Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006D0965

    2006/965/ΕΚ: Απόφαση του Συμβουλίου, της 19ης Δεκεμβρίου 2006 , για την τροποποίηση της απόφασης 90/424/ΕΟΚ σχετικά με ορισμένες δαπάνες στον κτηνιατρικό τομέα

    ΕΕ L 397 της 30.12.2006, p. 22–27 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 24/05/2009; καταργήθηκε εμμέσως από 32009D0470

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2006/965/oj

    30.12.2006   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 397/22


    ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

    της 19ης Δεκεμβρίου 2006

    για την τροποποίηση της απόφασης 90/424/ΕΟΚ σχετικά με ορισμένες δαπάνες στον κτηνιατρικό τομέα

    (2006/965/ΕΚ)

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 37,

    την πρόταση της Επιτροπής,

    τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1),

    τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (2),

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Η Κοινότητα συγχρηματοδοτεί δραστηριότητες των κρατών μελών σχετικά με την εξάλειψη, τον έλεγχο και την επιτήρηση των ζωικών ασθενειών και των ζωονόσων, βάσει ετησίων προγραμμάτων που εγκρίνονται σύμφωνα με τη διαδικασία και τις απαιτήσεις που ορίζονται στο άρθρο 24 της απόφασης 90/424/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 1990, σχετικά με ορισμένες δαπάνες στον κτηνιατρικό τομέα (3).

    (2)

    Η αναθεώρηση των διαδικασιών για την κοινοτική συγχρηματοδότηση των προγραμμάτων εξάλειψης, ελέγχου και επιτήρησης των ζωικών ασθενειών και ζωονόσων, στην οποία ελήφθη ιδιαίτερα υπόψη η πείρα που έχει αποκομιστεί από τις εργασίες της ομάδας δράσης (Task Force) για την εποπτεία της εξάλειψης των ασθενειών στα κράτη μέλη που συγκροτήθηκε σύμφωνα με την ενέργεια 29 του Λευκού Βιβλίου για την ασφάλεια των τροφίμων, έδειξε ότι μια πολυετής προσέγγιση των προγραμμάτων αυτών καθώς και ένας νέος κατάλογος ασθενειών και ζωονόσων θα έφεραν καλύτερα αποτελέσματα. Η πολυετής προσέγγιση για τα προγράμματα εξάλειψης, ελέγχου και επιτήρησης των ζωικών ασθενειών και ζωονόσων θα έφερναν αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη επίτευξη των στόχων των προγραμμάτων αυτών και θα επέτρεπε την καλύτερη και πιο διαφανή διαχείριση καθώς και την αυξημένη δυνατότητα οικονομικού ελέγχου, καθιστώντας έτσι αποτελεσματικότερη τη χρήση των κοινοτικών πόρων. Συνεπώς, είναι σκόπιμο να τροποποιηθούν οι διατάξεις που διέπουν τα εν λόγω προγράμματα κατά τρόπο ώστε να περιληφθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης πολυετών προγραμμάτων.

    (3)

    Η προαναφερθείσα αναθεώρηση έδειξε επίσης ότι ένας κατάλογος με περιορισμένο αριθμό ζωικών ασθενειών και ζωονόσων επιλέξιμων για συγχρηματοδότηση θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των προγραμμάτων εξάλειψης, ελέγχου και επιτήρησης. Ο βάσει κοινοτικών προτεραιοτήτων κατάλογος των ζωικών ασθενειών και των ζωονόσων, για την εξάλειψη των οποίων η Κοινότητα χορηγεί οικονομική συνδρομή, θα πρέπει να καταρτιστεί λαμβανομένου υπόψη του δυνητικού αντικτύπου των εν λόγω ζωικών ασθενειών και ζωονόσων στη δημόσια υγεία και στο διεθνές και ενδοκοινοτικό εμπόριο ζώων ή προϊόντων ζωικής προέλευσης. Επομένως, οι ειδικές διατάξεις για τον έλεγχο των ζωονόσων θα πρέπει να διαγραφούν. Θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης του καταλόγου μέσω της διαδικασίας επιτροπολογίας ώστε να λαμβάνονται υπόψη νεοεμφανιζόμενες ασθένειες ζώων ή νέα επιδημιολογικά και επιστημονικά στοιχεία.

