EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014D0746

2014/746/UE: Decizia Comisiei din 27 octombrie 2014 de stabilire pentru perioada 2015-2019, în temeiul Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a listei sectoarelor și subsectoarelor considerate a fi expuse unui risc semnificativ de relocare a emisiilor de dioxid de carbon [notificată cu numărul C(2014) 7809] Text cu relevanță pentru SEE

JO L 308, 29/10/2014, p. 114–124 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2014/746/oj

29.10.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 308/114


DECIZIA COMISIEI

din 27 octombrie 2014

de stabilire pentru perioada 2015-2019, în temeiul Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a listei sectoarelor și subsectoarelor considerate a fi expuse unui risc semnificativ de relocare a emisiilor de dioxid de carbon

[notificată cu numărul C(2014) 7809]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2014/746/UE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Comunității și de modificare a Directivei 96/61/CE a Consiliului (1), în special articolul 10a alineatul (13),

întrucât:

(1)

Directiva 2003/87/CE prevede că licitația trebuie să fie principiul de bază pentru alocarea, începând din 2013, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră către operatorii instalațiilor care intră sub incidența Schemei Uniunii de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră („EU ETS”). Cu toate acestea, în perioada 2013-2020, operatorii eligibili continuă să primească certificate gratuite, în conformitate cu normele stabilite în Directiva 2003/87/CE și în Decizia 2011/278/UE a Comisiei (2).

(2)

Lipsa unui acord internațional ambițios privind schimbările climatice, care să urmărească limitarea creșterii temperaturii globale la 2 °C, poate submina efectele benefice ale acțiunilor întreprinse de Uniune. Lipsa unor măsuri obligatorii la nivel internațional poate conduce la o creștere a emisiilor de gaze cu efect de seră în țările terțe în care industria nu este supusă unor restricții comparabile în ceea ce privește carbonul („relocarea emisiilor de dioxid de carbon”). Pentru a preveni riscul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon, Directiva 2003/87/CE prevede că, sub rezerva rezultatului negocierilor internaționale, Comisia trebuie să stabilească o listă a sectoarelor și subsectoarelor considerate a fi expuse unui risc semnificativ de relocare a emisiilor de dioxid de carbon („lista sectoarelor și subsectoarelor”). Aceste sectoare și subsectoare ar trebui să primească certificate gratuite reprezentând 100 % din cantitatea stabilită conform Directivei 2003/87/CE și Deciziei 2011/278/UE, sub rezerva aplicării factorului de corecție transsectorial menționat la articolul 10a alineatul (5) din Directiva 2003/87/CE și stabilit în anexa II la Decizia 2013/448/UE a Comisiei (3).

(3)

În acest sens, Comisia a analizat măsura în care țările terțe ce dețin o cotă decisivă din producția globală în sectoarele și subsectoarele incluse în lista referitoare la riscul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon se angajează ferm să reducă emisiile de gaze cu efect de seră în sectoarele respective, precum și dacă aceste angajamente sunt comparabile cu cele ale Uniunii și sunt îndeplinite în aceleași termene. În plus, a fost examinată și măsura în care eficiența instalațiilor situate în țările respective este comparabilă cu eficiența instalațiilor situate în Uniune. Comisia a concluzionat că, în ceea ce privește angajamentul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, nu se poate stabili o comparabilitate suficientă și, prin urmare, comparabilitatea eficienței de reducere a emisiilor de dioxid de carbon nu este relevantă.

(4)

Prima listă a sectoarelor și subsectoarelor considerate a fi expuse unui risc semnificativ de relocare a emisiilor de dioxid de carbon a fost elaborată în 2009 pentru anii 2013 și 2014, prin Decizia 2010/2/UE a Comisiei (4).

(5)

Evaluarea ar trebui să se bazeze pe o serie de criterii cantitative și calitative și pe datele din ultimii trei ani. În acest sens, Comisia a utilizat date din anii 2009, 2010 și 2011, deoarece datele din 2012 erau disponibile numai pentru o parte din parametri.

