει να διασφαλίζει ότι τα στοιχεία ενεργητικού ενός ΚΑΤ διαχωρίζονται από εκείνα άλλων οντοτήτων και προστατεύονται κατάλληλα. Ωστόσο, είναι αναγκαίο να επιτραπεί η καθιέρωση συνδέσεων με ΚΑΤ τρίτων χωρών, ακόμη και εάν οι μεμονωμένα διαχωρισμένοι λογαριασμοί δεν είναι διαθέσιμοι στο ΚΑΤ της τρίτης χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία ενεργητικού του αιτούντος ΚΑΤ προστατεύονται σε κάθε περίπτωση επαρκώς και οι αρμόδιες αρχές είναι ενήμερες για τους κινδύνους που απορρέουν από τη μη διαθεσιμότητα των μεμονωμένα διαχωρισμένων λογαριασμών και τον επαρκή μετριασμό των εν λόγω κινδύνων.

    (50)

    Προκειμένου ένα ΚΑΤ να διασφαλίσει ότι επενδύει τους οικονομικούς του πόρους σε μέσα υψηλής ρευστότητας με ελάχιστο κίνδυνο αγοράς και πιστωτικό κίνδυνο και ότι τα εν λόγω μέσα ρευστοποιούνται άμεσα με ελάχιστες επιπτώσεις στις τιμές, θα πρέπει να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό του και να καθιερώσει κατάλληλα όρια συγκέντρωσης ως προς τους εκδότες των μέσων στα οποία επενδύει τους πόρους του.

    (51)

    Προκειμένου να βεβαιώνεται για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας σύνδεσης ενός ΚΑΤ με ένα άλλο ΚΑΤ, το ΚΑΤ θα πρέπει να εντοπίζει, να παρακολουθεί και να διαχειρίζεται όλες τις πιθανές πηγές κινδύνου που απορρέουν από τη συμφωνία σύνδεσης. Η σύνδεση ΚΑΤ θα πρέπει να έχει μια ορθή νομική βάση, σε όλες τις σχετικές δικαιοδοσίες, η οποία υποστηρίζει τη σχεδίασή του και παρέχει επαρκή προστασία στα ΚΑΤ που συμμετέχουν στη σύνδεση. Τα συνδεδεμένα ΚΑΤ πρέπει να μετρούν, να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται τον πιστωτικό κίνδυνο και τον κίνδυνο ρευστότητας που δημιουργούνται μεταξύ των ΚΑΤ.

    (52)

    Το αιτούν ΚΑΤ που χρησιμοποιεί έμμεση σύνδεση ΚΑΤ ή διαμεσολαβητή για να διαχειρίζεται τη σύνδεση ΚΑΤ με το ΚΑΤ στο οποίο απευθύνεται το αίτημα, θα πρέπει να μετρά, να παρακολουθεί και να διαχειρίζεται τους πρόσθετους κινδύνους, στους οποίους περιλαμβάνονται οι κίνδυνοι φύλαξης και οι πιστωτικοί, νομικοί και λειτουργικοί κίνδυνοι που απορρέουν από τη χρήση διαμεσολαβητή, προκειμένου να βεβαιώνεται για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας σύνδεσης.

    (53)

    Προκειμένου να διασφαλίζεται η ακεραιότητα της έκδοσης, στις περιπτώσεις όπου τα αξιόγραφα τηρούνται σε πολλά ΚΑΤ μέσω συνδέσεων ΚΑΤ, τα ΚΑΤ εφαρμόζουν ειδικά μέτρα αντιστοίχισης και συντονίζουν τις πράξεις τους.

    (54)

    Τα ΚΑΤ πρέπει να παρέχουν ισότιμη και ανοικτή πρόσβαση στις υπηρεσίες τους, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Πρέπει να ελέγχουν τους κινδύνους που απορρέουν από τους συμμετέχοντες και άλλους χρήστες, θέτοντας για την παροχή των υπηρεσιών τους κριτήρια που αφορούν τους κινδύνους. Τα ΚΑΤ πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι χρήστες τους, όπως συμμετέχοντες, τυχόν άλλα ΚΑΤ, κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι, τόποι διαπραγμάτευσης ή εκδότες που έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες τους, πληρούν τα κριτήρια και έχουν την επιχειρησιακή ικανότητα, τους οικονομικούς πόρους, τις νομικές εξουσίες και την εμπειρογνωμοσύνη στη διαχείριση κινδύνου ούτως ώστε να αποτρέψουν την εμφάνιση κινδύνων για τα ΚΑΤ και άλλους χρήστες.

    (55)

    Προκειμένου να βεβαιώνεται για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του συστήματος διακανονισμού αξιογράφων, το ΚΑΤ θα πρέπει να παρακολουθεί τη συμμόρφωση με τα κριτήρια πρόσβασης σε συνεχή βάση και να διαθέτει σαφώς καθορισμένες και δημοσιοποιημένες διαδικασίες για τη διευκόλυνση της αναστολής και της ομαλής αναχώρησης του αιτούντος μέρους που παραβιάζει, ή δεν πληροί πλέον, τα κριτήρια πρόσβασης.

    (56)

    Προκειμένου να λάβει άδεια για την παροχή επικουρικών υπηρεσιών τραπεζικού τύπου, το ΚΑΤ θα πρέπει να υποβάλει μια αίτηση στην αρμόδια αρχή, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η παροχή των εν λόγω επικουρικών υπηρεσιών τραπεζικού τύπου δεν επηρεάζει την ομαλή παροχή των βασικών υπηρεσιών του ΚΑΤ. Οι οντότητες που έχουν ήδη λάβει άδεια λειτουργίας ως ΚΑΤ δεν πρέπει να υποχρεούνται να υποβάλλουν εκ νέου τα στοιχεία που έχουν ήδη υποβάλλει στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβολής αίτησης για χορήγηση άδειας λειτουργίας ως ΚΑΤ δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014.

    (57)

    Προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια δικαίου και η συνεπής εφαρμογή του νόμου, ορισμένες απαιτήσεις που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό και αφορούν μέτρα συμμόρφωσης προς τη διαδικασία του διακανονισμού, θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή την ημερομηνία έναρξης ισχύος των εν λόγω μέτρων.

    (58)

    Ο παρών κανονισμός βασίζεται στα σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που υπέβαλε η ΕΑΚΑΑ στην Επιτροπή.

    (59)

    Για την κατάρτιση των τεχνικών προτύπων που προβλέπονται από τον παρόντα κανονισμό, η ΕΑΚΚΑ συνεργάστηκε στενά με τα μέλη του ευρωπαϊκού συστήματος ευρωπαϊκών τραπεζών και την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

    (60)

    Η ΕΑΚΑΑ διεξήγαγε ανοικτές δημόσιες διαβουλεύσεις όσον αφορά τα σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων στα οποία βασίζεται ο παρών κανονισμός, προέβη σε ανάλυση του δυνητικού κόστους/οφέλους και ζήτησε τη γνώμη της ομάδας συμφεροντούχων κινητών αξιών και αγορών, που καθιερώθηκε σύμφωνα με το άρθρο 37 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3),

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

    ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    Άρθρο 1

    Ορισμοί

    Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

    α)

    ως «περίοδος επανεξέτασης» νοείται η εξεταζόμενη περίοδος που ξεκινά την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη της προηγούμενης περιόδου επανεξέτασης και αξιολόγησης·

    β)

    ως «εντολή διακανονισμού» νοείται η εντολή μεταβίβασης, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 2 σημείο i) της οδηγίας 98/26/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4)·

    γ)

    ως «περιορισμός διακανονισμού» νοείται η δέσμευση, η κράτηση ή η εξειδίκευση των αξιογράφων που καθιστούν αδύνατο τον διακανονισμό τους, ή η δέσμευση ή κράτηση των ρευστών διαθεσίμων που καθιστούν αδύνατο τον διακανονισμό τους·

    δ)

    ως «διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο» (ETF) νοείται το κεφάλαιο όπως ορίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 σημείο 46 της οδηγίας 2014/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5)·

    ε)

    ως «ΚΑΤ εκδότης» νοείται το ΚΑΤ που παρέχει τη βασική υπηρεσία η οποία αναφέρεται στην ενότητα Α σημείο 1 ή 2 του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 σχετικά με την έκδοση αξιογράφων·

    στ)

    ως «ΚΑΤ επενδυτής» νοείται το ΚΑΤ που είτε είναι συμμετέχων στο σύστημα διακανονισμού αξιογράφων που τελεί υπό τη διαχείριση άλλου ΚΑΤ, είτε χρησιμοποιεί τρίτο μέρος ή διαμεσολαβητή που συμμετέχει στο σύστημα διακανονισμού αξιογράφων που τελεί υπό τη διαχείριση άλλου ΚΑΤ όσον αφορά μια έκδοση αξιογράφων·

    ζ)

    ως «σταθερό μέσο» νοείται κάθε μέσο που επιτρέπει την αποθήκευση πληροφοριών κατά τρόπο προσπελάσιμο για μελλοντική αναφορά και για επαρκές χρονικό διάστημα σύμφωνα με τους σκοπούς της πληροφόρησης, το οποίο επιτρέπει την ακριβή αναπαραγωγή των αποθηκευμένων πληροφοριών.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

    ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ

    [Άρθρο 12 παράγραφος 1 στοιχεία β) και γ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014]

    Άρθρο 2

    Προσδιορισμός των πιο σημαντικών νομισμάτων

    1.   Τα πιο σημαντικά νομίσματα που αναφέρονται στο άρθρο 12 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 προσδιορίζονται σύμφωνα με οποιονδήποτε από τους κάτωθι υπολογισμούς:

    α)

    το σχετικό ποσοστό κάθε νομίσματος της Ένωσης επί της συνολικής αξίας διακανονισμού βάσει των εντολών διακανονισμού του ΚΑΤ έναντι πληρωμής, το οποίο υπολογίζεται σε περίοδο ενός έτους, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε ποσοστό υπερβαίνει μεμονωμένα το 1 %·

    β)

    το σχετικό ποσοστό των εντολών διακανονισμού έναντι πληρωμής που έχει διακανονιστεί από ένα ΚΑΤ στο νόμισμα της Ένωσης σε σύγκριση με τη συνολική αξία των εντολών διακανονισμού έναντι πληρωμής που έχει διακανονιστεί στο εν λόγω νόμισμα σε όλα τα ΚΑΤ στην Ένωση, το οποίο υπολογίζεται σε περίοδο ενός έτους, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε ποσοστό υπερβαίνει μεμονωμένα το 10 %.

    2.   Οι υπολογισμοί που αναφέρονται στην παράγραφο 1 πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση από την αρμόδια αρχή κάθε ΚΑΤ.

    Άρθρο 3

    Πρακτικές ρυθμίσεις για τη διαβούλευση με τις σχετικές αρχές που αναφέρονται στο άρθρο 12 παράγραφος 1 στοιχεία β) και γ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014

    1.   Στις περιπτώσεις όπου ένα από τα πιο σημαντικά νομίσματα που καθορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 2 του παρόντος κανονισμού εκδίδεται από περισσότερες από μία κεντρικές τράπεζες, οι εν λόγω κεντρικές τράπεζες ορίζουν έναν μοναδικό αντιπρόσωπο ως σχετική αρχή για το νόμισμα που αναφέρεται στο άρθρο 12 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014.

    2.   Στις περιπτώσεις όπου το χρηματικό σκέλος των συναλλαγών αξιογράφων διακανονίζεται με βάση το άρθρο 40 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 μέσω λογαριασμών που έχουν ανοίξει σε διάφορες κεντρικές τράπεζες που εκδίδουν το συγκεκριμένο νόμισμα, οι εν λόγω κεντρικές τράπεζες ορίζουν έναν μοναδικό αντιπρόσωπο ως σχετική αρχή σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του εν λόγω κανονισμού.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

    ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΣΕ ΚΑΤ

    [Άρθρο 17 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014]

    ΤΜΗΜΑ 1

    Γενικές πληροφορίες σχετικά με τα αιτούντα ΚΑΤ

    Άρθρο 4

    Προσδιορισμός και νομικό καθεστώς των αιτούντων ΚΑΤ

    1.   Στην αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας αναφέρεται ρητά το αιτούν ΚΑΤ και οι δραστηριότητες και υπηρεσίες που προτίθεται να διεξάγει.

    2.   Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

    α)

    στοιχεία επικοινωνίας του προσώπου που φέρει την ευθύνη για την αίτηση·

    β)

    στοιχεία επικοινωνίας του προσώπου ή των προσώπων που είναι υπεύθυνα για τη συμμόρφωση και τη λειτουργία εσωτερικού ελέγχου του ΚΑΤ·

    γ)

    επωνυμία του αιτούντος ΚΑΤ, αναγνωριστικό αριθμό νομικής οντότητας (LEI) και καταχωρισμένη διεύθυνση στην Ένωση·

    δ)

    την ιδρυτική πράξη και το καταστατικό ή άλλη καταστατική τεκμηρίωση του αιτούντος ΚΑΤ·

    ε)

    απόσπασμα από την εγγραφή του στο σχετικό εμπορικό ή δικαστικό μητρώο, ή άλλες μορφές πιστοποιημένων αποδείξεων της καταχωρισμένης διεύθυνσης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας του αιτούντος ΚΑΤ, που ισχύουν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης·

    στ)

    τον προσδιορισμό των συστημάτων διακανονισμού αξιογράφων που διαχειρίζεται ή προτίθεται να διαχειριστεί το ΚΑΤ·

    ζ)

    αντίγραφο της απόφασης του διοικητικού οργάνου όσον αφορά την αίτηση και τα πρακτικά της συνεδρίασης στην οποία το διοικητικό όργανο ενέκρινε το αρχείο της αίτησης και την υποβολή του·

    η)

    ένα διάγραμμα στο οποίο παρουσιάζονται οι δεσμοί ιδιοκτησίας ανάμεσα στη μητρική επιχείρηση, τις θυγατρικές της και τυχόν άλλες σχετικές οντότητες ή υποκαταστήματα, όπου οι οντότητες που παρουσιάζονται στο διάγραμμα προσδιορίζονται με την πλήρη επωνυμία, το νομικό καθεστώς, την καταχωρισμένη διεύθυνση και τους φορολογικούς κωδικούς ή τους αριθμούς μητρώου της εταιρείας·

    θ)

    περιγραφή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των θυγατρικών του αιτούντος ΚΑΤ και άλλων νομικών προσώπων στα οποία συμμετέχει το αιτούν ΚΑΤ, καθώς και πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο της συμμετοχής·

    ι)

    μια κατάσταση που περιλαμβάνει:

    i)

    το όνομα κάθε προσώπου ή οντότητας που, άμεσα ή έμμεσα, κατέχει ποσοστό τουλάχιστον 5 % του κεφαλαίου ή των δικαιωμάτων ψήφου του αιτούντος ΚΑΤ·

    ii)

    το όνομα κάθε προσώπου ή οντότητας που θα μπορούσε να ασκήσει σημαντική επιρροή στη διοίκηση του αιτούντος ΚΑΤ λόγω της συμμετοχής του στο κεφάλαιο αυτού·

    ια)

    μια κατάσταση που περιλαμβάνει:

    i)

    το όνομα κάθε οντότητας στην οποία το αιτούν ΚΑΤ κατέχει ποσοστό τουλάχιστον 5 % του κεφαλαίου ή των δικαιωμάτων ψήφου·

    ii)

    το όνομα κάθε οντότητας στη διοίκηση της οποίας το αιτούν ΚΑΤ ασκεί σημαντική επιρροή·

    ιβ)

    μια κατάσταση με τις βασικές υπηρεσίες που παρατίθενται στην ενότητα Α του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, τις οποίες παρέχει ή προτίθεται να παρέχει το αιτούν ΚΑΤ·

    ιγ)

    μια κατάσταση με τις επικουρικές υπηρεσίες που προσδιορίζονται ρητά στην ενότητα Β του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, τις οποίες παρέχει ή προτίθεται να παρέχει το αιτούν ΚΑΤ·

    ιδ)

    μια κατάσταση με οποιεσδήποτε άλλες επικουρικές υπηρεσίες που επιτρέπονται, αλλά δεν καθορίζονται ρητά στην ενότητα Β του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, τις οποίες παρέχει ή προτίθεται να παρέχει το αιτούν ΚΑΤ·

    ιε)

    μια κατάσταση με τις επενδυτικές υπηρεσίες που εμπίπτουν στην οδηγία 2014/65/ΕΕ που αναφέρονται στο στοιχείο ιδ)·

    ιστ)

    μια κατάσταση των υπηρεσιών και δραστηριοτήτων τις οποίες το αιτούν ΚΑΤ αναθέτει ή προτίθεται να αναθέσει σε τρίτο μέρος, σύμφωνα με το άρθρο 30 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014·

    ιζ)

    το νόμισμα ή τα νομίσματα που επεξεργάζεται ή σκοπεύει να επεξεργαστεί το αιτούν ΚΑΤ σε σχέση με τις υπηρεσίες που παρέχει, ανεξάρτητα από το εάν τα χρηματικά ποσά διακανονίζονται σε λογαριασμό κεντρικής τράπεζας, σε λογαριασμό ΚΑΤ ή σε λογαριασμό καθορισμένου πιστωτικού ιδρύματος·

    ιη)

    πληροφορίες σχετικά με οποιεσδήποτε εκκρεμείς και τελικές δικαστικές, διοικητικές, διαιτητικές ή άλλες νομικές διαδικασίες στις οποίες το αιτούν ΚΑΤ είναι διάδικος και οι οποίες ενδέχεται να το επιβαρύνουν με χρηματοοικονομικά ή άλλα έξοδα.

    3.   Στις περιπτώσεις όπου το αιτούν ΚΑΤ προτίθεται να παρέχει βασικές υπηρεσίες ή να συστήσει υποκατάστημα σύμφωνα με το άρθρο 23 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

    α)

    το κράτος μέλος ή τα κράτη μέλη στα οποία προτίθεται να δραστηριοποιηθεί το αιτούν ΚΑΤ·

    β)

    πρόγραμμα των λειτουργιών όπου διευκρινίζονται συγκεκριμένα οι υπηρεσίες τις οποίες το ΚΑΤ παρέχει ή προτίθεται να παρέχει στο κράτος μέλος υποδοχής·

    γ)

    το νόμισμα ή τα νομίσματα τα οποία επεξεργάζεται ή προτίθεται να επεξεργαστεί το αιτούν ΚΑΤ στο κράτος μέλος υποδοχής·

    δ)

    στις περιπτώσεις όπου οι υπηρεσίες παρέχονται ή πρόκειται να παρασχεθούν μέσω υποκαταστήματος, την οργανωτική δομή του υποκαταστήματος και τα ονόματα των προσώπων που είναι υπεύθυνα για τη διοίκησή του·

    ε)

    κατά περίπτωση, μια αξιολόγηση των μέτρων που προτίθεται να λάβει το ΚΑΤ με σκοπό να διασφαλίσει ότι οι χρήστες του συμμορφώνονται με τους εθνικούς νόμους που αναφέρονται στο άρθρο 49 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014.

    Άρθρο 5

    Γενικές πληροφορίες σχετικά με πολιτικές και διαδικασίες

    1.   Στην αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας καθορίζονται οι ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές και διαδικασίες του αιτούντος ΚΑΤ που αναφέρονται στο παρόν κεφάλαιο:

    α)

    ιδιότητες των αρμόδιων για την έγκριση και την εφαρμογή των πολιτικών και διαδικασιών·

    β)

    περιγραφή των μέτρων εφαρμογής και παρακολούθησης της συμμόρφωσης προς τις πολιτικές και τις διαδικασίες.

    2.   Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει μια περιγραφή των διαδικασιών που εφαρμόζει το αιτούν ΚΑΤ σύμφωνα με το άρθρο 65 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014.

    Άρθρο 6

    Πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες και δραστηριότητες του ΚΑΤ

    Το αιτούν ΚΑΤ περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες στην αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας:

    α)

    αναλυτική περιγραφή των υπηρεσιών που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχεία ιβ) έως ιστ)·

    β)

    τις διαδικασίες που πρόκειται να εφαρμοστούν κατά την παροχή υπηρεσιών που αναφέρονται στο στοιχείο α).

    Άρθρο 7

    Πληροφορίες που αφορούν ομίλους

    1.   Στις περιπτώσεις όπου το αιτούν ΚΑΤ ανήκει σε όμιλο επιχειρήσεων που περιλαμβάνει άλλα ΚΑΤ ή πιστωτικά ιδρύματα που αναφέρονται στο άρθρο 54 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιέχει τα ακόλουθα:

    α)

    πολιτικές και διαδικασίες που αναφέρονται στο άρθρο 26 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014·

    β)

    πληροφορίες σχετικά με τη σύνθεση της ανώτερης διοίκησης, του διοικητικού οργάνου, και τη διάρθρωση των μετόχων της μητρικής επιχείρησης και των υπόλοιπων επιχειρήσεων του ομίλου·

    γ)

    τις υπηρεσίες και τα βασικά πρόσωπα, πέραν των ανώτερων διοικητικών στελεχών, τα οποία το ΚΑΤ χρησιμοποιεί από κοινού με άλλες επιχειρήσεις του ομίλου.

    2.   Στις περιπτώσεις όπου το ΚΑΤ έχει μητρική επιχείρηση, η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιέχει τις ακόλουθες πληροφορίες:

    α)

    την καταχωρισμένη διεύθυνση της μητρικής επιχείρησης του αιτούντος ΚΑΤ·

    β)

    στις περιπτώσεις όπου η μητρική επιχείρηση είναι οντότητα έχει λάβει άδεια λειτουργίας ή είναι εγγεγραμμένη και υποκείμενη σε εποπτεία σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ένωσης ή τρίτης χώρας, κάθε σχετικός αριθμός αδείας ή μητρώου και το όνομα της αρχής ή των αρχών που είναι αρμόδιες για την εποπτεία της μητρικής επιχείρησης.

    3.   Στις περιπτώσεις όπου το ΚΑΤ έχει αναθέσει υπηρεσίες ή δραστηριότητες σε μια επιχείρηση εντός του ομίλου σύμφωνα με το άρθρο 30 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, η αίτηση περιλαμβάνει μια σύνοψη και ένα αντίγραφο της συμφωνίας εξωτερικής ανάθεσης.

    ΤΜΗΜΑ 2

    Οικονομικοί πόροι για την παροχή υπηρεσιών από το αιτούν ΚΑΤ

    Άρθρο 8

    Οικονομικές εκθέσεις, επιχειρηματικό σχέδιο και σχέδιο αποκατάστασης λειτουργίας

    1.   Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει τις ακόλουθες οικονομικές και επιχειρηματικές πληροφορίες βάσει των οποίων η αρμόδια αρχή θα αξιολογήσει τη συμμόρφωση του αιτούντος ΚΑΤ με τα άρθρα 44, 46 και 47 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014:

    α)

    οικονομικές εκθέσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται μια πλήρης σειρά οικονομικών εκθέσεων των τριών προηγούμενων ετών, και την έκθεση υποχρεωτικού λογιστικού ελέγχου των ετήσιων και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων κατά την έννοια της οδηγίας 2006/43/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6), για τα τρία προηγούμενα έτη·

    β)

    στις περιπτώσεις όπου το αιτούν ΚΑΤ ελέγχεται από εξωτερικό ελεγκτή, την επωνυμία και τον εθνικό αριθμό μητρώου του εξωτερικού ελεγκτή·

    γ)

    επιχειρηματικό σχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνεται οικονομικό σχέδιο και προσωρινός προϋπολογισμός που προβλέπει διάφορα επιχειρηματικά σενάρια για τις υπηρεσίες που παρέχει το αιτούν ΚΑΤ, για μια περίοδο αναφοράς τουλάχιστον τριών ετών·

    δ)

    τυχόν σχέδιο για την εγκατάσταση θυγατρικών και υποκαταστημάτων, καθώς και την τοποθεσία τους·

    ε)

    περιγραφή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τις οποίες σχεδιάζει να διεξάγει το αιτούν ΚΑΤ, προσδιορίζοντας τις επιχειρηματικές δραστηριότητες τυχόν θυγατρικών ή υποκαταστημάτων του αιτούντος ΚΑΤ.

    2.   Σε περίπτωση που τα ιστορικά οικονομικά στοιχεία που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο α) δεν είναι διαθέσιμα, η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιέχει τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με το αιτούν ΚΑΤ:

    α)

    στοιχεία που αποδεικνύουν την επάρκεια των οικονομικών πόρων για διάστημα έξι μηνών μετά τη χορήγηση της άδειας·

    β)

    μια ενδιάμεση οικονομική έκθεση·

    γ)

    καταστάσεις που αφορούν την οικονομική κατάσταση του αιτούντος ΚΑΤ, στις οποίες περιλαμβάνονται ο ισολογισμός, η κατάσταση αποτελεσμάτων, οι μεταβολές ιδίων κεφαλαίων και ταμειακών ροών, μια συνοπτική περιγραφή των λογιστικών πολιτικών και άλλες επεξηγηματικές σημειώσεις·

    δ)

    ελεγμένες ετήσιες οικονομικές καταστάσεις τυχόν μητρικής επιχείρησης για τα τρία οικονομικά έτη που προηγούνται της ημερομηνίας της αίτησης.

    3.   Η αίτηση περιλαμβάνει την περιγραφή ενός σχεδίου αποκατάστασης λειτουργίας ικανού να διασφαλίσει τη συνέχεια των κρίσιμων λειτουργιών του αιτούντος ΚΑΤ που αναφέρονται στο άρθρο 22 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, η οποία περιλαμβάνει:

    α)

    μια σύνοψη που παρέχει μια επισκόπηση του σχεδίου και της εφαρμογής του·

    β)

    τον προσδιορισμό των κρίσιμων λειτουργιών του αιτούντος ΚΑΤ, των σεναρίων ακραίων καταστάσεων και των γεγονότων που ενεργοποιούν την αποκατάσταση λειτουργίας, καθώς και μια περιγραφή των εργαλείων αποκατάστασης λειτουργίας που πρόκειται να χρησιμοποιήσει το αιτούν ΚΑΤ·

    γ)

    την αξιολόγηση τυχόν επιπτώσεων του σχεδίου αποκατάστασης λειτουργίας στα ενδιαφερόμενα μέρη που ενδεχομένως επηρεαστούν από την εφαρμογή του·

    δ)

    την αξιολόγηση της νομικής εκτελεστότητας του σχεδίου αποκατάστασης λειτουργίας που λαμβάνει υπόψη τυχόν νομικούς περιορισμούς τους οποίους επιβάλλει η ενωσιακή νομοθεσία, η εθνική νομοθεσία ή η νομοθεσία τρίτης χώρας.

    ΤΜΗΜΑ 3

    Οργανωτικές απαιτήσεις

    Άρθρο 9

    Οργανόγραμμα

    Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει ένα οργανόγραμμα που περιγράφει την οργανωτική δομή του αιτούντος ΚΑΤ. Η έκθεση περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

    α)

    την ταυτότητα και τα καθήκοντα των προσώπων που είναι υπεύθυνα για τις ακόλουθες θέσεις:

    i)

    ανώτερα διοικητικά στελέχη·

    ii)

    διευθυντές αρμόδιοι για τις επιχειρησιακές λειτουργίες που αναφέρονται στο άρθρο 47 παράγραφος 3·

    iii)

    διευθυντές υπεύθυνοι για τις δραστηριότητες τυχόν υποκαταστημάτων του αιτούντος ΚΑΤ·

    iv)

    άλλους σημαντικούς ρόλους στις λειτουργίες του αιτούντος ΚΑΤ·

    β)

    τον αριθμό των εργαζομένων σε κάθε διεύθυνση και επιχειρησιακή μονάδα.

    Άρθρο 10

    Πολιτικές και διαδικασίες στελέχωσης

    Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές και διαδικασίες του αιτούντος ΚΑΤ σχετικά με το προσωπικό:

    α)

    περιγραφή της πολιτικής αποδοχών, στην οποία περιλαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με τα σταθερά και μεταβλητά στοιχεία των αποδοχών των ανώτερων διοικητικών στελεχών, των μελών του διοικητικού οργάνου και του προσωπικού που απασχολείται στα τμήματα διαχείρισης κινδύνου, συμμόρφωσης και εσωτερικού λογιστικού ελέγχου και τεχνολογίας του αιτούντος ΚΑΤ·

    β)

    τα μέτρα που εφαρμόζει το αιτούν ΚΑΤ για τον μετριασμό του κινδύνου υπέρμετρης εξάρτησης από τις αρμοδιότητες που ανατίθενται σε μεμονωμένο πρόσωπο.

    Άρθρο 11

    Εργαλεία παρακολούθησης κινδύνου και ρυθμίσεις διακυβέρνησης

    1.   Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με τις ρυθμίσεις διακυβέρνησης και τα εργαλεία παρακολούθησης κινδύνου του αιτούντος ΚΑΤ:

    α)

    περιγραφή των ρυθμίσεων διακυβέρνησης του αιτούντος ΚΑΤ που εφαρμόζονται σύμφωνα με το άρθρο 47 παράγραφος 2·

    β)

    τις πολιτικές, τις διαδικασίες και τα συστήματα που καθιερώνονται σύμφωνα με το άρθρο 47 παράγραφος 1·

    γ)

    μια περιγραφή της σύνθεσης, των ρόλων και των αρμοδιοτήτων των μελών του διοικητικού οργάνου και των ανώτερων διοικητικών στελεχών και των επιτροπών που έχουν καθιερωθεί σύμφωνα με το άρθρο 48.

    2.   Οι πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 περιλαμβάνουν μια περιγραφή των διαδικασιών που αφορούν την επιλογή, τον διορισμό, την αξιολόγηση της απόδοσης και την αποχώρηση ανώτερων διοικητικών στελεχών και μελών του διοικητικού οργάνου.

    3.   Το αιτούν ΚΑΤ περιγράφει τη διαδικασία που ακολουθεί για να δημοσιοποιεί τις ρυθμίσεις διακυβέρνησης και τους κανόνες που διέπουν τη δραστηριότητά του.

    4.   Στις περιπτώσεις όπου το αιτούν ΚΑΤ υιοθετεί έναν αναγνωρισμένο κώδικα δεοντολογίας στον τομέα της εταιρικής διακυβέρνησης, στην αίτηση προσδιορίζεται ο εν λόγω κώδικας, περιλαμβάνεται αντίγραφο του εν λόγω κώδικα και τεκμηριώνονται τυχόν καταστάσεις στις οποίες το αιτούν ΚΑΤ παρεκκλίνει του κώδικα.

    Άρθρο 12

    Λειτουργίες συμμόρφωσης, εσωτερικού ελέγχου και εσωτερικού λογιστικού ελέγχου

    1.   Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει μια περιγραφή των διαδικασιών που εφαρμόζει το αιτούν ΚΑΤ για την αναφορά παραβιάσεων σε εσωτερικό επίπεδο σύμφωνα με το άρθρο 26 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014.

    2.   Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές και τις διαδικασίες εσωτερικού λογιστικού ελέγχου του αιτούντος ΚΑΤ σύμφωνα με το άρθρο 51, οι οποίες περιλαμβάνουν:

    α)

    περιγραφή των εργαλείων παρακολούθησης και αξιολόγησης της επάρκειας και της αποτελεσματικότητας των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου του αιτούντος ΚΑΤ·

    β)

    περιγραφή των εργαλείων ελέγχου και διασφάλισης των συστημάτων επεξεργασίας πληροφοριών του αιτούντος ΚΑΤ·

    γ)

    περιγραφή της ανάπτυξης και εφαρμογής της μεθοδολογίας εσωτερικού λογιστικού ελέγχου του αιτούντος ΚΑΤ·

    δ)

    πρόγραμμα εργασίας της λειτουργίας εσωτερικού λογιστικού ελέγχου για διάστημα τριών ετών μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης·

    ε)

    περιγραφή των ρόλων και των προσόντων κάθε ατόμου που είναι υπεύθυνο για τον εσωτερικό έλεγχο σύμφωνα με το άρθρο 47 παράγραφος 3 στοιχείο δ), ο οποίος υπόκειται στην εποπτεία της επιτροπής λογιστικού ελέγχου που αναφέρεται στο άρθρο 48 παράγραφος 1 στοιχείο β).

    3.   Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία συμμόρφωσης και εσωτερικού λογιστικού ελέγχου του αιτούντος ΚΑΤ σύμφωνα με το άρθρο 47 παράγραφος 3 στοιχείο γ):

    α)

    μια περιγραφή των ρόλων και των επαγγελματικών προσόντων των ατόμων που είναι υπεύθυνα για τη λειτουργία συμμόρφωσης και εσωτερικού ελέγχου και τυχόν άλλων εργαζομένων που συμμετέχουν στις αξιολογήσεις συμμόρφωσης, στην οποία περιλαμβάνεται περιγραφή των μέσων διασφάλισης της ανεξαρτησίας της λειτουργίας συμμόρφωσης και εσωτερικού ελέγχου από τις υπόλοιπες επιχειρηματικές μονάδες·

    β)

    τις πολιτικές και διαδικασίες της λειτουργίας συμμόρφωσης και εσωτερικού ελέγχου, στις οποίες περιλαμβάνεται μια περιγραφή του ρόλου συμμόρφωσης του διοικητικού οργάνου και των ανώτερων διοικητικών στελεχών·

    γ)

    όπου διατίθεται, την τελευταία εσωτερική έκθεση που έχει εκπονηθεί από τους αρμοδίους για τη λειτουργία συμμόρφωσης και εσωτερικού ελέγχου ή τυχόν άλλους εργαζομένους που συμμετέχουν στις αξιολογήσεις συμμόρφωσης στο αιτούν ΚΑΤ.

