Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012AE1253

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om grønbog — Skyggebanker — COM(2012) 102 final

EUT C 11 af 15.1.2013, p. 39–43 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

15.1.2013   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 11/39


Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om grønbog — Skyggebanker

COM(2012) 102 final

2013/C 11/09

Ordfører: Juan MENDOZA CASTRO

Kommissionen besluttede den 19. marts 2012 under henvisning til artikel 304 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde at anmode om Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om:

"Grønbog – Skyggebanker"

COM(2012) 102 final.

Det forberedende arbejde henvistes til Den Faglige Sektion for Det Indre Marked, Produktion og Forbrug, som vedtog sin udtalelse den 25. oktober 2012.

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog på sin 484. plenarforsamling den 14.-15. november 2012, mødet den 15. november, følgende udtalelse med 208 stemmer for, 2 imod og 3 hverken for eller imod.

1.   Konklusioner og anbefalinger

1.1

EØSU bakker op om grønbogen, som udvalget ser som et skridt i den rigtige retning.

1.2

Selv om det finansielle system utvivlsomt har behov for likviditet, som siden før finanskrisen i høj grad har været afhængig af skyggebankerne, viser erfaringerne fra krisen, at man i lovgivningsprocessen bør vægte den nødvendige stabilitet i det finansielle system højere.

1.3

Selv om det ikke er fastlagt i lovgivningen, har regeringerne, centralbankerne og de offentlige forsikringsinstitutioner i praksis været nødt til at håndtere de tab, som skyggebankerne har forårsaget.

1.4

En af grønbogens primære målsætninger bør være at undgå risikoen for regelarbitrage.

1.5

De første Baselaftaler var drivkraften bag udviklingen af skyggebanker, da bankernes balancer nøje blev reguleret, mens der ikke førtes tilsyn med ikke-balanceførte aktiviteter. De senere Baselaftaler, som EU har omsat til CRD III og CRD IV-direktiverne vil efter EØSU's mening dække disse huller. Faktisk bør skyggeaktiviteter ikke finde sted, og derfor bør skyggebankerne være underlagt de samme lovgivnings- og tilsynskrav som resten af det finansielle system.

1.6

Den nye regulering bør ligeledes have til formål at sikre de europæiske forbrugere et højt beskyttelsesniveau.

1.7

EØSU betoner vigtigheden af at koordinere det overordnede tilsyn og udvekslingen af oplysninger.

1.8

Alle dele af det finansielle system bør tjene realøkonomiens – og ikke spekulationens – interesser.

1.9

EØSU understreger det finansielle systems afgørende rolle for investeringer, jobskabelse og samfundets velfærd.

1.10

Den nye regulering af finansmarkederne er afgørende for at genoprette en bæredygtig økonomi.

2.   Baggrund

2.1   Man kan overordnet set definere skyggebankverdenen som "det kreditformidlingssystem, der omfatter enheder og aktiviteter, der ikke er omfattet af det almindelige banksystem" (Rådet for Finansiel Stabilitet – FSB).

2.2   To faktorer bidrog direkte til udviklingen af skyggebankerne. Den første var dereguleringen af det finansielle system, som begyndte i 1980'erne og bl.a. medførte en høj koncentration af bankaktiviteter i større enheder. Den anden var virkningen af de første Baselaftaler, som ved at regulere bankernes balancer fjernede spekulativ virksomhed fra balancerne.

2.3   I USA oplevede man en eksplosiv vækst i skyggebanker som følge af en lempelse af de regler, der forbød bankerne at operere på værdipapirmarkederne, samt på grund af grundlæggende ændringer af Glass-Steagall-loven (fra 1933) i 1999.

2.4   I visse europæiske lande opererede bankerne og deres afdelinger uden for EU inden for rammerne af reformen af Basel I og blev vigtige investorer i værdipapirer og strukturerede kreditobligationer (Collateralised Debt Obligations – CDO'er) med den højeste kreditvurdering (AAA), som har færre kapitalkrav.

2.5   Skyggebankverdenens størrelse

På globalt plan: 46 milliarder EUR, som udgør mellem 25 og 30 % af det samlede finansielle system (FSB). Euroområdet: 10,9 milliarder EUR, som udgør 28 % af det samlede system (Den Europæiske Centralbank, slutningen af 2011).