(6)

Pentru a întocmi lista sectoarelor și subsectoarelor, Comisia a evaluat riscul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon din sectoare și subsectoare la nivelul NACE-4 al Nomenclatorului statistic al activităților economice din Uniune stabilit de Regulamentul (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului (5). NACE-4 este nivelul care definește sectoarele cu precizie, corespunzând unei disponibilități optime a datelor. Sectoarele sunt identificate la nivelul Nomenclatorului NACE printr-un cod de 4 cifre, iar subsectoarele sunt identificate la nivelul CPA sau Prodcom printr-un cod de 6 cifre sau, respectiv, de 8 cifre, corespunzând nomenclatorului bunurilor utilizat pentru statisticile privind producția industrială în Uniune, care derivă direct din Nomenclatorul NACE.

(7)

Sectoarele au fost evaluate mai întâi pe baza criteriilor cantitative stabilite la articolul 10a alineatele (15) și (16) din Directiva 2003/87/CE. Pentru a aplica aceste criterii cantitative, Comisia a trebuit să determine suma costurilor suplimentare directe și indirecte generate de punerea în aplicare a Directivei 2003/87/CE.

(8)

Costurile suplimentare directe, generate de cantitatea de certificate pe care un sector trebuie să le cumpere dacă nu este considerat a fi expus unui risc semnificativ de relocare a emisiilor de dioxid de carbon, au fost calculate pe baza datelor privind emisiile directe de CO2 la nivel sectorial. Datele din Registrul de tranzacții al Uniunii Europene („EUTL”) sunt considerate a fi cea mai precisă și transparentă sursă de date privind emisiile de CO2 la nivel de instalație și, prin urmare, au fost utilizate pentru a calcula costurile directe ale sectoarelor. Pentru sectoarele și gazele cu efect de seră incluse în EU ETS de la 1 ianuarie 2013, nu sunt disponibile în EUTL date privind emisiile. Prin urmare, Comisia a utilizat în aceste cazuri datele privind emisiile directe de CO2 furnizate de statele membre în cadrul Măsurilor naționale de punere în aplicare, elaborate în temeiul Deciziei 2011/278/UE.

(9)

Pentru a determina costurile suplimentare indirecte, Comisia a colectat din statele membre date privind consumul de energie electrică la nivel sectorial, asigurându-se că, la diferitele coduri NACE, nu a avut loc nicio dublă contabilizare a energiei electrice consumate. Pentru a determina emisiile legate de producția energiei electrice consumate de diferitele sectoare de pe lista sectoarelor și subsectoarelor stabilită de Decizia 2010/2/UE, Comisia a utilizat factorul de emisie mediu, determinat pentru întregul mix energetic aferent producției de energie electrică, deoarece s-a considerat că acesta se bazează pe cele mai precise date. Același factor de emisie mediu a fost utilizat în evaluările care stau la baza prezentei decizii.

(10)

De asemenea, pentru a determina costurile suplimentare directe și indirecte, Comisia a trebuit să estimeze prețul mediu al carbonului. În vederea întocmirii primei liste a sectoarelor și subsectoarelor, s-a utilizat pentru evaluări un preț estimat al carbonului de 30 EUR pe tona de echivalent CO2. În perioada de aplicare a Deciziei 2010/2/UE, s-a înregistrat o diferență substanțială între prețul estimat al carbonului, utilizat pentru evaluări, și prețul real al carbonului, acesta din urmă fiind considerabil mai scăzut. Cu toate acestea, în comunicarea sa intitulată „Un cadru pentru politica privind clima și energia în perioada 2020-2030” (6), Comisia a propus un obiectiv necondiționat de reducere, până în 2030, a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40 % față de nivelul din 1990, precum și un obiectiv corespunzător privind sursele regenerabile de energie. Comisia a propus, de asemenea, crearea în EU ETS a unei rezerve de stabilitate a pieței. În aceste circumstanțe, este de așteptat ca prețul carbonului să fie, în viitor, mai puternic influențat de reducerea emisiilor pe termen mediu și lung. Prin urmare, se consideră justificată utilizarea în continuare a unui preț al carbonului de 30 EUR pe tona de echivalent CO2 pentru evaluările care stau la baza prezentei decizii.

