Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015D1027

    Απόφαση (ΕΕ) 2015/1027 του Συμβουλίου, της 23ης Ιουνίου 2015, για το καθεστώς που εφαρμόζεται στους αποσπασμένους στη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου εμπειρογνώμονες και την κατάργηση της απόφασης 2007/829/ΕΚ

    ΕΕ L 163 της 30/06/2015, p. 40–52 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2015/1027/oj

    30.6.2015   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 163/40


    ΑΠΌΦΑΣΗ (ΕΕ) 2015/1027 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

    της 23ης Ιουνίου 2015

    για το καθεστώς που εφαρμόζεται στους αποσπασμένους στη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου εμπειρογνώμονες και την κατάργηση της απόφασης 2007/829/ΕΚ

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 240 παράγραφος 2,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Η απόσπαση εμπειρογνωμόνων μπορεί να είναι χρήσιμη για τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου («η ΓΓΣ»), όταν αυτή επικουρεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 235 παράγραφος 4 και το άρθρο 240 παράγραφος 2 της Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) αντίστοιχα, παρέχοντάς της τη δυνατότητα να αξιοποιεί το υψηλό επίπεδο γνώσεων και επαγγελματικής πείρας των εν λόγω εμπειρογνωμόνων, ιδιαίτερα σε τομείς στους οποίους η σχετική εμπειρογνωμοσύνη δεν είναι άμεσα διαθέσιμη στο πλαίσιο της ίδιας της ΓΓΣ.

    (2)

    Η ανταλλαγή επαγγελματικής πείρας και γνώσεων στο πεδίο των ευρωπαϊκών πολιτικών θα πρέπει να υποστηρίζεται μέσω της προσωρινής τοποθέτησης εμπειρογνωμόνων από τους δημόσιους τομείς των κρατών μελών (αποσπασμένων εθνικών εμπειρογνωμόνων — «ΑΕΕ») ή από δημόσιους διακυβερνητικούς οργανισμούς («ΔΚΟ»).

    (3)

    Προβλέπεται ότι οι ΑΕΕ θα αποκτούν κατά τη διάρκεια της απόσπασής τους στη ΓΓΣ γνώσεις που θα τους βοηθήσουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους σε μελλοντικές Προεδρίες του Συμβουλίου.

    (4)

    Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι ανωτέρω εκτελούν τα καθήκοντά τους με αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντα της ΓΓΣ.

    (5)

    Δεδομένου του προσωρινού χαρακτήρα του έργου τους και του ειδικού καθεστώτος που τους διέπει, οι εμπειρογνώμονες δεν θα πρέπει να αναλαμβάνουν την άσκηση, εξ ονόματος της ΓΓΣ, καθηκόντων που εμπίπτουν στη σφαίρα αρμοδιοτήτων δημοσίου δικαίου της τελευταίας, όπως αυτές ορίζονται στις Συνθήκες, εκτός των παρεκκλίσεων που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση.

    (6)

    Θα πρέπει να προσδιορισθούν οι όροι απασχόλησης των εμπειρογνωμόνων και να εφαρμόζονται ανεξάρτητα από την προέλευση των δημοσιονομικών πιστώσεων που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των σχετικών δαπανών.

    (7)

    Δεδομένου ότι οι κανόνες που θεσπίζονται με την παρούσα απόφαση θα πρέπει να αντικαταστήσουν τους κανόνες της απόφασης 2007/829/ΕΚ του Συμβουλίου (1), η εν λόγω απόφαση θα πρέπει να καταργηθεί, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζεται σε όλες τις τρέχουσες, κατά τη στιγμή της έναρξης ισχύος της παρούσας απόφασης, αποσπάσεις.

    (8)

    Ο κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 1023/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2) τροποποίησε τον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και το καθεστώς που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ο «κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης») και ιδίως το παράρτημα VII,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

    ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    Άρθρο 1

    Πεδίο εφαρμογής

    1.   Οι κανόνες που θεσπίζονται με την παρούσα απόφαση εφαρμόζονται στους εμπειρογνώμονες οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 2 και είναι αποσπασμένοι στη ΓΓΣ προς το συμφέρον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου, είναι δε:

    α)

    είτε αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες («ΑΕΕ»), στους οποίους περιλαμβάνονται εμπειρογνώμονες που είναι αποσπασμένοι:

    i)

    από τις δημόσιες διοικήσεις των κρατών μελών, σε εθνικό ή σε περιφερειακό επίπεδο·

    ii)

    με την επιφύλαξη κατά περίπτωση έγκρισης από τη ΓΓΣ, από εργοδότη εκτός εθνικής ή περιφερειακής δημόσιας διοίκησης κράτους μέλους, εφόσον το συμφέρον της ΓΓΣ δικαιολογεί τη μεταφορά ειδικής εμπειρογνωμοσύνης ως προσωρινό μέτρο, υπό την προϋπόθεση ότι ο εργοδότης:

    είναι ανεξάρτητο πανεπιστήμιο ή ερευνητικός οργανισμός που δεν αναδιανέμει κέρδη, ή

    αποτελεί ουσιαστικά μέρος του δημόσιου τομέα, όπως ορίζεται από την εθνική νομοθεσία του εν λόγω εργοδότη.

    Οι ΑΕΕ είναι δυνατόν να αποτελούν το αντικείμενο ανέξοδης απόσπασης («ΑΑ»)·

    β)

    είτε εμπειρογνώμονες στο πλαίσιο ανέξοδης απόσπασης από δημόσιο διακυβερνητικό οργανισμό («ΔΚΟ») (με εξαίρεση τους οργανισμούς της Ένωσης κατά την έννοια του άρθρου 1α παράγραφος 2 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης), σε περιπτώσεις που απαιτείται η μεταφορά ειδικών γνώσεων ή εμπειρογνωμοσύνης.

    2.   Τα άρθρα 18, 19 και 20 δεν εφαρμόζονται στους εμπειρογνώμονες που αποτελούν το αντικείμενο ΑΑ.

    Άρθρο 2

    Όροι απόσπασης

    Για να είναι επιλέξιμοι για απόσπαση στη ΓΓΣ, οι εμπειρογνώμονες πρέπει:

    1)

    να έχουν εργασθεί για τον εργοδότη τους ως μόνιμοι υπάλληλοι ή ως συμβασιούχοι για 12 μήνες τουλάχιστον πριν από την απόσπασή τους·

    2)

    να παραμένουν στην υπηρεσία του εργοδότη τους κατά τη διάρκεια της απόσπασής τους·

    3)

    να διαθέτουν επαγγελματική πείρα τουλάχιστον τριών ετών πλήρους απασχόλησης στη διεκπεραίωση διοικητικών, επιστημονικών, τεχνικών, συμβουλευτικών ή εποπτικών καθηκόντων σχετικών με την εκτέλεση των καθηκόντων που τους ανατίθενται. Ο εργοδότης υποβάλλει στη ΓΓΣ, πριν από την απόσπαση, βεβαίωση απασχόλησης του εμπειρογνώμονα η οποία καλύπτει τους τελευταίους δώδεκα μήνες·

    4)

    να έχουν την ιθαγένεια κράτους μέλους.

    Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο του παρόντος σημείου, οι εμπειρογνώμονες που είναι υπήκοοι τρίτου κράτους μπορούν να αποσπώνται από ΔΚΟ· στις εξαιρετικές αυτές περιπτώσεις, η ΓΓΣ διασφαλίζει ότι δεν υφίσταται σύγκρουση συμφερόντων και ότι η ανεξαρτησία και η συνοχή των πολιτικών και δραστηριοτήτων της ΓΓΣ είναι εξασφαλισμένη.