    Άρθρο 13

    Ανώτερα διοικητικά στελέχη, διοικητικό όργανο και μέτοχοι

    1.   Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει, για κάθε ανώτερο διοικητικό στέλεχος και για κάθε μέλος του διοικητικού οργάνου του αιτούντος ΚΑΤ, τις ακόλουθες πληροφορίες βάσει των οποίων η αρμόδια αρχή αξιολογεί τη συμμόρφωση του αιτούντος ΚΑΤ με το άρθρο 27 παράγραφοι 1 και 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014:

    α)

    ένα αντίγραφο βιογραφικού σημειώματος όπου παρουσιάζεται η εμπειρία και οι γνώσεις κάθε μέλους·

    β)

    αναλυτικά στοιχεία για τυχόν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε κάποιο μέλος και αφορούν την παροχή χρηματοοικονομικών ή συναφών με δεδομένα υπηρεσιών ή πράξεις απάτης ή υπεξαίρεσης χρημάτων, με τη μορφή δεόντως επίσημου πιστοποιητικού που διατίθεται στο αντίστοιχο κράτος μέλος·

    γ)

    αυτόβουλη δήλωση καλής φήμης όσον αφορά την παροχή χρηματοοικονομικών ή συναφών με δεδομένα υπηρεσιών, στην οποία όλα τα ανώτερα διοικητικά στελέχη και τα μέλη του διοικητικού οργάνου δηλώνουν εάν:

    i)

    έχουν καταδικαστεί για τυχόν αξιόποινη πράξη σε σχέση με την παροχή χρηματοοικονομικών ή συναφών με δεδομένα υπηρεσιών ή σε σχέση με πράξεις απάτης ή υπεξαίρεσης χρημάτων·

    ii)

    τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις στο πλαίσιο πειθαρχικής διαδικασίας ασκηθείσας από ρυθμιστική αρχή ή κρατικό φορέα ή υπηρεσία ή εάν αποτελούν αντικείμενο τυχόν τέτοιας διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη·

    iii)

    τους έχουν υποβληθεί κυρώσεις σε αστική δίκη σε σχέση με την παροχή χρηματοοικονομικών ή συναφών με δεδομένα υπηρεσιών ή σε σχέση με πράξεις απάτης όσον αφορά τη διαχείριση επιχείρησης·

    iv)

    έχουν διατελέσει μέλη του διοικητικού οργάνου ή ανώτερα διοικητικά στελέχη επιχείρησης της οποίας την εγγραφή ή άδεια λειτουργίας ανακάλεσε ο ρυθμιστικός φορέας, εφόσον σχετίζονταν με την εταιρεία για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους πριν από την ημερομηνία ανάκλησης της άδειας λειτουργίας ή της εγγραφής·

    v)

    έχουν στερηθεί το δικαίωμα να ασκούν δραστηριότητες που απαιτούν εγγραφή ή άδεια λειτουργίας από ρυθμιστικό φορέα·

    vi)

    έχουν διατελέσει μέλη του διοικητικού οργάνου ή ανώτερα διοικητικά στελέχη επιχείρησης, εις βάρος της οποίας έχουν κινηθεί διαδικασίες αφερεγγυότητας, για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους πριν από την έναρξη των διαδικασιών·

    vii)

    έχουν διατελέσει μέλη του διοικητικού οργάνου ή ανώτατα διοικητικά στελέχη επιχείρησης στην οποία είχε επιβληθεί κύρωση από ρυθμιστικό φορέα, εφόσον σχετίζονταν με την επιχείρηση για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους πριν από την επιβολή της εν λόγω κύρωσης·

    viii)

    έχουν αποτελέσει με άλλον τρόπο αντικείμενο καταδίκης, αναστολής ή αποκλεισμού από την άσκηση καθηκόντων ή τους έχει επιβληθεί άλλη κύρωση σε σχέση με την παροχή χρηματοοικονομικών ή συναφών με δεδομένα υπηρεσιών, από κρατικό, ρυθμιστικό ή επαγγελματικό φορέα·

    ix)

    έχουν αποκλειστεί από διοικητικά καθήκοντα ή καθήκοντα διευθυντικού στελέχους, έχουν απολυθεί από απασχόληση ή άλλη σύνδεση με επιχείρηση εξαιτίας καταγγελιών για παραπτώματα ή παρατυπίες.

    Για τους σκοπούς του στοιχείου γ) σημείο i) της παρούσας παραγράφου, δεν απαιτείται αυτόβουλη δήλωση όταν υποβάλλεται επίσημο πιστοποιητικό σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο στοιχείο β).

    2.   Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με το διοικητικό όργανο του αιτούντος ΚΑΤ:

    α)

    αποδεικτικά στοιχεία για τη συμμόρφωση με το άρθρο 27 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014·

    β)

    περιγραφή των ρόλων και των αρμοδιοτήτων των μελών του διοικητικού οργάνου·

    γ)

    τον στόχο εκπροσώπησης ανεπαρκώς εκπροσωπούμενου φύλου στο διοικητικό όργανο, τη σχετική πολιτική για την εκπλήρωση του εν λόγω στόχου και τη μέθοδο που χρησιμοποίησε το αιτούν ΚΑΤ για να δημοσιοποιήσει τον στόχο, την πολιτική και την εφαρμογή αυτής.

    3.   Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με την ιδιοκτησιακή δομή και τους μετόχους του αιτούντος ΚΑΤ:

    α)

    περιγραφή της ιδιοκτησιακής δομής του αιτούντος ΚΑΤ που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 σημείο i), στην οποία περιλαμβάνεται η περιγραφή της ταυτότητας και του βαθμού συμφέροντος τυχόν οντότητας που είναι σε θέση να ασκήσει έλεγχο στη λειτουργία του αιτούντος ΚΑΤ·

    β)

    κατάσταση με τους μετόχους και τα πρόσωπα που είναι σε θέση να ασκήσουν, άμεσα ή έμμεσα, έλεγχο στη διοίκηση του αιτούντος ΚΑΤ.

    Άρθρο 14

    Διαχείριση των συγκρούσεων συμφερόντων

    1.   Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές και τις διαδικασίες που εφαρμόζονται με στόχο τον εντοπισμό και τη διαχείριση δυνητικών συγκρούσεων συμφερόντων από το αιτούν ΚΑΤ σύμφωνα με το άρθρο 50:

    α)

    περιγραφή των πολιτικών και διαδικασιών που αφορούν τον εντοπισμό, τη διαχείριση και τη γνωστοποίηση στην αρμόδια αρχή δυνητικών συγκρούσεων συμφερόντων και τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για να διασφαλίζεται ότι το προσωπικό του αιτούντος ΚΑΤ είναι ενήμερο σχετικά με τις εν λόγω πολιτικές και διαδικασίες·

    β)

    περιγραφή των ελέγχων και μέτρων που εφαρμόζονται για να διασφαλίζεται ότι πληρούνται οι απαιτήσεις που αναφέρονται στο στοιχείο α) σχετικά με τη διαχείριση των συγκρούσεων συμφερόντων·

    γ)

    λεπτομερή περιγραφή των ακόλουθων στοιχείων:

    i)

    οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες του βασικού προσωπικού, ιδίως όταν έχουν αρμοδιότητες και σε άλλες οντότητες·

    ii)

    ρυθμίσεις που διασφαλίζουν ότι τα άτομα που παρουσιάζουν μόνιμη σύγκρουση συμφερόντων εξαιρούνται από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και από τη λήψη τυχόν σχετικών πληροφοριών που αφορούν τα ζητήματα που επηρεάζονται από τη μόνιμη σύγκρουση συμφερόντων·

    iii)

    επικαιροποιημένο μητρώο των υφιστάμενων συγκρούσεων συμφερόντων κατά τον χρόνο της αίτησης και μια περιγραφή του τρόπου διαχείρισης των εν λόγω συγκρούσεων συμφερόντων.

    2.   Στις περιπτώσεις όπου το αιτούν ΚΑΤ ανήκει σε όμιλο, το μητρώο που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο γ) σημείο iii) περιλαμβάνει περιγραφή των συγκρούσεων συμφερόντων που απορρέουν από άλλες επιχειρήσεις του ομίλου και αφορούν υπηρεσίες που παρέχει το αιτούν ΚΑΤ, καθώς και των ρυθμίσεων που έχουν θεσπιστεί για τη διαχείριση των εν λόγω συγκρούσεων συμφερόντων.

    Άρθρο 15

    Εμπιστευτικότητα

    1.   Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει τις πολιτικές και τις διαδικασίες που εφαρμόζει το αιτούν ΚΑΤ με σκοπό την αποτροπή της μη εξουσιοδοτημένης χρήσης ή δημοσιοποίησης εμπιστευτικών πληροφοριών. Στις εμπιστευτικές πληροφορίες περιλαμβάνονται οι ακόλουθες πληροφορίες:

    α)

    πληροφορίες που σχετίζονται με τους συμμετέχοντες, τους πελάτες, τους εκδότες και άλλους χρήστες των υπηρεσιών του αιτούντος ΚΑΤ·

    β)

    άλλες πληροφορίες που διαθέτει το αιτούν ΚΑΤ ως αποτέλεσμα της επιχειρηματικής του δραστηριότητας και οι οποίες δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς.

    2.   Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με την πρόσβαση του προσωπικού στις πληροφορίες που έχει στην κατοχή του το αιτούν ΚΑΤ:

    α)

    εσωτερικές διαδικασίες που αφορούν τις άδειες πρόσβασης σε πληροφορίες, οι οποίες διασφαλίζουν ασφαλή πρόσβαση στα δεδομένα·

    β)

    περιγραφή τυχόν περιορισμών στη χρήση δεδομένων για λόγους εμπιστευτικότητας.

    Άρθρο 16

    Επιτροπή χρηστών

    Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με κάθε επιτροπή χρηστών:

    α)

    την εντολή της επιτροπής χρηστών·

    β)

    τις ρυθμίσεις διακυβέρνησης της επιτροπής χρηστών·

    γ)

    τις λειτουργικές διαδικασίες της επιτροπής χρηστών·

    δ)

    τα κριτήρια αποδοχής και τον μηχανισμό εκλογής των μελών της επιτροπής χρηστών·

    ε)

    μια κατάσταση με τα προτεινόμενα μέλη της επιτροπής χρηστών και ένδειξη των συμφερόντων που εκπροσωπούν.

    Άρθρο 17

    Τήρηση αρχείων

    1.   Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει μια περιγραφή των συστημάτων, πολιτικών και διαδικασιών τήρησης αρχείων του αιτούντος ΚΑΤ, τα οποία έχουν καθιερωθεί και τηρούνται σύμφωνα με το κεφάλαιο VIII του παρόντος κανονισμού.

    2.   Στις περιπτώσεις όπου το αιτούν ΚΑΤ υποβάλει αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας πριν από την ημερομηνία εφαρμογής του άρθρου 54, η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

    α)

    μια ανάλυση σχετικά με τον βαθμό στον οποίο τα υφιστάμενα συστήματα, πολιτικές και διαδικασίες τήρησης αρχείων του αιτούντος ΚΑΤ συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις που ορίζει το άρθρο 54·

    β)

    ένα σχέδιο εφαρμογής που παρουσιάζει αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο το αιτούν ΚΑΤ θα συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις που ορίζει το άρθρο 54 έως την ημερομηνία που αυτό τίθεται σε ισχύ.

    ΤΜΗΜΑ 4

    Κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας

    Άρθρο 18

    Καθορισμένοι στόχοι και σκοποί

    Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει μια περιγραφή των καθορισμένων στόχων και σκοπών του αιτούντος ΚΑΤ, όπως αναφέρονται στο άρθρο 32 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014.

    Άρθρο 19

    Χειρισμός των καταγγελιών

    Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει τις διαδικασίες που έχει καθιερώσει το αιτούν ΚΑΤ για τη διαχείριση των καταγγελιών.

    Άρθρο 20

    Απαιτήσεις για τη συμμετοχή

    Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν τη συμμετοχή στα συστήματα διακανονισμού αξιογράφων τα οποία τελούν υπό τη διαχείριση του αιτούντος ΚΑΤ σύμφωνα με το άρθρο 33 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 και τα άρθρα 88 έως 90 του παρόντος κανονισμού. Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

    α)

    τα κριτήρια συμμετοχής που επιτρέπουν ισότιμη και ανοικτή πρόσβαση σε όλα τα νομικά πρόσωπα που προτίθενται να γίνουν συμμετέχοντες στα συστήματα διακανονισμού αξιογράφων που τελούν υπό τη διαχείριση του αιτούντος ΚΑΤ·

    β)

    τις διαδικασίες υποβολής αίτησης για την εφαρμογή πειθαρχικών μέτρων εις βάρος υφιστάμενων συμμετεχόντων που δεν συμμορφώνονται με τα κριτήρια συμμετοχής.

    Άρθρο 21

    Διαφάνεια

    1.   Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει τα έγγραφα και τις πληροφορίες για την πολιτική τιμολόγησης του αιτούντος ΚΑΤ, σχετικά με τις υπηρεσίες που αναφέρονται στο άρθρο 34 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014. Οι εν λόγω πληροφορίες περιλαμβάνουν συγκεκριμένα τις τιμές και τα τέλη για καθεμία από τις υπηρεσίες που παρέχει το αιτούν ΚΑΤ και τυχόν υφιστάμενες εκπτώσεις και επιστροφές, καθώς και τους όρους για τις μειώσεις.

    2.   Το αιτούν ΚΑΤ παρέχει στην αρμόδια αρχή μια περιγραφή των μεθόδων που χρησιμοποιούνται για τη δημοσιοποίηση των σχετικών πληροφοριών σύμφωνα με το άρθρο 34 παράγραφοι 1, 2, 4 και 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014.

    3.   Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει πληροφορίες με βάση τις οποίες η αρμόδια αρχή θα αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο το αιτούν ΚΑΤ σκοπεύει να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις τήρησης χωριστών λογαριασμών για τα έξοδα και τα έσοδα, σύμφωνα με το άρθρο 34 παράγραφοι 6 και 7 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014.

    Άρθρο 22

    Διαδικασίες επικοινωνίας με συμμετέχοντες και άλλες υποδομές της αγοράς

    Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει τις σχετικές πληροφορίες που αφορούν τη χρήση διεθνών ανοιχτών επικοινωνιακών διαδικασιών και προτύπων για την ανταλλαγή μηνυμάτων και δεδομένων αναφοράς στις διαδικασίες επικοινωνίας με συμμετέχοντες και άλλες υποδομές της αγοράς.

    ΤΜΗΜΑ 5

    Απαιτήσεις για υπηρεσίες που παρέχουν τα ΚΑΤ

    Άρθρο 23

    Μορφή λογιστικής εγγραφής

    Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει πληροφορίες για τις διαδικασίες σχετικά με τις λογιστικές εγγραφές οι οποίες διασφαλίζουν τη συμμόρφωση του αιτούντος ΚΑΤ με το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014.

    Άρθρο 24

    Προβλεπόμενες ημερομηνίες διακανονισμού και μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης περιπτώσεων αδυναμίας διακανονισμού

    1.   Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με το αιτούν ΚΑΤ:

    α)

    τις διαδικασίες και τα μέτρα πρόληψης περιπτώσεων αδυναμίας διακανονισμού σύμφωνα με το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014·

    β)

    τα μέτρα αντιμετώπισης περιπτώσεων αδυναμίας διακανονισμού σύμφωνα με το άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014.

    2.   Στις περιπτώσεις όπου ένα αιτούν ΚΑΤ υποβάλει αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας προτού τεθούν σε εφαρμογή τα άρθρα 6 και 7 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, σύμφωνα με το άρθρο 76 παράγραφοι 4 και 5 του εν λόγω κανονισμού, η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει ένα σχέδιο εφαρμογής που παρουσιάζει αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο το αιτούν ΚΑΤ θα συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις των άρθρων 6 και 7 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014.

    Τα ιδρύματα που αναφέρονται στο άρθρο 69 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 περιλαμβάνουν στο σχέδιο εφαρμογής που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο, μια ανάλυση του βαθμού στον οποίο οι υφιστάμενοι κανόνες, διαδικασίες, μηχανισμοί και μέτρα συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις των άρθρων 6 και 7 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014.

    Άρθρο 25

    Ακεραιότητα της έκδοσης

    Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες και τις διαδικασίες που εφαρμόζει το αιτούν ΚΑΤ για να διασφαλίζει την ακεραιότητα των εκδόσεων αξιογράφων, όπως αναφέρεται στο άρθρο 37 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 και το κεφάλαιο IX του παρόντος κανονισμού.

    Άρθρο 26

    Προστασία των αξιογράφων των συμμετεχόντων και των πελατών τους

    Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που εφαρμόζονται για την προστασία των αξιογράφων των συμμετεχόντων και των πελατών του αιτούντος ΚΑΤ, σύμφωνα με το άρθρο 38 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014:

    α)

    τους κανόνες και τις διαδικασίες μείωσης και διαχείρισης των κινδύνων που σχετίζονται με τη φύλαξη των αξιογράφων·

    β)

    μια αναλυτική περιγραφή των διαφορετικών επιπέδων διαχωρισμού που παρέχει το αιτούν ΚΑΤ, μια περιγραφή του κόστους που σχετίζεται με κάθε επίπεδο, τους εμπορικούς όρους με τους οποίους παρέχεται, τις κύριες νομικές επιπτώσεις και το εφαρμοστέο δίκαιο περί αφερεγγυότητας·

    γ)

    τους κανόνες και τις διαδικασίες εξασφάλισης των συγκαταθέσεων που αναφέρονται στο άρθρο 38 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014.

    Άρθρο 27

    Αμετάκλητο του διακανονισμού

    Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει πληροφορίες που αφορούν τους κανόνες περί αμετάκλητου του διακανονισμού που εφαρμόζει το αιτούν ΚΑΤ σύμφωνα με το άρθρο 39 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014.

    Άρθρο 28

    Διακανονισμός τοις μετρητοίς

    1.   Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει τις διαδικασίες διακανονισμού για τις πληρωμές τοις μετρητοίς για κάθε σύστημα διακανονισμού αξιογράφων που τελεί υπό τη διαχείριση του αιτούντος ΚΑΤ σύμφωνα με το άρθρο 40 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014.

    2.   Το αιτούν ΚΑΤ παρέχει πληροφορίες σχετικά με το εάν ο διακανονισμός των πληρωμών τοις μετρητοίς πραγματοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 40 παράγραφος 1 ή 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014.

    Εάν ο διακανονισμός των πληρωμών τοις μετρητοίς πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το άρθρο 40 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, το αιτούν ΚΑΤ εξηγεί γιατί δεν είναι πρακτικά εφικτός και διαθέσιμος ο διακανονισμός σύμφωνα με το άρθρο 40 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014.

    Άρθρο 29

    Κανόνες και διαδικασίες σχετικά με την αθέτηση υποχρέωσης συμμετεχόντων

    Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει τους κανόνες και τις διαδικασίες που εφαρμόζονται από το αιτούν ΚΑΤ για τη διαχείριση της αθέτησης υποχρέωσης ενός συμμετέχοντα.

    Άρθρο 30

    Μεταβίβαση στοιχείων ενεργητικού συμμετεχόντων και πελατών σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας

    Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες που εφαρμόζει το αιτούν ΚΑΤ για να διασφαλίζει τον έγκυρο και εύρυθμο διακανονισμό και τη μεταβίβαση των στοιχείων ενεργητικού των πελατών και των συμμετεχόντων σε άλλο ΚΑΤ σε περίπτωση ανάκλησης της άδειάς του.

    ΤΜΗΜΑ 6

    Απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας

    Άρθρο 31

    Νομικοί κίνδυνοι

    1.   Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται η αρμόδια αρχή για να αξιολογήσει κατά πόσο οι κανόνες, οι διαδικασίες και οι συμβάσεις του αιτούντος ΚΑΤ είναι σαφή, κατανοητά και εκτελέσιμα σε όλες τις σχετικές δικαιοδοσίες, σύμφωνα με το άρθρο 43 παράγραφοι 1 και 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014.

    2.   Στις περιπτώσεις όπου το αιτούν ΚΑΤ προτίθεται να δραστηριοποιηθεί σε διαφορετικές δικαιοδοσίες, παρέχει στην αρμόδια αρχή πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που εφαρμόζει για να προσδιορίζει και να μετριάζει τους κινδύνους που απορρέουν από ενδεχόμενες συγκρούσεις νόμων μεταξύ δικαιοδοσιών, σύμφωνα με το άρθρο 43 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014. Οι εν λόγω πληροφορίες περιλαμβάνουν τυχόν νομική αξιολόγηση στην οποία βασίζονται τα εν λόγω μέτρα.

    Άρθρο 32

    Γενικοί επιχειρηματικοί κίνδυνοι

    1.   Το αιτούν ΚΑΤ παρέχει στην αρμόδια αρχή μια περιγραφή των συστημάτων διαχείρισης κινδύνου και ελέγχου, καθώς και των εργαλείων τεχνολογίας πληροφοριών (ΤΠ) που εφαρμόζει το αιτούν ΚΑΤ για να διαχειρίζεται τους επιχειρηματικούς κινδύνους σύμφωνα με το άρθρο 44 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014.

    2.   Στις περιπτώσεις όπου το αιτούν ΚΑΤ έχει λάβει διαβάθμιση επικινδυνότητας από τρίτο μέρος, την παρέχει στην αρμόδια αρχή μαζί με τυχόν πληροφορίες που τεκμηριώνουν την εν λόγω διαβάθμιση επικινδυνότητας.

    Άρθρο 33

    Λειτουργικοί κίνδυνοι

    1.   Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι το αιτούν ΚΑΤ συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις διαχείρισης των λειτουργικών κινδύνων σύμφωνα με το άρθρο 45 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 και το κεφάλαιο X του παρόντος κανονισμού.

    2.   Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει επίσης τις ακόλουθες πληροφορίες όσον αφορά τον κατάλογο υπηρεσιών που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο ιστ) του παρόντος κανονισμού:

    α)

    ένα αντίγραφο των συμφωνιών εξωτερικής ανάθεσης·

    β)

    τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση του επιπέδου εξυπηρέτησης των υπηρεσιών και δραστηριοτήτων που ανατίθενται εξωτερικά.

    Άρθρο 34

    Επενδυτική πολιτική

    Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι:

    α)

    το αιτούν ΚΑΤ διατηρεί τα χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού του σύμφωνα με το άρθρο 46 παράγραφοι 1, 2 και 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 και το κεφάλαιο XI του παρόντος κανονισμού·

    β)

    οι επενδύσεις του αιτούντος ΚΑΤ συμμορφώνονται με το άρθρο 46 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 και το κεφάλαιο XI του παρόντος κανονισμού.

    Άρθρο 35

    Κεφαλαιακές απαιτήσεις

    Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις:

    α)

    πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι το κεφάλαιο του αιτούντος ΚΑΤ, μεταξύ των οποίων τα αδιανέμητα κέρδη και τα αποθεματικά του αιτούντος ΚΑΤ, πληροί τις απαιτήσεις του άρθρου 47 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014·

    β)

    το σχέδιο που αναφέρεται στο άρθρο 47 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 και τυχόν επικαιροποιήσεις του εν λόγω σχεδίου, καθώς και αποδεικτικά στοιχεία για την έγκρισή του από το διοικητικό όργανο ή μια αρμόδια επιτροπή του διοικητικού οργάνου του αιτούντος ΚΑΤ.

    ΤΜΗΜΑ 7

    Άρθρο 36

    Συνδέσεις ΚΑΤ

    Στις περιπτώσεις όπου το ΚΑΤ έχει καθιερώσει ή προτίθεται να καθιερώσει συνδέσεις μεταξύ ΚΑΤ, η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

    α)

    μια περιγραφή των συνδέσεων ΚΑΤ που συνοδεύεται από εκτιμήσεις πιθανών πηγών κινδύνου που απορρέουν από τις εν λόγω συμφωνίες σύνδεσης του αιτούντος ΚΑΤ·

    β)

    τους εκτιμώμενους ή πραγματικούς όγκους διακανονισμού και τις αξίες του διακανονισμού που εκτελούνται στο πλαίσιο των συνδέσεων ΚΑΤ·

    γ)

    τις διαδικασίες που αφορούν τον εντοπισμό, την αξιολόγηση, την παρακολούθηση και τη διαχείριση όλων των δυνητικών πηγών κινδύνου για το αιτούν ΚΑΤ και τους συμμετέχοντές του που απορρέουν από τη συμφωνία σύνδεσης και τα κατάλληλα μέτρα που εφαρμόζονται για τον μετριασμό τους·

    δ)

    μια αξιολόγηση της εφαρμοσιμότητας του δικαίου περί αφερεγγυότητας που διέπει τη λειτουργία μιας σύνδεσης ΚΑΤ και των επιπτώσεων αυτού για το αιτούν ΚΑΤ·

    ε)

    άλλες σχετικές πληροφορίες που ζητά η αρμόδια αρχή προκειμένου να αξιολογήσει τη συμμόρφωση των συνδέσεων ΚΑΤ με τις απαιτήσεις που προβλέπονται στο άρθρο 48 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 και στο κεφάλαιο XII του παρόντος κανονισμού.

    ΤΜΗΜΑ 8

    Πρόσβαση σε ΚΑΤ

    Άρθρο 37

    Κανόνες πρόσβασης

    Η αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας περιλαμβάνει μια περιγραφή των διαδικασιών διαχείρισης των ακόλουθων αιτημάτων πρόσβασης:

    α)

    από νομικά πρόσωπα που προτίθενται να γίνουν συμμετέχοντες, σύμφωνα με το άρθρο 33 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 και το κεφάλαιο XIII του παρόντος κανονισμού·

    β)

    από εκδότες, σύμφωνα με το άρθρο 49 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 και το κεφάλαιο XIII του παρόντος κανονισμού·

    γ)

    από άλλα ΚΑΤ, σύμφωνα με το άρθρο 52 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 και το κεφάλαιο XIII του παρόντος κανονισμού·

    δ)

    από άλλες υποδομές της αγοράς, σύμφωνα με το άρθρο 53 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 και το κεφάλαιο XIII του παρόντος κανονισμού.

    ΤΜΗΜΑ 9

    Συμπληρωματικές πληροφορίες

    Άρθρο 38

    Αίτηση παροχής περαιτέρω πληροφοριών

    Η αρμόδια αρχή μπορεί να ζητήσει από το αιτούν ΚΑΤ πρόσθετες πληροφορίες που απαιτούνται για την αξιολόγηση του κατά πόσο, κατά τον χρόνο χορήγησης της άδειας, το αιτούν ΚΑΤ συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

    ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ

    [Άρθρο 18 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014]

    Άρθρο 39

    Κριτήρια συμμετοχής των ΚΑΤ

    Κατά τη χορήγηση άδειας για τη συμμετοχή ενός ΚΑΤ σε νομικό πρόσωπο που δεν παρέχει τις υπηρεσίες που παρατίθενται στα τμήματα Α και Β του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, η αρμόδια αρχή λαμβάνει υπόψη της τα ακόλουθα κριτήρια:

    α)

    την έκταση των χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων που αναλαμβάνει το ΚΑΤ ως αποτέλεσμα της εν λόγω συμμετοχής·

    β)

    κατά πόσο το ΚΑΤ διαθέτει επαρκείς οικονομικούς πόρους για να εκπληρώσει τα κριτήρια που αναφέρονται στο άρθρο 46 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 για την κάλυψη των κινδύνων που απορρέουν από τα ακόλουθα:

    i)

    τις εγγυήσεις που παρέχονται από το ΚΑΤ στο εν λόγω νομικό πρόσωπο·

    ii)

    τυχόν ενδεχόμενες υποχρεώσεις που αναλαμβάνει το ΚΑΤ προς όφελος του εν λόγω νομικού προσώπου·

    iii)

    τυχόν ρυθμίσεις επιμερισμού ζημιών ή μηχανισμό αποκατάστασης λειτουργίας του εν λόγω νομικού προσώπου·

    γ)

    κατά πόσο το νομικό πρόσωπο στο οποίο έχει συμμετοχή το ΚΑΤ παρέχει υπηρεσίες που λειτουργούν συμπληρωματικά των βασικών υπηρεσιών που παρέχει το ΚΑΤ, σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, όπως:

    i)

    κεντρικός αντισυμβαλλόμενος που έχει άδεια λειτουργίας ή αναγνωρίζεται δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012· ή

    ii)

    τόπος διαπραγμάτευσης, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 σημείο 42 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014·

    δ)

    κατά πόσο με τη συμμετοχή του, το ΚΑΤ αποκτά έλεγχο πάνω στο νομικό πρόσωπο, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 σημείο 21 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014·

    ε)

    την ανάλυση εκ μέρους του ΚΑΤ των κινδύνων που απορρέουν από την εν λόγω συμμετοχή, συμπεριλαμβανομένης τυχόν ανάλυσης που εγκρίνεται από εσωτερικό ή εξωτερικό ελεγκτή, βάσει της οποίας τεκμηριώνεται η επαρκής διαχείριση όλων των κινδύνων που απορρέουν από τη συμμετοχή. Οι αρμόδιες αρχές λαμβάνουν υπόψη, ειδικότερα, τις ακόλουθες πτυχές της ανάλυσης του ΚΑΤ:

    i)

    τη στρατηγική αιτιολόγηση της συμμετοχής, στην οποία λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα των χρηστών του ΚΑΤ, μεταξύ των οποίων και των εκδοτών, των συμμετεχόντων και των πελατών αυτών·

    ii)

    τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή του ΚΑΤ.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

    ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

    [Άρθρο 22 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014]

    Άρθρο 40

    Πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται στην αρμόδια αρχή

    1.   Για τους σκοπούς του παρόντος κεφαλαίου, η «περίοδος επανεξέτασης», όπως ορίζεται στο άρθρο 1 στοιχείο α), περιλαμβάνει το διάστημα ανάμεσα στην πρώτη άδεια που χορηγείται στο ΚΑΤ, σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, και στην πρώτη επανεξέταση και αξιολόγηση που αναφέρεται στο άρθρο 22 παράγραφος 1 του κανονισμού.

    2.   Για τους σκοπούς της επανεξέτασης και αξιολόγησης που αναφέρονται στο άρθρο 22 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, το ΚΑΤ παρέχει τις ακόλουθες πληροφορίες στην αρμόδια αρχή:

    α)

    τις πληροφορίες που αναφέρονται στα άρθρα 41 και 42·

    β)

    μια έκθεση των δραστηριοτήτων και ουσιαστικών αλλαγών του ΚΑΤ, όπως αναφέρονται στο άρθρο 16 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν εντός της περιόδου επανεξέτασης, καθώς και όλα τα σχετικά έγγραφα·

    γ)

    τυχόν πρόσθετες πληροφορίες που έχει ζητήσει η αρμόδια αρχή και οι οποίες είναι απαραίτητες για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης του ΚΑΤ και των δραστηριοτήτων του με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 909/2014 κατά τη διάρκεια της περιόδου επανεξέτασης.

    3.   Η έκθεση που αναφέρεται στην παράγραφο 2 στοιχείο β) περιλαμβάνει μια δήλωση από το ΚΑΤ που αφορά τη γενική συμμόρφωση με τις διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 κατά τη διάρκεια της περιόδου επανεξέτασης.

    Άρθρο 41

    Περιοδικές πληροφορίες που αφορούν τις επανεξετάσεις

    Για κάθε περίοδο επανεξέτασης, το ΚΑΤ παρέχει στην αρμόδια αρχή τις ακόλουθες πληροφορίες:

    α)

    μια πλήρη σειρά των τελευταίων ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων του ΚΑΤ, μεταξύ των οποίων και όσες έχουν ενοποιηθεί σε επίπεδο ομίλου·

    β)

    μια συνοπτική έκδοση των πιο πρόσφατων ενδιάμεσων οικονομικών καταστάσεων του ΚΑΤ·

    γ)

    τυχόν αποφάσεις που έλαβε το διοικητικό όργανο μετά από συμβουλές που παρείχε η επιτροπή χρηστών, καθώς και τυχόν αποφάσεις του διοικητικού οργάνου όπου δεν ακολούθησε τις συμβουλές της επιτροπής χρηστών·

    δ)

    πληροφορίες σχετικά με εκκρεμείς αστικές, διοικητικές ή άλλου είδους δικαστικές ή εξωδικαστικές διαδικασίες στις οποίες εμπλέκεται το ΚΑΤ και, ειδικότερα, σχετικά με ζητήματα που αφορούν ζητήματα φορολογίας και αφερεγγυότητας ή ζητήματα που ενδέχεται να επιβαρύνουν την οικονομική θέση ή τη φήμη του ΚΑΤ·

    ε)

    πληροφορίες σχετικά με εκκρεμείς αστικές, διοικητικές ή άλλου είδους δικαστικές ή εξωδικαστικές διαδικασίες στις οποίες εμπλέκεται μέλος του διοικητικού οργάνου ή ανώτερο διοικητικό στέλεχος και οι οποίες ενδέχεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο ΚΑΤ·

    στ)

    τυχόν οριστικές αποφάσεις που απορρέουν από τις διαδικασίες που αναφέρονται στα στοιχεία δ) και ε)·

    ζ)

    ένα αντίγραφο των αποτελεσμάτων των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο αδιάλειπτης λειτουργίας ή παρεμφερών ασκήσεων που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου επανεξέτασης·

    η)

    μια έκθεση με τα περιστατικά που επηρέασαν τη λειτουργία κατά την περίοδο επανεξέτασης και επηρέασαν την ομαλή παροχή των βασικών υπηρεσιών, καθώς και τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των εν λόγω περιστατικών και των συνεπειών αυτών·

    θ)

    μια έκθεση σχετικά με την απόδοση του συστήματος διακανονισμού αξιογράφων, η οποία περιλαμβάνει μια αξιολόγηση της διαθεσιμότητας του συστήματος κατά τη διάρκεια της περιόδου επανεξέτασης, υπολογισμένη σε ημερήσια βάση ως ποσοστό του χρόνου λειτουργίας του συστήματος σύμφωνα με τις προσυμφωνημένες παραμέτρους·

    ι)

    μια σύνοψη των τύπων μη αυτόματης παρέμβασης από το ΚΑΤ·

    ια)

    πληροφορίες σχετικά με τον προσδιορισμό των κρίσιμων λειτουργιών του ΚΑΤ, τυχόν ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο αποκατάστασης λειτουργίας, τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων, τους παράγοντες που ενεργοποιούν την αποκατάσταση λειτουργίας και τα εργαλεία αποκατάστασης λειτουργίας του ΚΑΤ·

    ιβ)

    πληροφορίες σχετικά με επίσημες καταγγελίες που έλαβε το ΚΑΤ κατά τη διάρκεια της περιόδου επανεξέτασης, οι οποίες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα στοιχεία:

    i)

    τον χαρακτήρα της καταγγελίας·

    ii)

    τον χειρισμό της καταγγελίας, καθώς και την έκβασή της·

    iii)

    την ημερομηνία ολοκλήρωσης του χειρισμού της καταγγελίας·

    ιγ)

    πληροφορίες σχετικά με τις περιπτώσεις στις οποίες το ΚΑΤ αρνήθηκε την πρόσβαση στις υπηρεσίες του σε υφιστάμενο ή δυνητικό συμμετέχοντα, εκδότη, άλλο ΚΑΤ ή άλλη υποδομή της αγοράς, σύμφωνα με το άρθρο 33 παράγραφος 3, το άρθρο 49 παράγραφος 3, το άρθρο 52 παράγραφος 2 και το άρθρο 53 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014·

    ιδ)

    μια έκθεση σχετικά με τις αλλαγές που επηρεάζουν τυχόν συνδέσεις ΚΑΤ που έχει καθιερώσει το ΚΑΤ, η οποία περιλαμβάνει τις αλλαγές στους μηχανισμούς και τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για τον διακανονισμό των εν λόγω συνδέσεων ΚΑΤ·

    ιε)

    πληροφορίες σχετικά με όλες τις περιπτώσεις συγκρούσεων συμφερόντων που έχουν εντοπιστεί, οι οποίες προέκυψαν κατά τη διάρκεια της περιόδου επανεξέτασης, στις οποίες περιλαμβάνεται και περιγραφή της διαχείρισής τους·

    ιστ)

    πληροφορίες σχετικά με τους εσωτερικούς ελέγχους και λογιστικούς ελέγχους που διενήργησε το ΚΑΤ κατά τη διάρκεια της περιόδου επανεξέτασης·

    ιζ)

    πληροφορίες σχετικά με τυχόν παραβιάσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 που έχουν εντοπιστεί, μεταξύ των οποίων και όσες εντοπίστηκαν μέσω του διαύλου αναφοράς που αναφέρεται στο άρθρο 26 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014·

    ιη)

    αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τυχόν πειθαρχικά μέτρα που έχει λάβει το ΚΑΤ, στις οποίες περιλαμβάνονται τυχόν περιστατικά αναστολής των συμμετεχόντων σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, με προσδιορισμό της περιόδου και των λόγων της αναστολής·

    ιθ)

    τη γενική επιχειρηματική στρατηγική του ΚΑΤ για μια περίοδο τουλάχιστον τριών ετών μετά την τελευταία επανεξέταση και αξιολόγηση και ένα αναλυτικό επιχειρηματικό σχέδιο για τις υπηρεσίες που παρείχε το ΚΑΤ για περίοδο τουλάχιστον ενός έτους μετά την τελευταία επανεξέταση και αξιολόγηση.

