EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Europæiske venturekapitalfonde

Europæiske venturekapitalfonde

 

RESUMÉ AF:

Forordning (EU) nr. 345/2013 om europæiske venturekapitalfonde

HVAD ER FORMÅLET MED FORORDNINGEN?

  • Den har til formål at styrke vækst og innovation i virksomheder i Den Europæiske Union (EU), herunder små og mellemstore virksomheder (SMV’er).
  • Den indfører mærkningsordningen for europæiske venturekapitalfonde, kendt som EuVECA, og foranstaltninger, som gør det muligt for forvaltere at oprette og markedsføre deres fonde i hele EU efter et fælles regelsæt. Med det fælles regelsæt ved investorer nu nøjagtigt, hvad de kan forvente, når de investerer i EuVECA.
  • Den gør også venturekapitalfonde bedre i stand til at tiltrække flere kapitalforpligtelser og udvide.

HOVEDPUNKTER

  • Den gennemsnitlige EU-venturekapitalfond indeholder omkring 60 mio. EUR, mens en lignende amerikansk fond har det dobbelte. Ved at gøre det muligt for disse EU-fonde at vokse bør det være muligt at øge kapitalbidragene til individuelle virksomheder og øge investeringens virkning.
  • Forordningen har som formål at styrke fonde, så de bliver større og gør brug af en mere diversificeret investeringsstrategi, så de kan specialisere sig i sektorer såsom IT, bioteknologi og sundhedspleje. Resultatet bør være, at europæiske virksomheder bliver mere konkurrencedygtige på verdensplan.

EuVECA-mærkningsordningen

  • For at deltage i EuVECA-mærkningsordningen og markedsføre deres fonde i EU skal forvaltere af venturekapitalfonde oprette en fond, som:
    • investerer 70 % af den kapital, den modtager fra investorer, til at støtte berettigede virksomheder, såsom unge og innovative SMV’er
    • yder egenkapitalfinansiering eller kvasiegenkapitalfinansiering (dvs. ny kapital) til disse virksomheder
    • ikke bruger gearing (dvs. fonden har ikke gæld, fordi den ikke investerer mere kapital, end investorerne har givet tilsagn om).
  • Forordningen fastlægger ensartede kvalitetskriterier for forvaltere af kvalificerede venturekapitalfonde, som ønsker at gøre brug af EuVECA-mærkningsordningen. Disse krav omfatter alt fra, hvordan de organiserer sig og optræder, til, hvordan de informerer investorer om deres aktiviteter og investeringspolitikker.
  • Disse forvaltere skal også registrere sig i det land, hvor fonden er etableret, og fremlægge årsrapporter. Det land, hvor fondene befinder sig, er forpligtet til at sikre, at alle forordningens regler overholdes.
  • Idet investering i venturekapitalfonde kan være risikabel, definerer forordningen, hvem der må investere i EuVECA: professionelle investorer og visse andre kategorier, såsom visse privatinvestorer med stor formue.

Interessekonflikter

  • EuVECA-forvaltere skal opdage og forhindre potentielle interessekonflikter, der kan opstå som følge af deres position, og indføre de nødvendige organisatoriske foranstaltninger i den forbindelse. Forordningen angiver følgende som mulige interessekonflikter, der kan opstå mellem:
    • forvaltere, de personer som kontrollerer forvalterne eller deres ansatte og den pågældende EuVECA
    • EuVECA eller dens investorer og en anden EuVECA, som forvaltes af samme forvalter eller investorerne heri
    • EuVECA eller dens investorer og en kollektiv investeringsvirksomhed, som forvaltes af samme forvalter eller investorerne heri
  • Hvis de trufne foranstaltninger ikke er tilstrækkelige til at kunne sikre, at risikoen for at skade investorernes interesser vil blive undgået, skal der oplyses om interessekonflikten.
  • Europa-Kommissionen kan vedtage delegerede retsakter for at præcisere disse bestemmelser yderligere, så de er mere specifikke for så vidt angår interessekonflikter og politikker, der skal forhindre disse.
  • Delegeret forordning (EU) 2019/820 supplerer forordning (EU) nr. 345/2013 om supplerende regler vedrørende interessekonflikter med hensyn til:
    • typerne af interessekonflikter
    • kravet om af opstille en skriftlig politik vedrørende interessekonflikter og de procedurer og foranstaltninger, som denne politik som minimum skal indeholde
    • håndtering af interessekonflikter
    • strategier for udøvelse af stemmerettigheder med det formål at forhindre interessekonflikter og
    • oplysninger om interessekonflikter.

