Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010D0179

    2010/179/ΚΕΠΠΑ: Απόφαση 2010/179/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2010 , προς υποστήριξη των δράσεων της SEESAC για τον έλεγχο των εξοπλισμών στα Δυτικά Βαλκάνια στα πλαίσια της στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης συσσώρευσης και διακίνησης SALW και των πυρομαχικών τους

    ΕΕ L 80 της 26.3.2010, p. 48–51 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2010/179/oj

    26.3.2010   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 80/48


    ΑΠΌΦΑΣΗ 2010/179/ΚΕΠΠΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

    της 11ης Μαρτίου 2010

    προς υποστήριξη των δράσεων της SEESAC για τον έλεγχο των εξοπλισμών στα Δυτικά Βαλκάνια στα πλαίσια της στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης συσσώρευσης και διακίνησης SALW και των πυρομαχικών τους

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως το άρθρο 26 παράγραφος 2,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Η υπέρμετρη και ανεξέλεγκτη συσσώρευση και διάδοση φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού (SALW) επιδεινώνει την ανασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υποδαυλίζει τη σύγκρουση στην περιοχή, υπονομεύει την οικοδόμηση της ειρήνης μετά τη σύγκρουση, και συνιστά, με τον τρόπο αυτό, σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

    (2)

    Στις 15-16 Δεκεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε τη στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης συσσώρευσης και διακίνησης SALW και των πυρομαχικών τους (στρατηγική SALW της ΕΕ), η οποία παρέχει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη δράση της ΕΕ στον τομέα των SALW.

    (3)

    Μεταξύ των στόχων της στρατηγικής SALW της ΕΕ συγκαταλέγεται η ενθάρρυνση ενός αποτελεσματικού πολυμερούς σχήματος για την ανάπτυξη είτε διεθνών ή περιφερειακών είτε ενωσιακών μηχανισμών, καθώς και μηχανισμών στα κράτη μέλη, κατά της προμήθειας και της αποσταθεροποιητικής διάδοσης SALW και των πυρομαχικών τους. Η στρατηγική SALW της ΕΕ προσδιορίζει τα Δυτικά Βαλκάνια ως μια από τις περιοχές που δοκιμάζονται περισσότερο από το λαθρεμπόριο και την υπέρμετρη συσσώρευση και ως περιοχή υποδοχής, εξαγωγής και διαμετακόμισης.

    (4)

    Υπό την αιγίδα του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (ΠΑΗΕ) και του πρώην συμφώνου Σταθερότητας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, (που είναι γνωστό από το 2008 ως Συμβούλιο περιφερειακής συνεργασίας) συστήθηκε η «Περιφερειακή Υπηρεσία Διεκπεραίωσης της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τη μείωση των φορητών όπλων» (SEESAC). Η SEESAC ευρίσκεται στο Βελιγράδι και συνίσταται σε μονάδα τεχνικής υποστήριξης διαφόρων περιφερειακών και εθνικών επιχειρησιακών δραστηριοτήτων.

    (5)

    Οι επιδιωκόμενοι στόχοι της SEESAC περιλαμβάνουν την πρόληψη της διάδοσης και της υπέρμετρης συσσώρευσης SALW και των πυρομαχικών τους, σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η SEESAC δίδει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη περιφερειακών σχεδίων για την αντιμετώπιση της διασυνοριακής διακίνησης όπλων.

    (6)

    Η ΕΕ έχει υποστηρίξει στο παρελθόν τη SEESAC, μέσω της απόφασης 2002/842/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 21ης Οκτωβρίου 2002, για την εφαρμογή της κοινής δράσης 2002/589/ΚΕΠΠΑ, η οποία παρατάθηκε και τροποποιήθηκε με τις αποφάσεις του Συμβουλίου 2003/807/ΚΕΠΠΑ της 17ης Νοεμβρίου 2003 και 2004/791/ΚΕΠΠΑ της 22ας Νοεμβρίου 2004. Το Συμβούλιο αξιολόγησε θετικά την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων,

    ΕΚΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    1.   Η ΕΕ επιδιώκει να προάγει την ασφάλεια και την ειρήνη στα Δυτικά Βαλκάνια, υποστηρίζοντας έναν αποτελεσματικό πολυμερή μηχανισμό και συναφείς περιφερειακές πρωτοβουλίες, με σκοπό να περιορισθεί η απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια από τη διάδοση και την υπέρμετρη συσσώρευση SALW και των πυρομαχικών τους.