    5)

    να γνωρίζουν άριστα μία επίσημη γλώσσα της Ένωσης και να έχουν ικανοποιητική γνώση μιας δεύτερης γλώσσας ώστε να μπορούν να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους.

    Άρθρο 3

    Διαδικασία επιλογής

    1.   Οι εμπειρογνώμονες επιλέγονται με ανοιχτή και διαφανή διαδικασία, οι πρακτικές λεπτομέρειες της οποίας καθορίζονται βάσει του άρθρου 32.

    Με την επιφύλαξη του άρθρου 2 σημείο 4, οι εμπειρογνώμονες αποσπώνται σε όσο το δυνατόν ευρύτερη γεωγραφική βάση μεταξύ των υπηκόων των κρατών μελών. Τα κράτη μέλη και η ΓΓΣ συνεργάζονται για την κατά το δυνατόν διατήρηση της ισορροπίας ανδρών και γυναικών και το σεβασμό της αρχής των ίσων ευκαιριών.

    2.   Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αποστέλλεται στις μόνιμες αντιπροσωπείες των κρατών μελών ή των ΔΚΟ, ανάλογα με την περίπτωση. Η πρόσκληση αναφέρει τις περιγραφές των θέσεων, τα κριτήρια επιλογής και την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων.

    3.   Όλες οι αιτήσεις διαβιβάζονται στη ΓΓΣ μέσω της μόνιμης αντιπροσωπείας των κρατών μελών ή μέσω του τμήματος ανθρώπινων πόρων του ΔΚΟ.

    4.   Σε δεόντως αιτιολογημένες και εξαιρετικές περιπτώσεις, προς το συμφέρον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η ΓΓΣ δύναται να αποφασίσει την επιλογή εμπειρογνώμονα χωρίς να προσφύγει στις διαδικασίες επιλογής που προβλέπονται στις παραγράφους 1, 2 και 3.

    5.   Η απόσπαση εμπειρογνωμόνων υπόκειται στις ειδικές απαιτήσεις και τη δημοσιονομική ικανότητα της ΓΓΣ.

    6.   Η ΓΓΣ δημιουργεί ατομικό φάκελο για τον εμπειρογνώμονα. Ο εν λόγω φάκελος περιέχει τις σχετικές διοικητικές πληροφορίες.

    Άρθρο 4

    Διοικητική διαδικασία απόσπασης

    1.   Η απόσπαση διενεργείται με ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του Γενικού Διευθυντή Διοίκησης της ΓΓΣ και, κατά περίπτωση, της μόνιμης αντιπροσωπείας του οικείου κράτους μέλους ή του ΔΚΟ. Η μόνιμη αντιπροσωπεία θα πρέπει επίσης να ενημερώνεται σχετικά με οποιαδήποτε απόσπαση υπηκόων του κράτους μέλους της από ΔΚΟ. Ο τόπος της απόσπασης και η ομάδα καθηκόντων στην οποία θα ενταχθεί ο εμπειρογνώμονας (AD ή AST, όπως ορίζεται στον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης) αναφέρονται στην ανταλλαγή επιστολών. Στην ανταλλαγή επιστολών αναφέρονται επίσης ο προϊστάμενος του εμπειρογνώμονα σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης, η διεύθυνση, η μονάδα ή υπηρεσίας στην οποία αποσπάται ο εμπειρογνώμονας, καθώς και λεπτομερής περιγραφή των καθηκόντων που καλείται να εκτελέσει. Στην ανταλλαγή επιστολών επισυνάπτεται αντίγραφο του καθεστώτος που εφαρμόζεται στον εμπειρογνώμονα.

    2.   Η ανέξοδη βραχυπρόθεσμη απόσπαση («ΑΒΑ») εμπειρογνωμόνων, όπως αναφέρεται στο κεφάλαιο IV, μπορεί να εγκριθεί κατά περίπτωση. Η έγκριση αυτή λαμβάνει υπόψη τον τόπο πρόσληψης του εμπειρογνώμονα, τη Γενική Διεύθυνση στην οποία αποσπάται ο εμπειρογνώμονας, τη γεωγραφική ισορροπία που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο και τα προτεινόμενα καθήκοντα.

    Άρθρο 5

    Περίοδος απόσπασης

    1.   Η περίοδος της απόσπασης έχει ελάχιστη διάρκεια έξι μηνών και μέγιστη δύο ετών. Μπορεί να ανανεωθεί διαδοχικά για συνολικό χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών.

    Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ωστόσο, κατόπιν αιτήσεως του αρμόδιου Γενικού Διευθυντή της ΓΓΣ και κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη του εμπειρογνώμονα, ο Γενικός Διευθυντής Διοίκησης της ΓΓΣ μπορεί να εγκρίνει μία ή περισσότερες παρατάσεις της απόσπασης για μέγιστη περίοδο δύο ακόμη ετών μετά το τέλος της τετραετίας που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο.

    2.   Η περίοδος απόσπασης καθορίζεται εξαρχής στην ανταλλαγή επιστολών που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1. Η ίδια διαδικασία εφαρμόζεται σε περίπτωση οποιασδήποτε ανανέωσης ή παράτασης της περιόδου απόσπασης.

    3.   Εμπειρογνώμονας ο οποίος είχε στο παρελθόν αποσπασθεί στη ΓΓΣ μπορεί να αποσπασθεί εκ νέου σε αυτήν, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

    α)

    ο εμπειρογνώμονας εξακολουθεί να πληροί τους όρους απόσπασης που αναφέρονται στο άρθρο 2·

    β)

    έχει παρέλθει περίοδος τουλάχιστον έξι ετών από τη λήξη της προηγούμενης περιόδου απόσπασης, περιλαμβανομένης της διάρκειας οποιασδήποτε ανανέωσης και παράτασης, ή από οποιαδήποτε μεταγενέστερη σύμβαση εργασίας με τη ΓΓΣ.

    Η παρούσα διάταξη δεν κωλύει τη ΓΓΣ να δεχθεί, πριν από την παρέλευση της εξαετίας από τη λήξη της προηγούμενης περιόδου απόσπασης, την απόσπαση εμπειρογνώμονα του οποίου η προηγούμενη απόσπαση, περιλαμβανόμενης της διάρκειας οποιασδήποτε ανανέωσης και παράτασης, είχε διαρκέσει λιγότερο από έξι έτη. Στην περίπτωση αυτή όμως, η νέα απόσπαση δεν υπερβαίνει το εναπομένον διάστημα έως τη συμπλήρωση της προηγούμενης εξαετίας.

    Άρθρο 6

    Υποχρεώσεις του εργοδότη

    Καθ' όλη τη διάρκεια της απόσπασης, ο εργοδότης του εμπειρογνώμονα συνεχίζει:

    1)

    να καταβάλλει το μισθό του εμπειρογνώμονα·

    2)

    να είναι υπεύθυνος για όλα τα κοινωνικά δικαιώματα του εμπειρογνώμονα και, ειδικότερα, τα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης, τα ασφαλιστικά και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα· και

    3)

    να διατηρεί, με την επιφύλαξη του άρθρου 10 παράγραφος 2 στοιχείο δ), την υπηρεσιακή κατάσταση του εμπειρογνώμονα, είτε ως μόνιμου υπαλλήλου είτε ως συμβασιούχου, και να ενημερώνει τη Γενική Διεύθυνση Διοίκησης της ΓΓΣ για οποιαδήποτε μεταβολή της υπηρεσιακής κατάστασης του εμπειρογνώμονα, είτε ως μόνιμου υπαλλήλου είτε ως συμβασιούχου.