    Άρθρο 42

    Στατιστικά στοιχεία που παρέχονται για κάθε επανεξέταση και αξιολόγηση

    1.   Για κάθε περίοδο επανεξέτασης, το ΚΑΤ παρέχει στην αρμόδια αρχή τα ακόλουθα στατιστικά στοιχεία:

    α)

    μια κατάσταση με τους συμμετέχοντες σε κάθε σύστημα διακανονισμού αξιογράφων που τελεί υπό τη διαχείριση του ΚΑΤ, όπου προσδιορίζεται η χώρα σύστασης·

    β)

    μια κατάσταση με τους εκδότες και μια κατάσταση με τις εκδόσεις αξιογράφων που καταχωρίζονται κεντρικά σε λογαριασμούς αξιογράφων και δεν τηρούνται κεντρικά στα συστήματα διακανονισμού αξιογράφων που τελούν υπό τη διαχείριση του ΚΑΤ, όπου προσδιορίζεται η χώρα σύστασης των εκδοτών και η ταυτότητα των εκδοτών στους οποίους το ΚΑΤ παρέχει τις υπηρεσίες που αναφέρονται στο τμήμα Α σημεία 1) και 2) του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014·

    γ)

    τη συνολική αγοραία και ονομαστική αξία των αξιογράφων που καταχωρίζονται κεντρικά στους λογαριασμούς αξιογράφων και δεν τηρούνται κεντρικά στα συστήματα διακανονισμού αξιογράφων που τελούν υπό τη διαχείριση του ΚΑΤ·

    δ)

    την ονομαστική και αγοραία αξία των αξιογράφων που αναφέρονται στο στοιχείο γ) και προσδιορίζονται ως εξής:

    i)

    ανά τύπο χρηματοπιστωτικών μέσων, για τις ακόλουθες κατηγορίες:

    κινητές αξίες που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 σημείο 44) στοιχείο α) της οδηγίας 2014/65/ΕΕ,

    κρατικοί χρεωστικοί τίτλοι που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 σημείο 61) της οδηγίας 2014/65/ΕΕ,

    κινητές αξίες που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 σημείο 44) στοιχείο β) της οδηγίας 2014/65/ΕΕ, εκτός όσων αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 σημείο 61) της οδηγίας 2014/65/ΕΕ,

    κινητές αξίες που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 σημείο 44) στοιχείο γ) της οδηγίας 2014/65/ΕΕ,

    διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια, όπως ορίζονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 σημείο 46) της οδηγίας 2014/65/ΕΕ (ETF),

    μερίδια οργανισμών συλλογικών επενδύσεων, εκτός των ETF,

    μέσα χρηματαγοράς, εκτός των κρατικών χρεωστικών τίτλων, που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 σημείο 61) της οδηγίας 2014/65/ΕΕ,

    δικαιώματα εκπομπής ρύπων,

    λοιπά χρηματοπιστωτικά μέσα·

    ii)

    ανά χώρα σύστασης του συμμετέχοντα·

    iii)

    ανά χώρα σύστασης του εκδότη·

    ε)

    την ονομαστική και αγοραία αξία των αξιογράφων που καταχωρίσθηκαν αρχικά σε κάθε σύστημα διακανονισμού τίτλων που τελεί υπό τη διαχείριση του ΚΑΤ·

    στ)

    την ονομαστική και αγοραία αξία των αξιογράφων που αναφέρονται στο στοιχείο ε) και προσδιορίζονται ως εξής:

    i)

    ανά τύπο χρηματοπιστωτικού μέσου που αναφέρεται στο στοιχείο δ) σημείο i)·

    ii)

    ανά χώρα σύστασης του συμμετέχοντα·

    iii)

    ανά χώρα σύστασης του εκδότη.

    ζ)

    τον συνολικό αριθμό και την αξία των εντολών διακανονισμού έναντι πληρωμής και τον συνολικό αριθμό και αξία των εντολών διακανονισμού χωρίς πληρωμή (FOP) που διακανονίζονται σε κάθε σύστημα διακανονισμού αξιογράφων που τελεί υπό τη διαχείριση του ΚΑΤ·

    η)

    τον συνολικό αριθμό και τις αξίες των εντολών διακανονισμού που κατηγοριοποιούνται ως εξής:

    i)

    ανά τύπο χρηματοπιστωτικού μέσου που αναφέρεται στο στοιχείο δ)·

    ii)

    ανά χώρα σύστασης του συμμετέχοντα·

    iii)

    ανά χώρα σύστασης του εκδότη·

    iv)

    ανά νόμισμα διακανονισμού·

    v)

    ανά τύπο εντολής διακανονισμού ως εξής:

    εντολές διακανονισμού χωρίς πληρωμή (FOP) που περιλαμβάνουν εντολές παράδοσης χωρίς πληρωμή (DFP) και παραλαβής χωρίς πληρωμή (RFP),

    εντολές διακανονισμού για παράδοση έναντι πληρωμής (DVP) και παραλαβή έναντι πληρωμής (RVP),

    εντολές διακανονισμού για παράδοση με πληρωμή (DWP) και παραλαβή με πληρωμή (RWP),

    εντολές διακανονισμού για πληρωμή χωρίς παράδοση (PFOD).

    vi)

    για εντολές διακανονισμού έναντι πληρωμής, όπου το χρηματικό σκέλος διακανονίζεται είτε σύμφωνα με το άρθρο 40 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 είτε σύμφωνα με το άρθρο 40 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014·

    θ)

    τον αριθμό και την αξία των συναλλαγών αγορών κάλυψης («buy-in») που αναφέρονται στο άρθρο 7 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014·

    ι)

    τον αριθμό και το ύψος των κυρώσεων που αναφέρονται στο άρθρο 7 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 ανά συμμετέχοντα·

    ια)

    τη συνολική αξία των δανειοληπτικών και δανειοδοτικών πράξεων αξιογράφων που βρίσκονται στην κατοχή του ΚΑΤ, το οποίο λειτουργεί ως εντολοδόχος ή στο όνομά του για κάθε τύπο χρηματοπιστωτικού μέσου, σύμφωνα με το στοιχείο δ) σημείο i)·

    ιβ)

    τη συνολική αξία των εντολών διακανονισμού που διακανονίζονται μέσω καθεμιάς από τις συνδέσεις ΚΑΤ, προσδιορίζοντας κατά πόσο το ΚΑΤ είναι το αιτούν ή το ΚΑΤ στο οποίο απευθύνεται το αίτημα·

    ιγ)

    την αξία των εγγυήσεων και των δεσμεύσεων που λαμβάνονται ή παρέχονται από το ΚΑΤ και σχετίζονται με δανειοληπτικές και δανειοδοτικές πράξεις αξιογράφων·

    ιδ)

    την αξία των δραστηριοτήτων διαχείρισης διαθεσίμων, στην οποία περιλαμβάνονται οι συναλλαγματικές και κινητές αξίες, σε σχέση με τη διαχείριση των θέσεων αγοράς των συμμετεχόντων, στις οποίες περιλαμβάνονται εκείνες οι κατηγορίες εντολών των οποίων οι θέσεις αγοράς τελούν υπό τη διαχείριση του ΚΑΤ·

    ιε)

    τον αριθμό των διαδικασιών αντιστοίχισης οι οποίες αποκαλύπτουν αξιόγραφα που έχουν δημιουργηθεί ή διαγραφεί αδικαιολόγητα, σύμφωνα με το άρθρο 65 παράγραφος 2, στις περιπτώσεις όπου οι εν λόγω διαδικασίες αφορούν εκδόσεις αξιογράφων οι οποίες καταχωρίζονται κεντρικά σε λογαριασμούς αξιογράφων αλλά δεν τηρούνται κεντρικά από το ΚΑΤ·

    ιστ)

    τον μέσο όρο, τον διάμεσο και την επικρατούσα τιμή κατά τη διάρκεια της περιόδου που απαιτείται για την επιδιόρθωση των σφαλμάτων που προσδιορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 65 παράγραφος 2.

    Η αξία που αναφέρεται στην υποπαράγραφο 1 στοιχεία ζ), η) και ιβ) υπολογίζεται ως ακολούθως:

    α)

    σε περίπτωση εντολών διακανονισμού έναντι πληρωμής, ισούται με το ποσό διακανονισμού κάθε χρηματικού σκέλους·

    β)

    σε περίπτωση εντολών διακανονισμού FOP, ισούται με την αγοραία αξία των χρηματοπιστωτικών μέσων ή, όταν δεν είναι διαθέσιμη, με την ονομαστική αξία των χρηματοπιστωτικών μέσων.

    2.   Η αγοραία αξία που αναφέρεται στην παράγραφο 1 υπολογίζεται την τελευταία ημέρα της περιόδου επανεξέτασης, ως ακολούθως:

    α)

    για τα χρηματοπιστωτικά μέσα που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 600/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7) και έχουν εισαχθεί για διαπραγμάτευση σε τόπο διαπραγμάτευσης εντός της Ένωσης, η αγορά αξία ισούται με την τιμή κλεισίματος της πιο σχετικής αγοράς σε όρους ρευστότητας, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 6 στοιχείο β) του εν λόγω κανονισμού·

    β)

    για τα χρηματοπιστωτικά μέσα που έχουν εισαχθεί για διαπραγμάτευση σε τόπο διαπραγμάτευσης εντός της Ένωσης, εκτός όσων αναφέρονται στο στοιχείο α), η αγοραία αξία ισούται με την τιμή κλεισίματος του τόπου διαπραγμάτευσης εντός της Ένωσης με τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών·

    γ)

    για χρηματοοικονομικά μέσα εκτός των όσων αναφέρονται στα στοιχεία α) και β), η αγοραία αξία καθορίζεται με βάση μια τιμή που υπολογίζεται με τη βοήθεια μιας προκαθορισμένης μεθοδολογίας, η οποία βασίζεται σε κριτήρια που αφορούν στοιχεία της αγοράς, όπως οι αγοραίες τιμές που διατίθενται σε τόπους διαπραγμάτευσης ή επιχειρήσεις επενδύσεων.

    3.   Το ΚΑΤ παρέχει τις αξίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στο νόμισμα στο οποίο είναι εκφρασμένα ή διακανονίζονται τα αξιόγραφα ή το νόμισμα στο οποίο χορηγείται η πίστωση. Η αρμόδια αρχή δύναται να ζητήσει από το ΚΑΤ να παρέχει τις εν λόγω αξίες στο νόμισμα του κράτους μέλους καταγωγής του ΚΑΤ ή σε ευρώ.

    4.   Για τους σκοπούς της υποβολής στατιστικών στοιχείων από το ΚΑΤ, η αρμόδια αρχή δύναται να καθορίσει αλγόριθμους ή αρχές για τη συγκέντρωση δεδομένων.

    Άρθρο 43

    Άλλες πληροφορίες

    Τα έγγραφα που προσκομίζει το ΚΑΤ στην αρμόδια αρχή σύμφωνα με το άρθρο 41 αναγράφουν τα ακόλουθα:

    α)

    κατά πόσο ένα έγγραφο προσκομίζεται για πρώτη φορά ή αποτελεί έγγραφο που έχει ήδη προσκομιστεί και έχει επικαιροποιηθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας επανεξέτασης·

    β)

    τον μοναδικό αριθμό αναφοράς του εγγράφου, ο οποίος ανατίθεται από το ΚΑΤ·

    γ)

    τον τίτλο του εγγράφου·

    δ)

    το κεφάλαιο, την ενότητα ή τη σελίδα του εγγράφου όπου έχουν πραγματοποιηθεί αλλαγές κατά την περίοδο επανεξέτασης και τυχόν πρόσθετες επεξηγήσεις που αφορούν τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου επανεξέτασης.

    Άρθρο 44

    Στοιχεία που παρέχονται στις αρχές που αναφέρονται στο άρθρο 22 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014

    Για κάθε περίοδο επανεξέτασης, η αρμόδια αρχή παρέχει τα ακόλουθα στοιχεία στις αρχές που αναφέρονται στο άρθρο 22 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014:

    α)

    μια έκθεση σχετικά με την αξιολόγηση από την αρμόδια αρχή των κινδύνων στους οποίους εκτίθεται ή ενδέχεται να εκτεθεί το ΚΑΤ ή τους οποίους δημιουργεί το ΚΑΤ στην ομαλή λειτουργία των αγορών αξιογράφων·

    β)

    τυχόν προβλεπόμενα ή οριστικά διορθωτικά μέτρα ή κυρώσεις που επιβάλλονται στο ΚΑΤ ως αποτέλεσμα της επανεξέτασης και αξιολόγησης.

    Κατά περίπτωση, η έκθεση που αναφέρεται στο στοιχείο α) περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της ανάλυσης της αρμόδιας αρχής σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους το ΚΑΤ συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 24 παράγραφος 2, καθώς και της ανάλυσης των σχετικών εγγράφων και στοιχείων, όπως αναφέρονται στο άρθρο 24 παράγραφος 2, που υποβάλλονται από το ΚΑΤ.

    Άρθρο 45

    Ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις αρμόδιες αρχές που αναφέρονται στο άρθρο 22 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014

    1.   Κατά τη διάρκεια της επανεξέτασης και αξιολόγησης, η αρμόδια αρχή αποστέλλει στις αρμόδιες αρχές που αναφέρονται στο άρθρο 22 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 σχετικές πληροφορίες που ενδεχομένως προσκόμισε το ΚΑΤ σχετικά με το προσωπικό, τα βασικά πρόσωπα, τις λειτουργίες, τις υπηρεσίες ή τα συστήματα που χρησιμοποιεί το ΚΑΤ από κοινού με άλλα ΚΑΤ με τα οποία διατηρεί το είδος των σχέσεων που αναφέρονται στο άρθρο 17 παράγραφος 6 στοιχεία α), β) και γ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, εντός 10 εργάσιμων ημερών από τη λήψη των πληροφοριών.

    2.   Μετά τη διενέργεια της επανεξέτασης και αξιολόγησης, η αρμόδια αρχή παρέχει τα ακόλουθα στοιχεία στις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με το άρθρο 22 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014:

    α)

    μια έκθεση σχετικά με την αξιολόγηση από την αρμόδια αρχή των κινδύνων στους οποίους εκτίθεται ή ενδέχεται να εκτεθεί το ΚΑΤ ή τους οποίους δημιουργεί το ΚΑΤ στην ομαλή λειτουργία των αγορών αξιογράφων·

    β)

    τυχόν προβλεπόμενα ή οριστικά διορθωτικά μέτρα ή κυρώσεις που επιβάλλονται στο ΚΑΤ ως αποτέλεσμα της επανεξέτασης και αξιολόγησης.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI

    ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΤ ΤΡΙΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    [Άρθρο 25 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014]

    Άρθρο 46

    Περιεχόμενο της αίτησης

    1.   Η αίτηση αναγνώρισης περιλαμβάνει τα στοιχεία που παρατίθενται στο παράρτημα I.

    2.   Η αίτηση αναγνώρισης:

    α)

    παρέχεται σε σταθερό μέσο·

    β)

    υποβάλλεται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, και στη δεύτερη περίπτωση χρησιμοποιούνται μορφές ανοιχτής πηγής που είναι ευανάγνωστες·

    γ)

    υποβάλλεται σε γλώσσα που χρησιμοποιείται ευρέως στο διεθνές χρηματοοικονομικό πεδίο, συμπεριλαμβανομένων και μεταφράσεων όταν τα πρωτότυπα έγγραφα δεν έχουν καταρτιστεί σε γλώσσα που χρησιμοποιείται ευρέως στο διεθνές χρηματοοικονομικό πεδίο·

    δ)

    φέρει μοναδικό αριθμό αναφοράς για κάθε έγγραφο που περιλαμβάνεται.

    3.   Το αιτούν ΚΑΤ παρέχει αποδεικτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες οι οποίες περιλαμβάνονται στο παράρτημα I.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII

    ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

    [Άρθρο 26 παράγραφοι 1 έως 7 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014]

    Άρθρο 47

    Εργαλεία παρακολούθησης κινδύνου των ΚΑΤ

    1.   Το ΚΑΤ καθιερώνει, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων διακυβέρνησής του, τεκμηριωμένες πολιτικές, διαδικασίες και συστήματα τα οποία εντοπίζουν, επιμετρούν, παρακολουθούν, διαχειρίζονται και καθιστούν δυνατή την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τους κινδύνους στους οποίους εκτίθεται ή ενδέχεται να εκτεθεί το ΚΑΤ και τους κινδύνους που θέτει το ΚΑΤ σε άλλες οντότητες, όπως οι συμμετέχοντες και οι πελάτες τους, καθώς και τα συνδεδεμένα ΚΑΤ, οι κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι, οι τόποι διαπραγμάτευσης, τα συστήματα πληρωμών, οι τράπεζες διακανονισμού, οι πάροχοι ρευστότητας και οι επενδυτές.

    Το ΚΑΤ διαρθρώνει τις πολιτικές, τις διαδικασίες και τα συστήματα που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο με τρόπο που διασφαλίζει ότι οι χρήστες, και κατά περίπτωση οι πελάτες τους, διαχειρίζονται και αντιμετωπίζουν καταλλήλως τους κινδύνους που θέτουν στο ΚΑΤ.

    2.   Για τους σκοπούς της παραγράφου 1, οι ρυθμίσεις διακυβέρνησης του ΚΑΤ περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

    α)

    τη σύνθεση, τον ρόλο, τις αρμοδιότητες, τις διαδικασίες διορισμού, την αξιολόγηση απόδοσης και τη λογοδοσία του διοικητικού οργάνου και των επιτροπών παρακολούθησης κινδύνου·

    β)

    τη δομή, τον ρόλο, τις αρμοδιότητες, τις διαδικασίες διορισμού και την αξιολόγηση απόδοσης των ανώτερων διοικητικών στελεχών·

    γ)

    τις ιεραρχικές σχέσεις μεταξύ των ανώτερων διοικητικών στελεχών και του διοικητικού οργάνου·

    Οι ρυθμίσεις διακυβέρνησης που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο προσδιορίζονται σαφώς και είναι επαρκώς τεκμηριωμένες.

    3.   Το ΚΑΤ καθιερώνει και προσδιορίζει τα καθήκοντα για τις ακόλουθες λειτουργίες:

    α)

    λειτουργία διαχείρισης κινδύνου·

    β)

    λειτουργία τεχνολογίας·

    γ)

    λειτουργία συμμόρφωσης και εσωτερικού ελέγχου·

    δ)

    λειτουργία εσωτερικού λογιστικού ελέγχου.

    Για κάθε λειτουργία υπάρχει μια επαρκώς τεκμηριωμένη περιγραφή των καθηκόντων, της απαραίτητης αρχής, των πόρων, της εμπειρογνωμοσύνης και της πρόσβασης σε όλες τις σχετικές πληροφορίες για την εκτέλεση των εν λόγω καθηκόντων.

    Κάθε λειτουργία εκτελεί τις αρμοδιότητες/λειτουργεί ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες λειτουργίες του ΚΑΤ.

    Άρθρο 48

    Επιτροπές παρακολούθησης κινδύνου

    1.   Το ΚΑΤ συστήνει τις ακόλουθες επιτροπές:

    α)

    μια επιτροπή κινδύνων που είναι υπεύθυνη για την παροχή συμβουλών στο διοικητικό όργανο σχετικά με τη συνολική τρέχουσα και μελλοντική ανοχή και στρατηγική κινδύνων του ΚΑΤ·

    β)

    μια επιτροπή ελέγχου που είναι υπεύθυνη για την παροχή συμβουλών στο διοικητικό όργανο σχετικά με την απόδοση της λειτουργίας εσωτερικού ελέγχου του ΚΑΤ, την οποία επιβλέπει·

    γ)

    μια επιτροπή αποδοχών που είναι υπεύθυνη για την παροχή συμβουλών στο διοικητικό όργανο σχετικά με την πολιτική αποδοχών του ΚΑΤ, την οποία επιβλέπει.

    2.   Η προεδρία κάθε επιτροπής ασκείται από ένα πρόσωπο που διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία στον τομέα αρμοδιότητας της εν λόγω επιτροπής και είναι ανεξάρτητο από τα εκτελεστικά μέλη του διοικητικού οργάνου του ΚΑΤ.

    Η πλειοψηφία των μελών κάθε επιτροπής δεν αποτελείται από εκτελεστικά μέλη άλλου διοικητικού συμβουλίου.

    Το ΚΑΤ καταρτίζει για κάθε επιτροπή μια σαφή και διαθέσιμη στο κοινό εντολή, καθώς και διαδικασίες για κάθε επιτροπή, ενώ διασφαλίζει ότι οι εν λόγω επιτροπές έχουν πρόσβαση σε συμβουλές εξωτερικών εμπειρογνωμόνων όποτε χρειάζεται.

    Άρθρο 49

    Αρμοδιότητες του βασικού προσωπικού σχετικά με τους κινδύνους

    1.   Το ΚΑΤ διαθέτει επαρκές προσωπικό για να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του. Το ΚΑΤ δεν έχει κοινό προσωπικό με άλλες οντότητες του ομίλου, με την επιφύλαξη ρύθμισης σχετικής με την εξωτερική ανάθεση, σύμφωνα με το άρθρο 30 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014.

    2.   Το διοικητικό όργανο αναλαμβάνει, τουλάχιστον, τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

    α)

    καταρτίζει επαρκώς τεκμηριωμένες πολιτικές, διαδικασίες και διεργασίες βάσει των οποίων λειτουργούν το διοικητικό όργανο, τα ανώτερα διοικητικά στελέχη και οι επιτροπές·

    β)

    καταρτίζει σαφείς στόχους και στρατηγικές για το ΚΑΤ·

    γ)

    παρακολουθεί αποτελεσματικά τα ανώτερα διοικητικά στελέχη·

    δ)

    καταρτίζει επαρκείς πολιτικές αποδοχών·

    ε)

    διασφαλίζει την εποπτεία της λειτουργίας διαχείρισης κινδύνου και λαμβάνει τις αποφάσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση κινδύνου·

    στ)

    διασφαλίζει την ανεξαρτησία και τους επαρκείς πόρους των λειτουργιών που αναφέρονται στο άρθρο 47 παράγραφος 3·

    ζ)

    παρακολουθεί τις ρυθμίσεις εξωτερικής ανάθεσης·

    η)

    παρακολουθεί και διασφαλίζει τη συμμόρφωση με όλες τις σχετικές ρυθμιστικές και εποπτικές απαιτήσεις·

    θ)

    λογοδοτεί στους μετόχους ή άλλους ιδιοκτήτες, εργαζομένους, χρήστες και άλλα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη·

    ι)

    εγκρίνει τον σχεδιασμό και την επανεξέταση του εσωτερικού λογιστικού ελέγχου·

    ια)

    επανεξετάζει και επικαιροποιεί σε τακτική βάση τις ρυθμίσεις διακυβέρνησης του ΚΑΤ.

    Στις περιπτώσεις όπου το διοικητικό όργανο ή τα μέλη του αναθέτουν καθήκοντα, διατηρούν την ευθύνη για τις αποφάσεις που επηρεάζουν την ομαλή παροχή υπηρεσιών από το ΚΑΤ.

    Το διοικητικό όργανο του ΚΑΤ έχει την τελική ευθύνη για τη διαχείριση των κινδύνων του ΚΑΤ. Το διοικητικό όργανο ορίζει, καθορίζει και τεκμηριώνει το ενδεδειγμένο επίπεδο ανοχής κινδύνου και ικανότητας ανάληψης κινδύνου για το ΚΑΤ και για όλες τις υπηρεσίες που παρέχει το ΚΑΤ. Το διοικητικό όργανο και τα ανώτερα διοικητικά στελέχη διασφαλίζουν ότι οι πολιτικές, οι διαδικασίες και οι έλεγχοι του ΚΑΤ συνάδουν με το επίπεδο ανοχής κινδύνου και την ικανότητα ανάληψης κινδύνου του ΚΑΤ και ότι οι εν λόγω πολιτικές, διαδικασίες και έλεγχοι διέπουν τον τρόπο με τον οποίο το ΚΑΤ προσδιορίζει, αναφέρει, παρακολουθεί και διαχειρίζεται τους κινδύνους.

    3.   Τα ανώτερα διοικητικά στελέχη αναλαμβάνουν, τουλάχιστον, τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

    α)

    διασφαλίζουν ότι οι δραστηριότητες του ΚΑΤ συνάδουν με τους στόχους και τη στρατηγική του ΚΑΤ, όπως ορίζονται από το διοικητικό όργανο·

    β)

    σχεδιάζουν και καθιερώνουν διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου, τεχνολογίας, συμμόρφωσης και εσωτερικού ελέγχου, οι οποίες προωθούν τους στόχους του ΚΑΤ·

    γ)

    υποβάλλουν τις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου, τεχνολογίας, συμμόρφωσης και εσωτερικού ελέγχου σε τακτική επανεξέταση και έλεγχο·

    δ)

    διασφαλίζουν ότι αφιερώνονται επαρκείς πόροι στη διαχείριση κινδύνου, την τεχνολογία, τη συμμόρφωση, τον εσωτερικό έλεγχο και τον εσωτερικό λογιστικό έλεγχο.

    4.   Το ΚΑΤ προβαίνει σε σαφή, συνεπή και επαρκώς τεκμηριωμένη κατανομή των γραμμών ευθύνης. Το ΚΑΤ έχει σαφείς και άμεσες ιεραρχικές σχέσεις μεταξύ των μελών του διοικητικού οργάνου και των ανώτερων διοικητικών στελεχών προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα ανώτερα διοικητικά στελέχη λογοδοτούν για την εκτέλεση της διαχείρισης. Οι ιεραρχικές σχέσεις για τις λειτουργίες διαχείρισης κινδύνου, συμμόρφωσης, εσωτερικού ελέγχου και εσωτερικού λογιστικού ελέγχου είναι σαφείς και χωριστές από εκείνες των άλλων λειτουργιών του ΚΑΤ.

    5.   Το ΚΑΤ διαθέτει υπεύθυνο διαχείρισης κινδύνου που εφαρμόζει το πλαίσιο διαχείρισης κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών και των διαδικασιών που έχουν καθιερωθεί από το διοικητικό όργανο.

    6.   Το ΚΑΤ διαθέτει υπεύθυνο τεχνολογίας που εφαρμόζει το πλαίσιο της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών και των διαδικασιών που έχουν καθιερωθεί από το διοικητικό όργανο.

    7.   Το ΚΑΤ διαθέτει υπεύθυνο συμμόρφωσης που εφαρμόζει το πλαίσιο συμμόρφωσης και εσωτερικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών και των διαδικασιών που έχουν καθιερωθεί από το διοικητικό όργανο.

    8.   Το ΚΑΤ διασφαλίζει ότι τα καθήκοντα υπεύθυνου κινδύνου, υπεύθυνου συμμόρφωσης και υπεύθυνου τεχνολογίας ασκούνται από διαφορετικά άτομα, που είναι εργαζόμενοι του ΚΑΤ ή οντότητας που ανήκει στον ίδιο όμιλο με το ΚΑΤ. Ένα και μόνο άτομο έχει την ευθύνη για έκαστη από αυτές τις λειτουργίες.

    9.   Το ΚΑΤ καταρτίζει διαδικασίες που διασφαλίζουν την απευθείας πρόσβαση του υπεύθυνου διαχείρισης κινδύνου, του υπεύθυνου τεχνολογίας και του υπεύθυνου συμμόρφωσης στο διοικητικό όργανο.

    10.   Τα άτομα που διορίζονται στις θέσεις του υπεύθυνου διαχείρισης κινδύνου, του υπεύθυνου τεχνολογίας και του υπεύθυνου συμμόρφωσης δύνανται να αναλάβουν και άλλα καθήκοντα εντός του ΚΑΤ, υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμόζονται ειδικές διαδικασίες στο πλαίσιο των ρυθμίσεων διακυβέρνησης με στόχο τον προσδιορισμό και τη διαχείριση τυχόν συγκρούσεων συμφερόντων που είναι πιθανό να προκύψουν από τα εν λόγω καθήκοντα.

    Άρθρο 50

    Σύγκρουση συμφερόντων

    1.   Το ΚΑΤ εφαρμόζει πολιτική για τις συγκρούσεις συμφερόντων που απορρέουν ή επηρεάζουν το ΚΑΤ ή τις δραστηριότητές του, μεταξύ των οποίων και οι ρυθμίσεις εξωτερικής ανάθεσης.

    2.   Σε περίπτωση που το ΚΑΤ ανήκει σε όμιλο επιχειρήσεων, οι οργανωτικές διοικητικές ρυθμίσεις λαμβάνουν επίσης υπόψη οιεσδήποτε περιστάσεις, τις οποίες γνωρίζει ή θα έπρεπε να γνωρίζει ή θα πρέπει να γνωρίζει το ΚΑΤ, και οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν σύγκρουση συμφερόντων ως αποτέλεσμα της δομής και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων άλλων επιχειρήσεων του ίδιου ομίλου.

    3.   Στις περιπτώσεις όπου οι λειτουργίες του υπεύθυνου διαχείρισης κινδύνου, του υπεύθυνου συμμόρφωσης και του υπεύθυνου τεχνολογίας ή εσωτερικού λογιστικού ελέγχου είναι κοινές με άλλες οντότητες του ομίλου, οι ρυθμίσεις διακυβέρνησης διασφαλίζουν την κατάλληλη διαχείριση των σχετικών συγκρούσεων συμφερόντων σε επίπεδο ομίλου.

    4.   Οι οργανωτικές και διοικητικές ρυθμίσεις που αναφέρονται στο άρθρο 26 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 περιλαμβάνουν την περιγραφή των συνθηκών από τις οποίες ενδέχεται να προκύψει σύγκρουση συμφερόντων που συνεπάγεται σημαντική ζημιά για τα συμφέροντα ενός ή περισσότερων χρηστών του ΚΑΤ, ή των πελατών τους, καθώς και τις διαδικασίες που ακολουθούνται και τα μέτρα που λαμβάνονται για τη διαχείριση των εν λόγω συγκρούσεων συμφερόντων.

    5.   Η περιγραφή των συνθηκών που αναφέρεται στην παράγραφο 4 λαμβάνει υπόψη κατά πόσο κάποιο μέλος του διοικητικού οργάνου, ανώτερο διοικητικό στέλεχος ή εργαζόμενος του ΚΑΤ, ή άλλο πρόσωπο που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τα εν λόγω άτομα ή το ΚΑΤ:

    α)

    έχει προσωπικό συμφέρον από τη χρήση των υπηρεσιών, των υλικών και του εξοπλισμού του ΚΑΤ, για τους σκοπούς άλλης εμπορικής δραστηριότητας·

    β)

    έχει προσωπικό ή οικονομικό συμφέρον σε άλλη οντότητα η οποία συνάπτει συμβάσεις με το ΚΑΤ·

    γ)

    έχει μερίδιο ή προσωπικό συμφέρον σε άλλη οντότητα η οποία παρέχει υπηρεσίες τις οποίες χρησιμοποιεί το ΚΑΤ, συμπεριλαμβανομένης οιασδήποτε οντότητας στην οποία το ΚΑΤ αναθέτει την εκτέλεση υπηρεσιών ή δραστηριοτήτων·

    δ)

    έχει προσωπικό συμφέρον σε μια οντότητα η οποία χρησιμοποιεί την υπηρεσία του ΚΑΤ·

    ε)

    σχετίζεται με νομικό ή φυσικό πρόσωπο το οποίο επηρεάζει τις λειτουργίες οιασδήποτε οντότητας που παρέχει υπηρεσίες τις οποίες χρησιμοποιεί το ΚΑΤ ή χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες που παρέχει το ΚΑΤ·

    στ)

    είναι μέλος του διοικητικού οργάνου ή άλλων οργάνων ή επιτροπών οιασδήποτε οντότητας η οποία παρέχει υπηρεσίες τις οποίες χρησιμοποιεί το ΚΑΤ ή χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες που παρέχει το ΚΑΤ.

    Για τους σκοπούς της παρούσας παραγράφου, η έννοια της «άμεσης ή έμμεσης σύνδεσης με φυσικό πρόσωπο» περιλαμβάνει τον/τη σύζυγο ή τον/τη νόμιμο/η σύντροφο, άμεσους ανιόντες ή κατιόντες συγγενείς έως δευτέρου βαθμού και τους/τις συζύγους ή τους/τις νόμιμους/ες συντρόφους τους, τα παιδιά και τους/τις συζύγους ή τους/τις νόμιμους/ες συντρόφους τους, και οποιαδήποτε άτομο έχει την ίδια κατοικία ή συνήθη διαμονή με εργαζόμενους, διευθυντές ή μέλη του διοικητικού οργάνου.

    6.   Το ΚΑΤ λαμβάνει κάθε εύλογο μέτρο προκειμένου να αποφευχθεί η κατάχρηση των πληροφοριών που διατηρούνται στα συστήματά του, και αποφεύγει τη χρήση των εν λόγω πληροφοριών για άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ένα φυσικό πρόσωπο που έχει πρόσβαση στις πληροφορίες που καταγράφει ένα ΚΑΤ ή ένα νομικό πρόσωπο που ανήκει στον ίδιο όμιλο με το ΚΑΤ, δεν χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που καταγράφει το εν λόγω ΚΑΤ χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του ατόμου το οποίο αφορούν οι πληροφορίες.

    Άρθρο 51

    Μέθοδοι λογιστικού ελέγχου

    1.   Η λειτουργία εσωτερικού λογιστικού ελέγχου ενός ΚΑΤ διασφαλίζει ότι:

    α)

    καταρτίζει, εφαρμόζει και τηρεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ελέγχου για την εξέταση και αξιολόγηση της επάρκειας και της αποτελεσματικότητας των συστημάτων, των διαδικασιών διαχείρισης κινδύνου, των μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου, των πολιτικών αποδοχών, των ρυθμίσεων διακυβέρνησης, των δραστηριοτήτων και των λειτουργιών του ΚΑΤ, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων που ανατίθενται εξωτερικά·

    β)

    επανεξετάζει και υποβάλλει το σχέδιο λογιστικού ελέγχου στην αρμόδια αρχή, τουλάχιστον μία φορά ετησίως·

    γ)

    καταρτίζει έναν ολοκληρωμένο λογιστικό έλεγχο βάσει κινδύνων·

    δ)

    εκδίδει συστάσεις βάσει του αποτελέσματος των εργασιών που εκτελούνται σύμφωνα με το στοιχείο α) και επικυρώνει τη συμμόρφωση με τις εν λόγω συστάσεις·

    ε)

    αναφέρει θέματα εσωτερικού λογιστικού ελέγχου στο διοικητικό όργανο·

    στ)

    είναι ανεξάρτητη από τα ανώτερα διοικητικά στελέχη και αναφέρεται απευθείας στο διοικητικό όργανο·

    ζ)

    βεβαιώνεται ότι ειδικοί λογιστικοί έλεγχοι δύνανται να διενεργούνται σε καθοδηγούμενη από συμβάντα βάση σε σύντομη προθεσμία.

    2.   Στις περιπτώσεις όπου το ΚΑΤ ανήκει σε όμιλο, η λειτουργία εσωτερικού λογιστικού ελέγχου δύναται να διενεργείται σε επίπεδο ομίλου, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται τα ακόλουθα κριτήρια:

    α)

    είναι ξεχωριστή και ανεξάρτητη από τις υπόλοιπες λειτουργίες και δραστηριότητες του ομίλου·

    β)

    διαθέτει απευθείας δίαυλο αναφοράς στο διοικητικό όργανο του ΚΑΤ·

    γ)

    η ρύθμιση που αφορά στη διενέργεια της λειτουργίας εσωτερικού λογιστικού ελέγχου δεν εμποδίζει την άσκηση των καθηκόντων εποπτείας και επίβλεψης, στα οποία περιλαμβάνεται η επιτόπια πρόσβαση για τη λήψη σχετικών πληροφοριών που απαιτούνται για την εκπλήρωση των ανωτέρω λειτουργιών.

