Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017AE2894

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ–Κορέας — Κεφάλαιο για το εμπόριο και την αειφόρο ανάπτυξη»

ΕΕ C 81 της 2.3.2018, p. 201–208 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

2.3.2018   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 81/201


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ–Κορέας — Κεφάλαιο για το εμπόριο και την αειφόρο ανάπτυξη»

(2018/C 081/28)

Εισηγητής: ο κ.

Dumitru FORNEA

Αίτηση γνωμοδότησης

Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 22.6.2016

Νομική βάση

Άρθρο 304 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

 

Αρμόδιο ειδικευμένο τμήμα

Εξωτερικές σχέσεις

Υιοθετήθηκε από το ειδικευμένο τμήμα

28.9.2017

Υιοθετήθηκε από την ολομέλεια

18.10.2017

Σύνοδος ολομέλειας αριθ.

529

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

(υπέρ/κατά/αποχές)

127/0/2

1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

1.1.

Η ΕΟΚΕ στηρίζει τις διεθνείς προσπάθειες για τη διατήρηση της ειρήνης, μεταξύ άλλων μέσω της προώθησης πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην αποστρατιωτικοποίηση και την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Στο τρέχον πλαίσιο, η ΕΟΚΕ επιθυμεί καταρχάς να εκφράσει την πλήρη και ανεπιφύλακτη αλληλεγγύη της στη Δημοκρατίας της Κορέας όσον αφορά τις απειλές από την Βόρεια Κορέα.

1.2.

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) αναγνωρίζει ότι, συνολικά, η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών (ΣΕΣ) μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Δημοκρατίας της Κορέας (1) έχει αποφέρει ορισμένα ενθαρρυντικά οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα.

1.3.

Ωστόσο, η εφαρμογή των πτυχών της ΣΕΣ που αφορούν την αειφόρο ανάπτυξη, ιδιαίτερα δε τα εργασιακά ζητήματα, παραμένει μη ικανοποιητική. Η ΕΟΚΕ επαναλαμβάνει τις θέσεις που έλαβε η εσωτερική συμβουλευτική ομάδα της ΕΕ (2), κυρίως δε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση της Κορέας σχετικά με την υλοποίηση των δεσμεύσεών της όσον αφορά την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

1.4.

Οι μηχανισμοί της κοινωνίας των πολιτών στο κεφάλαιο για το Εμπόριο και την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ) της ΣΕΣ ΕΕ-Κορέας ενισχύονται διαρκώς κατά την τελευταία πενταετία. Η αντιπροσωπευτικότητα και η ισορροπημένη εκπροσώπηση των ενδιαφερομένων μερών βελτιώθηκαν σημαντικά, οι εσωτερικές συμβουλευτικές ομάδες της κοινωνίας των πολιτών τόσο στην ΕΕ όσο και στην Κορέα πραγματοποίησαν τακτικές συνεδριάσεις, ενώ το ετήσιο φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών (CSF), στο οποίο συμμετέχουν η εσωτερική συμβουλευτική ομάδα της ΕΕ και η εσωτερική συμβουλευτική ομάδα της Κορέας, διοργανώθηκε για πέμπτη φορά τον Φεβρουάριο του 2017.

1.5.

Μέχρι σήμερα, στις συζητήσεις και τις δραστηριότητες των εσωτερικών συμβουλευτικών ομάδων κυριάρχησαν τέσσερα βασικά θέματα: τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, η εταιρική κοινωνική ευθύνη (ΕΚΕ), η πράσινη οικονομία και το εμπόριο στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης, καθώς και η πολιτική για την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων εμπορίας εκπομπών στην ΕΕ και την Κορέα. Προκειμένου να ενισχυθούν περαιτέρω αυτοί οι συμβουλευτικοί μηχανισμοί και να υπάρξει ανταπόκριση σε ένα ευρύτερο φάσμα προβληματισμών διαφόρων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, η ΕΟΚΕ συνιστά να έχουν οι εσωτερικές συμβουλευτικές ομάδες τη δυνατότητα να συζητούν ζητήματα σχετικά με την κοινωνία των πολιτών και την αειφόρο ανάπτυξη και να εκφέρουν γνώμη για όλα τα θέματα που καλύπτονται από τη ΣΕΣ στο σύνολό της.

1.6.

Λόγω του αυξανόμενου αριθμού εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ που τίθενται σε ισχύ και της επακόλουθης αριθμητικής αύξησης των μηχανισμών παρακολούθησης της κοινωνίας των πολιτών, η ΕΟΚΕ προτρέπει την Επιτροπή να διασφαλίσει επειγόντως τη διάθεση των κονδυλίων που είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική λειτουργία των εν λόγω μηχανισμών. Όσον αφορά ειδικότερα τη ΣΕΣ ΕΕ-Κορέας, κρίνεται σκόπιμο να προβλεφθούν κονδύλια για αιτιολογημένες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της πραγματοποίησης εργασιών ανάλυσης ή της διοργάνωσης εργαστηρίων, στο πλαίσιο των κοινών ετήσιων συνεδριάσεων με την εσωτερική συμβουλευτική ομάδα της Κορέας.

1.7.

Η εμπειρία του παρελθόντος έχει καταδείξει ότι, στο πλαίσιο της ΣΕΣ ΕΕ-Κορέας, η συνεκτικότητα και η ποιότητα του διαλόγου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Κορέας έχουν βελτιωθεί σημαντικά χάρη στον καλύτερο συντονισμό των δραστηριοτήτων της εσωτερικής συμβουλευτικής ομάδας της ΕΕ και των οργάνων της ΕΕ, καθώς και στον συντονισμό μεταξύ αυτών και άλλων διεθνών οργανισμών, όπως η ΔΟΕ και ο ΟΟΣΑ. Η ΕΟΚΕ συνιστά οι μέθοδοι εργασίας που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο αυτής της διοργανικής συνεργασίας να αξιοποιηθούν κατά την επόμενη περίοδο, μεταξύ άλλων και με τη συγκρότηση νέων εταιρικών σχέσεων για συναφείς δραστηριότητες και αντίστοιχα σχέδια.

1.8.

Για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή του κεφαλαίου ΕΑΑ, η ΕΟΚΕ θεωρεί πρωταρχικής σημασίας τα συμβαλλόμενα μέρη να συνεκτιμήσουν και να ακολουθήσουν τις συστάσεις της κοινωνίας των πολιτών που παρασχέθηκαν μέσω των εσωτερικών συμβουλευτικών ομάδων και του φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών. Η Επιτροπή Εμπορίου και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΕΑΑ) θα πρέπει να ανταποκριθεί στα ζητήματα που θίγονται στο κεφάλαιο ΕΑΑ και στις συστάσεις των διατυπώνονται από τις εσωτερικές συμβουλευτικές ομάδες εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.

