Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022H0627(03)

    Συσταση του Συμβουλιου της 16ης Ιουνίου 2022 για τους ατομικούς λογαριασμούς μάθησης 2022/C 243/03

    ST/8944/2022/INIT

    ΕΕ C 243 της 27.6.2022, p. 26–34 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    27.6.2022   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 243/26


    ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    της 16ης Ιουνίου 2022

    για τους ατομικούς λογαριασμούς μάθησης

    (2022/C 243/03)

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 292 σε συνδυασμό με το άρθρο 149,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Η ύπαρξη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να ενισχυθεί η βιώσιμη ανταγωνιστικότητα της Ένωσης, να στηριχθεί η ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19 με τρόπο που θα διασφαλίσει άφθονες θέσεις εργασίας και να εξασφαλιστεί ότι η ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση θα πραγματοποιηθούν με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Καθώς εξελίσσονται οι αγορές εργασίας, οι άνθρωποι οφείλουν να συμβαδίζουν αναβαθμίζοντας τις δεξιότητές τους. Οι νέες και βελτιωμένες δεξιότητες δημιουργούν περισσότερες ευκαιρίες και δίνουν στα άτομα τα εφόδια να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση των μεταβάσεων στην αγορά εργασίας και να συμμετάσχουν πλήρως στην κοινωνία, στο πλαίσιο της δημογραφικής αλλαγής. Επιπλέον, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων και η επανειδίκευση των ενηλίκων μπορούν να αποτελέσουν ισχυρά εργαλεία για την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ένταξης για μια δίκαιη μετάβαση.

    (2)

    Το άρθρο 14 παράγραφος 1 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (1) ορίζει ότι κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην πρόσβαση στην επαγγελματική και συνεχή κατάρτιση. Η πρώτη αρχή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων («πυλώνας») που διακηρύχθηκε από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή στις 17 Νοεμβρίου 2017 (2), προβλέπει ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε ποιοτική και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση, κατάρτιση και διά βίου μάθηση προκειμένου να διατηρήσει και να αποκτήσει δεξιότητες που θα του επιτρέψουν να συμμετέχει πλήρως στην κοινωνία και να διαχειρίζεται με επιτυχία τις αλλαγές στην αγορά εργασίας. Η τέταρτη αρχή του πυλώνα αφορά την ενεργό υποστήριξη για την εξεύρεση απασχόλησης και έχει σκοπό να προασπίσει το δικαίωμα όλων σε έγκαιρη και εξατομικευμένη συνδρομή με στόχο τη βελτίωση των προοπτικών για απασχόληση ή αυτοαπασχόληση. Η πέμπτη αρχή του πυλώνα, που αφορά την ασφαλή και ευπροσάρμοστη απασχόληση, τονίζει ότι, ανεξάρτητα από το είδος και τη διάρκεια της σχέσης απασχόλησης, οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα σε δίκαιη και ίση μεταχείριση όσον αφορά τους όρους εργασίας, την πρόσβαση στην κοινωνική προστασία και την κατάρτιση.

    (3)

    Στις 25 Ιουνίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους πρωταρχικούς στόχους της Ένωσης όσον αφορά το σχέδιο δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, ευθυγραμμιζόμενο με τη διακήρυξη του Πόρτο της 8ης Μαΐου 2021, υποστηρίζοντας έτσι τον φιλόδοξο στόχο να εξασφαλιστεί ότι, έως το 2030, τουλάχιστον το 60 % όλων των ενηλίκων θα συμμετέχουν σε κατάρτιση κάθε χρόνο. Ωστόσο, η συμμετοχή στη μάθηση ενηλίκων στην Ένωση έχει παραμείνει στάσιμη την τελευταία δεκαετία και 21 κράτη μέλη υπολείπονται του στόχου σε ενωσιακό επίπεδο για το 2020. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, το Συμβούλιο εξέδωσε το ψήφισμα σχετικά με νέο ευρωπαϊκό θεματολόγιο για την εκπαίδευση ενηλίκων 2021-2030 (3) με σκοπό τη στήριξη της προόδου προς την επίτευξη του πρωταρχικού στόχου της Ένωσης για την εκπαίδευση ενηλίκων. Για πολλούς ενηλίκους, π.χ. για εκείνους που απασχολούνται σε άτυπες μορφές εργασίας, εργαζομένους σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), ανέργους, οικονομικά ανενεργούς και εκείνους που διαθέτουν μειωμένα προσόντα, οι ευκαιρίες ανάπτυξης δεξιοτήτων πολύ συχνά υπερβαίνουν τις δυνατότητές τους.

    (4)

    Το ευρωπαϊκό θεματολόγιο δεξιοτήτων, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή την 1η Ιουλίου 2020, κάνει έκκληση για επανάσταση όσον αφορά τις δεξιότητες ώστε η οικολογική και η ψηφιακή μετάβαση να μετατραπούν σε ευκαιρίες για ταχεία και δίκαιη ανάκαμψη. Μεταξύ άλλων, ανακοινώνει ότι η Επιτροπή θα διερευνήσει τους ατομικούς λογαριασμούς μάθησης ως εργαλείο για την υποστήριξη της αναβάθμισης δεξιοτήτων και της επανειδίκευσης ενηλίκων που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας, το οποίο θα συμπληρώνει άλλες δράσεις που απευθύνονται σε εργοδότες και παρόχους εκπαίδευσης και κατάρτισης.