(11)

Costurile suplimentare directe și indirecte trebuie calculate ca parte din valoarea adăugată brută. Pentru estimarea valorii adăugate brute la nivel sectorial, au fost utilizate date din statisticile structurale ale Eurostat privind întreprinderile.

(12)

De asemenea, Comisia a evaluat intensitatea schimburilor comerciale din fiecare sector și subsector, pe baza datelor obținute din baza de date Comext a Eurostat.

(13)

În total, Comisia a evaluat 245 de sectoare industriale și 24 de subsectoare clasificate la diviziunile „Industria extractivă și exploatarea în cariere” și „Industria prelucrătoare” ale nomenclatorului NACE. Sectoarele și subsectoarele indicate la punctul 1 din anexa la prezenta decizie îndeplinesc criteriile stabilite la articolul 10a alineatele (15) și (16) din Directiva 2003/87/CE și trebuie considerate ca fiind expuse unui risc semnificativ de relocare a emisiilor de dioxid de carbon.

(14)

Pe baza criteriilor calitative stabilite la articolul 10a alineatul (17) din Directiva 2003/87/CE, au fost efectuate evaluări cu privire la un număr de sectoare care, conform criteriilor cantitative stabilite la articolul 10a alineatele (15) și (16), nu au fost considerate a fi expuse riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon. Evaluările calitative au fost efectuate în cazurile care au îndeplinit criteriile calitative în contextul elaborării listei precedente, în cazurile sectoarelor considerate a fi „de graniță”, precum și la cererea reprezentanților sectoarelor.

(15)

În cazul sectoarelor „Finisarea materialelor textile” (cod NACE 1330), „Fabricarea cărămizilor, țiglelor și produselor pentru construcții din lut ars” (cod NACE 2332), „Fabricarea articolelor din ipsos pentru construcții” (cod NACE 2362), „Turnarea fontei” (cod NACE 2451) și „Turnarea metalelor ușoare” (cod NACE 2453), au fost actualizate evaluările calitative efectuate în contextul elaborării listei precedente a sectoarelor și subsectoarelor, valabilă pentru anii 2013 și 2014. S-a concluzionat că circumstanțele care au justificat adăugarea acestor sectoare pe lista sectoarelor și subsectoarelor își păstrează în continuare valabilitatea. Prin urmare, și pentru perioada 2015-2019, sectoarele respective trebuie considerate a fi expuse unui risc semnificativ de relocare a emisiilor de dioxid de carbon.

(16)

S-a efectuat o evaluare calitativă pentru sectorul „Fabricarea malțului” (cod NACE 1106), deoarece acesta a reprezentat un caz „de graniță” din punctul de vedere al articolului 10a alineatul (16) litera (b) din Directiva 2003/87/CE. Ținând seama de creșterea costurilor rezultată din punerea în aplicare a Directivei 2003/87/CE, evaluarea a evidențiat o mare intensitate a schimburilor comerciale și o scădere semnificativă a profitabilității acestui sector în Uniune. Marjele de profit scăzute limitează capacitatea instalațiilor de a investi și de a-și reduce emisiile. Având în vedere impactul combinat al acestor factori, sectorul trebuie considerat a fi expus unui risc semnificativ de relocare a emisiilor de dioxid de carbon.

(17)

Pe baza criteriilor calitative, sectoarele indicate la punctul 2 din anexă trebuie considerate a fi expuse unui risc semnificativ de relocare a emisiilor de dioxid de carbon.

(18)

Având în vedere că lista sectoarelor și subsectoarelor considerate a fi expuse unui risc semnificativ de relocare a emisiilor de dioxid de carbon, care figurează în anexă, trebuie să fie valabilă pentru perioada 2015-2019, prezenta decizie trebuie să se aplice de la 1 ianuarie 2015.

(19)

Din motive de securitate juridică și claritate, Decizia 2010/2/CE trebuie abrogată cu efect de la 1 ianuarie 2015.

