EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012L0019

Valorificarea cât mai bună a echipamentelor electrice și electronice

Valorificarea cât mai bună a echipamentelor electrice și electronice

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 2012/19/UE privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE)

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

Obiectivul directivei este de a proteja mediul și sănătatea umană prin încurajarea unei producții și a unui consum durabil. Directiva atinge acest obiectiv prin:

  • prevenirea creării de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE)*;
  • promovarea reutilizării, a reciclării și a altor modalități de recuperare a deșeurilor din echipamentele electrice și electronice (EEE)*;
  • sprijinirea utilizării eficiente a resurselor și a recuperării materiilor prime secundare valoroase.

ASPECTE-CHEIE

Actul legislativ:

  • reformează și abrogă directiva inițială privind DEEE (Directiva 2002/96/CE), care fusese modificată substanțial de la momentul adoptării;
  • clasifică DEEE în diferite categorii, precum echipamente de dimensiuni mici și mari, echipamente de transfer termic, ecrane, lămpi și echipamente informatice și de telecomunicații de dimensiuni mici;
  • nu se aplică anumitor tipuri de echipamente electrice și electronice, în special materialului utilizat în scopuri militare sau spațiale, becurilor cu filament, dispozitivelor medicale implantabile active sau mijloacelor de transport.

Țările UE trebuie:

  • să încurajeze cooperarea dintre producători și reciclatori în vederea proiectării de echipamente electrice care să poată fi reutilizate, demontate sau recuperate în conformitate cu directiva privind proiectarea ecologică (Directiva 2009/125/CE);
  • să reducă la minimum eliminarea DEEE sub formă de deșeuri municipale nesortate;
  • să le permită gospodăriilor particulare să predea gratuit DEEE;
  • să interzică eliminarea DEEE colectate separat care nu au fost tratate corespunzător;
  • să asigure o rată anuală minimă de colectare a DEEE. Din 2016, aceasta este 45 % din greutatea totală a echipamentelor electrice și electronice vândute în ultimii trei ani, iar începând din 2019, această țintă crește la 65 %, ceea ce este echivalent cu ținta de colectare de 85 % din totalul DEEE generate. Acestea pot stabili ținte mai ambițioase.

Bulgaria, Cehia, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Polonia, România, Slovenia și Slovacia pot amâna atingerea ratei de colectare stabilite pentru 2019 până în 2021, din cauza lipsei de infrastructură necesară și a nivelului scăzut de utilizare de DEEE.

De asemenea, țările UE trebuie:

  • să verifice dacă toate instalațiile care tratează DEEE sunt autorizate oficial;
  • să înființeze un registru al tuturor companiilor care produc sau importă echipamente electrice și electronice;
  • să efectueze inspecții pentru a asigura conformitatea cu legislația și să stabilească sancțiuni pentru încălcarea legii;
  • să le impună producătorilor:
    • să atingă țintele de tratare minime pentru diferite categorii de DEEE;
    • să finanțeze costul colectării, al tratării, al recuperării și al eliminării ecologice de la toți utilizatorii, exceptând gospodăriile particulare, a produselor aflate în vânzare începând din 13 august 2005;
    • să furnizeze informații publicului cu privire la modalitățile de predare și de colectare a DEEE.

Acte de punere în aplicare

În aprilie 2017, Comisia Europeană a adoptat Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/699. Acesta stabilește metodele pentru a calcula:

  • greutatea EEE vândute pe piața fiecărei țări a UE;
  • cantitatea de DEEE generată, exprimată în greutate, în fiecare țară a UE.

În februarie 2019, Comisia a adoptat Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/290, care stabilește formatul pentru înregistrarea și raportarea în registru de către producătorii de echipamente electrice și electronice.