    (5)

    Οι δεξιότητες για την πράσινη μετάβαση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκευση του εργατικού δυναμικού θα χρειαστούν στο πλαίσιο της μετάβασης προς μια σύγχρονη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και ανταγωνιστική οικονομία, όπως ορίζεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, που αποσκοπεί στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Η ανακοίνωση της Επιτροπής, της 14ης Ιουλίου 2021, «Προσαρμογή στον στόχο του 55 %» αναγνωρίζει ότι η πράσινη μετάβαση μπορεί να επιτύχει μόνο αν η Ένωση διαθέτει το ειδικευμένο εργατικό δυναμικό που χρειάζεται για να παραμείνει ανταγωνιστική και επισημαίνει τις εμβληματικές δράσεις του ευρωπαϊκού θεματολογίου δεξιοτήτων για τον εφοδιασμό των ανθρώπων με τις δεξιότητες που απαιτούνται για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

    (6)

    Στην ανακοίνωση της Επιτροπής, της 9ης Μαρτίου 2021, για την ψηφιακή δεκαετία της Ευρώπης αναγνωρίζεται η έλλειψη προσωπικού με επαρκείς ψηφιακές δεξιότητες, καθώς και η ανισορροπία μεταξύ των φύλων στους ειδικούς στις τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) και στους αποφοίτους στους τομείς των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM). Επαναλαμβάνεται ο στόχος το 80 % του πληθυσμού της Ένωσης κατ’ ελάχιστον να κατέχει τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες έως το 2030 και προτείνεται ως στόχος να υπάρχουν 20 εκατομμύρια ειδικοί στις ΤΠΕ, με σύγκλιση μεταξύ γυναικών και ανδρών έως το 2030. Η πρόταση της Επιτροπής, της 15ης Σεπτεμβρίου 2021, για την πορεία προς την ψηφιακή δεκαετία προτείνει ένα πλαίσιο για την προώθηση αυτών των στόχων. Το σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση 2021-2027, της 30ής Σεπτεμβρίου 2020, τονίζει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τεχνολογικά μέσα για να διευκολυνθεί η προσβασιμότητα και να ενισχυθεί η ευελιξία των ευκαιριών μάθησης, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης των δεξιοτήτων και της επανειδίκευσης.

    (7)

    Η ανακοίνωση της Επιτροπής, της 10ης Μαρτίου 2020, με τίτλο «Μια νέα βιομηχανική στρατηγική για την Ευρώπη» κάνει έκκληση για την ανάληψη αποφασιστικής δράσης προκειμένου να καταστεί η διά βίου μάθηση πραγματικότητα για όλους και να εξασφαλιστεί ότι η εκπαίδευση και η κατάρτιση θα συμβαδίζουν με τη διττή μετάβαση και θα συμβάλλουν σε αυτήν.

    (8)

    Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2020 (4) καλούνται τα κράτη μέλη, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές συνθήκες και σεβόμενα τον ρόλο και την αυτονομία των κοινωνικών εταίρων, να διερευνήσουν πιθανά μοντέλα δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης της διά βίου μάθησης και την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε ατομικό επίπεδο, καθώς η βιώσιμη χρηματοδότηση είναι ιδιαίτερα σημαντική σε περιπτώσεις έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού, και να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις ευάλωτες ομάδες και στους ανειδίκευτους εργαζόμενους, και καλείται η Επιτροπή, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές της, να στηρίξει τα κράτη μέλη στις προσπάθειες αυτές.

    (9)

    Η ανεπαρκής οικονομική στήριξη των ατόμων είναι ένας από τους κύριους φραγμούς που παρεμποδίζουν τη συμμετοχή στη μάθηση. Συνολικά, οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις είναι ανεπαρκείς. Το μεγαλύτερο μέρος της κατάρτισης που σχετίζεται με την εργασία στην Ένωση χρηματοδοτείται από τον εργοδότη. Ωστόσο, πολλές εταιρείες, ιδίως ΜΜΕ, δεν παρέχουν ούτε χρηματοδοτούν κατάρτιση για το προσωπικό τους, και τα άτομα που απασχολούνται σε άτυπες μορφές εργασίας έχουν λιγότερη ή καθόλου πρόσβαση σε κατάρτιση χρηματοδοτούμενη από τον εργοδότη. Οι ανισότητες αυτές ενδέχεται να υπονομεύουν την ευημερία και την υγεία των ατόμων, να μειώνουν την οικονομική ανταγωνιστικότητα, να οδηγούν σε χαμένες ευκαιρίες και φραγμούς που παρεμποδίζουν την καινοτομία και να ενέχουν τον κίνδυνο υστέρησης ορισμένων ατόμων κατά τη μετάβαση σε πιο βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες.

    (10)

    Επιπλέον του άμεσου κόστους, οι χρονικοί περιορισμοί αποτελούν σημαντικό παράγοντα που εμποδίζει τους ενηλίκους να αναζητήσουν κατάρτιση. Ενώ τα περισσότερα κράτη μέλη προβλέπουν ρυθμίσεις για άδεια κατάρτισης μετ’ αποδοχών (5), η ευαισθητοποίηση και η χρήση της άδειας κατάρτισης στους κόλπους των ενηλίκων που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας είναι συχνά σε χαμηλά επίπεδα, και οι ρυθμίσεις συχνά δεν καλύπτουν τους εργαζόμενους σε άτυπες μορφές απασχόλησης ή δεν παρέχουν τη δυνατότητα στους ενηλίκους να αναζητήσουν εκπαίδευση και κατάρτιση κατά τη διάρκεια περιόδων ανεργίας ή μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας.

    (11)

    Πολλοί ενήλικοι, ιδίως μεταξύ των ατόμων με μειωμένα προσόντα και εκείνων που είναι περισσότερο απομακρυσμένα από την αγορά εργασίας, δεν έχουν το κίνητρο για να αξιοποιήσουν την κατάρτιση. Ενδέχεται να μην έχουν επίγνωση των δεξιοτήτων που χρειάζονται και μπορεί να μη γνωρίζουν αν υπάρχει διαθέσιμη υποστήριξη και κατάρτιση ή αν είναι καλής ποιότητας και αναγνωρίζονται στην αγορά εργασίας. Επίσης, τα άτομα ενδέχεται να μην έχουν το κίνητρο για να συμμετάσχουν σε κατάρτιση που επιλέγεται χωρίς να ζητηθεί η γνώμη τους και η οποία δεν είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους.

    (12)

    Απαιτείται μια νέα προσέγγιση για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκευση στην Ένωση. Η προσέγγιση αυτή θα πρέπει να συμπληρώνει τα υφιστάμενα μέσα και να δίνει συνέχεια στις πολιτικές δεσμεύσεις, ενδυναμώνοντας τα ίδια τα άτομα και παρέχοντάς τους την υποστήριξη και τα εργαλεία που χρειάζονται για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους ή την επανειδίκευσή τους, σε όλα τα επίπεδα δεξιοτήτων.