(20)

Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului privind schimbările climatice,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Sectoarele și subsectoarele indicate în anexă sunt considerate a fi expuse unui risc semnificativ de relocare a emisiilor de dioxid de carbon.

Articolul 2

Decizia 2010/2/UE se abrogă cu efect de la 1 ianuarie 2015.

Articolul 3

Prezenta decizie se aplică de la 1 ianuarie 2015.

Articolul 4

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 27 octombrie 2014.

Pentru Comisie

Connie HEDEGAARD

Membru al Comisiei


(1)  JO L 275, 25.10.2013, p. 32.

(2)  Decizia 2011/278/UE a Comisiei din 27 aprilie 2011 de stabilire, pentru întreaga Uniune, a normelor tranzitorii privind alocarea armonizată și cu titlu gratuit a cotelor de emisii în temeiul articolului 10a din Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 130, 17.5.2011, p. 1).

(3)  Decizia 2013/448/UE a Comisiei din 5 septembrie 2013 privind măsurile naționale de punere în aplicare pentru alocarea tranzitorie cu titlu gratuit a cotelor de emisii de gaze cu efect de seră în conformitate cu articolul 11 alineatul (3) din Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 240, 7.9.2013, p. 27).

(4)  Decizia 2010/2/UE a Comisiei din 24 decembrie 2009 de stabilire, în conformitate cu Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a unei liste a sectoarelor și subsectoarelor considerate a fi expuse unui risc important de relocare a emisiilor de dioxid de carbon (JO L 1, 5.1.2010, p. 10).

(5)  Regulamentul (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 decembrie 2006 de stabilire a Nomenclatorului statistic al activităților economice NACE a doua revizuire și de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 3037/90 al Consiliului, precum și a anumitor regulamente CE privind domenii statistice specifice (JO L 393, 30.12.2006, p. 1).

(6)  COM(2014) 15 final/2 din 28 ianuarie 2014.


ANEXĂ

Sectoarele și subsectoarele care, în temeiul articolului 10a alineatul (13) din Directiva 2003/87/CE, sunt considerate a fi expuse unui risc semnificativ de relocare a emisiilor de dioxid de carbon

1.   PE BAZA CRITERIILOR STABILITE LA ARTICOLUL 10a ALINEATELE (15) ȘI (16) DIN DIRECTIVA 2003/87/CE

1.1.   La nivelul NACE-4

Cod NACE

Denumire

Criteriile îndeplinite

0510

Extracția huilei

C

0610

Extracția țițeiului

C

0620

Extracția gazelor naturale

C

0710

Extracția minereurilor de fier

C

0729

Extracția altor minereuri metalice neferoase

C

0891

Extracția mineralelor chimice și a îngrășămintelor minerale

C

0893

Extracția sării

A

0899

Alte activități extractive și de exploatare n.a.p.

A, C

1020

Prelucrarea și conservarea peștelui, crustaceelor și moluștelor

C

1041

Fabricarea uleiurilor și grăsimilor

C

1062

Fabricarea amidonului și a produselor din amidon

A

1081

Fabricarea zahărului

A

1086

Fabricarea produselor alimentare omogenizate și dietetice

C

1101

Fabricarea băuturilor alcoolice distilate

C

1102

Fabricarea vinurilor din struguri

C

1104

Fabricarea altor băuturi nedistilate, obținute prin fermentare

A

1310

Pregătirea și filarea fibrelor textile

C

1320

Țeserea produselor textile

C

1391

Fabricarea țesăturilor tricotate și croșetate

C

1392

Fabricarea articolelor textile confecționate, cu excepția articolelor de îmbrăcăminte

C

1393

Fabricarea covoarelor și mochetelor

C

1394

Fabricarea funiilor, frânghiilor, sforilor și împletiturilor

C

1395

Fabricarea materialelor nețesute și articolelor din materiale nețesute, cu excepția articolelor de îmbrăcăminte

C

1396

Fabricarea altor articole textile tehnice și industriale

C

1399

Fabricarea altor articole textile n.a.p.

