Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022H0627(01)

    Rådets henstilling af 16. juni 2022 om læring med henblik på den grønne omstilling og bæredygtig udvikling 2022/C 243/01 (EØS-relevant tekst)

    ST/9795/2022/INIT

    EUT C 243 af 27.6.2022, p. 1–9 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    27.6.2022   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    C 243/1


    RÅDETS HENSTILLING

    af 16. juni 2022

    om læring med henblik på den grønne omstilling og bæredygtig udvikling

    (2022/C 243/01)

    (EØS-relevant tekst)

    RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION,

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 165 og 166,

    under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

    som tager følgende i betragtning:

    1.

    Selv om mange medlemsstater har gjort gode fremskridt med gennemførelsen af politikker og programmer for læring til støtte for den grønne omstilling og til fremme af læring med henblik på bæredygtig udvikling, er der ikke desto mindre behov for at fortsætte og intensivere indsatsen på området i hele Unionen. Politik og praksis i forbindelse med denne form for læring bør fremmes og støttes yderligere. Det er nødvendigt at anerkende behovet for indbyrdes forbundet læring på tværs af den miljømæssige, den økonomiske og den sociale søjle inden for bæredygtig udvikling, idet der lægges særlig vægt på miljøsøjlen.

    2.

    Den europæiske grønne pagt (1), EU’s biodiversitetsstrategi for 2030 (2), strategien fra De Forenede Nationers Organisation for Uddannelse, Videnskab og Kultur (UNESCO-strategien) for uddannelse i bæredygtig udvikling for 2030 og hermed forbundet arbejde i De Forenede Nationers Økonomiske Kommission for Europa (FN/ECE) (3) understreger den centrale rolle, som skoler, videregående uddannelsesinstitutioner og andre uddannelsesinstitutioner spiller med hensyn til at samarbejde med lærende, forældre, undervisere (4) og det øvrige samfund om de ændringer, der er nødvendige for en vellykket, retfærdig og inkluderende grøn omstilling. I sine konklusioner om »Biodiversitet – behovet for hurtig handling« (5) understregede Rådet, at investeringer i bl.a. uddannelse er afgørende for at kunne indsamle de bedste data og finde de bedste løsninger i den forbindelse. Et af målene i EU-strategien for unge er et bæredygtigt grønt Europa, og alle unge opfordres til at være miljømæssigt aktive og uddannede.

    3.

    Læring med henblik på den grønne omstilling og bæredygtig udvikling hjælper lærende i alle aldre med at tilegne sig den viden og de færdigheder og holdninger, de har brug for for at leve mere bæredygtigt, ændre forbrugs- og produktionsmønstre, føre en sundere livsstil og bidrage – både individuelt og kollektivt – til en mere bæredygtig økonomi og et mere bæredygtigt samfund. En sådan læring bidrager også til at opbygge de færdigheder og kompetencer, der i stigende grad er behov for på arbejdsmarkedet. Den fremmer forståelsen af de indbyrdes forbundne globale udfordringer, som vi står over for, herunder klimakrisen, miljøforringelse og biodiversitetstab, som alle har miljømæssige, sociale, økonomiske og kulturelle dimensioner.

    4.

    Verdensmålene for bæredygtig udvikling – navnlig mål 4.7 – lægger op til, at alle lærende inden 2030 skal have tilegnet sig den viden og de færdigheder, som er nødvendige for at fremme bæredygtig udvikling, herunder bl.a. gennem undervisning i bæredygtig udvikling og bæredygtig livsstil, menneskerettigheder, ligestilling mellem kønnene, fremme af en fredelig og ikkevoldelig kultur, globalt medborgerskab samt anerkendelse af kulturel mangfoldighed og af kulturens bidrag til bæredygtig udvikling (6).

    5.

    I meddelelsen om det europæiske uddannelsesområde (7), den europæiske søjle for sociale rettigheder (8), strategirammen for det europæiske uddannelsessamarbejde på og uden for det europæiske uddannelsesområde (2021-2030) (9) og meddelelsen om et nyt EFR for forskning og innovation (10) opfordres der til, at uddannelsespolitikker og -investeringer rettes mod inkluderende grøn og digital omstilling med henblik på fremtidig modstandsdygtighed og velstand.

    6.

