Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008XC0216(06)

    Offentliggørelse af en ansøgning om ændring i henhold til artikel 6, stk. 2, i Rådets forordning (EF) nr. 510/2006 om beskyttelse af geografiske betegnelser og oprindelsesbetegnelser for landbrugsprodukter og fødevarer

    EUT C 43 af 16.2.2008, p. 31–36 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    16.2.2008   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    C 43/31


    Offentliggørelse af en ansøgning om ændring i henhold til artikel 6, stk. 2, i Rådets forordning (EF) nr. 510/2006 om beskyttelse af geografiske betegnelser og oprindelsesbetegnelser for landbrugsprodukter og fødevarer

    (2008/C 43/11)

    Denne offentliggørelse giver ret til at gøre indsigelse mod ansøgningen, jf. artikel 7 i Rådets forordning (EF) nr. 510/2006 (1). Indsigelsen skal være Kommissionen i hænde senest seks måneder efter denne offentliggørelse.

    ANSØGNING OM ÆNDRING

    RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 510/2006

    Ansøgning om ændring, jf. artikel 9 og artikel 17, stk. 2

    »CHASSELAS DE MOISSAC« eller »CHASSELAS DORÉ DE MOISSAC« eller »MOISSAC«

    EF-Nr.: FR/PDO/117/0140/02.10.2003

    BOB ( X ) BGB ( )

    Ændring(er), der anmodes om

    1.   Overskrift(er) i specifikationen:

    X

    Produktnavn

    X

    Produktbeskrivelse

    Image

    Geografisk område

    X

    Bevis for oprindelse

    X

    Fremstillingsmetode

    Image

    Baggrund

    X

    Mærkning

    X

    Nationale bestemmelser

    2.   Ændring(er):

    Navn: Chasselas de Moissac. Den bevarede betegnelse er den mest kendte og den hyppigst anvendte.

    På denne måde kan et og samme produkt ikke længere markedsføres under forskelligt navn, hvorved det undgås at forvirre forbrugeren.

    Beskrivelse: Spisedruer eller langtidsholdbare druer. Klasen er smidig og homogen med hensyn til tæthed, har en gylden farve, en længde på mindst 12 cm og en vægt på mindst 100 g. Druerne må ikke være deformerede, umodne, beskadigede eller syge. Druernes vokslag er bevaret, stenene kan ses ved gennemlysning, og klasestilken er svullen.

    Sukkerindholdet er højere end eller lig med 160 g/l, undtagen i tilfælde af ekstraordinære klimaforhold, hvor dette tal for en given høst kan være lavere, men dog aldrig under 150 g/l. Druerne opfattes som modne, når forholdet mellem sukker og surhedsgrad er over eller lig med 25.

    Det er obligatorisk at forberede, rense og emballere klaserne.

    Produktbeskrivelsen er både blevet forenklet og gjort mere klar med henblik på at fjerne de mest subjektive termer, hvorved risikoen for fejlfortolkning reduceres.

    Bevis for oprindelse: Druerne overvåges fra høst til emballering.

    Druerne stammer udelukkende fra vinmarker i det geografiske område, som er identificeret af INAO og uafhængige eksperter. Vinmarkerne skal overholde de geografiske, pedologiske og klimatiske kriterier, der gælder for markernes placering. Alle overensstemmende vinmarker registreres af INAO.

    Kun druer fra disse marker må bære betegnelsen.

    De enkelte producenter udfylder i øvrigt hvert år en egnethedserklæring, som de fremsender til INAO. Denne erklæring omfatter forpligtelsen til at overholde de betingelser, der er forbundet med at producere vin med denne betegnelse, og skal indeholde referencerne på de marker, på hvilke der produceres AOC Chasselas de Moissac i det pågældende høstår.

    Dette dokument gør det muligt at identificere de marker, der anvendes til produktion af AOC i det pågældende høstår, og især at kontrollere det agronomiske udbytte af disse.