    (13)

    Στη γνωμοδότησή της, της 16ης Αυγούστου 2021, σχετικά με την πρωτοβουλία της Ένωσης για τους ατομικούς λογαριασμούς μάθησης και την ενίσχυση της παροχής κατάρτισης στην Ευρώπη, η Συμβουλευτική Επιτροπή Επαγγελματικής Κατάρτισης (ACVT) υποστηρίζει ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα πρέπει να συμβάλει στη βελτίωση της δραστηριοποίησης, των κινήτρων και της συμμετοχής των ενηλίκων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση. Η κυριότερη πρόκληση είναι να βελτιωθεί η αντιστοίχιση δεξιοτήτων και θέσεων εργασίας και να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε διαφοροποιημένες επιλογές ποιοτικής κατάρτισης μέσω πιο συναφούς και καλύτερα στοχευμένης παροχής. Η ACVT επισημαίνει στη γνωμοδότησή της ότι η επιλογή μηχανισμών χρηματοδότησης και προσαρμοσμένων κινήτρων ανά ομάδα-στόχο σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να ακολουθεί τις εθνικές ανάγκες και προτεραιότητες.

    (14)

    Μια πιθανή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που περιγράφονται ανωτέρω είναι η παροχή άμεσης στήριξης στα άτομα μέσω δικαιωμάτων κατάρτισης σε ατομικούς λογαριασμούς μάθησης. Συνεπάγεται επίσης τη δημιουργία ενός ευρέος υποστηρικτικού πλαισίου που παρέχει στα άτομα πρόσβαση σε ευκαιρίες κατάρτισης, ενημέρωση, καθοδήγηση, άδεια κατάρτισης μετ’ αποδοχών και αναγνώριση των αποτελεσμάτων της κατάρτισης. Η προσέγγιση αυτή μπορεί να συμπληρώνει τις υφιστάμενες πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο.

    (15)

    Συνιστάται ο καθορισμός ατομικού δικαιώματος κατάρτισης σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τις ανάγκες κατάρτισης των ατόμων (6) και λαμβανομένων υπόψη άλλων υφιστάμενων μέσων. Η προσαρμογή της χρηματοδότησης ανάλογα με τις ανάγκες μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της πρωτοβουλίας. Τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίζουν πρόσθετα δικαιώματα κατάρτισης για τα άτομα που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, ανάλογα με το εθνικό πλαίσιο και τη μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας. Για παράδειγμα, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να συμπληρώνουν τους ατομικούς λογαριασμούς μάθησης σε στρατηγικούς τομείς (7), για τη στήριξη της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Εκτός από τα οικονομικά δικαιώματα, η συνάφεια, η χρησιμότητα και η αναγνώριση της κατάρτισης αποτελούν βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη συμμετοχή στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκευση. Συνιστάται επίσης η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη για τα θέματα αυτά.

    (16)

    Οι ατομικοί λογαριασμοί μάθησης θα πρέπει να δίνουν στα άτομα τη δυνατότητα να συσσωρεύουν και να χρησιμοποιούν τα δικαιώματα κατάρτισης κατά τη διάρκεια συγκεκριμένης περιόδου, που θα καθορίζεται σε εθνικό επίπεδο, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε κατάρτιση μεγαλύτερης διάρκειας ή κόστους ή να εκπαιδεύονται κατά τη διάρκεια περιόδων οικονομικής ύφεσης, ανταποκρινόμενοι σε νεοεμφανιζόμενες ανάγκες για δεξιότητες. Τα άτομα θα πρέπει να είναι σε θέση να διατηρούν τα ατομικά τους δικαιώματα κατάρτισης ανεξάρτητα από το εργασιακό ή επαγγελματικό καθεστώς τους και κατά τη διάρκεια αλλαγών καριέρας. Τα κράτη μέλη καλούνται να θεσπίσουν κανόνες για τη λήξη των δικαιωμάτων, γεγονός που θα παρέχει στους εκπαιδευόμενους κίνητρα για την πλήρη αξιοποίηση των δικαιωμάτων τους.

    (17)

    Θα πρέπει να προωθηθεί η δυνατότητα να επιτρέπεται η διατήρηση των ατομικών δικαιωμάτων κατάρτισης στις περιόδους κατά τις οποίες το άτομο ζει σε άλλο κράτος μέλος, ή η χρήση ατομικών δικαιωμάτων κατάρτισης για την πρόσβαση σε αναγνωρισμένη και εξασφαλισμένη ως προς την ποιότητα κατάρτιση από το εθνικό μητρώο του λογαριασμού μάθησης από το εξωτερικό. Η δυνατότητα μεταφοράς των δικαιωμάτων μεταξύ των κρατών μελών αποτελεί μακροπρόθεσμα επιθυμητό χαρακτηριστικό, το οποίο απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση, λαμβανομένων υπόψη των ενδεχόμενων επιπτώσεων στις εθνικές αγορές εργασίας.

    (18)

    Για να βοηθηθούν τα άτομα να προσδιορίσουν κατάλληλη διαδρομή κατάρτισης και, ως εκ τούτου, να έχουν περισσότερα κίνητρα για μάθηση, θα πρέπει να διατίθενται πρόσβαση σε ευκαιρίες επαγγελματικού προσανατολισμού και επικύρωσης. Απαιτούνται επίσης ενημερωμένα δημόσια μητρώα αναγνωρισμένης κατάρτισης μέσω ειδικών ενιαίων εθνικών ψηφιακών πυλών προσβάσιμων σε όλους, μεταξύ άλλων και σε άτομα με αναπηρίες, και, κατά προτίμηση, διασυνδεδεμένων με την πλατφόρμα Europass.

    (19)

    Συνιστάται να χρησιμοποιούνται ατομικοί λογαριασμοί μάθησης για την πρόσβαση σε επικύρωση, συμπεριλαμβανομένων των ευκαιριών αξιολόγησης δεξιοτήτων. Η πρόσφατη αξιολόγηση από την Επιτροπή των εργασιών βάσει της σύστασης του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2012, για την επικύρωση της μη τυπικής και της άτυπης μάθησης (8) επισημαίνει ότι έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος, αλλά εντοπίζει επίσης συνεχιζόμενες προκλήσεις και προτεινόμενες απαντήσεις. Ειδικότερα, είναι αναγκαίο να παρέχεται στα άτομα εξατομικευμένη στήριξη και να διασφαλίζεται καλύτερος συντονισμός με τις υπηρεσίες καθοδήγησης και αποτελεσματική προσαρμογή των πρωτοβουλιών επικύρωσης για τις μειονεκτούσες και ευάλωτες ομάδες. Τα κράτη μέλη καλούνται να ενθαρρύνουν την παροχή μικροδιαπιστευτηρίων, κατά περίπτωση, βάσει προσδιορισμένων αναγκών, σύμφωνα με τη σύσταση του Συμβουλίου, της 16ης Ιουνίου 2022 σχετικά με τα μικροδιαπιστευτήρια για τη διά βίου μάθηση και την απασχολησιμότητα (9).

