Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31971L0127

    Rådets direktiv 71/127/EØF af 1. marts 1971 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om førerspejle til motordrevne køretøjer

    EFT L 68 af 22.3.1971, p. 1–17 (DE, FR, IT, NL)
    den engelske specialudgave: serie I bind 1971(I) s. 136 - 151

    Andre specialudgaver (DA, EL, ES, PT, FI, SV, CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 25/01/2010; ophævet ved 32003L0097

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1971/127/oj

    31971L0127

    Rådets direktiv 71/127/EØF af 1. marts 1971 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om førerspejle til motordrevne køretøjer

    EF-Tidende nr. L 068 af 22/03/1971 s. 0001 - 0017
    den finske specialudgave: kapitel 13 bind 1 s. 0165
    den danske specialudgave: serie I kapitel 1971(I) s. 0122
    den svenske specialudgave: kapitel 13 bind 1 s. 0165
    den engelske specialudgave: serie I kapitel 1971(I) s. 0136 - 0151
    den græske specialudgave: Kapitel 13 bind 1 s. 0110
    den spanske specialudgave: Kapitel 13 bind 1 s. 0247
    den portugisiske specialudgave: Kapitel 13 bind 1 s. 0247


    ++++

    RAADETS DIREKTIV

    af 1 . marts 1971

    om tilnaermelse af medlemsstaternes lovgivning om foererspejle til motordrevne koeretoejer

    ( 71/127/EOEF )

    RAADET FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER HAR

    under henvisning til traktaten om oprettelse af Det europaeiske oekonomiske Faellesskab , saerlig artikel 100 ,

    under henvisning til forslag fra Kommissionen ,

    under henvisning til udtalelse fra Det europaeiske Parlament ( 1 ) ,

    under henvisning til udtalelse fra Det oekonomiske og sociale Udvalg ( 2 ) , og

    ud fra foelgende betragtninger :

    De tekniske forskrifter , som motordrevne koeretoejer skal opfylde i henhold til de enkelte staters lovgivning , omfatter ogsaa foererspejle ;

    disse forskrifter er forskellige fra medlemsstat til medlemsstat ; det er derfor noedvendigt , at alle medlemsstater - enten ved siden af eller i stedet for deres nuvaerende ordning - gennemfoerer ensartede bestemmelser , navnlig med henblik pa , at EOEF-standardtypegodkendelse i henhold til Raadets direktiv af 6 . februar 1970 om tilnaermelse af medlemsstaternes lovgivning om godkendelse af motordrevne koeretoejer og paahaengskoeretoejer dertil ( 3 ) kan anvendes for alle koeretoejstyper ;

    ordningen vedroerende foererspejle omfatter forskrifter baade om spejlenes placering paa koeretoejet og om deres konstruktion ;

    i forbindelse med en indbyrdes tilpasset fremgangsmaade for typegodkendelse af foererspejle kan den enkelte medlemsstat konstatere , om de faelles bestemmelser for konstruktion og afproevning er overholdt , og underretter de andre medlemsstater herom ved fremsendelse af en afskrift af den typegodkendelse , der udstedes for det enkelte foererspejl ;

    ved tildeling af et EOEF-godkendelsesmaerke for alle spejle , der fremstilles i overensstemmelse med den godkendte konstruktion , overfloediggoeres en teknisk kontrol af disse spejle i de andre medlemsstater ,

    UDSTEDT FOELGENDE DIREKTIV :

    Artikel 1

    1 . Den enkelte medlemsstat meddeler typegodkendelse til enhver type af foererspejle , der er i overensstemmelse med konstruktions - og afproevningsforskrifterne i bilag I , punkt 2 .

    2 . Den medlemsstat , der har meddelt typegodkendelse , traeffer - om noedvendigt i samarbejde med de kompetente myndigheder i de oevrige medlemsstater - de noedvendige foranstaltninger med henblik paa i noedvendigt omfang at kontrollere , at produktionen er i overensstemmelse med den godkendte konstruktion . Kontrollen udoeves ved stikproever .

    Artikel 2

    Medlemsstaterne tildeler fabrikanten eller dennes repraesentant et godkendelsesmaerke som vist i bilag I , punkt 2.6 , for enhver type af foererspejle , som de paa grundlag af artikel 1 meddeler EOEF-typegodkendelse for .

