Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004E0909

    Rådets fælles aktion 2004/909/FUSP af 26. november 2004 om oprettelse af et eksperthold med henblik på en eventuel integreret EU-politi-, retsstats- og civilforvaltningsmission i Irak

    EUT L 381 af 28.12.2004, p. 84–86 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
    EUT L 153M af 7.6.2006, p. 351–353 (MT)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 15/02/2005

    ELI: http://data.europa.eu/eli/joint_action/2004/909/oj

    28.12.2004   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    L 381/84


    RÅDETS FÆLLES AKTION 2004/909/FUSP

    af 26. november 2004

    om oprettelse af et eksperthold med henblik på en eventuel integreret EU-politi-, retsstats- og civilforvaltningsmission i Irak

    RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Union, særlig artikel 14 og 26, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)

    Den Europæiske Union går fuldt og helt ind for et sikkert, stabilt, samlet, velstående og demokratisk Irak, der yder et positivt bidrag til stabiliteten i området. EU støtter det irakiske folk og Iraks midlertidige regering i deres bestræbelser i retning af økonomisk, social og politisk genopbygning af Irak som led i gennemførelsen af FN's Sikkerhedsråds resolution 1546 af 8. juni 2004.

    (2)

    Den 5. november 2004 hilste Det Europæiske Råd den fælles undersøgelsesmission med henblik på en eventuel integreret politi- og retsstatsoperation for Irak velkommen og gennemgik dens rapport. Det Europæiske Råd erkendte vigtigheden af at styrke strafferetssystemet som led i overholdelsen af retsstatsprincippet, menneskerettighederne og de grundlæggende frihedsrettigheder. Det noterede sig, at de irakiske myndigheder gerne ser, at EU bliver mere aktivt involveret i Irak, og at en styrkelse på det strafferetlige område vil imødekomme Iraks behov og prioriteter.

    (3)

    Det Europæiske Råd besluttede, at et eksperthold skal udsendes inden udgangen af november 2004 for at fortsætte dialogen med de irakiske myndigheder, for at påbegynde den indledende planlægning af en eventuel integreret politi-, retsstats- og civilforvaltningsmission, der forventes indledt efter valget berammet til den 30. januar 2005, og navnlig for at vurdere, hvilke sikkerhedsbehov der straks skal opfyldes med henblik på en sådan mission. Der bør også tilskyndes til en dialog med andre lande i regionen om disse og andre spørgsmål.

    (4)

    EU vil anvende dialogen med Irak og dets naboer til at tilskynde til fortsat regionalt engagement og støtte til forbedring af sikkerheden og til den politiske proces og genopbygningsprocessen i Irak, baseret på inddragelse af alle demokratiske principper, respekt for menneskerettighederne og retsstatsprincippet samt støtte til sikkerheden og samarbejdet i regionen.

    (5)

    En sådan mission bør være sikker, uafhængig og klart adskilt, men samtidig supplere den nuværende internationale indsats og give den merværdi samt udvikle synergier med Fællesskabets og medlemsstaternes nuværende indsats. Med hensyn til en mission i Irak må der findes en passende løsning på alle sikkerhedsspørgsmål, før der træffes nogen form for afgørelse.

    (6)

    Den nuværende sikkerhedssituation i Irak og Baghdad tilsiger, at en eventuel beslutning om at sende ekspertholdet eller dele heraf ind i Irak (og om omfanget og varigheden af opholdet) bør træffes på grundlag af passende sikkerhedsrådgivning og -vurderinger og først, når der er indført tilstrækkelige sikkerheds- og logistikordninger til at minimere risikoen.

    (7)

    Ekspertholdet kommer til at udføre sit mandat i en situation, der udgør en trussel for lov og orden, for enkeltpersoners sikkerhed og for Iraks stabilitet, og som vil kunne skade målene for den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik som fastsat i artikel 11 i traktaten om Den Europæiske Union.