    (20)

    Η παρούσα σύσταση υποστηρίζει την εφαρμογή της άδειας κατάρτισης μετ’ αποδοχών. Η κατάλληλη παροχή άδειας κατάρτισης μετ’ αποδοχών θα επέτρεπε στους εργαζομένους να διατηρήσουν τον μισθό τους ή ένα εισόδημα αναπλήρωσης κατά τη διάρκεια περιόδων κατάρτισης. Τα κράτη μέλη καλούνται να ξεκινήσουν διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους σχετικά με ρυθμίσεις που θα δίνουν τη δυνατότητα στους εργαζομένους να συμμετέχουν στην κατάρτιση κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας χρησιμοποιώντας τους ατομικούς τους λογαριασμούς μάθησης, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές δυνατότητες και συστήματα κατάρτισης. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη η κατάσταση των ΜΜΕ και των πολύ μικρών επιχειρήσεων.

    (21)

    Οι δραστηριότητες και οι εκστρατείες ευρύτερης προβολής και αύξησης της ευαισθητοποίησης είναι ουσιώδεις για τη σημαντική αύξηση των ποσοστών συμμετοχής των ενηλίκων σε ευκαιρίες μάθησης, ιδίως μεταξύ ομάδων με χαμηλά επίπεδα ευαισθητοποίησης όσον αφορά την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκευση, π.χ. των ατόμων που είναι περισσότερο απομακρυσμένα από την αγορά εργασίας. Η συνεργασία μεταξύ δημόσιων αρχών, κοινωνικών εταίρων, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και άλλων ενδιαφερομένων μερών, με βάση την κοινή αντίληψη ότι η αναβάθμιση δεξιοτήτων και η επανειδίκευση αποτελούν μέσο επένδυσης, μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των δραστηριοτήτων προβολής και αύξησης της ευαισθητοποίησης. Η έμφαση στην προσβασιμότητα θα πρέπει να διευκολύνει τη συμμετοχή των ενηλίκων με αναπηρίες.

    (22)

    Η παρακολούθηση σε εθνικό επίπεδο και η συνεχής βελτίωση των ατομικών λογαριασμών μάθησης και του υποστηρικτικού πλαισίου είναι καίριας σημασίας για την υποστήριξη της εφαρμογής της παρούσας σύστασης. Μεταγενέστερες προσαρμογές θα μπορούσαν να αφορούν το ύψος των ατομικών δικαιωμάτων κατάρτισης, τις ομάδες προτεραιότητας ή τη φιλική προς τον χρήστη ενσωμάτωση των διαφόρων στοιχείων του υποστηρικτικού πλαισίου.

    (23)

    Η επαρκής χρηματοδότηση αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό των επιτυχημένων συστημάτων ατομικών λογαριασμών μάθησης. Ένα εθνικό σύστημα ατομικών λογαριασμών μάθησης θα μπορούσε να διευκολύνει τον επιμερισμό του κόστους μεταξύ διαφόρων πηγών χρηματοδότησης, όπως οι δημόσιες αρχές, οι εργοδότες και τα ταμεία που διαχειρίζονται οι κοινωνικοί εταίροι, επιτρέποντας τη συνεισφορά στον ατομικό λογαριασμό μάθησης από διάφορες πηγές χρηματοδότησης. Ο συνδυασμός δημόσιων και ιδιωτικών πηγών χρηματοδότησης θα πρέπει να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της πρωτοβουλίας στα κράτη μέλη, η οποία είναι θεμελιώδης για την επιτυχία της. Ένας τέτοιος συνδυασμός πηγών χρηματοδότησης διευκολύνει την προσαρμογή της στήριξης και της παροχής συμπληρωματικών ενισχύσεων από τους εργοδότες για τους εργαζομένους τους, είτε σε εθελοντική βάση είτε ως αποτέλεσμα συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

    (24)

    Ενωσιακά ταμεία τα οποία στηρίζουν τα συστήματα μάθησης ενηλίκων, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (10), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (11) και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (12) καθώς και, κατά περίπτωση, ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (13) στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU και η εξατομικευμένη εμπειρογνωσία μέσω του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης (14) μπορούν να στηρίξουν τη δημιουργία ατομικών λογαριασμών μάθησης και το σχετικό υποστηρικτικό πλαίσιο. Η αμοιβαία μάθηση, που διευκολύνεται από την Επιτροπή, μπορεί επίσης να στηρίξει τη διαδικασία.

    (25)

    Η παρούσα σύσταση δεν θίγει την αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών και την κατανομή των αρμοδιοτήτων εντός κάθε κράτους μέλους σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο όσον αφορά τη χρηματοδότηση, καθώς επίσης την οργάνωση και το περιεχόμενο των συστημάτων μάθησης και κατάρτισης ενηλίκων. Δεν εμποδίζει τα κράτη μέλη να διατηρούν ή να θεσπίζουν διατάξεις σχετικά με τη μάθηση και κατάρτιση ενηλίκων άλλες, ή πιο προηγμένες, από αυτές που συνιστώνται στην παρούσα σύσταση.

    (26)

    Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και όλων των σχετικών ενδιαφερομένων μερών, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, στον σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων. Η παρούσα σύσταση σέβεται πλήρως την αυτονομία των κοινωνικών εταίρων, μεταξύ άλλων όταν είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία και τη διαχείριση συστημάτων κατάρτισης.

