Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Tilrettelæggelse af arbejdstiden

Tilrettelæggelse af arbejdstiden

 

RESUMÉ AF:

Direktiv 2003/88/EF — visse aspekter i forbindelse med tilrettelæggelse af arbejdstiden

HVAD ER FORMÅLET MED DIREKTIVET?

Direktivet opstiller minimumskrav til sikkerhed og sundhed for tilrettelæggelse af arbejdstiden for arbejdstagere i Den Europæiske Union (EU). Disse omfatter:

  • minimale daglige hvileperioder, ugentlige hvileperioder, årlige ferier, pauser og den maksimale ugentlige arbejdstid
  • aspekter i forbindelse med natarbejde og skifteholdsarbejde.

HOVEDPUNKTER

EU-medlemsstater

  • Medlemsstaterne skal sikre, at alle arbejdstagere har ret til:
    • en minimumshvileperiode på 11 sammenhængende timer inden for hver 24-timersperiode
    • en pause, hvis den daglige arbejdstid overstiger 6 timer
    • en sammenhængende hvileperiode på 24 timer en 7-dages periode, udover de 11 timer dagligt
    • mindst 4 ugers betalt ferie om året
    • en gennemsnitlig maksimal arbejdsuge på 48 timer, inklusive overarbejde, over en periode på 7 dage.
  • Normalt natarbejde må ikke overstige 8 timer i gennemsnit pr. periode på 24 timer.
  • Natarbejdere har ret til gratis sundhedstjek med jævne mellemrum.

Nationale myndigheder

  • Nationale myndigheder kan:
    • anvende referenceperioder på højst 14 dage til at beregne ugentlige hvileperioder og højst 4 måneder til at beregne den gennemsnitlige maksimale ugentlige arbejdstid
    • undtage personale med ledelsesfunktioner, andre højtstående beslutningstagere, arbejdende familiemedlemmer og personale beskæftiget med religiøse handlinger fra dele af lovgivningen.
  • Afvigelser fra visse bestemmelser kan også anvendes i alle følgende tilfælde:
    • vagt-, overvågnings- og døgnvagtaktiviteter, der er kendetegnet ved nødvendigheden af at beskytte personer eller goder
    • kontinuerlige ydelser eller vedvarende produktion på områder såsom hospitaler, havne, lufthavne, presse og jordbrug
    • forudsigeligt ekstraarbejde (navnlig inden for jordbrug, turisme, postvæsenet, jernbane og tilfælde af ulykker)
    • undtagelsesbestemmelser ved kollektive overenskomster mellem arbejdsgivere og arbejdstagere.
  • Lovgivningen finder ikke anvendelsesøfarende eller arbejdstagere, der er dækket af mere specifikke bestemmelser (som f.eks. mobile arbejdstagere inden for vejtransport, luftfart, grænseoverskridende jernbanetransport eller transport ad indre vandveje).
  • Medlemsstaterne kan anvende gunstigere bestemmelser om sundhed og sikkerhed, hvis de ønsker det.

Fortolkningsmeddelelse

Retten til rimelige arbejdsvilkår understreges i princip 10 (behovet for at sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø) i den europæiske søjle for sociale rettigheder og i artikel 31 i Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder (arbejdsvilkår med hensyn til arbejdstagernes sundhed, sikkerhed og værdighed, og som fastsætter maksimal arbejdstid, daglige og ugentlige hvileperioder og en årlig betalt ferie).

Med henblik på at øge arbejdstagernes bevidsthed om deres sociale rettigheder vedtog Europa-Kommissionen i begyndelsen af 2023 en fortolkningsmeddelelse for at øge retssikkerheden og klarheden vedrørende fortolkningen af direktiv 2003/88/EF Meddelelsen gennemgår direktivet, artikel for artikel, og EU-Domstolens relevante retspraksis (indtil 22. september 2022) med henblik på at bistå medlemsstaternes myndigheder, jurister og arbejdsmarkedets parter i fortolkningen heraf. Det opdaterer en tilsvarende meddelelse fra 2017.

Kommissionens seneste rapport om gennemførelsen af direktiv 2003/88/EF blev også offentliggjort i marts 2023.

HVORNÅR GÆLDER REGLERNE FRA?

Direktiv 2003/88/EF ophæver og kodificerer direktiv 93/104/EF. Af denne grund er der ingen frist for dets gennemførelse i national ret. Reglerne i direktivet trådte i kraft den 2. august 2004.

BAGGRUND

For yderligere informationer, se:

HOVEDDOKUMENT

Europa-Parlamentets og Rådets 2003/88/EF af 4. november 2003 om visse aspekter i forbindelse med tilrettelæggelse af arbejdstiden (EUT L 299 af 18.11.2003, s. 9-19).

TILHØRENDE DOKUMENTER

Meddelelse fra Kommissionen: Tolkningsmeddelelse til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/88/EF om visse aspekter i forbindelse med tilrettelæggelse af arbejdstiden (2023/C 143/06) (EUT C 143, 26.4.2023, s. 8-77).

Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg: Rapport om medlemsstaternes gennemførelse af direktiv 2003/88/EF om visse aspekter af tilrettelæggelse af arbejdstiden (COM(2023) 72 final, 15.3.2023).

Arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene — Detaljeret rapport om medlemsstaternes gennemførelse af direktiv 2003/88/EF om visse aspekter af tilrettelæggelse af arbejdstiden, der ledsager dokumentet »Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet og Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg — Rapport om medlemsstaternes gennemførelse af direktiv 2003/88/EF om visse aspekter af tilrettelæggelse af arbejdstiden« (SWD(2023) 40 final, 15.3.2023).

seneste ajourføring 15.02.2024

Top