    (8)

    I overensstemmelse med retningslinjerne fra mødet i Det Europæiske Råd den 7.-9. december 2000 i Nice bør denne fælles aktion fastlægge den rolle, som generalsekretæren/den højtstående repræsentant skal spille i overensstemmelse med EU-traktatens artikel 18 og 26 —

    VEDTAGET FØLGENDE FÆLLES AKTION:

    Artikel 1

    Mission

    1.   Der oprettes herved et eksperthold, der skal fortsætte dialogen med de irakiske myndigheder, påbegynde den indledende planlægning af en eventuel integreret politi-, retsstats- og civilforvaltningsmission, der forventes indledt efter valget i januar 2005, og navnlig vurdere, hvilke sikkerhedsbehov der straks skal opfyldes med henblik på en sådan mission. Der bør også tilskyndes til en dialog med andre lande i regionen om disse og andre spørgsmål.

    2.   Ekspertholdet udsendes inden udgangen af november 2004.

    3.   Ekspertholdet skal arbejde efter mandatet i artikel 2.

    Artikel 2

    Mandat

    1.   Senest inden udgangen af januar 2005 forventes ekspertholdet at udarbejde en rapport med en detaljeret redegørelse for valgmulighederne med hensyn til at nå ovennævnte mål. Konklusionerne skal understøttes af en detaljeret analyse af både valgmulighedernes gennemførlighed, deres bidrag til igangværende og planlagte nationale og internationale initiativer på dette område og sikkerhedshensynene.

    2.   Ekspertholdet skal basere sin indledende planlægning på Det Europæiske Råds erklæring om, at det »skønnede, at aktiviteter uden for Irak med forbindelseselementer i Irak er en mulighed på dette tidspunkt, men var enigt om, at der med hensyn til en mission i Irak skal findes en passende løsning på alle sikkerhedsspørgsmål, før der kan træffes nogen form for afgørelse.« Der bør føres dialog med andre lande i regionen.

    3.   Rapporten skal især identificere og omfatte:

    en samlet, detaljeret analyse af sikkerhedssituationen i Irak med en detaljeret trusselsvurdering for alle aspekter af en eventuel mission i Irak. Analysen skal tage hensyn til den seneste udvikling i landet umiddelbart før, rapporten forelægges. Den skal også orientere om beredskabsplaner for alle dele af missionen i Irak i tilfælde af en forværring af sikkerhedssituationen

    de områder, hvor der kunne ydes politisk rådgivning og de specifikke formål hermed samt den ekspertiseprofil, der kræves af dem, der skal sørge for denne rådgivning

    de specifikke uddannelsesbehov, den nøjagtige målgruppe for uddannelsen og de relative fordele ved forskellige modeller for levering af uddannelsen (herunder i landet og udenfor)

    relevante internationale standarder (navnlig FN's, Europarådets eller OSCE's normer), der bør afspejles i uddannelsesmaterialet

    mulighederne for samarbejde med FN i overensstemmelse med den fælles erklæring fra EU og FN om krisestyring

    igangværende eller planlagt bistand fra andre donorer på områder af relevans for den planlagte operation

    forbindelserne til bestående rammer for koordinering af bistand i Irak og nationale udviklingsrammer

    mulige udsendelsesområder i og uden for Irak

    tidsfrister for udsendelse

    behov for personale, logistik, teknik og sikkerhed

    nødvendige elementer i et budget for de forskellige valgmuligheder

    nødvendige elementer i et udkast til missionsstatusaftaler (SOMA).

    4.   Ekspertholdet skal føre en passende dialog med de irakiske myndigheder både på nationalt og regionalt plan, i hele strafferetssektoren og med andre relevante aktører. Det skal sikre regelmæssig kontakt med Iraks planlægningsministerium, der har ansvaret for den samlede koordinering af bistanden. Holdet skal også etablere tæt kontakt med Europa-Kommissionens kontor for Irak (der i øjeblikket befinder sig i Amman), medlemsstaternes bilaterale programmer, FN's bistandsmission for Irak (UNAMI) og FN's Udviklingsgruppe, andre store internationale bistandsydere og myndigheder i regionen.