1.9.

Η ΕΟΚΕ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προωθήσουν στις διμερείς συζητήσεις με τους κορεάτες εταίρους τους πρωτοβουλίες και πολιτικά μέτρα για την εφαρμογή της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και για την καταπολέμηση της παραποίησης/απομίμησης, καθώς και για την αξιοποίηση της πολιτιστικής πολυμορφίας ενθαρρύνοντας ισορροπημένο εμπόριο προϊόντων και υπηρεσιών της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας από την ΕΕ και την Κορέα.

1.10.

Η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η ευαισθητοποίηση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ιδίως των ΜΜΕ, όσον αφορά τις ευκαιρίες που προσφέρει η ισχύουσα ΣΕΣ. Το ποσοστό χρησιμοποίησης των δασμολογικών προτιμήσεων της ΕΕ (71 % το 2016, πάνω από 68 % το 2015) μπορεί να βελτιωθεί με τη λήψη μέτρων διευκόλυνσης του εμπορίου, με τη μείωση των δασμολογικών και μη δασμολογικών φραγμών, αλλά και με τη δημιουργία περισσότερων δυνατοτήτων επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερομένων ευρωπαίων και κορεατών εταίρων.

1.11.

Η ΣΕΣ ΕΕ-Κορέας υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική για τον τομέα γεωργικών προϊόντων διατροφής. Το εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής μεταξύ ΕΕ και Κορέας σημείωσε ραγδαία αύξηση κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Λόγω των προβλημάτων που ανέκυψαν στον γεωργικό τομέα της ΕΕ μετά τη ρωσική απαγόρευση, αλλά και των περιορισμών που επέβαλε η Κίνα στις εξαγωγές της Κορέας, τόσο η ΕΕ όσο και η Κορέα χρειάζονται πρόσβαση σε νέες αγορές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για την περαιτέρω απλούστευση της πρόσβασης των ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων και ειδών διατροφής στην κορεατική αγορά.

1.12.

Η ΕΟΚΕ τονίζει τη σημασία των συμβουλευτικών μηχανισμών που θεσπίστηκαν από τη ΣΕΣ ΕΕ-Κορέας (εσωτερική συμβουλευτική ομάδα και φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών), ως αποτελεσματικά και αντιπροσωπευτικά μέσα που μπορούν να συνδράμουν τα ευρωπαϊκά όργανα στις προσπάθειες που καταβάλλουν τόσο για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και της συμφωνίας του Παρισιού όσο και για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας στους τομείς της αειφόρου ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.

2.   Ιστορικό

2.1.

Η ΣΕΣ ΕΕ-Κορέας τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2011 και ήταν η πρώτη διμερής ΣΕΣ «νέας γενιάς» της ΕΕ που τέθηκε σε εφαρμογή. Συνεπώς η αξιολόγησή της αποτελεί ευκαιρία για την επανεξέταση της προόδου όχι μόνο της συγκεκριμένης ΣΕΣ, αλλά και άλλων μεταγενέστερων συμφωνιών. Ωστόσο, δεδομένου ότι η εντολή διεξαγωγής διαπραγματεύσεων για τη ΣΕΣ προηγήθηκε της Συνθήκης της Λισαβόνας, δεν κατέστη δυνατό να καλυφθεί ο τομέας των επενδύσεων.

2.2.

Σε γενικές γραμμές, η ΣΕΣ έχει αποφέρει θετικά εμπορικά αποτελέσματα για την ΕΕ, όπως επισημαίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα στοιχεία της Επιτροπής δείχνουν ότι, σε στατιστικούς όρους, πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή της ΣΕΣ, οι εξαγωγές εμπορευμάτων της ΕΕ προς την Κορέα αυξήθηκαν κατά 59 %, από 28 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010 (τελευταίο έτος πριν από την προσωρινή εφαρμογή) σε 44,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2016. Ως εκ τούτου, το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με την Κορέα ύψους 11,6 δισεκατ. ευρώ το 2010, μετατράπηκε σε εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ ύψους 3,1 δισεκατ. ευρώ το 2016. Οι εξαγωγές υπηρεσιών της ΕΕ προς την Κορέα αυξήθηκαν κατά 49 % σε σύγκριση με το 32 % των εισαγωγών της ΕΕ από την Κορέα από το 2010 έως το 2015. Η ΕΕ είχε εμπορικό πλεόνασμα ύψους 4,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στις υπηρεσίες το 2015. Κατά την ίδια περίοδο, η εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) της ΕΕ αυξήθηκε κατά 59 % και τα αποθέματα εξωτερικών άμεσων ξένων επενδύσεων (επενδύσεις της ΕΕ στην Κορέα) αυξήθηκαν κατά 33 % (3).

2.3.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβαίνει επί του παρόντος σε αξιολόγηση της συγκεκριμένης ΣΕΣ (4). και κάλεσε την ΕΟΚΕ να συνεισφέρει με τη δική της αξιολόγηση για την εφαρμογή της ΣΕΣ, ιδίως όσον αφορά το κεφάλαιό της για το Εμπόριο και την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ). Τα συμπεράσματα της παρούσας γνωμοδότησης διατυπώθηκαν λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, έγγραφα και θέσεις της εσωτερικής συμβουλευτικής ομάδας της ΕΕ και σχετικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στη Σεούλ και στις Βρυξέλλες (5).

3.   Γενικές παρατηρήσεις

3.1.

Η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Δημοκρατίας της Κορέας κατά την τελευταία πεντηκονταετία θεωρείται επιτυχημένο εγχείρημα. Το ΑΕγχΠ της χώρας αυξήθηκε από 2,36 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 1961 σε 1 411,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2014, φτάνοντας έτσι στο αποκορύφωμά του (6). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Κορέα κατόρθωσε να οικοδομήσει μια εξαιρετική τεχνολογική και βιομηχανική βάση, η οποία μπορεί να ανταγωνιστεί με οποιαδήποτε άλλη βιομηχανική δύναμη ανά τον κόσμο.

3.2.