    Medlemsstaterne traeffer alle hensigtsmaessige foranstaltninger for at hindre , at der anvendes godkendelsesmaerker , der kan medfoere forveksling af foererspejle , for hvis konstruktion der er meddelt typegodkendelse i henhold til artikel 1 , med andre spejlkonstruktioner .

    Artikel 3

    1 . Medlemsstaterne kan ikke forbyde salg af foererspejle under henvisning til deres konstruktion eller funktion nar de er forsynet med EOEF-godkendelsesmaerke .

    2 . Denne bestemmelse er dog ikke til hinder for , at en medlemsstat traeffer sadanne foranstaltninger vedroerende foererspejle med EOEF-godkendelsesmaerke , der systematisk afviger fra den godkendte type .

    Den pagaeldende medlemsstat underretter omgaende de oevrige medlemsstater og Kommissionen om de trufne foranstaltninger og begrunder samtidig sin beslutning . Artikel 5 finder ligeledes anvendelse .

    Uoverensstemmelse med den typegodkendte konstruktion i henseende til stk . 1 foreligger , nar de i bilag I , punkt 2.1 , 2.2 og 2.4 , naevnte forskrifter ikke er overholdt .

    Artikel 4

    De kompetente myndigheder i den enkelte medlemsstat fremsender inden en maaned til de kompetente myndigheder i de andre medlemsstater kopier af typegodkendelsesskemaerne for de foererspejlkonstruktioner , som de meddeler eller naegter typegodkendelse for .

    Artikel 5

    1 . Konstaterer en medlemsstat , der har meddelt en EOEF-typegodkendelse , at flere med samme godkendelsesmaerke forsynede foererspejle ikke er i overensstemmelse med den konstruktion , den har meddelt typegodkendelse for , traeffer den de noedvendige foranstaltninger for at sikre , at produktionen bringes i overensstemmelse med den godkendte konstruktion . De kompetente myndigheder i den paagaeldende medlemsstat underretter de kompetente myndigheder i de andre medlemsstater om de trufne foranstaltninger , der eventuelt vil kunne udstraekkes til at omfatte tilbagekaldelse af typegodkendelsen . Disse myndigheder traeffer de samme foranstaltninger , naar de af de kompetente myndigheder i en anden medlemsstat underrettes om sadan manglende overensstemmelse .

    2 . De kompetente myndigheder i medlemsstaterne skal inden en maaned underrette hinanden om tilbagekaldelse af en meddelt EOEF-typegodkendelse og om grundene hertil .

    3 . Bestrider den medlemsstat , der har meddelt EOEF-typegodkendelsen , rigtigheden af den til den indberettede manglende overensstemmelse , skal de paagaeldende medlemsstater bestraebe sig paa at bilaegge uoverensstemmelsen . Kommissionen holdes loebende underrettet herom . Om fornoedent foranstalter den konstultationer med henblik paa at naa frem til en loesning .

    Artikel 6

    Enhver afgoerelse truffet paa grundlag af de til gennemfoerelse af dette direktiv udstedte bestemmelser , hvorved en typegodkendelse naegtes eller tilbagekaldes , eller hvorved der udstedes forbud mod salg eller benyttelse , skal noeje begrundes . Saadanne afgoerelser skal meddeles de interesserede parter med oplysning om de gaeldende retsmidler og fristerne for disses anvendelse .

    Artikel 7

    Medlemsstaterne kan ikke naegte EOEF-standardtypegodkendelse eller national godkendelse af et koeretoej under henvisning til foererspejlene , naar disse er forsynet med EOEF-godkendelsesmaerke og anbragt som foreskrevet i bilag I , punkt 3 .

    Artikel 8

    Ved koeretoejer forstaas i dette direktiv alle motordrevne koeretoejer med eller uden karrosseri , der er bestemt til faerdsel paa vej , og som har mindst fire hjul og en konstruktivt bestemt maksi * hastighed paa mere end 25 km/t , med undtagelse af skinnekoeretoejer , landbrugstraktorer og -arbejdsredskaber samt andre arbejdsredskaber .

    Artikel 9

    AEndringer , der er noedvendige for at tilpasse bilagene I , II og III til den tekniske udvikling , gennemfoeres i overensstemmelse med den fremgangsmaade , der er fastsat i artikel 13 i Raadets direktiv af 6 . februar 1970 om tilnaermelse af medlemsstaternes lovgivning om godkendelse af motordrevne koeretoejer og paahaengskoeretoejer dertil .