2.6   På internationalt plan har der været en politisk reaktion inden for rammerne af G-20, som på topmøderne i Seoul (november 2010) og Cannes (november 2011) anmodede FSB om et samarbejde. Grønbogen, som er EU's svar, lægger i analysen vægt på:

to aktiviteter:

a)

securitisering

b)

værdipapirlån og genkøbsaftaler (repo)

fem typer enheder:

a)

enheder, der udfører funktioner vedrørende omdannelse af likviditet og/eller løbetidsændring,

b)

pengemarkedsfonde,

c)

investeringsfonde,

d)

finansieringsselskaber og enheder, der udfører funktioner vedrørende omdannelse af likviditet og/eller løbetidsændring uden at være reguleret på samme måde som en bank,

e)

forsikrings- og genforsikringsselskaber, som tilbyder eller stiller garanti for kreditprodukter.

2.6.1   Rådet for Finansiel Stabilitet (FSB) har foreslået fem arbejdsforløb, som i løbet af 2012 udmønter sig i rapporter om:

samspillet mellem almindelige banker og enheder i skyggebanksystemet (Baselkomitéen for Banktilsyn, BCBS),

de systemiske risici forbundet med pengemarkedsfonde (Den Internationale Børstilsynsorganisation, IOSCO),

securitiseringskravene (IOSCO og BCBS),

andre enheder i skyggebanksystemet (FSB),

værdipapirlån og repo (FSB).

3.   EØSU's udtalelse

3.1

EØSU mener, at grønbogen er et vigtigt skridt i den rigtige retning, og at den tilvejebringer en relevant analyse af problemerne i forbindelse med skyggebankverdenen.

3.2

Banker har traditionelt finansieret deres transaktioner med egenkapital og kommercielle indskud. For at øge deres udlånskapacitet blev securitisering af udlån almindelig praksis. Securitisering kan i visse tilfælde være nyttig, men denne praksis blev misbrugt i tiden op til krisen, fordi udlånene var af lav kvalitet (subprime), og på grund af gentagen recirkulering af værdipapirer (derivater) for at øge bankernes profit. Omfanget af bankernes transaktioner afgøres af, i hvor høj grad bankens aktiver er gearede. Baselaftalerne regulerede gearing af balancer, men gearing af ikke-balanceførte aktiviteter forblev ureguleret og foregik i stort omfang. Misbrug af subprime og umådeholden gearing foregik via skyggebanker. Endvidere blev bankernes grundlæggende opgave – løbetidsændring – der går ud på at forvandle kortfristede fordringer til langfristede lån, forbundet med større og større risici, da bankerne i for høj grad blev afhængige af kortfristet interbankfinansiering. Denne afhængighed fremskyndede likviditetskrisen, efterhånden som derivatmarkedet brød sammen. Ikke overraskende vil de nye Baselaftaler regulere derivater, gearing og likviditet.

3.3

Som følge af deregulering skete der grundlæggende ændringer i bankvirksomheden. På grund af krisen er traditionel handelsbankvirksomhed, som bidrog til velstand og forbedrede levevilkår for befolkningen i årtier, blevet mere eller mindre svækket. Nu da lovgiverne er ved at få bugt med skyggebanksystemets excesser, bør de vægte den nødvendige stabilitet i det finansielle system højere.

3.4

Skyggebankerne har udført funktioner vedrørende omdannelse af likviditet og/eller løbetidsændring på samme måde som almindelige banker. Selv om de modsat almindelige banker formelt ikke har adgang til långivere i sidste instans (centralbanker), har regeringerne i praksis været nødt til at tage hånd om de tab, som skyggebankerne har genereret, ved hjælp af forskellige mekanismer, hvilket der er friske eksempler på. Den store taber har her været skatteyderne.

3.5

Skyggebankerne er ikke underlagt de samme tilsynskrav som almindelige banker. Imidlertid er der adskillige områder, hvor skyggebankerne imiterer de almindelige banker, og de fleste skyggebanker kontrolleres af en almindelig bank. En af grønbogens primære målsætninger bør være at undgå risikoen for regelarbitrage.

3.6

Rapporten fra FSB fokuserer behørigt på, hvordan det makroprudentielle tilsyn kan bidrage til at identificere opbygningen af systemiske risici. Det er vigtigt at overvåge de indbyrdes forbindelser og de kanaler, hvorigennem risikoen kan bevæge sig fra skyggebankerne til den regulerede bankverden. EØSU mener, at det er vigtigt at skelne mellem:

det almindelige banksystem

finansielle institutioner, som ikke er banker

skyggebanksystemet.

Skyggeaktiviteter bør ikke finde sted, og derfor bør skyggebankerne – i det omfang de nye regler overhovedet levner dem en plads – være underlagt de samme lovgivnings- og tilsynskrav som resten af det finansielle system. De reformer, der allerede er trådt i kraft eller er under udarbejdelse (CRD III, CRD IV, Solvens II, Basel III), bør bidrage til dette formål.