    Άρθρο 7

    Καθήκοντα

    1.   Οι εμπειρογνώμονες επικουρούν τους μόνιμους υπαλλήλους και το λοιπό προσωπικό της ΓΓΣ και εκτελούν τα καθήκοντα που τους ανατίθενται.

    Τα καθήκοντα που πρέπει να εκτελεί ο εμπειρογνώμονας ορίζονται με κοινή συμφωνία μεταξύ της ΓΓΣ και του εργοδότη:

    α)

    προς το συμφέρον της υπηρεσίας της ΓΓΣ στην οποία αποσπάται ο εμπειρογνώμονας, και

    β)

    λαμβανομένων υπόψη των προσόντων του εμπειρογνώμονα.

    2.   Στα καθήκοντα που ανατίθενται σε εμπειρογνώμονα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η εκπόνηση μελετών και αναλύσεων, η ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των διοικήσεων, η διαχείριση έργων, καθώς και η παροχή βοήθειας προς τις ομάδες και τις προπαρασκευαστικές επιτροπές της ΓΓΣ.

    Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1 πρώτο εδάφιο και από το πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου, ο γενικός γραμματέας μπορεί, κατόπιν προτάσεως του Γενικού Διευθυντή στην υπηρεσία του οποίου έχει τοποθετηθεί ο εμπειρογνώμονας, να αναθέτει συγκεκριμένα καθήκοντα στον εμπειρογνώμονα και να του δίνει εντολή για τη διεξαγωγή μιας ή περισσοτέρων ειδικών αποστολών αφού προηγουμένως βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει καμία πιθανή σύγκρουση συμφερόντων.

    3.   Ο εμπειρογνώμονας συμμετέχει σε αποστολές και συνεδριάσεις μόνον:

    α)

    εφόσον συνοδεύει υπάλληλο ή άλλο μέλος του προσωπικού της ΓΓΣ· ή

    β)

    εάν δεν συνοδεύεται, εφόσον συμμετέχει ως παρατηρητής ή αποκλειστικά για ενημερωτικούς λόγους.

    Πλην ειδικής εντολής που λαμβάνει, σύμφωνα με τους όρους εφαρμογής της παρούσας απόφασης, από το Γενικό Διευθυντή της οικείας υπηρεσίας της ΓΓΣ, ο εμπειρογνώμονας δεν δύναται να δεσμεύει τη ΓΓΣ έναντι τρίτων.

    4.   Η ΓΓΣ παραμένει η μόνη αρμόδια να εγκρίνει τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την άσκηση των καθηκόντων του εμπειρογνώμονα.

    5.   Οι οικείες υπηρεσίες της ΓΓΣ, ο εργοδότης του εμπειρογνώμονα και ο ίδιος ο εμπειρογνώμονας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποφεύγεται κάθε πραγματική ή δυνητική σύγκρουση συμφερόντων όσον αφορά τα καθήκοντα που θα εκτελεί ο εμπειρογνώμονας κατά τη διάρκεια της απόσπασής του. Προς τούτο, η ΓΓΣ ενημερώνει εγκαίρως τον εμπειρογνώμονα και τον εργοδότη του σχετικά με τα προς ανάληψη καθήκοντα και τους ζητεί να επιβεβαιώσουν γραπτώς ότι δεν διαπιστώνουν κανέναν λόγο για τον οποίο τα εν λόγω καθήκοντα δεν θα πρέπει να ανατεθούν στον εμπειρογνώμονα.

    Ζητείται ιδιαίτερα από τον εμπειρογνώμονα να δηλώσει κάθε ενδεχόμενο ασυμβιβάστου μεταξύ των οικογενειακών του περιστάσεων (και ειδικότερα τυχόν επαγγελματικές δραστηριότητες στενών συγγενών του, μελών της ευρύτερης οικογενείας του ή ουσιαστικά οικονομικά συμφέροντα του ίδιου ή συγγενών του) και των καθηκόντων που προβλέπεται ότι θα εκτελεί κατά τη διάρκεια της απόσπασής του.

    Ο εργοδότης και ο εμπειρογνώμονας δεσμεύονται να δηλώσουν στη ΓΓΣ οποιαδήποτε μεταβολή των περιστάσεων εξαιτίας της οποίας είναι δυνατόν να προκύψει σύγκρουση συμφερόντων κατά τη διάρκεια της απόσπασης.

    6.   Οσάκις η ΓΓΣ θεωρεί ότι η φύση των καθηκόντων του εμπειρογνώμονα απαιτεί να ληφθούν ιδιαίτερες προφυλάξεις ως προς την ασφάλεια, χορηγείται διαβάθμιση ασφαλείας πριν από την απόσπαση του εμπειρογνώμονα.

    7.   Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις των παραγράφων 2, 3 και 5 του παρόντος άρθρου, η ΓΓΣ δύναται να τερματίσει την απόσπαση του εμπειρογνώμονα σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 10 παράγραφος 2 στοιχείο γ).

    Άρθρο 8

    Δικαιώματα και υποχρεώσεις των εμπειρογνωμόνων

    1.   Κατά τη διάρκεια της περιόδου απόσπασης, ο εμπειρογνώμονας ενεργεί με ακεραιότητα. Ειδικότερα:

    α)

    ο εμπειρογνώμονας εκτελεί τα καθήκοντα που του ανατίθενται και συμπεριφέρεται έχοντας κατά νου αποκλειστικά τα συμφέροντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου.

    Ειδικότερα, ο εμπειρογνώμονας, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, δεν δέχεται εντολές από τον εργοδότη του, κυβέρνηση ή άλλο πρόσωπο, ιδιωτική επιχείρηση ή δημόσιο φορέα ούτε αναλαμβάνει οποιαδήποτε δραστηριότητα για λογαριασμό τους·

    β)

    ο εμπειρογνώμονας απέχει από κάθε πράξη και ειδικότερα κάθε δημόσια έκφραση γνώμης που δύναται να θίξει την αξιοπρέπεια του λειτουργήματός του στο πλαίσιο της ΓΓΣ·

    γ)

    κάθε εμπειρογνώμονας ενημερώνει τον προϊστάμενό του, εφόσον κατά την άσκηση των καθηκόντων του καλείται να αποφασίσει για το χειρισμό ή την έκβαση υπόθεσης στην οποία έχει ο ίδιος προσωπικό συμφέρον που πιθανόν να θέτει εν αμφιβόλω την ανεξαρτησία του·

    δ)

    ο εμπειρογνώμονας δεν δημοσιεύει ούτε δίνει για δημοσίευση, μόνος ή σε συνεργασία με άλλους, οποιοδήποτε κείμενο του οποίου το θέμα συνδέεται με τη δραστηριότητα της Ένωσης, χωρίς να λάβει σχετική άδεια υπό τις προϋποθέσεις και σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν στη ΓΓΣ. Η άδεια μπορεί να μη δοθεί μόνο αν η δημοσίευση θα μπορούσε να θίξει τα συμφέροντα της Ένωσης·

    ε)

    όλα τα δικαιώματα σχετικά με εργασίες εκτελούμενες από εμπειρογνώμονα κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων του μεταβιβάζονται στη ΓΓΣ·

    στ)

    ο εμπειρογνώμονας διαμένει στον τόπο της απόσπασης ή σε απόσταση από αυτόν που συμβιβάζεται με την ορθή εκτέλεση των καθηκόντων που του ανατίθενται·

    ζ)

    ο εμπειρογνώμονας επικουρεί και συμβουλεύει τους ιεραρχικά ανωτέρους του στην υπηρεσία στην οποία έχει αποσπασθεί και είναι υπεύθυνος απέναντί τους για την εκτέλεση των καθηκόντων που του ανατίθενται.