    Nøglekompetencerne, som defineret i den europæiske referenceramme for nøglekompetencer for livslang læring (11), har til formål at hjælpe mennesker i hele Europa med at erhverve den viden og de færdigheder og holdninger, der er nødvendige for personlig udfoldelse og udvikling, beskæftigelsesegnethed, social inklusion, en bæredygtig livsstil, et vellykket liv i fredelige samfund, en sundhedsbevidst tilrettelæggelse af tilværelsen og et aktivt medborgerskab i en tid præget af hastige og gennemgribende forandringer.

    7.

    I den europæiske dagsorden for færdigheder (12) blev der bebudet støtte til udvikling af centrale grønne færdigheder på arbejdsmarkedet med henblik på at skabe en generation af miljøbevidste fagfolk og grønne økonomiske aktører, integrere miljø- og klimahensyn i almene uddannelser, videregående uddannelser, erhvervsuddannelser og forskning. Europa har brug for højt kvalificerede fagfolk til at støtte den grønne omstilling og blive førende i verden inden for bæredygtige teknologier.

    8.

    I Rådets henstilling om erhvervsuddannelse med henblik på bæredygtig konkurrenceevne, social retfærdighed og modstandsdygtighed (13) og i Osnabrückerklæringen anerkendes erhvervsuddannelsessektoren som nøglen til den digitale og den grønne omstilling.

    9.

    Den europæiske klimapagt opfordrer enkeltpersoner, lokalsamfund og organisationer til at deltage i klimaindsatsen og opbygge et grønnere Europa ved at tilbyde muligheder for at lære om klimaforandringerne, udvikle og gennemføre løsninger og skabe kontakt med andre for at mangedoble virkningen af disse løsninger. Koalitionen »Education for Climate« har til formål at skabe et fællesskab ledet af studerende og lærere med deres skoler og netværk og andre uddannelsesaktører, opnå så mange relevante erfaringer som muligt og gøre op med fragmenteringen mellem sektorer, områder og mennesker på uddannelsesområdet.

    10.

    Handlingsplanen for digital uddannelse (14) omfatter en vision for inkluderende og tilgængelig europæisk digital uddannelse af høj kvalitet og understreger betydningen af digitale teknologier som stærke katalysatorer for den grønne omstilling og letter samtidig overgangen til bæredygtig adfærd inden for både udvikling og brug af digitale produkter.

    11.

    Det nye europæiske Bauhaus giver den europæiske grønne pagt en kulturel og kreativ dimension, der har til formål at vise, hvordan bæredygtig innovation tilbyder håndgribelige, positive forandringer i vores dagligdag, herunder i skolebygninger og andre læringsmiljøer.

    12.

    UNESCO har gennem sit program for uddannelse i bæredygtig udvikling arbejdet på at gøre uddannelse til en mere central og synlig del af den internationale reaktion på klimakrisen og opfylde alle verdensmålene for bæredygtig udvikling – navnlig mål 4.7 om uddannelse i bæredygtig udvikling. I henhold til FN’s rammekonvention om klimaændringer og Parisaftalen forpligter parterne sig til at fremme og samarbejde om klimaændringer inden for alle dimensioner af bæredygtig udvikling, navnlig om uddannelse, folkeoplysning, offentlig deltagelse og offentlig adgang til oplysninger.

    13.

    Der er en stigende bevidsthed og vilje blandt unge til at engagere sig i spørgsmål vedrørende bæredygtig udvikling, navnlig miljø- og klimaspørgsmål. Ifølge resultaterne af en Eurobarometerundersøgelse, der blev offentliggjort i maj 2022, mener unge i EU, at »miljøbeskyttelse og bekæmpelse af klimaændringer« bør være en af de vigtigste prioriteter i det europæiske ungdomsår (2022). OECD-data (15) fra 2018 viste, at der allerede dengang var en høj grad af bevidsthed blandt de 15-årige om klimaforandringerne og miljøkrisen og om behovet for at tackle dem. De samme OECD-data viser imidlertid, at langt færre elever og studerende føler, at de har mulighed for at gøre en reel forskel. Klima- og miljøkrisens omfang kan gøre, at lærende føler sig overvældet og magtesløse, hvilket kan forværres af unøjagtige oplysninger og desinformation.

    14.

    Det er af stor betydning, at uddannelsessystemerne og -institutionerne forholder sig til, hvad de unge, hvis stemme bliver kraftigere og kraftigere, mener om klima- og biodiversitetskriser, og inddrager dem i at udforme løsninger vedrørende læring med henblik på den grønne omstilling og bæredygtig udvikling og i at gøre en indsats for en bæredygtig fremtid. Det europæiske ungdomsår 2022 spiller en vigtig rolle med hensyn til at stimulere de unges engagement yderligere.