    (4)

    Για να απλουστευθεί η διαδικασία έγκρισης των προγραμμάτων εξάλειψης, ελέγχου και επιτήρησης που υποβάλλουν τα κράτη μέλη στην Επιτροπή, θα πρέπει να προβλεφθεί μια ενιαία απόφαση για την έγκριση των προγραμμάτων που είναι επιλέξιμα για κοινοτική οικονομική συνδρομή, η οποία να αντικαθιστά τις δύο αποφάσεις που απαιτούνται σήμερα, μία που να απαριθμεί τα προγράμματα που είναι επιλέξιμα για κοινοτική συνδρομή και μία που να τα εγκρίνει.

    (5)

    Για να είναι σε θέση η Επιτροπή να εποπτεύει την εφαρμογή των προγραμμάτων, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλλουν τακτικά εκθέσεις στην Επιτροπή σχετικά με τις δραστηριότητες που έχουν εκτελέσει, τα επιτευχθέντα αποτελέσματα και τις δαπάνες που έχουν καταβάλει.

    (6)

    Η απόφαση 90/638/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 1990, για τον καθορισμό των κοινοτικών κριτηρίων που εφαρμόζονται στις ενέργειες εξάλειψης και παρακολούθησης ορισμένων ζωικών ασθενειών (4) καθορίζει τις τεχνικές και πληροφοριακές απαιτήσεις για τα προγράμματα εξάλειψης, ελέγχου και επιτήρησης για τα οποία ζητείται κοινοτική χρηματοδότηση. Οι εν λόγω τεχνικές απαιτήσεις και η πληροφόρηση πρέπει να επικαιροποιούνται και να προσαρμόζονται εγκαίρως και τακτικά, ώστε να συμβαδίζουν με την τεχνική και την επιστημονική πρόοδο καθώς και με την πείρα που αποκομίζεται από την εφαρμογή των προγραμμάτων. Είναι επομένως σκόπιμο να δοθεί η δυνατότητα στην Επιτροπή να εγκρίνει και να επικαιροποιεί, όταν χρειάζεται, αυτά τα τεχνικά κριτήρια. Η απόφαση 90/638/ΕΟΚ του Συμβουλίου πρέπει κατά συνέπεια να καταργηθεί.

    (7)

    Με την απόφαση 2004/292/ΕΚ της Επιτροπής, της 30ης Μαρτίου 2004, σχετικά με την εφαρμογή του συστήματος Traces (5) καθιερώνεται η ενσωμάτωση των προϋπαρχόντων μηχανογραφικών συστημάτων (Animo και Shift) στο νέο σύστημα. Συνεπώς είναι σκόπιμο να συνεκτιμηθεί η επιτευχθείσα τεχνική πρόοδος όσον αφορά τη μηχανογράφηση των κτηνιατρικών διαδικασιών και να προβλεφθούν οι πόροι που απαιτούνται για την παροχή ξένιων υπηρεσιών Διαδικτύου, τη διαχείριση και τη συντήρηση των ενοποιημένων μηχανογραφικών κτηνιατρικών συστημάτων, λαμβάνοντας υπόψη, όπου δεί, την ύπαρξη εθνικών βάσεων δεδομένων.

    (8)

    Οι δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών είναι αναγκαίες για την καλύτερη ανάπτυξη και εφαρμογή της νομοθεσίας στους τομείς της υγείας των ζώων και της ασφάλειας των τροφίμων. Επιπλέον, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να διαδοθούν όσο το δυνατόν ευρύτερα σε όλη την Κοινότητα οι πληροφορίες που αφορούν τη νομοθεσία για την υγεία των ζώων και την ασφάλεια των τροφίμων. Είναι επομένως ευκταίο να επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής της απόφασης 90/424/ΕΟΚ ώστε να περιλαμβάνει και τη χρηματοδότηση της πολιτικής πληροφόρησης στους τομείς της προστασίας και της υγείας των ζώων καθώς και της ασφάλειας των τροφίμων σε προϊόντα ζωικής προέλευσης.