    2.   Τόσο κατά τη διάρκεια της απόσπασης όσο και μετά τη λήξη της, ο εμπειρογνώμονας τηρεί τη μεγαλύτερη δυνατή εχεμύθεια όσον αφορά σε όλα τα γεγονότα και τις πληροφορίες που ενδέχεται να έχουν υποπέσει στην αντίληψή του κατά την άσκηση των καθηκόντων του ή σε σχέση με αυτήν. Ο εμπειρογνώμονας δεν κοινοποιεί, υπό οποιαδήποτε μορφή και προς οποιοδήποτε μη εξουσιοδοτημένο πρόσωπο κάθε έγγραφο ή πληροφορία που δεν έχει ήδη δημοσιοποιηθεί νομίμως ούτε τα χρησιμοποιεί για προσωπικό όφελος.

    3.   Μετά το τέλος της απόσπασης, ο εμπειρογνώμονας παραμένει υποχρεωμένος να ενεργεί με εντιμότητα και διακριτικότητα κατά την άσκηση των νέων καθηκόντων που του ανατίθενται και την αποδοχή ορισμένων θέσεων και πλεονεκτημάτων.

    Προς τούτο, κατά την τριετία μετά την απόσπαση, ο εμπειρογνώμονας ενημερώνει αμέσως τη ΓΓΣ για οποιαδήποτε καθήκοντα ή εργασίες που είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε σύγκρουση συμφερόντων σε σχέση με τις εργασίες που εκτέλεσε κατά τη διάρκεια της περιόδου απόσπασης.

    4.   Ο εμπειρογνώμονας υπόκειται στους κανόνες ασφαλείας που ισχύουν στη ΓΓΣ, περιλαμβανομένων των κανόνων για την προστασία των δεδομένων και των κανόνων προστασίας του δικτύου της ΓΓΣ. Ο εμπειρογνώμονας υπόκειται επίσης στο καθεστώς που διέπει την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης.

    5.   Η μη συμμόρφωση προς τις διατάξεις των παραγράφων 1, 2 και 4 του παρόντος άρθρου κατά τη διάρκεια της απόσπασης παρέχει στη ΓΓΣ το δικαίωμα να τερματίσει την απόσπαση του εμπειρογνώμονα σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 2 στοιχείο γ).

    6.   Ο εμπειρογνώμονας ενημερώνει αμέσως τον προϊστάμενό του γραπτώς εάν, κατά τη διάρκεια της απόσπασης, λάβει γνώση γεγονότων βάσει των οποίων τεκμαίρεται η ύπαρξη:

    α)

    πιθανής παράνομης δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης απάτης ή δωροδοκίας, επιζήμιας για τα συμφέροντα της Ένωσης, ή

    β)

    συμπεριφοράς σχετιζόμενης με την εκπλήρωση επαγγελματικών καθηκόντων που μπορεί να συνιστά σοβαρή παράλειψη συμμόρφωσης προς τις υποχρεώσεις των υπαλλήλων της Ένωσης ή των εμπειρογνωμόνων.

    Η παρούσα παράγραφος ισχύει επίσης και στην περίπτωση σοβαρής παράλειψης συμμόρφωσης προς παρόμοια υποχρέωση εκ μέρους μέλους θεσμικού οργάνου ή κάθε άλλου προσώπου που υπηρετεί σε θεσμικό όργανο ή εργάζεται γι' αυτό.

    7.   Εάν ο προϊστάμενος λάβει κοινοποίηση, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 6 του παρόντος άρθρου, λαμβάνει τα μέτρα που προβλέπονται στο άρθρο 22α παράγραφος 2 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης. Τα άρθρα 22α, 22β και 22γ του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης ισχύουν για τον προϊστάμενο, υπό τους όρους του άρθρου 4 παράγραφος 1 της παρούσας απόφασης. Οι διατάξεις αυτές ισχύουν επίσης, κατ' αναλογία, και για τον εν λόγω εμπειρογνώμονα, ώστε να εξασφαλίζεται ο σεβασμός των δικαιωμάτων του.

    Άρθρο 9

    Αναστολή της απόσπασης

    1.   Κατόπιν γραπτής αιτήσεως του εμπειρογνώμονα ή του εργοδότη του και με τη σύμφωνη γνώμη του τελευταίου, η ΓΓΣ δύναται να εγκρίνει μία ή περισσότερες αναστολές της απόσπασης και να καθορίσει τους σχετικούς όρους. Κατά τη διάρκεια της αναστολής:

    α)

    δεν καταβάλλονται οι αποζημιώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 19·

    β)

    τα έξοδα που αναφέρονται στο άρθρο 20 αποδίδονται μόνον εφόσον η αναστολή γίνεται αιτήσει της ΓΓΣ.

    2.   Η ΓΓΣ ενημερώνει τον εργοδότη και τη μόνιμη αντιπροσωπεία του οικείου κράτους μέλους.

    Άρθρο 10

    Τερματισμός της περιόδου απόσπασης

    1.   Υπό την επιφύλαξη της παραγράφου 2, η απόσπαση μπορεί να τερματισθεί κατόπιν αιτήσεως της ΓΓΣ ή του εργοδότη, εφόσον έχει υποβληθεί πρότερη ειδοποίηση τριών μηνών. Μπορεί επίσης να τερματισθεί κατόπιν αιτήσεως του εμπειρογνώμονα, υπό την προϋπόθεση ότι έχει υποβληθεί η ίδια πρότερη ειδοποίηση και συμφωνούν ο εργοδότης και η ΓΓΣ.

    2.   Σε ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις, η απόσπαση μπορεί να τερματισθεί χωρίς πρότερη ειδοποίηση:

    α)

    από τον εργοδότη, εάν το επιβάλλουν ουσιώδη συμφέροντα του εργοδότη,

    β)

    με κοινή συμφωνία μεταξύ της ΓΓΣ και του εργοδότη, κατόπιν αιτήσεως που απευθύνει ο εμπειρογνώμονας και στα δύο μέρη, εάν το απαιτούν ουσιώδη προσωπικά ή επαγγελματικά συμφέροντα του εμπειρογνώμονα·

    γ)

    από τη ΓΓΣ, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του εμπειρογνώμονα με τις υποχρεώσεις που καθορίζονται στην παρούσα απόφαση. Προηγουμένως παρέχεται στον εμπειρογνώμονα η δυνατότητα να απολογηθεί·

    δ)

    από τη ΓΓΣ, σε περίπτωση τερματισμού ή αλλαγής της υπηρεσιακής κατάστασης του εμπειρογνώμονα είτε ως μόνιμου υπαλλήλου του εργοδότη είτε ως συμβασιούχου. Προηγουμένως παρέχεται στον εμπειρογνώμονα η δυνατότητα να απολογηθεί.