C

1411

Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte din piele

C

1412

Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte pentru lucru

C

1413

Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (excluzând lenjeria de corp)

C

1414

Fabricarea articolelor de lenjerie de corp

C

1419

Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte și accesorii

C

1420

Fabricarea articolelor din blană

C

1431

Fabricarea ciorapilor tricotați și croșetați

C

1439

Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte tricotate și croșetate

C

1511

Tăbăcirea și finisarea pieilor; finisarea și vopsirea blănii

C

1512

Fabricarea articolelor de voiaj, de marochinărie și a harnașamentelor

C

1520

Fabricarea încălțămintei

C

1622

Fabricarea podelelor asamblate din parchet

C

1629

Fabricarea altor produse din lemn; fabricarea articolelor din plută, nuiele și împletituri

C

1711

Fabricarea celulozei

A, C

1712

Fabricarea hârtiei și cartonului

A

1724

Fabricarea tapetului

C

1910

Fabricarea produselor de cocserie

A, C

1920

Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului

A

2012

Fabricarea coloranților și pigmenților

C

2013

Fabricarea altor produse chimice anorganice de bază

A, C

2014

Fabricarea altor produse chimice organice de bază

A, C

2015

Fabricarea îngrășămintelor și a produselor azotate

A, B

2016

Fabricarea materialelor plastice în forme primare

C

2017

Fabricarea cauciucului sintetic în forme primare

C

2020

Fabricarea pesticidelor și a altor produse agrochimice

C

2042

Fabricarea parfumurilor și produselor cosmetice

C

2053

Fabricarea uleiurilor esențiale

C

2059

Fabricarea altor produse chimice n.a.p.

C

2060

Fabricarea fibrelor artificiale sau sintetice

C

2110

Fabricarea produselor farmaceutice de bază

C

2120

Fabricarea preparatelor farmaceutice

C

2211

Fabricarea pneurilor și camerelor de aer din cauciuc; reformarea și reșaparea pneurilor din cauciuc

C

2219

Fabricarea altor produse din cauciuc

C

2311

Fabricarea sticlei plate

A

2313

Fabricarea sticlei cu goluri

A

2314

Fabricarea fibrelor din sticlă

A/C (1)

2319

Fabricarea și prelucrarea altor materiale din sticlă, inclusiv articole de sticlărie tehnică

C

2320

Fabricarea produselor din ceramică refractară

C

2331

Fabricarea plăcilor ceramice

A, C

2341

Fabricarea articolelor ceramice de uz gospodăresc și ornamentale

C

2342

Fabricarea articolelor ceramice sanitare

C

2343

Fabricarea izolatorilor ceramici și a pieselor izolante din ceramică

C

2344

Fabricarea altor produse ceramice tehnice

C

2349

Fabricarea altor produse ceramice

C

2351

Fabricarea cimentului

B

2352

Fabricarea varului și ipsosului

B

2370

Tăierea, fasonarea și finisarea pietrei

C

2391

Fabricarea produselor abrazive

C

2410

Prelucrarea metalelor feroase de bază și a feroaliajelor

A

2420

Fabricarea țevilor, tuburilor, profilelor tubulare și a accesoriilor de țevărie din oțel aferente

C

2431

Tragerea la rece a barelor

C

2441

Producția metalelor prețioase

C

2442

Producția de aluminiu

A, C

2443

Producția de plumb, zinc și staniu

A

2444

Producția de cupru

C

2445

Producția altor metale neferoase

C

2446

Fabricarea combustibilului nuclear

A, C

2540

Fabricarea armelor și munițiilor

C

2571

Fabricarea produselor de tăiat

C

2572

Fabricarea încuietorilor și balamalelor

C

2573

Fabricarea uneltelor

C

2594

Fabricarea elementelor de fixare și a produselor filetate

C

2599

Fabricarea altor produse metalice prelucrate n.a.p.