Εντούτοις, παρά την εν λόγω πρόοδο, κατά την τελευταία πενταετία εξαπλώνεται στην κορεατική κοινωνία ένα κύμα κοινωνικών αιτημάτων των πολιτών και της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών για δικαιότερη κατανομή των οικονομικών ωφελημάτων μεταξύ όλων των κοινωνικών τάξεων. Εκτός από τα δικαιώματα των εργαζομένων, ανησυχίες έχουν εκφραστεί από τα ενδιαφερόμενα μέρη στην ΕΕ και την Κορέα σχετικά με την απουσία πραγματικού διαλόγου με τους πολίτες και κοινωνικού διαλόγου στη χώρα. Οι μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Σεούλ, στα τέλη του 2016 και στις αρχές του 2017, επιβεβαίωσαν αυτή την κατάσταση.

3.3.

Η εκλογή του προέδρου Moon Jae-in (7) θεωρείται ως η αρχή μιας νέας εποχής για τους κορεάτες εργαζόμενους, αγρότες, καταναλωτές και εργοδότες και πολλές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις δεσμεύσεις του νεοεκλεγέντος Προέδρου σχετικά με την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, ειδικά όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων, τους αξιοπρεπείς μισθούς και την ασφάλεια της εργασίας, καθώς και για την πρόθεσή του να εξετάσει την υπόθεση των φυλακισμένων συνδικαλιστών ηγετών (8).

4.   Ο μηχανισμός παρακολούθησης της κοινωνίας των πολιτών στο πλαίσιο του κεφαλαίου ΕΑΑ της ΣΕΣ ΕΕ-Κορέας

4.1.

Οι διατάξεις της νέας γενιάς συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών προβλέπουν την ύπαρξη συμβουλευτικού μηχανισμού της κοινωνίας των πολιτών. Στην περίπτωση της ΣΕΣ ΕΕ-Κορέας, ο μηχανισμός αυτός απαρτίζεται από δύο εσωτερικές συμβουλευτικές ομάδες, μία από την πλευρά της ΕΕ και μία από την πλευρά της Κορέας, οι οποίες επιβλέπουν την εκτέλεση της συμφωνίας και παρέχουν συστάσεις προς τα συμβαλλόμενα μέρη (9).

4.2.

Εκτός από την εσωτερική συμβουλευτική ομάδα που συστάθηκε από κάθε συμβαλλόμενο μέρος, η ΣΕΣ ΕΕ-Κορέας προβλέπει επίσης τη διοργάνωση φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών (10) μία φορά ανά έτος, όπου οι δύο εσωτερικές συμβουλευτικές ομάδες συναντώνται για να εργαστούν μαζί κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης και δύνανται, ενδεχομένως να προετοιμάσουν γνωμοδοτήσεις και συστάσεις.

4.3.

Η ΕΟΚΕ επικροτεί θερμά το γεγονός ότι η δυνατότητα αυτή δημιουργεί προστιθέμενη αξία σε σύγκριση με τις άλλες συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών. Οι εν λόγω κοινές συνεδριάσεις προβλέπονται ρητά στη Συμφωνία και το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη καταστεί συνήθης πρακτική θεωρείται λυπηρό.

4.4.

Η ΣΕΣ ΕΕ-Κορέας, η οποία συμφωνήθηκε το 2010, ήταν η πρώτη τέτοιου είδους ΣΕΣ της ΕΕ στην οποία περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο για το εμπόριο και την αειφόρο ανάπτυξη, αλλά και μηχανισμός παρακολούθησης της κοινωνίας των πολιτών. Αυτό αποτελεί άμεση απόρροια της ανακοίνωσης της Επιτροπής με θέμα «Η Ευρώπη στον κόσμο» (11), η οποία δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2006. Στην εν λόγω ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «όπως επιδιώκουμε την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή στο εσωτερικό, έτσι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να προαγάγουμε τις αξίες μας, καθώς και τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά μας πρότυπα και την πολιτισμική μας πολυμορφία σε όλο τον κόσμο» (12).

4.5.

Στη γνωμοδότησή της σχετικά με την προαναφερθείσα ανακοίνωση, η ΕΟΚΕ ζήτησε ειδικότερα τη συμπερίληψη κεφαλαίου ΕΑΑ σε κάθε μεταγενέστερη ΣΕΣ, παράλληλα με την ανάθεση ενεργού ρόλου παρακολούθησης στην κοινωνία των πολιτών (13).

4.6.

Με αφετηρία τη συμφωνία ΕΕ-Κορέας, συνήφθησαν επτά εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ που περιλαμβάνουν σε περίοπτη θέση ένα κεφάλαιο ΕΑΑ, ενώ πολλές άλλες τελούν εν αναμονή της επικύρωσής τους, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών με τον Καναδά, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία. Έκτοτε, η ΕΟΚΕ τάσσεται υπέρ της ενσωμάτωσης κεφαλαίων για το εμπόριο και την αειφόρο ανάπτυξη και σε αυτόνομες επενδυτικές συμφωνίες (14). Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι η θέσπιση των μηχανισμών αυτών αποτελεί ικανοποιητικό δείγμα σεβασμού των αξιών της ΕΕ, παρότι έχει έλθει πλέον η ώρα συνολικής επανεξέτασής (15) τους με βάση την έως τώρα εμπειρία.

4.7.

Συχνά, οι εν λόγω μηχανισμοί παρακολούθησης προσέφεραν την πρώτη δυνατότητα άμεσης επαφής της τοπικής κοινωνίας των πολιτών με την ΕΕ, πράγμα το οποίο πολλές φορές την ενδυνάμωσε σε βαθμό που ήταν αδιανόητος κατά το παρελθόν. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Κορέας, υπάρχουν σημαντικές κοινωνικές και πολιτιστικές διαφορές που απαιτούν χρόνο και προσπάθεια για την προσαρμογή και την επίτευξη σύγκλισης, αλλά και για την ανάπτυξη και την εδραίωση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας. Ως εκ τούτου, οι μηχανισμοί αυτοί ενδέχεται να απαιτήσουν πολύ χρόνο πριν από την πλήρη και αποτελεσματική λειτουργία τους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζονται ειδικά μέτρα ανάπτυξης ικανοτήτων.

4.8.

Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι και η ίδια διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και συμμετείχε εκτενώς στη θέσπιση των εν λόγω μηχανισμών, τόσο σε επίπεδο κρατών όσο και μέσω της γραμματείας της. Μπορεί δε να διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο όσον αφορά τη συγκεκριμένη πτυχή των διεθνών σχέσεων της ΕΕ.

4.9.

Οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εσωτερικής συμβουλευτικής ομάδας της ΕΕ το 2015, κατά το τέλος της πρώτης θητείας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο μηχανισμός προσέφερε ένα πρόσθετο δίαυλο διαλόγου και συνεργασίας με τους εταίρους της κοινωνίας των πολιτών σε θέματα σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις και την αειφόρο ανάπτυξη. Ο μηχανισμός εμπλούτισε επίσης με στοιχεία τον διάλογο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κυβερνητικών εκπροσώπων της χώρας εταίρου, χωρίς να αποκλείει ή να περιορίζει τις ανταλλαγές μέσω άλλων ήδη υφιστάμενων καναλιών. Παρά ταύτα, η ικανότητα του μηχανισμού να επιτυγχάνει επιτόπια απτά αποτελέσματα δεν έχει ακόμη επαληθευθεί.

4.10.

Η ΕΟΚΕ τονίζει εκ νέου ότι ο μηχανισμός χρειάστηκε χρόνο και προσπάθεια για να καταστεί πλήρως λειτουργικός. Το αρχικό σχέδιο επικεντρώθηκε στη σύσταση της εσωτερικής συμβουλευτικής ομάδας και του φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών και προϋπέθετε θεσμική οργάνωση και ανάπτυξη ικανοτήτων. Μόνο κατόπιν τούτων, τα μέλη της εσωτερικής συμβουλευτικής ομάδας από αμφότερες τις πλευρές είχαν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην κοινή κατανόηση της εντολής του μηχανισμού, της αντιπροσωπευτικότητας των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, της συμμετοχής στις εσωτερικές συμβουλευτικές ομάδες, των σχέσεων με το διακυβερνητικό όργανο (δηλαδή τη συμμετοχή των προέδρων των εσωτερικών συμβουλευτικών ομάδων στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπορίου και Αειφόρου Ανάπτυξης), καθώς και των προς συζήτηση θεμάτων κ.λπ.

4.11.

Ο διάλογος αναπτύχθηκε σταδιακά ώστε να καλύψει μια σειρά θεμάτων και ενσωματώθηκαν ορισμένες νέες πτυχές, όπως η συμμετοχή εκπροσώπου της ΔΟΕ στις συζητήσεις σχετικά με τα εργασιακά πρότυπα. Εγκαινιάστηκαν κοινά σχέδια για θέματα κοινού ενδιαφέροντος (όπως το σχέδιο υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή και το σύστημα εμπορίας εκπομπών με την Κορέα, αλλά και ένα ακόμη σχέδιο σχετικά με τη σύμβαση αριθ. 111 της ΔΟΕ) και διοργανώθηκαν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως διάφορα εργαστήρια για την ανταλλαγή πληροφοριών και κοινών πρακτικών με δυνατότητα συμμετοχής εκπροσώπων και άλλων συναφών οργανώσεων και ιδρυμάτων πέραν των εσωτερικών συμβουλευτικών ομάδων και της κοινωνίας των πολιτών. Κατόπιν αιτήματος της κορεατικής πλευράς, διοργανώθηκε σεμινάριο, τον Φεβρουάριο του 2017, το οποίο κάλυψε τα εθνικά σχέδια δράσης για την ΕΚΕ, τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ενώ δημιουργήθηκαν εθνικά σημεία επαφής βάσει των κατευθυντήριων γραμμών του ΟΟΣΑ για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις.

4.12.

Αναπτύσσεται συνεργασία και διάλογος με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και με άλλα όργανα της ΕΕ, ιδίως με την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ, τα οποία ενημερώνουν τακτικά την εσωτερική συμβουλευτική ομάδα της ΕΕ σχετικά με την εφαρμογή του κεφαλαίου ΕΑΑ της ΣΕΣ ΕΕ-Κορέας.

4.13.

Οι σχέσεις με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Σεούλ διατηρήθηκαν και κρίθηκε σημαντικό να διαθέτει η αντιπροσωπεία την απαιτούμενη ικανότητα και εμπειρογνωμοσύνη για την παρακολούθηση θεμάτων που σχετίζονται με το εμπόριο και την αειφόρο ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, η ΕΟΚΕ συνιστά θερμά τη δημιουργία ειδικής θέσης στην αντιπροσωπεία, ειδικά εστιασμένης σε θέματα εμπορίου και αειφόρου ανάπτυξης.

4.14.

Όσον αφορά την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων, η ΕΟΚΕ είναι της γνώμης ότι χρειάζεται ακόμη να διασφαλιστεί η σοβαρή συνεκτίμηση και παρακολούθηση των συστάσεων που παρέχονται από τον μηχανισμό της κοινωνίας των πολιτών από κάθε συμβαλλόμενο μέρος. Ομοίως, υπάρχει επείγουσα ανάγκη συζήτησης και επίτευξης κοινής συμφωνίας σχετικά με τις συνθήκες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη χρήση της κυβερνητικής διαδικασίας διαβούλευσης που προβλέπεται στο άρθρο 13.14 παράγραφος 1 της ΣΕΣ ΕΕ-Κορέας (16).

4.15.

Σύμφωνα με τους όρους της ΣΕΣ, οι εσωτερικές συμβουλευτικές ομάδες θα πρέπει να περιλαμβάνουν ανεξάρτητες αντιπροσωπευτικές οργανώσεις, με ισορροπημένη συμμετοχή των ενδιαφερομένων που εκπροσωπούν και τις τρεις εκφάνσεις της αειφόρου ανάπτυξης.

4.16.

Η εν λόγω συμμετοχή από την πλευρά της ΕΕ θα πρέπει να περιλαμβάνει κεντρικές ευρωπαϊκές οργανώσεις, καθώς και οργανώσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ή εμπειρία στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων ή της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και του ενδιαφερόμενου τρίτου μέρους ή οργανώσεις που διαθέτουν συνεργαζόμενες οργανώσεις, παραρτήματα ή τοπικά γραφεία στην εν λόγω χώρα-εταίρο. Θα πρέπει επίσης να γίνεται καλύτερη χρήση της τεχνογνωσίας και των πληροφοριών που διατίθενται μέσω των συμμετεχουσών οργανώσεων της ΕΕ ή των οργανώσεων που είναι μέλη τους.

4.17.

Η ΕΟΚΕ συνιστά θερμά να είναι κάθε εσωτερική συμβουλευτική ομάδα σε θέση να συζητά θέματα που αφορούν την κοινωνία των πολιτών ή την αειφόρο ανάπτυξη (δηλαδή την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ανάπτυξη ή την προστασία του περιβάλλοντος, τις υγειονομικές και φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις ή θέματα σχετικά με τις ΜΜΕ), συμπεριλαμβανομένων των κυριότερων επιπτώσεων που προκύπτουν από τα μέτρα εφαρμογής.

