This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 32022D2444
Council Decision (CFSP) 2022/2444 of 12 December 2022 on a European Union military partnership mission in Niger (EUMPM Niger)
Rådets afgørelse (FUSP) 2022/2444 af 12. december 2022 om Den Europæiske Unions militære partnerskabsmission i Niger (EUMPM Niger)
Rådets afgørelse (FUSP) 2022/2444 af 12. december 2022 om Den Europæiske Unions militære partnerskabsmission i Niger (EUMPM Niger)
ST/14820/2022/INIT
EUT L 319 af 13.12.2022, p. 86–90
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
No longer in force, Date of end of validity: 29/06/2024; ophævet ved 32024D1498
13.12.2022 |
DA |
Den Europæiske Unions Tidende |
L 319/86 |
RÅDETS AFGØRELSE (FUSP) 2022/2444
af 12. december 2022
om Den Europæiske Unions militære partnerskabsmission i Niger (EUMPM Niger)
RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —
under henvisning til traktaten om Den Europæiske Union, særlig artikel 42, stk. 4, og artikel 43, stk. 2,
under henvisning til forslag fra Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik, og
ud fra følgende betragtninger:
(1) |
I sine konklusioner af 16. april 2021 fastlagde Rådet Den Europæiske Unions integrerede strategi for Sahel. Rådet udtrykte navnlig bekymring over, at indvirkningen af den gradvist tiltagende usikkerhed, hvor civilbefolkningen er de første ofre, har forværret en situation med flere kriser og har hidtil usete humanitære konsekvenser i regionen, herunder et øget antal internt fordrevne og flygtninge, tvangsfordrivelser, krænkelser af menneskerettighederne, spændinger mellem og inden for lokalsamfund, hyppige fødevare- og ernæringskriser, øgede sundhedsbehov og vanskeligheder med at etablere statslige tjenester i konfliktområderne, og erkendte, at ustabiliteten også bidrager til irregulær migration. Rådet understregede også, at Unionen fortsat vil bidrage til kapacitetsopbygning på forsvars- og sikkerhedsområdet gennem mobilisering af missioner under den fælles sikkerheds- og forsvarspolitik (FSFP). Rådet understregede, at respekt for og fremme af menneskerettighederne, herunder ligestilling mellem kønnene og beskyttelse af den enkelte mod enhver krænkelse af vedkommendes integritet, fortsat vil stå i centrum for Unionens bestræbelser på alle indsatsområder i Sahel. |
(2) |
Den 30. juni 2022 fandt Den Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité (PSC), da den afsluttede den overordnede strategiske revision af FSFP-missionerne EUTM Mali og EUCAP Sahel Mali, at det ville være hensigtsmæssigt at oprette en dedikeret militær FSFP-mission sammen med en bistandsforanstaltning inden for rammerne af den europæiske fredsfacilitet for at yde den nødvendige støtte til Niger. |
(3) |
18. juli 2022 indførte Rådet en bistandsforanstaltning inden for rammerne af den europæiske fredsfacilitet til støtte for Nigers væbnede styrker. Bistandsforanstaltningen støtter navnlig oprettelsen af et center for uddannelse af de væbnede styrkers teknikere. |
(4) |
Republikken Nigers minister for udenrigsanliggender og samarbejde opfordrede ved skrivelse af 30. november 2022 Unionen til at udsende en militær FSFP-partnerskabsmission i Niger for at bidrage til styrkelse af Nigers væbnede styrkers militære kapacitet for at støtte Nigers kamp mod væbnede terrorgrupper i overensstemmelse med menneskerettighedslovgivningen og den humanitære folkeret. |
(5) |
Den 12. december 2022 godkendte Rådet et krisestyringskoncept for en eventuel militær FSFP-partnerskabsmission i Niger for at støtte gennemførelsen af en kapacitetsopbygningsplan for Niger ved at støtte oprettelsen af et center for uddannelse af de væbnede styrkers teknikere sammen med den bistandsforanstaltning, der blev vedtaget den 18. juli 2022, og som efter anmodning yder specialiseret uddannelse til Nigers væbnede styrkers specialister og støtter oprettelsen af en ny kommunikations- og kommandostøttebataljon. Denne mission bør etableres. |
(6) |
PSC bør under ansvar af Rådet og Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik (HR) varetage den politiske kontrol med den militære FSFP-partnerskabsmission i Niger, stå for den strategiske ledelse heraf og træffe relevante afgørelser i overensstemmelse med artikel 38, stk. 3, i traktaten om Den Europæiske Union (TEU). |
(7) |
Det er nødvendigt at forhandle og indgå internationale aftaler vedrørende statussen for EU-ledede enheder og EU-ledet personel i Niger og vedrørende tredjestaters deltagelse i missionen. |
(8) |
I henhold til artikel 41, stk. 2, i TEU og i overensstemmelse med Rådets afgørelse (FUSP) 2021/509 om oprettelse af en europæisk fredsfacilitet (1) skal udgifter til operationer i forbindelse med denne afgørelse, der har indvirkning på militær- eller forsvarsområdet, afholdes af medlemsstaterne — |
VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:
Artikel 1
Mission
1. Unionen skal lede en militær partnerskabsmission i Niger (EUMPM Niger) for at støtte Nigers kamp mod væbnede terrorgrupper i overensstemmelse med menneskerettighedslovgivningen og den humanitære folkeret.