    De enkelte producenter skal hver dag registrere den mængde druer, der er kommet ind på rensnings- og emballeringsværkstedet, og den mængde emballerede druer, der forlader værkstedet. I registret nævnes de høstede mængder med de tilhørende marker, idet der skelnes mellem de mængder, der langtidsopbevares, og det emballerede antal kasser pr. type kasse, de mængder, der stammer fra langtidsopbevaring, og numrene på de anvendte identifikationsmærker. Dette register stilles til kontrollørernes rådighed.

    Med hensyn til produktet udføres der analytisk og organoleptisk stikprøvekontrol af prøver, der udtages fra de emballerede partier. Denne kontrol har til formål at sikre kvaliteten og typiciteten af de produkter, der markedsføres under betegnelsen »Chasselas de Moissac«.

    Et identifikationsmærke, som er specifikt for »Chasselas de Moissac«, og som er godkendt af INAO, identificerer alle de emballager, druerne markedsføres i.

    Fremstillingsmetode: Druerne fra de identificerede vinmarker høstes, forberedes og emballeres i det geografiske område.

    Kun varieteten Chasselas B er tilladt. Vinmarkerne dyrkes i et system med et opbindingsplan eller et system med to opbindingsplaner. Af hensyn til kvaliteten tilpasses tætheden og afstanden ved enhver nyplantning alt efter dyrkningsmåden (tæthed på mindst 3 300 vinstokke/ha og en afstand mellem rækkerne på højst 3 meter i et system med et opbindingsplan og en tæthed på mindst 2 500 vinstokke/ha og en afstand mellem rækkerne på højst 3,5 meter i et system med to opbindingsplaner). Gennemførelsesbestemmelserne om tæthed og afstand skal følge forskrifterne i artikel 5 i dekret om AOC »Chasselas de Moissac«.

    De tilladte beskæringsmetoder er enkelt og dobbelt Guyotbeskæring. Antallet af knopper pr. hektar må ikke overstige 55 000 i et system med et opbindingsplan og 60 000 i et system med to opbindingsplaner. Det er obligatorisk at »placere« klaserne, dvs. at anbringe klaserne frit og luftigt på vinstokken. Det giver druerne optimal modenhed.

    De unge vinmarker kan først producere druer, der er egnede til at bære oprindelsesbetegnelsen, det andet år efter det år, hvor plantningen blev foretaget før den 1. august.

    Ikke-gødningsvanding er tilladt fra kernesætningen.

    Udbyttet af de identificerede marker, der anvendes til produktion af AOC Chasselas de Moissac, ligger fast på to niveauer (for vingården og for hver mark): Maksimalt samlet gennemsnitsudbytte for vingården: 14 t/ha. Maksimalt AOC-gennemsnitsudbytte for vingården: 13 t/ha. Maksimalt samlet udbytte for marken: 16 t/ha. For en given høst kan det maksimale samlede udbytte for marken i tilfælde af ekstraordinære klimaforhold imidlertid ændres uden dog at overstige det absolut maksimale udbytte på 18 t/ha og uden at ændre gennemsnitsudbyttet for vingården. Denne undtagelsesbestemmelse kan under ingen omstændigheder finde anvendelse sammen med bestemmelsen om sukkerindhold i ét og samme høstår.

    Druerne høstes manuelt ad flere omgange.

    Druerne kan sættes til langtidsopbevaring efter fjernelse af de druer, der er blevet ødelagt under høsten og den hurtige transport til opbevaringsstedet, i beholdere, der gør det muligt at bevare produktets karakteristika. Disse endnu ikke rensede druer køles hurtigt ned ved ankomsten til opbevaringsstedet, inden de i lufttæt emballage sættes til langtidsopbevaring i et kølerum under kontrolleret atmosfære, temperatur og luftfugtighed. Disse druer må ikke længere markedsføres under den kontrollerede oprindelsesbetegnelse »Chasselas de Moissac« efter den 31. januar i det på høståret følgende år.

    Druerne, herunder også de druer, der skal langtidsopbevares, transporteres fra den vinmark, hvor de er blevet høstet, til rensnings- og emballeringsværkstedet under forhold, der sikrer en optimal bevaring af produktets karakteristika og især druernes vokslag.

    Forberedelsen af klaserne, herunder dem, der har været langtidsopbevaret, sker i rensnings- og emballeringsværkstedet. Klaserne renses forsigtigt for at fjerne uegnede druer. De forberedte klaser skal være i overensstemmelse med beskrivelsen af druen.