    15.

    Covid-19-pandemien har understreget vores tætte forbindelser med naturen og sat fornyet fokus på uddannelsessystemerne. Der er indhøstet erfaringer om nye muligheder for uddannelse, bl.a. tilgange med blandet læring i forskellige sammenhænge (også online), de lærendes engagement og autonomi samt forbindelserne mellem formel uddannelse og det øvrige samfund. Med pandemien øgedes den mangeårige bekymring om børns, unges og voksnes fysiske, mentale og følelsesmæssige trivsel.

    16.

    Individuelle institutioner, der tilbyder førskoleundervisning og børnepasning, skoler, højere uddannelsesinstitutioner, forskningsorganisationer, erhvervsuddannelsesudbydere og lokalsamfund bliver stadigt mere aktive i forbindelse med klima- og biodiversitetskrisen. Bæredygtighed er imidlertid endnu ikke en fast del af uddannelse i hele EU.

    17.

    Læring med henblik på bæredygtighed og lignende bæredygtige koncepter såsom uddannelse i bæredygtig udvikling og i globalt medborgerskab er i mange lande blevet indarbejdet i politikker, strategier og læreplaner. Underviserne har imidlertid brug for mere målrettet støtte, ekspertise og uddannelsesmuligheder til at indarbejde principperne om den grønne omstilling og bæredygtig udvikling i deres undervisningspraksis. De føler sig ofte ude af stand til at håndtere miljøangst og miljøpessimisme og til at hjælpe de lærende til på en positiv måde at engagere sig i klima- og miljøspørgsmål.

    18.

    Tværinstitutionelle tilgange til bæredygtighed, som omfatter alle aktivitetsområder, forefindes ikke altid i tilstrækkeligt omfang. Sådanne tilgange kan omfatte undervisning og læring, forvaltning, forskning og innovation, samt infrastruktur, faciliteter og aktiviteter og bør inddrage lærende, personale, forældre, lokalsamfund og samfundet som helhed.

    19.

    Potentialet og muligheden for at supplere og styrke andre uddannelsesdagsordener skal undersøges nærmere. Undervisning og læring med henblik på den grønne omstilling og bæredygtig udvikling kan fuldt ud støtte politikker og programmer for sundhed, trivsel og inklusion, aktivt og globalt medborgerskab, solidaritet, en tilgang centreret på de lærende, forskning og innovation, og den digitale omstilling, herunder kunstig intelligens (16).

    20.

    En systematisk integrering af uddannelsesdimensionen i andre politikker vedrørende den grønne omstilling og bæredygtig udvikling i et livslangt perspektiv kan støtte gennemførelsen af disse politikker. Den kan også forbinde forskellige sektorer i samfundet og økonomien og integrere bæredygtighed effektivt i uddannelsessystemet.

    21.

    Denne henstilling respekterer nærheds- og proportionalitetsprincippet fuldt ud. Den anerkender, at der er stor forskel fra medlemsstat til medlemsstat på uddannelsesinstitutionernes niveau af selvstændighed. I nogle medlemsstater har uddannelsesinstitutioner, læreruddannelsesinstitutioner samt lærere og undervisere en høj grad af selvstændighed. Henstillingen vil blive gennemført i overensstemmelse med nationale forhold og i samarbejde med medlemsstaterne,

    HENSTILLER SÅLEDES TIL MEDLEMSSTATERNE, at de med fuld respekt for nærheds- og proportionalitetsprincippet og under hensyntagen til uddannelsesinstitutioners forskellige grader af autonomi i overensstemmelse med de nationale forhold

    1.

    optrapper og øger indsatsen for at støtte uddannelsessystemer med henblik på at træffe foranstaltninger til den grønne omstilling og bæredygtig udvikling, således at lærende i alle aldre og fra alle baggrunde kan få adgang til retfærdig og inkluderende uddannelse af høj kvalitet om bæredygtighed, klimaforandringer, miljømæssig beskyttelse og biodiversitet med behørig omtanke for miljømæssige, sociale og økonomiske hensyn,

    2.

    indfører læring med henblik på den grønne omstilling og bæredygtig udvikling som et af de prioriterede områder i uddannelsespolitikkerne og -programmerne med henblik på at støtte og gøre sektoren i stand til at bidrage til en bæredygtig fremtid, der er forankret i en holistisk forståelse af uddannelse, gennemfører og videreudvikler omfattende og samarbejdsorienterede tilgange til undervisning og læring med henblik på den grønne omstilling og bæredygtig udvikling, der inddrager alle relevante parter i uddannelsessystemet samt interessenter fra andre relevante sektorer,