    2.   Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της παραγράφου 1, η ΕΕ υποστηρίζει σχέδιο της SEESAC με σκοπό τον περιορισμό της απειλής που συνιστούν τα SALW για την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια. Οι δραστηριότητες που θα υποστηριχθούν από την ΕΕ έχουν τους ακόλουθους συγκεκριμένους στόχους:

    βελτίωση της διαχείρισης και ασφάλειας των αποθεμάτων όπλων και πυρομαχικών που δεν φυλάσσονται με ασφάλεια και σιγουριά,

    μείωση των διαθέσιμων αποθεμάτων όπλων και πυρομαχικών μέσω δραστηριοτήτων καταστροφής,

    ενίσχυση των ελέγχων για τα SALW, μεταξύ άλλων, με την εφαρμογή διεθνών και εθνικών μέσων για την επισήμανση και τον εντοπισμό στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και τη βελτίωση της διαδικασίας καταχώρισης όπλων.

    Λεπτομερής περιγραφή του σχεδίου εκτίθεται στο παράρτημα.

    Άρθρο 2

    1.   Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας (ΥΕ), είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης.

    2.   Η SEESAC αναλαμβάνει την τεχνική εφαρμογή του σχεδίου που αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 2. Ασκεί τα καθήκοντά της υπό την ευθύνη της ΥΕ. Προς τούτο, η ΥΕ συνομολογεί τις αναγκαίες ρυθμίσεις με τη SEESAC.

    Άρθρο 3

    1.   Το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για την εκτέλεση του σχεδίου που αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 είναι 1 600 000 EUR.

    2.   Η διαχείριση των δαπανών που χρηματοδοτούνται από το ποσό το οποίο ορίζεται στην παράγραφο 1 πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    3.   Η Επιτροπή επιβλέπει την ορθή διαχείριση των δαπανών που αναφέρονται στην παράγραφο 1. Προς τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή συνάπτει ειδική οικονομική συμφωνία με την UNDP, ενεργώντας εξ ονόματος της SEESAC. Η συμφωνία ορίζει ότι η SEESAC εξασφαλίζει προβολή της συνεισφοράς της ΕΕ αντίστοιχη με το ύψος της.

    4.   Η Επιτροπή καταβάλλει προσπάθεια να συνάψει την οικονομική συμφωνία που αναφέρεται στην παράγραφο 3, το ταχύτερο δυνατό, μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης. Ενημερώνει το Συμβούλιο για τυχόν δυσκολίες που θα ανακύψουν κατά τη διαδικασία αυτή καθώς και για την ημερομηνία σύναψης της οικονομικής συμφωνίας.

    Άρθρο 4

    H ΥΕ υποβάλλει στο Συμβούλιο έκθεση για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης, βάσει τακτικών εκθέσεων που εκπονεί η SEESAC. Οι εν λόγω εκθέσεις αποτελούν τη βάση της αξιολόγησης που πραγματοποιείται από το Συμβούλιο. Η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση επί των δημοσιονομικών πτυχών της εφαρμογής του σχεδίου.

    Άρθρο 5

    1.   Η παρούσα απόφαση τίθεται σε ισχύ την ημέρα της έκδοσής της.

    2.   Η παρούσα απόφαση λήγει 24 μήνες μετά την ημερομηνία σύναψης της οικονομικής συμφωνίας που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 3 ή 6 μήνες μετά την ημερομηνία της έκδοσής της, εφόσον δεν έχει συναφθεί η οικονομική συμφωνία εντός της εν λόγω περιόδου.

    Άρθρο 6

    Η παρούσα απόφαση δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Βρυξέλλες, 11 Μαρτίου 2010.

