EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022AR6179

Yttrande från Europeiska regionkommittén – Översyn av direktivet om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse

COR 2022/06179

EUT C, C/2023/250, 26.10.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2023/250/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2023/250/oj

European flag

officiella tidning
Europeiska unionens

SV

Serien C


C/2023/250

26.10.2023

Yttrande från Europeiska regionkommittén – Översyn av direktivet om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse

(C/2023/250)

Föredragande:

Åsa ÅGREN WIKSTRÖM (SE–EPP), ledamot, regionfullmäktige, Region Västerbotten

Referensdokument:

Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse (omarbetning)

COM(2022) 541 final

I.   ÄNDRINGSREKOMMENDATIONER

Ändringsrekommendation 1

Skäl 2a

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

 

(2a)

Detta direktiv bör stödja genomförandet av en i möjligaste mån klimatneutral avloppsvattenförvaltning i linje med målen i den europeiska gröna given och i synnerhet ”EU-handlingsplan: Med sikte på nollförorening av luft, vatten och mark”, främja resursernas cirkularitet, stödja naturbaserade lösningar, bidra till förvaltningen av vattenflöden i tätbebyggda områden, uppmuntra digitalisering och innefatta vidtagandet av åtgärder som bidrar till minskat avloppsvatten. Direktivet bör anpassas till EU:s handlingsplan för landsbygden så att landsbygdsområdena stärks genom att man främjar införandet av hållbara system för insamling och rening av avloppsvatten.

Motivering

Konkreta hänvisningar till den europeiska gröna given, cirkulär ekonomi, handlingsplanen för nollförorening, handlingsplanen för landsbygden och främjandet av naturbaserade lösningar läggs till.

Ändringsrekommendation 2

Skäl 16

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

(16)

Utvärderingen har också visat att sektorn för rening av avloppsvatten har möjligheter att avsevärt minska sin egen energiförbrukning och producera förnybar energi, till exempel genom att använda tillgängliga ytor i reningsverken för avloppsvatten från tätbebyggelse för produktion av solenergi eller genom att framställa biogas från slam. […]

(16)

Utvärderingen har också visat att sektorn för rening av avloppsvatten till viss del har möjligheter att avsevärt minska sin egen energiförbrukning och producera förnybar energi, till exempel genom att använda tillgängliga ytor i reningsverken för avloppsvatten från tätbebyggelse för produktion av solenergi , genom att återvinna spillvärme eller genom att framställa biogas från slam. […]

I detta sammanhang bör proportionaliteten beaktas.

Ändringsrekommendation 3

Artikel 2.4

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

4.   tätort: ett område där föroreningsbelastningen av avloppsvatten från tätbebyggelse är så koncentrerad ( 10 pe per hektar eller mer) att avloppsvatten från tätbebyggelse kan insamlas och ledas till ett avloppsreningsverk eller ett slutligt utsläppsställe.

4.   tätort: ett område där föroreningsbelastningen av avloppsvatten från tätbebyggelse är så koncentrerad ( 30 pe per hektar eller mer som riktmärke ) att avloppsvatten från tätbebyggelse kan insamlas och ledas till ett avloppsreningsverk eller ett slutligt utsläppsställe. Kommissionen ska tillhandahålla praktiska riktlinjer och medlemsstaterna ska fastställa kriterierna för när belastningen ska anses vara tillräckligt koncentrerad på grundval av regionala och lokala särdrag och ovanstående definition.

Motivering

Individuella system i glesbefolkade områden, där insamling av avloppsvatten inte är ett alternativ på grund av alltför höga kostnader med små eller inga miljömässiga fördelar, bör regleras i medlemsstaterna, med beaktande av lokala och regionala förhållanden. För att kunna fastställa när en tätort har en tillräckligt koncentrerad föroreningsbelastning krävs en detaljerad studie, som ska genomföras av medlemsstaterna med stöd av praktiska riktlinjer som utarbetats och tillhandahålls av kommissionen.

Ändringsrekommendation 4

Artikel 2.10

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

10.   personekvivalent eller pe: den enhet som uttrycker genomsnittlig potentiell vattenföroreningsbelastning orsakad av en person per dag, där 1 pe är den mängd nedbrytbart organiskt material som har en biokemisk syreförbrukning på 60 g löst syre per dygn under fem dygn (BOD5).

10.   personekvivalent eller pe: den mängd nedbrytbart organiskt material som har en biokemisk syreförbrukning på 60 g löst syre per dygn under fem dygn (BOD5).

Motivering

Den nya definitionen kan tolkas som en teknisk definition av belastning per person, vilket kan stå i strid med vissa nationella standarder där hänsyn tas till variationer i belastning per enhet. Den kan också skapa problem vid tolkningen av tröskelvärdena för dagvattenutsläpp i artikel 5.

Ändringsrekommendation 5

Artikel 2.12

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

12.   tertiär rening: rening av avloppsvatten från tätbebyggelse genom en process som avlägsnar kväve och fosfor från avloppsvattnet från tätbebyggelse .

12.   tertiär rening: rening av avloppsvatten från tätbebyggelse som innebär en större minskning av kväve och fosfor än grundläggande sekundär rening .

Motivering

Den föreslagna definitionen förefaller vara felaktig. En viss mängd kväve och fosfor avlägsnas redan vid processer för sekundär rening (biologisk rening av avloppsvatten).

Ändringsrekommendation 6

Artikel 2.25

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

 

25.     operatör: enhet som ansvarar för att förvalta rening av avloppsvatten från tätbebyggelse och sanitet.

Motivering

Operatörer omnämns på flera ställen, så det begreppet måste definieras.

Ändringsrekommendation 7

Artikel 2.26

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

 

26.     allmänheten: en eller flera fysiska eller juridiska personer och, i enlighet med nationell lagstiftning eller praxis, föreningar, organisationer eller grupper bestående av fysiska eller juridiska personer.

Motivering

Definitionen överensstämmer med artikel 2.6 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/4/EG (1). Detta hör samman med artikel 25 i förslaget till direktiv.

Ändringsrekommendation 8

Artikel 2.27

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

 

27.     normala lokala klimatförhållanden: klimatförhållanden som motsvarar det för en trettioårsperiod genomsnittliga värdet för vädervariabeln vid en viss tid på året på en viss plats, vilket uppdateras vart tionde år.

Motivering

I artikel 13 hänvisas till ”normala lokala klimatförhållanden”, men vad som är normalt kan variera avsevärt mellan länder och under perioder med snabba klimatförändringar. Den föreslagna definitionen är en återgivning av den definition som används av Meteorologiska världsorganisationen (WMO), men andra definitioner kan övervägas.

Ändringsrekommendation 9

Artikel 3.1 b

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

b)

Alla deras källor till hushållsspillvatten ska vara anslutna till ledningsnätet.

b)

Alla deras källor till avloppsvatten från tätbebyggelse ska vara anslutna till ledningsnätet , varvid anslutningarna ger en miljömässig fördel .

Motivering

Självförklarande.

Ändringsrekommendation 10

Artikel 3.2

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

2.   Senast den 31 december 2030 ska medlemsstaterna säkerställa att alla tätorter med en personekvivalent mellan 1 000 och 2 000 uppfyller följande krav: a) De ska vara utrustade med ledningsnät. b) Alla deras källor till hushållsspillvatten ska vara anslutna till ledningsnätet.