    Artikel 10

    1 . Medlemsstaterne saetter de noedvendige bestemmelser i kraft for at efterkomme dette direktiv inden 18 maaneder efter dets meddelelse og giver omgaaende Kommissionen meddelelse herom .

    2 . Medlemsstaterne drager omsorg for , at tilsende Kommissionen ordlyden af de vigtigste nationale bestemmelser , de udsteder paa det omraade , der er omfattet af dette direktiv .

    Artikel 11

    Dette direktiv er rettet til medlemsstaterne .

    Udfaerdiget i Bruxelles , den 1 . marts 1971 .

    Paa Raadets vegne

    M . SCHUMANN

    Formand

    ( 1 ) EFT nr . C 160 af 18 . 12 . 1969 , s . 7 .

    ( 2 ) EFT nr . C 48 af 16 . 4 . 1969 , s . 16 .

    ( 3 ) EFT nr . L 42 af 23 . 2 . 1970 , s . 1 .

    BILAG I

    1 . DEFINITIONER

    1.1 . " Foererspejl " er udstyr , der inden for et i henhold til punkt 3.5 geometrisk defineret synsfelt giver et tydeligt udsyn bagud , som inden for acceptable graenser hverken maa skjules af dele af koeretoejet eller af personer , der befinder sig i koeretoejet .

    1.2 . " Indvendige foererspejle " er udstyr i henhold til punkt 1.1 , der er placeret inde i koeretoejet .

    1.3 . " Udvendige foererspejle " er udstyr i henhold til punkt 1.1 , der er placeret paa en udvendig del af koeretoejet .

    1.4 . En " foererspejlgruppe " er samtlige udstyrsdele med et eller flere faelles kendetegn eller en eller flere faelles funktioner . Indvendige foererspejle hoerer til gruppe I . Udvendige foererspejle hoerer til gruppe II , resp . gruppe III .

    1.5 . " Koeretoejer i kategori A " er alle koeretoejer med en teknisk tilladt totalvaegt , der overstiger 3500 kg .

    1.6 . " Koeretoejer i kategori B " er alle koeretoejer med en teknisk tilladt totalvaegt , der ikke overstiger 3500 kg .

    1.7 . Som " foererens synsudgangspunkter " betegnes to punkter , beliggende i en afstand af 65 mm fra hinanden i en hoejde af 635 mm lodret over det punkt H paa foerersaedet , der er defineret i bilag III . Den rette linie , der forbinder de to punkter , er vinkelret paa koeretoejets laengdesymmetriplan . Midten af denne linie , der forbinder de to synsudgangspunkter ligger i det lodrette laengdeplan , der gaar gennem midtpunktet for styreapparatets betjeningsanordning . Gaar dette plan ikke gennem foerersaedets tilsyneladende midtpunkt , sideforskydes dette plan svarende hertil .

    1.8 . Med " R " angives i millimeter middelvaerdien af krumningsradien maalt i hovedplanerne i spejlets midte .

    2 . FORSKRIFTER FOR EOEF-TYPEGODKENDELSE AF FOERERSPEJLE

    2.1 . Almindelige bestemmelser

    2.1.1 . Alle foererspejle skal vaere indstillelige .

    2.1.2 . Spejlenes reflekterende flade skal vaere anbragt i en indfatning med afrundet kant , hvis krumningsradius andrager mindst 3,5 mm .

    2.1.3 . Udvendige foererspejle maa ikke have fremstaaende dele , hvis krumningsradius er mindre end 3,5 mm .

    2.2 . Dimensioner

    2.2.1 . Indvendige foererspejle ( gruppe I )

    Den reflekterende flades dimensioner skal vaere saaledes , at der kan indskrives et rektangel i den , hvis ene side er 4 cm , og den anden : Se EFT

    2.2.2 . Udvendige foererspejle ( gruppe II og III )

    2.2.2.1 . Den reflekterende flades dimensioner skal vaere saaledes , at foelgende kan indskrives i den :

    - et rektangel med hoejde 4 cm og bredde a cm , samt

    - en linie , parallel med rektanglets hoejde , hvis laengde er b cm .

    2.2.2.2 . Mindstevaerdierne for a og b fremgaar af foelgende tabel :

    Spejlgruppe * Koeretoejskategori for hvilken spejlene er bestemt * a * b *

    II * A * 17 / ( 1 + 1000/R ) * 20 *

    III * B * 13 / ( 1 + 1000/R ) * 7 *

    2.3 . Reflekterende flade og refleksionskoefficient

    2.3.1 . Den reflekterende flade skal vaere begraenset af en kurve af simpel konveks form .