    3.   Το ΚΑΤ αξιολογεί τη λειτουργία εσωτερικού λογιστικού ελέγχου.

    Οι αξιολογήσεις εσωτερικού λογιστικού ελέγχου περιλαμβάνουν διαρκή παρακολούθηση της απόδοσης της δραστηριότητας εσωτερικού λογιστικού ελέγχου και περιοδικούς ελέγχους που διενεργούνται μέσω αυτοαξιολόγησης από την επιτροπή λογιστικού ελέγχου ή άλλα πρόσωπα εντός του ΚΑΤ ή του ομίλου, τα οποία διαθέτουν επαρκείς γνώσεις σχετικά με τις πρακτικές εσωτερικού λογιστικού ελέγχου.

    Διενεργείται εξωτερική αξιολόγηση της λειτουργίας εσωτερικού λογιστικού ελέγχου, από εξειδικευμένο και ανεξάρτητο αξιολογητή εκτός του ΚΑΤ και της δομής του ομίλου, τουλάχιστον κάθε πέντε έτη.

    4.   Οι λειτουργίες, οι διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου, οι μηχανισμοί εσωτερικού ελέγχου και τα αρχεία του ΚΑΤ υπόκεινται σε τακτικούς εσωτερικούς ή εσωτερικούς λογιστικούς ελέγχους.

    Η συχνότητα των λογιστικών ελέγχων καθορίζεται με βάση μια τεκμηριωμένη αξιολόγηση κινδύνων. Οι λογιστικοί έλεγχοι που αναφέρονται το πρώτο εδάφιο διενεργούνται κάθε δύο έτη.

    5.   Καταρτίζεται μια οικονομική κατάσταση του ΚΑΤ σε ετήσια βάση, η οποία ελέγχεται από ορκωτό λογιστή ή ελεγκτικά γραφεία δυνάμει της οδηγίας 2006/43/ΕΚ.

    Άρθρο 52

    Κοινοποίηση των πορισμάτων του λογιστικού ελέγχου στην επιτροπή χρηστών

    1.   Το ΚΑΤ κοινοποιεί τα πορίσματα του λογιστικού ελέγχου στην επιτροπή χρηστών, σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

    α)

    όταν τα πορίσματα σχετίζονται με τα κριτήρια αποδοχής εκδοτών ή χρηστών στα αντίστοιχα συστήματα διακανονισμού αξιογράφων τα οποία τελούν υπό τη διαχείριση των ΚΑΤ·

    β)

    όταν τα πορίσματα σχετίζονται με άλλη πτυχή της εντολής της επιτροπής χρηστών·

    γ)

    όταν τα πορίσματα δύνανται να επηρεάσουν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΚΑΤ, μεταξύ των οποίων και τη διασφάλιση της αδιάλειπτης λειτουργίας.

    2.   Τα μέλη της επιτροπής χρηστών δεν λαμβάνουν πληροφορίες οι οποίες δύνανται να τους παρέχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων μελών.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ VIII

    ΤΗΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ

    [Άρθρο 29 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014]

    Άρθρο 53

    Γενικές απαιτήσεις

    1.   Το ΚΑΤ τηρεί πλήρη και ακριβή αρχεία για όλες τις δραστηριότητες που προσδιορίζονται στον παρόντα κανονισμό, σε διαρκή βάση, ακόμη και σε περιόδους διαταραχής της αγοράς κατά τις οποίες ενεργοποιούνται τα σχέδια αδιάλειπτης λειτουργίας και αποκατάστασης λειτουργίας μετά από καταστροφή. Τα εν λόγω αρχεία είναι άμεσα προσβάσιμα.

    2.   Τα αρχεία τα οποία τηρεί το ΚΑΤ καλύπτουν χωριστά κάθε μεμονωμένη υπηρεσία που παρέχει το ΚΑΤ σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 909/2014.

    3.   Το ΚΑΤ τηρεί τα αρχεία σε σταθερό μέσο ώστε να είναι δυνατή η προσκόμιση των στοιχείων στις αρχές σύμφωνα με το άρθρο 29 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014. Το σύστημα τήρησης αρχείων διασφαλίζει ότι πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

    α)

    είναι εφικτή η ανασύσταση κάθε βασικού σταδίου της επεξεργασίας των αρχείων από το ΚΑΤ·

    β)

    είναι εφικτή η καταγραφή, ανίχνευση και ανάκτηση του αρχικού περιεχομένου ενός αρχείου, πριν από τυχόν διορθώσεις ή άλλες τροποποιήσεις·

    γ)

    εφαρμόζονται κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη της παράνομης αλλοίωσης των αρχείων·

    δ)

    εφαρμόζονται μέτρα που διασφαλίζουν την ασφάλεια και εμπιστευτικότητα των δεδομένων που καταγράφονται·

    ε)

    στο σύστημα τήρησης αρχείων ενσωματώνεται ένας μηχανισμός για τον εντοπισμό και τη διάρθρωση σφαλμάτων·

    στ)

    διασφαλίζεται η έγκαιρη ανάκτηση των αρχείων σε περίπτωση βλάβης στο σύστημα τήρησης αρχείων.

    Άρθρο 54

    Αρχεία συναλλαγών/εντολών διακανονισμού (ροή)

    1.   Το ΚΑΤ τηρεί αρχεία όλων των συναλλαγών, εντολών διακανονισμού και εντολών που αφορούν περιορισμούς διακανονισμού που επεξεργάζεται και διασφαλίζει ότι όλα τα αρχεία περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον επαρκή προσδιορισμό τους.

    2.   Για κάθε εντολή διακανονισμού και κάθε εντολή που αφορά περιορισμούς διακανονισμού που έχει λάβει, το ΚΑΤ, αμέσως μετά τη λήψη των σχετικών πληροφοριών, δημιουργεί και διατηρεί επικαιροποιημένο ένα αρχείο με τις ακόλουθες πληροφορίες, ανάλογα με το εάν η εντολή διακανονισμού ή οι περιορισμοί διακανονισμού καλύπτουν αξιόγραφα ή μόνο ρευστά διαθέσιμα ή και τα δύο:

    α)

    τύπος εντολής διακανονισμού όπως αναφέρεται στο άρθρο 42 παράγραφος 1 στοιχείο η) σημείο v)·

    β)

    είδος συναλλαγής, ως εξής:

    i)

    αγορά ή πώληση αξιογράφων·

    ii)

    πράξεις διαχείρισης ασφαλειών·

    iii)

    πράξεις χορήγησης/λήψης αξιογράφων·

    iv)

    συναλλαγές επαναγοράς·

    v)

    άλλο·

    γ)

    μοναδικός κωδικός αναφοράς εντολής του συμμετέχοντα·

    δ)

    ημερομηνία συναλλαγής·

    ε)

    προβλεπόμενη ημερομηνία διακανονισμού·

    στ)

    χρονοσφραγίδα διακανονισμού·

    ζ)

    χρονοσφραγίδα της στιγμής της καταχώρισης της εντολής διακανονισμού στο σύστημα διακανονισμού αξιογράφων·

    η)

    χρονοσφραγίδα της στιγμής του αμετάκλητου της εντολής διακανονισμού·

    θ)

    αντιστοίχιση χρονοσφραγίδας σε περίπτωση αντιστοιχισμένων εντολών διακανονισμού·

    ι)

    αναγνωριστικό λογαριασμού αξιογράφων·

    ια)

    αναγνωριστικό λογαριασμού μετρητών·

    ιβ)

    αναγνωριστικό τράπεζας διακανονισμού·

    ιγ)

    αναγνωριστικό του συμμετέχοντα εντολέα·

    ιδ)

    αναγνωριστικό του αντισυμβαλλόμενου του συμμετέχοντα εντολέα·

    ιε)

    αναγνωριστικό του πελάτη του συμμετέχοντα εντολέα, όταν τον γνωρίζει το ΚΑΤ·

    ιστ)

    αναγνωριστικό του πελάτη του αντισυμβαλλόμενου του συμμετέχοντα εντολέα, όταν τον γνωρίζει το ΚΑΤ·

    ιζ)

    αναγνωριστικό αξιογράφων·

    ιη)

    νόμισμα διακανονισμού·

    ιθ)

    χρηματικό ποσό διακανονισμού·

    κ)

    ποσότητα ή ονομαστικό ποσό αξιογράφων·

    κα)

    κατάσταση της εντολής διακανονισμού που καλύπτει:

    i)

    τις εκκρεμείς εντολές οι οποίες μπορούν να διακανονιστούν κατά την προβλεπόμενη ημερομηνία διακανονισμού·

    ii)

    μη εκτελεσθείσες εντολές διακανονισμού οι οποίες δεν μπορούν να διακανονιστούν πλέον κατά την προβλεπόμενη ημερομηνία διακανονισμού·

    iii)

    πλήρως εκτελεσθείσες εντολές διακανονισμού·

    iv)

    μερικώς εκτελεσθείσες εντολές διακανονισμού, συμπεριλαμβανομένου του εκτελεσθέντος τμήματος και του ελλείποντος τμήματος είτε χρηματοπιστωτικών μέσων είτε ρευστών διαθεσίμων·

    v)

    ακυρωμένες εντολές διακανονισμού, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με το εάν ακυρώθηκαν από το σύστημα ή τον συμμετέχοντα.

    Για κάθε κατηγορία εντολών διακανονισμού που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο, καταγράφονται οι ακόλουθες πληροφορίες:

    α)

    εάν η εντολή αντιστοιχίζεται ή δεν αντιστοιχίζεται·

    β)

    εάν η εντολή μπορεί να εκτελεστεί μερικώς·

    γ)

    εάν η εντολή βρίσκεται σε αναμονή·

    δ)

    κατά περίπτωση, οι λόγοι της εκκρεμότητας ή της αδυναμίας εκτέλεσης της εντολής·

    ε)

    τόπος διαπραγμάτευσης·

    στ)

    κατά περίπτωση, τόπος εκκαθάρισης·

    στις περιπτώσεις όπου ενεργοποιείται η διαδικασία αγοράς κάλυψης σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, τα επιμέρους στοιχεία που αφορούν:

    i)

    τα τελικά αποτελέσματα της διαδικασίας αγοράς κάλυψης το αργότερο κατά την τελευταία εργάσιμη ημέρα της περιόδου αναβολής, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού και της αξίας των χρηματοπιστωτικών μέσων, στις περιπτώσεις όπου η αγορά κάλυψης είναι μερικώς ή πλήρως επιτυχημένη·

    ii)

    την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης, στην οποία περιλαμβάνεται και το ποσό χρηματικής αποζημίωσης όταν η αγορά κάλυψης δεν είναι δυνατή, δεν δύναται να εκτελεστεί ή επιτυγχάνεται μερικώς·

    iii)

    την ακύρωση της αρχικής εντολής διακανονισμού·

    iv)

    για κάθε αδυναμία διακανονισμού, το ύψος των κυρώσεων που αναφέρονται στο άρθρο 7 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014.

    Άρθρο 55

    Αρχεία θέσεων (απόθεμα)

    1.   Το ΚΑΤ τηρεί αρχεία των θέσεων που αντιστοιχούν σε όλα τα ποσά αξιογράφων που διακρατά. Για κάθε λογαριασμό που κατέχει, τηρεί χωριστά αρχεία, σύμφωνα με το άρθρο 38 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014.

    2.   Το ΚΑΤ τηρεί σε αρχείο τις ακόλουθες πληροφορίες:

    α)

    το αναγνωριστικό κάθε εκδότη για τον οποίο το ΚΑΤ παρέχει τη βασική υπηρεσία που αναφέρεται στην ενότητα Α σημείο 1 ή 2 του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014·

    β)

    το αναγνωριστικό κάθε έκδοσης αξιογράφων για την οποία το ΚΑΤ παρέχει τις βασικές υπηρεσίες που αναφέρονται στην ενότητα Α σημείο 1 ή 2 του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, τον νόμο βάσει του οποίου θεσπίζονται τα αξιόγραφα που καταχωρίζονται από το ΚΑΤ και τη χώρα σύστασης των εκδοτών για κάθε έκδοση αξιογράφων·

    γ)

    το αναγνωριστικό κάθε έκδοσης αξιογράφων που είναι καταχωρισμένη στους λογαριασμούς αξιογράφων που δεν τηρούνται κεντρικά από το ΚΑΤ, τον νόμο βάσει του οποίου θεσπίζονται τα αξιόγραφα που καταχωρίζονται από το ΚΑΤ και τη χώρα σύστασης των εκδοτών για κάθε έκδοση αξιογράφων·

    δ)

    το αναγνωριστικό του ΚΑΤ εκδότη ή της αντίστοιχης οντότητας τρίτης χώρας που εκτελεί λειτουργίες παρόμοιες με εκείνες ενός εκδότη ΚΑΤ για κάθε έκδοση αξιογράφων που αναφέρεται στο στοιχείο γ)·

    ε)

    τα αναγνωριστικά λογαριασμών αξιογράφων των εκδοτών, στην περίπτωση ΚΑΤ εκδοτών·

    στ)

    τα αναγνωριστικά λογαριασμών ρευστών διαθεσίμων των εκδοτών, στην περίπτωση ΚΑΤ εκδοτών·

    ζ)

    τα αναγνωριστικά των τραπεζών διακανονισμού που χρησιμοποιούνται από κάθε εκδότη, στην περίπτωση ΚΑΤ εκδοτών·

    η)

    τα αναγνωριστικά συμμετεχόντων·

    θ)

    τη χώρα σύστασης των συμμετεχόντων·

    ι)

    τα αναγνωριστικά λογαριασμών αξιογράφων των συμμετεχόντων·

    ια)

    τα αναγνωριστικά λογαριασμών ρευστών διαθεσίμων των συμμετεχόντων·

    ιβ)

    τα αναγνωριστικά των τραπεζών διακανονισμού που χρησιμοποιεί κάθε συμμετέχων·

    ιγ)

    τη χώρα σύστασης των τραπεζών διακανονισμού που χρησιμοποιεί κάθε συμμετέχων.

    3.   Στο τέλος κάθε εργάσιμης ημέρας, το ΚΑΤ καταγράφει για κάθε θέση τα ακόλουθα επιμέρους στοιχεία, στον βαθμό που είναι συναφή με την εν λόγω θέση:

    α)

    τα αναγνωριστικά των συμμετεχόντων και άλλων κατόχων λογαριασμών·

    β)

    τον τύπο των λογαριασμών αξιογράφων, ανάλογα με το εάν ο λογαριασμός αξιογράφων ανήκει στον συμμετέχοντα («ίδιος λογαριασμός συμμετέχοντα»), σε κάποιον από τους πελάτες του («διαχωρισμός ανά πελάτη») ή σε πολλούς πελάτες του («συλλογικός διαχωρισμός πελατών»)·

    γ)

    για κάθε αναγνωριστικό έκδοσης αξιογράφων (ISIN), υπόλοιπα τέλους ημέρας των λογαριασμών που καλύπτουν τον αριθμό των αξιογράφων·

    δ)

    για κάθε λογαριασμό αξιογράφων και κάθε ISIN βάσει του στοιχείου γ), τον αριθμό των αξιογράφων που υπόκεινται σε περιορισμούς διακανονισμού, τον τύπο των περιορισμών και την ταυτότητα του δικαιούχου των περιορισμών στο τέλος της ημέρας.

    4.   Το ΚΑΤ τηρεί αρχεία για τις περιπτώσεις αδυναμίας διακανονισμού και τα μέτρα που έχει υιοθετήσει το ΚΑΤ και οι συμμετέχοντές του για την πρόληψη και αντιμετώπιση των περιπτώσεων αδυναμίας διακανονισμού, σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014.

    Άρθρο 56

    Αρχεία επικουρικών υπηρεσιών

    1.   Το ΚΑΤ τηρεί τους τύπους αρχείων που προσδιορίζονται στο παράρτημα II του παρόντος κανονισμού για καθεμιά από τις επικουρικές υπηρεσίες που παρέχει το ΚΑΤ σύμφωνα με τα τμήματα Β και Γ του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, στα οποία περιλαμβάνονται και τα υπόλοιπα των λογαριασμών ρευστών διαθεσίμων στο τέλος της ημέρας.

    2.   Στις περιπτώσεις όπου το ΚΑΤ παρέχει επικουρικές υπηρεσίες πέραν όσον αναφέρονται ρητά στα τμήματα Β και Γ του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, τηρεί επαρκή αρχεία των εν λόγω υπηρεσιών.

    Άρθρο 57

    Επιχειρηματικά αρχεία

    1.   Το ΚΑΤ τηρεί κατάλληλα και εύτακτα αρχεία δραστηριοτήτων σχετικά με την επιχειρηματική και εσωτερική οργάνωσή του.

    2.   Τα αρχεία που αναφέρονται στην παράγραφο 1 αντανακλούν τυχόν ουσιαστικές μεταβολές στα έγγραφα που τηρεί το ΚΑΤ και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

    α)

    οργανογράμματα του διοικητικού οργάνου, της ανώτερης διοίκησης, των σχετικών επιτροπών, των επιχειρησιακών μονάδων και όλων των άλλων μονάδων ή διευθύνσεων του ΚΑΤ·

    β)

    την ταυτότητα των μετόχων, είτε πρόκειται για φυσικά είτε για νομικά πρόσωπα, που ασκούν άμεσο ή έμμεσο έλεγχο στη διοίκηση του ΚΑΤ ή κατέχουν μερίδια στο κεφάλαιο του ΚΑΤ, καθώς και το ύψος των εν λόγω μεριδίων·

    γ)

    τα μερίδια του ΚΑΤ στο κεφάλαιο άλλων νομικών οντοτήτων·

    δ)

    τα έγγραφα τα οποία πιστοποιούν τις πολιτικές, τις διαδικασίες και τις διεργασίες που υπαγορεύονται από τις οργανωτικές απαιτήσεις του ΚΑΤ και σε σχέση με τις υπηρεσίες που παρέχει το ΚΑΤ·

    ε)

    τα πρακτικά των συνεδριάσεων του διοικητικού οργάνου και των συνεδριάσεων των επιτροπών της ανώτερης διοίκησης και άλλων επιτροπών·

    στ)

    τα πρακτικά των συνεδριάσεων των επιτροπών χρηστών·

    ζ)

    τα πρακτικά των ομάδων διαβούλευσης με συμμετέχοντες και πελάτες, εφόσον υπάρχουν·

    η)

    τις εκθέσεις εξωτερικού και εξωτερικού λογιστικού ελέγχου, τις εκθέσεις διαχείρισης κινδύνου, τις εκθέσεις εσωτερικού ελέγχου και συμμόρφωσης, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι απαντήσεις της ανώτερης διοίκησης στις εκθέσεις·

    θ)

    όλες τις συμβάσεις εξωτερικής ανάθεσης·

    ι)

    την πολιτική αδιάλειπτης λειτουργίας και το σχέδιο αποκατάστασης λειτουργίας μετά από καταστροφή·

    ια)

    τα αρχεία που παρουσιάζουν όλους τους λογαριασμούς ενεργητικού, παθητικού και κεφαλαίων του ΚΑΤ·

    ιβ)

    τα αρχεία που παρουσιάζουν όλα τα έσοδα και τα έξοδα, στα οποία περιλαμβάνονται και τα έσοδα και έξοδα που τηρούνται σε χωριστούς λογαριασμούς, σύμφωνα με το άρθρο 34 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014·

    ιγ)

    τις επίσημες καταγγελίες που έχουν παραληφθεί, στα οποία περιλαμβάνονται και τα στοιχεία του καταγγέλλοντος, όπως όνομα και διεύθυνση· την ημερομηνία παραλαβής της καταγγελίας· το όνομα όλων των προσώπων που αναφέρονται στην καταγγελία· μια περιγραφή της φύσης και του αντικειμένου της καταγγελίας· και την ημερομηνία επίλυσης της καταγγελίας·

    ιδ)

    αρχεία τυχόν διακοπής των υπηρεσιών ή δυσλειτουργίας, περιλαμβανομένης διεξοδικής αναφοράς σχετικά με τη χρονική στιγμή, τις επιπτώσεις και τις διορθωτικές ενέργειες για την εν λόγω διακοπή ή δυσλειτουργία·

    ιε)

    τα αρχεία των αποτελεσμάτων των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων που διενεργούν τα ΚΑΤ τα οποία παρέχουν επικουρικές υπηρεσίες τραπεζικού τύπου·

    ιστ)

    τη γραπτή επικοινωνία με την αρμόδια αρχή, την ΕΑΚΑΑ και τις σχετικές αρχές·

    ιζ)

    τις νομικές γνωμοδοτήσεις που έχουν ληφθεί σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις για τις οργανωτικές απαιτήσεις, σύμφωνα με το κεφάλαιο VII του παρόντος κανονισμού·

    ιη)

    τα έγγραφα που αφορούν τις συμφωνίες σύνδεσης, σύμφωνα με το κεφάλαιο XII του παρόντος κανονισμού·

    ιθ)

    τα τέλη και τις χρεώσεις που επιβάλλονται στις διάφορες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων τυχόν εκπτώσεων ή επιστροφών.

    Άρθρο 58

    Πρόσθετα αρχεία

    Το ΚΑΤ τηρεί πρόσθετα αρχεία κατ' απαίτηση της αρμόδιας αρχής με σκοπό την παρακολούθηση από την αρμόδια αρχή της συμμόρφωσης του ΚΑΤ με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 909/2014.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ IX

    ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗΣ

    [Άρθρο 37 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014]

    Άρθρο 59

    Γενικά μέτρα αντιστοίχισης

    1.   Το ΚΑΤ λαμβάνει τα μέτρα αντιστοίχισης που αναφέρονται στο άρθρο 37 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 για κάθε έκδοση αξιογράφων που έχει καταχωριστεί στους λογαριασμούς αξιογράφων κεντρικά, αλλά δεν τηρείται κεντρικά από το ΚΑΤ.

    Το ΚΑΤ συγκρίνει το προηγούμενο υπόλοιπο τέλους ημέρας με όλους τους διακανονισμούς που διενεργούνται στη διάρκεια της ημέρας και το τρέχον υπόλοιπο τέλους ημέρας για κάθε έκδοση αξιογράφων και λογαριασμό αξιογράφων που έχει καταχωριστεί κεντρικά, αλλά δεν τηρείται κεντρικά από το ΚΑΤ.

    Το ΚΑΤ χρησιμοποιεί το διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, βάσει του οποίου για κάθε πιστωτική εγγραφή που πραγματοποιείται στον λογαριασμό αξιογράφων που τηρεί το ΚΑΤ, κεντρικά ή μη κεντρικά, υπάρχει μια αντίστοιχη χρεωστική εγγραφή σε άλλον λογαριασμό αξιογράφων που τηρείται από το ίδιο ΚΑΤ.

    2.   Οι λογιστικοί έλεγχοι που αναφέρονται στο άρθρο 26 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 διασφαλίζουν ότι τα αρχεία του ΚΑΤ που σχετίζονται με τις εκδόσεις αξιογράφων είναι ακριβή και ότι τα μέτρα αντιστοίχισης που αναφέρονται στο άρθρο 37 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 και τα μέτρα που αφορούν τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών με τρίτα μέρη σχετικά με την αντιστοίχιση που αναφέρεται στο άρθρο 37 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, είναι επαρκή.

    3.   Στις περιπτώσεις όπου η διαδικασία αντιστοίχισης αφορά αξιόγραφα που υπόκεινται σε ακινητοποίηση, το ΚΑΤ λαμβάνει επαρκή μέτρα για την προστασία των φυσικών αξιογράφων από κλοπή, απάτη και καταστροφή. Στα εν λόγω μέτρα περιλαμβάνεται τουλάχιστον η χρήση χρηματοκιβωτίων, των οποίων η σχεδίαση και η τοποθεσία εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας έναντι πλημμύρας, σεισμού, πυρκαγιάς και άλλων καταστροφών.

    4.   Οι λογιστικοί έλεγχοι που αναφέρονται στο άρθρο 26 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 όσον αφορά τα χρηματοκιβώτια, οι οποίοι περιλαμβάνουν και φυσικές επιθεωρήσεις, διενεργούνται τουλάχιστον σε ετήσια βάση. Το ΚΑΤ κοινοποιεί τα αποτελέσματα των εν λόγω λογιστικών ελέγχων στην αρμόδια αρχή.

    Άρθρο 60

    Μέτρα αντιστοίχισης για εταιρικές πράξεις

    1.   Το ΚΑΤ δεν καθορίζει τα δικαιώματα επί των εσόδων μιας εταιρικής πράξης επί μετοχών που θα μπορούσε να μεταβάλλει το υπόλοιπο των λογαριασμών αξιογράφων τους οποίους τηρεί το ΚΑΤ μέχρις ότου ολοκληρωθούν τα μέτρα αντιστοίχισης που προσδιορίζονται στο άρθρο 59 και στα άρθρα 61, 62 και 63.

    2.   Μετά την επεξεργασία μιας εταιρικής πράξης, το ΚΑΤ διασφαλίζει ότι επικαιροποιούνται όλοι οι λογαριασμοί αξιογράφων που τηρεί, κεντρικά ή μη κεντρικά.

    Άρθρο 61

    Μέτρα αντιστοίχισης για το μοντέλο υπεύθυνου μητρώου

    Στις περιπτώσεις όπου η διαδικασία αντιστοίχισης για μια συγκεκριμένη έκδοση αξιογράφων περιλαμβάνει υπεύθυνο μητρώου, αντιπρόσωπο έκδοσης ή άλλη παρεμφερή οντότητα σύμφωνα με το άρθρο 37 παράγραφο 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, και τηρείται αρχείο αξιογράφων το οποίο καταχωρίζεται και στο ΚΑΤ, τα μέτρα που πρέπει να λάβει το ΚΑΤ και η εν λόγω οντότητα προκειμένου να διασφαλιστεί η συνολική ακεραιότητα της έκδοσης, περιλαμβάνουν την ημερήσια αντιστοίχιση του συνολικού υπολοίπου που καταχωρίζεται στους λογαριασμούς αξιογράφων τους οποίους τηρεί το ΚΑΤ με τα αντίστοιχα αρχεία αξιογράφων που τηρεί η οντότητα. Επιπλέον, το ΚΑΤ και η εν λόγω οντότητα διενεργούν:

    α)

    στις περιπτώσεις που τα αξιόγραφα έχουν μεταβιβαστεί στη διάρκεια εργάσιμης ημέρας, αντιστοίχιση υπολοίπου τέλους ημέρας για κάθε λογαριασμό αξιογράφων που τηρείται από το ΚΑΤ με το υπόλοιπο του αντίστοιχου αρχείου αξιογράφων που τηρεί η οντότητα·

    β)

    τουλάχιστον ανά δύο εβδομάδες, πλήρη αντιστοίχιση όλων των υπολοίπων μιας έκδοσης αξιογράφων με όλα τα υπόλοιπα του αντίστοιχου αρχείου αξιογράφων που τηρείται από την εν λόγω οντότητα.

    Άρθρο 62

    Μέτρα αντιστοίχισης για το μοντέλο φορέα μεταβίβασης

    Στις περιπτώσεις όπου ένας διαχειριστής χαρτοφυλακίου, ένας φορέας μεταβίβασης ή άλλη παρεμφερής οντότητα ευθύνονται για τη διαδικασία αντιστοίχισης για έναν λογαριασμό που τηρεί μέρος της έκδοσης αξιογράφων που έχει καταχωριστεί σε ένα ΚΑΤ, τα μέτρα που λαμβάνει το ΚΑΤ και η εν λόγω οντότητα προκειμένου να διασφαλιστεί η συνολική ακεραιότητα του εν λόγω τμήματος της έκδοσης, περιλαμβάνουν την ημερήσια αντιστοίχιση του συνολικού υπολοίπου που καταχωρίζεται στους λογαριασμούς αξιογράφων τους οποίους τηρεί το ΚΑΤ με τα αρχεία της εν λόγω οντότητας που αφορούν τα αξιόγραφα που τηρεί το ΚΑΤ, συμπεριλαμβανομένων των συγκεντρωτικών υπολοίπων ανοίγματος και κλεισίματος.

    Στις περιπτώσεις όπου το ΚΑΤ τηρεί τους λογαριασμούς του στο μητρώο της εν λόγω οντότητας μέσω τρίτου μέρους που δεν συνιστά ΚΑΤ, το ΚΑΤ απαιτεί από το τρίτο μέρος να ενημερώνει την εν λόγω οντότητα ότι ενεργεί για λογαριασμό του ΚΑΤ και να καταρτίσει αντίστοιχα μέτρα συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών με την εν λόγω οντότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι πληρούνται όλες οι απαιτήσεις δυνάμει τους παρόντος άρθρου.

    Άρθρο 63

    Μέτρα αντιστοίχισης για το μοντέλο κοινού αποθετηρίου

    Στις περιπτώσεις όπου τα ΚΑΤ που έχουν καθιερώσει διαλειτουργική σύνδεση χρησιμοποιούν ένα κοινό αποθετήριο ή άλλη παρεμφερή οντότητα, κάθε ΚΑΤ αντιστοιχίζει σε καθημερινή βάση το συνολικό υπόλοιπο ανά έκδοση αξιογράφων που καταχωρίζεται στους λογαριασμούς αξιογράφων που τηρεί, πέραν άλλων ΚΑΤ της διαλειτουργικής σύνδεσης, με τα αντίστοιχα αρχεία αξιογράφων που τηρεί το κοινό αποθετήριο ή άλλη παρεμφερής οντότητα για το εν λόγω ΚΑΤ.

    Στις περιπτώσεις όπου ένα κοινό αποθετήριο ή άλλη παρεμφερής οντότητα είναι υπεύθυνα για τη συνολική ακεραιότητα της έκδοσης αξιογράφων, το κοινό αποθετήριο ή η άλλη παρεμφερής οντότητα διεξάγουν καθημερινή σύγκριση του συνολικού υπολοίπου ανά έκδοση αξιογράφων με τα υπόλοιπα των λογαριασμών αξιογράφων που τηρούν για κάθε ΚΑΤ.

    Στις περιπτώσεις όπου η διαδικασία αντιστοίχισης αφορά αξιόγραφα που υπόκεινται σε ακινητοποίηση, τα ΚΑΤ διασφαλίζουν ότι το κοινό αποθετήριο ή η άλλη παρεμφερής οντότητα πληροί τις απαιτήσεις που παρατίθενται στο άρθρο 59 παράγραφος 3.

    Άρθρο 64

    Πρόσθετα μέτρα όταν άλλες οντότητες συμμετέχουν στη διαδικασία αντιστοίχισης

    1.   Το ΚΑΤ επανεξετάζει τουλάχιστον σε ετήσια βάση τα μέτρα συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών με άλλες οντότητες, όπως αναφέρονται στα άρθρα 61, 62 και 63. Η εν λόγω επανεξέταση δύναται να διεξάγεται παράλληλα με την επανεξέταση των συμφωνιών σύνδεσης του ΚΑΤ. Εφόσον απαιτείται από την αρμόδια αρχή, το ΚΑΤ εφαρμόζει άλλα μέτρα συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών επιπλέον των όσων προσδιορίζονται στον παρόντα κανονισμό.

    2.   Όταν το ΚΑΤ καθιερώνει συνδέσεις, αυτές συμμορφώνονται με τις πρόσθετες απαιτήσεις που προβλέπονται στο άρθρο 86.

    3.   Το ΚΑΤ απαιτεί από τους συμμετέχοντες να αντιστοιχίζουν τα αρχεία τους με τις πληροφορίες που λαμβάνουν από το εν λόγω ΚΑΤ σε καθημερινή βάση.

    4.   Για τους σκοπούς της παραγράφου 3, το ΚΑΤ παρέχει στους συμμετέχοντες σε καθημερινή βάση τις ακόλουθες πληροφορίες που προσδιορίζονται για κάθε λογαριασμό αξιογράφων και για κάθε έκδοση αξιογράφων:

    α)

    το συγκεντρωτικό υπόλοιπο του λογαριασμού αξιογράφων στην αρχή της αντίστοιχης εργάσιμης ημέρας·

    β)

    τις μεμονωμένες μεταβιβάσεις αξιογράφων στον ή από τον λογαριασμό αξιογράφων κατά τη διάρκεια της αντίστοιχης εργάσιμης ημέρας·

    γ)

    το συγκεντρωτικό υπόλοιπο του λογαριασμού αξιογράφων στο τέλος της αντίστοιχης εργάσιμης ημέρας.

    Το ΚΑΤ παρέχει τις πληροφορίες που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο κατόπιν αιτήματος άλλων κατόχων λογαριασμών αξιογράφων που τηρούνται από το ΚΑΤ, κεντρικά ή όχι κεντρικά, όταν οι εν λόγω πληροφορίες είναι απαραίτητες για την αντιστοίχιση των αρχείων των συγκεκριμένων κατόχων με τα αρχεία του ΚΑΤ.

    5.   Το ΚΑΤ διασφαλίζει ότι, κατόπιν αιτήματός του, οι συμμετέχοντες, άλλοι κάτοχοι λογαριασμών στο ΚΑΤ και οι διαχειριστές λογαριασμών παρέχουν στο ΚΑΤ τις πληροφορίες που το ΚΑΤ κρίνει απαραίτητες για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της έκδοσης, ιδίως για την επίλυση τυχόν προβλημάτων αντιστοίχισης.

    Για τους σκοπούς της παρούσας παραγράφου, ως «διαχειριστής λογαριασμού» νοείται μια οντότητα που έχει συνάψει σύμβαση με το ΚΑΤ για την καταχώριση λογιστικών εγγραφών στους λογαριασμούς αξιογράφων του.

    Άρθρο 65

    Προβλήματα που σχετίζονται με την αντιστοίχιση

    1.   Το ΚΑΤ αναλύει τυχόν αναντιστοιχίες και ασυνέπειες που προκύπτουν από τη διαδικασία αντιστοίχισης και προσπαθεί να τις επιλύσει πριν από την έναρξη του διακανονισμού την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

    2.   Στις περιπτώσεις όπου από τη διαδικασία αντιστοίχισης προκύπτει αδικαιολόγητη δημιουργία ή διαγραφή αξιογράφων, και το ΚΑΤ αδυνατεί να επιλύσει αυτό το πρόβλημα έως το τέλος της εργάσιμης ημέρας, το ΚΑΤ αναστέλλει την έκδοση αξιογράφων προς διακανονισμό μέχρι την αποκατάσταση της αδικαιολόγητης δημιουργίας ή διαγραφής των αξιογράφων.

    3.   Σε περίπτωση αναστολής του διακανονισμού, το ΚΑΤ ενημερώνει χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση τους συμμετέχοντες, την αρμόδια αρχή, τις σχετικές αρχές και όλες τις υπόλοιπες οντότητες που συμμετέχουν στη διαδικασία αντιστοίχισης που αναφέρεται στα άρθρα 61, 62 και 63.

    4.   Το ΚΑΤ λαμβάνει χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση της αδικαιολόγητης δημιουργίας ή διαγραφής αξιογράφων και ενημερώνει την αρμόδια αρχή και τις σχετικές αρχές σχετικά με τα ληφθέντα μέτρα.

    5.   Το ΚΑΤ ενημερώνει χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση τους συμμετέχοντες, την αρμόδια αρχή, τις σχετικές αρχές και όλες τις υπόλοιπες οντότητες που συμμετέχουν στη διαδικασία αντιστοίχισης που αναφέρεται στα άρθρα 61, 62 και 63, όταν αποκατασταθεί η αδικαιολόγητη δημιουργία ή διαγραφή αξιογράφων.

    6.   Στις περιπτώσεις όπου μια έκδοση αξιογράφων ανασταλεί από τον διακανονισμό, τα πειθαρχικά μέτρα διακανονισμού που παρατίθενται στο άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 δεν ισχύουν για την εν λόγω έκδοση αξιογράφων κατά τη διάρκεια της αναστολής.