    (9)

    Η απόφαση 2006/53/ΕΚ του Συμβουλίου για την τροποποίηση της απόφασης 90/424/EΟΚ προβλέπει τη χορήγηση κοινοτικής χρηματοδοτικής συνδρομής για μέτρα εξάλειψης που εφαρμόζονται από τα κράτη μέλη με σκοπό την καταπολέμηση της γρίπης των πτηνών. Η εν λόγω χρηματοδότηση θα πρέπει επίσης να καλύπτει επίσης τις δαπάνες των κρατών μελών για την αποζημίωση των ιδιοκτητών λόγω της καταστροφής των αυγών.

    (10)

    Επιπλέον η απόφαση 90/424/ΕΟΚ προβλέπει την τεχνική και επιστημονική ενίσχυση των κρατών μελών για την ανάπτυξη της κοινοτικής νομοθεσίας στο κτηνιατρικό τομέα και την επιμόρφωση. Λαμβάνοντας υπόψη την πείρα από το παρελθόν, είναι ευκταίο να επεκταθεί η δυνατότητα της ενίσχυσης αυτής σε διεθνείς οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Οργάνωση για την Υγεία των Ζώων (OIE) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

    (11)

    Χάριν σαφήνειας, είναι εξάλλου σκόπιμο να τροποποιηθεί η απόφαση 90/424/ΕΟΚ, ώστε να μπορεί ένα κράτος μέλος να ειδοποιεί την Επιτροπή ότι απειλείται άμεσα λόγω της εμφάνισης ζωικών ασθενειών σε τρίτη χώρα ή σε άλλο κράτος μέλος, και να συμπληρωθεί ο κατάλογος των ζωικών ασθενειών του άρθρου 6 της ανωτέρω απόφασης με όσες αναφέρονται στο παράρτημα.

    (12)

    Η απόφαση 90/424/ΕΟΚ θα πρέπει, ως εκ τούτου, να τροποποιηθεί αναλόγως,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    Η απόφαση 90/424/ΕΟΚ τροποποιείται ως εξής:

    1)

    Στο άρθρο 1, η τρίτη περίπτωση αντικαθίσταται από το εξής:

    «—

    προγράμματα εξάλειψης, ελέγχου και παρακολούθησης των ζωικών ασθενειών και των ζωονόσων».

    2)

    Η πρώτη περίπτωση του άρθρου 3α παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «—

    50 % των δαπανών που βαρύνουν το κράτος μέλος υπό μορφή αποζημιώσεων προς τους ιδιοκτήτες ζωικού κεφαλαίου για τη θανάτωση πουλερικών ή άλλων ζώων υπό περιορισμό και υπό μορφή πληρωμών για τα αυγά που καταστρέφονται».

    3)

    Η παράγραφος 1 του άρθρου 6 αντικαθίσταται ως εξής:

    «1.   Σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος απειλείται άμεσα από την εμφάνιση ή την ανάπτυξη, στο έδαφος τρίτης χώρας ή κράτους μέλους, μιας από τις ασθένειες που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1, το άρθρο 3α παράγραφος 1, το άρθρο 4 παράγραφοι 1 και 2, το άρθρο 11 παράγραφος 1 ή το παράρτημα, ενημερώνει την Επιτροπή και τα υπόλοιπα κράτη μέλη ως προς τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για την προστασία του».

