EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32003E0468

Κοινή θέση 2003/468/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλιου, της 23ης Ιουνίου 2003, για τον έλεγχο της διαμεσολάβησης με αντικείμενο όπλα

ΕΕ L 156 της 25.6.2003, p. 79–80 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/compos/2003/468/oj

32003E0468

Κοινή θέση 2003/468/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλιου, της 23ης Ιουνίου 2003, για τον έλεγχο της διαμεσολάβησης με αντικείμενο όπλα

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 156 της 25/06/2003 σ. 0079 - 0080


Κοινή θέση 2003/468/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλιου

της 23ης Ιουνίου 2003

για τον έλεγχο της διαμεσολάβησης με αντικείμενο όπλα

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως το άρθρο 15,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Στο πλαίσιο της εφαρμογής του Κώδικα Συμπεριφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξαγωγές όπλων τα κράτη μέλη συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του ελέγχου της διαμεσολάβησης με αντικείμενο όπλα.

(2) Τα κράτη μέλη συνέχισαν και ανέπτυξαν τις συζητήσεις τους για το λαθρεμπόριο όπλων και τις δραστηριότητες διαμεσολάβησης και συμφώνησαν μια σειρά διατάξεων για τον έλεγχο των εν λόγω δραστηριοτήτων μέσω της εθνικής νομοθεσίας, κατά τα εκτιθέμενα στο παρόν.

(3) Στα περισσότερα κράτη μέλη υφίσταται ήδη ή τελεί υπό θέσπιση σχετική εθνική νομοθεσία.

(4) Στην τέταρτη ετήσια έκθεση την εκπονηθείσα σύμφωνα με τη λειτουργική διάταξη 8 του Κώδικα συμπεριφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξαγωγές όπλων τα κράτη μέλη συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις για τη διαμεσολάβηση στον τομέα των όπλων, με βάση τις εγκριθείσες κατευθυντήριες γραμμές και με σκοπό τη θέσπιση σχετικής κοινής θέσης.

(5) Τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στον διακανονισμό του Βασσενάαρ ενέκριναν μία δήλωση με την οποία συμφωνούν ότι θα εξετάσουν τη λήψη εθνικών μέτρων για τη ρύθμιση των δραστηριοτήτων διαμεσολάβησης με αντικείμενο όπλα.

(6) Το πρόγραμμα δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τα φορητά και τα όπλα μικρού διαμετρήματος υποχρεώνει τα κράτη να θεσπίσουν προσήκουσα εθνική νομοθεσία ή διοικητική διαδικασία για τη ρύθμιση των δραστηριοτήτων διαμεσολάβησης με αντικείμενο τα εν λόγω όπλα, και να προβούν σε περαιτέρω ενέργειες προς τόνωση της διεθνούς συνεργασίας για την πρόληψη, την καταπολέμηση και την εξάλειψη της παράνομης διαμεσολάβησης με αντικείμενο τα όπλα αυτά.

(7) Το πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών κατά της παράνομης κατασκευής και εμπορίας πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών, και άλλων συναφών υλικών, το οποίο συμπληρώνει τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος, απαιτεί από τα κράτη μέρη να θεσπίσουν ένα σύστημα που θα διέπει τις δραστηριότητες όσων συμμετέχουν στη διαμεσολάβηση,

ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΟΙΝΗ ΘΕΣΗ:

Άρθρο 1

1. Στόχος της παρούσας κοινής θέσης είναι ο έλεγχος της διαμεσολάβησης με αντικείμενο όπλα προς αποφυγή καταστρατηγήσεων των απαγορεύσεων που επιβάλλουν τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση ή ο ΟΑΣΕ στις εξαγωγές όπλων, καθώς και των κριτηρίων του κώδικα συμπεριφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξαγωγές όπλων.

2. Προς επίτευξη αυτού του στόχου, τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι η εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία τους στον τομέα αυτόν είναι σύμφωνη με τις διατάξεις που εκτίθενται παρακάτω.

Άρθρο 2

1. Τα κράτη μέλη ενεργούν τα δέοντα προκειμένου να ελέγχουν τις δραστηριότητες διαμεσολάβησης εντός της επικράτειάς τους. Παροτρύνονται επίσης τα κράτη μέλη να εξετάσουν το ενδεχόμενο ελέγχου των εν λόγω δραστηριοτήτων εκτός της επικράτειάς τους, εφ'όσον τις διενεργούν μεσάζοντες οι οποίοι είναι υπήκοοί τους, ή διαμένουν ή είναι εγκατεστημένοι στην επικράτειά τους.

2. Τα κράτη μέλη θεσπίζουν επίσης σαφές νομικό πλαίσιο για τις νόμιμες δραστηριότητες διαμεσολάβησης.