    3.   Σε περίπτωση τερματισμού της απόσπασης βάσει της παραγράφου 2 στοιχείο γ), η ΓΓΣ ενημερώνει αμέσως τον εργοδότη και τη μόνιμη αντιπροσωπεία του οικείου κράτους.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

    ΟΡΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Άρθρο 11

    Κοινωνική ασφάλιση

    1.   Πριν από την έναρξη της περιόδου απόσπασης ο εργοδότης πιστοποιεί στη ΓΓΣ ότι, καθ' όλη την περίοδο της απόσπασής του, ο εμπειρογνώμονας θα εξακολουθεί να υπόκειται στη νομοθεσία κοινωνικής ασφάλισης που εφαρμόζεται στη δημόσια διοίκηση του κράτους μέλους ή στο ΔΚΟ που απασχολεί τον εμπειρογνώμονα. Προς τούτο, η δημόσια διοίκηση του κράτους μέλους διαβιβάζει στη ΓΓΣ το πιστοποιητικό που αναφέρεται στο άρθρο 19 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 987/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3) («φορητό έντυπο Α1»). Ο ΔΚΟ παρέχει στη ΓΓΣ πιστοποιητικό ισοδύναμο με το φορητό έντυπο Α1 και αποδεικνύει ότι η εφαρμοστέα νομοθεσία κοινωνικής ασφάλισης προβλέπει την κάλυψη των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης στην αλλοδαπή.

    2.   Από την ημέρα έναρξης της απόσπασής του, ο εμπειρογνώμονας καλύπτεται έναντι του κινδύνου ατυχήματος. Η ΓΓΣ παρέχει στον εμπειρογνώμονα αντίγραφο των ισχυόντων όρων κάλυψής του την ημέρα παρουσίασής του στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης για τη διεκπεραίωση των διατυπώσεων σχετικά με την απόσπαση.

    3.   Όταν απαιτείται συμπληρωματική ή ειδική ασφάλιση, στο πλαίσιο αποστολής στην οποία ο εμπειρογνώμονας συμμετέχει κατ' εφαρμογή του άρθρου 7 παράγραφος 3 και του άρθρου 29, τα συναφή έξοδα καλύπτονται από τη ΓΓΣ.

    Άρθρο 12

    Ωράριο εργασίας

    1.   Ο εμπειρογνώμονας υπόκειται στο ισχύον καθεστώς της ΓΓΣ όσον αφορά το ωράριο εργασίας και τις ρυθμίσεις για το ελαστικό ωράριο, ανάλογα με τις απαιτήσεις της θέσης στην οποία τοποθετείται εντός της ΓΓΣ.

    2.   Ο εμπειρογνώμονας εργάζεται με πλήρες ωράριο καθ' όλη την περίοδο απόσπασης. Κατόπιν δεόντως αιτιολογημένη αίτησης Γενικής Διεύθυνσης και εφόσον τούτο δεν αντιβαίνει προς τα συμφέροντα της ΓΓΣ, η ΓΓΣ δύναται να επιτρέψει στον εμπειρογνώμονα να εργάζεται με μειωμένο ωράριο, με τη συμφωνία του εργοδότη.

    3.   Σε περίπτωση που επιτρέπεται η μερική απασχόληση, ο εμπειρογνώμονας εργάζεται τουλάχιστον το ήμισυ του κανονικού ωραρίου εργασίας.

    4.   Οι αποζημιώσεις που ισχύουν στη ΓΓΣ για συνεχή ή εκ περιτροπής υπηρεσία ή για επιφυλακή δύνανται να χορηγούνται στους εμπειρογνώμονες.

    Άρθρο 13

    Απουσία λόγω ασθένειας ή ατυχήματος

    1.   Στην περίπτωση απουσίας λόγω ασθένειας ή ατυχήματος, ο εμπειρογνώμονας ειδοποιεί τον προϊστάμενό του το συντομότερο δυνατόν, προσδιορίζοντας τον τόπο όπου ευρίσκεται. Ο εμπειρογνώμονας υποχρεούται να προσκομίσει, εφόσον απουσιάσει πέραν τριών συνεχών ημερών, ιατρικό πιστοποιητικό και ενδέχεται να υποβληθεί σε ιατρικό έλεγχο που διοργανώνεται από τη ΓΓΣ.

    2.   Όταν οι απουσίες του εμπειρογνώμονα λόγω ασθενείας ή ατυχήματος δεν υπερβαίνουν μεν τις τρεις ημέρες, εντός όμως περιόδου δώδεκα μηνών έχουν υπερβεί το όριο των δώδεκα ημερών, ο εμπειρογνώμονας υποχρεούται να προσκομίζει ιατρικό πιστοποιητικό για κάθε νέα απουσία λόγω ασθενείας ή ατυχήματος.

    3.   Εάν η απουσία λόγω ασθενείας ή ατυχήματος υπερβαίνει τον ένα μήνα ή τη διάρκεια του χρόνου που έχει ήδη υπηρετήσει ο εμπειρογνώμονας, ανάλογα με την περίοδο που είναι εκτενέστερη, αναστέλλεται αυτομάτως η καταβολή των αποζημιώσεων του άρθρου 19 παράγραφοι 1 και 2. Η παρούσα παράγραφος δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση ασθένειας συνδεόμενης με κυοφορία. Η απουσία λόγω ασθένειας ή ατυχήματος δεν δύναται να παραταθεί πέραν της διάρκειας απόσπασης του ενδιαφερομένου.

    4.   Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας ο οποίος υπήρξε θύμα ατυχήματος συνδεόμενου με την εργασία του, το οποίο συνέβη κατά τη διάρκεια της απόσπασης, συνεχίζει να εισπράττει το πλήρες ποσό των αποζημιώσεων των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 19, καθ' όλη τη διάρκεια της ανικανότητάς του προς εργασία και έως το τέλος της περιόδου απόσπασης.

    Άρθρο 14

    Ετήσια άδεια, ειδική άδεια και αργίες

    1.   Με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων που θεσπίζονται στην παρούσα απόφαση, ο εμπειρογνώμονας υπόκειται στους κανόνες που ισχύουν στη ΓΓΣ όσον αφορά την ετήσια άδεια, την ειδική άδεια και τις αργίες.

    2.   Η άδεια υπόκειται σε προηγούμενη έγκριση της υπηρεσίας στην οποία έχει τοποθετηθεί ο εμπειρογνώμονας.

    3.   Κατόπιν δεόντως αιτιολογημένης αιτήσεως του εργοδότη, είναι δυνατόν να χορηγηθούν από τη ΓΓΣ έως και δύο ημέρες ειδικής άδειας ανά περίοδο δώδεκα μηνών. Οι αιτήσεις εξετάζονται κατά περίπτωση.

    4.   Οι ημέρες ετήσιας άδειας που δεν έχουν ληφθεί έως το τέλος της περιόδου απόσπασης εκπίπτουν.

    5.   Εμπειρογνώμονας του οποίου η διάρκεια απόσπασης είναι κατώτερη των έξι μηνών δύναται να λάβει, κατόπιν αιτιολογημένης αιτήσεως εκ μέρους του, ειδική άδεια με απόφαση του Γενικού Διευθυντή της υπηρεσίας στην οποία έχει τοποθετηθεί. Η εν λόγω ειδική άδεια δεν δύναται να υπερβαίνει τις τρεις ημέρες για ολόκληρη την περίοδο της απόσπασης. Πριν από τη χορήγηση αυτής της άδειας, ο Γενικός Διευθυντής της υπηρεσίας ζητεί διαβούλευση με το Γενικό Διευθυντή Διοίκησης.