C

2611

Fabricarea componentelor electronice

C

2612

Fabricarea panourilor electronice asamblate

C

2620

Fabricarea computerelor și a echipamentelor periferice

C

2630

Fabricarea echipamentelor de comunicații

C

2640

Fabricarea produselor electronice de uz general

C

2651

Fabricarea instrumentelor și a aparatelor de măsură, de testare și de navigație

C

2652

Fabricarea ceasurilor de mână, de masă și de perete

C

2660

Fabricarea echipamentelor de iradiere, electromedicale și electroterapeutice

C

2670

Fabricarea instrumentelor optice și a echipamentelor fotografice

C

2680

Fabricarea suporților magnetici și optici

C

2711

Fabricarea motoarelor, generatoarelor și transformatoarelor electrice

C

2712

Fabricarea aparatelor de distribuție și control pentru energie electrică

C

2720

Fabricarea bateriilor și acumulatoarelor

C

2731

Fabricarea cablurilor din fibră optică

C

2732

Fabricarea altor fire și cabluri electronice sau electrice

C

2733

Fabricarea materialelor de instalații electrice

C

2740

Fabricarea de echipamente de iluminat electric

C

2751

Fabricarea aparatelor electrice de uz casnic

C

2752

Fabricarea aparatelor neelectrice de uz casnic

C

2790

Fabricarea altor echipamente electrice

C

2811

Fabricarea motoarelor și turbinelor, cu excepția motoarelor de avioane, de vehicule și de motociclete

C

2812

Fabricarea echipamentelor hidraulice și pneumatice

C

2813

Fabricarea altor pompe și compresoare

C

2814

Fabricarea altor robinete și valve

C

2815

Fabricarea rulmenților, angrenajelor, mecanismelor și dispozitivelor mecanice de transmisie

C

2821

Fabricarea cuptoarelor, furnalelor și arzătoarelor industriale

C

2822

Fabricarea echipamentelor de ridicat și manipulat

C

2823

Fabricarea mașinilor și echipamentelor de birou (cu excepția computerelor și a echipamentelor periferice)

C

2824

Fabricarea utilajelor portabile cu motor incorporat

C

2825

Fabricarea echipamentelor industriale de răcire și de ventilație

C

2829

Fabricarea altor mașini de utilizare generală n.a.p.

C

2830

Fabricarea mașinilor agricole și forestiere

C

2841

Fabricarea mașinilor de formare a metalelor

C

2849

Fabricarea altor mașini-unelte

C

2891

Fabricarea mașinilor pentru industria metalurgică

C

2892

Fabricarea mașinilor pentru industria extractivă, exploatarea în cariere și construcții

C

2893

Fabricarea mașinilor pentru industria alimentară, a băuturilor și prelucrarea tutunului

C

2894

Fabricarea mașinilor pentru industria textilă, a confecțiilor și pielăriei

C

2895

Fabricarea mașinilor pentru industria hârtiei și cartonului

C

2896

Fabricarea mașinilor pentru industria maselor plastice și a cauciucului

C

2899

Fabricarea altor mașini cu utilizare specifică n.a.p.

C

2910

Fabricarea autovehiculelor

C

2931

Fabricarea echipamentelor electrice și electronice pentru autovehicule

C

3011

Construirea navelor și structurilor plutitoare

C

3012

Construirea ambarcațiunilor de agrement și sportive

C

3030

Fabricarea aeronavelor, navelor spațiale și a mașinilor asociate

C

3091

Fabricarea motocicletelor

C

3092

Fabricarea bicicletelor și a cărucioarelor pentru invalizi

C

3099

Fabricarea altor echipamente de transport n.a.p.

C

3109

Fabricarea altor piese de mobilier

C

3211

Ștanțarea monedelor

C

3212

Fabricarea bijuteriilor și a produselor asociate

C

3213

Fabricarea imitațiilor de bijuterii și articole asociate

C

3220

Fabricarea instrumentelor muzicale

C

3230

Fabricarea articolelor sportive

C

3240

Fabricarea jocurilor și jucăriilor

C

3250

Fabricarea instrumentelor și furniturilor medicale și stomatologice

C

3291

Fabricarea măturilor și periilor

C

3299

Fabricarea altor produse manufacturiere n.a.p.