3.7

EØSU mener, at reguleringen af skyggebanksystemet også bør sigte mod at beskytte de europæiske forbrugere ved at sikre, at der udbydes gennemsigtige produkter. Forbrugerne har ret til en upartisk vurdering og til at modtage uvildig rådgivning. Udvalget bakker op om oprettelsen af et europæisk agentur til beskyttelse af forbrugerne af finansielle tjenester svarende til Bureau of Consumer Financial Protection, som Dodd Frank-loven (1) medførte, således at forbrugerbeskyttelsen styrkes, gennemsigtigheden øges og klageprocedurerne gøres mere effektive.

3.8

EØSU har desuden bakket op om, at man tilskynder til rapportering af uregelmæssigheder og beskytter informanter med henblik på at fremme en sanering af det finansielle system ved hjælp af retsregler, der sikrer informanternes immunitet, når de meddeler myndighederne, at ulovlige handlinger har fundet sted.

3.9

Der er behov for et overordnet fokus på problemerne i skyggebanksystemet samt for at frembringe politiske svar. Man bør lægge vægt på koordineringen af det overordnede tilsyn og udvekslingen af oplysninger. Under alle omstændigheder bør det faktum, at der ikke findes nogen aftale på internationalt plan, ikke være en hindring for, at EU indfører passende lovgivningsmæssige foranstaltninger.

3.10

På baggrund af den finansielle krise bør det stå klart, at det finansielle system i alle henseender skal tjene realøkonomien. Ved at gå væk fra de tidligere regler, der styrede bankverdenen i flere årtier, skabte man en eksplosiv vækst i spekulative produkter, hvilket i sidste ende gjorde omfattende skade på økonomien.

3.11

Historisk set har bankerne og de finansielle institutioner, der reguleres af staten, spillet en livsvigtig rolle i økonomien som depositarer og knudepunkter for borgere og virksomheders opsparinger til finansiering af investeringer, jobskabelse og samfundets velfærd. Denne rolle har ikke altid haft forrang i årene op til krisen.

3.12

EØSU foreslår, at den finansielle sektors sociale ansvarlighed og målet om at "sikre, at alle finansielle aktiviteter bidrager til den økonomiske vækst" gøres til en del af grønbogens målsætninger. Den nye regulering af finansmarkederne er et afgørende instrument til at genoprette en bæredygtig økonomi.

3.13

Med den lovgivning, der er trådt i kraft i løbet af de seneste år eller snart træder i kraft, i betragtning minder EØSU om målsætningen om bedre lovgivning med fokus på enkelhed og klarhed. Det er nødvendigt at undgå overlap og forvridninger, som kan medføre usikkerhed i lovgivningen og skabe grobund for regelarbitrage.

3.14

De strukturer, som er blevet oprettet med henblik på forsigtighedstilsyn – blandt disse først og fremmest Det Europæiske Udvalg for Systemiske Risici (ESRB) – bør have til opgave at overvåge det finansielle systems udvikling og især skyggebankernes aktiviteter med henblik på at opdage systemiske risici og foreslå foranstaltninger, der kan afhjælpe dem.

3.15

EØSU understreger behovet for, at EU bidrager til FSB's arbejde med skyggebanker og koordinerer sine tiltag med dette råd med henblik på at sikre overensstemmelse vedrørende tiltagenes indhold og timing.

3.16

EØSU fremhæver nødvendigheden af, at reglerne for forsigtighedstilsyn forhindrer urimelig konkurrence i det finansielle system.

4.   Svar på grønbogens spørgsmål

4.1   Hvad er skyggebanker?

a)

Er De enig i den foreslåede definition af skyggebanker?

Ja. Den brede formulering medfører, at den komplicerede samling af finansielle enheder og aktiviteter, der karakteriserer skyggebanksystemet, er dækket af definitionen. Hvorom alting er, så bør manglen på en anerkendt definition ikke være en hindring for, at myndighederne gennemfører lovgivning og tilsyn.

b)

Er De enig i den foreløbige liste over enheder og aktiviteter i skyggebanksystemet? Bør flere enheder og/eller aktiviteter analyseres? Hvis ja, hvilke?

Kreditvurderingsbureauerne bør medtages på grund af deres rolle i securitiseringsprocessen.

Det bør undersøges, om "credit default swaps" (CDS) og instrumenter, der udstedes af panthavere af første og anden grad (first and second lien lenders), er specifikt medtaget.