    7.   Το ΚΑΤ επαναλαμβάνει τον διακανονισμό αμέσως μετά την αποκατάσταση της αδικαιολόγητης δημιουργίας ή διαγραφής των αξιογράφων.

    8.   Όταν ο αριθμός των περιστατικών αδικαιολόγητης δημιουργίας ή διαγραφής αξιογράφων που αναφέρονται στην παράγραφο 2 υπερβαίνουν τα πέντε μηνιαίως, το ΚΑΤ αποστέλλει εντός ενός μηνός στην αρμόδια αρχή και τις σχετικές αρχές ένα προτεινόμενο σχέδιο μέτρων μείωσης της εμφάνισης ανάλογων περιστατικών. Το ΚΑΤ επικαιροποιεί το σχέδιο και υποβάλλει στην αρμόδια αρχή και τις σχετικές αρχές μια έκθεση επί της εφαρμογής του, σε μηνιαία βάση, μέχρις ότου ο αριθμός των περιστατικών που αναφέρονται στην παράγραφο 2 να μειωθεί κάτω των πέντε μηνιαίως.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ X

    ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

    [Άρθρο 45 παράγραφοι 1 έως 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014]

    ΤΜΗΜΑ 1

    Προσδιορισμός λειτουργικών κινδύνων

    Άρθρο 66

    Γενικοί λειτουργικοί κίνδυνοι και αξιολόγησή τους

    1.   Οι λειτουργικοί κίνδυνοι που αναφέρονται στο άρθρο 45 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 περιλαμβάνουν τους κινδύνους που απορρέουν από ανεπάρκειες σε πληροφοριακά συστήματα, εσωτερικά συστήματα και απόδοση του προσωπικού ή διαταραχές που προκαλούνται από εξωτερικά γεγονότα με αποτέλεσμα τη μείωση, επιδείνωση ή διακοπή των υπηρεσιών που παρέχει το ΚΑΤ.

    2.   Το ΚΑΤ προσδιορίζει όλα τα πιθανά ενιαία σημεία αποτυχίας στις δραστηριότητές του και αξιολογεί τον εξελισσόμενο χαρακτήρα του λειτουργικού κινδύνου που αντιμετωπίζει, ο οποίος περιλαμβάνει πανδημίες και κυβερνοεπιθέσεις, σε συνεχή βάση.

    Άρθρο 67

    Ενδεχόμενοι λειτουργικοί κίνδυνοι που θέτουν βασικοί συμμετέχοντες

    1.   Το ΚΑΤ προσδιορίζει, σε συνεχή βάση, τους βασικούς συμμετέχοντες στο σύστημα διακανονισμού αξιογράφων που διαχειρίζεται, με βάση τους ακόλουθους παράγοντες:

    α)

    τον όγκο και την αξία των συναλλαγών τους·

    β)

    τις σημαντικές εξαρτήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων και των πελατών των συμμετεχόντων, στις περιπτώσεις που το ΚΑΤ γνωρίζει τους πελάτες, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν το ΚΑΤ·

    γ)

    τις ενδεχόμενες επιπτώσεις σε άλλους συμμετέχοντες και στο σύστημα διακανονισμού αξιογράφων του ΚΑΤ συνολικά, σε περίπτωση λειτουργικού προβλήματος που επηρεάζει την ομαλή παροχή υπηρεσιών από το ΚΑΤ.

    Για τους σκοπούς του πρώτου εδαφίου στοιχείο β), το ΚΑΤ προσδιορίζει επίσης τα εξής:

    i)

    τους πελάτες των συμμετεχόντων που ευθύνονται για σημαντικό τμήμα των συναλλαγών που επεξεργάζεται το ΚΑΤ·

    ii)

    τους πελάτες των συμμετεχόντων των οποίων οι συναλλαγές, βάσει του όγκου και της αξίας τους, θεωρούνται σημαντικές σε σύγκριση με την αντίστοιχη ικανότητα διαχείρισης κινδύνου των συμμετεχόντων.

    2.   Το ΚΑΤ επανεξετάζει και διατηρεί επικαιροποιημένη την ταυτότητα των βασικών συμμετεχόντων, σε συνεχή βάση.

    3.   Το ΚΑΤ εφαρμόζει σαφή και διαφανή κριτήρια, μεθοδολογίες και πρότυπα με σκοπό να διασφαλίζει ότι οι βασικοί συμμετέχοντες πληρούν τις λειτουργικές απαιτήσεις.

    4.   Το ΚΑΤ προσδιορίζει, παρακολουθεί και διαχειρίζεται τους λειτουργικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει λόγω των βασικών συμμετεχόντων, σε συνεχή βάση.

    Για τους σκοπούς του πρώτου εδαφίου, το σύστημα διαχείρισης λειτουργικών κινδύνων που αναφέρεται στο άρθρο 70 προβλέπει επίσης κανόνες και διαδικασίες για τη συλλογή όλων των σχετικών πληροφοριών για τους πελάτες των συμμετεχόντων. Επιπλέον, το ΚΑΤ συμπεριλαμβάνει στις συμφωνίες με τους συμμετέχοντες όλους τους απαραίτητους όρους προκειμένου να διευκολύνεται η συλλογή των εν λόγω πληροφοριών.

    Άρθρο 68

    Ενδεχόμενοι λειτουργικοί κίνδυνοι που απορρέουν από παρόχους κρίσιμων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και κρίσιμων υπηρεσιών

    1.   Το ΚΑΤ προσδιορίζει τους παρόχους κρίσιμων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και κρίσιμων υπηρεσιών από τους οποίους ενδέχεται να απορρέουν κίνδυνοι για τις λειτουργίες του ΚΑΤ εξαιτίας της εξάρτησής του από αυτούς.

    2.   Το ΚΑΤ λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για τη διαχείριση των εξαρτήσεων που αναφέρονται στην παράγραφο 1, μέσω επαρκών συμβατικών και οργανωτικών ρυθμίσεων, καθώς και μέσω συγκεκριμένων προβλέψεων που εμπεριέχονται στην πολιτική αδιάλειπτης λειτουργίας και στο σχέδιο αποκατάστασης λειτουργίας μετά από καταστροφή.

    3.   Το ΚΑΤ διασφαλίζει ότι οι συμβατικές ρυθμίσεις με τυχόν παρόχους που προσδιορίζονται βάσει της παραγράφου 1 απαιτούν προηγούμενη έγκριση από το ΚΑΤ προκειμένου ο πάροχος υπηρεσιών να προβεί σε υπεργολαβία που αφορά στοιχεία των υπηρεσιών που παρέχει στο ΚΑΤ.

    Στις περιπτώσεις όπου ο πάροχος υπηρεσιών αναθέτει εξωτερικά τις υπηρεσίες του σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, το ΚΑΤ διασφαλίζει ότι το επίπεδο υπηρεσιών και η ανθεκτικότητά τους δεν επηρεάζεται και ότι το ΚΑΤ διατηρεί πλήρη πρόσβαση στις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την παροχή των υπηρεσιών που ανατίθενται εξωτερικά.

    4.   Το ΚΑΤ καθιερώνει ξεκάθαρες γραμμές επικοινωνίας με τους παρόχους που αναφέρονται στην παράγραφο 1 με στόχο τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών τόσο σε συνήθεις όσο και σε έκτακτες περιστάσεις.

    5.   Το ΚΑΤ ενημερώνει την αρμόδια αρχή σχετικά με τυχόν εξαρτήσεις από επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και παρόχους υπηρεσιών που προσδιορίζονται βάσει της παραγράφου 1 και λαμβάνει μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι αρχές έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που αφορούν την απόδοση των εν λόγω παρόχων, είτε άμεσα από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ή τους παρόχους υπηρεσιών, είτε μέσω του ΚΑΤ.

    Άρθρο 69

    Ενδεχόμενοι λειτουργικοί κίνδυνοι που απορρέουν από άλλα ΚΑΤ ή υποδομές της αγοράς

    1.   Το ΚΑΤ διασφαλίζει ότι τα συστήματα και οι ρυθμίσεις επικοινωνίας με άλλα ΚΑΤ ή υποδομές της αγοράς είναι αξιόπιστα, ασφαλή και σχεδιασμένα με στόχο την ελαχιστοποίηση των λειτουργικών κινδύνων.

    2.   Τυχόν ρυθμίσεις τις οποίες συνάπτει ένα ΚΑΤ με άλλο ΚΑΤ ή άλλες υποδομές της αγοράς προβλέπουν ότι:

    α)

    το άλλο ΚΑΤ ή η άλλη υποδομή χρηματοοικονομικής αγοράς γνωστοποιεί στο ΚΑΤ τυχόν πάροχο κρίσιμων υπηρεσιών στον οποίο βασίζεται το άλλο ΚΑΤ ή η άλλη υποδομή αγοράς·

    β)

    οι ρυθμίσεις διακυβέρνησης και οι διαδικασίες διαχείρισης στο άλλο ΚΑΤ ή την άλλη υποδομή αγοράς δεν επηρεάζει την ομαλή παροχή υπηρεσιών από το ΚΑΤ, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών διακυβέρνησης και των συνθηκών πρόσβασης χωρίς διακρίσεις.

    ΤΜΗΜΑ 2

    Μέθοδοι ελέγχου, αντιμετώπισης και ελαχιστοποίησης των λειτουργικών κινδύνων

    Άρθρο 70

    Σύστημα και πλαίσιο διαχείρισης λειτουργικών κινδύνων

    1.   Στο πλαίσιο των πολιτικών, των διαδικασιών και των συστημάτων που αναφέρονται στο άρθρο 47, το ΚΑΤ διαθέτει επαρκώς τεκμηριωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των λειτουργικών κινδύνων με σαφώς καθορισμένους ρόλους και αρμοδιότητες. Το ΚΑΤ διαθέτει κατάλληλα συστήματα ΤΠ, πολιτικές, διαδικασίες και ελέγχους για να εντοπίζει, να επιμετρά, να παρακολουθεί, να αναφέρει και να μετριάζει τους λειτουργικούς κινδύνους του.

    2.   Το διοικητικό όργανο και τα ανώτερα διοικητικά στελέχη του ΚΑΤ καθορίζουν, εφαρμόζουν και παρακολουθούν το πλαίσιο διαχείρισης των λειτουργικών κινδύνων που αναφέρεται στην παράγραφο 1, προσδιορίζουν όλα τα ανοίγματα του ΚΑΤ σε λειτουργικό κίνδυνο και παρακολουθούν τα σχετικά στοιχεία λειτουργικού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων απώλειας ουσιωδών δεδομένων.

    3.   Το ΚΑΤ καθορίζει και τεκμηριώνει σαφείς στόχους λειτουργικής αξιοπιστίας, στους οποίους περιλαμβάνονται στόχοι λειτουργικής απόδοσης και δεσμευτικοί στόχοι σε επίπεδο υπηρεσιών για τις υπηρεσίες και τα συστήματα διακανονισμού αξιογράφων. Επίσης, διαθέτει πολιτικές και διαδικασίες για να επιτύχει τους εν λόγω στόχους.

    4.   Το ΚΑΤ διασφαλίζει ότι οι στόχοι λειτουργικής απόδοσης και οι στόχοι επιπέδου υπηρεσιών που αναφέρονται στην παράγραφο 3 περιλαμβάνουν τόσο ποιοτικούς όσο και ποσοτικούς δείκτες λειτουργικής απόδοσης.

    5.   Το ΚΑΤ παρακολουθεί και αξιολογεί σε τακτική βάση κατά πόσο εκπληρώνονται οι σκοποί και οι στόχοι σε επίπεδο υπηρεσιών.

    6.   Το ΚΑΤ διαθέτει κανόνες και διαδικασίες που διασφαλίζουν ότι η απόδοση του συστήματος αξιογράφων που διαθέτει γνωστοποιείται ανά τακτά διαστήματα στην ανώτερη διοίκηση, τα μέλη του διοικητικού οργάνου, τις σχετικές επιτροπές του διοικητικού οργάνου, τις επιτροπές χρηστών και την αρμόδια αρχή.

    7.   Το ΚΑΤ επανεξετάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους λειτουργικούς στόχους του προκειμένου να ενσωματώνει τις τελευταίες τεχνολογικές και επιχειρηματικές εξελίξεις.

    8.   Το πλαίσιο διαχείρισης λειτουργικών κινδύνων του ΚΑΤ περιλαμβάνει διαδικασίες διαχείρισης αλλαγών και διαχείρισης έργων με στόχο τον μετριασμό του λειτουργικού κινδύνου που απορρέει από τροποποιήσεις λειτουργιών, πολιτικών, διαδικασιών και ελέγχων στις οποίες προβαίνει το ΚΑΤ.

    9.   Το πλαίσιο διαχείρισης λειτουργικών κινδύνων του ΚΑΤ περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη φυσική ασφάλεια και την ασφάλεια των πληροφοριών με στόχο τη διαχείριση των κινδύνων που το ΚΑΤ αντιμετωπίζει από επιθέσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και κυβερνοεπιθέσεις, διεισδύσεις και φυσικές καταστροφές. Το εν λόγω ολοκληρωμένο πλαίσιο επιτρέπει στο ΚΑΤ να προστατεύει από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση ή γνωστοποίηση τις πληροφορίες που διαθέτει, να διασφαλίζει την ακρίβεια και την ακεραιότητα των δεδομένων και να διατηρεί τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών που παρέχει.

    10.   Το ΚΑΤ θεσπίζει κατάλληλες διαδικασίες σχετικά με τους ανθρώπινους πόρους και, συγκεκριμένα, την απασχόληση, την εκπαίδευση και τη διατήρηση καταρτισμένου προσωπικού, καθώς και τον μετριασμό των επιπτώσεων από την κινητικότητα του προσωπικού ή την υπερβολική εξάρτηση από βασικό προσωπικό.

    Άρθρο 71

    Ενσωμάτωση και συμμόρφωση με το σύστημα διαχείρισης λειτουργικών και επιχειρησιακών κινδύνων

    1.   Το ΚΑΤ διασφαλίζει ότι το σύστημα διαχείρισης λειτουργικών κινδύνων εντάσσεται στο πλαίσιο των καθημερινών διαδικασιών διαχείρισης κινδύνου και ότι τα αποτελέσματα αυτών λαμβάνονται υπόψη στη διαδικασία προσδιορισμού, παρακολούθησης και ελέγχου του προφίλ λειτουργικού κινδύνου του ΚΑΤ.

    2.   Το ΚΑΤ διαθέτει μηχανισμούς για την τακτική υποβολή εκθέσεων στην ανώτερη διοίκηση σχετικά με τα ανοίγματα λειτουργικού κινδύνου και τις ζημιές που προκύπτουν από τους λειτουργικούς κινδύνους, καθώς και διαδικασίες για τη λήψη των κατάλληλων διαρθρωτικών ενεργειών για τον μετριασμό των εν λόγω ανοιγμάτων και ζημιών.

    3.   Το ΚΑΤ διαθέτει διαδικασίες για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με το σύστημα διαχείρισης λειτουργικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων εσωτερικών κανόνων αντιμετώπισης των αδυναμιών κατά την εφαρμογή του εν λόγω συστήματος.

    4.   Το ΚΑΤ διαθέτει ολοκληρωμένες και επαρκώς τεκμηριωμένες διαδικασίες για την καταγραφή, την παρακολούθηση και την επίλυση όλων των περιστατικών που αφορούν τη λειτουργία του, μεταξύ των οποίων:

    α)

    ένα σύστημα για την ταξινόμηση των περιστατικών, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις τους στην ομαλή παροχή υπηρεσιών από το ΚΑΤ·

    β)

    ένα σύστημα για την αναφορά των ουσιωδών περιστατικών που αφορούν τη λειτουργία του στην ανώτερη διοίκηση, το διοικητικό όργανο και την αρμόδια αρχή·

    γ)

    μια «κατόπιν συμβάντος» επανεξέταση η οποία πραγματοποιείται μετά από οποιαδήποτε ουσιώδη διατάραξη των δραστηριοτήτων του ΚΑΤ, με στόχο τον εντοπισμό των αιτιών και των απαιτούμενων βελτιώσεων στις λειτουργίες ή την πολιτική αδιάλειπτης λειτουργίας και το σχέδιο αποκατάστασης λειτουργίας μετά από καταστροφή, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών και των σχεδίων των χρηστών του ΚΑΤ. Το αποτέλεσμα της εν λόγω επανεξέτασης γνωστοποιείται χωρίς καθυστέρηση στην αρμόδια αρχή και στις σχετικές αρχές.

    Άρθρο 72

    Λειτουργία διαχείρισης λειτουργικών κινδύνων

    Στο πλαίσιο της λειτουργίας διαχείρισης κινδύνου, η λειτουργία διαχείρισης λειτουργικών κινδύνων του ΚΑΤ διαχειρίζεται τους λειτουργικούς κινδύνους του ΚΑΤ. Συγκεκριμένα:

    α)

    αναπτύσσει στρατηγικές, πολιτικές και διαδικασίες για τον εντοπισμό, την επιμέτρηση, την παρακολούθηση και την αναφορά των λειτουργικών κινδύνων·

    β)

    αναπτύσσει διαδικασίες ελέγχου και διαχείρισης των λειτουργικών κινδύνων, μεταξύ άλλων, με την εφαρμογή τυχόν αναγκαίων προσαρμογών στο σύστημα διαχείρισης λειτουργικών κινδύνων·

    γ)

    διασφαλίζει τη σωστή εφαρμογή των στρατηγικών, πολιτικών και διαδικασιών που αναφέρονται στα στοιχεία (α) και (β).

    Άρθρο 73

    Λογιστικός έλεγχος και δοκιμές

    1.   Το πλαίσιο και τα συστήματα διαχείρισης λειτουργικών κινδύνων του ΚΑΤ υπόκεινται σε λογιστικούς ελέγχους. Η συχνότητα των ελέγχων αυτών βασίζεται σε τεκμηριωμένη αξιολόγηση κινδύνου και διενεργούνται τουλάχιστον κάθε διετία.

    2.   Οι λογιστικοί έλεγχοι που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο περιλαμβάνουν τόσο τις δραστηριότητες των εσωτερικών επιχειρηματικών μονάδων του ΚΑΤ όσο και τη λειτουργία διαχείρισης λειτουργικών κινδύνων.

    3.   Το ΚΑΤ αξιολογεί σε τακτική βάση και προσαρμόζει, όπου χρειάζεται, το σύστημα διαχείρισης λειτουργικών κινδύνων.

    4.   Το ΚΑΤ ελέγχει και επανεξετάζει ανά τακτά διαστήματα τις λειτουργικές ρυθμίσεις, πολιτικές και διαδικασίες με τους χρήστες. Επιπλέον, διενεργούνται δοκιμές και επανεξετάσεις όταν προκύπτουν ουσιαστικές μεταβολές στο σύστημα διακανονισμού αξιογράφων που λειτουργεί το ΚΑΤ ή μετά από περιστατικά που προκύπτουν στη λειτουργία του και επηρεάζουν την ομαλή παροχή υπηρεσιών από το ΚΑΤ.

    5.   Το ΚΑΤ διασφαλίζει ότι οι ελεγκτές έχουν πρόσβαση, χωρίς καθυστερήσεις, στις ροές δεδομένων και τις διαδικασίες που σχετίζονται με το σύστημα διαχείρισης λειτουργικών κινδύνων.

    Άρθρο 74

    Μετριασμός λειτουργικού κινδύνου μέσω ασφάλισης

    Το ΚΑΤ δύναται να συνάψει ασφαλιστήρια συμβόλαια με στόχο τον μετριασμό των λειτουργικών κινδύνων που αναφέρονται στο παρόν κεφάλαιο, όταν τα μέτρα που αναφέρονται στο παρόν κεφάλαιο δεν μετριάζουν πλήρως τους λειτουργικούς κινδύνους.

    ΤΜΗΜΑ 3

    Συστήματα ΤΠ

    Άρθρο 75

    Εργαλεία ΤΠ

    1.   Το ΚΑΤ διασφαλίζει ότι τα συστήματα τεχνολογίας πληροφοριών (ΤΠ) είναι επαρκώς τεκμηριωμένα και έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν τις λειτουργικές ανάγκες του ΚΑΤ και τους λειτουργικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει το ΚΑΤ.

    Τα συστήματα ΤΠ του ΚΑΤ:

    α)

    είναι ανθεκτικά, ακόμη και υπό ακραίες συνθήκες στην αγορά·

    β)

    έχουν επαρκή ικανότητα να επεξεργάζονται πρόσθετες πληροφορίες λόγω αυξανόμενων όγκων διακανονισμού·

    γ)

    επιτυγχάνουν τους στόχους επίπεδου υπηρεσιών του ΚΑΤ.

    2.   Τα συστήματα του ΚΑΤ έχουν επαρκή ικανότητα να επεξεργάζονται όλες τις συναλλαγές πριν από το τέλος της ημέρας, ακόμη σε περιπτώσεις σημαντικής διατάραξης της λειτουργίας.

    Το ΚΑΤ διαθέτει διαδικασίες διασφάλισης της επαρκούς ικανότητας των συστημάτων ΤΠ, ακόμη και σε περίπτωση εφαρμογής μιας νέας τεχνολογίας.

    3.   Το ΚΑΤ στηρίζει τα συστήματα ΤΠ του σε διεθνώς αναγνωρισμένα τεχνικά πρότυπα και σε βέλτιστες πρακτικές του κλάδου.

    4.   Τα συστήματα ΤΠ του ΚΑΤ διασφαλίζουν ότι τυχόν δεδομένα που βρίσκονται στη διάθεση του ΚΑΤ προστατεύονται από απώλεια, διαρροή, μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, ελλιπή διαχείριση, ανεπαρκή τήρηση αρχείων και άλλους κινδύνους επεξεργασίας.

    5.   Το πλαίσιο ασφάλειας πληροφοριών του ΚΑΤ επισημαίνει τους μηχανισμούς που διαθέτει το ΚΑΤ για να εντοπίζει και να αποτρέπει τις κυβερνοεπιθέσεις. Το πλαίσιο επισημαίνει επίσης το σχέδιο που διαθέτει το ΚΑΤ για να αντιμετωπίζει τις κυβερνοεπιθέσεις.

    6.   Το ΚΑΤ υποβάλλει τα συστήματα ΤΠ σε αυστηρές δοκιμές μέσω προσομοίωσης ακραίων συνθηκών προτού χρησιμοποιήσει τα εν λόγω συστήματα για πρώτη φορά, μετά την πραγματοποίηση σημαντικών αλλαγών στα συστήματα και μετά από σημαντική διατάραξη της λειτουργίας του. Το ΚΑΤ εξασφαλίζει, κατά περίπτωση, τη συμμετοχή στη σχεδίαση και την εκτέλεση των εν λόγω δοκιμών:

    α)

    των χρηστών·

    β)

    των παρόχων κρίσιμων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και κρίσιμων υπηρεσιών·

    γ)

    άλλων ΚΑΤ·

    δ)

    άλλων υποδομών της αγοράς·

    ε)

    άλλων ιδρυμάτων με τα οποία έχουν εντοπιστεί αλληλεξαρτήσεις στην πολιτική αδιάλειπτης λειτουργίας.

    7.   Το πλαίσιο ασφάλειας πληροφοριών περιλαμβάνει:

    α)

    ελέγχους πρόσβασης στο σύστημα·

    β)

    επαρκείς διασφαλίσεις έναντι διεισδύσεων και κατάχρησης δεδομένων·

    γ)

    ειδικές διατάξεις για την προστασία της αυθεντικότητας και ακεραιότητας των δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων τεχνικών κρυπτογράφησης·

    δ)

    αξιόπιστα δίκτυα και διαδικασίες για ακριβή και ταχεία διαβίβαση δεδομένων χωρίς διαταράξεις· και

    ε)

    διαδρομές ελέγχου.

    8.   Το ΚΑΤ διαθέτει ρυθμίσεις για την επιλογή και υποκατάσταση των τρίτων παρόχων υπηρεσιών ΤΠ, την έγκαιρη πρόσβαση του ΚΑΤ σε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, καθώς και κατάλληλα εργαλεία ελέγχου και παρακολούθησης.

    9.   Το ΚΑΤ διασφαλίζει ότι τα συστήματα ΤΠ και το πλαίσιο ασφάλειας πληροφοριών που αφορούν τις βασικές υπηρεσίες του ΚΑΤ επανεξετάζονται τουλάχιστον σε ετήσια βάση και υπόκεινται σε αξιολογήσεις λογιστικού ελέγχου. Τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων γνωστοποιούνται στο διοικητικό όργανο του ΚΑΤ και στην αρμόδια αρχή.

    ΤΜΗΜΑ 4

    Αδιάλειπτη λειτουργία

    Άρθρο 76

    Στρατηγική και πολιτική

    1.   Το ΚΑΤ διαθέτει πολιτική αδιάλειπτης λειτουργίας και συναφές σχέδιο αποκατάστασης λειτουργίας μετά από καταστροφή, τα οποία:

    α)

    έχουν εγκριθεί από το διοικητικό όργανο·

    β)

    υπόκεινται σε επανεξετάσεις λογιστικού ελέγχου που γνωστοποιούνται στο διοικητικό όργανο.

    2.   Το ΚΑΤ διασφαλίζει ότι η πολιτική αδιάλειπτης λειτουργίας:

    α)

    προσδιορίζει όλες τις κρίσιμες λειτουργίες και συστήματα ΤΠ και διασφαλίζει ότι τηρείται ένα ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών για τις εν λόγω λειτουργίες·

    β)

    περιλαμβάνει τη στρατηγική και τους στόχους του ΚΑΤ για τη διασφάλιση της αδιάλειπτης λειτουργίας των εργασιών και των συστημάτων που αναφέρονται στο στοιχείο α)·

    γ)

    λαμβάνει υπόψη τυχόν συνδέσεις και αλληλεξαρτήσεις τουλάχιστον με:

    i)

    χρήστες·

    ii)

    παρόχους κρίσιμων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και κρίσιμων υπηρεσιών·

    iii)

    άλλων ΚΑΤ·

    iv)

    άλλων υποδομών της αγοράς·

    δ)

    ορίζει και τεκμηριώνει τις ρυθμίσεις που εφαρμόζονται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για την αδιάλειπτη λειτουργία ή σημαντικής διατάραξης των λειτουργιών του ΚΑΤ, προκειμένου να διασφαλίζει ένα ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών στις κρίσιμες λειτουργίες του ΚΑΤ·

    ε)

    προσδιορίζει τη μέγιστη αποδεκτή χρονική περίοδο για την οποία οι κρίσιμες λειτουργίες και τα συστήματα ΤΠ μπορούν να μην χρησιμοποιούνται.

    3.   Το ΚΑΤ λαμβάνει όλα τα εύλογα μέτρα προκειμένου να διασφαλίζει ότι ο διακανονισμός θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της εργάσιμης ημέρας, ακόμη και σε περίπτωση διατάραξης της λειτουργίας, και ότι όλες οι θέσεις των χρηστών κατά τον χρόνο της διατάραξης προσδιορίζονται έγκαιρα και με ασφάλεια.

    Άρθρο 77

    Ανάλυση των επιχειρηματικών επιπτώσεων

    1.   Το ΚΑΤ προβαίνει σε ανάλυση των επιχειρηματικών επιπτώσεων προκειμένου να:

    α)

    καταρτίζει έναν κατάλογο με όλες τις διαδικασίες και τις δραστηριότητες που συμβάλλουν στην παροχή των υπηρεσιών που προσφέρει·

    β)

    προσδιορίζει και δημιουργεί ένα απόθεμα με όλα τα στοιχεία των συστημάτων ΤΠ που υποστηρίζουν τις διαδικασίες και τις δραστηριότητες που εντοπίζονται στο στοιχείο α), εντοπίζοντας και τις αντίστοιχες αλληλεξαρτήσεις τους·

    γ)

    προσδιορίζει και τεκμηριώνει τις ποιοτικές και ποσοτικές επιπτώσεις ενός σεναρίου αποκατάστασης λειτουργίας μετά από καταστροφή σε καθεμιά από τις διαδικασίες και δραστηριότητες που αναφέρονται στο στοιχείο α) και πώς οι εν λόγω επιπτώσεις μεταβάλλονται διαχρονικά σε περίπτωση διατάραξης της λειτουργίας·

    δ)

    ορίζει και τεκμηριώνει τα ελάχιστα επίπεδα υπηρεσιών που θεωρούνται αποδεκτά και επαρκή από την πλευρά των χρηστών του ΚΑΤ·

    ε)

    προσδιορίζει και τεκμηριώνει τις ελάχιστες απαιτήσεις σε πόρους που αφορούν το προσωπικό και τις δεξιότητες, τον χώρο εργασίας και την ΤΠ για την εκτέλεση καθεμιάς από τις κρίσιμες λειτουργίες στο ελάχιστο αποδεκτό επίπεδο.

    2.   Το ΚΑΤ διεξάγει ανάλυση κινδύνων για να προσδιορίσει πώς διάφορα σενάρια επηρεάζουν τη συνέχεια των κρίσιμων λειτουργιών του.

    3.   Το ΚΑΤ διασφαλίζει ότι η ανάλυση επιχειρηματικών επιπτώσεων και η ανάλυση κινδύνων πληρούν όλες τις ακόλουθες απαιτήσεις:

    α)

    είναι επικαιροποιημένες·

    β)

    επανεξετάζονται μετά από ουσιώδες περιστατικό ή σημαντική λειτουργική αλλαγή και τουλάχιστον σε ετήσια βάση·

    γ)

    λαμβάνουν υπόψη όλες τις συναφείς εξελίξεις, μεταξύ άλλων τις εξελίξεις στην αγορά και στον τομέα της τεχνολογίας.

    Άρθρο 78

    Αποκατάσταση λειτουργίας μετά από καταστροφή

    1.   Το ΚΑΤ διαθέτει ρυθμίσεις που διασφαλίζουν την αδιάλειπτη λειτουργία των κρίσιμων λειτουργιών του σε σενάρια καταστροφών, μεταξύ των οποίων φυσικές καταστροφές, πανδημίες, επιθέσεις στις εγκαταστάσεις, διεισδύσεις, τρομοκρατικές επιθέσεις και κυβερνοεπιθέσεις. Οι εν λόγω ρυθμίσεις διασφαλίζουν:

    α)

    τη διαθεσιμότητα επαρκών ανθρώπινων πόρων·

    β)

    τη διαθεσιμότητα επαρκών οικονομικών πόρων·

    γ)

    την εφεδρεία, αποκατάσταση και επανεκκίνηση των λειτουργιών σε δευτερεύουσα εγκατάσταση επεξεργασίας.

    2.   Το σχέδιο αποκατάστασης λειτουργίας μετά από καταστροφή του ΚΑΤ προσδιορίζει και περιλαμβάνει έναν χρονικό στόχο αποκατάστασης των κρίσιμων λειτουργιών και προσδιορίζει για κάθε κρίσιμη λειτουργία τις πιο κατάλληλες στρατηγικές αποκατάστασης. Ο χρονικός στόχος αποκατάστασης για κάθε κρίσιμη λειτουργία δεν υπερβαίνει τις δύο ώρες. Το ΚΑΤ διασφαλίζει ότι τα εφεδρικά συστήματα ξεκινούν την επεξεργασία χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, εκτός εάν αυτό θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα των εκδόσεων αξιογράφων ή την εμπιστευτικότητα των δεδομένων που τηρούνται από το ΚΑΤ. Το ΚΑΤ διασφαλίζει ότι εντός δύο ωρών από τη διατάραξη της λειτουργίας θα είναι σε θέση να εκτελεί εκ νέου τις κρίσιμες λειτουργίες του. Κατά τον καθορισμό των χρόνων αποκατάστασης για κάθε λειτουργία, το ΚΑΤ λαμβάνει υπόψη τις συνολικές δυνητικές επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα της αγοράς. Οι εν λόγω ρυθμίσεις διασφαλίζουν, τουλάχιστον, ότι σε ακραία σενάρια, πληρούνται τα συμφωνημένα επίπεδα υπηρεσιών.

    3.   Το ΚΑΤ διατηρεί τουλάχιστον μία δευτερεύουσα εγκατάσταση επεξεργασίας με επαρκείς πόρους, δυνατότητες, λειτουργίες και στελέχωση που επαρκούν για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του ΚΑΤ και των κινδύνων που αντιμετωπίζει το ΚΑΤ προκειμένου να διασφαλίζεται η αδιάλειπτη λειτουργία των κρίσιμων λειτουργιών, τουλάχιστον σε περίπτωση που η βασική εγκατάσταση εργασιών δεν είναι διαθέσιμη.

    Η δευτερεύουσα εγκατάσταση επεξεργασίας:

    α)

    παρέχει το επίπεδο των υπηρεσιών που απαιτείται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ΚΑΤ εκτελεί τις κρίσιμες λειτουργίες εντός του χρονικού στόχου αποκατάστασης·

    β)

    βρίσκεται σε γεωγραφική απόσταση από την κύρια εγκατάσταση επεξεργασίας που επιτρέπει στη δευτερεύουσα εγκατάσταση επεξεργασίας να έχει διαφορετικό προφίλ κινδύνου και διασφαλίζει ότι δεν θα επηρεαστεί από συμβάν που επηρεάζει την κύρια εγκατάσταση επεξεργασίας·

    γ)

    είναι άμεσα προσβάσιμη από το προσωπικό του ΚΑΤ με στόχο τη διασφάλιση της αδιάλειπτης λειτουργίας των κρίσιμων λειτουργιών του στις περιπτώσεις που η κύρια εγκατάσταση λειτουργίας δεν είναι διαθέσιμη.

    4.   Το ΚΑΤ αναπτύσσει και τηρεί αναλυτικές διαδικασίες και σχέδια που αφορούν:

    α)

    τον εντοπισμό, την καταγραφή και την αναφορά όλων των περιστατικών διατάραξης των λειτουργιών του ΚΑΤ·

    β)

    τα μέτρα αντιμετώπισης των λειτουργικών περιστατικών και των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης·

    γ)

    την εκτίμηση των ζημιών και τα κατάλληλα σχέδια ενεργοποίησης των μέτρων αντιμετώπισης που αναφέρονται στο στοιχείο β)·

    δ)

    τη διαχείριση κρίσεων και την επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων σημείων επαφής, προκειμένου να διασφαλίζεται η μεταβίβαση αξιόπιστων και επικαιροποιημένων πληροφοριών στα αντίστοιχα ενδιαφερόμενα μέρη και στην αρμόδια αρχή·

    ε)

    την ενεργοποίηση και μετάβαση σε εναλλακτικές εγκαταστάσεις λειτουργιών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων·

    στ)

    την αποκατάσταση της ΤΠ, η οποία περιλαμβάνει την ενεργοποίηση δευτερεύουσας εγκατάστασης επεξεργασίας ΤΠ και εφεδρείας.

    Άρθρο 79

    Έλεγχοι και παρακολούθηση

    Το ΚΑΤ παρακολουθεί την πολιτική αδιάλειπτης λειτουργίας και το σχέδιο αποκατάστασης λειτουργίας μετά από καταστροφή και τα ελέγχει τουλάχιστον σε ετήσια βάση. Το ΚΑΤ ελέγχει επίσης την πολιτική αδιάλειπτης λειτουργίας και το σχέδιο αποκατάστασης λειτουργίας μετά από ουσιαστικές μεταβολές στα συστήματα ή τις συναφείς λειτουργίες προκειμένου να διασφαλίζει ότι τα συστήματα και οι λειτουργίες πληρούν τους στόχους του ΚΑΤ. Το ΚΑΤ σχεδιάζει και τεκμηριώνει τους εν λόγω ελέγχους, οι οποίοι περιλαμβάνουν:

    α)

    σενάρια καταστροφών μεγάλης κλίμακας·

    β)

    μεταβάσεις μεταξύ της κύριας εγκατάστασης επεξεργασίας και της δευτερεύουσας εγκατάστασης επεξεργασίας·

    γ)

    τη συμμετοχή, κατά περίπτωση:

    i)

    των χρηστών του ΚΑΤ·

    ii)

    παρόχους κρίσιμων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και κρίσιμων υπηρεσιών·

    iii)

    άλλων ΚΑΤ·

    iv)

    άλλων υποδομών της αγοράς·

    v)

    άλλου ιδρύματος με το οποίο έχουν εντοπιστεί αλληλεξαρτήσεις στην πολιτική αδιάλειπτης λειτουργίας.

