EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013AE5262

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 1198/2006 for så vidt angår visse bestemmelser om finansiel forvaltning for visse medlemsstater, der er i eller trues af alvorlige vanskeligheder med hensyn til deres finansielle stabilitet« COM(2013) 428 final — 2013/0200 (COD)

EUT C 341 af 21.11.2013, p. 75–76 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

21.11.2013   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 341/75


Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 1198/2006 for så vidt angår visse bestemmelser om finansiel forvaltning for visse medlemsstater, der er i eller trues af alvorlige vanskeligheder med hensyn til deres finansielle stabilitet«

COM(2013) 428 final — 2013/0200 (COD)

2013/C 341/17

Ordfører: Gabriel SARRÓ IPARRAGUIRRE

Europa-Parlamentet og Rådet besluttede henholdsvis den 1. juli 2013 og den 10. juli 2013 under henvisning til artikel 43, stk. 2, og artikel 304 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde at anmode om Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om:

"Forslag til Europa-Parlamentets Og Rådets forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 1198/2006 for så vidt angår visse bestemmelser om finansiel forvaltning for visse medlemsstater, der er i eller trues af alvorlige vanskeligheder med hensyn til deres finansielle stabilitet"

COM(2013) 428 final — 2013/0200 (COD).

Det forberedende arbejde henvistes til Den Faglige Sektion for Landbrug, Udvikling af Landdistrikterne og Miljø, som udpegede Gabriel SARRÓ IPARRAGUIRRE til ordfører. Sektionen vedtog sin udtalelse den 3. september 2013.

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog på sin 492. plenarforsamling den 18.-19. september 2013, mødet den 19. september, følgende udtalelse med 128 stemmer for, 1 imod og 8 hverken for eller imod:

1.   Konklusioner

1.1

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg mener, at den vedvarende finansielle og økonomiske krise har lagt pres på de nationale finansielle ressourcer, samtidig med at medlemsstaterne forfølger de politikker, der er nødvendige for at sikre finanspolitisk konsolidering.

1.2

Derfor anser udvalget Kommissionens forslag til ændring af forordning (EF) nr. 1198/2006 for at være nødvendigt og meget opportunt og støtter det kraftigt i forvisningen om, at budgetmidlerne vil blive anvendt så effektivt som muligt.

2.   Baggrund

2.1

Den langvarige globale finansielle krise og den økonomiske nedgang, som er af hidtil uset omfang, har skadet både den økonomiske vækst og den finansielle stabilitet alvorligt og forårsaget en kraftig forringelse af de finansielle og økonomiske vilkår i en række medlemsstater.

2.2

Særligt i de medlemsstater, som er blevet hårdest ramt af krisen og har modtaget finansiel støtte under et tilpasningsprogram, forværres denne situation af de likviditetsproblemer, der er fulgt med den finanspolitiske konsolidering, som indvirker på deres økonomiske vækst og finansielle stabilitet. Disse medlemsstater har også oplevet en forværring af deres underskud og gældsbyrde. Medfinansieringen forøger effektiviteten af støttetildelingen. Med en lavere medfinansiering fra medlemsstaternes side risikerer man, at støttens effektivitet forringes, og denne risiko må med alle til rådighed stående midler begrænses mest muligt.

2.3

I denne sammenhæng er en smidig gennemførelse af Den Europæiske Fiskerifond af særlig betydning for investeringer i fiskerisektoren.

2.4

Forordning (EF) nr. 1198/2006 om Den Europæiske Fiskerifond (EFF) definerer følgende begreber:

—   Operationelt program: et dokument, der er udarbejdet af medlemsstaten og godkendt af Kommissionen, og som omfatter et sammenhængende sæt prioriterede akser, der skal gennemføres med støtte fra EFF.

—   Prioriteret akse: hver af prioriteterne i et operationelt program, herunder en gruppe af foranstaltninger, der er sammenhængende og har specifikke målelige mål.

2.5

De prioriterede akser, der er fastsat for EFF, er følgende:

Prioriteret akse 1: Foranstaltninger med henblik på tilpasning af EF-fiskerflåden.

Prioriteret akse 2: Akvakultur, indlandsfiskeri, forarbejdning og afsætning af fiskevarer og akvakulturprodukter.

Prioriteret akse 3: Foranstaltninger af fælles interesse.

Prioriteret akse 4: Bæredygtig udvikling af fiskeriområder.