    4)

    O τίτλος του κεφαλαίου 3, Τίτλος Ι, τροποποιείται ως εξής:

    5)

    Το άρθρο 16 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Άρθρο 16

    Η Κοινότητα συμμετέχει οικονομικά στη διαμόρφωση μιας πολιτικής πληροφόρησης στον τομέα της υγείας των ζώων, της καλής μεταχείρισης των ζώων και της ασφάλειας των τροφίμων σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, στην οποία περιλαμβάνονται τα εξής:

    α)

    η διαμόρφωση και η ανάπτυξη εργαλείων πληροφόρησης, στα οποία περιλαμβάνεται μια κατάλληλη βάση δεδομένων, για τους εξής σκοπούς:

    (i)

    τη συγκέντρωση και την αποθήκευση όλων των πληροφοριών που αφορούν την κοινοτική νομοθεσία για την υγεία των ζώων, την καλή μεταχείριση των ζώων και την ασφάλεια των τροφίμων σε προϊόντα ζωικής προέλευσης·

    (ii)

    τη διάδοση των πληροφοριών που αναφέρονται στο σημείο (i) στις αρμόδιες αρχές, τους παραγωγούς και τους καταναλωτές, λαμβάνοντας υπόψη τις διεπαφές με εθνικές βάσεις δεδομένων, όπου αρμόζει,

    β)

    τη διεξαγωγή των αναγκαίων μελετών για την προετοιμασία και την ανάπτυξη της νομοθεσίας στον τομέα της καλής μεταχείρισης των ζώων.».

    6)

    Το άρθρο 19 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Η Κοινότητα μπορεί να αναλαμβάνει ή να ενισχύει τα κράτη μέλη ή διεθνείς οργανώσεις για να αναλαμβάνουν τις τεχνικές και επιστημονικές ενέργειες που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη της κοινοτικής νομοθεσίας στον κτηνιατρικό τομέα και για την ανάπτυξη επιμόρφωσης και κατάρτισης σε κτηνιατρικά θέματα».

    7)

    Η επικεφαλίδα του Τίτλου II αντικαθίσταται από την ακόλουθη:

    8)

    Το άρθρο 24 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Άρθρο 24

    1.   Καθιερώνεται κοινοτικό χρηματοδοτικό μέσο για την επιστροφή των δαπανών που βαρύνουν τα κράτη μέλη για τη χρηματοδότηση των εθνικών προγραμμάτων εξάλειψης, ελέγχου και επιτήρησης των ζωικών ασθενειών και των ζωονόσων που απαριθμούνται στο παράρτημα (στο εξής καλούμενα “προγράμματα”).

    Ο κατάλογος στο παράρτημα μπορεί να τροποποιηθεί σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 41, ειδικότερα όσον αφορά τις πρωτοεμφανιζόμενες ζωικές ασθένειες που αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των ζώων και, έμμεσα, για τη δημόσια υγεία, ή υπό το φως νέων επιδημιολογικών ή επιστημονικών στοιχείων.

    2.   Το αργότερο στις 30 Απριλίου κάθε έτους, τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή τα ετήσια ή πολυετή προγράμματα που ξεκινούν το επόμενο έτος, για τα οποία ζητούν οικονομική συνδρομή από την Κοινότητα.

    Τα προγράμματα που υποβάλλονται ύστερα από τις 30 Απριλίου δεν είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση κατά το επόμενο έτος.

    Τα προγράμματα που υποβάλλονται από τα κράτη μέλη περιλαμβάνουν τουλάχιστο τα εξής:

    (α)

    περιγραφή της επιδημιολογικής κατάστασης της ασθένειας πριν από την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος,

    (β)

    περιγραφή και οριοθέτηση της γεωγραφικής και διοικητικής περιοχής όπου θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα,

    (γ)

    πιθανή διάρκεια του προγράμματος, μέτρα που θα εφαρμοστούν και στόχος που επιδιώκεται έως την ημερομηνία λήξης του προγράμματος,

    (δ)

    ανάλυση των προβλεπόμενων δαπανών και των εκτιμώμενων ευεργετημάτων του προγράμματος.

    Τα λεπτομερή κριτήρια, μεταξύ δε αυτών και τα κριτήρια για τα προγράμματα που αφορούν δύο ή περισσότερα κράτη μέλη, καθορίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 41.

    Για κάθε πολυετές πρόγραμμα που υποβάλλεται από κράτος μέλος, οι πληροφορίες που απαιτούνται σύμφωνα με τα κριτήρια που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο παρέχονται για κάθε έτος διάρκειας του προγράμματος.