4.18.

Λόγω του αυξανόμενου αριθμού εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ που τίθενται σε ισχύ και της επακόλουθης αριθμητικής αύξησης των μηχανισμών παρακολούθησης της κοινωνίας των πολιτών, η ΕΟΚΕ προτρέπει την Επιτροπή να διασφαλίσει επειγόντως τη διάθεση των κονδυλίων που είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική λειτουργία των εν λόγω μηχανισμών. Όσον αφορά ειδικότερα τη ΣΕΣ ΕΕ-Κορέας, κρίνεται σκόπιμο να προβλεφθούν κονδύλια για αιτιολογημένες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της πραγματοποίησης εργασιών ανάλυσης ή της διοργάνωσης εργαστηρίων, στο πλαίσιο των κοινών ετήσιων συνεδριάσεων με την εσωτερική συμβουλευτική ομάδα της Κορέας.

4.19.

Η ΕΟΚΕ ζητεί επίσης η πάγια πρακτική διεξαγωγής του φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών παράλληλα με την ετήσια συνεδρίαση της ΕΕΑΑ να καταστεί μόνιμο χαρακτηριστικό γνώρισμα, αποδεκτό από όλες τις πλευρές. Θα πρέπει επίσης να προβλεφθεί η συμμετοχή και των δύο προέδρων των εσωτερικών συμβουλευτικών ομάδων στις συνεδριάσεις της επιτροπής εμπορικών συναλλαγών και αειφόρου ανάπτυξης ΕΕ-Κορέας.

4.20.

Η ΕΟΚΕ επικροτεί την ισχυρή υποστήριξη που παρέχεται από τη Γενική Διεύθυνση Εμπορίου (ΓΔ TRADE) στο επίμονο αίτημα της εσωτερικής συμβουλευτικής ομάδας της ΕΕ για ισορροπημένη συμμετοχή στην κορεατική εσωτερική συμβουλευτική ομάδα, η οποία να αντικατοπτρίζει τις διατάξεις της συμφωνίας. Κατόπιν τούτου, η σύνθεση της κορεατικής εσωτερικής συμβουλευτικής ομάδας τροποποιήθηκε το 2014 κατά τρόπο που βελτιώνει την ισορροπία μεταξύ των τριών υποομάδων, παρότι εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες όσον αφορά την ανεπαρκή εμπειρογνωμοσύνη και εκπροσώπηση των επιχειρήσεων στην κορεατική εσωτερική συμβουλευτική ομάδα.

4.21.

Η ΕΟΚΕ κρίνει επίσης αναγκαίο να διερευνηθεί καλύτερα το ζήτημα της αποτελεσματικής κοινοποίησης των δραστηριοτήτων της εσωτερικής συμβουλευτικής ομάδας, όχι μόνο σε άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και στα άλλα όργανα της ΕΕ (ιδίως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), κυρίως με σκοπό την προσέλκυση μεγαλύτερου ενδιαφέροντος στις εργασίες της εσωτερικής συμβουλευτικής ομάδας της ΕΕ και την ενθάρρυνση της μελλοντικής συμμετοχής και άλλων οργανώσεων.

5.   Ευκαιρίες και προκλήσεις για τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο της ΣΕΣ ΕΕ-Κορέας

5.1.

Σε έρευνα με θέμα την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, η οποία διενεργήθηκε από το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο το 2016 στην Κορέα, καταδεικνύεται ότι η Κορέα είναι και θα παραμείνει μια σημαντική αγορά για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Η βιομηχανία αναμένει ότι η αναθεώρηση των κανόνων και των κανονισμών θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ελευθερία δράσης και λιγότερο πολύπλοκες διαδικασίες κατά την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κορέα. Η επιλεκτική εφαρμογή των κανονιστικών διατάξεων και το απρόβλεπτο νομοθετικό περιβάλλον συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών θεμάτων στα οποία εκτιμάται ότι προσκρούει η ομαλή άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Κορέα (17).

5.2.

Ευρωπαϊκές επιχειρηματικές οργανώσεις (18) θεωρούν ότι το ποσοστό χρησιμοποίησης των δασμολογικών προτιμήσεων μπορεί να βελτιωθεί με την ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων (ιδίως των ΜΜΕ) σχετικά με τις ευκαιρίες που προσφέρει η ισχύουσα ΣΕΣ, αλλά και μέσω των εξής:

μειωμένων δασμολογικών και μη δασμολογικών φραγμών για τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ,

διευκόλυνσης του εμπορίου, μεταξύ άλλων όσον αφορά τον εκτελωνισμό, τον ανταγωνισμό και τις δημόσιες συμβάσεις,

απόλυτης κάλυψης, πλήρους αμοιβαιότητας και αποτελεσματικής πρόσβασης στην αγορά για τα βιομηχανικά προϊόντα,

μεγιστοποίησης των δυνατοτήτων επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερομένων ευρωπαίων και κορεατών εταίρων.

5.3.

Οι ΜΜΕ της ΕΕ (ιδίως όσες δεν περιλαμβάνονται στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας) ζητούν την επανεξέταση των εμπορικών στατιστικών διότι τα υπάρχοντα σύνολα δεδομένων δεν παρέχουν σαφή εικόνα των έμμεσων εξαγωγών και δεν είναι σε θέση να βοηθήσουν στον εντοπισμό νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και στην αξιολόγηση των εμπορικών εξελίξεων σε διάφορους τομείς. Η πρότασή τους συνίσταται στη μετάβαση από τις στατιστικές ακαθάριστων εμπορικών συναλλαγών στις εμπορικές στατιστικές βάσει προστιθέμενης αξίας.

5.4.

Η προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και η καταπολέμηση της παραποίησης/απομίμησης αποτελεί επίσης βασικό ζήτημα για την ΕΕ και την Κορέα, ιδίως στους κλάδους του πολιτισμού και της δημιουργικότητας: κινηματογράφος, μόδα, βιντεοπαιχνίδια, έξυπνα υφάσματα, μουσική κ.λπ. Είναι επομένως σημαντικό να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην εφαρμογή της ΣΕΣ σε συναφή θέματα. Ορισμένες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες οργανώσεις έχουν επισημάνει την ύπαρξη δυσκολιών στην Κορέα όσον αφορά την αποτελεσματική προστασία και εκμετάλλευση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Πιο συγκεκριμένα, υπήρξαν αναφορές σχετικά με την ανεπαρκή διασφάλιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των εταιρειών μόδας και ειδών πολυτελείας ή της πλήρους άσκησης των δικαιωμάτων δημόσιας εκτέλεσης των παραγωγών, ερμηνευτών και δημιουργών στον χώρο της μουσικής (19).