    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    J. BLANCO


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ SEESAC ΓΙΑ ΤΑ SALW ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    1.   Εισαγωγή

    Η ευρείας κλίμακας συσσώρευση παράνομων φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού (SALW) στη Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει αναγνωρισθεί ως σημαντική πρόκληση για την ειρήνη και την ασφάλεια από τη στρατηγική της ΕΕ για τα SALW. Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων υπήρξαν αντικείμενο ιδιαίτερης ανησυχίας λόγω της ιστορικής συσσώρευσης αποθεμάτων όπλων και πυρομαχικών. Η περιοχή αυτή όχι μόνο εξακολουθεί να επηρεάζεται άμεσα από τη διάδοση SALW και των πυρομαχικών τους, αλλά και συνεχίζει να παρουσιάζει κινδύνους διακίνησης όπλων σε άλλες περιοχές συγκρούσεων.

    Επί του παρόντος, η κύρια πρόκληση για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι η πρακτική υλοποίηση των νομικών και πολιτικών τους δεσμεύσεων στον τομέα του ελέγχου των SALW, συμπεριλαμβανομένων του προγράμματος δράσης των ΗΕ για τα SALW και του Διεθνούς Μέσου Επισήμανσης και Εντοπισμού (ITI).

    Ως εκ τούτου, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διάδοσης SALW, είναι καίριας σημασίας να αυξηθεί η προστασία των υφιστάμενων αποθεμάτων SALW και πυρομαχικών, να καταστραφούν τα πλεονάσματα και να θεσπιστούν αυστηρότεροι έλεγχοι των SALW, επίσης μέσω της εφαρμογής σε περιφερειακό επίπεδο του ITI και της βελτίωσης της διαδικασίας καταχώρισης. Αυτοί οι στόχοι και οι εν λόγω δραστηριότητες ευθυγραμμίζονται με τους στόχους που περιέχονται στη στρατηγική της ΕΕ για τα SALW. Η SEESAC προτείνει την πραγματοποίηση σχεδίων σε αυτούς τους τρεις τομείς δραστηριοτήτων.

    2.   Περιγραφή σχεδίου

    2.1.   Βελτιωμένη διαχείριση αποθεμάτων

    2.1.1.   Περιφερειακές ενότητες κατάρτισης για τη διαχείριση αποθεμάτων SALW

    Ως συμβολή στην αύξηση της προστασίας και της ασφάλειας των αποθεμάτων όπλων και πυρομαχικών, το σχέδιο προκρίνει την ανάπτυξη τριών μονάδων μάθησης για τους αξιωματικούς που είναι υπεύθυνοι για τους υλικούς πόρους στα Υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Τα μαθήματα θα προσφερθούν στις ομάδες επιθεώρησης και τους αξιωματικούς για να βοηθηθούν στην εξοικείωση με τις βέλτιστες πρακτικές των τεχνικών διαχείρισης αποθεμάτων.

    Η υλοποίηση του σχεδίου θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση ως προς τα διεθνή πρότυπα και τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης αποθεμάτων. Το επίπεδο και η ποιότητα της εφαρμογής των διαδικασιών διαχείρισης αποθεμάτων θα βελτιωθούν, αυξάνοντας παράλληλα την προστασία και την ασφάλεια των αποθεμάτων.

    2.1.2.   Βελτιωμένη προστασία και ασφάλεια στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης SALW και πυρομαχικών

    Το σχέδιο θα βελτιώσει την προστασία και την ασφάλεια της αποθήκευσης όπλων και πυρομαχικών στα Δυτικά Βαλκάνια παρέχοντας ειδική τεχνική βοήθεια και σε υποδομές για την ενίσχυση της ικανότητας ασφαλούς αποθήκευσης. Με τις δραστηριότητες του σχεδίου θα βοηθηθούν τα Υπουργεία Άμυνας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και του Μαυροβουνίου καθώς και το Υπουργείο Εσωτερικών της Κροατίας στην προμήθεια και την εγκατάσταση του αναγκαίου εξοπλισμού για τη διασφάλιση των αποθεμάτων όπλων και πυρομαχικών. Στο προσωπικό διαχείρισης των αποθεμάτων θα παρασχεθεί κατάρτιση.