2.   Senast den 31 december 2035 ska medlemsstaterna säkerställa att alla tätorter med en personekvivalent mellan 1 000 och 2 000 uppfyller följande krav: a) De ska vara utrustade med ledningsnät. b) Alla deras källor till avloppsvatten från tätbebyggelse ska vara anslutna till ledningsnätet.

Motivering

Det anses lämpligare att hänvisa till avloppsvatten från tätbebyggelse med tanke på definitionen i artikel 2. Förlängningen av tidsfristen ligger i linje med vattenplaneringen för den fjärde cykeln enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG (2).

Ändringsrekommendation 11

Artikel 4.2

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

2.    Medlemsstaterna ska säkerställa utformning, drift och underhåll av individuella system på ett sätt som garanterar minst samma reningsnivå som den sekundära och tertiära rening som avses i artiklarna 6 och 7 .

Medlemsstaterna ska säkerställa att tätorter med individuella system ska vara registrerade i ett offentligt register och att lämplig myndighet genomför regelbundna inspektioner av dessa system.

2.    Med beaktande av vad som är tekniskt, miljömässigt och ekonomiskt möjligt ska medlemsstaterna säkerställa utformning, drift och underhåll av individuella system samt andra decentraliserade lösningar på ett sätt som garanterar en lämplig reningsnivå som motsvarar minst samma reningsnivå som den sekundära rening som avses i artikel 6. Medlemsstaterna ska säkerställa att tätorter med individuella system eller andra decentraliserade lösningar ska vara registrerade i ett offentligt register och att lämplig myndighet genomför regelbundna inspektioner av dessa system.

Motivering

Det är inte logiskt att man när det gäller individuella system ska garantera samma nivå som tertiär rening, med tanke på att endast sekundär rening krävs i tätorter med upp till 10 000 pe. Individuella system bör inte omfattas av högre krav på avlägsnande än tätorter. Det måste dessutom klargöras att inte bara individuella system som tjänar ett enda hus utan även andra decentraliserade lösningar kan användas inom ramen för direktivet.

Ändringsrekommendation 12

Artikel 4.3

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

3.   Kommissionen ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med det förfarande som avses i artikel 27 för att komplettera detta direktiv genom att fastställa minimikrav på utformning, drift och underhåll av individuella system och genom att specificera kraven för de regelbundna inspektioner som anges i punkt 2 andra stycket.

3.   Kommissionen ska tillhandahålla riktlinjer och medlemsstaterna ska fastställa minimikrav på utformning, drift och underhåll av individuella system och specificera kraven för de regelbundna inspektioner som anges i punkt 2 andra stycket.

Motivering

Detaljerade krav på individuella lämpliga system bör inte regleras generellt. För att upprätthålla en riskbaserad strategi behövs olika lösningar beroende på de lokala och regionala förhållandena och den lokala belastningen på miljön.

Ändringsrekommendation 13

Artikel 5.1

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

1.   Senast den 31 december 2030 ska medlemsstaterna säkerställa att en integrerad förvaltningsplan för avloppsvatten från tätbebyggelse har upprättats för tätorter med 100 000 pe eller mer.

1.   Senast den 31 december 2035 ska medlemsstaterna , i samarbete med de behöriga lokala och regionala myndigheterna, säkerställa att en integrerad förvaltningsplan för avloppsvatten från tätbebyggelse har upprättats för tätorter med 100 000 pe eller mer.

Motivering

Förlängningen av tidsfristen ligger i linje med vattenplaneringen för den fjärde cykeln enligt direktiv 2000/60/EG. De behöriga lokala och regionala myndigheterna bör involveras i utarbetandet av integrerade förvaltningsplaner för avloppsvatten från tätbebyggelse.

Ändringsrekommendation 14

Artikel 5.2 b

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

b)

Dagvattenbräddning utgör mer än 1 % av den årliga insamlade avloppsvattenbelastningen, beräknad under torra väderförhållanden. […]

b)

Dagvattenbräddning utgör mer än 1 % av den årliga insamlade avloppsvattenbelastningen, beräknad under torra väderförhållanden och uttryckt med BOD5-indikatorn . […]

Motivering

Ordalydelsen i led b är förvirrande eftersom det är oklart vad som menas med avloppsvattenbelastning (t.ex. hydraulisk belastning eller föroreningsbelastning?) och vad referensförhållandena avser.

Ändringsrekommendation 15

Artikel 5.7

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

7.   Medlemsstaterna ska säkerställa översyn av integrerade förvaltningsplaner för avloppsvatten från tätbebyggelse vart femte år efter det att planerna upprättats, samt att de uppdateras efter behov.

7.   Medlemsstaterna ska säkerställa översyn av integrerade förvaltningsplaner för avloppsvatten från tätbebyggelse vart sjätte år efter det att planerna upprättats, samt att de uppdateras efter behov , i överensstämmelse med tidsplanen för översynen av åtgärdsprogrammen i de förvaltningsplaner för avrinningsdistrikt som utarbetats enligt direktiv 2000/60/EG, varvid dubbla krav och överlappningar med andra bestämmelser ska undvikas med hjälp av tydliga avgränsningar .

Motivering

Förlängningen av tidsfristen ligger i linje med direktiv 2000/60/EG.

Ändringsrekommendation 16

Artikel 6.1

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

1.   För tätorter med 2 000 pe eller mer ska medlemsstaterna säkerställa att avloppsvatten från tätbebyggelse som leds in i ledningsnät genomgår sekundär rening i enlighet med punkt 3 eller motsvarande rening före utsläpp. För tätorter med mellan 2 000 och 10 000 pe som har utsläpp i kustområden ska den skyldighet som anges i första punkten inte gälla förrän den 31 december 2027 .

1.   För tätorter med 2 000 pe eller mer ska medlemsstaterna säkerställa att avloppsvatten från tätbebyggelse som leds in i ledningsnät genomgår sekundär rening i enlighet med punkt 3 eller motsvarande rening före utsläpp. För tätorter med mellan 2 000 och 10 000 pe som har utsläpp i kustområden ska den skyldighet som anges i första punkten inte gälla förrän den 31 december 2035 .

Motivering

Förlängningen av tidsfristen ligger i linje med vattenplaneringen för den fjärde cykeln enligt direktiv 2000/60/EG.

Ändringsrekommendation 17

Artikel 6.4

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

4.   Belastningen uttryckt i pe ska beräknas på grundval av den maximala genomsnittliga veckobelastning som tillförs reningsverket för avloppsvatten från tätbebyggelse under ett år. Hänsyn skall därvid inte tas till exceptionella förhållanden, exempelvis sådana som uppstår vid kraftig nederbörd .

4.   Belastningen uttryckt i pe ska beräknas på grundval av den årsbelastning som tillförs reningsverket för avloppsvatten från tätbebyggelse.

Motivering

Den föreslagna formuleringen förenklar metoden för beräkning av belastningen i pe och gör att uteslutningskriteriet kan strykas.

Ändringsrekommendation 18

Artikel 7.1

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

1.   Senast den 31 december 2030 ska medlemsstaterna säkerställa att 50 % av de reningsverk för avloppsvatten från tätbebyggelse som renar en belastning på 100 000 pe eller mer och som inte tillämpar tertiär rening per den [dagen för detta direktivs ikraftträdande] tillämpar tertiär rening i enlighet med punkt 4. Senast den 31 december 2035 ska medlemsstaterna säkerställa att alla reningsverk för avloppsvatten från tätbebyggelse som renar en belastning på 100 000 pe eller mer tillämpar tertiär rening i enlighet med punkt 4.