5.5.

Το πρωτόκολλο της Unesco του 2005 έχει ενσωματωθεί στην παρούσα ΣΕΣ και αναμένεται να προσφέρει επαρκείς εγγυήσεις για την αξιοποίηση της πολιτισμικής πολυμορφίας, μέσω της αποτελεσματικής προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και της προώθησης ισορροπημένων εμπορικών συναλλαγών προϊόντων και υπηρεσιών προερχόμενων από τους κλάδους του πολιτισμού και της δημιουργικότητας της ΕΕ και της Κορέας. Ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες θεωρούν απαραίτητο να βελτιωθεί η συνεργασία και ο διάλογος στον εν λόγω τομέα προκειμένου να αποφευχθεί η μονομερής επιβολή τυχόν προστατευτικών μέτρων στο πλαίσιο του ολοένα και εντονότερου παγκόσμιου ανταγωνισμού για την προώθηση του ιδίου περιεχομένου (ιδίως στα μέσα ενημέρωσης και τον κινηματογράφο).

5.6.

Τα ευρωπαϊκά γεωργικά και μεταποιημένα προϊόντα διατροφής έχουν καλή φήμη στους κορεάτες καταναλωτές και, ως εκ τούτου, η ΕΕ πραγματοποιεί σημαντικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην κορεατική αγορά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταβάλει ορισμένες προσπάθειες για την προώθηση των προϊόντων της ΕΕ στην Κορέα, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πολύ περισσότερα για τη μεγιστοποίηση του δυναμικού αυτής της προνομιακής εμπορικής σχέσης.

5.7.

Οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ στην Κορέα έχουν αυξηθεί ταχύτατα τα τελευταία χρόνια και ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2016. Η Κορέα κατατάσσεται 13η μεταξύ των σημαντικότερων εμπορικών εταίρων της ΕΕ όσον αφορά τα γεωργικά προϊόντα διατροφής (20). Η ΣΕΣ ΕΕ-Κορέας έχει εξαλείψει τους δασμούς για όλα σχεδόν τα γεωργικά προϊόντα της ΕΕ. Για ορισμένα προϊόντα εισήχθησαν δασμολογικές ποσοστώσεις. Η αμοιβαία αναγνώριση ορισμένων γεωγραφικών ενδείξεων είναι επίσης σημαντική για την τόνωση των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής μεταξύ της ΕΕ και της Κορέας.

5.8.

Λόγω των προβλημάτων που ανέκυψαν στον γεωργικό τομέα της ΕΕ μετά τη ρωσική απαγόρευση, αλλά και των περιορισμών που επέβαλε η Κίνα στις εξαγωγές της Κορέας ως κυρώσεις για την ανάπτυξη των αμυντικών συστημάτων THAAD, τόσο η ΕΕ όσο και η Κορέα χρειάζονται πρόσβαση σε νέες αγορές και η ΣΕΣ ΕΕ-Κορέας έχει ήδη αποδειχθεί αμοιβαία επωφελής στην προκειμένη περίπτωση.

6.   Επίδραση της ΣΕΣ ΕΕ-Κορέας στα εργασιακά πρότυπα, στις εργασιακές σχέσεις και γενικότερα στην ποιότητα του κοινωνικού διαλόγου και του διαλόγου με τους πολίτες

6.1.

Το κεφάλαιο ΕΑΑ επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις των συμβαλλομένων μερών έναντι των συμβάσεων της ΔΟΕ και καθιερώνει έναν εποπτικό και συμβουλευτικό μηχανισμό της κοινωνίας των πολιτών για την εποπτεία της εφαρμογής της ΣΕΣ και τη διατύπωση συστάσεων. Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν επικυρώσει και τις οκτώ θεμελιώδεις συμβάσεις της ΔΟΕ, ενώ η Δημοκρατία της Κορέας έχει επικυρώσει τέσσερις. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι χώρες που δεν έχουν επικυρώσει τις εν λόγω συμβάσεις της ΔΟΕ αποτελούν μειονότητα (21).

6.2.

Στην Κορέα υπάρχουν διάφορες ελεύθερες οικονομικές ζώνες (EOZ) (22) και ζώνες ελεύθερων συναλλαγών (ΖΕΣ) (23). Μεταξύ άλλων κινήτρων, οι ζώνες προσφέρουν κάποιες εξαιρέσεις από την εθνική εργατική και περιβαλλοντική νομοθεσία. Παραδείγματος χάρη, οι εταιρείες που απασχολούν περισσότερους από 300 εργαζόμενους απαλλάσσονται από την υποχρέωση να προσλαμβάνουν άτομα με αναπηρία, τα οποία διαφορετικά θα αντιπροσώπευαν τουλάχιστον το 2 % του εργατικού δυναμικού τους, ή να προβλέπουν τη δυνατότητα χορήγησης άδειας μετ’ αποδοχών, η οποία υποδεικνύεται συνήθως ως «εβδομαδιαία ανάπαυση».

6.3.

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι οι απαλλαγές αυτές, τόσο ως προς τη φύση όσο και ως προς τον σκοπό τους, παραβιάζουν το άρθρο 13.7 της ΣΕΣ ΕΕ-Κορέας το οποίο ορίζει ότι «[α] Τα συμβαλλόμενα μέρη δεν αποδυναμώνουν ούτε περιορίζουν την περιβαλλοντική ή την εργασιακή προστασία που παρέχει η νομοθεσία τους με σκοπό να ενθαρρύνουν το εμπόριο ή τις επενδύσεις, απαλλάσσοντας ή αποκλίνοντας από αυτήν ή προσφέροντας απαλλαγές ή αποκλίσεις από τους νόμους, τις κανονιστικές ρυθμίσεις ή τα πρότυπα, κατά τρόπο ο οποίος επηρεάζει τις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές ή επενδύσεις».

6.4.