    3.   Εάν το κρίνει σκόπιμο, η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από ένα κράτος μέλος να υποβάλει πολυετές πρόγραμμα ή να παρατείνει τη διάρκεια ήδη υποβληθέντος ετησίου προγράμματος, εφόσον ο πολυετής προγραμματισμός θεωρηθεί αναγκαίος για την εξασφάλιση της αποτελεσματικότερης και αποδοτικότερης εξάλειψης, ελέγχου και επιτήρησης μιας συγκεκριμένης ασθένειας, ιδίως όσον αφορά τη δυνητική απειλή για την υγεία των ζώων και, έμμεσα, για τη δημόσια υγεία.

    Η Επιτροπή μπορεί να συντονίζει τα περιφερειακά προγράμματα που αφορούν δύο ή περισσότερα κράτη μέλη σε συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη.

    4.   Η Επιτροπή αξιολογεί τα προγράμματα που υποβάλλονται από τα κράτη μέλη τόσο από κτηνιατρικής όσο και από οικονομικής πλευράς.

    Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή όλα τα σχετικά συμπληρωματικά στοιχεία που ζητά για να προβεί στην αξιολόγηση του προγράμματος.

    Η περίοδος για τη συλλογή όλων των πληροφοριών σχετικά με τα προγράμματα λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

    5.   Το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου κάθε έτους, εγκρίνονται τα ακόλουθα, σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 42:

    α)

    τα προγράμματα, τροποποιημένα όταν αυτό είναι σκόπιμο, ώστε να λαμβάνουν υπόψη την αξιολόγηση που προβλέπεται στην παράγραφο 4,

    β)

    το επίπεδο της οικονομικής συνδρομής της Κοινότητας,

    γ)

    το ανώτατο όριο της οικονομικής συνδρομής της Κοινότητας,

    δ)

    τυχόν προϋποθέσεις στις οποίες ενδεχομένως υπόκειται η οικονομική συνδρομή της Κοινότητας.

    Τα προγράμματα εγκρίνονται για περίοδο έξι ετών το ανώτερο.

    6.   Τυχόν τροποποιήσεις των προγραμμάτων εγκρίνονται σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 42.

    7.   Για κάθε εγκεκριμένο πρόγραμμα, τα κράτη μέλη υποβάλλουν τις ακόλουθες εκθέσεις στην Επιτροπή:

    α)

    ενδιάμεσες τεχνικές και δημοσιονομικές εκθέσεις,

    β)

    το αργότερο έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους, ετήσια λεπτομερή τεχνική έκθεση, η οποία να περιλαμβάνει την αξιολόγηση των παραχθέντων αποτελεσμάτων και λεπτομερή λογαριασμό των δαπανών του προηγούμενου έτους.

    8.   Οι αιτήσεις πληρωμής για τις δαπάνες που πραγματοποίησε ένα κράτος μέλος για ένα δεδομένο πρόγραμμα κατά το προηγούμενο έτος υποβάλλονται στην Επιτροπή έως τις 30 Απριλίου το αργότερο.

    Στην περίπτωση καθυστερημένων αιτήσεων πληρωμής, η κοινοτική οικονομική συνδρομή μειώνεται κατά 25 % την 1η Ιουνίου, 50 % την 1η Αυγούστου, 75 % την 1η Σεπτεμβρίου και 100 % την 1η Οκτωβρίου του εν λόγω έτους.

    Το αργότερο έως τις 30 Οκτωβρίου κάθε έτους, η Επιτροπή αποφασίζει σχετικά με την πληρωμή από μέρους της Κοινότητας, λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνικές και δημοσιονομικές εκθέσεις που υποβάλλουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με την παράγραφο 7.