3. Για τους σκοπούς της παραγράφου 1, δραστηριότητες διαμεσολάβησης είναι οι δραστηριότητες προσώπων και φορέων:

- που διαπραγματεύονται ή διακανονίζουν συναλλαγές οι οποίες ενδέχεται να περιλαμβάνουν τη μεταφορά από μία τρίτη χώρα σε οιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα, αντικειμένων αναγραφόμενων στον κοινό κατάλογο στρατιωτικού εξοπλισμού της ΕΕ,

ή

- που αγοράζουν, πωλούν ή διακανονίζουν τα της μεταφοράς τέτοιων αντικειμένων ευρισκόμενων στη νομή τους, από μία τρίτη χώρα σε οιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα.

Η παρούσα παράγραφος δεν απαγορεύει στα κράτη μέλη να ορίσουν τις δραστηριότητες διαμεσολάβησης στην εθνική τους νομοθεσία έτσι ώστε να περιλάβουν και τις περιπτώσεις εξαγωγής τέτοιων αντικειμένων από το έδαφός τους ή από το έδαφος άλλου κράτους μέλους.

Άρθρο 3

1. Για την ανάληψη δραστηριοτήτων διαμεσολάβησης απαιτείται άδεια ή γραπτή εξουσιοδότηση των αρμόδιων αρχών του κράτους μέλους όπου λαμβάνουν χώρα οι δραστηριότητες και, εάν το απαιτεί η εθνική νομοθεσία, όπου διαμένει ή είναι εγκατεστημένος ο μεσολαβητής. Τα κράτη μέλη αξιολογούν τις αιτήσεις έκδοσης άδειας ή γραπτής εξουσιοδότησης για συγκεκριμένες πράξεις διαμεσολάβησης με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Συμπεριφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξαγωγές όπλων.

2. Τα κράτη μέλη τηρούν αρχείο όπου καταχωρούνται για δέκα έτη τουλάχιστον τα πρόσωπα και οι φορείς οι οποίοι έχουν λάβει άδεια βάσει της παραγράφου 1.

Άρθρο 4

1. Τα κράτη μέλη δικαιούνται επί πλέον να απαιτούν από τους διαμεσολαβητές να λαμβάνουν γραπτή εξουσιοδότηση προκειμένου να ενεργούν υπό αυτή την ιδιότητα. Δικαιούνται επίσης να καθιερώσουν μητρώο των διαμεσολαβητών στις συναλλαγές με αντικείμενο όπλα. Η εγγραφή στο μητρώο ή η εξουσιοδότηση για τη διενέργεια πράξεων διαμεσολάβησης δεν αντικαθιστά τη λήψη άδειας ή γραπτής εξουσιοδότησης, η οποία παραμένει υποχρεωτική για κάθε συναλλαγή.

2. Κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων γραπτής εξουσιοδότησης για τη διενέργεια διαμεσολάβησης ή των αιτήσεων εγγραφής στο μητρώο, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να λαμβάνουν υπόψη μεταξύ άλλων οιαδήποτε πληροφορία αρχείου σχετικά με ανάμιξη του αιτούντος σε παράνομες δραστηριότητες στο παρελθόν.

Άρθρο 5

1. Τα κράτη μέλη δημιουργούν σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για τις δραστηριότητες διαμεσολάβησης τόσο μεταξύ τους όσο και με τρίτα κράτη, ανάλογα με τις ανάγκες. Για την εν λόγω ανταλλαγή πληροφοριών θα θεσπιστεί ειδικός διακανονισμός, με τον οποίο θα λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψη η περίπτωση στην οποία πλείονα του ενός κράτη μέλη συμμετέχουν στον έλεγχο της αυτής πράξης διαμεσολάβησης.

2. Πληροφορίες ανταλλάσσονται μεταξύ άλλων στους ακόλουθους τομείς:

- νομοθεσία,

- εγγεγραμμένοι σε μητρώο διαμεσολαβητές (εάν συντρέχει περίπτωση),

- αρχεία διαμεσολαβητών

- απόρριψη αιτήσεων εγγραφής στο μητρώο (εάν συντρέχει περίπτωση) και αιτήσεων εκδόσεως άδειας.

Άρθρο 6

Έκαστο κράτος μέλος θεσπίζει προσήκουσες κυρώσεις, ποινικές και μη, ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική άσκηση των ελέγχων των εν λόγω δραστηριοτήτων.

Άρθρο 7

Η παρούσα κοινή θέση παράγει αποτελέσματα από την ημέρα της υιοθέτησής της.

Άρθρο 8

Η παρούσα κοινή θέση δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες, 23 Ιουνίου 2003.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Γ. Παπανδρέου

Top