    Άρθρο 80

    Συντήρηση

    1.   Το ΚΑΤ επανεξετάζει και επικαιροποιεί σε τακτική βάση την πολιτική αδιάλειπτης λειτουργίας και το σχέδιο αποκατάστασης λειτουργίας μετά από καταστροφή. Η επανεξέταση περιλαμβάνει όλες τις κρίσιμες λειτουργίες του ΚΑΤ και παρέχει την πιο κατάλληλη στρατηγική ανάκαμψης για τις εν λόγω λειτουργίες.

    2.   Κατά την επικαιροποίηση της πολιτικής αδιάλειπτης λειτουργίας και του σχεδίου αποκατάστασης λειτουργίας μετά από καταστροφή, το ΚΑΤ λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα των ελέγχων και τις συστάσεις από τις επανεξετάσεις λογιστικού ελέγχου και την αρμόδια αρχή.

    3.   Το ΚΑΤ επανεξετάζει την πολιτική αδιάλειπτης λειτουργίας και το σχέδιο αποκατάστασης λειτουργίας μετά από καταστροφή, μετά από κάθε σημαντική διατάραξη των λειτουργιών του. Η εν λόγω επανεξέταση προσδιορίζει τις αιτίες της διατάραξης και τυχόν απαιτούμενη βελτίωση στις λειτουργίες, την πολιτική αδιάλειπτης λειτουργίας και το σχέδιο αποκατάστασης μετά από καταστροφή του ΚΑΤ.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ XI

    ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [Άρθρο 46 παράγραφοι 2, 3 και 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014]

    Άρθρο 81

    Μέσα υψηλής ρευστότητας με ελάχιστο κίνδυνο αγοράς και πιστωτικό κίνδυνο

    1.   Τα χρηματοπιστωτικά μέσα θεωρούνται υψηλής ρευστότητας με ελάχιστο κίνδυνο αγοράς και πιστωτικό κίνδυνο όταν είναι χρεόγραφα που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

    α)

    έχουν εκδοθεί ή καλύπτονται με εγγυήσεις από:

    i)

    το Δημόσιο·

    ii)

    κεντρική τράπεζα·

    iii)

    μια πολυμερή αναπτυξιακή τράπεζα όπως ορίζεται στο άρθρο 117 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (8)·

    iv)

    το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας·

    β)

    το ΚΑΤ μπορεί να αποδείξει στην αρμόδια αρχή ότι τα χρηματοπιστωτικά μέσα έχουν χαμηλό πιστωτικό κίνδυνο και κίνδυνο αγοράς, βάσει εσωτερικής αξιολόγησης που διενεργεί το ΚΑΤ·

    γ)

    είναι εκπεφρασμένα σε ένα από τα ακόλουθα νομίσματα:

    i)

    το νόμισμα στο οποίο διακανονίζονται οι συναλλαγές στο σύστημα διακανονισμού αξιογράφων που τελεί υπό τη διαχείριση του ΚΑΤ·

    ii)

    οποιοδήποτε άλλο νόμισμα τους κινδύνους του οποίου το ΚΑΤ είναι σε θέση να διαχειριστεί.

    δ)

    είναι ελεύθερα μεταβιβάσιμα και χωρίς τυχόν ρυθμιστικούς ή νομικούς περιορισμούς ή απαιτήσεις τρίτων που διακυβεύουν τη ρευστοποίηση·

    ε)

    διακινούνται σε ενεργή αγορά άμεσης πώλησης ή επαναγοράς, με διαφοροποιημένη ομάδα αγοραστών και πωλητών, στην οποία το ΚΑΤ έχει αξιόπιστη πρόσβαση, μεταξύ άλλων σε ακραίες καταστάσεις·

    στ)

    αξιόπιστα δεδομένα για τις τιμές των εν λόγω μέσων δημοσιεύονται σε τακτική βάση·

    Για τους σκοπούς του στοιχείου β), κατά τη διενέργεια της αξιολόγησης, το ΚΑΤ χρησιμοποιεί καθορισμένη και αντικειμενική μεθοδολογία που δεν βασίζεται αποκλειστικά σε εξωτερικές γνωμοδοτήσεις και λαμβάνει υπόψη τον κίνδυνο που προκύπτει από την εγκατάσταση του εκδότη σε μια συγκεκριμένη χώρα.

    2.   Κατά παρέκκλιση της παραγράφου 1, οι συμβάσεις παραγώγων θεωρούνται μέσα υψηλής ρευστότητας με ελάχιστο πιστωτικό κίνδυνο και κίνδυνο αγοράς όταν πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

    α)

    έχουν συναφθεί με σκοπό την αντιστάθμιση του συναλλαγματικού κινδύνου που απορρέει από τον διακανονισμό σε ένα ή περισσότερα νομίσματα στο σύστημα διακανονισμού αξιογράφων που τελεί υπό τη διαχείριση του ΚΑΤ ή του κινδύνου επιτοκίων που ενδέχεται να επηρεάζει τα στοιχεία ενεργητικού του ΚΑΤ και, σε καθεμιά από τις περιπτώσεις, πληρούν τις προϋποθέσεις σύμβασης αντιστάθμισης κινδύνου σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής αναφοράς (ΔΠΧΑ) που υιοθετούνται σύμφωνα με το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1606/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (9)·

    β)

    αξιόπιστα δεδομένα τιμών δημοσιοποιούνται σε τακτική βάση για τις εν λόγω συμβάσεις παραγώγων·

    γ)

    συνάπτονται για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που είναι απαραίτητη για τη μείωση του συναλλαγματικού κινδύνου ή του κινδύνου επιτοκίων στον οποίο εκτίθεται το ΚΑΤ.

    Άρθρο 82

    Κατάλληλο χρονοδιάγραμμα για πρόσβαση στα στοιχεία ενεργητικού

    1.   Το ΚΑΤ έχει άμεση και άνευ όρων πρόσβαση σε ταμειακά διαθέσιμα.

    2.   Το ΚΑΤ έχει πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικά εντός της ίδιας εργάσιμης ημέρας που λαμβάνεται η απόφαση ρευστοποίησης των χρηματοπιστωτικών μέσων.

    3.   Για τους σκοπούς των παραγράφων 1 και 2, το ΚΑΤ θεσπίζει διαδικασίες που διασφαλίζουν ότι έχει πρόσβαση σε ταμειακά διαθέσιμα και χρηματοπιστωτικά μέσα εντός των χρονοδιαγραμμάτων που παρατίθενται στο παρόν. Το ΚΑΤ ενημερώνει την αρμόδια αρχή για οποιαδήποτε μεταβολή των εν λόγω διαδικασιών σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 και λαμβάνει έγκριση προτού εφαρμόσει την εν λόγω μεταβολή.

    Άρθρο 83

    Όρια συγκέντρωσης σε μεμονωμένες οντότητες

    1.   Για τους σκοπούς του άρθρου 46 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, το ΚΑΤ διακρατεί τα χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού του σε διαφοροποιημένα εξουσιοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα ή εξουσιοδοτημένα ΚΑΤ προκειμένου να παραμείνει εντός των αποδεκτών ορίων συγκέντρωσης.

    2.   Για τους σκοπούς του άρθρου 46 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, τα αποδεκτά όρια συγκέντρωσης καθορίζονται με βάση τα ακόλουθα:

    α)

    τη γεωγραφική κατανομή των οντοτήτων στις οποίες το ΚΑΤ διακρατά τα χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού του·

    β)

    τις σχέσεις αλληλεξάρτησης που ενδέχεται να έχει με το ΚΑΤ η οντότητα που διακρατά τα χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού ή οντότητες του ομίλου της·

    γ)

    το επίπεδο πιστωτικού κινδύνου της οντότητας που διακρατά τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ XII

    ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΚΑΤ

    [Άρθρο 48 παράγραφοι 3, 5, 6 και 7 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014]

    Άρθρο 84

    Προϋποθέσεις για την επαρκή προστασία των συνδεδεμένων ΚΑΤ και των συμμετεχόντων τους

    1.   Μια σύνδεση ΚΑΤ καθιερώνεται και διατηρείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

    α)

    το αιτούν ΚΑΤ πληροί τις απαιτήσεις των κανόνων συμμετοχής του ΚΑΤ στο οποίο απευθύνεται αίτημα·

    β)

    το αιτούν ΚΑΤ διεξάγει ανάλυση της οικονομικής ευρωστίας, των ρυθμίσεων διακυβέρνησης, της ικανότητας επεξεργασίας, της λειτουργικής αξιοπιστίας και τυχόν εξάρτησης από τρίτο πάροχο κρίσιμων υπηρεσιών του ΚΑΤ τρίτης χώρας στο οποίο απευθύνεται το αίτημα·

    γ)

    το αιτούν ΚΑΤ λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να παρακολουθεί και να διαχειρίζεται τους κινδύνους που εντοπίζονται στο πλαίσιο της ανάλυσης που αναφέρεται στο στοιχείο β)·

    δ)

    το αιτούν ΚΑΤ θέτει τους νομικούς και λειτουργικούς όρους και τις προϋποθέσεις της συμφωνίας σύνδεσης στη διάθεση των συμμετεχόντων του ώστε να είναι σε θέση να αξιολογούν και να διαχειρίζονται τους εμπλεκόμενους κινδύνους·

    ε)

    πριν από την καθιέρωση μιας σύνδεσης ΚΑΤ με ΚΑΤ τρίτης χώρας, το αιτούν ΚΑΤ διενεργεί μια αξιολόγηση της τοπικής νομοθεσίας που ισχύει στην επικράτεια του ΚΑΤ στο οποίο απευθύνεται αίτημα·

    στ)

    τα συνδεδεμένα ΚΑΤ διασφαλίζουν την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών σε σχέση με τη λειτουργία της σύνδεσης. Η ικανότητα διασφάλισης της εμπιστευτικότητας αποδεικνύεται μέσω των πληροφοριών που παρέχουν τα ΚΑΤ, συμπεριλαμβανομένων όλων των σχετικών νομικών γνωμοδοτήσεων ή ρυθμίσεων·

    ζ)

    τα συνδεδεμένα ΚΑΤ συμφωνούν εναρμονισμένα πρότυπα και διαδικασίες που αφορούν λειτουργικά ζητήματα και ζητήματα επικοινωνίας, σύμφωνα με το άρθρο 35 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014·

    η)

    προτού ο σύνδεσμος γίνει λειτουργικός, το αιτούν ΚΑΤ και το ΚΑΤ στο οποίο απευθύνεται το αίτημα:

    i)

    διενεργούν διατερματικές δοκιμές·

    ii)

    καταρτίζουν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, στο πλαίσιο των σχεδίων αδιάλειπτης λειτουργίας των αντίστοιχων ΚΑΤ, το οποίο προσδιορίζει τις καταστάσεις όπου τα συστήματα διακανονισμού αξιογράφων των δύο ΚΑΤ παρουσιάζουν δυσλειτουργία και βλάβη, και προβλέπουν τις προγραμματισμένες επανορθωτικές ενέργειες σε περίπτωση που προκύψουν οι εν λόγω καταστάσεις·

    θ)

    όλες οι συμφωνίες σύνδεσης επανεξετάζονται τουλάχιστον σε ετήσια βάση από το ΚΑΤ στο οποίο απευθύνεται το αίτημα και το αιτούν ΚΑΤ, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην αγορά και την ΤΠ, καθώς και τυχόν εξελίξεων στην τοπική νομοθεσία που αναφέρεται στο στοιχείο ε)·

    ι)

    για τις συνδέσεις ΚΑΤ που δεν προβλέπουν διακανονισμό DVP, η ετήσια επανεξέταση που αναφέρεται στο σημείο i) περιλαμβάνει, επίσης, την αξιολόγηση τυχόν εξελίξεων που δύνανται να υποστηρίζουν τον διακανονισμό DVP.

    Για τους σκοπούς του στοιχείου ε), κατά τη διενέργεια αξιολόγησης, το ΚΑΤ διασφαλίζει ότι τα αξιόγραφα που τηρούνται στο σύστημα διακανονισμού αξιογράφων το οποίο τελεί υπό τη διαχείριση του ΚΑΤ στο οποίο απευθύνεται το αίτημα απολαμβάνουν ένα επίπεδο προστασίας στοιχείων ενεργητικού εφάμιλλο με εκείνο που διασφαλίζεται βάσει των κανονισμών που ισχύουν για το σύστημα διακανονισμού τίτλων το οποίο τελεί υπό τη διαχείριση του αιτούντος ΚΑΤ. Το αιτούν ΚΑΤ ζητά από το ΚΑΤ τρίτης χώρας νομική αξιολόγηση για την εκτίμηση των ακόλουθων ζητημάτων:

    i)

    του δικαιώματος του αιτούντος ΚΑΤ επί των αξιογράφων, συμπεριλαμβανομένης της ισχύουσας νομοθεσίας σε θέματα ιδιοκτησίας, της φύσης των δικαιωμάτων του αιτούντος ΚΑΤ επί των αξιογράφων και της δυνατότητας ενεχυρίασης των αξιογράφων·

    ii)

    της επίδρασης στο αιτούν ΚΑΤ των διαδικασιών αφερεγγυότητας που κινήθηκαν εις βάρος του ΚΑΤ τρίτης χώρας στο οποίο απευθύνεται το αίτημα, όσον αφορά τις απαιτήσεις διαχωρισμού, τον οριστικό χαρακτήρα του διακανονισμού, τις διαδικασίες και τις προθεσμίες διεκδίκησης των αξιογράφων στην αντίστοιχη τρίτη χώρα.

    2.   Επιπλέον των όρων που αναφέρονται στην παράγραφο 1, μια σύνδεση ΚΑΤ που προβλέπει διακανονισμό DVP καθιερώνεται και τηρείται με βάση τους παρακάτω όρους:

    α)

    το αιτούν ΚΑΤ αξιολογεί και μετριάζει τους πρόσθετους κινδύνους που απορρέουν από τον διακανονισμό των ρευστών διαθεσίμων·

    β)

    ένα ΚΑΤ που δεν έχει άδεια παροχής επικουρικών υπηρεσιών τραπεζικού τύπου σύμφωνα με το άρθρο 54 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, και το οποίο συμμετέχει στην εκτέλεση του διακανονισμού τοις μετρητοίς για λογαριασμό των συμμετεχόντων του, δεν λαμβάνει πίστωση και χρησιμοποιεί μηχανισμούς προχρηματοδότησης που καλύπτονται από τους συμμετέχοντές του αναφορικά με τους διακανονισμούς DVP των οποίων η επεξεργασία πραγματοποιείται μέσω της σύνδεσης·

    γ)

    ένα ΚΑΤ που χρησιμοποιεί διαμεσολαβητή για διακανονισμό τοις μετρητοίς διασφαλίζει ότι ο διαμεσολαβητής εκτελεί τον εν λόγω διακανονισμό αποτελεσματικά. Το ΚΑΤ διενεργεί επανεξέταση σε ετήσια βάση των ρυθμίσεων με τον εν λόγω διαμεσολαβητή.

    3.   Επιπλέον των όρων που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2, μια διαλειτουργική σύνδεση καθιερώνεται και τηρείται με βάση τους παρακάτω όρους:

    α)

    τα συνδεδεμένα ΚΑΤ συμφωνούν σχετικά με ισοδύναμα πρότυπα για την αντιστοίχιση, τις ώρες επεξεργασίας του διακανονισμού και των εταιρικών πράξεων και τις καταληκτικές ώρες·

    β)

    τα συνδεδεμένα ΚΑΤ καθιερώνουν ισοδύναμες διαδικασίες και μηχανισμούς για τη διαβίβαση των εντολών διακανονισμού με στόχο τη διασφάλιση μιας ορθής, ασφαλούς και απρόσκοπτης επεξεργασίας των εντολών διακανονισμού·

    γ)

    στις περιπτώσεις όπου μια διαλειτουργική σύνδεση υποστηρίζει διακανονισμό DVP, τα συνδεδεμένα ΚΑΤ απεικονίζουν τουλάχιστον σε καθημερινή βάση, και χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, τα αποτελέσματα του διακανονισμού στα βιβλία τους·

    δ)

    τα συνδεδεμένα ΚΑΤ συμφωνούν σχετικά με ισοδύναμα μοντέλα διαχείρισης κινδύνων·

    ε)

    τα συνδεδεμένα ΚΑΤ συμφωνούν σχετικά με ισοδύναμους κανόνες και διαδικασίες έκτακτης ανάγκης και αθέτησης, όπως αναφέρονται στο άρθρο 41 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014.

    Άρθρο 85

    Παρακολούθηση και διαχείριση πρόσθετων κινδύνων που προκύπτουν από τη χρήση έμμεσων συνδέσεων ή διαμεσολαβητών για τη διαχείριση των συνδέσεων ΚΑΤ

    1.   Εκτός από τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του άρθρου 84, το αιτούν ΚΑΤ που χρησιμοποιεί έμμεση σύνδεση ή διαμεσολαβητή για να διαχειρίζεται μια σύνδεση ΚΑΤ, θα πρέπει να διασφαλίζει ότι:

    α)

    ο διαμεσολαβητής είναι ένας από τους κατωτέρω φορείς:

    i)

    πιστωτικό ίδρυμα, όπως ορίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 σημείο 1) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013, το οποίο συμμορφώνεται με τις παρακάτω απαιτήσεις:

    συμμορφώνεται με το άρθρο 38 παράγραφοι 5 και 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 ή με απαιτήσεις διαχωρισμού και γνωστοποίησης που είναι τουλάχιστον ισοδύναμες με αυτές που παρατίθενται στο άρθρο 38 παράγραφοι 5 και 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 στις περιπτώσεις όπου η σύνδεση καθιερώνεται με ΚΑΤ τρίτης χώρας,

    διασφαλίζει άμεση πρόσβαση από το αιτούν ΚΑΤ στα αξιόγραφα του αιτούντος ΚΑΤ, όπου απαιτείται,

    έχει χαμηλό πιστωτικό κίνδυνο, ο οποίος προσδιορίζεται μετά από εσωτερική αξιολόγηση που διενεργείται από το αιτούν ΚΑΤ, μέσω της εφαρμογής μιας καθορισμένης και αντικειμενικής μεθοδολογίας που δεν βασίζεται αποκλειστικά σε εξωτερικές γνωμοδοτήσεις·

    ii)

    χρηματοπιστωτικό ίδρυμα τρίτης χώρας που συμμορφώνεται με όλες τις ακόλουθες απαιτήσεις:

    υπόκειται σε και συμμορφώνεται με κανόνες προληπτικής εποπτείας που είναι τουλάχιστον ισοδύναμοι με αυτούς που παρατίθενται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 575/2013,

    διαθέτει άρτιες λογιστικές πρακτικές, διαδικασίες φύλαξης και εσωτερικούς ελέγχους,

    συμμορφώνεται με το άρθρο 38 παράγραφοι 5 και 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 ή με απαιτήσεις διαχωρισμού και γνωστοποίησης που είναι τουλάχιστον ισοδύναμες με αυτές που παρατίθενται στο άρθρο 38 παράγραφοι 5 και 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 στις περιπτώσεις όπου η σύνδεση καθιερώνεται με ΚΑΤ τρίτης χώρας,

    διασφαλίζει άμεση πρόσβαση από το αιτούν ΚΑΤ στα αξιόγραφα του αιτούντος ΚΑΤ, όπου απαιτείται,

    έχει χαμηλό πιστωτικό κίνδυνο, με βάση εσωτερική αξιολόγηση που διενεργείται από το αιτούν ΚΑΤ, μέσω της εφαρμογής μιας καθορισμένης και αντικειμενικής μεθοδολογίας που δεν βασίζεται αποκλειστικά σε εξωτερικές γνωμοδοτήσεις·

    β)

    ο διαμεσολαβητής συμμορφώνεται με τους κανόνες και τις απαιτήσεις του αιτούντος ΚΑΤ, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που παρέχει ο εν λόγω διαμεσολαβητής, συμπεριλαμβανομένων τυχόν νομικών γνωμοδοτήσεων ή ρυθμίσεων·

    γ)

    ο διαμεσολαβητής διασφαλίζει την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών που αφορούν τη λειτουργία της σύνδεσης ΚΑΤ, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που παρέχει ο εν λόγω διαμεσολαβητής, συμπεριλαμβανομένων τυχόν νομικών γνωμοδοτήσεων ή ρυθμίσεων·

    δ)

    ο διαμεσολαβητής διαθέτει τη λειτουργική ικανότητα και τα συστήματα για:

    i)

    τον χειρισμό των υπηρεσιών που παρέχονται στο αιτούν ΚΑΤ·

    ii)

    την έγκαιρη αποστολή στο ΚΑΤ τυχόν πληροφοριών που αφορούν τις υπηρεσίες που παρέχονται σε σχέση με τη σύνδεση ΚΑΤ·

    iii)

    τη συμμόρφωση με τα μέτρα αντιστοίχισης, σύμφωνα με το άρθρο 86 και το κεφάλαιο IX·

    ε)

    ο διαμεσολαβητής τηρεί και συμμορφώνεται με τις πολιτικές και τις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου του αιτούντος ΚΑΤ και διαθέτει κατάλληλη εμπειρογνωμοσύνη στη διαχείριση κινδύνου·

    στ)

    ο διαμεσολαβητής έχει θέσει σε εφαρμογή μέτρα στα οποία περιλαμβάνονται πολιτικές αδιάλειπτης λειτουργίας και σχετικά σχέδια αδιάλειπτης λειτουργίας και αποκατάστασης λειτουργίας μετά από καταστροφή, προκειμένου να διασφαλίζει την αδιάλειπτη παροχή των υπηρεσιών, την έγκαιρη αποκατάσταση των λειτουργιών του και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του όταν προκύπτουν συμβάντα τα οποία εμπεριέχουν σημαντικό κίνδυνο διαταραχής των λειτουργιών του·

    ζ)

    ο διαμεσολαβητής διαθέτει επαρκείς οικονομικούς πόρους για να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του απέναντι στο αιτούν ΚΑΤ και να καλύπτει τυχόν ζημιές για τις οποίες ενδέχεται να βρεθεί υπόλογος·

    η)

    στο ΚΑΤ στο οποίο απευθύνεται αίτημα χρησιμοποιείται ένα μεμονωμένα διαχωρισμένο ποσό για τις λειτουργίες της σύνδεσης ΚΑΤ·

    θ)

    πληρούται ο όρος ο οποίος αναφέρεται στο άρθρο 84 παράγραφος 1 στοιχείο ε)·

    ι)

    το αιτούν ΚΑΤ ενημερώνεται σχετικά με τις συμφωνίες αδιάλειπτης λειτουργίας μεταξύ του διαμεσολαβητή και του ΚΑΤ στο οποίο απευθύνεται αίτημα·

    ια)

    τα έσοδα από τον διακανονισμό μεταφέρονται έγκαιρα στο αιτούν ΚΑΤ.

    Για τους σκοπούς της πρώτης περίπτωσης στο στοιχείο α) σημείο i), της τρίτης περίπτωσης του στοιχείου α), σημείο ii) και του στοιχείου η), το αιτούν ΚΑΤ διασφαλίζει ότι δύναται να έχει πρόσβαση στα αξιόγραφα που τηρούνται στον μεμονωμένα διαχωρισμένο λογαριασμό ανά πάσα στιγμή. Στις περιπτώσεις όπου ένας μεμονωμένα διαχωρισμένος λογαριασμός στο ΚΑΤ στο οποίο απευθύνεται το αίτημα δεν είναι διαθέσιμος για τις λειτουργίες μιας σύνδεσης ΚΑΤ που έχει καθιερωθεί με ένα ΚΑΤ τρίτης χώρας, το αιτούν ΚΑΤ ενημερώνει την αρμόδια αρχή σχετικά με τους λόγους της μη διαθεσιμότητας μεμονωμένα διαχωρισμένων λογαριασμών και υποβάλλει σε αυτή αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τους κινδύνους που απορρέουν από τη μη διαθεσιμότητα μεμονωμένα διαχωρισμένων λογαριασμών. Το αιτούν ΚΑΤ διασφαλίζει σε κάθε περίπτωση επαρκές επίπεδο προστασίας των στοιχείων ενεργητικού του τα οποία τηρούνται σε ΚΑΤ τρίτης χώρας.

    2.   Εκτός από τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της παραγράφου 1, όταν το αιτούν ΚΑΤ χρησιμοποιεί διαμεσολαβητή για να διαχειρίζεται μια σύνδεση ΚΑΤ και ο εν λόγω διαμεσολαβητής διαχειρίζεται τους λογαριασμούς αξιογράφων του αιτούντος ΚΑΤ για λογαριασμό του στα βιβλία του ΚΑΤ όπου απευθύνεται το αίτημα, το αιτούν ΚΑΤ διασφαλίζει ότι:

    α)

    ο διαμεσολαβητής δεν έχει κανένα δικαίωμα επί των αξιογράφων που τηρούνται·

    β)

    ο λογαριασμός στα βιβλία του ΚΑΤ όπου απευθύνεται το αίτημα έχει ανοίξει στο όνομα του αιτούντος ΚΑΤ και οι υποχρεώσεις όσον αφορά την εγγραφή, τη μεταβίβαση και τη φύλαξη των αξιογράφων είναι εκτελεστές μόνο μεταξύ των δύο ΚΑΤ·

    γ)

    το αιτούν ΚΑΤ έχει άμεση πρόσβαση στα αξιόγραφα που τηρούνται στο ΚΑΤ όπου απευθύνεται το αίτημα, ακόμη και σε περίπτωση αλλαγής ή αφερεγγυότητας του διαμεσολαβητή.

    3.   Τα αιτούντα ΚΑΤ που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 διενεργούν τη δέουσα επιμέλεια σε ετήσια βάση προκειμένου να διασφαλίζουν ότι πληρούνται οι όροι που αναφέρονται στις εν λόγω παραγράφους.

    Άρθρο 86

    Διαδικασίες αντιστοίχισης για συνδεδεμένα ΚΑΤ

    1.   Οι διαδικασίες αντιστοίχισης που αναφέρονται στο άρθρο 48 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 περιλαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα:

    α)

    το ΚΑΤ όπου απευθύνεται η αίτηση διαβιβάζει καθημερινά στο αιτούν ΚΑΤ καταστάσεις με πληροφορίες που προσδιορίζουν τα ακόλουθα, ανά λογαριασμό αξιογράφων και ανά έκδοση αξιογράφων:

    i)

    το συνολικό υπόλοιπο ανοίγματος·

    ii)

    τις μεμονωμένες κινήσεις στη διάρκεια της ημέρας·

    iii)

    το συνολικό υπόλοιπο κλεισίματος·

    β)

    το αιτούν ΚΑΤ διενεργεί σε καθημερινή βάση σύγκριση του υπολοίπου ανοίγματος με το υπόλοιπο κλεισίματος που γνωστοποιείται σε αυτό από το ΚΑΤ όπου απευθύνεται η αίτηση ή από τον διαμεσολαβητή, με τα αρχεία που τηρούνται από το ίδιο το αιτούν ΚΑΤ.

    Σε περίπτωση έμμεσης σύνδεσης, οι καθημερινές καταστάσεις που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο στοιχείο α) διαβιβάζονται μέσω του διαμεσολαβητή που αναφέρεται στο άρθρο 85 παράγραφος 1 στοιχείο α).

    2.   Στις περιπτώσεις όπου το ΚΑΤ αναστέλλει μια έκδοση αξιογράφων για διακανονισμό σύμφωνα με το άρθρο 65 παράγραφος 2, όλα τα ΚΑΤ που είναι συμμετέχοντες στο εν λόγω ΚΑΤ ή έχουν έμμεση σύνδεση με αυτό, συμπεριλαμβανομένων των διαλειτουργικών συνδέσεων, στη συνέχεια αναστέλλουν και έκδοση αξιογράφων για διακανονισμό.

    Στις περιπτώσεις όπου στη λειτουργία των συνδέσεων ΚΑΤ συμμετέχουν διαμεσολαβητές, οι εν λόγω διαμεσολαβητές καθιερώνουν κατάλληλες συμβατικές ρυθμίσεις με τα ενδιαφερόμενα ΚΑΤ προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με το πρώτο εδάφιο.

    3.   Σε περίπτωση εταιρικής πράξης που μειώνει τα υπόλοιπα των λογαριασμών αξιογράφων που τηρούνται από ένα ΚΑΤ επενδυτή σε άλλο ΚΑΤ, το ΚΑΤ επενδυτής δεν επεξεργάζεται τις εντολές διακανονισμού στις αντίστοιχες εκδόσεις αξιογράφων προτού το άλλο ΚΑΤ επεξεργαστεί πλήρως την εταιρική πράξη.

    Σε περίπτωση εταιρικής πράξης που μειώνει τα υπόλοιπα των λογαριασμών αξιογράφων που τηρούνται από ένα ΚΑΤ επενδυτή σε άλλο ΚΑΤ, το ΚΑΤ επενδυτής δεν επικαιροποιεί τους λογαριασμούς αξιογράφων που τηρεί ώστε να απεικονίζουν την εταιρική πράξη προτού το άλλο ΚΑΤ επεξεργαστεί πλήρως την εταιρική πράξη.

    Το ΚΑΤ εκδότης διασφαλίζει την έγκαιρη διαβίβαση σε όλους τους συμμετέχοντές του, συμπεριλαμβανομένων των ΚΑΤ επενδυτών, όλων των πληροφοριών σχετικά με την επεξεργασία των εταιρικών πράξεων για μια συγκεκριμένη έκδοση αξιογράφων. Τα ΚΑΤ επενδυτές διαβιβάζουν, αντίστοιχα, όλες τις πληροφορίες στους συμμετέχοντές τους. Στην εν λόγω διαβίβαση περιλαμβάνονται όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται τα ΚΑΤ επενδυτές για να απεικονίσουν το αποτέλεσμα των εν λόγω εταιρικών πράξεων στους λογαριασμούς αξιογράφων που τηρούν.

    Άρθρο 87

    Διακανονισμός DVP μέσω συνδέσεων ΚΑΤ

    Ο διακανονισμός παράδοσης έναντι πληρωμής (DVP) θεωρείται πρακτικός και εφικτός στις περιπτώσεις όπου:

    α)

    υπάρχει ζήτηση στην αγορά για διακανονισμό DVP, η οποία αποδεικνύεται από το αίτημα οποιασδήποτε από τις επιτροπές χρηστών ενός από τα συνδεδεμένα ΚΑΤ·

    β)

    τα συνδεδεμένα ΚΑΤ δύνανται να χρεώσουν εύλογη εμπορική αμοιβή για την παροχή διακανονισμού DVP βάσει απολογιστικής τιμολόγησης («cost-plus»), εκτός εάν συμφωνηθεί διαφορετικά από τα συνδεδεμένα ΚΑΤ·

    γ)

    υπάρχει ασφαλής και αποτελεσματική πρόσβαση σε ρευστά διαθέσιμα, στα νομίσματα που χρησιμοποιεί το ΚΑΤ όπου απευθύνεται το αίτημα, για τον διακανονισμό των συναλλαγών αξιογράφων του αιτούντος ΚΑΤ και των συμμετεχόντων του.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ XIII

    ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΚΑΤ

    [Άρθρο 33 παράγραφος 5, άρθρο 49 παράγραφος 5, άρθρο 52 παράγραφος 3 και άρθρο 53 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014]

    Άρθρο 88

    Αιτούντα μέρη και μέρη όπου απευθύνεται το αίτημα

    1.   Για τους σκοπούς του παρόντος κεφαλαίου, ως μέρος όπου απευθύνεται το αίτημα νοείται κάποια από τις ακόλουθες οντότητες:

    α)

    ένα ΚΑΤ όπου απευθύνεται το αίτημα, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 σημείο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 όσον αφορά το άρθρο 89 παράγραφοι 1, 4, 9, 13 και 14 και το άρθρο 90 του παρόντος κανονισμού·

    β)

    ένα ΚΑΤ που λαμβάνει αίτημα από συμμετέχοντα, εκδότη, κεντρικό αντισυμβαλλόμενο ή τόπο διαπραγμάτευσης για πρόσβαση στις υπηρεσίες του, σύμφωνα με το άρθρο 33 παράγραφος 2, άρθρο 49 παράγραφος 2 και άρθρο 53 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 όσον αφορά το άρθρο 89 παράγραφοι 1 έως 3, 5 έως 8 και 10 έως 14 και το άρθρο 90 του παρόντος κανονισμού·

    γ)

    ένας κεντρικός αντισυμβαλλόμενος που λαμβάνει αίτημα από ΚΑΤ για παροχή πρόσβασης στις πληροφορίες του σχετικά με τις συναλλαγές, σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 όσον αφορά το άρθρο 90 του παρόντος κανονισμού·

    δ)

    ένας τόπος διαπραγμάτευσης που λαμβάνει αίτημα από ΚΑΤ για παροχή πρόσβασης στις πληροφορίες του σχετικά με τις συναλλαγές, σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 όσον αφορά το άρθρο 90 του παρόντος κανονισμού.

    2.   Για τους σκοπούς του παρόντος κεφαλαίου, ως αιτούν μέρος νοείται κάποια από τις ακόλουθες οντότητες:

    α)

    ένα αιτούν ΚΑΤ, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 σημείο 6) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 όσον αφορά το άρθρο 89 παράγραφοι 1, 4, 9 και 13 και το άρθρο 90 του παρόντος κανονισμού·

    β)

    ένας συμμετέχων, εκδότης, κεντρικός αντισυμβαλλόμενος ή τόπος διαπραγμάτευσης που αιτείται πρόσβαση στο σύστημα διακανονισμού αξιογράφων το οποίο τελεί υπό τη διαχείριση ενός ΚΑΤ ή σε άλλες υπηρεσίες που παρέχει το ΚΑΤ, σύμφωνα με το άρθρο 33 παράγραφος 2, άρθρο 49 παράγραφος 2 και άρθρο 53 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 όσον αφορά το άρθρο 89 παράγραφοι 1 έως 3, 5 έως 8 και 10 έως 14 και το άρθρο 90 του παρόντος κανονισμού·

    γ)

    ένα ΚΑΤ που αιτείται πρόσβαση στις πληροφορίες σχετικά με τις συναλλαγές ενός κεντρικού αντισυμβαλλόμενου, σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 όσον αφορά το άρθρο 90 του παρόντος κανονισμού·

    δ)

    ένα ΚΑΤ που αιτείται πρόσβαση στις πληροφορίες σχετικά με τις συναλλαγές ενός τόπου διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 όσον αφορά το άρθρο 90 του παρόντος κανονισμού.