    3.

    tilvejebringer en række læringsmuligheder i formel, ikkeformel og uformel sammenhæng, således at den enkelte uanset alder kan forberede sig på og aktivt bidrage til den grønne omstilling og træffe foranstaltninger til en miljømæssigt sund, bæredygtig, cirkulær og klimaneutral økonomi og et retfærdigt, inkluderende og fredeligt samfund,

    4.

    overvejer følgende foranstaltninger på systemniveau:

    a)

    i tæt samarbejde med relevante interessenter at tilpasse strategier og planer inden for uddannelse til den grønne omstilling og bæredygtig udvikling, herunder dem, der vedrører læreplaner og vurdering samt underviseres grunduddannelse og løbende faglige udvikling; at støtte gennemførelsen af nationale og andre strategier og politikker, herunder om relaterede koncepter såsom uddannelse med henblik på bæredygtig udvikling, gennem mekanismer til opfølgning og overvågning

    b)

    hvor det er relevant, at investere i og sørge for uddannelse i grønt og bæredygtigt udstyr, ressourcer og infrastruktur (bygninger, grunde og teknologi) til læring, socialisering og fritidsaktiviteter for at garantere sunde, sikre, inkluderende, kreative og modstandsdygtige læringsmiljøer

    c)

    at udbrede kendskabet til fordelene og mulighederne ved læring med henblik på den grønne omstilling og bæredygtig udvikling og støtte formelle og ikkeformelle uddannelsesinstitutioner, herunder førskoleundervisning og børnepasning, i at gøre klimaforandringer, miljømæssig beskyttelse, biodiversitet og bæredygtighed relevante for de lærendes dagligdag og fremme en bæredygtighedskultur

    d)

    at udvikle viden, færdigheder og holdninger hos lærende i alle aldre til at leve mere bæredygtigt, fremme bæredygtige forbrugs- og produktionsmønstre, indføre en sundere og mere miljøbevidst livsstil og bidrage individuelt og kollektivt til omstillingen af vores samfund

    e)

    at støtte og styrke undervisning og læring med henblik på den grønne omstilling og bæredygtig udvikling ved at tilvejebringe infrastruktur, digitale værktøjer og ressourcer og støtte underviseres digitale kompetencer

    f)

    at inddrage alle lærende på meningsfyldte og koordinerede måder for at foreslå og sammen skabe tilgange til, hvad, hvordan og hvor de lærer om og med henblik på den grønne omstilling og bæredygtig udvikling; at tilskynde til en kønsafbalanceret deltagelse af lærende fra alle baggrunde, herunder dem med færre muligheder; at sætte alle lærende i stand til at deltage i og engagere sig i beslutningstagningen i deres institution og i deres lokalsamfund og samfundet som helhed

    g)

    i tæt samarbejde med de relevante interessenter at udvikle og støtte programmer og rammer for læreplaner, der giver lærende tid og plads til at udvikle bæredygtighedskompetencer (17) fra en tidlig alder. Læring på tværs af generationer og lokale eksempler, problemer og svar kan gøre læreplanerne mere relevante for de lærende og vise, at klimaforandringer, biodiversitet, miljømæssig beskyttelse og bæredygtighed er lokale emner, der kan handles på

    h)

    at støtte samarbejde og netværk om bæredygtighed, miljømæssig beskyttelse og biodiversitet med inddragelse af f.eks. lokale myndigheder, ungdomsarbejds- og ungdomsorganisationer, centre for miljøuddannelse, centre for global læring, skove, parker, landbrug, museer, biblioteker, ikkestatslige organisationer, forskning, forbrugerorganisationer og erhvervslivet og således styrke koblingen mellem formel, ikkeformel og uformel læring

    i)

    at støtte opskalering af god praksis og pædagogisk forskning i undervisning og læring med henblik på den grønne omstilling og bæredygtig udvikling inden for alle uddannelsestyper og -niveauer,

    5.