    Το σχέδιο συνεπάγεται αυξημένα μέτρα ασφαλείας και αυστηρότερο έλεγχο πρόσβασης στις επιλεγμένες εγκαταστάσεις, βελτιώνοντας έτσι την προστασία των αποθεμάτων πυρομαχικών. Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος κλοπών και ανεξέλεγκτων εκρήξεων θα μειωθεί σημαντικά με καλύτερο έλεγχο της κατάστασης των πυρομαχικών και όπλων.

    2.2.   Καταστροφή SALW

    Στόχος του σχεδίου είναι να αυξηθεί η ασφάλεια και να μειωθεί ο κίνδυνος διάδοσης, μειώνοντας σημαντικά τον αριθμό πλεονασματικών όπλων και πυρομαχικών στις αποθήκες. Γα τη μείωση των πλεονασματικών SALW που κατέχουν τα Υπουργεία Εσωτερικών της Κροατίας και της Σερβίας, το σχέδιο θα προχωρήσει σε διάφορες δραστηριότητες καταστροφής SALW. Στην Κροατία, το σχέδιο προβλέπει την καταστροφή περίπου 30 000 όπλων. Στη Σερβία, ο αριθμός των όπλων που θα καταστραφούν εκτιμάται σε 40 000.

    Το σχέδιο θα επιφέρει σημαντική μείωση του αριθμού των πλεονασμάτων και δήμευση SALW στις αποθήκες του Υπουργείου Εσωτερικών της Κροατίας και της Σερβίας. Η καταστροφή ευρεθέντων όπλων θα συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη της περαιτέρω διάδοσης των SALW. Επιπλέον, αυτό θα οδηγήσει σε βελτίωση της ασφάλειας καθώς και σε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στα θέματα SALW στις εν λόγω δύο χώρες.

    2.3.   Αυξημένοι έλεγχοι για τα SALW

    2.3.1.   Ανάπτυξη των εθνικών συστημάτων καταχώρισης και μητρώου όπλων

    Το σχέδιο θα προβλέπει την ανάπτυξη ή την αναβάθμιση των υφιστάμενων συστημάτων καταχώρισης, άδειας ή εντοπισμού όπλων. Τα συστήματα καταχώρισης θα περιλαμβάνουν λειτουργίες σχετικές με τον εντοπισμό πυροβόλων όπλων, τα οποία κατέχουν ιδιώτης και/ή νομικός φορέας, και την ποσότητα πυρομαχικών που επιτρέπεται να κατέχουν. Η στήριξη στον εντοπισμό θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη προϊόντων λογισμικού, τα οποία ταυτοποιούν όχι μόνον τα όπλα στην κατοχή πολιτών αλλά και συναλλαγές που αφορούν τη διαχείριση όπλων, πυρομαχικών και/ή εκρηκτικών σε καταστήματα, εγκεκριμένες αποθήκες ή οπλοπωλεία, όπως τοπικά αστυνομικά τμήματα ή κεντρικές αποθήκες. Θα είναι ούτως δυνατή η ταυτοποίηση των όπλων, των χρηστών και της τοποθεσίας αποθήκευσης του εξοπλισμού, εφόσον δεν είναι σε χρήση. Οι δραστηριότητες του σχεδίου θα προβλέπουν επίσης κατάλληλη τεχνική υποδομή για την ενεργοποίηση του λογισμικού της καταχώρισης όπλων.

    Η ανάπτυξη και δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος ή συστημάτων για την καταχώριση και το μητρώο όπλων θα οδηγήσουν στην υλοποίηση των απαιτήσεων καταχώρισης και μητρώου, οι οποίες καθορίζονται από το πρωτόκολλο των ΗΕ για τα πυροβόλα όπλα και από το ITI.

