Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009D0908

Rådets afgørelse af 1. december 2009 om fastsættelse af gennemførelsesforanstaltninger til Det Europæiske Råds afgørelse om udøvelsen af formandskabet for Rådet, og om formandskabet for Rådets forberedende organer

EUT L 322 af 9.12.2009, p. 28–34 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Dokumentet er offentliggjort i en specialudgave (HR)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 29/09/2024

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2009/908/oj

9.12.2009   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 322/28


RÅDETS AFGØRELSE

af 1. december 2009

om fastsættelse af gennemførelsesforanstaltninger til Det Europæiske Råds afgørelse om udøvelsen af formandskabet for Rådet, og om formandskabet for Rådets forberedende organer

(2009/908/EU)

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Union, særlig artikel 16, stk. 9,

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 236, litra b),

under henvisning til Det Europæiske Råds afgørelse af 1. december 2009 om udøvelsen af formandskabet for Rådet (1), særlig artikel 2, stk. 3, og artikel 4, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Der bør fastsættes gennemførelsesforanstaltninger til Det Europæiske Råds afgørelse om udøvelsen af formandskabet for Rådet (i det følgende benævnt »Det Europæiske Råds afgørelse«).

(2)

Disse gennemførelsesforanstaltninger omfatter den rækkefølge, i hvilken de på forhånd sammensatte grupper på tre medlemsstater på skift skal varetage formandskabet i på hinanden følgende perioder på atten måneder under hensyn til, at der siden den 1. januar 2007 i overensstemmelse med Rådets forretningsorden har eksisteret en ordning med 18-måneders-programmer for Rådet aftalt mellem de tre formandskaber i en given periode.

(3)

Ved sammensætningen af grupperne skal der i overensstemmelse med artikel 1 i Det Europæiske Råds afgørelse tages hensyn til medlemsstaternes forskelligartethed og den geografiske balance i Unionen.

(4)

Fordelingen af ansvarsområderne mellem medlemsstaterne inden for hver gruppe fremgår af artikel 1, stk. 2, i Det Europæiske Råds afgørelse. I begge de tilfælde, der er omhandlet i artikel 2, stk. 1, i nærværende afgørelse, fastsættes de praktiske vilkår for samarbejdet mellem medlemsstaterne i hver gruppe ved fælles overenskomst mellem de pågældende medlemsstater.

(5)

Herudover bør disse gennemførelsesforanstaltninger omfatte særlige regler med hensyn til formandskabet for de organer, der forbereder arbejdet i Rådet for Udenrigsanliggender, som omhandlet i artikel 2, stk. 3, i Det Europæiske Råds afgørelse.

(6)

Formandskabet for de fleste af disse forberedende organer bør varetages af en repræsentant for Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik (i det følgende benævnt »den højtstående repræsentant«), mens formandskabet for de øvrige organer fortsat bør varetages af det halvårlige formandskab. Hvor formandskabet for sådanne forberedende organer varetages af en repræsentant for den højtstående repræsentant, kan der gælde en overgangsperiode.

(7)

De forberedende organer, hvis formandskab varetages efter en anden ordning end ordningen med halvårlige formandskaber, bør også anføres i denne afgørelse, jf. artikel 2, stk. 3, i Det Europæiske Råds afgørelse.

(8)

Formandskabet for de forberedende organer, der ikke er anført i denne afgørelse, vil blive varetaget i overensstemmelse med artikel 2 i Det Europæiske Råds afgørelse —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

Den rækkefølge, i hvilken medlemsstaterne fra 1. januar 2007 skal varetage formandskabet for Rådet, er anført i Rådets afgørelse af 1. januar 2007 om rækkefølgen for udøvelse af formandshvervet for Rådet (2).

Sammensætningen af formandskabsgrupperne på tre medlemsstater og deres rækkefølge, jf. artikel 1, stk. 1, i Det Europæiske Råds afgørelse, fremgår af bilag I til nærværende afgørelse.

Artikel 2

1.   Hvert medlem af en gruppe som omhandlet i artikel 1, andet afsnit, varetager på skift i en periode på seks måneder formandskabet for alle rådssammensætninger, undtagen udenrigsanliggender. De øvrige medlemmer af gruppen bistår formandskabet på alle dets ansvarsområder på grundlag af Rådets 18-måneders-program.

2.   Medlemmerne af en gruppe som omhandlet i artikel 1 kan indbyrdes træffe afgørelse om alternative ordninger.

3.   I hvert af de i stk. 1 og 2 omhandlede tilfælde fastsættes de praktiske vilkår for samarbejdet mellem medlemsstaterne i hver gruppe ved fælles overenskomst mellem de pågældende medlemsstater.

Artikel 3

Inden den 1. juli 2017 træffer Rådet afgørelse om den rækkefølge, i hvilken medlemsstaterne vil varetage formandskabet fra 1. juli 2020.