    De enkelte producenter skal råde over et rensnings- og emballeringsværksted og i påkommende tilfælde over det udstyr, der er nødvendigt for at sætte druerne til langtidsopbevaring, såfremt denne fremgangsmåde anvendes.

    Når klaserne er renset, emballeres de omgående i emballage, der bevarer produktets karakteristika og kvalitet. Dermed håndteres druerne mindst muligt.

    Alle disse bestemmelser konkretiserer på den ene side de allerede eksisterende fremgangsmåder, som hidtil aldrig har været kodificeret, og afspejler på den anden side den ansøgende sammenslutnings ønske om at afhjælpe manglerne i betegnelsens specifikationer ved at tilføje nye præcisioner.

    Mærkning: Mærkningen på enhedsemballagen omfatter:

    navnet på den kontrollerede oprindelsesbetegnelse »Chasselas de Moissac« skrevet med en skriftstørrelse, der mindst svarer til den på emballagen største anvendte skriftstørrelse

    påskriften »Appellation d'origine contrôlée« eller »AOC«

    producentens navn.

    Hver enkelt enhedsemballage er forsynet med et identifikationssystem, som omfatter et løbenummer, der er godkendt af INAO og uddelt af et af dette institut godkendt organ. Dette identifikationssystem kan fungere som støtte ved mærkningen.

    Ud over mærkningen skal ledsagedokumenter og fakturaer omfatte navnet på oprindelsesbetegnelsen »Chasselas de Moissac« samt påskriften »Appellation d'origine contrôlée« eller »AOC«.

    Nationale bestemmelser: Dekret om AOC »Chasselas de Moissac«.

    SAMMENFATNING

    RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 510/2006

    »CHASSELAS DE MOISSAC«

    EF-Nr.: FR/PDO/117/0140/02.10.2003

    BOB ( X ) BGB ( )

    Denne sammenfatning indeholder hovedelementerne af varespecifikationen til information.

    1.   Medlemsstatens ansvarlige myndighed:

    Navn:

    Institut National des Appellations d'Origine

    Adresse:

    51, rue d'Anjou

    F-75008 Paris

    Tlf.

    (33) 153 89 80 00

    Fax

    (33) 142 25 57 97

    E-mail:

    info@inao.gouv.fr

    2.   Ansøgende sammenslutning:

    Navn:

    Syndicat de défense du Chasselas de Moissac AOC

    Adresse:

    1, promenade Sancert

    F-82200 Moissac

    Tlf.

    (33) 563 04 01 78

    Fax

    (33) 563 04 11 21

    E-mail:

    Sammensætning:

    Producenter/forarbejdningsvirksomheder ( X ) Andre ( )

    3.   Produktets art:

    Kategori 1.6 — Frugt, grøntsager og korn, også forarbejdet

    4.   Varespecifikation:

    (sammenfatning af betingelserne i artikel 4, stk. 2, i forordning (EF) nr. 510/2006)

    4.1.   Navn: »Chasselas de Moissac«

    4.2.   Beskrivelse: Spisedruer eller langtidsholdbare druer. Klasen er smidig og homogen med hensyn til tæthed, har en gylden farve, en længde på mindst 12 cm og en vægt på mindst 100 g. Druerne må ikke være deformerede, umodne, beskadigede eller syge. Druernes vokslag er bevaret, stenene kan ses ved gennemlysning, og klasestilken er svullen.

    Sukkerindholdet er højere end eller lig med 160 g/l, undtagen i tilfælde af ekstraordinære klimaforhold, hvor dette tal for en given høst kan være lavere, men dog aldrig under 150 g/l. Druerne opfattes som værende modne, når forholdet mellem sukker og surhedsgrad er over eller lig med 25.

    Det er obligatorisk at forberede, rense og emballere klaserne.

    4.3.   Geografisk område: Bas Quercy, dvs. enkelte kantoner i departementerne Tarn-et-Garonne og Lot.

    4.4.   Bevis for oprindelse: Druerne overvåges fra høst til emballering.

    Druerne stammer udelukkende fra vinmarker i det geografiske område, som er identificeret af INAO og uafhængige eksperter. Vinmarkerne skal overholde de geografiske, pedologiske og klimatiske kriterier, der gælder for markernes placering. Alle overensstemmende vinmarker registreres af INAO.