    yderligere støtter de lærende ved at overveje følgende tiltag:

    a)

    at give lærende mulighed for, fra de er i førskolealderen, at forstå, engagere sig i og værdsætte den naturlige verden og dens biodiversitet, skabe en følelse af nysgerrighed og undren og lære at handle med henblik på bæredygtighed både individuelt og kollektivt

    b)

    i tråd med nationale finansielle støtteordninger at styrke, herunder gennem finansiel støtte, livslang læring af høj kvalitet med henblik på den grønne omstilling og bæredygtig udvikling, herunder praktikophold, lærlingeuddannelser, frivilligt arbejde, fritidsaktiviteter og andre former for formel, ikkeformel og uformel læring og sammenhængene herimellem; at stimulere og anerkende tiltag og programmer inden for borgerengagement i den henseende

    c)

    at fremme læringsmetoder og -tilgange, der er samarbejdsbaserede, erfaringsbaserede, praktisk orienterede og relevante for lokale sammenhænge og traditioner og støtter tværfaglige fritidsaktiviteter. Dette omfatter at give lærende praktiske muligheder for at observere og pleje naturen, reducere, reparere, genbruge og genanvende og derved hjælpe dem med at forstå betydningen af en bæredygtig livsstil og den cirkulære økonomi

    d)

    at tilvejebringe faktabaserede og tilgængelige oplysninger om klima-, miljø- og biodiversitetskrisen og dens drivkræfter som aftalt i henhold til Århuskonventionen (18)

    e)

    at udvikle problemløsnings-og samarbejdsfærdigheder, fremme kritisk tænkning, mediekendskab og systemtænkning og støtte positive foranstaltninger, herunder frivilligt arbejde, for at imødegå og mindske den frygt og manglende indflydelse, som de lærende kan opleve i forbindelse med planetens kriser,

    6.

    yderligere støtter undervisere for at fremme læring med henblik på den grønne omstilling og bæredygtig udvikling ved at overveje følgende foranstaltninger:

    a)

    at anerkende, at alle undervisere, uanset fagområde eller uddannelsessektor, underviser i bæredygtighed og er nødt til at hjælpe de lærende med at forberede sig på den grønne omstilling; at sætte dem i stand til at øge de lærendes bevidsthed om verdensmålene for bæredygtig udvikling; at inkludere, høre og støtte undervisere i udarbejdelse af læreplaner og programmer samt andre uddannelsesreformer vedrørende den grønne omstilling og bæredygtig udvikling og om udformningen af passende faglig udvikling

    b)

    at støtte integreringen af den grønne omstilling og bæredygtig udvikling i grunduddannelsesprogrammer for lærere og undervisere, i fortsatte faglige udviklingsprogrammer og i lærerfaglige standarder og rammer med henblik på at støtte undervisernes kompetenceudvikling inden for bæredygtighed

    c)

    at støtte mentorordninger og faglige udviklingsprogrammer på institutionsniveau; at støtte undervisere i at anvende digitale værktøjer og teknologier i praksis for at forbedre undervisning og læring med henblik på den grønne omstilling og bæredygtig udvikling

    d)

    yderligere at udvikle og udforske muligheder og incitamenter for undervisere til at deltage i faglige udviklingsprogrammer vedrørende bæredygtighed, f.eks. ved at tage dem i betragtning i forbindelse med karriereforløb og -udvikling og skabe roller for undervisere, f.eks. som bæredygtighedskoordinatorer

    e)

    at støtte undervisere, bl.a. ved at tilvejebringe den nødvendige tid og plads til at indføre pædagogik, der fremmer undervisning og læring i den grønne omstilling og bæredygtig udvikling tværfagligt og udvikle de socioemotionelle aspekter af læring, således at alle lærende kan blive forandringsaktører og lære at reflektere og handle, både individuelt og kollektivt, lokalt og globalt, for at skabe en mere bæredygtig verden

    f)

    at tilskynde til og, hvor det er relevant, muliggøre transformativ og tværfaglig undervisning og læring ved hjælp af både traditionelle og innovative læringsmetoder, herunder praktisk læring, STEAM-tilgangen (19), hackathons, studiejob og gamificering

    g)

    at udvikle og stille ressourcer til rådighed til støtte for undervisere, herunder i forbindelse med evaluering; at støtte undervisere i at anvende traditionelle og nye værktøjer og materialer til at undervise i den grønne omstilling og bæredygtig udvikling i en række indendørs og udendørs – og digitale og ikkedigitale – sammenhænge; at give adgang til ekspertisecentre, herunder centre for miljøuddannelse

    h)

    at tilskynde til forsknings- og innovationsmiljøet til at samarbejde med formelle, ikkeformelle og uformelle uddannelsesudbydere om at støtte undervisere i den grønne omstilling og bæredygtig udvikling; at støtte deltagelse i sonderende projekter og forskning i forbindelse med klimakrisen, miljøkrisen og bæredygtighed,

    7.

