Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021AE5089

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af direktiv 2014/53/EU om harmonisering af medlemsstaternes love om tilgængeliggørelse af radioudstyr på markedet« (COM(2021) 547 final — 2021/0291 (COD))

    EESC 2021/05089

    EUT C 152 af 6.4.2022, p. 82–84 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    6.4.2022   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    C 152/82


    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af direktiv 2014/53/EU om harmonisering af medlemsstaternes love om tilgængeliggørelse af radioudstyr på markedet«

    (COM(2021) 547 final — 2021/0291 (COD))

    (2022/C 152/13)

    Ordfører:

    Christophe LEFÈVRE

    Anmodning om udtalelse

    Rådet for den Europæiske Union, 30.9.2021

    Europa-Parlamentet, 4.10.2021

    Retsgrundlag

    Artikel 114 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde

    Kompetence

    Sektionen for Det Indre Marked, Produktion og Forbrug

    Vedtaget i sektionen

    18.11.2021

    Vedtaget på plenarforsamlingen

    8.12.2021

    Plenarforsamling nr.

    565

    Resultat af afstemningen

    (for/imod/hverken for eller imod)

    231/0/6

    1.   Konklusioner og anbefalinger

    1.1.

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (EØSU) noterer sig Kommissionens forslag om at handle hurtigt for at indføre USB-C-standarden, som er en sammenhængende og ensartet standard for opladere til mobiltelefoner og lignende enheder.

    1.2.

    De seneste frivillige initiativer fra 2009 og 2014 har ikke fuldt ud opfyldt EU's politiske mål om at reducere elektronisk affald (e-affald), øge brugervenligheden og undgå fragmentering af markedet for opladere. Det anslås, at kasserede opladere stod for 11 000 ton e-affald i 2018.

    1.3.

    Europa-Parlamentet vedtog en beslutning i januar 2020 (1) om at udforme mere bindende lovgivning, som EØSU bakker fuldstændigt op om.

    1.4.

    EØSU støtter fuldt ud Kommissionens direktivforslag, som Europa-Parlamentet havde opfordret til.

    1.5.

    EØSU ønsker at gå længere end Kommissionens forslag og anbefaler at udvide dette krav til opladere til mobiltelefoner og lignende enheder til også at omfatte alt elektronisk, forbundet og genopladeligt radioudstyr samt opladere til bærbare computere. Det er vigtigt også at kunne oplade en mobilenhed med en computeroplader af typen USB-C på 65 W i stedet for 2,1 W og undgå at skulle rejse rundt med flere forskellige opladere.

    1.6.

    EØSU bemærker, at brugerne i stadig stigende grad har adgang til USB-stik med lav effekt (2,1 W) til opladning af mobilenheder med eller uden kabel i busser, fly, butikscentre, konferencerum og andre offentlige steder. Disse stik har sommetider ikke tilstrækkelig effekt til at oplade visse enheder, der ikke desto mindre er omfattet af direktivet.

    1.7.

    For at fremme hurtig opladning og tilskynde brugerne til at låne hinandens USB-C-kabler under kortere rejser eller i et kortere tidsrum, anbefaler EØSU, at disse steder fremover udstyres med lynopladere. Dette imødekommer et af de behov, der blev givet udtryk for i en af Kommissionens undersøgelser.

    1.8.

    EØSU bemærker, at batterier kan have en begrænset levetid i forhold til resten af udstyret. Udvalget anbefaler, at der indføres samme standarder for batterier, som anvendes i computere, tablets eller mobiltelefoner, således at de kan udskiftes, og det ikke bliver nødvendigt at købe helt nyt udstyr, hvis batteriet udviser funktionsfejl på et tidligt tidspunkt.

    1.9.

    EØSU fremhæver elektronikproducenternes ansvar med hensyn til bæredygtig udvikling og opfordrer dem til at sikre, at omkostningerne ved batteriudskiftning er beskedne, og at den tekniske gennemførlighed afholder brugerne fra at udskifte hele det elektroniske udstyr, når kun batteriet behøver at blive udskiftet.

    1.10.