    (27)

    Τα μέτρα που περιγράφονται στην παρούσα σύσταση δεν αντικαθιστούν και δεν προορίζονται να επηρεάσουν την παροχή κατάρτισης από εργοδότες, δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες απασχόλησης ή άλλους παρόχους εκπαίδευσης και κατάρτισης, ούτε θα πρέπει να αντικαταστήσουν τη δημόσια στήριξη για ιδρύματα εκπαίδευσης και κατάρτισης ή άλλα είδη στήριξης. Θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί ο πρόσθετος διοικητικός φόρτος,

    ΣΥΝΙΣΤΑ:

    Στόχοι

    1.

    Η παρούσα σύσταση επιδιώκει να στηρίξει τις πρωτοβουλίες των κρατών μελών ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους ενηλίκους που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας να συμμετέχουν στην κατάρτιση, προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά συμμετοχής και να μειωθούν οι ελλείψεις δεξιοτήτων. Ως εκ τούτου, η σύσταση συμβάλλει στον στόχο της Ένωσης για την προώθηση μιας λίαν ανταγωνιστικής κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, με τελικό σκοπό την πλήρη απασχόληση και την κοινωνική πρόοδο. Συγκεκριμένα, η σύσταση αποσκοπεί στα εξής:

    α)

    να στηρίξει όλους τους ενηλίκους που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε κατάρτιση, μεταξύ άλλων για τις επαγγελματικές τους μεταβάσεις, και ανεξάρτητα από το εργασιακό ή επαγγελματικό καθεστώς τους·

    β)

    να αυξήσει τις επιδιώξεις και τα κίνητρα που ωθούν τα άτομα να αναζητούν κατάρτιση.

    2.

    Για την επίτευξη των στόχων που ορίζονται στην παράγραφο 1, συνιστάται στα κράτη μέλη να εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας ατομικών λογαριασμών μάθησης ως δυνητικού μέσου για τη συμμετοχή των ατόμων σε κατάρτιση σχετική με την αγορά εργασίας. Εφόσον αποφασίσουν να δημιουργήσουν ατομικούς λογαριασμούς μάθησης, συνιστάται στα κράτη μέλη να θεσπίσουν ένα υποστηρικτικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων ευκαιριών καθοδήγησης και επικύρωσης, για την προώθηση της αποτελεσματικής αξιοποίησης της εν λόγω κατάρτισης, όπως ορίζεται στην παρούσα σύσταση.

    Πεδίο εφαρμογής

    3.

    Η παρούσα σύσταση καλύπτει τους ενηλίκους που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας και διαμένουν νόμιμα σε ένα κράτος μέλος, ανεξάρτητα από το μορφωτικό τους επίπεδο και το τρέχον εργασιακό ή επαγγελματικό καθεστώς τους. Συνιστάται στα κράτη μέλη να δημιουργήσουν ατομικό λογαριασμό μάθησης για κάθε άτομο που ανήκει σε αυτή την ομάδα, σύμφωνα με τις εθνικές τους ανάγκες και συνθήκες.

    Συνιστάται οι μεθοριακοί εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι που εργάζονται σε κράτος μέλος διαφορετικό από το κράτος μέλος νόμιμης διαμονής τους να καλύπτονται στο κράτος μέλος στο οποίο εργάζονται.

    Ορισμοί

    4.

    Για τους σκοπούς της παρούσας σύστασης, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

    α)

    «ατομικό δικαίωμα κατάρτισης»: το δικαίωμα πρόσβασης σε προσωπικό προϋπολογισμό ο οποίος βρίσκεται στη διάθεση του ατόμου με σκοπό να καλυφθεί το άμεσο κόστος της κατάρτισης, της καθοδήγησης και της παροχής συμβουλών που σχετίζονται με την αγορά εργασίας, της αξιολόγησης ή της επικύρωσης δεξιοτήτων που είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση·

    β)

    «ατομικός λογαριασμός μάθησης»: μέθοδος παροχής ατομικών δικαιωμάτων κατάρτισης. Μέσω του ατομικού λογαριασμού μάθησης δίνεται στα άτομα η δυνατότητα να συσσωρεύουν και να διατηρούν τα δικαιώματά τους με την πάροδο του χρόνου, για οποιαδήποτε επιλέξιμη ευκαιρία κατάρτισης, καθοδήγησης ή επικύρωσης που θεωρούν ως πλέον χρήσιμη, οποτεδήποτε το επιθυμούν, σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες. Μέσω του εν λόγω λογαριασμού, το άτομο έχει την πλήρη κυριότητα των δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από την πηγή χρηματοδότησης·

    γ)

    «δυνατότητα μεταφοράς» των ατομικών δικαιωμάτων κατάρτισης: η δυνατότητα βάσει της οποίας, τα εν λόγω δικαιώματα, άπαξ και χορηγηθούν, παραμένουν στην κατοχή του οικείου ατόμου, μεταξύ άλλων και κατά τις μεταβάσεις, όπως από τη μια θέση εργασίας στην άλλη, από την εργασία στη μάθηση, από την απασχόληση στην ανεργία και μεταξύ δραστηριότητας και αδράνειας·

    δ)

    «υποστηρικτικό πλαίσιο»: στήριξη με την οποία προωθείται η πραγματική αξιοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων κατάρτισης. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει ευκαιρίες επαγγελματικού προσανατολισμού και επικύρωσης, εθνικό μητρώο ευκαιριών που είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση από ατομικά δικαιώματα κατάρτισης, ενιαία εθνική ψηφιακή πύλη για την πρόσβαση στον ατομικό λογαριασμό μάθησης και στο εθνικό μητρώο, καθώς και άδειες κατάρτισης μετ’ αποδοχών.

    Ατομικός λογαριασμός μάθησης

    Συνιστάται στα κράτη μέλη, σύμφωνα με τις εθνικές πρακτικές και ανάγκες:

    5.

    να δημιουργήσουν ατομικό λογαριασμό μάθησης, ο οποίος θα μπορούσε να συμπληρώσει άλλα ήδη ισχύοντα μέτρα, για κάθε άτομο που καλύπτεται από το πεδίο εφαρμογής της παρούσας σύστασης, κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη·

    6.

    να εξασφαλίσουν επαρκή ετήσια παροχή για κάθε ατομικό λογαριασμό μάθησης η οποία να μπορεί να συσσωρεύεται και να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια καθορισμένης περιόδου, ώστε να καθίσταται ουσιαστικότερη η κατάρτιση·

    7.