    9.   Οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής μπορούν να διενεργούν επιτόπιους ελέγχους σε συνεργασία με την αρμόδια αρχή, εφόσον αυτό απαιτείται για να διασφαλιστεί η ενιαία εφαρμογή της παρούσας απόφασης σύμφωνα με το άρθρο 45 του κανονισμού (EΚ) αριθ. 882/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για τη διενέργεια επισήμων ελέγχων της συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία περί ζωοτροφών και τροφίμων και προς τους κανόνες για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων (6).

    Κατά τη διεξαγωγή των ελέγχων αυτών, τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής μπορεί να συνδράμει ομάδα εμπειρογνωμόνων συγκροτημένη σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 41.

    10.   Οι λεπτομερείς κανόνες για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου εγκρίνονται σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 41.

    11.   Τα κράτη μέλη μπορούν να προβλέπουν κονδύλια στα πλαίσια των επιχειρησιακών προγραμμάτων που καταρτίζουν σύμφωνα με το άρθρο 17 του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1198/2006 (7) για την εξάλειψη των ασθενειών ζώων υδατοκαλλιεργειών που αναφέρονται στο παράρτημα.

    Τα κονδύλια διατίθενται σύμφωνα με τις διαδικασίες του παρόντος άρθρου, με τις εξής αναπροσαρμογές:

    (α)

    το ύψος της ενίσχυσης συνάδει με το οριζόμενο στον κανονισμό (EΚ) αριθ. 1198/2006,

    (β)

    η παράγραφος 8 του παρόντος άρθρου δεν εφαρμόζεται.

    Η εξάλειψη διεξάγεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 παράγραφος 1 της οδηγίας 2006/88/ΕΚ του Συμβουλίου, της 24ης Οκτωβρίου 2006, σχετικά με τις απαιτήσεις υγειονομικού ελέγχου για τα ζώα υδατοκαλλιέργειας και τα προϊόντα τους και σχετικά με την πρόληψη και την καταπολέμηση ορισμένων ασθενειών των υδρόβιων ζώων (8) ή βάσει προγράμματος εξάλειψης που έχει καταρτιστεί και εγκριθεί και εκτελείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 44 παράγραφος 2 της ανωτέρω οδηγίας.

    9)

    Το άρθρο 26 τροποποιείται ως εξής:

    «Άρθρο 26

    Οι κοινοτικές δημοσιονομικές αναλήψεις υποχρεώσεων για τη συγχρηματοδότηση των προγραμμάτων εκτελούνται σε ετήσια βάση. Οι πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων για τις δαπάνες των πολυετών προγραμμάτων εγκρίνονται σύμφωνα με το άρθρο 76 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου της 25ης Ιουνίου 2002, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (9). Για πολυετή προγράμματα, η πρώτη ανάληψη δημοσιονομικής υποχρέωσης γίνεται ύστερα από την έγκρισή τους. Κάθε επόμενη ανάληψη δημοσιονομικής υποχρέωσης γίνεται από την Επιτροπή βάσει της απόφασης για χορήγηση συνδρομής που αναφέρεται στο άρθρο 24 παράγραφος 5.»

    10)

    Τα άρθρα 29, 29α, 32 και 33 καταργούνται.

    11)

    Στο άρθρο 37α, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «1.   Μπορεί να χορηγηθεί κοινοτική οικονομική συνδρομή για τη μηχανοργάνωση των κτηνιατρικών διαδικασιών που αφορούν τους εξής τομείς:

    α)

    το ενδοκοινοτικό εμπόριο και τις εισαγωγές ζώντων ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης

    β)

    την παροχή ξένιων υπηρεσιών Διαδικτύου, τη διαχείριση και τη συντήρηση των ενοποιημένων μηχανογραφικών κτηνιατρικών συστημάτων, περιλαμβανομένων και των διεπαφών με τις εθνικές βάσεις δεδομένων, όπου πρέπει.».

    12)

    Το άρθρο 43α αντικαθίσταται από το ακόλουθο.

    «Άρθρο 43α

    Κάθε 4 έτη η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έκθεση για την κατάσταση υγείας των ζώων και την αποδοτικότητα της εφαρμογής προγραμμάτων στα διάφορα κράτη μέλη, καθώς και λεπτομέρειες για τα επιλεχθέντα κριτήρια.».

