Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010AE1368

    Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, όσον αφορά τη διάρκεια της υποχρεωτικής εφαρμογής ενός κατώτατου κανονικού συντελεστή» COM(2010) 331 τελικό — 2010/0179 (CNS)

    ΕΕ C 51 της 17.2.2011, p. 67–68 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    17.2.2011   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 51/67


    Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, όσον αφορά τη διάρκεια της υποχρεωτικής εφαρμογής ενός κατώτατου κανονικού συντελεστή»

    COM(2010) 331 τελικό — 2010/0179 (CNS)

    2011/C 51/13

    Εισηγητής: ο κ. Edgardo IOZIA

    Στις 24 Ιουνίου 2010, και σύμφωνα με το άρθρο 113 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής σχετικά με την:

    Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, όσον αφορά τη διάρκεια της υποχρεωτικής εφαρμογής ενός κατώτατου κανονικού συντελεστή

    COM(2010) 331 τελικό — 2010/0179 (CNS).

    Στις 13 Ιουλίου 2010 το Προεδρείο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής ανέθεσε στο ειδικευμένο τμήμα «Οικονομική και Νομισματική Ένωση, οικονομική και κοινωνική συνοχή» την προετοιμασία των σχετικών εργασιών.

    Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα των εργασιών, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, όρισε ως γενικό εισηγητή τον κ. IOZIA, κατά την 466η σύνοδο ολομέλειας της 21ης Οκτωβρίου 2010, και υιοθέτησε ομόφωνα την ακόλουθη γνωμοδότηση.

    1.   Περίληψη και παρατηρήσεις της ΕΟΚΕ

    1.1

    Η ΕΟΚΕ αναγνωρίζει ότι πρέπει να παραταθεί, ίσως για τελευταία φορά, για πέντε ακόμη έτη το αποκαλούμενο μεταβατικό καθεστώς, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2010, το οποίο έχει εγκριθεί από το μακρινό 1992 όσον αφορά την εφαρμογή του κατώτατου κανονικού συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος έχει οριστεί στο 15 %. Τάσσεται δε υπέρ της υιοθέτησης της προτεινόμενης οδηγίας.

    1.2

    Η μη παράταση, θα μπορούσε πράγματι να οδηγήσει σε περαιτέρω στρεβλωτικές επιπτώσεις στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Ήδη η διαφορά μεταξύ των διαφόρων συστημάτων κανονικών συντελεστών που υπάρχουν στην Ευρώπη είναι της τάξεως των 10 ποσοστιαίων μονάδων. Από 15 % στην Κύπρο και το Λουξεμβούργο έως 25 % στη Δανία, στην Ουγγαρία και στη Σουηδία. Η Επιτροπή, δικαίως, έχει προτείνει ήδη δύο φορές την εισαγωγή ενός μέγιστου ορίου, αλλά το Συμβούλιο δεν συμφώνησε, δεδομένου ότι για το ζήτημα αυτό οι Συνθήκες προβλέπουν ομοφωνία.

    1.3

    Η ΕΟΚΕ επικροτεί πλήρως την απόφαση της Επιτροπής να εκπονήσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, μια Πράσινη Βίβλο σχετικά με τη νέα στρατηγική του ΦΠΑ και τη δυνατότητα μιας σταδιακής εναρμόνισης των συντελεστών. Η ΕΟΚΕ ελπίζει ότι, αφού θα της ζητηθεί η γνώμη της για την Πράσινη Βίβλο, να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό η πλήρης εναρμόνιση του ευρωπαϊκού φορολογικού συστήματος και να εκλείψει οριστικά το μεταβατικό καθεστώς.

    1.4

    Η ΕΟΚΕ, σε πολλές σχετικές με το θέμα αυτό γνωμοδοτήσεις της έχει υποστηρίξει την ανάγκη να επιτευχθεί ένα απλό εναρμονισμένο σύστημα έμμεσης φορολογίας, με τη μείωση του διοικητικού φόρτου, με εμφανή οφέλη για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, το οποίο να εξασφαλίζει την δίκαιη φορολόγηση και σίγουρα έσοδα για τα δημόσια οικονομικά, να μειώνει τον κίνδυνο της φοροδιαφυγής, και να συμβάλει στην ανάπτυξη και στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς.

    1.5

    Η ΕΟΚΕ έχει επίγνωση του γεγονότος ότι η διατήρηση της ομοφωνίας για τα φορολογικά θέματα έχει υπονομεύσει τη δυνατότητα ταχείας έγκρισης του οριστικού καθεστώτος για τη φορολόγηση στη χώρα προέλευσης. Η έλλειψη συμφωνίας κατά την τροποποίηση των Συνθηκών συνεπάγεται επώδυνη επιμήκυνση του χρόνου λήψεως αποφάσεων επί του θέματος. Σαράντα τρία έτη από την έναρξη της πορείας για ένα ευρωπαϊκό σύστημα έμμεσης φορολογίας, δεν έχει αλλάξει τίποτα εξαιτίας της αρχής της ομοφωνίας.

    1.6

    «Είναι ανάρμοστο για τα κράτη μέλη το γεγονός ότι μία έννοια που είχε γίνει δεκτή καταρχήν εδώ και 33 χρόνια να μην έχει ακόμα τεθεί σε εφαρμογή. Η ιστορία της νομοθεσίας περί ΦΠΑ στην Ευρώπη αποτελεί έναν κατάλογο αποτυχίας, όχι από πλευράς της Επιτροπής, της οποίας είναι επαινετές οι ακατάπαυστες προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να βελτιώσει την κατάσταση, αλλά από πλευράς κρατών μελών που ματαιώνουν διαρκώς τις προσπάθειες αυτές» (1). Τα λόγια αυτά τα είχε χρησιμοποιήσει η ΕΟΚΕ το 2001: δυστυχώς και σήμερα παραμένουν επίκαιρα!