    EØSU opfordrer Kommissionen til at henstille til producenterne ikke at forsøge at omgå lovgivningen ved at ændre spænding eller strømstyrke, som vil gøre det nødvendigt at anvende mærkets oplader og umuligt at nå de i direktivet opstillede mål.

    1.11.

    EØSU opfordrer Kommissionen og Europa-Parlamentet til at iværksætte en omfattende informationskampagne rettet mod den brede offentlighed, så snart lovgivningen er blevet vedtaget, for således at oplyse forbrugerene og tilskynde dem til i fremtiden kun at anskaffe udstyr med USB-C-grænseflade.

    2.   Baggrund for udtalelsen

    2.1.

    Siden 2009 har Kommissionen forsøgt at begrænse fragmenteringen af markedet for grænseflader til opladning af mobiltelefoner og lignende enheder. Disse initiativer har imidlertid kun ført til frivillige ordninger (2), der ikke er juridisk bindende, og som derfor ikke sikrer en konsekvent og ensartet anvendelse.

    2.2.

    De seneste frivillige initiativer opfylder ikke fuldt ud Unionens politiske mål om at reducere elektronisk affald (e-affald), sikre brugervenlighed og undgå fragmentering af markedet for opladere.

    2.3.

    En manglende harmonisering på dette område kan føre til væsentlige forskelle mellem medlemsstaternes love, forordninger, administrative bestemmelser eller praksis om interoperabilitet for mobiltelefoner og lignende kategorier eller klasser af radioudstyr med deres opladere og om levering af radioudstyr uden opladere.

    2.4.

    Derfor kræves der handling på EU-plan for at fremme en fælles grad af interoperabilitet og formidling af oplysninger om radioudstyrs opladningskarakteristika til slutbrugere.

    2.5.

    I januar 2020 vedtog Europa-Parlamentet en beslutning (3), der opfordrede til hurtig vedtagelse af en standard for universalopladere til mobiltelefoner for at undgå yderligere fragmentering af det indre marked.

    2.6.

    Det anslås, at mobiltelefonopladere stod for omkring 11 000 ton e-affald i 2018, og at de dermed forbundne livscyklusemissioner lå på ca. 600 kt CO2-ækvivalenter.

    2.7.

    Unionen er fast besluttet på at fremme en effektiv anvendelse af ressourcer ved at gå over til en ren, cirkulær økonomi gennem indførelse af initiativer som f.eks. Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2012/19/EU (4) og senest gennem indførelsen af den europæiske grønne pagt. Dette direktiv har til formål at reducere det e-affald, der produceres ved salg af radioudstyr, og at reducere udvindingen af råmaterialer og CO2-emissionerne genereret ved produktion, transport og bortskaffelse af opladere og derved fremme en cirkulær økonomi.

    2.8.

    Forslaget sigter mod at indføre krav i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/53/EU (5) vedrørende kommunikationsprotokoller for opladning, opladningsgrænsefladen (dvs. ladestikket) for disse kategorier eller klasser af radioudstyr, samt de oplysninger, der skal formidles til slutbrugerne om opladningsegenskaber for disse kategorier eller klasser af radioudstyr.

    2.9.

    I forslaget kræves, at mobiltelefoner og lignende radioudstyr (tablets, digitalkameraer, hovedtelefoner med eller uden mikrofon, håndholdte videospillekonsoller og bærbare højttalere), hvis de kan oplades via kabel, er udstyret med USB Type C-stik, og, hvis de samtidig kræver opladning ved spændinger over 5 volt eller en strømstyrke på over 3 ampere eller en effekt på over 15 watt, er udstyret med opladningskommunikationsprotokollen for USB-strømforsyning.

    2.10.

    Kommissionen kan vedtage delegerede retsakter med henblik på i fremtiden at regulere andre typer af opladningsteknologier end opladning via kabel.

    3.   Generelle bemærkninger

    3.1.

    EØSU bemærker, at Kommissionen i 12 år har arbejdet for at harmonisere standarderne for telefonopladere og dermed opfylde kravene om bæredygtighed og reduktion af affald, som er vanskeligt at genanvende.

    3.2.

    EØSU påpeger, at der i mangel af en universaloplader systematisk sælges en telefonoplader og et strømforsynings-/datakabel med hver enhed til trods for, at forbrugeren kunne have mulighed for kun at købe selve enheden.

