Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή άμυνα

Σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή άμυνα

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:

Ανακοίνωση [COM(2016) 950 final] — Σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή άμυνα

Άρθρο 42 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ;

  • Ο σκοπός της ανακοίνωσης είναι:
    • να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των δαπανών για τις αμυντικές ικανότητες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)·
    • να πετύχει τη συνένωση των πόρων προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια των πολιτών της ΕΕ·
    • να δημιουργήσει μια πιο ανταγωνιστική και καινοτόμο βιομηχανική βάση στον τομέα της άμυνας.
  • Το άρθρο 42 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζει τη λειτουργία της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ. Καλύπτει ένα φάσμα πτυχών από τη λήψη αποφάσεων και τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας έως τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής της ΕΕ.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Το σχέδιο δράσης αναλύεται σε τρία σκέλη:

  • 1.

    Τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας με δύο χρηματοδοτικές δομές:

    • Έρευνα: ένα συνολικό ποσό 90 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2020, μετέπειτα 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μετά το 2020 για τη χρηματοδότηση ερευνητικής συνεργασίας σε καινοτόμους αμυντικές τεχνολογίες (π.χ. ηλεκτρονικά, κρυπτογραφημένο λογισμικό ή ρομποτική).
    • Ικανότητες: ένα ποσό περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως (εκκρεμεί λεπτομερέστερη εκτίμηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) που να επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ την από κοινού αγορά συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων (π.χ. τεχνολογίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή ελικοπτέρων) με σκοπό τη μείωση του κόστους. Αυτές οι ικανότητες θα αποφασίζονται από τις χώρες της ΕΕ και θα είναι ιδιοκτησία τους.
    • Οι προτεραιότητες του Ταμείου Άμυνας θα προσδιορίζονται από ένα Συμβούλιο Συντονισμού αποτελούμενο από τις χώρες της ΕΕ, τον/την Ύπατο/-η Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, την Επιτροπή και τους κύριους παράγοντες της βιομηχανίας.
  • 2.

    Την προώθηση των επενδύσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού στον τομέα της άμυνας: η Επιτροπή θα υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να βελτιώσει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση της αλυσίδας εφοδιασμού στον τομέα της άμυνας, ο κεντρικός πυρήνας της οποίας αποτελείται κατά κύριο λόγο από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, στο πλαίσιο του σχεδίου στρατηγικής για την τομεακή συνεργασία στον τομέα των δεξιοτήτων, η Επιτροπή θα υποστηρίζει τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες για τη δημιουργία καινοτομίας.

  • 3.

    Την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς της ΕΕ για την άμυνα: για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του κατακερματισμού και να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στην αμυντική βιομηχανία, η Επιτροπή θα προβεί σε ενέργειες για τη βελτίωση του ανταγωνισμού σε ενωσιακή κλίμακα όσον αφορά τις δημόσιες συμβάσεις αμυντικού εξοπλισμού. Οι εταιρίες θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν διασυνοριακά με περισσότερη ευκολία, ενώ οι χώρες της ΕΕ θα λαμβάνουν τις πιο συμφέρουσες προσφορές. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, η Επιτροπή προτείνει να βελτιωθεί η εφαρμογή της οδηγίας για τις δημόσιες συμβάσεις και της οδηγίας για τις μεταφορές προϊόντων.

Άλλα βασικά σημεία:

  • Το σχέδιο δράσης δεν πραγματεύεται τη δημιουργία στρατού της ΕΕ. Αντιθέτως, αποσκοπεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για περισσότερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας, προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των αμυντικών δαπανών και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια ισχυρή, ανταγωνιστική και καινοτόμο βιομηχανική βάση στον τομέα.
  • Το σχέδιο δράσης εντάσσεται στην κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

  • Στο σύνολό τους οι χώρες της ΕΕ κατέχουν το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών (στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ). Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της προμήθειας αμυντικού εξοπλισμού πραγματοποιείται σε εθνικό επίπεδο, και προβλήματα όπως οι περιττές αλληλεπικαλύψεις, η έλλειψη διαλειτουργικότητας και τα τεχνολογικά κενά εξακολουθούν να παρακωλύουν την αποτελεσματικότητα των αμυντικών ικανοτήτων της ΕΕ.
  • Ενώ χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ αυξάνουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, οι χώρες της ΕΕ κατά μέσο όρο μειώνουν τις δικές τους.
  • Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε:

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή άμυνα [COM(2016) 950 final, 30.11.2016]

Ενοποιημένη απόδοση της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση — Τίτλος V - Γενικές Διατάξεις για την Εξωτερική Δράση της Ένωσης και Ειδικές Διατάξεις Σχετικά με την Κοινή Εξωτερική Πολίτικη και Πολίτικη Ασφαλείας — Κεφάλαιο 2 — Ειδικές διατάξεις σχετικά με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας — Τμήμα 2 — Διατάξεις σχετικά με την κοινή πολιτική ασφαλείας και άμυνας — Άρθρο 42 (πρώην άρθρο 17 ΣΕΕ) (ΕΕ C 202 της 7.6.2016, σ. 38-39)

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Οδηγία 2009/81/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009, σχετικά με τον συντονισμό των διαδικασιών σύναψης ορισμένων συμβάσεων έργων, προμηθειών και παροχής υπηρεσιών που συνάπτονται από αναθέτουσες αρχές ή αναθέτοντες φορείς στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας καθώς και την τροποποίηση των οδηγιών 2004/17/ΕΚ και 2004/18/EΚ (ΕΕ L 216 της 20.8.2009, σ. 76-136)

Αλλεπάλληλες τροποποιήσεις της οδηγίας 2009/81/ΕΚ έχουν ενσωματωθεί στο πρωτότυπο κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης.

Οδηγία 2009/43/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Μαΐου 2009, για την απλούστευση των όρων και προϋποθέσεων για τις μεταφορές προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας εντός της Κοινότητας (EE L 146 της 10.6.2009, σ. 1-36)

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση

τελευταία ενημέρωση 17.07.2017

Top