Η εσωτερική συμβουλευτική ομάδα της ΕΕ και το ετήσιο φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών έχουν θίξει πολύ συχνά τα εν λόγω ζητήματα κατά την περίοδο 2012-2017 και έχουν επανειλημμένα ζητήσει την επιτάχυνση της επικύρωσης των θεμελιωδών συμβάσεων της ΔΟΕ. Κατόπιν πρωτοβουλίας της εσωτερικής συμβουλευτικής ομάδας της ΕΕ, το φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών (CSF) ΕΕ-Κορέας επιδίωξε να παρακολουθήσει την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 13.4.3, σύμφωνα με την οποία «τα μέρη θα καταβάλλουν συνεχείς και επίμονες προσπάθειες» με σκοπό την επικύρωση των θεμελιωδών και επικαιροποιημένων συμβάσεων της ΔΟΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε το ζήτημα αυτό στην κυβέρνηση της Κορέας.

6.5.

Τον Ιούνιο του 2015, η κυβέρνηση της Κορέας απάντησε ότι «Για τις μη κυρωθείσες θεμελιώδεις συμβάσεις, ορισμένες από τις διατάξεις τους δεν συνάδουν με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία και κατάσταση, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει τη δημιουργία συνθηκών επικύρωσης στην Κορέα». Η απάντηση της κυβέρνησης συνεχίζεται ως εξής: «Εφόσον οι νόμοι και τα συστήματα μιας χώρας, ιδιαίτερα η εργατική νομοθεσία, πρέπει να αντανακλούν τα μοναδικά από κοινωνικής και οικονομικής άποψης χαρακτηριστικά της και να βασίζονται σε τριμερείς συμφωνίες, δεν είναι εύκολη η βελτίωση της εσωτερικής νομοθεσίας και των συστημάτων μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα». Τα παραπάνω δεν συνάδουν με τις διατάξεις του άρθρου 13.4.3 ούτε και με το κεφάλαιο ΕΑΑ, γενικότερα.

6.6.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2015, το φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών προέβη σε δήλωση με την οποία εξέφρασε «την απογοήτευσή του για την απουσία προόδου και συγκεκριμένων μέτρων, ιδίως όσον αφορά την επικύρωση και την αποτελεσματική εφαρμογή των θεμελιωδών συμβάσεων της ΔΟΕ και παρότρυνε τα συμβαλλόμενα μέρη να ανανεώσουν τις προσπάθειές τους προς αυτή την κατεύθυνση».

6.7.

Η ΕΟΚΕ προτρέπει την Επιτροπή να ξεκινήσει επίσημες διαβουλεύσεις με την κορεατική κυβέρνηση, όπως ζητείται από την εσωτερική συμβουλευτική ομάδα της ΕΕ στις επιστολές της προς τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα εμπορίου (κ. De Gucht τον Ιανουάριο του 2014 και κ. Malmström τον Δεκέμβριο του 2016) και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ψήφισμά του της 18ης Μαΐου 2017 (24). Οι διαβουλεύσεις θα ξεκινούσαν με επίκεντρο τη μη κύρωση των συμβάσεων της ΔΟΕ εκ μέρους της Κορέας και θέματα σχετικά με την παραβίαση από την Κορέα των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, όπως ορίζονται στο κεφάλαιο ΕΑΑ της ΣΕΣ.

6.8.

Στο μέλλον, είναι σημαντικό να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κορέας και των κοινωνικών εταίρων, παραδείγματος χάρη, μέσω περισσότερων θεματικών σχεδίων χρηματοδοτούμενων και υλοποιούμενων από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΟΚΕ και τη ΔΟΕ. Εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων και άλλων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην Κορέα και την ΕΕ, οι οποίοι συμμετέχουν στις δύο εσωτερικές συμβουλευτικές ομάδες, πρέπει να έχουν άμεση ανάμειξη στην υλοποίηση των εν λόγω σχεδίων.

7.   Περιβαλλοντική προστασία και προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης

7.1.

Η ισχύουσα ΣΕΣ επιβεβαιώνει εκ νέου τις δεσμεύσεις των κρατών μελών της ΕΕ έναντι των πολυμερών περιβαλλοντικών συμφωνιών που έχουν προσυπογράψει, όπως η σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές μεταβολές και η Συμφωνία του Παρισιού, η σύμβαση για τη βιοποικιλότητα (CBD) και η σύμβαση CITES για το διεθνές εμπόριο των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας.

7.2.

Από το 2015, η Κορέα διαθέτει δικό της σύστημα εμπορίας των εθνικών εκπομπών (KETS), το πρώτο πρόγραμμα αυτού του είδους που εφαρμόζεται στην Ανατολική Ασία. Το KETS καλύπτει περίπου 525 από τους σημαντικότερους υπεύθυνους για τις εκπομπές της χώρας, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 68 % των εθνικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Το KETS καλύπτει τις άμεσες εκπομπές έξι αερίων του Πρωτοκόλλου του Κιότο, καθώς και έμμεσες εκπομπές λόγω κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η Δημοκρατία της Κορέας προτίθεται να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 37 % σε σχέση με το σενάριο διατήρησης της υφιστάμενης κατάστασης έως το 2030 (σύμφωνα με την εθνικά καθορισμένη πρόθεση συνεισφοράς που υποβλήθηκε στη UNFCCC). Το ποσοστό αυτό ισοδυναμεί με μείωση κατά 22 % σε σύγκριση με τα επίπεδα εκπομπών του 2012 (25). Στις 8 Ιουλίου 2016, η ΕΕ δρομολόγησε σχέδιο συνεργασίας με τη Δημοκρατία της Κορέας, ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, για να στηρίξει την εφαρμογή του KETS. Το σχέδιο αυτό θα διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, η χρηματοδότησή του εξασφαλίζεται από το μέσο εξωτερικών εταιρικών σχέσεων της ΕΕ, με εισφορά σε είδος από την κυβέρνηση της Κορέας, και η διαχείρισή του εμπίπτει στην κοινή αρμοδιότητα της ΕΕ και του υπουργείου Στρατηγικής και Οικονομικών της Κορέας (26).

7.3.

Ο τέως πρόεδρος κ. Lee Myung Baek εγκαινίασε μια κυβερνητική πρωτοβουλία με την ονομασία «Πράσινη Ανάπτυξη». Στις 27-28 Οκτωβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ το 19ο φόρουμ για την οικολογική καινοτομία στο πλαίσιο της συνεργασίας ΕΕ-Κορέας σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Από το 2006, τα ευρωπαϊκά φόρουμ για την οικολογική καινοτομία φέρνουν σε επαφή ειδικούς προερχόμενους από διάφορους κλάδους: θετικούς επιστήμονες, μηχανολόγους, πολιτικούς, οικονομολόγους, εκπροσώπους ΜΚΟ, πανεπιστημιακούς και επιχειρηματίες. Το φόρουμ διερεύνησε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες στον τομέα της οικολογικής καινοτομίας και άντλησε γνώσεις σχετικά τις πιο πρόσφατες τάσεις της κυκλικής οικονομίας, με ιδιαίτερη εστίαση στα καινοτόμα υλικά και προϊόντα (27).