    Kun druer fra disse marker må bære betegnelsen.

    De enkelte producenter udfylder i øvrigt hvert år en egnethedserklæring, som de fremsender til INAO. Denne erklæring omfatter forpligtelsen til at overholde de betingelser, der er forbundet med at producere vin med denne betegnelse, og skal indeholde referencerne på de marker, på hvilke der produceres AOC Chasselas de Moissac i det pågældende høstår.

    Dette dokument gør det muligt at identificere de marker, der anvendes til produktion af AOC i det pågældende høstår, og især at kontrollere det agronomiske udbytte af disse.

    De enkelte producenter skal hver dag registrere den mængde druer, der er kommet ind på rensnings- og emballeringsværkstedet, og den mængde emballerede druer, der forlader værkstedet. I registret nævnes de høstede mængder med de tilhørende marker, idet der skelnes mellem de mængder, der langtidsopbevares, og det emballerede antal kasser pr. type kasse, de mængder, der stammer fra langtidsopbevaring, og numrene på de anvendte identifikationsmærker. Dette register stilles til kontrollørernes rådighed.

    Med hensyn til produktet udføres der analytisk og organoleptisk stikprøvekontrol af prøver, der udtages fra de emballerede partier. Denne kontrol har til formål at sikre kvaliteten og typiciteten af de produkter, der markedsføres under betegnelsen »Chasselas de Moissac«.

    Et identifikationsmærke, som er specifikt for »Chasselas de Moissac«, og som er godkendt af INAO, identificerer alle de emballager, druerne markedsføres i.

    4.5.   Fremstillingsmetode: Druerne fra de identificerede vinmarker høstes, forberedes og emballeres i det geografiske område.

    Kun varieteten Chasselas B er tilladt. Vinmarkerne dyrkes i et system med et opbindingsplan eller et system med to opbindingsplaner. I et kvalitativt øjemed tilpasses tætheden og afstanden ved enhver nyplantning alt efter dyrkningsmåden (tæthed på mindst 3 300 vinstokke/ha og en afstand mellem rækkerne på højst 3 meter i et system med et opbindingsplan og en tæthed på mindst 2 500 vinstokke/ha og en afstand mellem rækkerne på højst 3,5 meter i et system med to opbindingsplaner). Gennemførelsesbestemmelserne om tæthed og afstand skal følge forskrifterne i artikel 5 i dekret om AOC »Chasselas de Moissac«.

    De tilladte beskæringsmetoder er enkelt og dobbelt Guyotbeskæring. Antallet af knopper pr. hektar må ikke overstige 55 000 i et system med et opbindingsplan og 60 000 i et system med to opbindingsplaner. Det er obligatorisk at »placere« klaserne, dvs. at anbringe klaserne frit og luftigt på vinstokken. Det giver druerne optimal modenhed.

    De unge vinmarker kan først producere druer, der er egnede til at bære oprindelsesbetegnelsen, det andet år efter det år, hvor plantningen blev foretaget før den 1. august.

    Ikke-gødningsvanding er tilladt fra kernesætningen.

    Udbyttet af de identificerede marker, der anvendes til produktion af AOC Chasselas de Moissac, ligger fast på to niveauer (for vingården og for hver parcel): Maksimalt samlet gennemsnitsudbytte for vingården: 14 t/ha. Maksimalt AOC-gennemsnitsudbytte for vingården: 13 t/ha. Maksimalt samlet udbytte for marken: 16 t/ha. For en given høst kan det maksimale samlede udbytte for marken i tilfælde af ekstraordinære klimaforhold imidlertid ændres uden dog at overstige det absolut maksimale udbytte på 18 t/ha og uden at ændre gennemsnitsudbyttet for vingården. Denne undtagelsesbestemmelse kan under ingen omstændigheder finde anvendelse sammen med bestemmelsen om sukkerindhold i ét og samme høstår.

    Druerne høstes manuelt ad flere omgange.