    3.3.

    EØSU støtter fuldt ud Kommissionens direktivforslag, som Europa-Parlamentet havde opfordret til.

    3.4.

    Det er klart, at salget af specifikke opladere udgør en væsentlig del af producenternes indtægter, navnlig inden for mobiltelefoni. Det bør derfor sikres, at samme producenter ikke med jævne mellemrum ændrer de elektroniske standarder (spændingsniveau, nødvendig effekt m.m.), hvilket gør det nemmere for dem systematisk at sælge deres egen opladermodel og sågar dataoverførselskabel, som i stedet kunne være universel, hvis det blev muligt at genanvende en tidligere anskaffet oplader. Dette undergraver en effektiv gennemførelse, som sigter mod at reducere mængden af e-affald.

    3.5.

    EØSU opfordrer Kommissionen og Europa-Parlamentet til at iværksætte en omfattende informationskampagne rettet mod den brede offentlighed, så snart lovgivningen er blevet vedtaget, for således at oplyse forbrugerene og tilskynde dem til i fremtiden kun at anskaffe udstyr med USB-C-grænseflade.

    4.   Særlige bemærkninger

    4.1.

    EØSU anbefaler, at branchen fremmer lynopladning af mobiltelefoner ved hjælp af højeffektopladere som f.eks. en almindelig oplader til en bærbar computer med USB Type C-udgang på 65 W i stedet for 2,1 W.

    4.2.

    EØSU bemærker, at brugerne i stadig stigende grad har adgang til USB-stik til opladning af mobilenheder med eller uden kabel i busser, fly, butikscentre, konferencerum og andre offentlige steder. Som udgangspunkt er der tale om stik med lav effekt (2,1 W), som i forvejen er utilstrækkelige til at oplade visse enheder, der er omfattet af direktivet. For at fremme hurtig opladning og tilskynde brugerne til at låne hinandens USB-C-kabler under kortere rejser eller i et kortere tidsrum, anbefaler EØSU, at disse steder fremover udstyres med lynopladere. Dette imødekommer et af de behov, der blev givet udtryk for i en af Kommissionens undersøgelser.

    4.3.

    EØSU anbefaler således, at kravet om én USB-C-universaloplader til mobiltelefoner også kommer til at gælde for bærbare computere, selv om lade- og effektniveauet skal tilpasses elektronisk. Både af hensyn til miljøet og for at undgå, at man skal rejse rundt med mange forskellige opladere, bør kravet i direktivet udvides til også at omfatte bærbare computere, medmindre der findes teknologiske begrænsninger, som bør begrundes udførligt.

    4.4.

    EØSU bemærker, at batterier kan have en begrænset levetid i forhold til resten af udstyret. Udvalget anbefaler, at der indføres samme standarder for batterier, som anvendes i computere, tablets eller mobiltelefoner, således at de kan udskiftes nemt og billigt, og det ikke bliver nødvendigt at købe helt nyt udstyr, hvis batteriet udviser funktionsfejl på et tidligt tidspunkt. EØSU fremhæver elektronikproducenternes ansvar med hensyn til miljøvenlighed og bæredygtig udvikling.

    Bruxelles, den 8. december 2021.

    Christa SCHWENG

    Formand for Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


    (1)  Europa-Parlamentets beslutning af 30. januar 2020 om en universaloplader til mobilt radioudstyr (2019/2983(RSP)) (EUT C 331 af 17.8.2021, s. 2).

    (2)  https://ec.europa.eu/docsroom/documents/2417/attachments/1/translations

    (3)  Europa-Parlamentets beslutning af 30. januar 2020 om en universaloplader til mobilt radioudstyr (2019/2983(RSP)) (EUT C 331 af 17.8 2021, s. 2).

    (4)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2012/19/EU af 4. juli 2012 om affald af elektrisk og elektronisk udstyr (WEEE) (EUT L 197 af 24.7.2012, s. 38).

    (5)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/53/EU af 16. april 2014 om harmonisering af medlemsstaternes love om tilgængeliggørelse af radioudstyr på markedet og om ophævelse af direktiv 1999/5/EF (EUT L 153 af 22.5.2014, s. 62).


    Top