Comisia a prezentat Parlamentului European și Consiliului următoarele rapoarte:

  • raportul referitor la revizuirea domeniului de aplicare al Directivei 2012/19/UE, la reexaminarea termenelor de îndeplinire a obiectivelor de colectare și la posibilitatea de a stabili obiective de colectare separate pentru una sau mai multe categorii de echipamente electrice și electronice incluse în anexa III la directivă;
  • raportul cu privire la reexaminarea obiectivelor de valorificare a DEEE, posibila stabilire a unor obiective separate pentru DEEE care urmează să fie pregătite pentru reutilizare și reexaminarea metodei de calcul pentru atingerea obiectivelor de valorificare prevăzute la articolul 11 alineatul (6) din Directiva 2012/19/UE privind DEEE;
  • raportul privind exercitarea competenței de a adopta acte delegate conferite Comisiei în temeiul Directivei privind DEEE.

Pe baza acestor rapoarte, Comisia a concluzionat că actul legislativ nu necesită modificare.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Se aplică începând cu data de 13 august 2012. Directiva 2012/19/UE a revizuit și a înlocuit Directiva 2002/96/CE și modificările ulterioare ale acesteia. Normele noi conținute de Directiva 2012/19/UE au trebuit transpuse în legislația țărilor UE până la 14 februarie 2014.

CONTEXT

  • În fiecare an crește cantitatea deșeurilor de echipamente electrice și electronice, cum sunt computerele, televizoarele, frigiderele și telefoanele mobile. În 2005 s-au generat aproximativ nouă milioane de tone. Se așteaptă ca această cantitate să crească la 12 milioane de tone până în 2020.
  • Deșeurile conțin nu doar resurse rare și costisitoare, care pot fi reutilizate, ci și materiale periculoase, care trebuie gestionate corespunzător pentru a evita problemele de mediu și de sănătate.
  • Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Deșeuri de echipamente electrice și electronice: orice echipamente, substanțe sau obiecte electrice sau electronice care sunt eliminate sau a căror eliminare este avută în vedere sau este necesară.
Echipamente electrice și electronice: echipamente dependente de curenți electrici sau câmpuri electromagnetice pentru a funcționa corespunzător.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 2012/19/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 iulie 2012 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) (reformare) (JO L 197, 24.7.2012, pp. 38-71)

Modificările succesive aduse Directivei 2012/19/UE au fost integrate în documentul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/290 al Comisiei din 19 februarie 2019 de stabilire a formatului pentru înregistrarea și raportarea în registru de către producătorii de echipamente electrice și electronice (JO L 48, 20.2.2019, pp. 6-16)

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/699 al Comisiei din 18 aprilie 2017 de stabilire a unei metodologii comune de calcul al greutății echipamentelor electrice și electronice (EEE) introduse pe piața fiecărui stat membru și a unei metodologii comune de calcul al cantității de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) generate, exprimată în greutate, în fiecare stat membru (JO L 103, 19.4.2017, pp. 17-21)

Directiva 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 octombrie 2009 de instituire a unui cadru pentru stabilirea cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile produselor cu impact energetic (JO L 285, 31.10.2009, pp. 10-35)

A se vedea versiunea consolidată.

Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu referitor la revizuirea domeniului de aplicare al Directivei 2012/19/UE privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (noua Directivă DEEE), la reexaminarea termenelor de îndeplinire a obiectivelor de colectare menționate la articolul 7 alineatul (1) din noua Directivă DEEE și la posibilitatea de a stabili obiective de colectare separate pentru una sau mai multe categorii de echipamente electrice și electronice incluse în anexa III la directivă [COM(2017) 171 final, 18.4.2017]

Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind exercitarea competenței de a adopta acte delegate conferite Comisiei în temeiul Directivei 2012/19/UE privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) [COM(2017) 172 final, 18.4.2017]

Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu cu privire la reexaminarea obiectivelor de valorificare a DEEE, posibila stabilire a unor obiective separate pentru DEEE care urmează să fie pregătite pentru reutilizare și reexaminarea metodei de calcul pentru atingerea obiectivelor de valorificare prevăzute la articolul 11 alineatul (6) din Directiva 2012/19/UE privind DEEE [COM(2017) 173 final, 18.4.2017]

Data ultimei actualizări: 24.07.2019

Sus