Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52000AC0086

    Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om «Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om præcisering af Rådets forordning (EF) nr. 2223/96 for så vidt angår principperne for registrering af skatter og bidrag til sociale ordninger»

    EFT C 75 af 15.3.2000, p. 19–20 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52000AC0086

    Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om «Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om præcisering af Rådets forordning (EF) nr. 2223/96 for så vidt angår principperne for registrering af skatter og bidrag til sociale ordninger»

    EF-Tidende nr. C 075 af 15/03/2000 s. 0019 - 0020


    Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om "Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om præcisering af Rådets forordning (EF) nr. 2223/96 for så vidt angår principperne for registrering af skatter og bidrag til sociale ordninger"

    (2000/C 75/08)

    Rådet for Den Europæiske Union besluttede den 14. januar 2000 under henvisning til EF-traktatens artikel 262 at anmode om Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om det ovennævnte emne.

    Det Økonomiske og Sociale Udvalg besluttede at overdrage det forberedende arbejde til Vasco Cal som hovedordfører.

    Det Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog på sin 369. plenarforsamling af 26.-27. januar 2000, mødet den 26. januar 2000, med 79 stemmer for og 3 hverken for eller imod, følgende udtalelse.

    1. Indledning

    1.1. Det europæiske national- og regionalregnskabssystem (ENS) anvendes til at bestemme den offentlige sektors nettolåntagning i medlemsstaterne, også benævnt det offentlige underskud. Dette begreb er vigtigt i forbindelse med protokollen om proceduren for uforholdsmæssigt store underskud, som på sin side er grundpillen i stabilitets- og vækstpagten. Til brug for protokollen er det nødvendigt hurtigt at kunne beregne det offentlige underskud i den enkelte medlemsstat, og tallene skal være gennemsigtige og sammenlignelige.

    1.2. I den sammenhæng opgiver nogle medlemsstater de skatter og sociale bidrag, som faktisk skyldes (ifølge ansættelser og angivelser), medens andre opgiver de beløb, der faktisk er indbetalt. Sidstnævnte indgår ofte med forsinkelse, medens førstnævnte rummer beløb, som aldrig indkasseres, fordi der er tale om skatter, der ikke betales som følge af insolvens, konkurs o.lign.

    1.3. Kommissionen foreslår på den baggrund, 1) at skatter og sociale bidrag, som registreres i systemet, ikke skal omfatte beløb, som ikke vil kunne oppebæres, og 2) at skatter og sociale bidrag, som registreres i systemet efter optjeningstidspunktet, derfor, set over en rimelig periode, skal svare til de beløb, som faktisk oppebæres.

    1.4. I praksis foreslår Kommissionen, at der for hver kategori af registrerede skatter og sociale bidrag anvendes en justeringskoefficient, der korrigerer for de beløb, som ifølge tidligere erfaringer ikke oppebæres. Hvor indbetalingerne anvendes som kilde, anmoder Kommissionen om, at det påses, at de pågældende beløb nøje henregnes til den periode og den økonomiske virksomhed, de relaterer til.

    2. Det Økonomiske og Sociale Udvalgs bemærkninger

    2.1. ØSU godkender principperne bag forordningsforslaget og håber, at Rådet vedtager forordningen snarest og om muligt under det portugisiske formandskab.

    2.2. ØSU gør opmærksom på, at de ikke-oppebårne skatter og sociale bidrag andrager ca. 2 % af BNI, hvilket kan synes relativt beskedent. Men tallet bliver mere iøjnefaldende, når det sammenholdes med de underskud, medlemsstaterne forventes at bringe ud af verden som led i deres stabilitets- og vækstprogrammer: ligeledes af størrelsesordenen 2 %.

    2.3. ØSU kræver en stringent anvendelse af koefficienter for de enkelte kategorier af skatter og sociale bidrag. En summarisk koefficient vil ikke blot svække gennemsigtigheden og sammenligneligheden af tallene medlemsstaterne imellem, men vil herudover også vanskeliggøre det analysearbejde, der er nødvendigt for at kunne påbegynde en gradvis skatteharmonisering i EU.

    3. Særlige bemærkninger

    3.1. Artikel 3, litra a)

    ØSU slår til lyd for, at koefficienterne ikke kun beregnes på grundlag af indhøstede erfaringer, men også retter sig efter forventede udviklinger, som kan påvirke den makroøkonomiske kontekst.

    3.2. Artikel 3, litra b)

    ØSU glæder sig over denne bestemmelse, som sikrer, at skatte- og bidragsbeløbene nøje henregnes til den relevante periode og virksomhed. Kontinuitet i anvendelsen af de anførte principper er meget vigtig.

    3.3. Forordningens gennemførelse

    For de medlemsstater, der endnu ikke anvender principperne i artikel 3, og hvis tal afviger fra de resultater, de havde opnået ved at anvende denne artikel, bør der fastsættes en overgangsperiode på ikke over to år.

    Bruxelles, den 26. januar 2000.

    Beatrice Rangoni Machiavelli

    Formand for

    Det Økonomiske og Sociale Udvalg

    Top