7.4.

Στο πλαίσιο των συμβουλευτικών μηχανισμών που θεσπίστηκαν από τη ΣΕΣ ΕΕ-Κορέας, οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής και της κορεατικής κοινωνίας των πολιτών εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εστίαση της προσοχής στα θέματα που σχετίζονται με την υλοποίηση των ΣΒΑ και της συμφωνίας του Παρισιού. Η ΕΟΚΕ είναι πεπεισμένη ότι τόσο η εσωτερική συμβουλευτική ομάδα όσο και το φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών συνιστούν αποτελεσματικά και αντιπροσωπευτικά μέσα που μπορούν να συνδράμουν τα ευρωπαϊκά όργανα στις προσπάθειες που καταβάλλουν για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας στους τομείς της αειφόρου ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.

Βρυξέλλες, 18 Οκτωβρίου 2017.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Γιώργος ΝΤΆΣΗΣ


(1)  Συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και της Δημοκρατίας της Κορέας, αφετέρου, ΕΕ L 127 της 14.5.2011 http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=OJ:L:2011:127:FULL&from=EL

(2)  Οι εσωτερικές συμβουλευτικές ομάδες για την αειφόρο ανάπτυξη (περιβάλλον και εργασία) συστάθηκαν βάσει του άρθρου 13.12 και είναι επιφορτισμένες με την παροχή συμβουλών σχετικά με την εφαρμογή του κεφαλαίου για το Εμπόριο και την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ).

(3)  Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

(4)  Αξιολόγηση της εφαρμογής της Συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και της Δημοκρατίας της Κορέας, Ενδιάμεση τεχνική έκθεση — http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2017/june/tradoc_155673.pdf

(5)  Εργαστήρια με τα ενδιαφερόμενα μέρη στη Σεούλ (30 Νοεμβρίου 2016) και στις Βρυξέλλες (23 Μαρτίου 2017) στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου 111 της ΔΟΕ μεταξύ Κορέας και ΕΕ και σεμινάριο της ΔΟΕ στις Βρυξέλλες (6 Δεκεμβρίου 2016) με θέμα «Αξιολόγηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας στις εμπορικές συμφωνίες: σχεδιασμός, υλοποίηση και συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών».

(6)  http://www.tradingeconomics.com/south-korea/gdp

(7)  Ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κορέας εξελέγη τον Μάιο του 2017 για να αντικαταστήσει την πρόεδρο Park-Geun-hye, η οποία προσήχθη σε δίκη τον Δεκέμβριο του 2016 με την κατηγορία της δωροδοκίας και της κατάχρησης εξουσίας.

(8)  https://www.ituc-csi.org/korea-president-moon-and-a-new-era?lang=en

(9)  Συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Κορέας, άρθρο 13.12.

(10)  Ό.π., άρθρο 13.13.

(11)  COM(2006) 567 τελικό.

(12)  Ό.π., σημείο 3.1 iii).

(13)  ΕΕ C 211, της 19.8. 2008, σ. 82.

(14)  ΕΕ C 268, της 14.8. 2015, σ. 19.

(15)  ΕΕ C 264, της 20.7.2016, σ. 123.

(16)  «Ένα συμβαλλόμενο μέρος μπορεί να ζητήσει διαβουλεύσεις με το άλλο συμβαλλόμενο μέρος σχετικά με θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που εμπίπτουν στο παρόν κεφάλαιο, καθώς και για την επικοινωνία με την (τις) εσωτερική(-ές) συμβουλευτική(-ές) ομάδα(-ες) που αναφέρεται στο άρθρο 13.12, διαβιβάζοντας γραπτό αίτημα στο σημείο επαφής του άλλου συμβαλλόμενου μέρους».

(17)  European Business in Korea: Business Confidence Survey 2016, European Chamber (Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Κορέα: Έρευνα με θέμα την επιχειρηματική εμπιστοσύνη 2016, Ευρωπαϊκό Επιμελητήριο), https://ecck.eu/wp-content/uploads/2017/01/Business-Confidence-Survey-2016.pdf

(18)  Τοποθέτηση της Business Europe σχετικά με τη ΣΕΣ ΕΕ-Κορέας: https://www.businesseurope.eu/sites/buseur/files/media/imported/2007-01113-EN.pdf

(19)  IFPI Comments on Partial Amendment of Copyright act in South Korea (Παρατηρήσεις της IFPI για τη μερική τροποποίηση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων στη Νότια Κορέα): https://opennet.or.kr/wp-content/uploads/2013/04/IFPI-Comments-on-Partial-Amendment-of-Copyright-Act-in-South-Korea-March-20131.pdf

(20)  https://ec.europa.eu/agriculture/sites/agriculture/files/trade-analysis/statistics/outside-eu/countries/agrifood-south-korea_en.pdf

(21)  Θεμελιώδεις συμβάσεις της ΔΟΕ που δεν έχουν κυρωθεί από τη Δημοκρατία της Κορέας: η σύμβαση του 1930 αριθ. 29 για την αναγκαστική εργασία· η σύμβαση του 1948 αριθ. 87 για την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και την προστασία του συνδικαλιστικού δικαιώματος· η σύμβαση του 1949 αριθ. 98 για το συνδικαλιστικό δικαίωμα και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις· η σύμβαση του 1957 αριθ. 105 για την κατάργηση της αναγκαστικής εργασίας.

(22)  http://www.fez.go.kr/global/en/index.do

(23)  http://english.motie.go.kr/en/tp/alltopiccs/bbs/bbsView.do?bbs_cd_n=3&bbs_seq_n=12

(24)  Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 18ης Μαΐου 2017 σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Κορέας (2015/2059(INI)) (http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P8-TA-2017-0225+0+DOC+XML+V0//EL).

(25)  Διεθνής σύμπραξη για δράση στον τομέα του διοξειδίου του άνθρακα, 9 Ιανουαρίου 2017, Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της Κορέας.

(26)  http://ec.europa.eu/clima/news/articles/news_2016070801_en

(27)  http://ec.europa.eu/environment/archives/ecoinnovation2015/2nd_forum/index_en.html


Top