1.   Senast den 31 december 2035 ska medlemsstaterna säkerställa att 50 % av den totala belastning som renas av de reningsverk för avloppsvatten från tätbebyggelse som renar en belastning på 100 000 pe eller mer och som inte tillämpar tertiär rening per den [dagen för detta direktivs ikraftträdande] genomgår tertiär rening i enlighet med punkt 4 före utsläpp . Senast den 31 december 2040 ska medlemsstaterna säkerställa att alla reningsverk för avloppsvatten från tätbebyggelse som renar en belastning på 100 000 pe eller mer tillämpar tertiär rening i enlighet med punkt 4.

Motivering

Förlängningen av tidsfristen ligger i linje med vattenplaneringen för den fjärde cykeln enligt direktiv 2000/60/EG.

Ändringsrekommendation 19

Artikel 7.2

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

2.   Senast den 31 december 2025 ska medlemsstaterna upprätta en förteckning över områden på deras territorium som är känsliga för eutrofiering och uppdatera förteckningen vart femte år med början den 31 december 2030 . Förteckningen som avses i första stycket ska omfatta de områden som anges i bilaga II. Kravet i första stycket ska inte gälla om en medlemsstat genomför tertiär rening i enlighet med punkt 4 på hela sitt territorium.

2.   Senast den 31 december 2030 ska medlemsstaterna upprätta en förteckning över områden på deras territorium som är känsliga för eutrofiering och uppdatera förteckningen vart sjätte år med början den 31 december 2035 . Förteckningen som avses i första stycket ska omfatta de områden som anges i bilaga II. Kravet i första stycket ska inte gälla om en medlemsstat genomför tertiär rening i enlighet med punkt 4 på hela sitt territorium.

Motivering

Tidsfristerna för genomförandet bör senareläggas med fem år, eftersom de föreslagna tidsfristerna är alltför snäva i förhållande till införlivandet av direktivet och de nationella tidsplanerna för tillstånd och genomförande av projekt, inklusive klagomålsförfaranden. Förlängningen av tidsfristen ligger i linje med vattenplaneringen för den fjärde cykeln enligt direktiv 2000/60/EG. Ordalydelsen i punkt 2 ändras för att den ska stämma överens med punkt 1.

Ändringsrekommendation 20

Artikel 7.3

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

3.   Senast den 31 december 2035 ska medlemsstaterna säkerställa att , för de 50 % av tätorterna med 10 000 –100 000 pe som har utsläpp till områden som ingår i den förteckning som avses i punkt 2 och som inte tillämpar tertiär rening per den [dagen för detta direktivs ikraftträdande] ska avloppsvatten från tätbebyggelse som leds in i ledningsnät genomgå tertiär rening i enlighet med punkt 4 före utsläpp till dessa områden. Senast den 31 december 2040 ska medlemsstaterna säkerställa att avloppsvatten från tätbebyggelse som leds in i ledningsnät genomgår tertiär rening i enlighet med punkt 4 före utsläpp till områden som ingår i den förteckning som avses i punkt 2 för alla tätorter med 10 000 –100 000 pe.

3.   Senast den 31 december 2040 ska medlemsstaterna säkerställa att 50 % av den totala belastningen från de tätorter med 10 000 –100 000 pe som har utsläpp till områden som ingår i den förteckning som avses i punkt 2 och som inte tillämpar tertiär rening per den [dagen för detta direktivs ikraftträdande] genomgår tertiär rening i enlighet med punkt 4 före utsläpp till dessa områden. Senast den 31 december 2045 ska medlemsstaterna säkerställa att avloppsvatten från tätbebyggelse som leds in i ledningsnät genomgår kvartär rening i enlighet med punkt 4 före utsläpp till områden som ingår i den förteckning som avses i punkt 2 för alla tätorter med 10 000 –100 000 pe.

Motivering

Förlängningen av tidsfristen ligger i linje med vattenplaneringen för den fjärde cykeln enligt direktiv 2000/60/EG. Ordalydelsen i andra stycket ändras för att det ska stämma överens med första stycket.

Ändringsrekommendation 21

Artikel 7.4

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

4.   Prover som tagits i enlighet med artikel 21 och del D i bilaga I till detta direktiv ska överensstämma med de parametervärden som anges i tabell 2 i del B i bilaga I. Det högsta tillåtna antalet prover som inte överensstämmer med parametervärdena i tabell 2 i del B i bilaga I anges i tabell 4 i del D i bilaga I .

4.   Prover som tagits i enlighet med artikel 21 och del D i bilaga I till detta direktiv ska överensstämma med de parametervärden som anges i tabell 2 i del B i bilaga I. Årsmedelvärdet av proverna för varje parameter ska överensstämma med de relevanta parametervärdena i tabell 2 i del B i bilaga I.

Motivering

Den föreslagna ändringen innebär en återgång till den gällande ordningen, som anses vara lämplig.

Ändringsrekommendation 22

Artikel 7.5

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

5.   Genom undantag från punkterna 3 och 4 får medlemsstaterna besluta att ett individuellt reningsverk för avloppsvatten från tätbebyggelse som är beläget i ett område som ingår i den förteckning som avses i punkt 2 inte ska vara föremål för kraven i punkterna 3 och 4 om det kan visas att den sammanlagda belastning som tillförs samtliga reningsverk för avloppsvatten från tätbebyggelse i området reduceras med

5.   Genom undantag från punkterna 3 och 4 får medlemsstaterna besluta att ett individuellt reningsverk för avloppsvatten från tätbebyggelse som är beläget i ett område som ingår i den förteckning som avses i punkt 2 inte ska vara föremål för kraven i punkterna 3 och 4 om det kan visas att den sammanlagda belastning som tillförs samtliga reningsverk för avloppsvatten från tätbebyggelse i området reduceras med

a)

82,5  % för totalfosfor och 80 % för totalkväve senast den 31 december 2035,

a)

80 % för totalfosfor och 75 % för totalkväve vid en temperatur på 12 oC senast den 31 december 2035,

b)

90 % för totalfosfor och 85 % för totalkväve senast den 31 december 2040 .

b)

90 % för totalfosfor och 80 % för totalkväve vid en temperatur på 12 oC senast den 31 december 2045 . Dagar då spillvattentemperaturen sjunker under 12 oC är inte relevanta för beräkningen av avlägsnandet av kväve.

Motivering

Det behövs en mer gedigen ram som bidrar till att minska belastningen på miljön, men den måste vara målinriktad, riskbaserad och tillräckligt flexibel för att kunna anpassas till de olika naturbetingade, geografiska och demografiska förhållanden som råder i medlemsstaterna. Det är särskilt viktigt att de kostnader som är förknippade med åtgärder genererar största möjliga fördelar för människors hälsa och miljön. Förslaget om att 85 % av kvävet ska avlägsnas är inte rimligt i alla medlemsstater utan undantag för kallt klimat eller tillgodoräknande av naturlig retention. Dessutom innebär kvävereningskraven en ökad användning av energi och kemikalier, eftersom det är svårt att rena i kallt klimat. Avlägsnande av fosfor kräver mycket mindre investeringar och är tekniskt sett mindre komplicerat. En smärre förlängning av tidsfristerna är också nödvändig med avseende på de investeringar som krävs för att uppnå målen.