    2.3.2.   Συλλογή και καταχώριση όπλων

    Το σχέδιο αποσκοπεί να υποστηρίξει τη συλλογή όπλων, εκρηκτικών μηχανισμών ή εξαρτημάτων και συναφών πυρομαχικών, μεταξύ άλλων με τη νομιμοποίηση όπλων στην κατοχή πολιτών χάρη στην καταχώρισή τους.

    Οι δράσεις ευαισθητοποίησης θα συντονίζονται από επιτροπές αποτελούμενες από ειδικούς των Υπουργείων Εσωτερικών και των UNDP/SEESAC, με τη συνδρομή άλλων ειδικών στις δημόσιες σχέσεις κατά περίπτωση, προκειμένου να δημοσιοποιηθούν σωστά οι λεπτομέρειες της νομιμοποίησης και της εθελοντικής παράδοσης των παράνομων πυροβόλων όπλων. Οι εκστρατείες θα εστιάσουν στους τοπικούς διαύλους διάδοσης, οι οποίοι μπορούν να φθάσουν αποτελεσματικότερα στον τοπικό πληθυσμό. Η τοπική δημοσιοποίηση πληροφοριών θα ενισχυθεί σε εθνικό επίπεδο με εκθέσεις, συνεντεύξεις και ντοκιμαντέρ. Οι πληροφορίες για τις εκστρατείες θα διαδίδονται με ηλεκτρονικά και γραπτά μέσα. Τα ενημερωτικά μηνύματα θα είναι θετικά και θα δείχνουν την εφαρμογή του νόμου στην πράξη.

    Το σχέδιο θα ενισχύσει την ασφάλεια στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, αποσύροντας από την κυκλοφορία τα επικίνδυνα όπλα, μέσω της αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ του κοινού και της αστυνομίας. Ειδικότερα, το σχέδιο θα φθάσει σε όλες τις ηλικιακές ομάδες στις οποίες υπάρχουν κάτοχοι παράνομων όπλων και σε όλους όσοι προτίθενται να αποκτήσουν όπλα.

    2.3.3.   Περιφερειακά σεμινάρια για την επισήμανση και τον εντοπισμό

    Το σχέδιο προβλέπει τη διοργάνωση διήμερου περιφερειακού σεμιναρίου το οποίο προβλέπεται να διεξαχθεί στο Βελιγράδι, Σερβία. Το σεμινάριο θα προβεί σε ανασκόπηση της πορείας των προσχωρήσεων σε διεθνείς πράξεις και στη θέσπιση εθνικής νομοθεσίας για την επισήμανση και τον εντοπισμό στα Δυτικά Βαλκάνια. Το σεμινάριο θα προβλέπει την επισκόπηση της εφαρμογής της εθνικής νομοθεσίας. Ειδικό στόχο θα αποτελεί η υλοποίηση της απαίτησης επισήμανσης των εισαγόμενων όπλων, η οποία προβλέπεται στο Πρωτόκολλο των ΗΕ για τα πυροβόλα όπλα.

    Συμμετέχοντες σε αυτό το περιφερειακό σεμινάριο θα είναι, μεταξύ άλλων, αντιπρόσωποι των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων ΜΚΟ και εθνικών βιομηχανιών, καθώς και τεχνικοί εμπειρογνώμονες των κρατών μελών ΕΕ. Αναμένεται η συμμετοχή έως 50 ατόμων.

    Το σεμινάριο θα επιστεγασθεί με την εκπόνηση έκθεσης για τις παρουσιάσεις, συζητήσεις και συστάσεις. Τα έγγραφα του σεμιναρίου θα είναι διαθέσιμα επιγραμμικά.

    3.   Διάρκεια

    Η συνολική εκτιμώμενη διάρκεια των σχεδίων είναι 24 μήνες.

    4.   Δικαιούχοι

    Οι δικαιούχοι του παρόντος σχεδίου είναι οι εθνικοί φορείς των Δυτικών Βαλκανίων, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των όπλων και τη διαχείριση των αποθεμάτων.

    Το σύνολο του πληθυσμού των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων θα ωφεληθεί από το σχέδιο, χάρη στη μείωση του κινδύνου ανασφάλειας και αστάθειας που προκύπτει από την εκτεταμένη διάδοση SALW.


    Top