Desuden bør man være opmærksom på markedet for profitorienterede forsikringspolicer (eurokapital), som findes i visse EU-medlemsstater, og som kan anvendes af forsikringstageren som anfordringskonti.

4.2   Hvad er farerne og fordelene ved skyggebanker?

a)

Er De enig i, at skyggebanker kan bidrage positivt til det finansielle system? Er der andre positive aspekter ved disse aktiviteter, som bør bevares og fremmes fremover?

Skyggebanksystemet bidrog til finansialiseringen af økonomien og boligboblen, som fra 2007 og fremefter har påvirket adskillige udviklede lande og bragt deres økonomier på fallittens rand. Derfor bør man give dette system et grundlæggende, men ikke fuldstændigt ansvar for den store recession, som har ramt USA og mange EU-lande.

Det finansielle system bør som helhed tjene realøkonomien.

b)

Er De enig i beskrivelsen af de kanaler, hvorigennem aktiviteter i skyggebanksystemet skaber nye risici eller overfører disse til andre dele af det finansielle system?

Ja. De fire risikogrupper er i overensstemmelse med den lære, man kan drage af den finansielle krise.

c)

Bør andre kanaler, hvorigennem aktiviteter i skyggebanksystemet skaber nye risici eller overfører disse til andre dele af det finansielle system, også tages i betragtning?

Man bør blandt andet tage genanvendelse eller frempantsætning af finansielle garantier i betragtning.

4.3   Hvilke udfordringer står de tilsynsførende og regeludstedende myndigheder over for?

a)

Er De enig i, at der er behov for strengere overvågning og regulering af enheder og aktiviteter i skyggebanksystemet?

b)

Er De enig i forslagene vedrørende udpegning og overvågning af de pågældende enheder og deres aktiviteter? Er der efter Deres mening i EU brug for permanente processer for indsamling og udveksling af oplysninger om udpegning og tilsynspraksis mellem alle EU's tilsynsmyndigheder, Kommissionen, ECB og andre centralbanker?

c)

Kan De tilslutte Dem ovennævnte overordnede principper for tilsyn med skyggebanker?

d)

Kan De tilslutte Dem ovennævnte overordnede principper for lovgivningsmæssige foranstaltninger?

Svaret på de fire foregående spørgsmål er ja. EØSU understreger på den ene side behovet for et omfattende tilsyn, som omfatter alle dele af det finansielle system og, på den anden side, at de tilsynsførende og regeludstedende organer på de forskellige niveauer bør tildeles det nødvendige kvalificerede personale og finansielle midler.

e)

Hvilke foranstaltninger kan gennemføres for at sikre en ensartet behandling af skyggebanker på internationalt plan og undgå regelarbitrage på verdensplan?

Det er afgørende, at der i G-20-regi sker en koordinering, og at alle disse lande vedtager de samme regler. Det internationale redskab til identifikation af juridiske enheder (Legal Entity Identifier – LEI) vil ifølge FSB's forslag (af 8. juni 2012) bidrage til at afhjælpe de statistiske mangler, forbedre risikostyringen i virksomhederne, forbedre vurderingen af de makro- og mikroprudentielle risici, forhindre markedsmisbrug og sætte en stopper for finansiel svindel.

4.4   Hvilke lovgivningsmæssige foranstaltninger gælder for skyggebanksystemet i EU?

a)

Hvordan ser De på de foranstaltninger, der allerede er truffet på EU-niveau for at løse problemerne vedrørende skyggebanksystemet?

EØSU har i flere udtalelser bakket op om EU's foranstaltninger, bl.a. MiFID-direktivet (2), FAIF-direktivet (3) og lovgivningen vedrørende kreditvurderingsbureauer (4). I denne forbindelse bør direktiverne CRD III (5), CRD IV (6) og Solvens II (7) fremhæves.

4.5   Uafklarede spørgsmål

a)

Er De enig i analysen af de spørgsmål, der på nuværende tidspunkt er omfattet af de fem centrale områder, hvor Kommissionen undersøger yderligere valgmuligheder?

Ja. Det er af afgørende betydning, at lovgivningen gøres mere effektiv, ikke blot i Europa, men også på internationalt plan. Eksempelvis findes pengemarkedsfonde primært i USA.

b)

Er der andre spørgsmål, der bør tages i betragtning? Hvis ja, hvilke?

c)

Hvilke ændringer af gældende EU-ret vil eventuelt være nødvendige for at imødegå de risici og løse de problemer, der er beskrevet ovenfor?