Ändringsrekommendation 23

Artikel 8.1

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

1.   Senast den 31 december 2030 ska medlemsstaterna säkerställa att 50 % av utsläppen från reningsverk för avloppsvatten från tätbebyggelse som renar en belastning på 100 000 pe eller mer genomgår kvartär rening i enlighet med punkt 5.

Senast den 31 december 2035 ska medlemsstaterna säkerställa att alla reningsverk för avloppsvatten från tätbebyggelse som renar en belastning på 100 000 pe eller mer tillämpar kvartär rening i enlighet med punkt 5.

1.   Senast den 31 december 2035 ska medlemsstaterna säkerställa att 50 % av den totala belastning som renas av reningsverk för avloppsvatten från tätbebyggelse som renar en belastning på 100 000 pe eller mer och som har utsläpp till områden som ingår i den förteckning som avses i punkt 2 genomgår kvartär rening i enlighet med punkt 5 , förutsatt att systemet med utökat producentansvar genomförts fullt ut i enlighet med kraven i artiklarna 9 och 10 innan planeringsfasen för utvidgningen inleds .

Senast den 31 december 2040 ska medlemsstaterna säkerställa att alla reningsverk för avloppsvatten från tätbebyggelse som renar en belastning på 100 000 pe eller mer och som har utsläpp till områden som ingår i den förteckning som avses i punkt 2 tillämpar kvartär rening i enlighet med punkt 5 före utsläpp, förutsatt att systemet med utökat producentansvar genomförts fullt ut i enlighet med kraven i artiklarna 9 och 10 innan planeringsfasen för utvidgningen inleds .

Motivering

Förlängningen av tidsfristen ligger i linje med vattenplaneringen för den fjärde cykeln enligt direktiv 2000/60/EG. Systemet med utökat producentansvar måste vara infört innan kraven på kvartär rening ska uppfyllas.

Ändringsrekommendation 24

Artikel 8.2

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

2.   Den 31 december 2030 ska medlemsstaterna ha upprättat en förteckning över områden på deras nationella territorium där koncentrationen eller ackumuleringen av mikroföroreningar utgör en risk för människors hälsa eller för miljön. Medlemsstaterna ska därefter se över den förteckningen vart femte år och uppdatera den vid behov.

2.   Den 31 december 2035 ska medlemsstaterna ha upprättat en förteckning över områden på deras nationella territorium där koncentrationen eller ackumuleringen av mikroföroreningar utgör en risk för människors hälsa eller för miljön. Medlemsstaterna ska därefter se över den förteckningen vart sjätte år och uppdatera den vid behov.

Motivering

Förlängningen av tidsfristen ligger i linje med vattenplaneringen för den fjärde cykeln enligt direktiv 2000/60/EG.

Ändringsrekommendation 25

Artikel 8.3

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

3.   Kommissionen ges befogenhet att anta genomförandeakter för att fastställa formatet för den riskbedömning som avses i punkt 2 andra stycket och den metod som ska användas för riskbedömningen. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 28.2.

3.   Kommissionen ges befogenhet att anta genomförandeakter till och med den [två år efter offentliggörandet i Europeiska unionens officiella tidning] för att fastställa formatet för den riskbedömning som avses i punkt 2 andra stycket och den metod som ska användas för riskbedömningen. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 28.2.

Motivering

Det gradvisa genomförandet enligt milstolparna välkomnas, men tidsfristerna är för tidiga. Genomförandeakter måste antas inom rimlig tid. Delegeringen av befogenheter till kommissionen är alltför bred.

Ändringsrekommendation 26

Artikel 8.4

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

4.   Senast den 31 december 2035 ska medlemsstaterna säkerställa att utsläppen av avloppsvatten från tätbebyggelse som leds in i ledningsnät från 50 % av tätorterna med 10 000 –100 000 pe genomgår kvartär rening i enlighet med punkt 5 före utsläpp i områden som ingår i den förteckning som avses i punkt 2. Senast den 31 december 2040 ska medlemsstaterna säkerställa att avloppsvatten från tätbebyggelse som leds in i ledningsnät genomgår kvartär rening i enlighet med punkt 5 före utsläpp till områden som ingår i den förteckning som avses i punkt 2 för alla tätorter med 10 000 –100 000 pe .

4.   Senast den 31 december 2040 ska medlemsstaterna säkerställa att 50 % av utsläppen från reningsverk för avloppsvatten från tätbebyggelse som renar en belastning på 10 000 –100 000 pe och som har utsläpp till områden som ingår i den förteckning som avses i punkt 2 genomgår kvartär rening i enlighet med punkt 5, förutsatt att systemet med utökat producentansvar genomförts fullt ut i enlighet med kraven i artiklarna 9 och 10 innan planeringsfasen för utvidgningen inleds . Senast den 31 december 2045 ska medlemsstaterna säkerställa att alla reningsverk för avloppsvatten från tätbebyggelse som renar en belastning på 10 000 –100 000 pe och som har utsläpp till områden som ingår i den förteckning som avses i punkt 2 tillämpar kvartär rening i enlighet med punkt 5, förutsatt att systemet med utökat producentansvar genomförts fullt ut i enlighet med kraven i artiklarna 9 och 10 innan planeringsfasen för utvidgningen inleds .

Motivering

Förlängningen av tidsfristen ligger i linje med vattenplaneringen för den fjärde cykeln enligt direktiv 2000/60/EG. Ordalydelsen i andra stycket måste stämma överens med första stycket. Kraven på kvartär rening bör inte gälla förrän systemet med utökat producentansvar har genomförts fullt ut.

Ändringsrekommendation 27

Artikel 8.5

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

5.   Prover som tagits i enlighet med artikel 21 och del D i bilaga I till detta direktiv ska överensstämma med de parametervärden som anges i tabell 3 i del B i bilaga I. Det högsta tillåtna antalet prover som inte överensstämmer med parametervärdena i tabell 3 i del B i bilaga I anges i tabell 4 i del D i bilaga I.

5.   Prover som tagits i enlighet med artikel 21 och del D i bilaga I till detta direktiv ska överensstämma med de parametervärden och/eller det minsta procentuella avlägsnande som anges i tabell 3 i del B i bilaga I. Det högsta tillåtna antalet prover som inte överensstämmer med parametervärdena i tabell 3 i del B i bilaga I anges i tabell 4 i del D i bilaga I.

Motivering

Tabell 3 i den nuvarande versionen innehåller inga parametervärden. Det föreslås att de införs i tabell 3 genom en delegerad akt (se ändringsrekommendationen till artikel 8.6). Dessutom bör en hänvisning till minsta procentuellt avlägsnande, som ingår i tabell 3, införas.

Ändringsrekommendation 28

Artikel 8.6

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

6.    Senast den 31 december 2030 ska kommissionen anta genomförandeakter för att fastställa de metoder för övervakning och provtagning som medlemsstaterna ska använda för att fastställa förekomst och kvantitet i avloppsvatten från tätbebyggelse av de indikatorer som anges i tabell 3 i del B i bilaga I. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 28.2.

6    Kommissionen ska till och med den [två år efter offentliggörandet i Europeiska unionens officiella tidning] anta genomförandeakter för att fastställa de metoder för övervakning och provtagning samt de parametervärden för mikroföroreningar som medlemsstaterna , som ett alternativ till den procentuella reduktionen, ska använda för att fastställa förekomst och kvantitet i avloppsvatten från tätbebyggelse av de indikatorer som anges i tabell 3 i del D i bilaga I. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 28.2.