    ΤΜΗΜΑ 1

    Κριτήρια αιτιολόγησης της άρνησης πρόσβασης

    [Άρθρο 33 παράγραφος 3, άρθρο 49 παράγραφος 3, άρθρο 52 παράγραφος 2 και άρθρο 53 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014]

    Άρθρο 89

    Κίνδυνοι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τα ΚΑΤ και τις αρμόδιες αρχές

    1.   Στις περιπτώσεις όπου, σύμφωνα με το άρθρο 33 παράγραφος 3, άρθρο 49 παράγραφος 3, άρθρο 52 παράγραφος 2 ή άρθρο 53 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, το ΚΑΤ διενεργεί πλήρη αξιολόγηση κινδύνων μετά από αίτημα πρόσβασης ενός αιτούντος συμμετέχοντα, εκδότη, αιτούντος ΚΑΤ, κεντρικού αντισυμβαλλόμενου ή τόπου διαπραγμάτευσης, καθώς και στις περιπτώσεις όπου η αρμόδια αρχή αξιολογεί τους λόγους άρνησης της παροχής υπηρεσιών από ένα ΚΑΤ, λαμβάνει υπόψη τους ακόλουθους κινδύνους που απορρέουν από την πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΚΑΤ:

    α)

    νομικοί κίνδυνοι·

    β)

    χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι·

    γ)

    λειτουργικοί κίνδυνοι.

    2.   Κατά την αξιολόγηση των νομικών κινδύνων μετά από αίτημα πρόσβασης από αιτούντα συμμετέχοντα, το ΚΑΤ και η αρμόδια αρχή του λαμβάνουν υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια:

    α)

    ο αιτών συμμετέχων δεν είναι σε θέση να συμμορφωθεί με τις νομικές απαιτήσεις συμμετοχής στο σύστημα διακανονισμού αξιογράφων το οποίο τελεί υπό τη διαχείριση του ΚΑΤ ή δεν παρέχει στο ΚΑΤ τις πληροφορίες που χρειάζεται το ΚΑΤ για να αξιολογήσει τη συμμόρφωση, συμπεριλαμβανομένων τυχόν απαιτούμενων νομικών γνωματεύσεων ή νομικών ρυθμίσεων·

    β)

    ο αιτών συμμετέχων δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει, σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν στο κράτος μέλος καταγωγής του ΚΑΤ, την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών που παρέχονται μέσω του συστήματος διακανονισμού αξιογράφων ή δεν παρέχει στο ΚΑΤ τις πληροφορίες που χρειάζεται το ΚΑΤ για να αξιολογήσει την ικανότητά του να συμμορφώνεται με τους εν λόγω κανόνες εμπιστευτικότητας, συμπεριλαμβανομένων τυχών νομικών γνωμοδοτήσεων ή νομικών ρυθμίσεων·

    γ)

    στις περιπτώσεις όπου ένας αιτών συμμετέχων είναι εγκατεστημένος σε τρίτη χώρα, ισχύει ένα από τα παρακάτω:

    i)

    ο αιτών συμμετέχων δεν υπόκειται σε ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο εφάμιλλο του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου που θα ίσχυε για τον αιτούντα συμμετέχοντα εάν ήταν εγκατεστημένος στην Ένωση·

    ii)

    οι κανόνες του ΚΑΤ που αφορούν το αμετάκλητο του διακανονισμού που αναφέρεται στο άρθρο 39 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 δεν είναι εφαρμοστέοι στην επικράτεια του αιτούντος συμμετέχοντα.

    3.   Κατά την αξιολόγηση νομικών κινδύνων μετά από αίτημα εκδότη για την καταγραφή των αξιογράφων του στο ΚΑΤ, σύμφωνα με το άρθρο 49 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, το ΚΑΤ και η αρμόδια αρχή του λαμβάνουν υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια:

    α)

    ο εκδότης δεν συμμορφώνεται με τις νομικές απαιτήσεις που ισχύουν για την παροχή υπηρεσιών από το ΚΑΤ·

    β)

    ο εκδότης δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι τα αξιόγραφα έχουν εκδοθεί με τρόπο που επιτρέπει στο ΚΑΤ να διασφαλίσει την ακεραιότητα της έκδοσης σύμφωνα με το άρθρο 37 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014.

    4.   Κατά την αξιολόγηση των νομικών κινδύνων μετά από αίτημα πρόσβασης από αιτούν ΚΑΤ, το ΚΑΤ όπου απευθύνεται το αίτημα και η αρμόδια αρχή του λαμβάνουν υπόψη τα κριτήρια που παρατίθενται στην παράγραφο 2 στοιχεία α), β) και γ).

    5.   Κατά την αξιολόγηση των νομικών κινδύνων μετά από αίτημα πρόσβασης από κεντρικό αντισυμβαλλόμενο, το ΚΑΤ και η αρμόδια αρχή του λαμβάνουν υπόψη τα κριτήρια που παρατίθενται στην παράγραφο 2 στοιχεία α), β) και γ).

    6.   Κατά την αξιολόγηση των νομικών κινδύνων μετά από αίτημα πρόσβασης από τόπο διαπραγμάτευσης, το ΚΑΤ και η αρμόδια αρχή του λαμβάνουν υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια:

    α)

    τα κριτήρια που παρατίθενται στην παράγραφο 2 στοιχείο β)·

    β)

    στις περιπτώσεις όπου ο τόπος διαπραγμάτευσης βρίσκεται σε τρίτη χώρα, ο αιτών τόπος διαπραγμάτευσης δεν υπόκειται σε ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο εφάμιλλο του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου που ισχύει για έναν τόπο διαπραγμάτευσης εντός της Ένωσης·

    7.   Κατά την αξιολόγηση των χρηματοοικονομικών κινδύνων κατόπιν αιτήματος πρόσβασης από αιτούντα συμμετέχοντα, το ΚΑΤ και η αρμόδια αρχή λαμβάνουν υπόψη κατά πόσο ο αιτούν συμμετέχων διαθέτει επαρκείς οικονομικούς πόρους για να εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις του έναντι του ΚΑΤ.

    8.   Κατά την αξιολόγηση χρηματοοικονομικών κινδύνων μετά από αίτημα εκδότη για την καταγραφή των αξιογράφων του στο ΚΑΤ, σύμφωνα με το άρθρο 49 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, το ΚΑΤ και η αρμόδια αρχή του λαμβάνουν υπόψη το κριτήριο που παρατίθεται στην παράγραφο 7.

    9.   Κατά την αξιολόγηση των χρηματοοικονομικών κινδύνων μετά από αίτημα πρόσβασης από αιτούν ΚΑΤ, το ΚΑΤ όπου απευθύνεται το αίτημα και η αρμόδια αρχή του λαμβάνουν υπόψη το κριτήριο που παρατίθεται στην παράγραφο 7.

    10.   Κατά την αξιολόγηση των χρηματοοικονομικών κινδύνων μετά από αίτημα πρόσβασης από κεντρικό αντισυμβαλλόμενο ή τόπο διαπραγμάτευσης, το ΚΑΤ και η αρμόδια αρχή του λαμβάνουν υπόψη το κριτήριο που παρατίθεται στην παράγραφο 7.

    11.   Κατά την αξιολόγηση των λειτουργικών κινδύνων μετά από αίτημα πρόσβασης από αιτούντα συμμετέχοντα, το ΚΑΤ και η αρμόδια αρχή του λαμβάνουν υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια:

    α)

    ο αιτών συμμετέχων δεν έχει τη λειτουργική ικανότητα που απαιτείται για να συμμετέχει στο ΚΑΤ·

    β)

    ο αιτών συμμετέχων δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες διαχείρισης κινδύνου του ΚΑΤ όπου απευθύνεται το αίτημα ή δεν διαθέτει την αναγκαία εμπειρογνωμοσύνη υπό αυτή την έννοια·

    γ)

    ο αιτών συμμετέχων δεν έχει θέσει σε εφαρμογή πολιτικές αδιάλειπτης λειτουργίας ή σχέδια αποκατάστασης λειτουργίας μετά από καταστροφή·

    δ)

    η παροχή πρόσβασης απαιτεί από το ΚΑΤ όπου απευθύνεται το αίτημα να προβεί σε σημαντικές μεταβολές των λειτουργιών του οι οποίες επηρεάζουν τις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου και θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του συστήματος διακανονισμού τίτλων που τελεί υπό τη διαχείριση του ΚΑΤ όπου απευθύνεται το αίτημα, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής συνεχούς μη αυτόματης επεξεργασίας από το ΚΑΤ.

    12.   Κατά την αξιολόγηση λειτουργικών κινδύνων μετά από αίτημα εκδότη για την καταγραφή των αξιογράφων του στο ΚΑΤ, σύμφωνα με το άρθρο 49 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, το ΚΑΤ και η αρμόδια αρχή του λαμβάνουν υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια:

    α)

    το κριτήριο που παρατίθεται στην παράγραφο 11 στοιχείο δ)·

    β)

    το σύστημα διακανονισμού αξιογράφων που τελεί υπό τη διαχείριση του ΚΑΤ δεν μπορεί να επεξεργαστεί τα νομίσματα που αιτείται ο εκδότης.

    13.   Κατά την αξιολόγηση των λειτουργικών κινδύνων μετά από αίτημα πρόσβασης από αιτούν ΚΑΤ ή κεντρικό αντισυμβαλλόμενο, το ΚΑΤ όπου απευθύνεται το αίτημα και η αρμόδια αρχή του λαμβάνουν υπόψη τα κριτήρια που παρατίθενται στην παράγραφο 11.

    14.   Κατά την αξιολόγηση των λειτουργικών κινδύνων μετά από αίτημα πρόσβασης από τόπο διαπραγμάτευσης, το ΚΑΤ όπου απευθύνεται το αίτημα και η αρμόδια αρχή του λαμβάνουν υπόψη τουλάχιστον τα κριτήρια που παρατίθενται στην παράγραφο 11 στοιχείο δ).

    ΤΜΗΜΑ 2

    Διαδικασία άρνησης της πρόσβασης

    [Άρθρο 33 παράγραφος 3, άρθρο 49 παράγραφος 4, άρθρο 52 παράγραφος 2 και άρθρο 53 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014]

    Άρθρο 90

    Διαδικασία

    1.   Σε περίπτωση άρνησης της πρόσβασης, το αιτούν μέρος έχει δικαίωμα να υποβάλλει καταγγελία εντός ενός μήνα από την παραλαβή της άρνησης στην αρμόδια αρχή του ΚΑΤ όπου απευθύνεται το αίτημα, του κεντρικού αντισυμβαλλόμενου ή του τόπου διαπραγμάτευσης που έχει αρνηθεί την πρόσβαση σε αυτό, σύμφωνα με το άρθρο 33 παράγραφος 3, άρθρο 49 παράγραφος 4, άρθρο 52 παράγραφος 2 και άρθρο 53 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014.

    2.   Η αρμόδια αρχή που αναφέρεται στην παράγραφο 1 δύναται να αιτηθεί πρόσθετες πληροφορίες από τα αιτούντα μέρη και τα μέρη όπου απευθύνεται το αίτημα σχετικά με την άρνηση της πρόσβασης.

    Οι απαντήσεις στο αίτημα παροχής πληροφοριών που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο, αποστέλλονται στην αρμόδια αρχή εντός δύο εβδομάδων από την ημερομηνία παραλαβής του αιτήματος.

    Σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, εντός δύο εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της καταγγελίας που αναφέρεται στην παράγραφο 1, η αρμόδια αρχή του μέρους όπου απευθύνεται το αίτημα διαβιβάζει την καταγγελία στη σχετική αρχή που αναφέρεται στο άρθρο 12 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 από το κράτος μέλος του τόπου εγκατάστασης του μέρους όπου απευθύνεται το αίτημα.

    3.   Η αρμόδια αρχή που αναφέρεται στην παράγραφο 1 διαβουλεύεται με τις ακόλουθες αρχές σχετικά με την αρχική αξιολόγηση της καταγγελίας, εντός δύο μηνών από την ημερομηνία παραλαβής της καταγγελίας, όπως προβλέπεται:

    α)

    την αρμόδια αρχή του τόπου εγκατάστασης του αιτούντος συμμετέχοντα σύμφωνα με το άρθρο 33 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014·

    β)

    την αρμόδια αρχή του τόπου εγκατάστασης του αιτούντος εκδότη σύμφωνα με το άρθρο 49 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014·

    γ)

    την αρμόδια αρχή του αιτούντος ΚΑΤ και την αρμόδια αρχή που αναφέρεται στο άρθρο 12 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 που είναι υπεύθυνη για την εποπτεία του συστήματος διακανονισμού αξιογράφων που τελεί υπό τη διαχείριση του αιτούντος ΚΑΤ σύμφωνα με το άρθρο 52 παράγραφος 2 και το άρθρο 53 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014·

    δ)

    την αρμόδια αρχή του αιτούντος κεντρικού αντισυμβαλλομένου ή τόπου διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 και την αρμόδια αρχή που αναφέρεται στο άρθρο 12 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 που είναι υπεύθυνη για την εποπτεία του συστήματος διακανονισμού αξιογράφων στο κράτος μέλος όπου είναι εγκατεστημένοι ο αιτών κεντρικός αντισυμβαλλόμενος και οι τόποι διαπραγμάτευσης σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014.

    4.   Οι αρχές που αναφέρονται στην παράγραφο 3 στοιχεία α) έως δ) απαντούν εντός ενός μηνός από την ημερομηνία του αιτήματος διαβούλευσης που προσδιορίζεται στην παράγραφο 3. Εάν μια αρχή που αναφέρεται στην παράγραφο 3 στοιχεία α) έως δ) δεν παρέχει τη γνώμη της εντός της εν λόγω προθεσμίας, θεωρείται ότι γνωμοδοτεί θετικά επί της αξιολόγησης που παρέχει η αρμόδια αρχή που αναφέρεται στην παράγραφο 3.

    5.   Η αρμόδια αρχή που αναφέρεται στην παράγραφο 1 ενημερώνει τις αρχές που αναφέρονται στην παράγραφο 3 στοιχεία α) έως δ) για την τελική αξιολόγηση της καταγγελίας εντός δύο εβδομάδων από την προθεσμία που προβλέπεται στην παράγραφο 4.

    6.   Στις περιπτώσεις όπου κάποια από τις αρχές που αναφέρονται στην παράγραφο 3 στοιχεία α) έως δ) διαφωνεί με την αξιολόγηση που παρέχεται από την αρμόδια αρχή που αναφέρεται στην παράγραφο 1, οποιαδήποτε από αυτές δύναται να παραπέμψει το ζήτημα στην ΕΑΚΑΑ εντός δύο εβδομάδων από την ημερομηνία κατά την οποία η αρμόδια αρχή που αναφέρεται στην παράγραφο 1 παρέχει τις πληροφορίες σχετικά με την τελική αξιολόγηση της καταγγελίας σύμφωνα με την παράγραφο 5.

    7.   Όταν το ζήτημα δεν έχει παραπεμφθεί στην ΕΑΚΑΑ, η αρμόδια αρχή που αναφέρεται στην παράγραφο 1 αποστέλλει αιτιολογημένη απάντηση στο αιτούν μέρος εντός δύο εργάσιμων ημερών από την προθεσμία που αναφέρεται στην παράγραφο 6.

    Η αρμόδια αρχή που αναφέρεται στην παράγραφο 1 γνωστοποιεί, επίσης, στο μέρος όπου απευθύνεται το αίτημα και στις αρχές που αναφέρονται στην παράγραφο 3 στοιχεία α) έως δ) την αιτιολογημένη απάντηση που αναφέρεται στην παρούσα παράγραφο πρώτο εδάφιο εντός δύο εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία αποστέλλει την αιτιολογημένη απάντηση στο αιτούν μέρος.

    8.   Σε περίπτωση παραπομπής στην ΕΑΚΑΑ σύμφωνα με την παράγραφο 6, η αρμόδια αρχή που αναφέρεται στην παράγραφο 1 ενημερώνει το αιτούν μέρος και το μέρος όπου απευθύνεται το αίτημα σχετικά με την παραπομπή εντός δύο εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της παραπομπής.

    9.   Στις περιπτώσεις όπου η άρνηση του μέρους όπου απευθύνεται το αίτημα να παρέχει πρόσβαση στο αιτούν μέρος κρίνεται αδικαιολόγητη με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται στις παραγράφους 1 έως 7, η αρμόδια αρχή που αναφέρεται στην παράγραφο 1 εκδίδει, εντός δύο εβδομάδων από την προθεσμία που προσδιορίζεται στην παράγραφο 7, μια εντολή που απαιτεί από το μέρος όπου απευθύνεται το αίτημα να παρέχει πρόσβαση στο αιτούν μέρος εντός τριών μηνών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της εντολής.

    Η προθεσμία που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο δύναται να παραταθεί σε οκτώ μήνες σε περίπτωση εξατομικευμένων συνδέσεων που απαιτούν σημαντική ανάπτυξη εργαλείων ΤΠ, εκτός εάν έχει συμφωνηθεί διαφορετικά από το αιτούμενο ΚΑΤ και το ΚΑΤ όπου απευθύνεται το αίτημα.

    Η εντολή περιλαμβάνει τους λόγους για τους οποίους η αρμόδια αρχή που αναφέρεται στην παράγραφο 1 απεφάνθη ότι η άρνηση του μέρους όπου απευθύνθηκε το αίτημα να παρέχει πρόσβαση ήταν αδικαιολόγητη.

    Η εντολή αποστέλλεται στην ΕΑΚΑΑ, στις αρχές που αναφέρονται στην παράγραφο 3 στοιχεία α) έως δ), στο αιτούν μέρος και στο μέρος όπου απευθύνεται το αίτημα, εντός δύο εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος.

    10.   Η διαδικασία που αναφέρεται στις παραγράφους 1 έως 9 ισχύει, επίσης, στις περιπτώσεις όπου το μέρος όπου απευθύνεται το αίτημα σκοπεύει να ανακαλέσει την πρόσβαση αιτούντος μέρους στο οποίο παρέχει ήδη τις υπηρεσίες του.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ XIV

    ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    [Άρθρο 55 παράγραφοι 1 και 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014]

    Άρθρο 91

    ΚΑΤ που προσφέρουν τα ίδια επικουρικές υπηρεσίες τραπεζικού τύπου

    Η αίτηση για άδεια σύμφωνα με το άρθρο 54 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 περιλαμβάνει τις εξής πληροφορίες:

    α)

    ένα αντίγραφο της απόφασης του διοικητικού οργάνου του αιτούντος ΚΑΤ για υποβολή αίτησης άδειας και τα πρακτικά της συνεδρίασης στην οποία το διοικητικό όργανο ενέκρινε το περιεχόμενο του φακέλου της αίτησης και την υποβολή του·

    β)

    τα στοιχεία επικοινωνίας του προσώπου που είναι υπεύθυνο για την αίτηση άδειας, όταν το εν λόγω πρόσωπο δεν είναι το ίδιο με αυτό που υποβάλλει την αίτηση άδειας που αναφέρεται στο άρθρο 17 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014·

    γ)

    στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη της άδειας που αναφέρεται στο άρθρο 54 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014·

    δ)

    στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το αιτούν ΚΑΤ πληροί τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας που αναφέρονται στο άρθρο 59 παράγραφοι 1, 3 και 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 και τις εποπτικές απαιτήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 60 του εν λόγω κανονισμού·

    ε)

    αποδεικτικά στοιχεία τα οποία περιλαμβάνουν όλα τα σχετικά έγγραφα, μεταξύ των οποίων καταστατικό, οικονομικές καταστάσεις, εκθέσεις λογιστικού ελέγχου, εκθέσεις επιτροπών κινδύνου, τα οποία αποδεικνύουν ότι το αιτούν ΚΑΤ συμμορφώνεται με το άρθρο 54 παράγραφος 3 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014·

    στ)

    αναλυτικά στοιχεία σχετικά με το σχέδιο αποκατάστασης λειτουργίας που αναφέρεται στο άρθρο 54 παράγραφος 3 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014·

    ζ)

    ένα πρόγραμμα λειτουργιών που πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

    i)

    περιλαμβάνει μια κατάσταση των επικουρικών υπηρεσιών τραπεζικού τύπου που αναφέρονται στο τμήμα Γ του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 που σκοπεύει να παρέχει το ΚΑΤ·

    ii)

    περιλαμβάνει μια επεξήγηση του τρόπου με τον οποίον οι επικουρικές υπηρεσίες τραπεζικού τύπου που αναφέρονται στο τμήμα Γ του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 σχετίζονται άμεσα με τυχόν βασικές ή επικουρικές υπηρεσίες που αναφέρονται στα τμήματα Α και Β του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 που είναι εξουσιοδοτημένο να παρέχει το ΚΑΤ·

    iii)

    είναι δομημένο με βάση την κατάσταση επικουρικών υπηρεσιών τραπεζικού τύπου που αναφέρεται στο τμήμα Γ του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014·

    η)

    αποδεικτικά στοιχεία που τεκμηριώνουν τους λόγους για τους οποίους δεν διακανονίστηκαν οι πληρωμές τοις μετρητοίς του συστήματος διακανονισμού αξιογράφων του ΚΑΤ μέσω λογαριασμών που άνοιξαν σε κεντρική τράπεζα έκδοσης του νομίσματος της χώρας όπου διενεργείται ο διακανονισμός·

    θ)

    αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις ρυθμίσεις που διασφαλίζουν ότι η προβλεπόμενη παροχή επικουρικών υπηρεσιών τραπεζικού τύπου δεν επηρεάζει την ομαλή παροχή των βασικών υπηρεσιών ΚΑΤ που αναφέρονται στο τμήμα Α του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, μεταξύ των οποίων:

    i)

    την πλατφόρμα ΤΠ που χρησιμοποιείται για τον διακανονισμό του χρηματικού σκέλους των συναλλαγών αξιογράφων, συμπεριλαμβανομένης μιας επισκόπησης της οργάνωσης ΤΠ και μιας ανάλυσης των σχετικών κινδύνων και του τρόπου μετριασμού τους·

    ii)

    τις λειτουργικές και νομικές ρυθμίσεις της διαδικασίας DVP και, ειδικότερα, τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του πιστωτικού κινδύνου που απορρέει από τον διακανονισμό του χρηματικού σκέλους των συναλλαγών αξιογράφων·

    iii)

    την επιλογή, παρακολούθηση, νομική τεκμηρίωση και διαχείριση των διασυνδέσεων με τυχόν τρίτα μέρη που συμμετέχουν στη διαδικασία μεταφορών ρευστών διαθεσίμων και, ειδικότερα, των σχετικών ρυθμίσεων με τρίτα μέρη που συμμετέχουν στη διαδικασία μεταφορών ρευστών διαθεσίμων·

    iv)

    τη λεπτομερή ανάλυση που εμπεριέχεται στο σχέδιο αποκατάστασης λειτουργίας του αιτούντος ΚΑΤ σχετικά με τυχόν αντίκτυπο της παροχής επικουρικών υπηρεσιών τραπεζικού τύπου στην παροχή των βασικών υπηρεσιών του ΚΑΤ·

    v)

    τη γνωστοποίηση τυχόν συγκρούσεων συμφερόντων στις ρυθμίσεις διακυβέρνησης που απορρέουν από την παροχή επικουρικών υπηρεσιών τραπεζικού τύπου, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση αυτών.

    Άρθρο 92

    ΚΑΤ που παρέχουν επικουρικές υπηρεσίες τραπεζικού τύπου μέσω καθορισμένου πιστωτικού ιδρύματος

    Η αίτηση για άδεια σύμφωνα με το άρθρο 54 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 περιλαμβάνει τις εξής πληροφορίες:

    α)

    ένα αντίγραφο της απόφασης του διοικητικού οργάνου του αιτούντος ΚΑΤ για υποβολή αίτησης άδειας και τα πρακτικά της συνεδρίασης στην οποία το διοικητικό όργανο ενέκρινε το περιεχόμενο του φακέλου της αίτησης και την υποβολή του·

    β)

    τα στοιχεία επικοινωνίας του προσώπου που είναι υπεύθυνο για την αίτηση άδειας, όταν το πρόσωπο δεν είναι το ίδιο με αυτό που υποβάλλει την αίτηση άδειας που αναφέρεται στο άρθρο 17 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014·

    γ)

    την επωνυμία του πιστωτικού ιδρύματος που έχει καθοριστεί σύμφωνα με το άρθρο 54 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, τη νομική του σύσταση και την καταχωρισμένη του διεύθυνση στην Ένωση·

    δ)

    στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το πιστωτικό ίδρυμα που αναφέρεται στο στοιχείο γ) έχει λάβει άδεια σύμφωνα με το άρθρο 54 παράγραφος 4 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014·

    ε)

    το καταστατικό και άλλα σχετικά καταστατικά έγγραφα του καθορισμένου πιστωτικού ιδρύματος·

    στ)

    την ιδιοκτησιακή δομή του καθορισμένου πιστωτικού ιδρύματος, η οποία περιλαμβάνει την ταυτότητα των μετόχων·

    ζ)

    την ταυτότητα τυχόν κοινών μετόχων του αιτούντος ΚΑΤ και του καθορισμένου πιστωτικού ιδρύματος και τυχόν συμμετοχών μεταξύ του αιτούντος ΚΑΤ και του καθορισμένου πιστωτικού ιδρύματος·

    η)

    στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το καθορισμένο πιστωτικό ίδρυμα πληροί τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας που αναφέρονται στο άρθρο 59 παράγραφοι 1, 3 και 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 και τις εποπτικές απαιτήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 60 του εν λόγω κανονισμού·

    θ)

    αποδεικτικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων καταστατικό, οικονομικές καταστάσεις, καταστάσεις λογιστικού ελέγχου, εκθέσεις επιτροπών κινδύνου ή άλλα έγγραφα, τα οποία αποδεικνύουν ότι το καθορισμένο πιστωτικό ίδρυμα συμμορφώνεται με το άρθρο 54 παράγραφος 4 στοιχείο ε) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014·

    ι)

    αναλυτικά στοιχεία σχετικά με το σχέδιο αποκατάστασης λειτουργίας που αναφέρεται στο άρθρο 54 παράγραφος 4 στοιχείο ζ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014·

    ια)

    ένα πρόγραμμα λειτουργιών που πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

    i)

    περιλαμβάνει μια κατάσταση των επικουρικών υπηρεσιών τραπεζικού τύπου που αναφέρονται στο τμήμα Γ του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 που σκοπεύει να παρέχει το καθορισμένο πιστωτικό ίδρυμα·

    ii)

    περιλαμβάνει μια επεξήγηση του τρόπου με τον οποίον οι επικουρικές υπηρεσίες τραπεζικού τύπου που αναφέρονται στο τμήμα Γ του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 σχετίζονται άμεσα με τυχόν βασικές ή επικουρικές υπηρεσίες που αναφέρονται στα τμήματα Α και Β του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 που είναι εξουσιοδοτημένο να παρέχει το αιτούν ΚΑΤ·

    iii)

    είναι δομημένο με βάση την κατάσταση επικουρικών υπηρεσιών τραπεζικού τύπου που αναφέρεται στο τμήμα Γ του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014·

    ιβ)

    αποδεικτικά στοιχεία που τεκμηριώνουν τους λόγους για τους οποίους δεν διακανονίστηκαν οι πληρωμές τοις μετρητοίς του συστήματος διακανονισμού αξιογράφων του ΚΑΤ μέσω λογαριασμών που άνοιξαν σε κεντρική τράπεζα έκδοσης του νομίσματος της χώρας όπου διενεργείται ο διακανονισμός·

    ιγ)

    αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις ακόλουθες πτυχές της σχέσης ανάμεσα στο ΚΑΤ και το καθορισμένο πιστωτικό ίδρυμα:

    i)

    την πλατφόρμα ΤΠ που χρησιμοποιείται για τον διακανονισμό του χρηματικού σκέλους των συναλλαγών αξιογράφων, συμπεριλαμβανομένης μιας επισκόπησης της οργάνωσης ΤΠ και μιας ανάλυσης των σχετικών κινδύνων και του τρόπου μετριασμού τους·

    ii)

    τους ισχύοντες κανόνες και διαδικασίες που διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις που αφορούν το αμετάκλητο του εν λόγω διακανονισμού, σύμφωνα με το άρθρο 39 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014·

    iii)

    τις λειτουργικές και νομικές ρυθμίσεις της διαδικασίας DVP, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του πιστωτικού κινδύνου που απορρέει από το χρηματικό σκέλος μιας συναλλαγής αξιογράφων·

    iv)

    την επιλογή, παρακολούθηση και διαχείριση των διασυνδέσεων με τυχόν τρίτα μέρη που συμμετέχουν στη διαδικασία μεταφορών ρευστών διαθεσίμων και, ειδικότερα, των σχετικών ρυθμίσεων με τρίτα μέρη που συμμετέχουν στη διαδικασία μεταφορών ρευστών διαθεσίμων·

    v)

    τη συμφωνία επιπέδου υπηρεσιών που καθιερώνει τα επιμέρους στοιχεία των λειτουργιών που πρόκειται να ανατεθούν από το ΚΑΤ στο καθορισμένο πιστωτικό ίδρυμα ή από το καθορισμένο πιστωτικό ίδρυμα στο ΚΑΤ και οποιοδήποτε στοιχείο αποδεικνύει συμμόρφωση με τις απαιτήσεις εξωτερικής ανάθεσης που παρατίθενται στο άρθρο 30 τους κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014·

    vi)

    τη λεπτομερή ανάλυση που εμπεριέχεται στο σχέδιο αποκατάστασης λειτουργίας του αιτούντος ΚΑΤ σχετικά με τυχόν αντίκτυπο της παροχής επικουρικών υπηρεσιών τραπεζικού τύπου στην παροχή των βασικών υπηρεσιών του ΚΑΤ·

    vii)

    τη γνωστοποίηση τυχόν συγκρούσεων συμφερόντων στις ρυθμίσεις διακυβέρνησης που απορρέουν από την παροχή επικουρικών υπηρεσιών τραπεζικού τύπου, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση αυτών·

    viii)

    στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το πιστωτικό ίδρυμα έχει την απαραίτητη συμβατική και λειτουργική ικανότητα για έγκαιρη πρόσβαση στις ασφάλειες αξιογράφων που βρίσκονται στο ΚΑΤ και σχετίζονται με την παροχή ενδοημερήσιων πιστώσεων και, κατά περίπτωση, βραχυπρόθεσμων πιστώσεων.

    Άρθρο 93

    Ειδικές απαιτήσεις

    1.   Στις περιπτώσεις όπου το ΚΑΤ υποβάλλει αίτηση άδειας για καθορισμό περισσότερων του ενός πιστωτικών ιδρυμάτων για την παροχή επικουρικών υπηρεσιών τραπεζικού τύπου, η αίτησή του περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

    α)

    τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 91 για καθένα από τα καθορισμένα πιστωτικά ιδρύματα·

    β)

    περιγραφή του ρόλου κάθε καθορισμένου πιστωτικού ιδρύματος και των σχέσεων μεταξύ τους.

    2.   Στις περιπτώσεις όπου η αίτηση για άδεια σύμφωνα με το άρθρο 54 παράγραφος 2 στοιχείο α) ή β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 υποβάλλεται μετά την εξασφάλιση της άδειας που αναφέρεται στο άρθρο 17 του εν λόγω κανονισμού, το αιτούν ΚΑΤ προσδιορίζει και ενημερώνει την αρμόδια αρχή σχετικά με τις ουσιαστικές μεταβολές που αναφέρονται στο άρθρο 16 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, εκτός εάν έχει ήδη παράσχει τις πληροφορίες κατά τη διαδικασία επανεξέτασης και αξιολόγησης που αναφέρεται στο άρθρο 22 του εν λόγω κανονισμού.

    Άρθρο 94

    Τυπικές μορφές και υποδείγματα της αίτησης

    1.   Το αιτούν ΚΑΤ υποβάλλει αίτηση άδειας σύμφωνα με το άρθρο 54 παράγραφος 2 στοιχεία α) και β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 στη μορφή που παρέχεται στο παράρτημα III του παρόντος κανονισμού.

    2.   Το αιτούν ΚΑΤ υποβάλλει την αίτηση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 σε σταθερό μέσο.

    3.   Το αιτούν ΚΑΤ παρέχει έναν μοναδικό αριθμό αναφοράς για κάθε έγγραφο που υποβάλλει στην αίτηση που αναφέρεται στην παράγραφο 1.

    4.   Το αιτούν ΚΑΤ διασφαλίζει ότι οι πληροφορίες που υποβάλλονται στην αίτηση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 προσδιορίζουν με σαφήνεια σε ποια συγκεκριμένη απαίτηση του παρόντος κεφαλαίου αναφέρεται η εν λόγω πληροφορία και σε ποιο έγγραφο παρέχονται οι εν λόγω πληροφορίες.

    5.   Το αιτούν ΚΑΤ υποβάλλει στην αρμόδια αρχή μια κατάσταση με όλα τα έγγραφα που παρέχονται στην αίτηση που αναφέρεται στην παράγραφο 1, μαζί με τον αριθμό αναφοράς τους.

    6.   Όλες οι πληροφορίες υποβάλλονται στη γλώσσα που υποδεικνύεται από την αρμόδια αρχή. Η αρμόδια αρχή δύναται να ζητήσει από το ΚΑΤ να υποβάλει τις ίδιες πληροφορίες και σε γλώσσα που χρησιμοποιείται ευρέως στο διεθνές χρηματοοικονομικό πεδίο.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ XV

    ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    Άρθρο 95

    Μεταβατικές διατάξεις

    1.   Οι πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 17 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού παρέχονται στην αρμόδια αρχή τουλάχιστον έξι μήνες πριν από την ημερομηνία που αναφέρεται στο άρθρο 96 παράγραφος 2.

    2.   Οι πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 24 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού παρέχονται στην αρμόδια αρχή τουλάχιστον έξι μήνες πριν από την ημερομηνία που αναφέρεται στο άρθρο 96 παράγραφος 2.

    3.   Οι πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 41 στοιχεία ι) και ιη) και στο άρθρο 42 παράγραφος 1 στοιχεία δ), στ) η) και θ) του παρόντος κανονισμού παρέχονται από την ημερομηνία που αναφέρεται στο άρθρο 96 παράγραφος 2.

    Άρθρο 96

    Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

    1.   Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    2.   Το άρθρο 54 εφαρμόζεται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των κατ' εξουσιοδότηση πράξεων που εκδίδει η Επιτροπή δυνάμει του άρθρου 6 παράγραφος 5 και του άρθρου 7 παράγραφος 15 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, όποια από τις δύο είναι μεταγενέστερη.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 11 Νοεμβρίου 2016.

    Για την Επιτροπή

    Ο Πρόεδρος

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  ΕΕ L 257 της 28.8.2014, σ. 1.

    (2)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 648/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Ιουλίου 2012, για τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα, τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους και τα αρχεία καταγραφής συναλλαγών (ΕΕ L 201 της 27.7.2012, σ. 1).

    (3)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1095/2010, της 24ης Νοεμβρίου 2010, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών), την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 716/2009/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 2009/77/ΕΚ (ΕΕ L 331 της 15.12.2010, σ. 84).

    (4)  Οδηγία 98/26/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Μαΐου 1998, σχετικά με το αμετάκλητο του διακανονισμού στα συστήματα πληρωμών και στα συστήματα διακανονισμού αξιογράφων (ΕΕ L 166 της 11.6.1998, σ. 45).

    (5)  Οδηγία 2014/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και την τροποποίηση της οδηγίας 2002/92/ΕΚ και της οδηγίας 2011/61/ΕΕ (ΕΕ L 173 της 12.6.2014, σ. 349).

    (6)  Οδηγία 2006/43/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Μαΐου 2006, για τους υποχρεωτικούς λογιστικούς ελέγχους των ετήσιων και των ενοποιημένων λογαριασμών, για την τροποποίηση των οδηγιών 78/660/ΕΟΚ και 83/349/ΕΟΚ του Συμβουλίου και για την κατάργηση της οδηγίας 84/253/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 157 της 9.6.2006, σ. 87).