2. EUMPM Nigers strategiske mål er at støtte kapacitetsopbygning af Nigers væbnede styrker for at forbedre deres mulighed for at dæmme op for truslen fra væbnede terrorgrupper, at beskytte befolkningen i Niger og at sikre et trygt og sikkert miljø.
3. Med henblik herpå skal EUMPM Niger:
a) |
støtte oprettelsen og opbygningen af et center for uddannelse af de væbnede styrkers teknikere ved at yde rådgivning og uddannelse, herunder til undervisere |
b) |
støtte udviklingen af Nigers væbnede styrkers specialiserede kapaciteter ved at tilbyde specialiseret uddannelse efter behov |
c) |
støtte oprettelsen og opbygningen af en kommunikations- og kommandostøttebataljon ved at uddanne og vejlede dens enheder, specialister og kommandovejen for at muliggøre efterfølgende deployering til støtte for Nigers operationer i overensstemmelse med menneskerettighedslovgivningen og den humanitære folkeret. |
4. Den humanitære folkeret, menneskerettighederne og princippet om ligestilling mellem kønnene, beskyttelse af civile og dagsordenerne under De Forenede Nationers Sikkerhedsråds resolution (UNSCR) 1325 (2000) om kvinder, fred og sikkerhed, UNSCR 2250 (2015) om unge, fred og sikkerhed og UNSCR 1612 (2005) om børn i væbnede konflikter integreres fuldt ud og mainstreames proaktivt i EUMPM Nigers strategiske og operative planlægning, aktiviteter og rapportering.
5. EUMPM Niger skal endvidere lette den bistand, som den europæiske fredsfacilitet yder til Niger med hensyn til centret for uddannelse af de væbnede styrkers teknikere og, hvis Rådet træffer afgørelse om den nødvendige bistandsforanstaltning, den udvalgte kommunikations- og kommandostøttebataljon. Missionens aktiviteter koordineres med den rettidige levering af udstyr gennem den europæiske fredsfacilitet.
Artikel 2
Udnævnelse af den øverstbefalende for EU-missionen
Direktøren for Den Militære Planlægnings- og Gennemførelseskapabilitet (MPCC) er øverstbefalende for missionen EUMPM Niger.
Artikel 3
Udpegelse af missionens hovedkvarter
1. MPCC er den statiske kommando- og kontrolstruktur på militærstrategisk niveau uden for operationsområdet. Den er ansvarlig for den operative planlægning og gennemførelsen af EUMPM Niger.
2. Missionsstyrkens hovedkvarter for EUMPM Niger placeres i Niger og opererer under kommando af den øverstbefalende for EU-missionsstyrken.
3. MPCC omfatter en støtteenhed i Bruxelles under missionsstyrkens hovedkvarter, indtil MPCC er nået op på fuld operativ kapacitet.
Artikel 4
Planlægning og iværksættelse af EUMPM Niger
Rådet vedtager afgørelsen om iværksættelse af EUMPM Niger efter dets godkendelse af en missionsplan og regler for magtanvendelse.
Artikel 5
Politisk kontrol og strategisk ledelse
1. Under ansvar af Rådet og HR udøver PSC den politiske kontrol med og den strategiske ledelse af EUMPM Niger. Rådet bemyndiger herved PSC til at træffe de relevante afgørelser i overensstemmelse med artikel 38 i TEU. Denne bemyndigelse omfatter beføjelser til at ændre planlægningsdokumenterne, herunder missionsplanen og kommandovejen. Den omfatter også beføjelsen til at træffe afgørelser om udnævnelse af fremtidige øverstbefalende for EU-missionsstyrken. Beføjelsen til at fastlægge EUMPM Nigers mål og beføjelsen til at afslutte EUMPM Niger forbliver hos Rådet.