Motivering

Genomförandeakter måste antas inom rimlig tid. Tabell 3 i den nuvarande versionen innehåller inga parametervärden. Det föreslås att de införs i tabell 3 genom en delegerad akt.

Ändringsrekommendation 29

Artikel 9.1

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

1.   Medlemsstaterna ska vidta åtgärder för att säkerställa att tillverkare som släpper ut någon av de produkter som förtecknas i bilaga III på marknaden har utökat producentansvar.

1.   Medlemsstaterna ska säkerställa att tillverkare som släpper ut någon av de produkter som förtecknas i bilaga III på marknaden har utökat producentansvar.

Åtgärderna ska säkerställa att tillverkarna har täckning för följande:

Åtgärderna ska säkerställa att tillverkarna har täckning för följande:

(a)

Fullständiga kostnader för att uppfylla kraven i artikel 8, inbegripet kostnaderna för kvartär rening av avloppsvatten från tätbebyggelse för att avlägsna mikroföroreningar som härrör från de produkter med tillhörande restprodukter som de släpper ut på marknaden, för övervakning av de mikroföroreningar som avses i artikel 21.1 a.

a)

Fullständiga kostnader för att uppfylla kraven i artikel 8, inbegripet kostnaderna för förvärv, införande och genomförande av kvartär rening av avloppsvatten från tätbebyggelse för att avlägsna mikroföroreningar som härrör från de produkter med tillhörande restprodukter som de släpper ut på marknaden, för övervakning av de mikroföroreningar som avses i artikel 21.1 a.

(b)

Kostnaderna för insamling och kontroll av data för produkter som släpps ut på marknaden.

b)

Kostnaderna för insamling och kontroll av data för produkter som släpps ut på marknaden.

(c)

Andra kostnader som krävs för att de ska kunna utöva sitt utökade producentansvar.

c)

Andra kostnader som krävs för att de ska kunna utöva sitt utökade producentansvar.

 

d)

Andra kostnader i samband med riskbedömningarna för områdena enligt artikel 8.2.

Motivering

För att tidsfristerna i artikel 8 beträffande kvartär rening ska kunna hållas måste investeringarna påbörjas inom en snar framtid. I syfte att genomföra dessa investeringar föreslås det att medlemsstaterna ska kunna förhandsfinansiera nödvändiga investeringar och få återbetalning när systemet med utökat producentansvar har införts.

Ändringsrekommendation 30

Artikel 9.2

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

2.   Medlemsstaterna ska befria tillverkare från deras utökade producentansvar enligt punkt 1 om tillverkarna kan visa något av följande: a) Mängden produkter som de släpper ut på marknaden understiger 2 ton per år. b) Produkterna som de släpper ut på marknaden genererar inte mikroföroreningar i avloppsvatten vid slutet av sin livscykel.

2.   Medlemsstaterna ska under överinseende av Europeiska miljöbyrån befria tillverkare från deras utökade producentansvar enligt punkt 1 om tillverkarna med relevant dokumentation kan visa att de produkter som de släpper ut på marknaden inte genererar mikroföroreningar i avloppsvatten under sin livscykel.

Motivering

Systemet med utökat producentansvar är en mycket viktig faktor för att säkerställa att kvartär rening kan införas och genomföras i enlighet med förslaget. För att skapa planerings- och finansieringssäkerhet för operatörerna måste medlemsstaterna se till att detta system fungerar. Eftersom olika typer av kostnader uppstår i samband med kvartär rening måste det säkerställas att kostnadstäckningen i de angivna industrisektorerna omfattar både planerings- och investeringskostnader samt drifts- och underhållskostnader. Av samma skäl bör systemet med utökat producentansvar vara tillämpligt oavsett produktionsort och tillverkarnas säte och även vid handel via digitala marknader. Undantagen från systemet med utökat producentansvar bör vara strikt begränsade. Viktundantaget på 2 ton per år på den nationella marknaden kommer att innebära en mycket begränsad tillämpning av systemet med utökat producentansvar i många medlemsstater. Eftersom viktgränsen också är företagsspecifik kommer mycket få företag att behöva bidra till finansieringen och ansvar att kunna undvikas. Det måste åtminstone klargöras att undantagen avser 2 ton på EU-nivå. Vidare bör undantaget för ämnen som inte genererar mikroföroreningar ändras så att utsläpp vid såväl produktion och användning som bortskaffande beaktas. Det bör dessutom säkerställas att försäljning via onlineplattformar omfattas av det utökade producentansvaret.

Ändringsrekommendation 31

Artikel 9.3

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

3.    Kommissionen ges befogenhet att anta genomförandeakter för att fastställa detaljerade kriterier för enhetlig tillämpning av villkoret i punkt 2 b på särskilda produktkategorier. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 28.2.

3.    Senast den 31 december [två år efter offentliggörandet i Europeiska unionens officiella tidning] bör kommissionen anta genomförandeakter för att fastställa detaljerade kriterier för enhetlig tillämpning av villkoret i punkt 2 b på särskilda produktkategorier. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 28.2. Kommissionen ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med det förfarande som avses i artikel 27 för att ändra bilaga III i syfte att utvidga förteckningen över sektorer som omfattas av utökat producentansvar på grundval av utvärderingen enligt artikel 30.1.

Motivering

Det behövs genomförandeakter med detaljerade kriterier inom en rimlig tidsram efter offentliggörandet. För att säkerställa möjligheten till en framtida utvidgning av systemet med utökat producentansvar måste kommissionen ges befogenhet att utfärda en delegerad akt för att utvidga bilaga III, där de sektorer som omfattas förtecknas.

Ändringsrekommendation 32

Artikel 9.4

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

4.   Medlemsstaterna ska säkerställa att de tillverkare som avses i punkt 1 utövar sitt utvidgade producentansvar kollektivt genom att ansluta sig till en producentansvarsorganisation- Medlemsstaterna ska säkerställa att följande skyldigheter uppfylls:

4.   Medlemsstaterna bör säkerställa att de tillverkare som avses i punkt 1 utövar sitt utvidgade producentansvar kollektivt genom att ansluta sig till en producentansvarsorganisation- Medlemsstaterna bör säkerställa att producentansvarsorganisationerna kontrolleras av ett offentligt organ i enlighet med bestämmelserna i artikel 10.3. Medlemsstaterna bör säkerställa att följande skyldigheter uppfylls:

a)

De tillverkare som avses i punkt 1 är skyldiga att en gång om året till producentansvarsorganisationerna tillhandahålla

a)

De tillverkare som avses i punkt 1 är skyldiga att en gång om året till producentansvarsorganisationerna och det offentliga organ som kontrollerar dem tillhandahålla

 

i.

de årliga mängderna av de produkter som förtecknas i bilaga III som de släpper ut på marknaden i samband med sin yrkesverksamhet ,

 

i)

de årliga mängderna av de produkter som förtecknas i bilaga III som de släpper ut på marknaden i samband med sin verksamhet ,

 

ii.

information om hur farliga produkterna som avses i led i är i avloppsvatten vid slutet av sin livscykel,

 

ii)

information om hur farliga produkterna som avses i led i är i avloppsvatten vid slutet av sin livscykel,

 

iii.

en förteckning över produkter som undantas i enlighet med punkt 2, i förekommande fall.