Artikel 4

Formandskabet for de organer, der forbereder arbejdet i Rådet for Udenrigsanliggender, varetages i overensstemmelse med reglerne i bilag II.

Artikel 5

Formandskabet for de af Rådets forberedende organer, der er anført i bilag III, varetages af faste formandskaber som fastsat i det pågældende bilag.

Artikel 6

Denne afgørelse træder i kraft på dagen for vedtagelsen.

Den offentliggøres i Den Europæiske Unions Tidende.

Udfærdiget i Bruxelles, den 1. december 2009.

På Rådets vegne

B. ASK

Formand


(1)  EFT L 315 af 2.12.2009, s. 50.

(2)  EUT L 1 af 4.1.2007, s. 11.


BILAG I

Tyskland

januar-juni

2007

Portugal

juli-december

2007

Slovenien

januar-juni

2008

Frankrig

juli-december

2008

Den Tjekkiske Republik

januar-juni

2009

Sverige

juli-december

2009

Spanien

januar-juni

2010

Belgien

juli-december

2010

Ungarn

januar-juni

2011

Polen

juli-december

2011

Danmark

januar-juni

2012

Cypern

juli-december

2012

Irland

januar-juni

2013

Litauen

juli-december

2013

Grækenland

januar-juni

2014

Italien

juli-december

2014

Letland

januar-juni

2015

Luxembourg

juli-december

2015

Nederlandene

januar-juni

2016

Slovakiet

juli-december

2016

Malta

januar-juni

2017

Det Forenede Kongerige

juli-december

2017

Estland

januar-juni

2018

Bulgarien

juli-december

2018

Østrig

januar-juni

2019

Rumænien

juli-december

2019

Finland

januar-juni

2020


BILAG II

FORMANDSKABET FOR DE ORGANER, DER FORBEREDER ARBEJDET I RÅDET FOR UDENRIGSANLIGGENDER (1)

Formandskabet for de organer, der forbereder arbejdet i Rådet for Udenrigsanliggender, jf. kategori 1-4 i tabellen nedenfor, organiseres som følger:

1)

Kategori 1 (forberedende organer inden for handel og udviklingssamarbejde)

Formandskabet for de forberedende organer varetages af det halvårlige formandskab.

2)

Kategori 2 (geografiske forberedende organer)

Formandskabet for de forberedende organer varetages af en repræsentant for den højtstående repræsentant.

3)

Kategori 3 (horisontale forberedende organer, navnlig FUSP)

Formandskabet for de forberedende organer varetages af en repræsentant for den højtstående repræsentant undtagen følgende forberedende organer, hvis formandskab varetages af det halvårlige formandskab:

Gruppen af Råder vedrørende Eksterne Forbindelser (RELEX)

Terrorismegruppen (internationale aspekter) (COTER)

Gruppen vedrørende Anvendelse af Specifikke Foranstaltninger til Bekæmpelse af Terrorisme (COCOP)

Gruppen vedrørende Konsulære Spørgsmål (COCON)

Folkeretsgruppen (COJUR) og

Havretsgruppen (COMAR).

4)

Kategori 4 (forberedende organer vedrørende FSFP)

Formandskabet for forberedende organer vedrørende FSFP varetages af en repræsentant for den højtstående repræsentant (2).

Den højtstående repræsentant og det halvårlige formandskab arbejder tæt sammen for at sikre sammenhæng mellem alle de organer, der forbereder arbejdet i Rådet for Udenrigsanliggender.

Med hensyn til kategori 3 og 4 vil det halvårlige formandskab fortsat varetage formandskabet for de forberedende organer i en overgangsperiode på op til seks måneder efter vedtagelsen af Rådets afgørelse om, hvordan Tjenesten for EU's Optræden Udadtil (EU-Udenrigstjenesten) skal tilrettelægges og fungere. For kategori 2 vil denne overgangsperiode være på op til tolv måneder.

Bestemmelser vedrørende udnævnelse af formandskaber

Hvis det fremgår af Det Europæiske Råds afgørelse eller nærværende afgørelse, at formandskabet for et forberedende organ (PSC og relevante arbejdsgrupper) skal varetages af en repræsentant for den højtstående repræsentant, er den højtstående repræsentant ansvarlig for at udnævne formandskabet. Disse udnævnelser skal ske på grundlag af kompetence, idet der sikres passende geografisk balance og gennemsigtighed. Den højtstående repræsentant sikrer, at den person, han eller hun agter at udnævne som formand, har medlemsstaternes tillid. Hvis den pågældende endnu ikke er medlem af EU-Udenrigstjenesten, skal vedkommende udnævnes hertil i overensstemmelse med tjenestens ansættelsesprocedurer, i det mindste for formandsperioden. Der skal foretages en evaluering af, hvordan denne ordning fungerer, i forbindelse med den statusrapport om EU-Udenrigstjenesten, der er planlagt til 2012.