    Άρθρο 15

    Ειδική επιμορφωτική άδεια

    Το παρόν άρθρο εφαρμόζεται σε εμπειρογνώμονες των οποίων η διάρκεια απόσπασης είναι έξι μήνες ή περισσότερο.

    Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 3 του άρθρου 14, η ΓΓΣ δύναται να χορηγεί πρόσθετη ειδική άδεια ούτως ώστε ο εμπειρογνώμονας να συμμετάσχει σε επιμόρφωση που χορηγείται από τον εργοδότη, κατόπιν δεόντως αιτιολογημένης αίτησης του εργοδότη ενόψει της επανένταξης του εμπειρογνώμονα. Οι αποζημιώσεις του άρθρου 19 δεν καταβάλλονται κατά τη διάρκεια της εν λόγω πρόσθετης ειδικής άδειας.

    Άρθρο 16

    Άδειες μητρότητας και πατρότητας

    1.   Ο εμπειρογνώμονας υπόκειται στο ισχύον καθεστώς της ΓΓΣ όσον αφορά τις άδειες μητρότητας και πατρότητας.

    2.   Στις περιπτώσεις που η εθνική νομοθεσία του εργοδότη της εμπειρογνώμονα προβλέπει μεγαλύτερη άδεια μητρότητας, κατόπιν αιτήσεως της εμπειρογνώμονα και συμφωνίας του εργοδότη, η απόσπαση αναστέλλεται για το διάστημα που υπερβαίνει την περίοδο που χορηγείται από τη ΓΓΣ. Στην περίπτωση αυτή, στο τέλος της απόσπασης, και εφόσον δικαιολογείται από το συμφέρον της ΓΓΣ, προστίθεται στην απόσπαση περίοδος ίση προς τη διάρκεια της αναστολής της.

    3.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, η εμπειρογνώμονας έχει τη δυνατότητα να ζητήσει αναστολή της απόσπασης για διάστημα ίσο προς τη συνολική άδεια μητρότητας που χορηγήθηκε, κατόπιν συμφωνίας του εργοδότη. Στην περίπτωση αυτή, στο τέλος της απόσπασης, και εφόσον δικαιολογείται από το συμφέρον της ΓΓΣ, προστίθεται στην απόσπαση περίοδος ίση προς τη διάρκεια της αναστολής της.

    4.   Οι παράγραφοι 2 και 3 ισχύουν επίσης στις περιπτώσεις υιοθεσίας.

    Άρθρο 17

    Διαχείριση και έλεγχος

    Η διαχείριση και ο έλεγχος του ωραρίου εργασίας και των απουσιών αποτελεί καθήκον της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης της ΓΓΣ και της Γενικής Διεύθυνσης ή της υπηρεσίας στην οποία έχει τοποθετηθεί ο εμπειρογνώμονας, σύμφωνα με τους κανόνες και τις διαδικασίες που ισχύουν στη ΓΓΣ.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

    ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ

    Άρθρο 18

    Υπολογισμός των αποζημιώσεων και των εξόδων ταξιδίου

    1.   Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης, οι τόποι πρόσληψης, απόσπασης και επιστροφής ενός εμπειρογνώμονα καθορίζονται από τη ΓΓΣ ως προς τη γεωγραφική θέση των τόπων αυτών βάσει του γεωγραφικού πλάτους και μήκους, όπως προσδιορίζεται σε κατάλληλη βάση δεδομένων από την αρμόδια για τους διορισμούς αρχή της ΓΓΣ.

    2.   Η γεωγραφική απόσταση που αναφέρεται στα άρθρα 19 και 20 της παρούσας απόφασης μεταξύ του τόπου απόσπασης, αφενός, και του τόπου πρόσληψης ή επιστροφής, αφετέρου, καθορίζεται από την απόσταση ορθοδρομίας μεταξύ των δύο σημείων σύμφωνα με το γεωγραφικό πλάτος και μήκος τους βάσει του συστήματος συντεταγμένων WGS 84 (Παγκόσμιου Γεωδαιτικού Συστήματος 1984).

    3.   Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης:

    α)

    ως τόπος πρόσληψης νοείται ο τόπος στον οποίο ο ΑΕΕ ασκούσε τα καθήκοντά του για τον εργοδότη πριν από την απόσπασή του·

    β)

    ως τόπος απόσπασης νοούνται οι Βρυξέλλες·

    γ)

    ως τόπος επιστροφής νοείται ο τόπος στον οποίο ο ΑΕΕ θα ασκήσει την κύρια δραστηριότητά του μετά τη λήξη της απόσπασης.

    Ο τόπος πρόσληψης διευκρινίζεται στην ανταλλαγή επιστολών που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1. Ο τόπος επιστροφής καθορίζεται βάσει δήλωσης του εργοδότη.

    4.   Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, περιστάσεις οι οποίες προκύπτουν από καθήκοντα που εκτελεί ο ΑΕΕ για κράτος μέλος διαφορετικό από εκείνο του τόπου απόσπασης ή για ΔΚΟ δεν λαμβάνονται υπόψη.

    Άρθρο 19

    Αποζημιώσεις

    1.   Ο ΑΕΕ δικαιούται ημερήσια αποζημίωση διαμονής καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου απόσπασης με τα ίδια κριτήρια που εφαρμόζονται στην αποζημίωση αποδημίας των υπαλλήλων σύμφωνα με το άρθρο 4 του παραρτήματος VII του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης. Εάν πληρούνται τα κριτήρια αυτά, η ημερήσια αποζημίωση ανέρχεται σε 128,67 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, ανέρχεται σε 32,18 ευρώ.

    2.   Ο ΑΕΕ δικαιούται, για όλο το διάστημα της απόσπασής του, πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση καταβαλλόμενη όπως εμφαίνεται στον κατωτέρω πίνακα:

    Γεωγραφική απόσταση μεταξύ του τόπου πρόσληψης και του τόπου απόσπασης

    (σε km)

    Ποσό σε ευρώ

    0 - 150

    0,00

    > 150

    82,70

    > 300

    147,03

    > 500

    238,95

    > 800

    385,98

    > 1 300

    606,55

    > 2 000

    726,04

    3.   Οι αποζημιώσεις που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου προορίζονται να καλύψουν επίσης δαπάνες απομάκρυνσης των ΑΕΕ και ενδεχόμενα ετήσια έξοδα ταξιδίου στα οποία υποβάλλονται κατά τη διάρκεια της απόσπασης. Οι αποζημιώσεις καταβάλλονται κατά τις περιόδους αποστολής, ετήσιας άδειας, άδειας μητρότητας, πατρότητας ή υιοθεσίας, ειδικής άδειας και αργιών που χορηγούνται από τη ΓΓΣ, με την επιφύλαξη των άρθρων 14, 15 και 16. Στις περιπτώσεις που επιτρέπεται η μειωμένη απασχόληση, ο ΑΕΕ δικαιούται μειωμένες αποζημιώσεις σε αναλογική βάση.

    4.   Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο ΑΕΕ δικαιούται προκαταβολή ίση προς 75 ημερήσιες αποζημιώσεις διαμονής, η δε καταβολή της συνεπάγεται απώλεια κάθε δικαιώματος νέων αποζημιώσεων διαβίωσης για την περίοδο στην οποία αντιστοιχεί. Σε περίπτωση που τα καθήκοντα του ΑΕΕ στη ΓΓΣ λήξουν οριστικά προτού παρέλθει η περίοδος που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της προκαταβολής, ο ΑΕΕ επιστρέφει υποχρεωτικά το τμήμα της προκαταβολής που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο της περιόδου αυτής.