 

iii)

en förteckning över produkter som undantas i enlighet med punkt 2, i förekommande fall.

b)

De tillverkare som avses i punkt 1 är skyldiga att bidra ekonomiskt till producentansvarsorganisationerna för att täcka de kostnader som uppstår till följd av deras utökade producentansvar.

b)

De tillverkare som avses i punkt 1 är skyldiga att bidra ekonomiskt till producentansvarsorganisationerna för att täcka de kostnader som uppstår till följd av deras utökade producentansvar i enlighet med punkt 1 andra stycket .

c)

Varje tillverkares bidrag enligt led b fastställs på grundval av mängden produkter som släpps ut på marknaden och produkternas farlighet i avloppsvatten .

c)

Varje tillverkares bidrag enligt led b fastställs i enlighet med de genomförandeakter som avses i punkt 3 b .

d)

Producentansvarsorganisationerna omfattas av årliga oberoende revisioner av sin ekonomiska förvaltning, inbegripet förmågan att täcka de kostnader som avses i punkt 4, att den information som samlas in enligt led a) har tillräcklig kvalitet och tillräcklig omfattning samt att de ekonomiska bidrag som samlas in enligt led b) är tillräckliga.

d)

Producentansvarsorganisationerna omfattas av årliga oberoende revisioner av sin ekonomiska förvaltning, inbegripet förmågan att täcka de kostnader som avses i punkt 4, att den information som samlas in enligt led a) har tillräcklig kvalitet och tillräcklig omfattning samt att de ekonomiska bidrag som samlas in enligt led b) är tillräckliga.

Ändringsrekommendation 33

Artikel 9.6

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

 

6.     Medlemsstaterna bör säkerställa att de krav på utökat producentansvar och producentansvarsorganisationer som fastställs i artiklarna 9 och 10 är uppfyllda innan genomförandet av de krav på kvartär rening som fastställs i artikel 8.1, 8.4 och 8.5 inleds. I avvaktan på ett fullständigt genomförande av kraven på utökat producentansvar enligt artiklarna 9 och 10 ska avloppsreningsverken inte vara skyldiga att fullt ut genomföra kvartär rening i enlighet med artikel 8.

Ändringsrekommendation 34

Artikel 11.1

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

1.   Medlemsstaterna ska säkerställa att energibesiktningar av reningsverk för avloppsvatten från tätbebyggelse och ledningsnät görs vart fjärde år. Energibesiktningarna ska utföras i enlighet med artikel 8 i direktiv 2012/27/EU och inbegripa identifiering av potentialen för kostnadseffektiv användning eller produktion av förnybar energi, med särskilt fokus på att identifiera och dra nytta av potentialen för biogasproduktion, och samtidigt minska metanutsläppen. De första energibesiktningarna ska göras

1.   Medlemsstaterna ska säkerställa att energibesiktningar av reningsverk för avloppsvatten från tätbebyggelse och ledningsnät görs vart fjärde år. Energibesiktningarna ska utföras i enlighet med artikel 8 i direktiv 2012/27/EU och inbegripa identifiering av potentialen för kostnadseffektiv användning eller produktion av förnybar energi, med särskilt fokus på att identifiera och dra nytta av potentialen för biogasproduktion, och samtidigt minska metanutsläppen. De första energibesiktningarna ska göras

a)

senast den 31 december 2025 för reningsverk för avloppsvatten från tätbebyggelse med en belastning på 100 000 pe eller mer och de ledningsnät som är anslutna till dem,

a)

senast den 31 december 2030 för reningsverk för avloppsvatten från tätbebyggelse med en belastning på 100 000 pe eller mer och de ledningsnät som är anslutna till dem,

b)

senast den 31 december 2030 för reningsverk för avloppsvatten från tätbebyggelse med en belastning på 10 000 –100 000 pe och de ledningsnät som är anslutna till dem,

b)

senast den 31 december 2035 för reningsverk för avloppsvatten från tätbebyggelse med en belastning på 10 000 –100 000 pe och de ledningsnät som är anslutna till dem,

Motivering

Förlängningen av tidsfristen ligger i linje med vattenplaneringen för den fjärde cykeln enligt direktiv 2000/60/EG.

Ändringsrekommendation 35

Artikel 11.2

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

2.   Medlemsstaterna ska säkerställa att den totala årliga energi från förnybara energikällor enligt definitionen i artikel 2.1 i direktiv (EU) 2018/2001 som produceras på nationell nivå av reningsverk för avloppsvatten från tätbebyggelse med en belastning på 10 000 pe eller mer motsvarar minst

2.   Medlemsstaterna ska säkerställa att den totala årliga energi från förnybara energikällor enligt definitionen i artikel 2.1 i direktiv (EU) 2018/2001 som produceras på nationell nivå internt eller externt med externa resurser eller med egna resurser från reningsverk för avloppsvatten från tätbebyggelse med en belastning på 10 000 pe eller mer , oavsett om den används internt eller externt av reningsverket för avloppsvatten från tätbebyggelse eller köps från externa källor, motsvarar minst

a)

50 % av den totala årliga energiförbrukningen av sådana anläggningar senast den 31 december 2030 ,

a)

50 % av den totala årliga energiförbrukningen av sådana anläggningar senast den 31 december 2040 ,

b)

75 % av den totala årliga energiförbrukningen av sådana anläggningar senast den 31 december 2035 ,

b)

75 % av den totala årliga energiförbrukningen av sådana anläggningar senast den 31 december 2045 ,

c)

100 % av den totala årliga energiförbrukningen av sådana anläggningar senast den 31 december 2040 .

c)

100 % av den totala årliga energiförbrukningen av sådana anläggningar senast den 31 december 2050 .

Beräkningen av ovanstående mål ska göras i tre delar: a) Avloppsvattenföretagets energiförbrukning och energiproduktion som sker inom företagets egen verksamhet/anläggning (ekonomi/reglering). b) Härledd energiproduktion av en extern tredje part som producerar energi med resurser från avloppsvattenföretaget. c) Förnybar energi som köps från utomstående tredje part.

Motivering

Detta mål är lovvärt, men med den nuvarande formuleringen är det inte genomförbart och risken är att systemet som helhet inte optimeras. För att säkerställa kostnadseffektivitet och genomförbarhet bör avloppsreningsverk kunna redovisa förnybar energi som produceras på reningsverket eller vid andra anläggningar i avloppsvattensystemet eller vattenkretsloppet i tätorter. Detta omfattar t.ex. värmeenergi från förbränning av avloppsslam och jämförbara processer. Dessutom kommer de nya reningskraven att leda till en allmän ökning av energianvändningen, vilket gör det svårare att uppnå målet. Därför måste även en förlängning av tidsfristerna tas upp.

Ändringsrekommendation 36

Artikel 14.4

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

4.   De särskilda tillstånd som avses i punkt 1 ska minst vart sjätte år ses över och vid behov anpassas.

4.   De specifika tillstånd som avses i punkt 1 ska minst vart sjätte år ses över och vid behov anpassas.

Motivering

Ökad tillsyn över privata anläggningar och det faktum att reningsverkens utsläppstillstånd ska ses över vart sjätte år kommer sannolikt att innebära en större arbetsbörda för kommunerna. En översyn bör inte automatiskt göras vart sjätte år, utan i samband med att avloppsvattenplanerna uppdateras.