    2.3.2 . Den reflekterende flade skal trods vejrpaavirkning under normale anvendelsesforhold kunne bevare egenskaberne i henhold til punkt 2.3.5 .

    2.3.3 . De reflekterende flader skal vaere udfoert som plane eller konvekse spejle . Forskellen mellem krumningsradierne i hovedplanerne maa ikke i noget punkt i spejlets midterdel vaere stoerre end 0,25 R

    2.3.4 . Middelvaerdien R for krumningsradierne i henhold til punkt 1.8 maa ikke vaere mindre end :

    - 1 800 mm for foererspejle af gruppe II ,

    - 1 200 mm for foererspejle af gruppe I og III .

    2.3.5 . Den normale refleksionskoefficient maa ikke vaere mindre end 35 % . For spejle med variabel indstilling ( " dag " og " nat " ) maa normalrefleksionskoefficienten ved nat-indstillingen ikke vaere mindre end 4 % . Spejlet skal vaere af en saadan beskaffenhed , at trafiksignalernes farver kan identificeres .

    2.4 . Afproevning

    2.4.1 . Foererspejlene slagproeves i overensstemmelse med punkt 2.4.2 . og underkastes boejningsproever med indfatningen fastholdt i spejlholderen i overensstemmelse med punkt 2.4.3 .

    2.4.2 . Slagproeve

    2.4.2.1 . Beskrivelse af afproevningsapparatet .

    2.4.2.1.1 . Afproevningsapparatet bestaar af et pendul i form af en svingarm med paasat hammer . Til fastspaending af proeveemnerne er pendulstanderen forsynet med fast anlaeg ( fig . 1 ) .

    Slagproeveapparatets hoveddimensioner

    Fig . 1 : Se EFT

    2.4.2.1.2 . Forsiden af den hammer , der anvendes til slagproeven , skal have form som en kuglekalot med diameter 165 mm mere eller mindre 5 mm . Den skal vaere massiv og have en 5 mm tyk gummibelaegning af Shore-haardhed A 50 .

    2.4.2.1.3 . Pendulets slagcentrum er beliggende i kuglekalottens midte paa hammerens forside . Dets afstand fra pendulets aksel er 1 m mere eller mindre 10 mm . Pendulets samlede masse transformeret til pendulets slagcentrum udgoer m0 = 6,8 kg mere eller mindre 50 g ( forholdet mellem m0 og pendulets samlede masse m samt afstanden 1 mellem pendulets tyngdepunkt og dets aksel er udtrykt ved ligningen :

    m0 = m 1/a ) .

    2.4.2.2 . Beskrivelse af afproevningen .

    2.4.2.2.1 . Spejlene fastspaendes saaledes paa anlaegget , at dette ikke udgoer nogen bevaegelseshindring for spejlets bevaegelige dele . Spejlets fastspaending paa anlaegget og holderens indstilling retter sig efter ansoegerens forslag .

    2.4.2.2.2 . Spejle med indstillelig armlaengde indstilles paa mindste afstand mellem spejl og spejlets monteringsflade .

    2.4.2.2.3 . Afproevningen bestaar i , at man lader hammeren falde fra en hoejde , der svarer til et penduludslag paa 60 i forhold til lodret plan , saaledes at spejlet , naar pendulet naar sin lodrette stilling , rammes saaledes , at det paagaeldende punkt paa hammeren ligger paa en vandret linie gennem pendulets slagcentrum .

    2.4.2.2.4 . Slagproeven gennemfoeres under foelgende betingelser :

    2.4.2.2.4.1 . Indvendige foererspejle

    Afproevning 1 - Slaget skal ramme vinkelret paa spejlfladen , idet det punkt , der rammes , vaelges saaledes , at slagretningen gaar gennem fastspaendingsstedets for spejlindfatningen paa spejholderen . Slaget skal rettes mod den reflekterende flade .

    Afproevning 2 - Slag paa spejlindfatningens kant , idet slagretningen danner en vinkel paa 45 med spejlplanet og ligger i et vandret plan , der gaar gennem fastspaendingsstedet for spejlindfatningen paa spejlholderen . Slaget rettes mod den reflekterende flade .