    να παρέχουν πρόσθετα ατομικά δικαιώματα κατάρτισης στους λογαριασμούς των ατόμων που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους και επανειδίκευσης, με βάση τις εθνικές ή τομεακές ανάγκες, το εργασιακό καθεστώς ή τη σύμβαση ή το επίπεδο επαγγελματικών προσόντων του ατόμου και κάθε άλλη σχετική περίσταση, και σύμφωνα με σαφή και διαφανή κριτήρια, κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη·

    8.

    να καλούν τους εργοδότες να παρέχουν πρόσθετα ατομικά δικαιώματα κατάρτισης στους ατομικούς λογαριασμούς μάθησης των εργαζομένων τους και άλλων ατόμων που εργάζονται στην αξιακή αλυσίδα τους, ιδίως εκείνων που εργάζονται σε ΜΜΕ, χωρίς να παρεμβαίνουν στην ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση·

    9.

    να καλούν τις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες απασχόλησης να παρέχουν πρόσθετα ατομικά δικαιώματα κατάρτισης στους ατομικούς λογαριασμούς μάθησης των ατόμων που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους και επανειδίκευσης·

    10.

    να καθορίσουν τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορούν να συσσωρεύονται και να αποθηκεύονται ατομικά δικαιώματα κατάρτισης, επιδιώκοντας να επιτύχουν ισορροπία μεταξύ, αφενός, της δυνατότητας που παρέχουν στα άτομα να συσσωρεύουν τα δικαιώματά τους για να χρηματοδοτήσουν κύκλους κατάρτισης μεγαλύτερης διάρκειας και, αφετέρου, της παρότρυνσης των εν λόγω ατόμων να χρησιμοποιούν τακτικά τα δικαιώματά τους καθ’ όλη τη διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου· για παράδειγμα, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να καθορίσουν χρονικό όριο και ανώτατο ύψος για τη συσσώρευση και την αποθήκευση·

    11.

    να προωθήσουν τη δυνατότητα τα ατομικά δικαιώματα κατάρτισης που βρίσκονται σε λογαριασμό σε ένα κράτος μέλος να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιλέξιμες ευκαιρίες κατάρτισης, επαγγελματικού προσανατολισμού και επικύρωσης στο εν λόγω κράτος μέλος, ακόμη και σε περιόδους κατά τις οποίες το άτομο διαμένει νόμιμα σε άλλο κράτος μέλος.

    Υποστηρικτικό πλαίσιο

    Συνιστάται στα κράτη μέλη που καθιερώνουν ατομικούς λογαριασμούς μάθησης να τους ενσωματώνουν σε ένα υποστηρικτικό πλαίσιο που περιλαμβάνει:

    Επαγγελματικό προσανατολισμό και επικύρωση

    12.

    Συνιστάται στα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού και οι ευκαιρίες επικύρωσης, συμπεριλαμβανομένων ευκαιριών αξιολόγησης δεξιοτήτων, είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά, θα είναι διαθέσιμες και προσβάσιμες σε κάθε κάτοχο ατομικού λογαριασμού μάθησης, δωρεάν ή με τη χρήση των ατομικών του δικαιωμάτων κατάρτισης, σύμφωνα με τη σύσταση του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2012, για την επικύρωση της μη τυπικής και της άτυπης μάθησης (15).

    Εθνικό μητρώο επιλέξιμων ευκαιριών ποιοτικής κατάρτισης, επαγγελματικού προσανατολισμού και επικύρωσης

    13.

    Συνιστάται στα κράτη μέλη να δημιουργήσουν και να ενημερώνουν δημόσιο μητρώο ευκαιριών κατάρτισης, επαγγελματικού προσανατολισμού και επικύρωσης που θα είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση από ατομικά δικαιώματα κατάρτισης (16). Σε αυτό το μητρώο θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται οι υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού και οι ευκαιρίες επικύρωσης που παρέχουν τα κράτη μέλη στα άτομα δωρεάν.

    14.

    Τα κράτη μέλη παροτρύνονται να θεσπίσουν και να δημοσιεύσουν σαφείς κανόνες για τη συμπερίληψη στο μητρώο διαφόρων μορφών ευκαιριών κατάρτισης, επαγγελματικού προσανατολισμού και επικύρωσης που σχετίζονται με την αγορά εργασίας, με βάση διαφανείς απαιτήσεις ποιότητας και πληροφορίες για τις δεξιότητες και σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη. Θα πρέπει δε να επανεξετάζουν τακτικά τους κανόνες, ώστε να προάγουν την ανταπόκριση στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

    15.

    Κατά περίπτωση, συνιστάται στα κράτη μέλη να παροτρύνουν τους παρόχους ευκαιριών τυπικής και μη τυπικής μάθησης να αναπτύξουν και να διευρύνουν την προσφορά τους με βάση τις προσδιορισθείσες ανάγκες, μεταξύ άλλων, φέρ’ ειπείν, παρέχοντας μικροδιαπιστευτήρια, σύμφωνα με τη σύσταση σχετικά με τα μικροδιαπιστευτήρια για τη διά βίου μάθηση και την απασχολησιμότητα και χρησιμοποιώντας τα ενωσιακά και εθνικά πλαίσια ικανοτήτων.

    16.

    Συνιστάται στα κράτη μέλη να καλέσουν τους κοινωνικούς εταίρους, τον τομέα εκπαίδευσης και κατάρτισης και άλλα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη να συμμετάσχουν στη διαδικασία καθορισμού των κριτηρίων επιλεξιμότητας για τις ευκαιρίες κατάρτισης που περιλαμβάνονται στο μητρώο.

    17.

    Κατά περίπτωση, συνιστάται στα κράτη μέλη να κάνουν δεκτές στο εθνικό τους μητρώο με διαφανή τρόπο ευκαιρίες κατάρτισης που προσφέρονται από παρόχους σε άλλες χώρες.

    Ενιαία εθνική ψηφιακή πύλη που υποστηρίζει τους ατομικούς λογαριασμούς μάθησης

    18.