Ændringslovgivning

  • Forordning (EU) 2017/1991 ændrer forordning (EU) nr. 345/2013 om europæiske venturekapitalfonde og dens søsterforordning (forordning (EU) nr. 346/2013) om europæiske sociale iværksætterfonde (se resumé), og udvider anvendelsen af betegnelserne »EuVECA« og »europæiske sociale iværksætterfonde« til forvaltere af kollektive investeringsvirksomheder* godkendt under artikel 6 i direktiv 2011/61/EU (se resumé). Den øger også antallet af berettigede virksomheder og reducerer omkostningerne i forbindelse med markedsføring af fondene i EU.
  • Forordning (EU) 2019/1156 indfører følgende regler og krav.
    • Regler for offentliggørelse af nationale bestemmelser vedrørende markedsføringskrav for kollektive investeringsinstitutter og for markedsføringsmateriale rettet mod investorer.
    • Regler for præmarkedsføring*, som svarer til de regler, der er fastsat i direktiv 2011/61/EU (se resumé), indføres i forordning (EU) nr. 345/2013. Disse regler bør gøre det muligt for forvaltere, som er registreret i overensstemmelse med forordningen, at henvende sig målrettet til investorer ved at afprøve deres interesse for kommende investeringsmuligheder eller -strategier via kvalificerede venturekapitalfonde.
    • Et krav om at EuVECA-forvaltere skal sikre, at markedsføringsmateriale, der indeholder en opfordring til at købe andele eller kapitalandele i en alternativ investeringsfond (AIF), og som indeholder specifikke oplysninger om en AIF, ikke modsiger de oplysninger, der skal gives til investorerne i overensstemmelse med artikel 13 i forordning (EU) nr. 345/2013.
    • Et krav om at Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed på sit websted senest den 2. februar 2022 skal offentliggøre en central database vedrørende grænseoverskridende markedsføring af AIF’er, som angiver alle AIF’er, der markedsføres i en anden medlemsstat i EU end deres hjemland, deres EuVECA-forvalter og de medlemsstater, i hvilke de markedsføres.

HVORNÅR GÆLDER FORORDNINGEN FRA?

Den trådte i kraft den 22. juli 2013 med undtagelse af artikel 9, stk. 5, vedrørende interessekonflikter, som trådte i kraft den 15. maj 2013.

BAGGRUND

EU’s økonomiske vækst afhænger i høj grad af Unionens 23 millioner SMV’er, som også har skabt 80 % af alle nye jobs i de seneste år. Idet det er blevet sværere at opnå adgang til traditionelle banklån, benytter mange SMV’er nu venturekapital til at finansiere deres forskning, produktudvikling eller indtræden på nye markeder. For yderligere oplysninger henvises til:

VIGTIGE BEGREBER

Kollektive investeringsvirksomheder. Investeringsinstrumenter, der samler investorers kapital og investerer kapitalen kollektivt gennem en portefølje af finansielle instrumenter såsom aktier, obligationer og andre værdipapirer.
Præmarkedsføring. Oplysninger eller meddelelser, direkte eller indirekte, om investeringsstrategier eller -idéer fra forvalteren af en kvalificeret venturekapitalfond eller på dennes vegne til potentielle investorer, som er hjemmehørende eller har vedtægtsmæssigt hjemsted i Unionen, for at afprøve deres interesse i en kvalificeret venturekapitalfond, der endnu ikke er etableret, eller i en kvalificeret venturekapitalfond, der er etableret, men om hvilken der endnu ikke er indgivet underretning om markedsføring i overensstemmelse med artikel 15 i forordning (EU) nr. 345/2013, i den medlemsstat, i hvilken de potentielle investorer er hjemmehørende eller har vedtægtsmæssigt hjemsted, og som i de enkelte tilfælde ikke udgør et tilbud til eller placering hos den potentielle investor med henblik på at investere i andele eller kapitalandele i den pågældende kvalificerede venturekapitalfond.

HOVEDDOKUMENT

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 345/2013 af 17. april 2013 om europæiske venturekapitalfonde (EUT L 115 af 25.4.2013, s. 1-17).

Efterfølgende ændringer af forordning (EU) nr. 345/2013 er blevet indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.

TILHØRENDE DOKUMENTER

Kommissionens delegerede forordning (EU) 2019/820 af 4. februar 2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 345/2013 for så vidt angår interessekonflikter i forbindelse med europæiske venturekapitalfonde (EUT L 134 af 22.5.2019, s. 8-11).

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 346/2013 af 17. april 2013 om europæiske sociale iværksætterfonde (EUT L 115 af 25.4.2013, s. 18-38).

Se den konsoliderede udgave.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2011/61/EU af 8. juni 2011 om forvaltere af alternative investeringsfonde og om ændring af direktiv 2003/41/EF og 2009/65/EF samt forordning (EF) nr. 1060/2009 og (EU) nr. 1095/2010 (EUT L 174 af 1.7.2011, s. 1-73).

Se den konsoliderede udgave.

seneste ajourføring 09.11.2021

Top