    fortsat støtter formelle og ikkeformelle uddannelsesinstitutioner i, hvor det er relevant, effektivt at integrere den grønne omstilling og bæredygtig udvikling i alle deres aktiviteter og aktioner ved at overveje følgende foranstaltninger:

    a)

    at tilskynde til og fremme effektive institutionsomfattende tilgange til bæredygtighed, som omfatter undervisning og læring, vision, planlægning og forvaltning, aktiv deltagelse af lærende og personale, inddragelse af familierne, forvaltning af bygninger og ressourcer, partnerskaber med lokalsamfundet og samfundet som helhed samt forskning og innovation; at støtte ledere af uddannelsesinstitutioner i deres håndtering af organisatoriske ændringer med målrettet faglig udvikling og vejledning i forbindelse med deres roller

    b)

    at støtte uddannelsesinstitutionerne i at udforme, overvåge og evaluere deres bæredygtighedsstrategier og/eller integrere bæredygtighed i eksisterende processer og foranstaltninger (f.eks. skolernes udviklingsplaner samt missionserklæringer og strategier for videregående uddannelser); at anerkende, at dette er en langsigtet proces, der kræver små målbare skridt, som løbende overvåges og evalueres, herunder gennem institutionens egen evaluering

    c)

    i henhold til deres institutionelle autonomi at tilskynde og støtte førskoleundervisnings- og børnepasningscentre, skoler, videregående uddannelsesinstitutioner, erhvervsuddannelsesudbydere, voksenuddannelsesinstitutioner og andre uddannelsesudbydere til og i at deltage i miljømærkningsinitiativer, der kan give miljømæssige, sociale, uddannelsesmæssige og økonomiske fordele; at tilvejebringe støttestrukturer for sådanne ordninger, f.eks. agenturer eller organer, der støtter institutionsomfattende tilgange, mentorordninger og netværk, skabeloner og vejledning og finansiel støtte

    d)

    at fokusere en del af uddannelsesorganisationernes interne og/eller eksterne revisions- og kvalitetssikringsmekanismer på bæredygtighed; at anerkende højere uddannelsesinstitutioners reelle engagement ved hjælp af passende midler, herunder f.eks. finansieringsmekanismer

    e)

    yderligere at indarbejde den grønne omstilling og bæredygtig udvikling i programmer, læreplaner og moduler i erhvervsuddannelse og videregående uddannelse (i henhold til institutionernes autonomi og akademiske frihed) på tværs af en række fag, herunder erhvervsstudier, samfundsvidenskab, pædagogik, humaniora, kunst, arkitektur og ingeniørvirksomhed, fysisk planlægning og forvaltning; at gøre brug af ressourcer og materialer, der er udarbejdet af ikkestatslige organisationer på miljø- og uddannelsesområdet og andre relevante organer

    f)

    at støtte videregående uddannelses-, erhvervsuddannelses-og voksenuddannelsesinstitutioner i udviklingen af små og skræddersyede læringskurser om den grønne omstilling og bæredygtig udvikling, der kan føre til bl.a. mikroeksamensbeviser, med henblik på at uddybe, udvide og opdatere faglige kompetencer

    g)

    at fremme partnerskaber med alle fag og aktører, herunder erhvervslivet, kunst, landbrug, kulturarv, sport, unge, forskningsinstitutter, civilsamfundsorganisationer, uddannelsesressourcesektoren (herunder teknologi, forlagsvirksomhed og andet udstyr til læreplaner) og uddannelsesforskning; at støtte udviklingen af fritidsordninger, sommerprogrammer og andre programmer, samtidig med at der ydes støtte til praktikophold i f.eks. laboratorier, virksomheder, forskningsinstitutioner og ikkestatslige organisationer

    h)

    at støtte programmer, der fremmer innovation og entreprenørskab inden for bæredygtighed; at styrke videregående uddannelsesinstitutioner og erhvervsuddannelsesinstitutioner for at etablere eller forstærke bæredygtighedsknudepunkter, der vil fremme innovation og entreprenørskab med henblik på den grønne omstilling og bæredygtig udvikling, cirkulær økonomi og biodiversitet,

    8.

    hvor det er relevant, mobiliserer nationale midler og EU-midler til investeringer i infrastruktur, uddannelse, værktøjer og ressourcer for at øge modstandsdygtigheden og beredskabet inden for formel og ikkeformel uddannelse med henblik på den grønne omstilling, navnlig Erasmus+, genopretnings- og resiliensfaciliteten, Det Europæiske Solidaritetskorps, Den Europæiske Socialfond Plus, Den Europæiske Fond for Tilpasning til Globaliseringen, Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, instrumentet for teknisk støtte, programmet for et digitalt Europa, Horisont Europa og InvestEU,