    Τα κράτη μέλη καλούνται να παρέχουν στα άτομα τη δυνατότητα, καθώς και σχετική βοήθεια, πρόσβασης στον ατομικό τους λογαριασμό μάθησης και εύκολης πλοήγησης στο μητρώο μέσω ασφαλούς ηλεκτρονικής επαλήθευσης ταυτότητας σε προσβάσιμη (17) ενιαία εθνική ψηφιακή πύλη (18), η οποία θα είναι εύκολα προσβάσιμη από κινητές συσκευές και, κατά προτίμηση, διασυνδεδεμένη με την πλατφόρμα Europass.

    Άδεια κατάρτισης μετ’ αποδοχών

    19.

    Συνιστάται στα κράτη μέλη να ξεκινήσουν διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους σχετικά με ρυθμίσεις που θα δίνουν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην κατάρτιση κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας χρησιμοποιώντας τους ατομικούς τους λογαριασμούς μάθησης.

    20.

    Συνιστάται στα κράτη μέλη να θεσπίσουν διατάξεις για την άδεια κατάρτισης μετ’ αποδοχών ή την αναπλήρωση εισοδήματος ή να επανεξετάσουν την επάρκεια των υφιστάμενων διατάξεων, λαμβάνοντας υπόψη:

    α)

    την κάλυψη όλων των ειδών εργασιακών σχέσεων, καθώς και των αυτοαπασχολουμένων·

    β)

    την οικονομική και μη οικονομική στήριξη των εργοδοτών (ιδίως των ΜΜΕ) των οποίων οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν την άδεια κατάρτισης μετ’ αποδοχών·

    γ)

    την ανάγκη διασφάλισης της αποτελεσματικής εφαρμογής των εν λόγω διατάξεων.

    Προβολή και αύξηση της ευαισθητοποίησης

    21.

    Συνιστάται στα κράτη μέλη να αναλάβουν, από κοινού με τους κοινωνικούς εταίρους, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τις περιφερειακές και τοπικές οργανώσεις και άλλους σχετικούς φορείς, δραστηριότητες και εκστρατείες ευρείας προβολής και ευαισθητοποίησης, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των δυνητικών δικαιούχων του προγράμματος για ατομικούς λογαριασμούς μάθησης. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε άτομα που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη αναβάθμισης των δεξιοτήτων και επανειδίκευσης, όπως ορίζονται σε εθνικό επίπεδο, για την ενημέρωση και την παροχή κινήτρων στα επιλέξιμα άτομα σχετικά με τα δικαιώματα και τα οφέλη τους όσον αφορά τους ατομικούς λογαριασμούς μάθησης και το υποστηρικτικό πλαίσιο. Οι δραστηριότητες αύξησης της ευαισθητοποίησης θα πρέπει να απευθύνονται, μεταξύ άλλων, στους εργαζομένους στις ΜΜΕ.

    Παρακολούθηση και συνεχής βελτίωση

    22.

    Τα κράτη μέλη που καθιερώνουν ατομικούς λογαριασμούς μάθησης παροτρύνονται να παρακολουθούν και να αξιολογούν σε εθνικό επίπεδο τη λειτουργία των εν λόγω λογαριασμών και του υποστηρικτικού πλαισίου και να προβαίνουν σε προσαρμογές, όταν απαιτείται, με σκοπό την επίτευξη των στόχων της παρούσας σύστασης με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, για παράδειγμα όσον αφορά το ύψος των ατομικών δικαιωμάτων κατάρτισης, τον καθορισμό των ατόμων που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους και επανειδίκευσης, και τη φιλική προς τον χρήστη ενσωμάτωση των διαφόρων στοιχείων του υποστηρικτικού πλαισίου. Κατά την εν λόγω διαδικασία, θα πρέπει να ζητείται η γνώμη των κοινωνικών εταίρων και των σχετικών ενδιαφερόμενων μερών.

    Χρηματοδότηση

    23.

    Συνιστάται στα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν την επαρκή και βιώσιμη χρηματοδότηση των ατομικών λογαριασμών μάθησης, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές συνθήκες και άλλα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται, με ιδιαίτερη προσοχή στις ΜΜΕ.

    24.

    Τα κράτη μέλη παροτρύνονται να διευκολύνουν τον συνδυασμό διαφόρων δημόσιων και ιδιωτικών πηγών χρηματοδότησης προκειμένου να συνεισφέρουν στα ατομικά δικαιώματα κατάρτισης, μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα συλλογικής διαπραγμάτευσης.

    25.

    Συνιστάται στα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν βιώσιμη χρηματοδότηση για το υποστηρικτικό πλαίσιο και τις δραστηριότητες προβολής και αύξησης της ευαισθητοποίησης που αναφέρονται στην παρούσα σύσταση.

    26.

    Τα κράτη μέλη καλούνται να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό και με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τα ταμεία και τα μέσα της Ένωσης, ιδίως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης για:

    α)

    τη δημιουργία εθνικών ατομικών λογαριασμών μάθησης, ενσωματωμένων σε ένα υποστηρικτικό πλαίσιο, μεταξύ άλλων με την ανάπτυξη ενιαίας εθνικής ψηφιακής πύλης για τους ατομικούς λογαριασμούς μάθησης και τις σχετικές αναγνωρισμένες υπηρεσίες, και τη δημιουργία εθνικών μητρώων αναγνωρισμένης κατάρτισης·

    β)

    την παροχή πρόσθετων ατομικών δικαιωμάτων κατάρτισης στους λογαριασμούς ατόμων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους και επανειδίκευσης, κατά τρόπο που να αντικατοπτρίζει τις εθνικές συνθήκες και τις προτεραιότητες της Ένωσης, μεταξύ άλλων για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση·

    γ)

    τη δημιουργία και την παροχή ευκαιριών επαγγελματικού προσανατολισμού και επικύρωσης·

    δ)

    τη διοργάνωση δραστηριοτήτων προβολής και αύξησης της ευαισθητοποίησης.

    Ενωσιακή στήριξη

    27.