    5.   Κατά την ανταλλαγή των επιστολών που προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1, ο εργοδότης ενημερώνει τη ΓΓΣ σχετικά με κάθε παροχή ανάλογη με εκείνες των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου την οποία εισπράττει ο ΑΕΕ. Τα σχετικά ποσά αφαιρούνται από τις αντίστοιχες αποζημιώσεις που καταβάλλει η ΓΓΣ στον ΑΕΕ.

    6.   Η επικαιροποίηση των αποδοχών και των αποζημιώσεων σύμφωνα με το άρθρο 65 και το παράρτημα XI του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης εφαρμόζεται αυτόματα στη μηνιαία αποζημίωση και την αποζημίωση διαβίωσης το μήνα που ακολουθεί την έγκρισή τους και χωρίς αναδρομική ισχύ. Μετά την προσαρμογή, τα νέα ποσά δημοσιεύονται στη σειρά C της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Άρθρο 20

    Έξοδα ταξιδίου

    1.   Ο ΑΕΕ δικαιούται κατ' αποκοπή επιστροφή των δαπανών μετακίνησής του κατά την έναρξη της απόσπασης.

    2.   Η κατ' αποκοπή επιστροφή των δαπανών πραγματοποιείται βάσει αποζημίωσης που υπολογίζεται ανά χιλιόμετρο της γεωγραφικής απόστασης μεταξύ του τόπου πρόσληψης και του τόπου απόσπασης. Η χιλιομετρική αποζημίωση καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του παραρτήματος VII του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης.

    3.   Μετά τη λήξη της απόσπασης, ο ΑΕΕ δικαιούται επιστροφή των δαπανών μετακίνησης του ιδίου προς τον τόπο επιστροφής. Η επιστροφή αυτή δεν μπορεί να συνεπάγεται καταβολή ποσού υψηλότερου από εκείνο που θα μπορούσε να λάβει ο ΑΕΕ εάν επέστρεφε στον τόπο πρόσληψής του.

    4.   Οι δαπάνες μετακίνησης των μελών της οικογενείας του ΑΕΕ δεν επιστρέφονται.

    Άρθρο 21

    Αποστολές και δαπάνες αποστολής

    1.   Ο εμπειρογνώμονας μπορεί να σταλεί σε αποστολή, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 7 παράγραφοι 2 και 3.

    2.   Οι δαπάνες αποστολής του επιστρέφονται σύμφωνα με τους κανόνες και όρους που ισχύουν στη ΓΓΣ.

    Άρθρο 22

    Επιμόρφωση

    Ο εμπειρογνώμονας δικαιούται να συμμετέχει στις επιμορφωτικές δράσεις που διοργανώνει η ΓΓΣ, εφόσον το δικαιολογεί το συμφέρον της ΓΓΣ. Κατά τη λήψη της απόφασης για συμμετοχή του εμπειρογνώμονα σε δράσεις αυτού του είδους, λαμβάνονται υπόψη τα εύλογα συμφέροντά του, ιδίως από την άποψη της εξέλιξης της σταδιοδρομίας του μετά την απόσπαση.

    Άρθρο 23

    Διοικητικές διατάξεις

    1.   Ο εμπειρογνώμονας παρουσιάζεται την πρώτη ημέρα της απόσπασής του στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης για τη διεκπεραίωση των σχετικών διοικητικών διατυπώσεων. Ο εμπειρογνώμονας αναλαμβάνει υπηρεσία την πρώτη ή τη δέκατη έκτη ημέρα του μηνός.

    2.   Οι πληρωμές γίνονται από τη ΓΓΣ σε ευρώ, προς τραπεζικό λογαριασμό που ανοίγεται σε τραπεζικό ίδρυμα στην Ένωση.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

    ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΣΕ ΑΝΕΞΟΔΗ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΗ ΑΠΟΣΠΑΣΗ

    Άρθρο 24

    Εμπειρογνώμονες σε ανέξοδη βραχυπρόθεσμη απόσπαση

    1.   Ένας εξαιρετικά ειδικευμένος εμπειρογνώμονας μπορεί να αποσπασθεί στη ΓΓΣ στο πλαίσιο «ΑΒΑ» για την εκτέλεση εξειδικευμένων καθηκόντων για μέγιστη περίοδο έξι μηνών, η οποία μπορεί να παραταθεί σύμφωνα με το άρθρο 25 παράγραφος 1.

    Με την επιφύλαξη τυχόν αντίθετης συμφωνίας μεταξύ της ΓΓΣ και της διοίκησης που αποσπά τον εμπειρογνώμονα στο πλαίσιο ΑΒΑ, η απόσπαση αυτή δεν συνεπάγεται την καταβολή τυχόν αποζημίωσης ή δαπάνης για τη ΓΓΣ πλην, κατά περίπτωση, εκείνων που προβλέπονται στο άρθρο 29.

    2.   Με την επιφύλαξη των άρθρων 25 έως 29, το καθεστώς που προβλέπεται στα άρθρα 1 έως 17, 21 έως 23 και 30 έως 32 εφαρμόζεται επίσης στους εμπειρογνώμονες σε ΑΒΑ.

    3.   Με την επιφύλαξη του άρθρου 8, η συμπεριφορά του εμπειρογνώμονα σε ΑΒΑ αντικατοπτρίζει πάντοτε το γεγονός ότι είναι αποσπασμένος στη ΓΓΣ και είναι πάντοτε προσαρμοσμένη στην αξιοπρέπεια της θέσης του στη ΓΓΣ.

    Άρθρο 25

    Ανανέωση και παράταση της ανέξοδης βραχυπρόθεσμης απόσπασης

    1.   Το διάστημα του άρθρου 24 παράγραφος 1 μπορεί να παραταθεί μία φορά για μέγιστη περίοδο έξι μηνών. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η ΓΓΣ μπορεί, ωστόσο, να αποφασίσει να χορηγήσει παράταση πέραν των έξι μηνών.

    2.   Ο εμπειρογνώμονας σε ΑΒΑ δύναται να αποσπασθεί εκ νέου στη ΓΓΣ σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζονται στην παρούσα απόφαση, υπό την προϋπόθεση ότι μεσολαβεί περίοδος τουλάχιστον ενός έτους μεταξύ του τέλους της προηγούμενης περιόδου απόσπασης και της αρχής της νέας.

    3.   Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η περίοδος ενός έτους που αναφέρεται στην παράγραφο 2 μπορεί να μειωθεί.

    Άρθρο 26

    Περιγραφή καθηκόντων

    1.   Στην ανταλλαγή επιστολών που προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 αναφέρεται το αρμόδιο πρόσωπο εντός της Γενικής Διεύθυνσης, της διεύθυνσης, της μονάδας ή άλλης υπηρεσίας στην οποία θα αποσπασθεί ο εμπειρογνώμονας σε ΑΒΑ καθώς και λεπτομερής περιγραφή των καθηκόντων που αυτός καλείται να εκτελέσει.

    2.   Ο εμπειρογνώμονας σε ΑΒΑ λαμβάνει οδηγίες από το αρμόδιο πρόσωπο που αναφέρεται στην παράγραφο 1 σχετικά με τα συγκεκριμένα καθήκοντα.