Prioriteret akse 5: Teknisk bistand.

2.6

Når Kommissionen vedtager det operationelle program, som hver medlemsstat fremlægger, fastsætter den sammen med den pågældende medlemsstat en medfinansieringssats for hver prioriteret akse samt maksimumsbeløbet for tilskuddet fra EFF.

2.7

Kommissionens betalinger af tilskud fra EFF sker i form af forfinansiering, mellemliggende betalinger og betaling af saldo efter godkendelse af attesteringsmyndigheden og revisionsmyndigheden for hvert operationelt program.

3.   Nuværende situation

3.1

I henhold til artikel 76 og 77 i forordning (EF) nr. 1198/2006 fastsættes de mellemliggende betalinger og saldobetalingerne i overensstemmelse med finansieringsplanen for hver prioriteret akse fra 2006.

3.2

På baggrund af den finansielle og økonomiske situation, der omtales i punkt 2.1 og 2.2 foreslog Kommissionen at ændre de nævnte artikler 76 og 77 for at bidrage til at fremskynde investeringerne og stille flere midler til rådighed.

3.3

Derfor vedtog Europa-Parlamentet og Rådet forordning (EU) nr. 387/2012, som via ændringen af de nævnte artikler giver mulighed for, at de medlemsstater, der er hårdest ramt af krisen og som har aftalt et makroøkonomisk tilpasningsprogram med Kommissionen, kan anmode om en forhøjelse af medfinansieringssatsen for mellemliggende og endelige betalinger fra EFF.

3.4

Indtil nu har følgende syv medlemsstater modtaget finansiel støtte og indgået aftale om et makroøkonomisk tilpasningsprogram: Cypern, Ungarn, Rumænien, Letland, Portugal, Grækenland og Irland. Ændringen af forordning (EF) nr. 1198/2006 betyder, at enhver anden medlemsstat, som i fremtiden måtte blive omfattet af et finansielt støtteprogram i henhold til artikel 76, stk. 3, litra a), b) og c) i den nævnte forordning, kan nyde godt af disse forhøjede medfinansieringssatser.

3.5

De mellemliggende betalinger og saldobetalingerne forhøjes på en medlemsstats anmodning med et beløb, der svarer til 10 procentpoint over den gældende medfinansieringssats for hver prioriteret akse op til et maksimum på 100 %, og forhøjelsen anvendes på de støtteberettigede offentlige udgifter, der nyanmeldes i hver godkendt udgiftsoversigt, som forelægges i den periode, hvor en medlemsstat opfylder en af betingelserne i artikel 76, stk. 3, litra a), b) og c).

3.6

Ligeledes fastsættes det, at Kommissionen ved beregningen af de mellemliggende betalinger og saldobetalingen – efter at medlemsstaten er ophørt med at modtage den finansielle støtte fra Unionen, der er omhandlet i artikel 76, stk. 3 – ikke tager hensyn til de forhøjede beløb, der er udbetalt i overensstemmelse med nævnte stykke.

3.7

Det nye indhold i forordning (EF) nr. 1198/2006 omfatter en ny artikel 77a, som i stk. 5 begrænser anvendelsen af disse forhøjelser af medfinansieringen til de udgiftsoversigter, der forelægges af de pågældende medlemsstater inden den 31. december 2013.

4.   Ændring af forslaget til forordning

4.1

Den ændring, der foreslås i det foreliggende forslag til forordning og som denne udtalelse handler om, drejer sig om den begrænsning, der er fastsat i artikel 77a, stk. 5.

4.2

Kommissionen mener, at eftersom medlemsstaterne stadig står over for alvorlige vanskeligheder med hensyn til deres finansielle stabilitet, bør anvendelsen af den forhøjede medfinansieringssats fortsat skal gælde efter 2013.

4.3

Den foreslår derfor at ændre forordning (EF) nr. 1198/2006 ved at lade artikel 77a, stk. 5, udgå.

5.   Generelle bemærkninger

5.1

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg mener, at Kommissionens forslag kommer på det helt rigtige tidspunkt, og støtter det derfor helt og fuldt.

5.2

EØSU er ligeledes af den opfattelse, at der ikke bør ske nogen ændring af den samlede støttetildeling fra fondene til de berørte lande og programmer for den nævnte periode.

Bruxelles, den 19. september 2013.

Henri MALOSSE

Formand for Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


Top