    2.4.2.2.4.2 . Udvendige foererspejle

    Afproevning 1 - Slaget skal ramme vinkelret paa spejlfladen , idet det punkt , der rammes , vaelges saaledes , at slagretningen gaar gennem fastspaendingsstedet for spejlindfatningen paa spejlholderen .

    Afproevning 1' - Spejlet afproeves ved et slag bagfra paa spejlholderen ( idet afstanden mellem hammer og fastspaendingsplan er den samme som ved afproevning 1 , og idet spejlet anbringes vinkelret paa den af slagcentret beskrevne bane ) .

    Afproevning 2 - Slag paa spejlindfatningens kant , idet slagretningen danner en vinkel paa 45 med spejlplanet og ligger i et vandret plan , der gaar gennem fastspaendigsstedet for spejlfatningen paa spejlholderen . Slaget rettes mod den reflekterende flade .

    2.4.2.2.4.3 . Almindelige bemaerkninger .

    2.4.2.2.4.3.1 . Som afproevningspunkt vaelges spejlets midtpunkt , naar proeveemnerne ikke tydeligt viser en spejlholder , resp . naar fastspaendingsstedet ligger ved spejlindfatningens yderkant .

    2.4.2.2.4.3.2 . Kan de under punkt 2.4.2.2 beskrevne proever ikke gennemfoeres , forskydes det punkt , hvor , pejlet rammes i pendulets symmetriplan , paa en saadan maade , at hammerens underste punkt befinder sig i en afstand af 40 mm fra fastspaendingsplanet .

    2.4.3 . Boejningsproever med indfatningen fastgjort til en holder

    2.4.3.1 . Beskrivelse af afproevningen .

    Spejlindfatningen anbringes vandret i en spaendeanordning , saaledes at holderen fastholdes i sin stilling . Den ende af spejlindfatningen , der er naermest ved spejlholderens fastspaendingssted , fixeres i forhold til den stoerste dimension med et stift , 15 mm anslaag , der daekker spejlindfatningen i hele dens bredde .

    I den modsatte ende af spejlindfatningen anbringes et lignende anslag , hvor proeveelastningen paafoeres ( fig . 2 ) .

    Eksempel paa et apparat til boejningsafproevning af spejlindfatninger .

    Fig . 2 : Se EFT

    2.4.3.2 . Proevebelastningen udgoer 25 kg . Den opretholdes i et minut .

    2.5 . Maalingsresultaternes fortolkning

    2.5.1 . Ved alle proever , der gennemfoeres i henhold til punkt 2.4.2 , skal pendulet , efter at det har ramt proeveemnet , fortsaette sin bevaegelse og herved mindst naa en vinkel af 20 i forhold til en lodret linie .

    2.5.2 . Ved proeverne i henhold til punkt 2.4.2 maa i tilfaelde af et brud paa spejlholderen den i spaendeanordningen tilbageblevne del hoejst rage 1 cm ud fra spejlets monteringsflade . Loesner holderen sig , maa den tilbegeblevne del ikke have farlige fremspring .

    2.5.3 . Ved proeverne i henhold til punkterne 2.4.2 og 2.4.3 ma spejlet ikke gaa itu . Et brud paa spejlet kan dog accepteres , naar en af foelgende betingelser er opfyldt :

    2.5.3.1 . Brudstykkerne haenger fast i spejlindfatningen eller ved en flade , der er fast forbundet med indfatningen , saaledes at glasset ikke har loesnet sig fra spejlindfatningen over stoerre bredde end 5 mm .

    2.5.3.2 . Spejlet bestaar af splintfrit glas .

    2.6 . Godkendelsesmaerke

    2.6.1 . Godkendelsesmaerket bestaar af et rektangel , inden i hvilket er anfoert bogstavet " e " efterfulgt af et nummer eller kendingsbogstav for det land , der har givet typegodkendelsen ( u for Tyskland , 2 for Frankrig , 3 for Italien , 4 for Nederlandene , 6 for Belgien og L for Luxembourg ) samt et typegodkendelsesnummer svarende til nummeret paa det typegodkendelsesbevis , der er udstedt for den paagaeldende type , anbragt i naerheden af rektanglet .

    2.6.2 . Godkendelsesmaerket ( bogstav , kendigstal og nummer ) anbringes paa en af spejlets vaesentlige konstruktionsdele saaledes , at det er holdbart og er let synligt , naar spejlet er anbragt paa koeretoejet .