    Το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόθεση της Επιτροπής, σύμφωνα με την αρμοδιότητα της Επιτροπής και λαμβανομένης δεόντως υπόψη της επικουρικότητας, να υποστηρίξει την εφαρμογή της παρούσας σύστασης, χρησιμοποιώντας την εμπειρογνωσία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop), του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ETF), του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound) και της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA), με τους εξής τρόπους:

    α)

    διευκολύνοντας την αμοιβαία μάθηση μεταξύ των κρατών μελών ώστε να στηριχθεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των κατάλληλων μέτρων για την εφαρμογή της παρούσας σύστασης·

    β)

    διευρύνοντας τη βάση γνώσεων σχετικά με τους ατομικούς λογαριασμούς μάθησης και συναφή θέματα και αναπτύσσοντας σχετικό υλικό καθοδήγησης·

    γ)

    διερευνώντας, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, περαιτέρω εξελίξεις στην πλατφόρμα Europass, ιδίως για να εξασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα με τις ενιαίες εθνικές ψηφιακές πύλες για τους ατομικούς λογαριασμούς μάθησης, και προβάλλοντας τις ευκαιρίες μάθησης, επαγγελματικού προσανατολισμού και επικύρωσης για τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα διάφορα εθνικά ατομικά δικαιώματα κατάρτισης.

    Υποβολή εκθέσεων και αξιολόγηση

    28.

    Τα κράτη μέλη καλούνται να λάβουν μέτρα για την επίτευξη των στόχων που καθορίζονται στην παράγραφο 1 της παρούσας σύστασης. Η πρόοδος όσον αφορά την επίτευξη αυτών των στόχων θα πρέπει να παρακολουθείται ως μέρος της πολυμερούς εποπτείας στο πλαίσιο του κύκλου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Η Επιτροπή θα πρέπει να διασφαλίσει ότι κατά την παρακολούθηση χρησιμοποιούνται οι πληροφορίες που έχουν ήδη συλλεχθεί μέσω άλλων πλαισίων παρακολούθησης και αποφεύγονται οι αλληλεπικαλύψεις, προκειμένου να περιοριστεί ο διοικητικός φόρτος.

    29.

    Η Επιτροπή θα πρέπει να εκτιμά και να αξιολογεί την πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή της παρούσας σύστασης, σε συνεργασία με τα σχετικά κράτη μέλη, και αφού ζητήσει τη γνώμη των κοινωνικών εταίρων και των οικείων ενδιαφερομένων μερών, και να υποβάλει σχετική έκθεση στο Συμβούλιο έως 17 Ιουνίου 2027.

    Έγινε στο Λουξεμβούργο, 16 Ιουνίου 2022.

    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    O. DUSSOPT


    (1)  ΕΕ C 326 της 26.10.2012, σ. 391.

    (2)  ΕΕ C 428 της 13.12.2017, σ. 10.

    (3)  ΕΕ C 504 της 14.12.2021, σ. 9.

    (4)  Συμπεράσματα του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2020 - Η επανειδίκευση και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων ως βάσεις για την αύξηση της βιωσιμότητας και της απασχολησιμότητας, στο πλαίσιο της στήριξης της οικονομικής ανάκαμψης και της κοινωνικής συνοχής (ST 8682/20).

    (5)  24 κράτη μέλη έχουν θεσπίσει ρυθμίσεις για άδεια κατάρτισης και 12 κράτη μέλη έχουν υπογράψει τη σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) σχετικά με την εκπαιδευτική άδεια μετ’ αποδοχών (κατά τον Μάρτιο του 2022).

    (6)  Τα δικαιώματα κατάρτισης θα μπορούσαν, φέρ’ ειπείν, να παρέχουν τη δυνατότητα για αναγνωρισμένες δραστηριότητες κατάρτισης διάρκειας 30 ωρών ετησίως για όλα τα άτομα και 50 ωρών για τα άτομα που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

    (7)  Η ανακοίνωση της Επιτροπής, της 5ης Μαΐου 2021, με τίτλο «Επικαιροποίηση της νέας βιομηχανικής στρατηγικής του 2020: προς μια ισχυρότερη ενιαία αγορά για την ανάκαμψη της Ευρώπης» αναφέρεται σε 14 βιομηχανικά οικοσυστήματα για ειδική στήριξη, μεταξύ άλλων όσον αφορά την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του σημερινού και του μελλοντικού εργατικού δυναμικού τους.

    (8)  ΕΕ C 398 της 22.12.2012, σ. 1.

    (9)  Βλέπε σελίδα 10 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας.

    (10)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/1057 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Ιουνίου 2021, περί ιδρύσεως του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+ (ΕΚΤ+) και καταργήσεως του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1296/2013 (ΕΕ L 231 της 30.6.2021, σ. 21).

    (11)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/1058 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Ιουνίου 2021, για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής (ΕΕ L 231 της 30.6.2021, σ. 60).

    (12)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/1056 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Ιουνίου 2021, για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (ΕΕ L 231 της 30.6.2021, σ. 1).

    (13)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/241 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Φεβρουαρίου 2021, για τη θέσπιση του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΕΕ L 57 της 18.2.2021, σ. 17).

    (14)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/240 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 10ης Φεβρουαρίου 2021, για τη θέσπιση Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης (ΕΕ L 57 της 18.2.2021, σ. 1).

    (15)  ΕΕ C 398 της 22.12.2012, σ. 1.

    (16)  Τα κράτη μέλη καλούνται να καταστήσουν το μητρώο αυτό συμβατό με το ευρωπαϊκό μοντέλο μάθησης, ένα μοντέλο δεδομένων που αποσκοπεί στην τυποποίηση του τρόπου ανταλλαγής και παρουσίασης των δεδομένων σχετικά με τη μάθηση. Το ευρωπαϊκό μοντέλο μάθησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα μαθησιακά πλαίσια, όπως για την περιγραφή ευκαιριών μάθησης, επαγγελματικών προσόντων, διαπιστευτηρίων και διαπίστευσης. Βασίζεται στα πεδία δεδομένων που περιγράφονται στο παράρτημα VI της σύστασης του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2017, σχετικά με το ευρωπαϊκό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων για τη διά βίου μάθηση (ΕΕ C 189 της 15.6.2017, σ. 15).

    (17)  Σύμφωνα με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας της οδηγίας (ΕΕ) 2019/882 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Απριλίου 2019, σχετικά με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών (ΕΕ L 151 της 7.6.2019, σ. 70).

    (18)  Οι εν λόγω ψηφιακές πύλες θα πρέπει να δημιουργηθούν σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, της 23ης Μαρτίου 2017, με θέμα το ευρωπαϊκό πλαίσιο διαλειτουργικότητας.


    Top