    Druerne kan sættes til langtidsopbevaring efter fjernelse af de druer, der er blevet ødelagt under høsten og den hurtige transport til opbevaringsstedet, i beholdere, der gør det muligt at bevare produktets karakteristika. Disse endnu ikke rensede druer køles hurtigt ned ved ankomsten til opbevaringsstedet, inden de i lufttæt emballage sættes til langtidsopbevaring i et kølerum under kontrolleret atmosfære, temperatur og luftfugtighed. Disse druer må ikke længere markedsføres under den kontrollerede oprindelsesbetegnelse »Chasselas de Moissac« efter den 31. januar i det på høståret følgende år.

    Druerne, herunder også de druer, der skal langtidsopbevares, transporteres fra den vinmark, hvor de er blevet høstet, til rensnings- og emballeringsværkstedet, under forhold der sikrer en optimal bevaring af produktets karakteristika og især druernes vokslag.

    Forberedelsen af klaserne, herunder dem, der har været langtidsopbevaret, sker i rensnings- og emballeringsværkstedet. Klaserne renses forsigtigt for at fjerne uegnede druer. De forberedte klaser skal være i overensstemmelse med beskrivelsen af druen.

    De enkelte producenter skal råde over et rensnings- og emballeringsværksted og i påkommende tilfælde over det udstyr, der er nødvendigt for at sætte druerne til langtidsopbevaring, såfremt denne fremgangsmåde anvendes.

    Når klaserne er renset, emballeres de omgående i emballage, der bevarer produktets karakteristika og kvalitet. Dermed håndteres druerne mindst muligt, og frugternes vokslag bevares. Druerne emballeres i særlige rensnings- og emballeringsværksteder, som befinder sig tæt på høststedet. Denne emballeringsmåde i området gør det ikke blot muligt at bevare produktets karakteristika, men også at sikre en bedre sporbarhed. Det undgås ligeledes, at druerne ødelægges eller blandes med andre.

    4.6.   Baggrund: Bas Quercy er kendetegnet ved områdets enestående geologiske, agrologiske og klimatiske forhold. I kraft af parcelafgrænsningen er produktionen af chasselas henlagt til de mest gunstige jorder: Veldrænede kisel-, ler- og sandholdige jorde og afkalkede, sandblandede lerjorde. De klimatiske forhold, små temperaturudsving og især lange perioder med godt vejr om efteråret sikrer en god modning af druerne.

    To andre jordtyper er gunstige for denne produktion: Plateauernes sorte eller grå, ret dybe og stenede jord og den nedstyrtede ler- og kalkholdige jord på siderne af de forholdsvis vidt åbne dale.

    4.7.   Kontrolorgan:

    Navn:

    Institut National des Appellations d'Origine

    Adresse:

    51, Rue d'Anjou

    F-75008 Paris

    Tlf.

    (33) 153 89 80 00

    Fax

    (33) 142 25 57 97

    E-mail:

    info@inao.gouv.fr

    Navn:

    D.G.C.C.R.F

    Adresse:

    59, Bd V. Auriol

    F-75703 Paris Cedex 13

    Tlf.

    (33) 144 87 17 17

    Fax

    (33) 144 97 30 37

    E-mail:

    C3@dgccrf.finances.gouv.fr

    4.8.   Mærkning: Mærkningen på enhedsemballagen omfatter:

    navnet på den kontrollerede oprindelsesbetegnelse »Chasselas de Moissac« skrevet med en skriftstørrelse, der mindst svarer til den på emballagen største anvendte skriftstørrelse

    påskriften »Appellation d'origine contrôlée« eller »AOC«

    producentens navn.

    Hver enkelt enhedsemballage er forsynet med et identifikationssystem, som omfatter et løbenummer, der er godkendt af INAO og uddelt af et af dette institut godkendt organ. Dette identifikationssystem kan fungere som støtte ved mærkningen.

    Ud over mærkningen skal ledsagedokumenter og fakturaer omfatte navnet på oprindelsesbetegnelsen »Chasselas de Moissac« samt påskriften »Appellation d'origine contrôlée« eller »AOC«.


    (1)  EUT L 93 af 31.3.2006, s. 12.


    Top