    13)

    Το Παράρτημα αντικαθίσταται από το κείμενο του παραρτήματος της παρούσας απόφασης.

    Άρθρο 2

    Η απόφαση 90/638/ΕΟΚ του Συμβουλίου καταργείται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης για τον καθορισμό των κριτηρίων που αναφέρονται στο άρθρο 24 παράγραφος 2 τέταρτο εδάφιο της απόφασης 90/424/ΕΟΚ και των λεπτομερών κανόνων που αναφέρονται στο άρθρο 24 παράγραφος 10 της ίδιας απόφασης.

    Άρθρο 3

    Οι σχετικές διατάξεις της απόφασης 90/424/ΕΟΚ για τα προγράμματα που εγκρίθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης εξακολουθούν να ισχύουν. Ανεξαρτήτως του άρθρου 24 παράγραφος 1, τα προγράμματα που αφορούν την ενζωοτική λεύκωση των βοοειδών και την νόσο του Aujeszky μπορούν να εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούνται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

    Άρθρο 4

    Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

    Βρυξέλλες, 19 Δεκεμβρίου 2006.

    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    J. KORKEAOJA


    (1)  Γνώμη που διατυπώθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2006 (δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα).

    (2)  Γνώμη που διατυπώθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2006 (δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα).

    (3)  ΕΕ L 224 της 18.8.1990, σ. 19. Απόφαση όπως τροποποιήθηκε τελευταία με την απόφαση 2006/782/ΕΚ (ΕΕ L 328 της 24.11.2006, σ. 57).

    (4)  ΕΕ L 347 της 12.12.1990, σ. 27. Απόφαση όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία 92/65/ΕΟΚ (ΕΕ L 268 της 14.9.1992, σ. 54).

    (5)  ΕΕ L 94 της 31.3.2004, σ. 63. Απόφαση όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση 2005/123/ΕΚ (ΕΕ L 39 της 11.2.2005, σ. 53).

    (6)  ΕΕ L 165 της 30.4.2004, σ. 1. Διορθωμένη έκδοση στην ΕΕ L 191 της 28.5.2004, σ. 1.

    (7)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1198/2006 του Συμβουλίου της 27ης Ιουλίου 2006 για το Ευρωπαϊκό Αλιευτικό Ταμείο (ΕΕ L 223 της 15.8.2006, σ. 1).

    (8)  ΕΕ L 328 της 24.11.2006, σ. 14

    (9)  ΕΕ L 248 της 16.9.2002, σ. 1.».


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Ζωικές ασθένειες και ζωονόσοι

    Φυματίωση των βοοειδών

    Βρουκέλλωση των βοοειδών

    Βρουκέλλωση των αιγοπροβάτων (B. melitensis)

    Καταρροϊκός πυρετός του προβάτου σε περιοχές όπου ενδημεί η νόσος ή σε περιοχές υψηλού κινδύνου

    Αφρικανική πανώλης των χοίρων

    Φυσαλλιδώδης νόσος των χοίρων

    Κλασική πανώλης των χοίρων

    Μολυσματική νέκρωση του αιματοποιητικού

    Λοιμώδης αναιμία του σολομού

    Άνθρακας

    Μεταδοτική πλευροπνευμονία των βοοειδών

    Γρίπη των πτηνών

    Λύσσα

    Εχινοκοκκίαση

    Μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες (ΜΣΕ)

    Καμπυλοβακτηρίωση

    Λιστερίαση

    Σαλμονέλωση (ζωονοσογόνος σαλμονέλα)

    Τριχινίαση

    Βεροτοξινογόνος E. coli

    Εαρινή ιαιμία του κυπρίνου (SVC)

    Ιογενής αιμορραγική σηψαιμία (VHS)

    Ερπητική λοίμωση του κυπρίνου (KHV)

    Μόλυνση από Bonamia ostreae

    Μόλυνση από Marteilia refringens

    Ιχθυοφθειρίαση μαλακοστράκων.


    Top