1.

Forberedende organer inden for handel og udviklingssamarbejde

Artikel 207-Udvalget

AVS-Gruppen

Udviklingssamarbejdsgruppen (DEVGEN)

EFTA-Gruppen

Gruppen vedrørende Varer med Dobbelt Anvendelse

Handelsgruppen

Råvaregruppen

Gruppen vedrørende den Generelle Præferenceordning

Gruppen vedrørende Forberedelse af Internationale Konferencer om Udvikling/UNCCD ørkendannelse/UNCTAD

Gruppen vedrørende Humanitær Bistand og Fødevarehjælp

Eksportkreditgruppen

2.

Geografiske forberedende organer

Gruppen vedrørende Machrak og Maghreb (COMAG/MaMa)

Gruppen vedrørende Østeuropa og Centralasien (COEST)

Gruppen vedrørende den Vestlige Balkanregion (COWEB)

Gruppen vedrørende Mellemøsten og Golfstaterne (COMEM/MOG)

Gruppen vedrørende Asien og Oceanien (COASI)

Gruppen vedrørende Latinamerika (COLAT)

Gruppen vedrørende Transatlantiske Forbindelser (COTRA)

Afrikagruppen (COAFR)

3.

Horisontale forberedende organer (navnlig FUSP)

Gruppen af Råder vedrørende Eksterne Forbindelser (RELEX)

Nicolaidisgruppen

Gruppen vedrørende Global Nedrustning og Våbenkontrol (CODUN)

Ikke-sprednings-Gruppen (CONOP)

Gruppen vedrørende Eksport af Konventionelle Våben (COARM)

Menneskerettighedsgruppen (COHOM)

Terrorismegruppen (internationale aspekter) (COTER) (3)

Gruppen vedrørende Anvendelse af Specifikke Foranstaltninger til Bekæmpelse af Terrorisme (COCOP) (3)

Gruppen vedrørende OSCE og Europarådet (COSCE)

Gruppen vedrørende De Forenede Nationer (CONUN)

Ad hoc-gruppen vedrørende Fredsprocessen i Mellemøsten (COMEP)

Folkeretsgruppen (COJUR, COJUR-ICC)

Havretsgruppen (COMAR)

Gruppen vedrørende Konsulære Spørgsmål (COCON)

Gruppen vedrørende Administrative Spørgsmål og Protokol (FUSP) (COADM)

4.

Forberedende organer vedrørende FSFP

Militærkomitéen (EUMC)

Militærkomitéens Arbejdsgruppe (EUMCWG)

Den Politisk-militære Gruppe (PMG)

Udvalget for de Civile Aspekter af Krisestyring (CIVCOM)

Gruppen vedrørende Europæisk Forsvarsmaterielpolitik


(1)  Der bør hurtigt efter den 1. december 2009 foretages en gennemgang af omfanget og organisationen af arbejdsstrukturerne på området udenrigsanliggender, især for så vidt angår udviklingssamarbejde. Ordningerne vedrørende formandskabet for de pågældende arbejdsgrupper bør om nødvendigt tilpasses i overensstemmelse med de generelle principper i dette bilag.

(2)  Formandskabet for Militærkomitéen (EUMC) og Militærkomitéens Arbejdsgruppe (EUMCWG) vil fortsat blive varetaget af et valgt formandskab, jf. bilag III, således som det var tilfældet inden denne afgørelses ikrafttræden.

(3)  Spørgsmålet om Terrorismegruppen (internationale aspekter) (COTER) og Gruppen vedrørende Anvendelse af Specifikke Foranstaltninger til Bekæmpelse af Terrorisme (COCOP) vil også blive behandlet i forbindelse med drøftelsen om RIA-arbejdsstrukturerne.


BILAG III

FORMÆND FOR RÅDETS FORBEREDENDE ORGANER MED FAST FORMANDSKAB

Valgte formænd

 

Det Økonomiske og Finansielle Udvalg

 

Beskæftigelsesudvalget

 

Udvalget for Social Beskyttelse

 

Militærkomitéen (1)

 

Udvalget for Økonomisk Politik

 

Udvalget for Finansielle Tjenesteydelser

 

Militærkomitéens Arbejdsgruppe (1)

 

Gruppen vedrørende Adfærdskodeksen (erhvervsbeskatning)

Generalsekretariatet for Rådet varetager formandskabet

 

Sikkerhedsudvalget

 

Informationsgruppen

 

Gruppen vedrørende Juridisk Databehandling

 

Gruppen vedrørende Elektronisk Kommunikation

 

Kodifikationsgruppen

 

Jurist-lingvist-Gruppen

 

Gruppen vedrørende Nye Bygninger


(1)  Jf. også bilag II.


Top