2. PSC aflægger med regelmæssige mellemrum rapport til Rådet.
3. PSC modtager med regelmæssige mellemrum rapporter fra formanden for EU's Militærkomité (EUMC) vedrørende gennemførelsen af EUMPM Niger. PSC kan, i det omfang det er relevant, indkalde den øverstbefalende for EU-missionen og den øverstbefalende for EU-missionsstyrken til sine møder.
Artikel 6
Militær ledelse
1. EUMC forestår overvågningen af, at EUMPM Niger, der gennemføres under ansvar af den øverstbefalende for EU-missionen, udføres korrekt.
2. EUMC modtager med regelmæssige mellemrum rapporter fra den øverstbefalende for EU-missionen. EUMC kan, i det omfang det er relevant, indkalde den øverstbefalende for EU-missionen og den øverstbefalende for EU-missionsstyrken til sine møder.
3. Formanden for EUMC fungerer som det primære kontaktled til den øverstbefalende for EU-missionen.
Artikel 7
Konsekvens i Unionens reaktion og koordinering
1. HR sikrer, at denne afgørelse gennemføres og er i overensstemmelse med Unionens optræden udadtil som helhed, herunder Unionens udviklingsprogrammer og dens humanitære bistandsprogrammer.
2. Med forbehold af kommandovejen og PSC's politiske kontrol og strategiske ledelse modtager den øverstbefalende for EU-missionsstyrken lokal politisk vejledning fra chefen for Unionens delegation i Niger.
3. EUMPM Niger koordinerer tæt med EUCAP Sahel Niger på de relevante ekspertiseområder for at bidrage til interoperabiliteten mellem EUCAP Sahel Niger, EUMPM Niger og Nigers sikkerheds- og forsvarsstyrker.
4. EUMPM Niger koordinerer desuden sine aktiviteter med medlemsstaternes igangværende eller fremtidige bilaterale initiativer, indsatser og aktiviteter i Niger og, alt efter hvad der er relevant, med ligesindede partnere, der støtter Nigers væbnede styrkers kapacitetsopbygningsplan.
Artikel 8
Tredjestaters deltagelse
1. Uden at det berører Unionens selvstændige beslutningstagning eller dens fælles institutionelle ramme, og i overensstemmelse med de relevante retningslinjer fra Det Europæiske Råd kan tredjestater opfordres til at deltage i EUMPM Niger.
2. Rådet bemyndiger herved PSC til at opfordre tredjestater til at foreslå bidrag og efter henstilling fra den øverstbefalende for EU-missionen i samråd med den øverstbefalende for EU-missionsstyrken og EUMC at træffe de relevante afgørelser om accept af foreslåede bidrag.
3. Detaljerede ordninger vedrørende tredjestaters deltagelse skal være omfattet af aftaler, der indgås i medfør af artikel 37 i TEU og efter proceduren i artikel 218 i TEUF. Hvis Unionen og en tredjestat har indgået en rammeaftale om denne tredjestats deltagelse i Unionens krisestyringsmissioner, finder bestemmelserne i en sådan aftale også anvendelse i forbindelse med EUMPM Niger.
4. Tredjestater, der yder væsentlige militære bidrag til EUMPM Niger, har samme rettigheder og forpligtelser med hensyn til den daglige ledelse af EUMPM Niger som de medlemsstater, der deltager i EUMPM Niger.
5. Rådet bemyndiger herved PSC til at træffe relevante afgørelser om nedsættelse af en bidragyderkomité, hvis tredjestater yder væsentlige militære bidrag til EUMPM Niger.
Artikel 9
Det EU-ledede personels status
Status for EU-ledede enheder og deres personel, herunder privilegier, immuniteter og eventuelle yderligere garantier, der er nødvendige for gennemførelsen og den uhindrede afvikling af deres opgave, fastlægges i en aftale, der indgås i medfør af artikel 37 i TEU og efter proceduren i artikel 218 i TEUF.
Artikel 10
Finansielle ordninger
1. De fælles udgifter til EUMPM Niger administreres i overensstemmelse med afgørelse (FUSP) 2021/509.
2. Det finansielle referencebeløb for de fælles udgifter til EUMPM Niger i en periode på tre år efter datoen for vedtagelsen af denne afgørelse er 27,3 millioner EUR. Den procentdel af det referencebeløb, der er omhandlet i artikel 51, stk. 2, i afgørelse (FUSP) 2021/509, er 15 % for forpligtelser og 10 % for betalinger.