    9.

    investerer i overvågning, forskning og evaluering af de politiske udfordringer og af virkningen af disse initiativer med henblik på at bygge videre på de opnåede erfaringer og bidrage til politikudformningen. Dette kan omfatte gennemførelse af eksisterende indikatorer og mål, herunder på internationalt niveau,

    OPFORDRER KOMMISSIONEN TIL UNDER BEHØRIG HENSYNTAGEN TIL NÆRHEDSPRINCIPPET OG NATIONALE FORHOLD:

    1.

    at fremme samarbejde og peerlæring blandt medlemsstater og interessenter om læring med henblik på den grønne omstilling og bæredygtig udvikling gennem:

    a)

    strategirammen for det europæiske samarbejde på uddannelsesområdet på og uden for det europæiske uddannelsesområde (2021-2030) (20), hvor uddannelse med henblik på den grønne omstilling er et centralt prioriteret område

    b)

    at formidle og tilskynde til anvendelse af muligheder for at fremme, støtte og muliggøre formel og ikkeformel uddannelse med henblik på den grønne omstilling og bæredygtig udvikling inden for EU’s finansieringsprogrammer såsom Erasmus+, Det Europæiske Solidaritetskorps, LIFE, Den Europæiske Socialfond Plus, Den Europæiske Fond for Tilpasning til Globaliseringen, Horisont Europa, herunder Marie Skłodowska-Curie-aktiviteter, programmet for uddannelse i og bevidstgørelse om udviklingsspørgsmål og instrumentet for teknisk støtte

    c)

    at dele god praksis fra udveksling af personale, projekter og netværk under Erasmus+, herunder gennem alliancer mellem Europauniversiteterne, e-Twinning-onlinefællesskabet, Erasmus+-lærerakademierne samt erhvervsekspertisecentrene, Marie Skłodowska-Curie-aktiviteterne og Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi

    d)

    at identificere, dokumentere og udveksle god praksis, herunder gennem eksisterende onlineplatforme (21), og støtte netværkssamarbejde mellem nationale og andre organisationer, der er aktive inden for uddannelse og den grønne omstilling og bæredygtig udvikling i formel og ikkeformel uddannelse

    e)

    at inddrage unge i gennemførelsen af henstillingen, navnlig gennem det europæiske ungdomsår 2022 og EU’s ungdomsdialog, for at sikre, at unges og ungdomsorganisationers holdninger, synspunkter og behov tages fuldt ud i betragtning

    f)

    at skabe synergier med koalitionen »Education for Climate« og det nye europæisk Bauhaus,

    2.

    til frivillig brug at udvikle, dele og stille ressourcer, materialer og forskning til rådighed inden for læring med henblik på den grønne omstilling og bæredygtig udvikling i samarbejde med medlemsstaterne, herunder om GreenComp, den nye europæiske kompetenceramme for bæredygtighed,

    3.

    at støtte undervisere i at undervise i den grønne omstilling og bæredygtig udvikling ved:

    a)

    at tilvejebringe ressourcer og støttemateriale til frivillig brug på den europæiske skoleuddannelsesplatform, EPALE og Den Europæiske Ungdomsportal

    b)

    at anerkende en fremragende indsats inden for undervisning og læring med henblik på den grønne omstilling og bæredygtig udvikling gennem EU-prisordninger, herunder den europæiske pris for innovativ undervisning, eTwinning-prisen og European Vocational Skills Awards,

    4.

    at overvåge udviklingen af grønne færdigheder eller holdninger i retning af miljømæssig bæredygtighed hos videregående uddannelser, nyuddannede fra erhvervsuddannelserne og forskere i begyndelsen af deres karriere uden at skabe hverken nye rapporteringsforpligtelser eller yderligere byrder for medlemsstaterne, gennem eksisterende europæiske undersøgelser, såsom det europæiske initiativ til sporing af færdiguddannede, ved f.eks. at medtage sådanne holdninger i disse undersøgelser,

    5.

    at overvåge fremskridtene inden for uddannelse i den grønne omstilling og bæredygtig udvikling inden for rammerne af de eksisterende rapporter om det europæiske uddannelsesområde og den europæiske grønne pagt uden at skabe hverken nye rapporteringsforpligtelser eller yderligere byrder for medlemsstaterne. Dette omfatter støtte til udarbejdelsen af mulige indikatorer eller EU-mål for bæredygtighed som fastsat i Rådets resolution om en strategiramme for det europæiske uddannelsessamarbejde på og uden for det europæiske uddannelsesområde (2021-2030),