C

1.2.   La nivel CPA sau Prodcom

CPA sau Prodcom

Denumire

Criteriile îndeplinite

081221

Caolin și alte argile caolinice

C

08122250

Argile comune și șisturi pentru construcții (exclusiv bentonita, argila refractară, argilele expandate, caolinul și argilele caolinice); andaluzit, cianit și silimanit; mulit; pământuri de șamotă și de cărămizi silicioase

C

10311130

Cartofi congelați, preparați sau conservați (inclusiv cartofi gătiți sau gătiți parțial în ulei și apoi congelați; exclusiv cei în oțet sau acid acetic)

A

10311300

Cartofi deshidratați sub formă de făină, griș, fulgi, granule și pelete

A

10391725

Piure și pastă de tomate concentrate

C

105121

Lapte praf degresat

C

105122

Lapte praf integral

C

105153

Cazeină

C

105154

Lactoză și sirop de lactoză

C

10515530

Zer și zer modificat sub formă de praf, granule sau alte forme solide; concentrat sau nu sau cu adaos de zahăr sau îndulcitori

A, C

108211

Pastă de cacao, degresată sau nu

C

108212

Unt, grăsime și ulei de cacao

C

108213

Cacao pudră, fără adaosuri de zahăr sau alți îndulcitori

C

10891334

Drojdie de panificație

C

20111150

Hidrogen

B

20111160

Azot

B

20111170

Oxigen

B

203021

Pigmenți preparați, opacizanți și produse colorante, emailuri și glazuri vitrifiabile, engobe, lustru lichid și alte produse asemănătoare; frite de sticlă

C

239914

Grafit artificial; grafit coloidal sau semicoloidal; preparate pe bază de grafit sau alte tipuri de cărbune sub formă de semifabricate

C

23991910

Lână de zgură, azbest și alte tipuri de vată minerală și amestecuri ale acestora, în vrac, sub formă de foi și de rulouri

A

23991920

Vermiculită exfoliată, argile expandate, zgură spongioasă și materiale minerale expandate similare și amestecuri ale acestora

A

25501134

Piese din fier forjate în matriță deschisă pentru arbori de transmisie, arbori cu came, arbori cotiți și manivele etc.

A, C

Criteriile pe baza cărora un sector este considerat a fi expus unui risc semnificativ de relocare a emisiilor de dioxid de carbon sunt următoarele:

A

:

criteriul stabilit la articolul 10a alineatul (15) din Directiva 2003/87/CE;

B

:

criteriul stabilit la articolul 10a alineatul (16) litera (a) din Directiva 2003/87/CE;

C

:

criteriul stabilit la articolul 10a alineatul (16) litera (b) din Directiva 2003/87/CE;

2.   PE BAZA CRITERIILOR STABILITE LA ARTICOLUL 10a ALINEATUL (17) DIN DIRECTIVA 2003/87/CE

Cod NACE

Denumire

1106

Fabricarea malțului

1330

Finisarea materialelor textile

2332

Fabricarea cărămizilor, țiglelor și produselor pentru construcții din lut ars

2362

Fabricarea articolelor din ipsos pentru construcții

2451

Turnarea fontei

2453

Turnarea metalelor ușoare


(1)  Sectorul „Fabricarea fibrelor din sticlă” este descris prin două coduri CPA: „231411 Așchii, semitort, fire și fibre tocate, din fibră de sticlă” și „231412 Voal, rețele, covorașe, saltele, plăci și alte articole din fibră de sticlă, cu excepția țesăturilor”. Evaluat la nivelul NACE-4, sectorul nu îndeplinește criteriile stabilite la articolul 10a alineatele (15) și (16) din Directiva 2003/87/CE. Cu toate acestea, subsectorul 231411 îndeplinește criteriul stabilit la articolul 10a alineatul (16) litera (b), iar subsectorul 231412 îndeplinește criteriul stabilit la articolul 10a alineatul (15). Întrucât cele două coduri CPA acoperă întregul sector „Fabricarea fibrelor de sticlă”, acesta se adaugă pe listă la nivelul NACE-4, pentru a facilita consultarea.


Top