Artikel 11
Projektcelle
1. EUMPM Niger kan have en projektcelle med henblik på at identificere og gennemføre projekter. EUMPM Niger koordinerer, letter og rådgiver i fornødent omfang om projekter, der gennemføres af medlemsstater og tredjestater under deres ansvar på områder, som vedrører EUMPM Nigers mandat, og til støtte for dens mål.
2. Med forbehold af stk. 3 bemyndiges den øverstbefalende for EU-missionen til at indhente finansielle bidrag fra medlemsstaterne eller tredjestater for at gennemføre projekter, der supplerer EUMPM Nigers øvrige aktioner og er i overensstemmelse dermed. I sådanne tilfælde indgår den øverstbefalende for EU-missionen en aftale med disse medlemsstater eller tredjestater, som navnlig omfatter specifikke procedurer for behandling af klager fra tredjeparter over skader som følge af handlinger eller undladelser fra den øverstbefalende for EU-missionens side i forbindelse med anvendelsen af finansielle bidrag, som disse medlemsstater eller tredjestater har stillet til rådighed.
3. De bidragydende medlemsstater eller tredjestater kan under ingen omstændigheder drage hverken Unionen eller HR til ansvar for handlinger eller undladelser fra den øverstbefalende for EU-missionens side i forbindelse med anvendelsen af midler fra disse medlemsstater eller tredjestater.
4. Accept af et finansielt bidrag fra medlemsstater eller tredjestater til projektcellen er betinget af, at PSC giver sit samtykke.
Artikel 12
Videregivelse af informationer
1. HR har om nødvendigt og i overensstemmelse med EUMPM Nigers behov bemyndigelse til i overensstemmelse med Rådets afgørelse 2013/488/EU (2), der fastsætter reglerne for sikkerhedsbeskyttelse af EU's klassificerede informationer, at videregive følgende af EU's klassificerede informationer, som er udarbejdet med henblik på EUMPM Niger, til tredjestater, der er tilknyttet nærværende afgørelse:
a) |
til og med den klassifikationsgrad, der findes i de relevante informationssikkerhedsaftaler indgået mellem Unionen og den pågældende tredjestat, eller |
b) |
til og med klassifikationsgraden »CONFIDENTIEL UE/EU CONFIDENTIAL« i andre tilfælde. |
2. HR har, hvis der er et specifikt og umiddelbart operativt behov derfor, også bemyndigelse til i overensstemmelse med afgørelse 2013/488/EU at videregive EU's klassificerede informationer til og med klassifikationsgraden »RESTREINT UE/EU RESTRICTED«, som er udarbejdet med henblik på EUMPM Niger, til Niger. Med henblik herpå skal der etableres ordninger mellem HR og Nigers kompetente myndigheder.
3. HR har bemyndigelse til at videregive EU's ikkeklassificerede dokumenter, der vedrører Rådets forhandlinger om EUMPM Niger, og som er omfattet af tavshedspligt i medfør af artikel 6, stk. 1, i Rådets forretningsorden (3), til tredjestater, der er tilknyttet denne afgørelse.
4. HR kan uddelegere de beføjelser, der er omhandlet i stk. 1-3, samt muligheden for at indgå de ordninger, der er omhandlet i stk. 2, til ansatte i Tjenesten for EU's Optræden Udadtil og/eller den øverstbefalende for EU-missionen og/eller den øverstbefalende for EU-missionsstyrken.
Artikel 13
Ikrafttræden og afslutning
1. Denne afgørelse træder i kraft på dagen for vedtagelsen.
2. EUMPM Niger udløber tre år efter datoen for vedtagelsen af denne afgørelse.
3. Denne afgørelse ophæves fra den dato, hvor missionsstyrkens hovedkvarter i overensstemmelse med de planer, der er godkendt for så vidt angår EUMPM Nigers afslutning, afvikles, jf. dog de procedurer, der er fastlagt i afgørelse (FUSP) 2021/509 vedrørende EUMPM Nigers revision og regnskabsaflæggelse.
Udfærdiget i Bruxelles, den 12. december 2022.
På Rådets vegne
J. BORRELL FONTELLES
Formand
(1) Rådets afgørelse (FUSP) 2021/509 af 22. marts 2021 om oprettelse af en europæisk fredsfacilitet og om ophævelse af afgørelse (FUSP) 2015/528 (EUT L 102 af 24.3.2021, s. 14).
(2) Rådets afgørelse 2013/488/EU af 23. september 2013 om reglerne for sikkerhedsbeskyttelse af EU's klassificerede informationer (EUT L 274 af 15.10.2013, s. 1).
(3) Rådets afgørelse 2009/937/EU af 1. december 2009 om vedtagelse af Rådets forretningsorden (EUT L 325 af 11.12.2009, s. 35).