    Eksempel paa EOEF-godkendelsesmaerke ( 1 ) : Se EFT

    Forklaring

    Det foererspejl , der har foranstaende EOEF-godkendelsesmaerke tilhoerer gruppe I ( indvendige foererspejle ) og er godkendt i Tyskland under nummer 1471 .

    3 . FORSKRIFTER FOR SPEJLENES PLACERING PAA KOERETOEJET

    3.1 . Almindelige bestemmelser

    3.1.1 . Foererspejle skal anbringes paa koeretoejet paa en saadan maade , at deres indstilling bibeholdes under normale koerselsforhold .

    3.1.2 . Paa koeretoejer af kategori A skal der anbringes udvendige foererspejle af gruppe II , og paa koeretoejer af kategori B udvendige foererspejle af gruppe III .

    3.2 . Antal

    3.2.1 . Ethvert koeretoej skal vaere forsynet med et indvendigt foererspejl og et udvendigt foererspejl , der anbringes paa koeretoejets venstre side .

    3.2.2 . Dersom de i punkt 3.5 fastsatte betingelser vedroerende det indvendige foererspejls synsfelt ikke er opfyldt , skal der anbringes et udvendigt foererspejl paa koeretoejets hoejre side . I sa fald - hvis det indvendige foererspejl ikke giver noget udsyn bagud - er et indvendigt foererspejl ikke paakraevet .

    3.3 . Anbringelsessted

    3.3.1 . Foererspejlene skal vaere placeret saaledes , at foereren fra sit saede ved normal koerestilling har oversigt over koerebanen bag koeretoejet .

    3.3.2 . De udvendige foererspejle skal vaere synlige gennem den del af forruden , der daekkes af forrudeviskerne , eller gennem sideruderne . Denne bestemmelse gaelder ikke udvendige foererspejle , der er anbragt i hoejre side paa koeretoejer af de internationale kategorier M2 og M3 som defineret i Raadets direktiv om tilnaermelse af medlemsstaternes lovgivninger om godkendelse af motordrevne koeretoejer og paahaengskoeretoejer dertil .

    3.3.3 . For koeretoejer med venstrestyring skal det foreskrevne udvendige foererspejl paa koeretoejets venstre side vaere anbragt saaledes , at vinklen mellem koeretoejets lodrette laengdesymmetriplan og det lodrette plan gennem foererspejlets centrum og midten af den linie , der forbinder foererens synsudgangspunkter , ikke overstiger 55 .

    3.3.4 . Foererspejle maa ikke i vaesentligt omfang rage uden for koeretoejets yderflader og ikke mere end noedvendigt for overholdelse af bestemmelserne om synsfelt i punkt 3.5 .

    3.3.5 . Befinder det udvendige foererspejls underkant sig for et koeretoej i belastet stand i en hoejde af under 2 m over koerebanen , maa det udvendige foererspejl ikke rage mere end 0,20 m ud over koeretoejets stoerste bredde , maalt uden spejl .

    3.3.6 . Under de betingelser , der er anfoert i punkterne 3.3.4 og 3.3.5 , maa de udvendige foererspejle rage ud over den af myndighederne tilladte maksimale koeretoejsbredde .

    3.4 . Indstilling

    3.4.1 . Det indvendige foererspejl skal kunne indstilles af foereren siddende i foerersaedet i normal stilling .

    3.4.2 . Det udvendige foererspejl , der er placeret paa foerersiden af koeretoejet , skal kunne indstilles inde fra koeretoejet ved lukket doer . Spejlets fastspaending i den oenskede indstilling kan foretages uden for koeretoejet ( 2 ) .

    3.4.3 . Bestemmelserne i punkt 3.4.2 gaelder ikke for udvendige foererspejle af den type , der giver efter for stoed og derefter gaar tilbage til deres udgangsstilling uden at skulle indstilles paany .

    3.5 . Synsfelt

    3.5.1 . Almindelige bestemmelser

    De i det foelgende definerede synsfelter gaelder ved brug af begge oejne og saaledes , at den undersoegende persons oejne er sammenfaldende med " foererens synsudgangspunkter " i henhold til punkt 1.7 . Maaling af synsfeltet skal ske med ubelastet koeretoej , hvori kun den undersoegende person befinder sig . Maalingen skal foretages gennem ruder , hvis lysgennemgangsfaktor udgoer over 70 % .