    (7)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 600/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012. (ΕΕ L 173 της 12.6.2014, σ. 84).

    (8)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 (ΕΕ L 176 της 27.6.2013, σ. 1).

    (9)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1606/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Ιουλίου 2002, για την εφαρμογή διεθνών λογιστικών προτύπων (ΕΕ L 243 της 11.9.2002, σ. 1).


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

    Αναλυτικά στοιχεία προς συμπερίληψη στην αίτηση αναγνώρισης των ΚΑΤ τρίτης χώρας

    [Άρθρο 25 παράγραφος 12 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014]

    Γενικές πληροφορίες

    Στοιχεία

    Ελεύθερο κείμενο

    Ημερομηνία υποβολής της αίτησης

     

    Πλήρης επωνυμία της νομικής οντότητας

     

    Καταχωρισμένη διεύθυνση

     

    Ονοματεπώνυμο του προσώπου που έχει αναλάβει την ευθύνη υποβολής της αίτησης

     

    Στοιχεία επικοινωνίας του προσώπου που έχει αναλάβει την ευθύνη υποβολής της αίτησης

     

    Ονοματεπώνυμο άλλου/-ων προσώπου/-ων που είναι υπεύθυνο/-α για τη συμμόρφωση του ΚΑΤ τρίτης χώρας με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 909/2014

     

    Στοιχεία επικοινωνίας άλλου/-ων προσώπου/-ων που είναι υπεύθυνο/-α για τη συμμόρφωση του ΚΑΤ τρίτης χώρας με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 909/2014

     

    Ταυτότητες των μετόχων ή μελών που έχουν μερίδια στο κεφάλαιο του ΚΑΤ τρίτης χώρας

     

    Προσδιορισμός της δομής του ομίλου, συμπεριλαμβανομένης τυχόν θυγατρικής και μητρικής εταιρείας του ΚΑΤ τρίτης χώρας

     

    Κατάλογος κρατών μελών στα οποία προτίθεται να παρέχει υπηρεσίες το ΚΑΤ τρίτης χώρας

     

    Πληροφορίες σχετικά με τις βασικές υπηρεσίες που παρατίθενται στο τμήμα Α του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 τις οποίες προτίθεται να παρέχει το ΚΑΤ τρίτης χώρας στην Ένωση, ανά κράτος μέλος

     

    Πληροφορίες σχετικά με τις επικουρικές υπηρεσίες που παρατίθενται στο τμήμα Β του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 που προτίθεται να παρέχει το ΚΑΤ τρίτης χώρας στην Ένωση, ανά κράτος μέλος

     

    Πληροφορίες σχετικά με άλλες υπηρεσίες που προβλέπονται, αλλά δεν παρατίθενται ρητά, στο τμήμα Β του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 που προτίθεται να παρέχει το ΚΑΤ τρίτης χώρας στην Ένωση, ανά κράτος μέλος

     

    Νόμισμα ή νομίσματα που επεξεργάζεται ή προτίθεται να επεξεργάζεται το ΚΑΤ τρίτης χώρας

     

    Στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις υπηρεσίες που προτίθεται να παρέχει το ΚΑΤ τρίτης χώρας στην Ένωση, ανά κράτος μέλος

     

    Αξιολόγηση των μέτρων που το ΚΑΤ τρίτης χώρας προτίθεται να λάβει ώστε οι χρήστες του να είναι σε θέση να συμμορφώνονται με τυχόν συγκεκριμένους εθνικούς νόμους του/των κράτους/-ών μέλους/-ών όπου το ΚΑΤ τρίτης χώρας προτίθεται να παρέχει τις υπηρεσίες του

     

    Στις περιπτώσεις όπου το ΚΑΤ τρίτης χώρας προτίθεται να παρέχει τις βασικές υπηρεσίες που αναφέρονται στο τμήμα Α σημεία 1) και 2) του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, μια περιγραφή των μέτρων που προτίθεται να λάβει το ΚΑΤ τρίτης χώρας προκειμένου οι χρήστες του να είναι σε θέση να συμμορφώνονται με τη σχετική νομοθεσία του κράτους μέλους όπου το ΚΑΤ τρίτης χώρας προτίθεται να παρέχει τις εν λόγω υπηρεσίες, όπως αναφέρονται στο άρθρο 25 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014.

     

    Κανόνες και διαδικασίες που διευκολύνουν τον διακανονισμό των συναλλαγών σε χρηματοπιστωτικά μέσα κατά την προβλεπόμενη ημερομηνία διακανονισμού

     

    Οικονομικοί πόροι του ΚΑΤ τρίτης χώρας, μορφή και μέθοδοι υπό τις οποίες τηρούνται και ρυθμίσεις για την ασφάλισή τους

     

    Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι κανόνες και οι διαδικασίες του ΚΑΤ τρίτης χώρας συμμορφώνονται πλήρως με τις απαιτήσεις που ισχύουν στην τρίτη χώρα όπου είναι εγκατεστημένο, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων που αφορούν τις πτυχές προληπτικής εποπτείας, οργάνωσης, αδιάλειπτης λειτουργίας, αποκατάστασης λειτουργίας μετά από καταστροφή και κώδικα δεοντολογίας

     

    Αναλυτικά στοιχεία τυχόν ρυθμίσεων εξωτερικής ανάθεσης

     

    Κανόνες που διέπουν το αμετάκλητο της μεταβίβασης αξιογράφων και ρευστών διαθεσίμων

     

    Πληροφορίες που αφορούν τη συμμετοχή στο σύστημα διακανονισμού αξιογράφων που τελεί υπό τη διαχείριση του ΚΑΤ τρίτης χώρας, οι οποίες περιλαμβάνουν τα κριτήρια συμμετοχής και τις διαδικασίες αναστολής και ομαλής αποχώρησης των συμμετεχόντων που δεν πληρούν πλέον τα κριτήρια

     

    Κανόνες και διαδικασίες διασφάλισης της ακεραιότητας των εκδόσεων αξιογράφων

     

    Πληροφορίες σχετικά με τους μηχανισμούς που έχουν καθιερωθεί με στόχο την προστασία των αξιογράφων των συμμετεχόντων και των πελατών τους

     

    Πληροφορίες σχετικά με τις συνδέσεις ΚΑΤ τρίτης χώρας και τις συνδέσεις με άλλες υποδομές της αγοράς και σχετικά με τον τρόπο παρακολούθησης και διαχείρισης των σχετικών κινδύνων

     

    Πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες και τις διαδικασίες που εφαρμόζονται για τη διαχείριση της αθέτησης συμμετέχοντα

     

    Σχέδια αποκατάστασης λειτουργίας

     

    Επενδυτική πολιτική του ΚΑΤ τρίτης χώρας

     

    Πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες που διασφαλίζουν τον έγκαιρο και ομαλό διακανονισμό και τη μεταβίβαση των στοιχείων ενεργητικού των πελατών και των συμμετεχόντων σε άλλο ΚΑΤ σε περίπτωση αθέτησης του ΚΑΤ

     

    Πληροφορίες σχετικά με όλες τις εκκρεμείς δικαστικές ή εξωδικαστικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων διοικητικών και αστικών διαδικασιών και διαδικασιών διαιτησίας, οι οποίες δύνανται να επιφέρουν σημαντικό οικονομικό και άλλο κόστος στο ΚΑΤ τρίτης χώρας

    Πληροφορίες σχετικά με τυχόν οριστικές αποφάσεις που απορρέουν από τις διαδικασίες που προαναφέρονται

     

    Πληροφορίες που αφορούν τον χειρισμό των συγκρούσεων συμφερόντων από το ΚΑΤ τρίτης χώρας

     

    Πληροφορίες προς δημοσίευση στον ιστότοπο της ΕΑΚΑΑ σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, όσον αφορά το άρθρο 25 του εν λόγω κανονισμού

     


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

    Καταχωρίσεις επικουρικών υπηρεσιών ΚΑΤ

    [Άρθρο 29 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014]

    Αριθ.

    Επικουρικές υπηρεσίες δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014

    Τύποι καταχωρίσεων

    A.   Μη τραπεζικές επικουρικές υπηρεσίες του ΚΑΤ οι οποίες δεν συνεπάγονται πιστωτικό κίνδυνο ή κίνδυνο ρευστότητας

    1

    Οργάνωση μηχανισμού δανεισμού αξιογράφων, ως μεσάζων μεταξύ των συμμετεχόντων σε σύστημα διακανονισμού αξιογράφων

    α)

    Ταυτοποίηση των μερών παράδοσης/παραλαβής·

    β)

    Αναλυτικά στοιχεία για κάθε πράξη χορήγησης/λήψης αξιογράφων, συμπεριλαμβανομένου του όγκου και της αξίας των αξιογράφων και του ISIN·

    γ)

    Σκοπός καθεμιάς από τις πράξεις χορήγησης/λήψης αξιογράφων·

    δ)

    Τύπος ασφάλειας·

    ε)

    Αποτίμηση ασφαλειών.

    2

    Παροχή υπηρεσιών διαχείρισης ασφαλειών, ως μεσάζων για τους συμμετέχοντες σε σύστημα διακανονισμού αξιογράφων

    α)

    Ταυτοποίηση των μερών παράδοσης/παραλαβής·

    β)

    Αναλυτικά στοιχεία για κάθε πράξη, συμπεριλαμβανομένου του όγκου και της αξίας των αξιογράφων και του ISIN·

    γ)

    Τύπος ασφάλειας·

    δ)

    Σκοπός της χρήσης ασφαλειών·

    ε)

    Αποτίμηση ασφαλειών.

    3

    Αντιστοίχιση διακανονισμών, δρομολόγηση εντολών, επιβεβαίωση συναλλαγών, επαλήθευση συναλλαγών

    α)

    Ταυτοποίηση των οντοτήτων για τις οποίες το ΚΑΤ παρέχει τις εν λόγω υπηρεσίες·

    β)

    Τύποι πράξεων·

    γ)

    Αναλυτικά στοιχεία για κάθε πράξη, συμπεριλαμβανομένου του όγκου και της αξίας των αξιογράφων και του ISIN.

    4

    Υπηρεσίες που σχετίζονται με τα μητρώα των μετόχων

    α)

    Ταυτοποίηση των οντοτήτων για τις οποίες το ΚΑΤ παρέχει τις εν λόγω υπηρεσίες·

    β)

    Τύποι υπηρεσιών·

    γ)

    Αναλυτικά στοιχεία για κάθε πράξη, συμπεριλαμβανομένου του όγκου και της αξίας των αξιογράφων και του ISIN.

    5

    Υποστήριξη και επεξεργασία εταιρικών πράξεων, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών πράξεων, γενικών συνελεύσεων και υπηρεσιών ενημέρωσης

    α)

    Ταυτοποίηση των οντοτήτων για τις οποίες το ΚΑΤ παρέχει τις εν λόγω υπηρεσίες·

    β)

    Τύποι υπηρεσιών·

    γ)

    Αναλυτικά στοιχεία για κάθε πράξη, συμπεριλαμβανομένου του όγκου και της αξίας των αξιογράφων/ρευστών διαθεσίμων, των δικαιούχων της πράξης και του ISIN.

    6

    Υπηρεσίες νέων εκδόσεων, που περιλαμβάνουν την κατανομή και διαχείριση κωδικών ISIN και ανάλογων κωδικών

    α)

    Ταυτοποίηση των οντοτήτων για τις οποίες το ΚΑΤ παρέχει τις εν λόγω υπηρεσίες·

    β)

    Τύποι υπηρεσιών·

    γ)

    Αναλυτικά στοιχεία για κάθε πράξη, συμπεριλαμβανομένου του ISIN.

    7

    Δρομολόγηση και επεξεργασία εντολών, συλλογή και είσπραξη τελών και υποβολή σχετικών αναφορών

    α)

    Ταυτοποίηση των οντοτήτων για τις οποίες το ΚΑΤ παρέχει τις εν λόγω υπηρεσίες·

    β)

    Τύποι υπηρεσιών·

    γ)

    Αναλυτικά στοιχεία για κάθε πράξη, συμπεριλαμβανομένου του όγκου και της αξίας των αξιογράφων/ρευστών διαθεσίμων, των δικαιούχων της πράξης, του ISIN και του σκοπού της πράξης.

    8

    Δημιουργία συνδέσεων ΚΑΤ, παροχή, διατήρηση ή διαχείριση λογαριασμών αξιογράφων που σχετίζονται με την υπηρεσία διακανονισμού, διαχείριση ασφαλειών, άλλες επικουρικές υπηρεσίες

    α)

    Αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τις συνδέσεις ΚΑΤ, συμπεριλαμβανομένης της ταυτοποίησης των ΚΑΤ·

    β)

    Τύποι υπηρεσιών.

    9

    Παροχή γενικών υπηρεσιών διαχείρισης ασφαλειών ως μεσάζων

    α)

    Ταυτοποίηση των μερών παράδοσης/παραλαβής·

    β)

    Αναλυτικά στοιχεία για κάθε πράξη, συμπεριλαμβανομένου του όγκου και της αξίας των αξιογράφων και του ISIN·

    γ)

    Τύπος ασφάλειας·

    δ)

    Σκοπός της χρήσης ασφαλειών·

    ε)

    Αποτίμηση ασφαλειών.

    10

    Παροχή υπηρεσιών υποβολής κανονιστικών εκθέσεων

    α)

    Ταυτοποίηση των οντοτήτων για τις οποίες το ΚΑΤ παρέχει υπηρεσίες υποβολής εκθέσεων·

    β)

    Τύποι υπηρεσιών·

    γ)

    Αναλυτικά στοιχεία που αφορούν τα δεδομένα που παρέχονται, συμπεριλαμβανομένης της νομικής βάσης και του σκοπού.

    11

    Παροχή πληροφοριών, δεδομένων και στατιστικών σε υπηρεσίες αγοράς/απογραφής ή άλλες οντότητες κυβερνητικής ή διακυβερνητικής φύσης

    α)

    Ταυτοποίηση των οντοτήτων για τις οποίες το ΚΑΤ παρέχει τις εν λόγω υπηρεσίες·

    β)

    Τύποι υπηρεσιών·

    γ)

    Αναλυτικά στοιχεία που αφορούν τα δεδομένα που παρέχονται, συμπεριλαμβανομένης της νομικής βάσης και του σκοπού.

    12

    Παροχή υπηρεσιών ΤΠ

    α)

    Ταυτοποίηση των οντοτήτων για τις οποίες το ΚΑΤ παρέχει υπηρεσίες·

    β)

    Τύποι υπηρεσιών·

    γ)

    Αναλυτικά στοιχεία σχετικά με υπηρεσίες ΤΠ.

    Β.   Υπηρεσίες τραπεζικού τύπου του ΚΑΤ που σχετίζονται άμεσα με τις βασικές ή επικουρικές υπηρεσίες που αναφέρονται στα τμήματα Α και Β του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014

    13

    Παροχή λογαριασμών ταμείου σε και αποδοχή καταθέσεων από συμμετέχοντες σε σύστημα διακανονισμού αξιογράφων και κατόχους λογαριασμών αξιογράφων, κατά την έννοια του σημείου 1 του παραρτήματος I της οδηγίας 2013/36/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1)

    α)

    Ταυτοποίηση των οντοτήτων για τις οποίες το ΚΑΤ παρέχει τις εν λόγω υπηρεσίες·

    β)

    Αναλυτικά στοιχεία λογαριασμών ταμείου·

    γ)

    Νόμισμα·

    δ)

    Ποσά καταθέσεων.

    14

    Παροχή ταμειακών πιστώσεων που πρέπει να επιστραφούν το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δανεισμός μετρητών για την προχρηματοδότηση επιχειρηματικών πράξεων και δανεισμός αξιογράφων σε κατόχους λογαριασμών αξιογράφων, κατά την έννοια του σημείου 2 του παραρτήματος I της οδηγίας 2013/36/ΕΕ

    α)

    Ταυτοποίηση των οντοτήτων για τις οποίες το ΚΑΤ παρέχει τις εν λόγω υπηρεσίες·

    β)

    Τύποι υπηρεσιών·

    γ)

    Αναλυτικά στοιχεία για κάθε πράξη, συμπεριλαμβανομένου του όγκου και της αξίας των αξιογράφων/ρευστών διαθεσίμων και του ISIN·

    δ)

    Τύπος ασφάλειας·

    ε)

    Αποτίμηση ασφαλειών·

    στ)

    Σκοπός πράξεων·

    ζ)

    Πληροφορίες σχετικά με τυχόν περιστατικά που αφορούν τις εν λόγω υπηρεσίες και επανορθωτικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης.

    15

    Υπηρεσίες πληρωμών που περιλαμβάνουν την επεξεργασία συναλλαγών τοις μετρητοίς και σε συνάλλαγμα, κατά την έννοια του σημείου 4 του παραρτήματος I της οδηγίας 2013/36/ΕΕ

    α)

    Ταυτοποίηση των οντοτήτων για τις οποίες το ΚΑΤ παρέχει τις εν λόγω υπηρεσίες·

    β)

    Τύποι υπηρεσιών·

    γ)

    Αναλυτικά στοιχεία για κάθε πράξη, συμπεριλαμβανομένου του όγκου των ρευστών διαθεσίμων και του σκοπού της πράξης.

    16

    Εγγυήσεις και δεσμεύσεις σχετικές με δανειοδοτικές και δανειοληπτικές πράξεις σε αξιόγραφα, κατά την έννοια του σημείου 6 του παραρτήματος I της οδηγίας 2013/36/ΕΕ

    α)

    Ταυτοποίηση των οντοτήτων για τις οποίες το ΚΑΤ παρέχει τις εν λόγω υπηρεσίες·

    β)

    Τύποι υπηρεσιών·

    γ)

    Αναλυτικά στοιχεία για κάθε πράξη, συμπεριλαμβανομένου του όγκου και της αξίας των αξιογράφων/ρευστών διαθεσίμων και του σκοπού της πράξης.

    17

    Δραστηριότητες διαχείρισης ταμειακών διαθεσίμων σε συνάλλαγμα και κινητές αξίες σε σχέση με τη διαχείριση των θέσεων αγοράς των συμμετεχόντων, κατά την έννοια του παραρτήματος I σημείο 7 στοιχεία β) και ε) της οδηγίας 2013/36/ΕΕ

    α)

    Ταυτοποίηση των οντοτήτων για τις οποίες το ΚΑΤ παρέχει τις εν λόγω υπηρεσίες·

    β)

    Τύποι υπηρεσιών·

    γ)

    Αναλυτικά στοιχεία για κάθε πράξη, συμπεριλαμβανομένου του όγκου και της αξίας των αξιογράφων/ρευστών διαθεσίμων και του σκοπού της πράξης.


    (1)  Οδηγία 2013/36/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013 σχετικά με την πρόσβαση στη δραστηριότητα πιστωτικών ιδρυμάτων και την προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων, για την τροποποίηση της οδηγίας 2002/87/ΕΚ και για την κατάργηση των οδηγιών 2006/48/ΕΚ και 2006/49/ΕΚ (ΕΕ L 176 της 27.6.2013, σ. 338).


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

    Υποδείγματα αίτησης ΚΑΤ για τον καθορισμό ενός πιστωτικού ιδρύματος ή για την παροχή επικουρικών υπηρεσιών τραπεζικού τύπου

    [Άρθρο 55 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014]

    Υπόδειγμα 1

    Στις περιπτώσεις όπου το ΚΑΤ υποβάλλει αίτηση για παροχή επικουρικών υπηρεσιών τραπεζικού τύπου σύμφωνα με το άρθρο 54 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, παρέχονται οι ακόλουθες πληροφορίες:

    Πεδίο εφαρμογής των πληροφοριών που υποβάλλονται

    Μοναδικός αριθμός αναφοράς του εγγράφου

    Τίτλος του εγγράφου

    Κεφάλαιο ή τμήμα ή σελίδα του εγγράφου όπου παρέχονται οι πληροφορίες

    (1)

    εταιρική επωνυμία, νομικό καθεστώς και διεύθυνση της έδρας του αιτούντος ΚΑΤ εντός της Ένωσης

     

     

     

    (2)

    αντίγραφο της απόφασης του διοικητικού οργάνου του αιτούντος ΚΑΤ για υποβολή αίτησης άδειας και πρακτικά της συνεδρίασης στην οποία το διοικητικό όργανο ενέκρινε το περιεχόμενο του φακέλου της αίτησης και την υποβολή του

     

     

     

    (3)

    στοιχεία επικοινωνίας του προσώπου που είναι υπεύθυνο για την αίτηση άδειας, όταν δεν είναι το ίδιο πρόσωπο με αυτό που υποβάλει την αίτηση αδειοδότησης που αναφέρεται στο άρθρο 17 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014

     

     

     

    (4)

    στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη της άδειας που αναφέρεται στο άρθρο 54 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014

     

     

     

    (5)

    στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το αιτούν ΚΑΤ πληροί τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας που αναφέρονται στο άρθρο 59 παράγραφοι 1, 3 και 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 και τις εποπτικές απαιτήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 60 του εν λόγω κανονισμού

     

     

     

    (6)

    στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το αιτούν ΚΑΤ συμμορφώνεται με το άρθρο 54 παράγραφος 3 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014

     

     

     

    (7)

    αναλυτικά στοιχεία σχετικά με το σχέδιο αποκατάστασης λειτουργίας που αναφέρεται στο άρθρο 54 παράγραφος 3 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014

     

     

     

    (8)

    πρόγραμμα λειτουργιών που πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

     

     

     

    α)

    περιλαμβάνει κατάσταση των επικουρικών υπηρεσιών τραπεζικού τύπου που αναφέρονται στο τμήμα Γ του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 που πρόκειται να παρασχεθούν

     

     

     

    β)

    περιλαμβάνει επεξήγηση του τρόπου με τον οποίον οι επικουρικές υπηρεσίες τραπεζικού τύπου που αναφέρονται στο τμήμα Γ του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 σχετίζονται άμεσα με τυχόν βασικές ή επικουρικές υπηρεσίες που αναφέρονται στα τμήματα Α και Β του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 που είναι εξουσιοδοτημένο να παρέχει το ΚΑΤ

     

     

     

    γ)

    είναι δομημένο με βάση την κατάσταση επικουρικών υπηρεσιών τραπεζικού τύπου που αναφέρεται στο τμήμα Γ του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014

     

     

     

    (9)

    αποδεικτικά στοιχεία που τεκμηριώνουν τους λόγους για τους οποίους δεν διακανονίστηκαν οι πληρωμές τοις μετρητοίς του συστήματος διακανονισμού αξιογράφων του ΚΑΤ μέσω λογαριασμών που άνοιξαν σε κεντρική τράπεζα έκδοσης του νομίσματος της χώρας όπου διενεργείται ο διακανονισμός

     

     

     

    (10)

    αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις ρυθμίσεις που διασφαλίζουν ότι η παροχή επικουρικών υπηρεσιών τραπεζικού τύπου, για την οποία κατατέθηκε αίτημα άδειας, δεν επηρεάζει την ομαλή παροχή των βασικών υπηρεσιών ΚΑΤ που αναφέρονται στο τμήμα Α του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, μεταξύ των οποίων:

     

     

     

    α)

    την πλατφόρμα ΤΠ που χρησιμοποιείται για τον διακανονισμό του χρηματικού σκέλους των συναλλαγών αξιογράφων, συμπεριλαμβανομένης μιας επισκόπησης της οργάνωσης ΤΠ και μιας ανάλυσης των σχετικών κινδύνων και του τρόπου μετριασμού τους

     

     

     

    β)

    τις λειτουργικές και νομικές ρυθμίσεις της διαδικασίας DVP και, ειδικότερα, τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του πιστωτικού κινδύνου που απορρέει από το χρηματικό σκέλος των συναλλαγών αξιογράφων

     

     

     

    γ)

    την επιλογή, παρακολούθηση, νομική τεκμηρίωση και διαχείριση των διασυνδέσεων με τυχόν τρίτα μέρη που συμμετέχουν στη διαδικασία μεταφορών ρευστών διαθεσίμων και, ειδικότερα, των σχετικών ρυθμίσεων με τρίτα μέρη που συμμετέχουν στη διαδικασία μεταφορών ρευστών διαθεσίμων

     

     

     

    δ)

    τη λεπτομερή ανάλυση στο σχέδιο αποκατάστασης λειτουργίας του αιτούντος ΚΑΤ σχετικά με τυχόν αντίκτυπο της παροχής επικουρικών υπηρεσιών τραπεζικού τύπου στην παροχή των βασικών υπηρεσιών του ΚΑΤ

     

     

     

    ε)

    τη γνωστοποίηση τυχόν συγκρούσεων συμφερόντων στις ρυθμίσεις διακυβέρνησης που απορρέουν από την παροχή επικουρικών υπηρεσιών τραπεζικού τύπου, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση αυτών

     

     

     

    (11)

    κατά περίπτωση, τον προσδιορισμό τυχόν ουσιαστικών μεταβολών στην τεκμηρίωση που αναφέρεται στο άρθρο 17 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, τηρώντας την ίδια μορφή πίνακα, εάν η επικαιροποιημένη τεκμηρίωση δεν έχει παρασχεθεί ήδη στο πλαίσιο της επανεξέτασης και αποτίμησης που αναφέρονται στο άρθρο 22 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014

     

     

     

    Όταν η αίτηση για άδεια που αναφέρεται στο άρθρο 54 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 υποβάλλεται ταυτόχρονα με την αίτηση για άδεια που αναφέρεται στο άρθρο 17 του εν λόγω κανονισμού, παρέχονται οι ακόλουθες πληροφορίες από το αιτούν ΚΑΤ, επιπλέον των πληροφοριών που απαιτούνται δυνάμει του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014και του παρόντος κανονισμού και του παρόντος κανονισμού:

    1

    Ονοματεπώνυμο του προσώπου που είναι υπεύθυνο για την αίτηση, όταν είναι διαφορετικό από το πρόσωπο που υποβάλλει την αίτηση δυνάμει του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014

    ...

    2

    Στοιχεία επικοινωνίας του προσώπου που είναι υπεύθυνο για την αίτηση, όταν είναι διαφορετικό από το πρόσωπο που υποβάλλει την αίτηση δυνάμει του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014

    ...

    3

    Ημερομηνία λήψης της άδειας που αναφέρεται στο άρθρο 54 παράγραφος 3 στοιχείο α)

    ...

    Υπόδειγμα 2

    Στις περιπτώσεις όπου το ΚΑΤ υποβάλλει αίτηση για καθορισμό χωριστού πιστωτικού ιδρύματος που θα παρέχει επικουρικές υπηρεσίες τραπεζικού τύπου σύμφωνα με το άρθρο 54 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014:

    Πεδίο εφαρμογής των πληροφοριών που υποβάλλονται

    Μοναδικός αριθμός αναφοράς του εγγράφου

    Τίτλος του εγγράφου

    Κεφάλαιο ή τμήμα ή σελίδα του εγγράφου όπου παρέχονται οι πληροφορίες

    (1)

    εταιρική επωνυμία, νομικό καθεστώς και διεύθυνση της έδρας του αιτούντος ΚΑΤ εντός της Ένωσης

     

     

     

    (2)

    αντίγραφο της απόφασης του διοικητικού οργάνου του αιτούντος ΚΑΤ για υποβολή αίτησης άδειας και πρακτικά της συνεδρίασης στην οποία το διοικητικό όργανο ενέκρινε το περιεχόμενο του φακέλου της αίτησης και την υποβολή του

     

     

     

    (3)

    στοιχεία επικοινωνίας του προσώπου που είναι υπεύθυνο για την αίτηση άδειας, όταν το πρόσωπο δεν είναι το ίδιο με αυτό που υποβάλλει την αίτηση άδειας που αναφέρεται στο άρθρο 17 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014

     

     

     

    (4)

    επωνυμία του πιστωτικού ιδρύματος που έχει καθοριστεί σύμφωνα με το άρθρο 54 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) 909/2014, νομική σύσταση και νόμιμη διεύθυνση στην Ένωση

     

     

     

    (5)

    στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το πιστωτικό ίδρυμα που αναφέρεται στο στοιχείο (4) έχει λάβει άδεια σύμφωνα με το άρθρο 54 παράγραφος 4 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014

     

     

     

    (6)

    καταστατικό και, κατά περίπτωση, άλλα καταστατικά έγγραφα του καθορισμένου πιστωτικού ιδρύματος

     

     

     

    (7)

    ιδιοκτησιακή δομή του καθορισμένου πιστωτικού ιδρύματος, η οποία περιλαμβάνει την ταυτότητα των μετόχων

     

     

     

    (8)

    ταυτότητα τυχόν κοινών μετόχων του αιτούντος ΚΑΤ και του καθορισμένου πιστωτικού ιδρύματος και τυχόν συμμετοχών μεταξύ του αιτούντος ΚΑΤ και του καθορισμένου πιστωτικού ιδρύματος

     

     

     

    (9)

    στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το καθορισμένο πιστωτικό ίδρυμα πληροί τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας που αναφέρονται στο άρθρο 59 παράγραφοι 1, 3 και 4 και τις εποπτικές απαιτήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 60 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014

     

     

     

    (10)

    αποδεικτικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων καταστατικό, οικονομικές καταστάσεις, εκθέσεις λογιστικού ελέγχου, εκθέσεις επιτροπών κινδύνου ή άλλα έγγραφα, τα οποία αποδεικνύουν ότι το καθορισμένο πιστωτικό ίδρυμα συμμορφώνεται με το άρθρο 54 παράγραφος 4 στοιχείο ε) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014

     

     

     

    (11)

    αναλυτικά στοιχεία σχετικά με το σχέδιο αποκατάστασης λειτουργίας που αναφέρεται στο άρθρο 54 παράγραφος 4 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014

     

     

     

    (12)

    ένα πρόγραμμα λειτουργιών που πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

     

     

     

    α)

    περιλαμβάνει μια κατάσταση των επικουρικών υπηρεσιών τραπεζικού τύπου που αναφέρονται στο τμήμα Γ του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 που πρόκειται να παρασχεθούν

     

     

     

    β)

    περιλαμβάνει μια επεξήγηση του τρόπου με τον οποίον οι επικουρικές υπηρεσίες τραπεζικού τύπου που αναφέρονται στο τμήμα Γ του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 σχετίζονται άμεσα με τυχόν βασικές ή επικουρικές υπηρεσίες που αναφέρονται στα τμήματα Α και Β του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 που είναι εξουσιοδοτημένο να παρέχει το αιτούν ΚΑΤ

     

     

     

    γ)

    είναι δομημένο με βάση την κατάσταση επικουρικών υπηρεσιών τραπεζικού τύπου που αναφέρεται στο τμήμα Γ του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014

     

     

     

    (13)

    αναλυτικά στοιχεία που τεκμηριώνουν τους λόγους για τους οποίους δεν διακανονίστηκαν οι πληρωμές τοις μετρητοίς του συστήματος διακανονισμού αξιογράφων του ΚΑΤ μέσω λογαριασμών που άνοιξαν σε κεντρική τράπεζα έκδοσης του νομίσματος της χώρας όπου διενεργείται ο διακανονισμός

     

     

     

    (14)

    αναλυτικά στοιχεία που αφορούν την οργανωτική δομή των σχέσεων ανάμεσα στο ΚΑΤ και το καθορισμένο πιστωτικό ίδρυμα, μεταξύ άλλων ειδικότερα:

     

     

     

    α)

    την πλατφόρμα ΤΠ που χρησιμοποιείται για τον διακανονισμό του χρηματικού σκέλους των συναλλαγών αξιογράφων, συμπεριλαμβανομένης μιας επισκόπησης της οργάνωσης ΤΠ και μιας ανάλυσης των σχετικών κινδύνων και του τρόπου μετριασμού τους

     

     

     

    β)

    τους ισχύοντες κανόνες και διαδικασίες που διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις που αφορούν το αμετάκλητο του εν λόγω διακανονισμού, σύμφωνα με το άρθρο 39 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014

     

     

     

    γ)

    τις λειτουργικές και νομικές ρυθμίσεις της διαδικασίας DVP και, ειδικότερα, τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του πιστωτικού κινδύνου που απορρέει από το χρηματικό σκέλος μιας συναλλαγής αξιογράφων

     

     

     

    δ)

    την επιλογή, παρακολούθηση και διαχείριση των διασυνδέσεων με τυχόν τρίτα μέρη που συμμετέχουν στη διαδικασία μεταφορών ρευστών διαθεσίμων και, ειδικότερα, των σχετικών ρυθμίσεων με τρίτα μέρη που συμμετέχουν στη διαδικασία μεταφορών ρευστών διαθεσίμων

     

     

     

    ε)

    τη συμφωνία επιπέδου υπηρεσιών που καθιερώνει τα επιμέρους στοιχεία των λειτουργιών που πρόκειται να ανατεθούν από το ΚΑΤ σε καθορισμένο πιστωτικό ίδρυμα και οποιοδήποτε στοιχείο αποδεικνύει συμμόρφωση με τις απαιτήσεις εξωτερικής ανάθεσης που παρατίθενται στο άρθρο 30 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014

     

     

     

    στ)

    τη λεπτομερή ανάλυση που εμπεριέχεται στο σχέδιο αποκατάστασης λειτουργίας του αιτούντος ΚΑΤ σχετικά με τυχόν αντίκτυπο της παροχής επικουρικών υπηρεσιών τραπεζικού τύπου στην παροχή των βασικών υπηρεσιών του ΚΑΤ

     

     

     

    ζ)

    τη γνωστοποίηση τυχόν συγκρούσεων συμφερόντων στις ρυθμίσεις διακυβέρνησης που απορρέουν από την παροχή επικουρικών υπηρεσιών τραπεζικού τύπου, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση αυτών

     

     

     

    η)

    στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το πιστωτικό ίδρυμα έχει την απαραίτητη συμβατική και λειτουργική ικανότητα για έγκαιρη πρόσβαση στις ασφάλειες αξιογράφων που βρίσκονται στο ΚΑΤ και σχετίζονται με την παροχή ενδοημερήσιων πιστώσεων και, κατά περίπτωση, βραχυπρόθεσμων πιστώσεων

     

     

     

    (15)

    κατά περίπτωση, τον προσδιορισμό τυχόν μεταβολών στην τεκμηρίωση που αναφέρεται στο άρθρο 17 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, τηρώντας την ίδια μορφή πίνακα, όταν η επικαιροποιημένη τεκμηρίωση δεν έχει παρασχεθεί ήδη στο πλαίσιο της επανεξέτασης και αποτίμησης που αναφέρονται στο άρθρο 22 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014

     

     

     

    Όταν η αίτηση για άδεια που αναφέρεται στο άρθρο 54 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 υποβάλλεται ταυτόχρονα με την αίτηση για άδεια που αναφέρεται στο άρθρο 17 του εν λόγω κανονισμού, παρέχονται οι ακόλουθες πληροφορίες, επιπλέον των πληροφοριών που απαιτούνται δυνάμει του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 και του παρόντος κανονισμού:

    1

    Επωνυμία της καθορισμένης οντότητας παροχής επικουρικών υπηρεσιών τραπεζικού τύπου

    ...

    2

    Νόμιμη διεύθυνση

    ...

    3

    Ονοματεπώνυμο του προσώπου που είναι υπεύθυνο για την αίτηση

    ...

    4

    Στοιχεία επικοινωνίας του προσώπου που είναι υπεύθυνο για την αίτηση

    ...

    5

    Ταυτοποίηση των μητρικών εταιρειών του/των καθορισμένου/-ων πιστωτικού/-ών ιδρύματος/-των, εάν υπάρχει/-ουν

    6

    Αρμόδια αρχή του/των καθορισμένου/-ων πιστωτικού/-ών ιδρύματος/-των

    7

    Ημερομηνία λήψης της άδειας που αναφέρεται στο άρθρο 54 παράγραφος 4 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014


    Top