    6.

    at styrke samarbejdet med eksisterende internationale organisationer, navnlig UNESCO og andre FN-organer, herunder UNECE, for at fremme en tilgang til uddannelse i den grønne omstilling og bæredygtig udvikling med politiske beslutningstagere, fagfolk og interessenter i og mellem medlemsstaterne, som omfatter lighed, inklusion og retfærdighed, i overensstemmelse med den europæiske grønne pagt og verdensmålene for bæredygtig udvikling samt UNESCO’s køreplan for uddannelse med henblik på bæredygtig udvikling 2030,

    7.

    at fortsætte med at styrke den grønne dimension af programmerne Erasmus+ og Det Europæiske Solidaritetskorps, både gennem bæredygtig mobilitet, onlinesamarbejde, grøn praksis i projekter og et stærkt fokus på den grønne omstilling og bæredygtig udvikling i samarbejdet mellem forskellige interessenter på uddannelses- og ungdomsområdet.

    Udfærdiget i Luxembourg, den 16. juni 2022.

    På Rådets vegne

    O. DUSSOPT

    Formand


    (1)  COM(2019) 640 final.

    (2)  COM(2020) 380 final.

    (3)  Herunder den nye ramme for gennemførelsen af FN/ECE-strategien for uddannelse i bæredygtig udvikling 2021-2030.

    (4)  I denne henstilling omfatter begrebet »undervisere« lærere, undervisere, ungdomsarbejdere, lærerundervisere og alle fagfolk inden for formel, ikkeformel og uformel uddannelse.

    (5)  12210/20.

    (6)  UNESCO, Uddannelse i bæredygtig udvikling: en køreplan, 2020.

    (7)  COM(2020) 625 final.

    (8)  EUT C 428 af 13.12.2017, s. 10.

    (9)  EUT C 66 af 26.2.2021, s. 1.

    (10)  COM(2020) 628 final.

    (11)  Rådets henstilling af 22. maj 2018 om nøglekompetencer for livslang læring (EUT C 189 af 4.6.2018, s. 1).

    (12)  COM(2020) 274 final.

    (13)  EUT C 417 af 2.12.2020, s. 1.

    (14)  COM(2020) 624 final.

    (15)  OECD (2020), Are Students Ready to Thrive in an Interconnected World? PISA 2018, bind VI.

    (16)  The International Research Centre on Artificial Intelligence (IRCAI) (Det Internationale Forskningscenter for Kunstig Intelligens) i UNESCO-regi er det første globale center, hvis aktiviteter har fokus på kunstig intelligens, uddannelse og bæredygtig udvikling.

    (17)  Begrebet »bæredygtighedskompetencer« som beskrevet i GreenComp, den europæiske kompetenceramme for bæredygtighed, dækker den viden og de færdigheder og holdninger, som lærende i alle aldre har brug for for at kunne leve, arbejde og handle på en bæredygtig måde (omfatter kritisk tænkning, systemtænkning og forholdet til naturen). »Grønne kompetencer« vedrører de faglige kvalifikationer, som der er behov for i alle sektorer og på alle niveauer af arbejdsmarkedet med henblik på den grønne omstilling, herunder skabelsen af nye grønne job.

    (18)  Konventionen om adgang til oplysninger, offentlig deltagelse i beslutningsprocesser samt adgang til klage og domstolsprøvelse på miljøområdet.

    (19)  STEAM-tilgangen (videnskab, teknologi, ingeniørvirksomhed, kunst og matematik) favner det kreative potentiale ved at forbinde STEM-uddannelser med kunst, humaniora og samfundsvidenskab.

    (20)  Rådets resolution om en strategiramme for det europæiske uddannelsessamarbejde på og uden for det europæiske uddannelsesområde (2021-2030) (EUT C 66 af 26.2.2021, s. 1).

    (21)  Dette kunne omfatte koalitionen »Education for Climate«, den kommende europæiske skoleuddannelsesplatform, Elev- og lærerhjørnet, Science is Wonderful!-platformen, Den Europæiske Ungdomsportal, den elektroniske platform for voksenuddannelse i Europa (EPALE), Scientix, den europæiske alliance for lærlingeuddannelser og pagten for færdigheder.EPALE, Scientix, den europæiske alliance for lærlingeuddannelser og pagten for færdigheder.


    Top