    5.   Ekspertholdet skal omfatte en lille arbejdsenhed, der efter behov kan suppleres med ekspertise i kortere perioder.

    Artikel 3

    Lederen og medlemmerne af ekspertholdet

    1.   Pieter Feith udnævnes til leder af ekspertholdet. Han udvælger medlemmerne af ekspertholdet med referat til generalsekretæren/den højtstående repræsentant. Ekspertholdets leder konsulterer Den Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité (PSC) vedrørende ekspertholdets størrelse og sammensætning.

    2.   Lederen og medlemmerne af ekspertholdet udstationeres af medlemsstater eller EU-institutioner. Alle medlemmerne af ekspertholdet forbliver under den udsendende medlemsstats eller EU-institutions myndighed og udfører deres pligter og handler i ekspertholdets interesse. Både under og efter udførelsen af deres mandat skal medlemmerne af ekspertholdet udvise den største diskretion med hensyn til alle facts og oplysninger om holdet.

    3.   Den medlemsstat eller EU-institution, der har udstationeret en medarbejder, har ansvaret for at behandle klager fra eller vedrørende medarbejderen i forbindelse med udstationeringen. Den pågældende medlemsstat eller EU-institution er også ansvarlig for eventuelt at anlægge sag mod den udstationerede.

    4.   Lederen af ekspertholdet styrer ekspertholdet og varetager ledelsen.

    Artikel 4

    Politisk tilsyn og rapportering

    1.   Lederen af ekspertholdet handler med referat til generalsekretæren/den højtstående repræsentant og aflægger rapport til denne. PSC modtager med regelmæssige mellemrum rapporter fra lederen af ekspertholdet.

    2.   PSC udøver under Rådets ansvar det politiske tilsyn. PSC aflægger med regelmæssige mellemrum rapport til Rådet.

    Artikel 5

    Sikkerhed

    1.   Lederen er i samråd med Rådssekretariatets Sikkerhedskontors repræsentant i missionen ansvarlig for at sikre overholdelse af de minimumssikkerhedsstandarder, der gælder for ekspertholdet.

    2.   Medlemsstaterne bestræber sig på at sørge for sikker indkvartering af ekspertholdet og forsyner det med skudsikre veste og personbeskyttelse i Irak.

    3.   Lederen af ekspertholdet hører PSC om sikkerhedsspørgsmål af betydning for holdets udsendelse efter anvisninger fra generalsekretæren/den højtstående repræsentant.

    Artikel 6

    Finansielle ordninger

    1.   Det finansielle referencebeløb til dækning af udgifterne til ekspertholdet er på 1 058 000 EUR.

    2.   De udgifter, der finansieres med det i stk. 1 nævnte beløb, forvaltes efter de procedurer og regler, der gælder for Den Europæiske Unions almindelige budget bortset fra, at eventuelle forfinansieringer ikke forbliver Fællesskabets ejendom.

    3.   Kommissionen underskriver en kontakt med lederen af ekspertholdet. Han rapporterer udførligt til Kommissionen og er under dennes tilsyn for så vidt angår budgetaspekterne af det arbejde, der udføres inden for rammerne af hans kontrakt. Lederen af ekspertholdet står til regnskab for alle udgifter over for Kommissionen.

    4.   De finansielle ordninger skal tage hensyn til ekspertholdets operationelle krav, herunder sikkerhedskravene for holdet.

    5.   Udgifterne er støtteberettigede fra den dato, hvor denne fælles aktion har virkning.

    Artikel 7

    Ikrafttræden

    Denne fælles aktion har virkning fra datoen for vedtagelsen.

    Den udløber den 15. februar 2005.

    Artikel 8

    Offentliggørelse

    Denne fælles aktion offentliggøres i Den Europæiske Unions Tidende.

    Udfærdiget i Bruxelles, den 26. november 2004.

    På Rådets vegne

    B. R. BOT

    Formand


    Top