Ändringsrekommendation 37

Artikel 15.4

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

 

4.     Medlemsstaterna ska vidta alla försiktighetsåtgärder för att de berörda vattenförekomsternas ekologiska och kemiska status inte ska försämras. Medlemsstaterna ska anses ha uppnått målen i direktiv 2000/60/EG om samtliga följande kriterier är uppfyllda:

a)

Alternativa sätt att ta itu med ökningen av mängden hushållsspillvatten och dagvattenavrinning, inbegripet beaktande av alternativa utsläppspunkter, skulle inte förbättra miljötillståndet eller skulle medföra oskäliga kostnader.

b)

Alla tekniskt genomförbara begränsningsåtgärder anges i tillståndet för sådana avloppsreningsverk som avses i artiklarna 6, 7 och 8 och genomförs effektivt för att minimera effekterna av avloppsvatten från tätbebyggelse på de berörda vattenförekomsterna, även när detta kräver strängare utsläppsbegränsning, i syfte att uppnå målen i direktiv 2000/60/EG och uppfylla de miljökvalitetsnormer som fastställts i enlighet med direktiv 2008/105/EG. Att dessa kriterier uppfylls ska visas i de relevanta förvaltningsplaner för avrinningsdistrikt som utarbetas enligt direktiv 2000/60/EG.

Motivering

Kommuner och regioner måste kunna växa i linje med befolkningstillväxten. Domen i Weser-målet har resulterat i en strikt tolkning av bestämmelserna om försämring av miljökvalitetsnormerna. Konkret innebär detta att när ett avloppsreningsverk är föremål för en miljöbedömning får tillstånd inte beviljas om verksamheten riskerar att påverka dessa mål negativt. Utan tillstånd kan verksamheten inte bedrivas. Det finns i dagsläget inget undantag för avloppsreningsverk i bestämmelserna. Även om denna enorma utmaning för närvarande märks i endast ett fåtal medlemsstater kommer problemet förmodligen att bli påtagligt i många fler medlemsstater inom överskådlig framtid, i takt med att reningsverken blir allt effektivare. För reningsverk som redan är mycket effektiva finns det inget sätt att kompensera en ökad mängd avloppsvatten med högre effektivitet genom tekniska förbättringar. EU ser också regelbundet över direktivet om miljökvalitetsnormer, vilket resulterar i allt fler och strängare miljökvalitetsnormer för kemisk status. Detta innebär att frågan gradvis kommer att bli relevant i allt fler medlemsstater i och med att risken för att kvalitetsnormerna överskrids ökar. Det är mycket viktigt att kommuner och regioner i EU kan bygga nya eller bygga ut befintliga reningsverk i takt med att de växer. I annat fall kan kommunerna och regionerna tvingas avstå från bostadsbyggande och den allmänna samhällsutvecklingen hållas tillbaka.

Ändringsrekommendation 38

Artikel 17.1

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

1.   Medlemsstaterna ska övervaka förekomsten av följande parametrar med betydelse för folkhälsan i avloppsvatten från tätbebyggelse:

1.   Medlemsstaterna ska övervaka förekomsten av följande parametrar med betydelse för folkhälsan i avloppsvatten från tätbebyggelse:

a)

SARS-CoV-2-virus och dess varianter.

a)

SARS-CoV-2-virus och dess varianter.

b)

Poliovirus.

b)

Poliovirus.

c)

Influensavirus.

c)

Influensavirus.

d)

Nya patogener.

d)

Nya patogener.

e)

Föroreningar med framväxande potentiella risker

e)

Föroreningar med framväxande potentiella risker

f)

Andra folkhälsoparametrar som medlemsstaternas behöriga myndigheter anser vara relevanta för övervakningen.

f)

Hormonstörande ämnen.

 

g)

Andra folkhälsoparametrar som medlemsstaternas behöriga myndigheter , inbegripet lokala och regionala myndigheter, anser vara relevanta för övervakningen.

Motivering

I sista ledet bör för tydlighetens skull lokala och regionala myndigheter läggas till medlemsstaternas behöriga myndigheter.

Ändringsrekommendation 39

Artikel 17.2

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

2.   Vid tillämpning av punkt 1 ska medlemsstaterna inrätta ett nationellt system för permanent samarbete och samordning mellan behöriga myndigheter med ansvar för folkhälsa och behöriga myndigheter med ansvar för rening av avloppsvatten från tätbebyggelse när det gäller följande:

2.   Vid tillämpning av punkt 1 ska medlemsstaterna inrätta ett nationellt system för permanent samarbete och samordning mellan behöriga myndigheter med ansvar för folkhälsa och behöriga myndigheter med ansvar för rening av avloppsvatten från tätbebyggelse när det gäller följande:

 

a a )

En tydlig fördelning av roller och ansvar samt kostnader mellan de behöriga myndigheterna.

(a)

Identifiering av andra folkhälsoparametrar än de som avses i punkt 1 som ska övervakas i avloppsvatten från tätbebyggelse.

a)

Identifiering av andra folkhälsoparametrar än de som avses i punkt 1 som ska övervakas i avloppsvatten från tätbebyggelse.

(b)

Fastställande av plats och frekvens för provtagning och analys av avloppsvatten från tätbebyggelse för var och en av de folkhälsoparametrar som identifierats i enlighet med punkt 1, med beaktande av tillgängliga hälsodata och behovet av folkhälsodata och, i förekommande fall, den lokala epidemiologiska situationen.

b)

Fastställande av plats och frekvens för provtagning och analys av avloppsvatten från tätbebyggelse för var och en av de folkhälsoparametrar som identifierats i enlighet med punkt 1, med beaktande av tillgängliga hälsodata och behovet av folkhälsodata och, i förekommande fall, den lokala epidemiologiska situationen.

(c)

Organisation av lämplig och snabb kommunikation av övervakningsresultaten till de behöriga myndigheter som ansvarar för folkhälsa och till unionsplattformar, om sådana plattformar är tillgängliga.

c)

Organisation av lämplig och snabb kommunikation av övervakningsresultaten till de behöriga myndigheter som ansvarar för folkhälsa och till unionsplattformar, om sådana plattformar är tillgängliga.

Motivering

Det är viktigt med en tydlig och rättvis fördelning av ansvar och uppgifter.

Ändringsrekommendation 40

Artikel 18.1

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

1.   Senast den [den sista dagen av det andra året efter dagen för detta direktivs ikraftträdande] ska medlemsstaterna identifiera de risker som utsläpp av avloppsvatten från tätbebyggelse medför för miljön och för människors hälsa, åtminstone sådana som har koppling till följande: […]

1.    I enlighet med artikel 191.2 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt ska medlemsstaterna främja kontroll och åtgärder vid källan för att förhindra förorening av avloppsvatten från tätbebyggelse.

Senast den [den sista dagen av det femte året efter dagen för detta direktivs ikraftträdande] ska medlemsstaterna identifiera de risker som utsläpp av avloppsvatten från tätbebyggelse medför för miljön och för människors hälsa, åtminstone sådana som har koppling till följande: […]

Motivering

Om särskilda risker identifieras måste när så är möjligt lämpliga åtgärder vidtas vid källan. Den föreslagna ändringen syftar till att genomföra en strategi för kontroll vid källan i enlighet med artikel 191.2 i EUF-fördraget. I linje med de föreslagna tidsfristerna.