    3.5.2 . Indvendige foererspejle

    Synsfeltet skal vaere saaledes , at foereren mindst kan overse en jaevn og horisontal del af koerebanen , der ligger centreret omkring koeretoejets lodrette laengdesymmetriplan , er 20 m bred og straekker sig fra horisonten til en afstand af 60 m bag koeretoejet ( fig . 3 ) .

    3.5.3 . Venstre udvendige foererspejl

    Synsfeltet skal vaere saaledes , at foereren kan se mindst et fladt og vandret vejstykke af en bredde paa 2,50 m ; afgraenset til hoejre af et plan parallelt med koeretoejets lodrette laengdesymmetriplan og tangerende koeretoejets yderste venstre punkt over en afstand fra 10 m bag foererens synsudgangspunkter og til horisonten ( fig . 4 ) .

    3.5.4 . Hoejre udvendige foererspejl

    Synsfeltet skal vaere saaledes , at foereren kan se mindst et fladt og vandret vejstykke af en bredde paa 3,50 m , afgraenset til venstre af et plan parallelt med koeretoejets lodrette laengdesymmetriplan og tangerende koeretoejets yderste hoejre punkt fra en afstand af 30 m bag foererens synsudgangspunkter og til horisonten .

    Foereren skal desuden kunne begynde at se vejen over en bredde af 0,75 m fra et punkt , der ligger 4 m bag det lodrette plan gennem foererens synsudgangspunkter ( fig . 4 ) .

    Indvendigt foererspejl

    Fig . 3 : Se EFT

    Udvendigt foererspejl

    Fig . 4 : Se EFT

    ( 1 ) Tallene er kun anfoert som eksempel .

    ( 2 ) Det tilstraebes , at udvendige foererspejle , der ikke er forsynet med fastspaendingsordning , skal kunne indstilles af foereren i normal stilling inde fra koeretoejet ved lukket doer .

    Med henblik paa optagelse af denne forbedring i direktivet anvendes artikel 9 , saa snart mere oekonomiske og forenklede fremstillings - og anbringelsesmetoder er blevet mulige ved den tekniske udvikling .

    BILAG II

    TYPEGODKENDELSES-MEDDELELSE

    Navnet paa den kompetente myndighed ...

    Oplysninger om meddelelse , naegtelse eller inddragelse af typegodkendelse for en foererspejl-konstruktion ...

    Typegodkendelse nr . ...

    1 . Fabriks - eller varemaerke ...

    2 . Gruppe ( I , II , III ) ...

    3 . Fabrikantens navn og adresse ...

    4 . Navn og adresse paa fabrikantens eventuelle repraesentant ...

    5 . Forelagt til typegodkendelse den ...

    6 . Proevestation ...

    7 . Proeverapportens dato og nummer ...

    8 . Dato for meddelelse/naegtelse/inddragelse af typegodkendelsen ( 1 ) ...

    9 . Sted ...

    10 . Dato ...

    11 . Bilagene omfatter foelgende dokumenter , der er forsynet med foranstaaende typegodkendelsesnummer : ... ( tegninger , skitser og beskrivelser af foererspejlet ) .

    12 . Bemaerkninger ...

    ... Underskrift

    ( 1 ) Det ikke-gaeldende overstreges .

    BILAG III ( 1 )

    METODE TIL BESTEMMELSE AF H-PUNKTET

    1 . Definition

    H-punktet karakteriserer en persons position inde i koeretoejet : det er skaeringspunktet mellem den teoretiske akse mellem ben og krop paa en dukke , der forestiller et menneske og et lodret laengdeplan .

    2 . Bestemmelse af H-punktet

    2.1 . H-punktet skal bestemmes for foerersaedet .

    ( 2.1.1 . )

    ( 2.1.2 . )

    2.2 . Ved enhver bestemmelse af H-punktet skal saedet befinde sig i den af fabrikanten forudsatte normale koerestilling , idet indstillelige ryglaen stilles omtrent lodret .

    3 . Dukkens opbygning

    3.1 . Der anvendes en tredimensional dukke , hvis vaegt og kontur svarer til en voksen person af mellemstoerrelse . Dukken er vist i fig . 1 og 2 .