    Άρθρο 27

    Ασφάλιση

    Με την επιφύλαξη του άρθρου 29 και κατά παρέκκλιση από το άρθρο 11 παράγραφοι 2 και 3, ο εμπειρογνώμονας σε ΑΒΑ καλύπτεται από τη ΓΓΣ κατά των κινδύνων ατυχημάτων, εφόσον δεν καλύπτεται από την ασφάλιση του εργοδότη κατά των ίδιων κινδύνων.

    Άρθρο 28

    Συνθήκες εργασίας

    1.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 12 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο, ο εμπειρογνώμονας σε ΑΒΑ εργάζεται αποκλειστικά με πλήρες ωράριο κατά τη διάρκεια της απόσπασής του.

    2.   Το άρθρο 12 παράγραφος 4 δεν εφαρμόζεται στους εμπειρογνώμονες σε ΑΒΑ.

    3.   Το άρθρο 14 παράγραφοι 3 και 5 δεν εφαρμόζεται στους εμπειρογνώμονες σε ΑΒΑ. Ωστόσο, κατόπιν αιτιολογημένης αίτησης που υποβάλλεται από τον εμπειρογνώμονα σε ΑΒΑ, μπορεί να χορηγείται ειδική άδεια με απόφαση του Γενικού Διευθυντή της υπηρεσίας στην οποία έχει αποσπασθεί ο εμπειρογνώμονας σε ΑΒΑ. Η εν λόγω ειδική άδεια δεν δύναται να υπερβαίνει τις 3 ημέρες καθ' όλη τη διάρκεια της απόσπασης. Ο Γενικός Διευθυντής της υπηρεσίας ζητεί προηγούμενη διαβούλευση με το Γενικό Διευθυντή Διοίκησης.

    Άρθρο 29

    Αποστολές

    1.   Εάν ο εμπειρογνώμονας σε ΑΒΑ συμμετέχει σε αποστολές σε τόπο διαφορετικό από τον τόπο απόσπασης, οι δαπάνες του αποδίδονται σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για την επιστροφή των δαπανών των αποστολών των υπαλλήλων, εκτός εάν έχει συμφωνηθεί άλλος διακανονισμός μεταξύ της ΓΓΣ και του εργοδότη.

    2.   Εάν, στο πλαίσιο αποστολής, η ΓΓΣ παρέχει στους υπαλλήλους ειδική ασφάλιση υψηλού κινδύνου, η ασφάλιση αυτή παρέχεται επίσης στον εμπειρογνώμονα σε ΑΒΑ που συμμετέχει στην ίδια αποστολή.

    3.   Ο εμπειρογνώμονας σε ΑΒΑ που συμμετέχει σε αποστολή εκτός του εδάφους της ΕΕ υπόκειται στις ρυθμίσεις ασφαλείας που ισχύουν στη ΓΓΣ στο πλαίσιο των εν λόγω αποστολών.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

    ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

    Άρθρο 30

    Καταγγελίες

    Με την επιφύλαξη των δυνατοτήτων άσκησης προσφυγής μετά την ανάληψη καθηκόντων, υπό τους όρους και εντός των προθεσμιών του άρθρου 263 ΣΛΕΕ, κάθε εμπειρογνώμονας μπορεί να υποβάλει καταγγελία στη μονάδα της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης που είναι αρμόδια για τις καταγγελίες και τα αιτήματα βάσει του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης, σχετικά με οποιαδήποτε πράξη του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου που εκδίδεται δυνάμει της παρούσας απόφασης και θίγει τα συμφέροντα του εμπειρογνώμονα, με εξαίρεση τις αποφάσεις που αποτελούν άμεση συνέπεια αποφάσεων του εργοδότη.

    Η καταγγελία πρέπει να υποβάλλεται εντός προθεσμίας δύο μηνών. Η προθεσμία αυτή αρχίζει από την ημερομηνία κοινοποίησης της απόφασης στον ενδιαφερόμενο, ουδέποτε, όμως, αργότερα από την ημερομηνία κατά την οποία ο ενδιαφερόμενος έλαβε γνώση της απόφασης. Ο Γενικός Διευθυντής Διοίκησης κοινοποιεί στον ενδιαφερόμενο αιτιολογημένη απόφαση εντός προθεσμίας τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία υποβολής της καταγγελίας. Εάν κατά τη λήξη της περιόδου αυτής ο εμπειρογνώμονας δεν έχει λάβει απάντηση επί της καταγγελίας, η καταγγελία θεωρείται ότι απορρίφθηκε σιωπηρώς.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI

    ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    Άρθρο 31

    Παροχή ενημέρωσης

    Οι μόνιμες αντιπροσωπείες όλων των κρατών μελών της ΕΕ ενημερώνονται σε ετήσια βάση σχετικά με τον αριθμό των ΑΕΕ στη ΓΓΣ. Στην ενημέρωση αυτή περιλαμβάνονται επίσης:

    α)

    οι υπηκοότητες των εμπειρογνωμόνων που αποσπώνται από ΔΚΟ βάσει του άρθρου 2 παράγραφος 4 δεύτερο εδάφιο·

    β)

    οποιαδήποτε εξαίρεση από τη διαδικασία επιλογής σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 4·

    γ)

    η τοποθέτηση όλων των εμπειρογνωμόνων·

    δ)

    οποιαδήποτε αναστολή και πρόωρος τερματισμός της απόσπασης των εμπειρογνωμόνων, όπως ορίζεται στα άρθρα 9 και 10·

    ε)

    η ετήσια επικαιροποίηση των αποζημιώσεων των ΑΕΕ σύμφωνα με το άρθρο 19.

    Άρθρο 32

    Ανάθεση αρμοδιοτήτων

    Όλες οι εξουσίες που ανατίθενται στη ΓΓΣ βάσει της παρούσας απόφασης ασκούνται από το Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου. Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου εξουσιοδοτείται να αναθέτει ορισμένες από τις εξουσίες αυτές ή το σύνολό τους στο Γενικό Διευθυντή Διοίκησης της ΓΓΣ.

    Άρθρο 33

    Κατάργηση πράξεων

    Η απόφαση 2007/829/ΕΚ του Συμβουλίου καταργείται. Ωστόσο, το άρθρο 2 παράγραφος 1 και τα άρθρα 15 έως 19 της απόφασης εξακολουθούν να εφαρμόζονται σε όλες τις τρέχουσες, κατά τη στιγμή της έναρξης ισχύος της παρούσας απόφασης, αποσπάσεις, με την επιφύλαξη του άρθρου 34.

    Άρθρο 34

    Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

    Η παρούσα απόφαση τίθεται σε ισχύ την ημερομηνία της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Εφαρμόζεται σε κάθε νέα απόσπαση ή ανανέωση ή παράταση απόσπασης από την πρώτη ημέρα του μηνός που ακολουθεί την έναρξη ισχύος.

    Λουξεμβούργο, 23 Ιουνίου 2015.

    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    E. RINKĒVIČS


    (1)  Απόφαση 2007/829/ΕΚ του Συμβουλίου, της 5ης Δεκεμβρίου 2007, για το καθεστώς που εφαρμόζεται στους αποσπασμένους στη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου εθνικούς εμπειρογνώμονες και στρατιωτικούς των κρατών μελών και την κατάργηση της απόφασης 2003/479/ΕΚ (ΕΕ L 327 της 13.12.2007, σ. 10).

    (2)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 1023/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2013, για την τροποποίηση του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ L 287 της 29.10.2013, σ. 15).

    (3)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 987/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Σεπτεμβρίου 2009, ο οποίος καθορίζει τη διαδικασία εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 883/2004 για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας (ΕΕ L 284 της 30.10.2009, σ. 1).


    Top