Svar til b) og c): Paul Tucker, vicedirektør i Bank of England og medlem af FSB (konference i Bruxelles den 27. april 2012) har foreslået disse "10 bud":

Skyggebankers investeringsredskaber eller midler, der sponsoreres eller opereres af banker, bør anføres på bankernes konsoliderede balance.

Nedgraderingen af kreditvurderinger, som likviditetsdækningsgraden i Basel III baserer sig på, bør være højere for bevilgede lån for finansielle enheder end for ikke-finansielle enheder. Dette betyder, at bankerne skal råde over flere likvide aktiver for at kunne stå imod en sådan eksponering.

Banktilsynsmyndighederne bør begrænse, i hvor høj grad banker kan finansiere deres aktiviteter på kort sigt ved hjælp af amerikanske pengemarkedsfonde og andre usikre eller volatile finansieringskilder, herunder CNAV-pengemarkedsfonde (constant net asset value) med andet hjemsted.

Hvis skyggebankerne finansierer deres aktiviteter ved hjælp af kortsigtet gæld, bør de være underlagt en lovgivning, der minder om bankernes, samt tilsyn med deres finansielle balances modstandsdygtighed.

Kun banker bør have tilladelse til at anvende kundernes penge og ubehæftede aktiver til at finansiere deres egne aktiviteter i væsentlig grad, og der bør være et klart defineret forhold derimellem. Den juridiske form bør tilpasses det økonomiske indhold.

Hvad angår ikke-bankmæssige enheder, bør kunders penge og ubehæftede aktiver adskilles og ikke anvendes til at finansiere enhedernes aktiviteter i væsentlig grad. Imidlertid bør der gives tilladelse til, at ikke-bankmæssige enheder kan tilbyde lån til kunderne i form af sikkerhed med henblik på finansiering af deres beholdning af værdipapirer (finansiering af sikkerhedsstillelser).

Markedernes gennemsigtighed bør øges, eventuelt og ideelt set ved hjælp af et transaktionsregister med åben adgang til de indsamlede data, således at alle kan følge med i, hvad der foregår på disse finansielle markeder, som er meget vigtige, men samtidigt uigennemsigtige. (Dette ville også være gavnligt for markedsaktørerne).

Virksomheder og finansieringsfonde bør ikke have mulighed for at yde lån med sikkerhedsstillelse i værdier, som ikke er godkendt, eller som de ikke er i stand til fuldt ud at råde over.

Lovgivningen bør specificere, hvordan ikke-bankmæssige enheder kan anvende kontant sikkerhedsstillelse.

Myndighederne bør have mulighed for at gribe ind og forlange mindsteværdier for "haircuts" eller fortjenstmargener for de sikrede finansieringsmarkeder (eller dele af disse markeder). (Dette bør ske på internationalt niveau og bør have forbindelse til haircuts fra centralbankerne).

d)

Hvilke andre foranstaltninger, f.eks. øget overvågning eller ikke-bindende foranstaltninger, bør overvejes?

EØSU foreslår:

beskyttelse af forbrugere af finansielle produkter mod urimelig handelspraksis i forbindelse med denne type produkter og tjenester, vildledende salgsfremstød eller pyramideforetagender samt mod aftaler, som indeholder urimelige vilkår i forbrugerens kontrakt.

overvejelse af den idé, som fremlægges af Eric A. Posner og E. Glen Weyl, professorer fra University of Chicago, i "An FDA for Financial Innovation: Applying the Insurable Interest Doctrine to Twenty-First-Century Financial Markets" (En forbrugermyndighed for finansiel innovation: Anvendelse af doktrinen om forsikringsmæssig interesse på det 21. århundredes finansielle markeder). De foreslår, at alle nye produkter forud for lanceringen skal indhente godkendelse fra regeringen, som giver den, hvis produktet tjener realøkonomien, og afviser produktet, hvis dets formål i overvejende grad er spekulativt.

Bruxelles, den 15. november 2012

Staffan NILSSON

Formand for Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


(1)  EUT C 248 af 25.8.2011, s. 108.

(2)  EUT C 220 af 16.9.2003, s. 1.

(3)  EUT C 18 af 19.1.2011, s. 90.

(4)  EUT C 277 af 17.11.2009, s. 117, og EUT L 145 af 31.5.2011, s. 30.

(5)  EUT C 228 af 22.9.2009, s. 62.

(6)  EUT C 68 af 6.3.2012, s. 39.

(7)  EUT C 224 af 30.8.2008, s. 11.


Top