    3.2 . Dukken bestaar af

    3.2.1 . to elementer , der forestiller henholdsvis ryg og saedeparti og er drejelige om en aksel , der forestiller drejeakslen mellem krop og laar . Det sted , hvor denne aksel traeder frem paa dukkens ene side , betegnes som H-punktet ;

    3.2.2 . to elementer , der forestiller benene , og som er drejelige i forhold til saedepartiet ;

    3.2.3 . to elementer , der forestiller foedderne , og som er forbundet med benene ved led , der svarer til fodleddene ;

    3.2.4 . endvidere skal det element , der forestiller saedepartiet , vaere forsynet med en libelle , hvormed tvaerstillingen kan kontrolleres .

    3.3 . Paa dukkens enekelte elementer anbringes lodder , der vaegtmaessigt svarer til de tilsvarende legemsdele , i punkter svarende til de paagaeldende legemsdeles tyngdepunkter og saaledes , at den samlede dukkevaegt udgoer ca . 75,8 kp ( 74,4 daN ) . De enkelte lodders vaegte er anfoerte i tabellen i fig . 2 .

    4 . Dukkens anbringelse paa saedet

    Anbringelsen af den tredimensionale dukke foregaar paa foelgende maade :

    4.1 . Koeretoejet anbringes paa en vandret flade , og saedet indstilles i henhold til punkt 2.2 ;

    4.2 . saedet forsynes med et betraek af et egnet stof for at lette anbringelsen af dukken ;

    4.3 . dukken saettes paa saedet ;

    4.4 . dukkens foedder indstilles paa foelgende maade :

    4.4.1 . Hoejre fod anbringes paa speederen i hvilestilling , og venstre fod indstilles saaledes , at libellen til kontrol af saedepartiets tvaerstilling viser vandret stilling .

    ( 4.4.2 . )

    ( 4.4.3 . )

    4.5 . Laarlodderne anbringes , saedepartiet justeres igen i vandret stilling , og saedepartilodderne anbringes .

    4.6 . Ved traek i knaeledakslen frigoeres dukken fra ryglaenet , og ryggen boejes forover . Derefter bringes dukken paany paa plads i saedet , idet saedepartiet skubbes saa langt tilbage , at der maerkes modstand . Derefter rettes dukkens ryg igen bagud og trykkes mod ryklaenet .

    4.7 . Dukken paavirkes to gange med en vandret kraft paa ca . 10,2 kp ( 10 daN ) . Retning og paavirkningspunkt for denne kraft er vist i fig . 2 ved en sort pil .

    4.8 . Lodderne paa hoejre og venstre side og derefter vaegtene pa overkroppen anbringes . Herved skal dukkens tvaerlibelle fortsat visse vandret stilling .

    4.9 . Under bibeholdelse af libellens vandrette stilling boejes dukkens ryg forover , indtil lodderne paa overkroppen befinder sig over H-punktet , for paa denne maade at udelukke enhver friktion mod ryglaenet .

    4.10 . Nu rettes dukkens ryg igen forsigtigt bagover , hvormed dukkens anbringelse er afsluttet . Tvaerlibellen skal vise vandret stilling . Er dette ikke tilfaeldet , maa man igen gennemfoere anbringelsesproceduren som beskrevet ovenfor .

    5 . Resultater

    5.1 . Naar dukken er anbragt som anfoert i punkt 4 , anses det paa dukken angivne H-punkt som saedets H-punkt .

    5.2 . Ved maalingen af H-punktets kartesianske koordinater maa afvigelsen ikke udgoere over 1 mm . Det samme gaelder for koordinaterne af noejagtigt bestemte karakteristiske punkter inde i koeretoejet . Disse punkters projektion paa det lodrette laengdeplan overfoeres til et skema .

    Den tredimensionale dukkes elementer

    Fig . 1 : Se EFT

    Dukkens dimensioner

    Fig . 2 : Se EFT

    Dukkens vaegte * kg *

    Dukkens ryg - og saedepartielementer * 16,6 *

    Ryglodder * 31,2 *

    Lodder paa saedeparti * 7,8 *

    Lodder paa laar * 6,8 *

    Lodder paa ben * 13,2 *

    Ialt : * 75,6 *

    ( 1 ) Ordlyden af bilag III er i overensstemmelse med regulativ nr . 14 ; idet punkterne er i overensstemmelse med punkterne i det naevnte regulativ . Indeholder dette direktiv et punkt , der ikke modsvares af en bestemmelse i regulativ nr . 14 , er nummeret paa dette punkt anfoert i parentes .

    Top