    1.7

    Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι επείγει η υιοθέτηση ενός νέου συστήματος φορολόγησης που να εξασφαλίζει: αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ώστε να επιφέρει αύξηση των εσόδων των κρατών μελών και της Ένωσης, μείωση των διοικητικών δαπανών και ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς.

    2.   Ιστορικό

    2.1

    Το Συμβούλιο κατόπιν προτάσεως της Επιτροπής και μετά από διαβούλευση με το ΕΚ και την ΕΟΚΕ ορίζει ομόφωνα το όριο του συντελεστή ΦΠΑ σύμφωνα με το άρθρο 12, §3 α) της οδηγίας 77/388/ΕΟΚ.

    2.2

    Χωρίς την απαραίτητη ομοφωνία, η Επιτροπή αναγκάστηκε να προβεί σε τέσσερις παρατάσεις με βάση το μόνο αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε με ομοφωνία, δηλαδή τον κατώτατο συντελεστή 15 % που ορίζει η οδηγία 92/77/ΕΟΚ. Όλες οι προτάσεις που αποσκοπούσαν στην επίτευξη μιας οριστικής φορολογικής εναρμόνισης δεν κατάφεραν ποτέ να τύχουν της αναγκαίας ομοφωνίας.

    3.   Η πρόταση της Επιτροπής

    3.1

    Ενόψει της επικείμενης λήξης της προθεσμίας στις 31 Δεκεμβρίου 2010 που προβλέπει η οδηγία 2006/112/ΕΚ η Επιτροπή προτείνει τη νιοστή παράταση που ορίζει ότι ο κανονικός συντελεστής δεν μπορεί να είναι κατώτερος του 15 % από 1ης Ιανουαρίου 2011 έως 31 Δεκεμβρίου 2015.

    3.2

    Η Επιτροπή, στο σημείο 9 της υπό εξέταση πρότασης, προβλέπει να δημοσιεύσει σύντομα μια Πράσινη Βίβλο σχετικά με μια νέα στρατηγική στον τομέα του ΦΠΑ που θα αποτελέσει το έναυσμα διαβουλεύσεων για τη μελλοντική φορολογική εναρμόνιση. Μόνο με βάση το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αυτών μεταξύ των κρατών μελών θα μπορέσει η Επιτροπή να λάβει τη σωστή απόφαση για το ύψος των κανονικών συντελεστών ΦΠΑ στην ΕΕ.

    4.   Παρατηρήσεις της ΕΟΚΕ

    4.1

    Με βάση την κατάσταση που ισχύει σήμερα στα 27 κράτη μέλη για τα θέματα της φορολογίας, ιδίως όσον αφορά τον ΦΠΑ, η ΕΟΚΕ δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει θεωρώντας ότι, όπως και στο παρελθόν, η πρόταση αυτή αποτελεί «υποχρέωση».

    4.2

    Η απόφαση της Επιτροπής να εκπονήσει μία Πράσινη Βίβλο σχετικά με το όλο θέμα, με στόχο την οριστική αντιμετώπιση του μεταβατικού καθεστώτος και να ξεκινήσει μία διαδικασία εναρμόνισης του χαοτικού καθεστώτος των συντελεστών, των απαλλαγών, των χαμηλών ή μειωμένων συντελεστών και του συνόλου της νομοθεσίας, η ΕΟΚΕ έχει κάθε διάθεση να υποστηρίξει την πραγματοποίηση του σχεδίου αυτού, αν και οι προηγούμενες εμπειρίες στον τομέα αυτό κατέδειξαν ότι υπερισχύουν τα μικρά εθνικά συμφέροντα, που εκ των πραγμάτων αντιτίθενται στην απλούστευση και την πλήρη υλοποίηση της εσωτερικής αγοράς.

    4.3

    Το ύψος της φοροδιαφυγής σε επίπεδο ΕΕ, εκτιμάται μεταξύ 200 και 250 δις ευρώ. Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι πρέπει να είναι πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της απάτης, η οποία «δεν επηρεάζει μόνο τη χρηματοδότηση των προϋπολογισμών των κρατών μελών, αλλά και την όλη ισορροπία των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την έννοια ότι κάθε μείωση των ιδίων πόρων σε ΦΠΑ πρέπει να αντισταθμίζεται με αύξηση των ιδίων πόρων που βασίζονται στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν» (2).

    4.4

    Η ΕΟΚΕ θεωρεί απαραίτητη, για το σκοπό αυτό τη συντονισμένη και από κοινού δράση των κρατών μελών, με σκοπό την ταυτόχρονη επίτευξη πολλών στόχων: απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, αύξηση των εσόδων από τους φόρους μέσω της αποτελεσματικής καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, εναρμόνιση των συντελεστών ώστε να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς, χωρίς το ποσό του φόρου να παρέχει σε οιονδήποτε πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα.

    Βρυξέλλες, 21 Οκτωβρίου 2010.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

    Staffan NILSSON


    (1)  Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ με θέμα «Βελτίωση της λειτουργίας του ΦΠΑ στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς», ΕΕ C 193/45 της 10.7.2001.

    (2)  Νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 4ης Δεκεμβρίου 2008 με θέμα την πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου αναφορικά με το κοινό σύστημα ΦΠΑ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που συνδέεται με ενδοκοινοτικές πράξεις.


    Top