Ändringsrekommendation 41

Artikel 18.2

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

2.   Om risker enligt punkt 1 har identifierats ska medlemsstaterna vidta lämpliga åtgärder för att hantera dem, vilket, när det är lämpligt, ska omfatta följande åtgärder:

2.   Om risker enligt punkt 1 har identifierats ska medlemsstaterna vidta lämpliga åtgärder för att hantera dem, vilket, när det är lämpligt, ska omfatta följande åtgärder:

a)

Inrättande av ledningsnät i enlighet med artikel 3 för tätorter med en pe på mindre än 1 000 .

a)

Inrättande av ledningsnät i enlighet med artikel 3 för tätorter med en pe på mer än 250 och mindre än 1 000 .

b)

Tillämpning av sekundär rening i enlighet med artikel 6 för utsläpp av avloppsvatten från tätorter med en pe på mindre än 1 000 .

b)

Tillämpning av sekundär eller motsvarande rening i enlighet med artikel 6 för utsläpp av avloppsvatten från tätorter med en pe på mer än 200 och mindre än 1 000 .

c)

Tillämpning av tertiär rening i enlighet med artikel 7 för utsläpp av avloppsvatten från tätorter med en pe på mindre än 10 000 .

c)

Tillämpning av tertiär eller motsvarande rening i enlighet med artikel 7 för utsläpp av avloppsvatten från tätorter med en pe på mer än 1 000 och mindre än 10 000 .

d)

Tillämpning av kvartär rening i enlighet med artikel 8 för utsläpp av avloppsvatten från tätorter med en pe på mindre än 10 000 .

d)

Tillämpning av kvartär rening i enlighet med artikel 8 för utsläpp av avloppsvatten från tätorter med en pe på mer än 1 000 och mindre än 10 000 .

Motivering

Ur ett lönsamhetsperspektiv är ökade krav på små avloppsvattenanläggningar inte motiverade. Det måste därför finnas en undre gräns för reningsverk som omfattas av utvidgningen.

Ändringsrekommendation 42

Artikel 18.3

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

3.   Den riskidentifiering som utförs i enlighet med punkt 1 i denna artikel ska ses över vart femte år. En sammanfattning av de identifierade riskerna tillsammans med en beskrivning av de åtgärder som vidtagits i enlighet med punkt 2 i denna artikel ska ingå i de nationella genomförandeprogram som avses i artikel 23 och på begäran överlämnas till kommissionen.

3.   Den riskidentifiering som utförs i enlighet med punkt 1 i denna artikel ska ses över vart sjätte år och anpassas till tidsplanen för översynen av de förvaltningsplaner för avrinningsdistrikt som utarbetats enligt direktiv 2000/60/EG . En sammanfattning av de identifierade riskerna tillsammans med en beskrivning av de åtgärder som vidtagits i enlighet med punkt 2 i denna artikel ska ingå i de nationella genomförandeprogram som avses i artikel 23 och på begäran överlämnas till kommissionen.

Motivering

I linje med direktiv 2000/60/EG.

Ändringsrekommendation 43

Artikel 19.1

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

1.    Medlemsstaterna ska vidta alla nödvändiga åtgärder för att förbättra tillgången till sanitet för alla, särskilt för utsatta och marginaliserade grupper.

1.    Utan att det påverkar tillämpningen av subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna, och med beaktande av det lokala och regionala sammanhanget och de lokala och regionala förhållandena när det gäller sanitet, ska medlemsstaterna vidta alla nödvändiga åtgärder för att förbättra tillgången till sanitet för alla, särskilt för utsatta och marginaliserade grupper.

Motivering

I linje med formuleringen i dricksvattendirektivet.

Ändringsrekommendation 44

Artikel 20.1

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

1.   Medlemsstaterna ska vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa att slamhanteringsvägarna överensstämmer med den avfallshierarki som anges i artikel 4 i direktiv 2008/98/EG. Sådana hanteringsvägar ska maximera förebyggande åtgärder, återanvändning och återvinning av resurser samt minimera de negativa effekterna på miljön.

1.   Medlemsstaterna ska vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa att slamhanteringsvägarna överensstämmer med den avfallshierarki som anges i artikel 4 i direktiv 2008/98/EG. Sådana hanteringsvägar ska maximera förebyggande åtgärder, återanvändning, återvinning och materialåtervinning av resurser samt minimera de negativa effekterna på miljön.

Motivering

Kopplingen till ramdirektivet om avfall välkomnas, men definitionen och användningen av termen ”återanvändning” i ramdirektivet om avfall gäller inte slam från rening av avloppsvatten från tätbebyggelse, eftersom slam inte är en produkt eller komponent som återanvänds för samma ändamål som den skapades för.

Ändringsrekommendation 45

Artikel 21.2

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

2.   För alla tätorter med 10 000 pe eller mer ska medlemsstaterna säkerställa att de behöriga myndigheterna övervakar koncentrationen och belastningen av föroreningar från dagvattenbräddning och dagvattenavrinning från tätbebyggelse som släpps ut i vattenförekomsterna.

2.   För alla tätorter med 10 000 pe eller mer ska medlemsstaterna säkerställa att de behöriga myndigheterna övervakar eller med hjälp av utsläppsfaktorer uppskattar koncentrationen och belastningen av föroreningar från dagvattenbräddning och dagvattenavrinning från tätbebyggelse som släpps ut i vattenförekomsterna. De närmare uppgifterna om denna övervakning ska fastställas i de integrerade förvaltningsplaner för avloppsvatten från tätbebyggelse som beskrivs i bilaga V. De behöriga lokala och regionala myndigheterna ska få tillräckliga ekonomiska och mänskliga resurser för att kunna utföra denna övervakning. Vid övervakningen får medlemsstaterna använda en kombination av validerade modeller och representativa prov från utsläppspunkter för dagvattenbräddning och dagvattenavrinning från tätbebyggelse.

Motivering

De lokala och regionala myndigheterna bör garanteras tillräcklig finansiering. Dessutom bör koncentrationen av föroreningsbelastningar också kunna uppskattas med hjälp av validerade metoder.

Ändringsrekommendation 46

Artikel 21.3

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

3.   För alla tätorter med mer än 10 000 pe ska medlemsstaterna vid inlopp och utlopp i reningsverken för avloppsvatten från tätbebyggelse övervaka koncentration och belastning av följande komponenter i avloppsvattnet från tätbebyggelse: […]

3.   För alla tätorter med mer än 10 000 pe ska medlemsstaterna vid inlopp och utlopp i reningsverken för avloppsvatten från tätbebyggelse på ett transparent sätt övervaka koncentration och belastning av följande komponenter i avloppsvattnet från tätbebyggelse: […]

Motivering

Övervakningen bör genomföras på ett transparent sätt.

Ändringsrekommendation 47

Artikel 22.1

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

1.   Medlemsstaterna ska, med bistånd av Europeiska miljöbyrån,

1.   Medlemsstaterna ska, med bistånd av Europeiska miljöbyrån,

a)

senast den 31 december 2025 upprätta en datamängd med information som samlats in i enlighet med artikel 21, inbegripet information om de parametrar som avses i artikel 21.1 a, och resultaten av de tester avseende kriterier för godkännande/underkännande som fastställs i del D i bilaga I och därefter årligen uppdatera denna datamängd,

a)

senast den 31 december [tre år efter ikraftträdandet] upprätta en datamängd med information som samlats in i enlighet med artikel 21, inbegripet information om de parametrar som avses i artikel 21.1 a, och resultaten av de tester avseende kriterier för godkännande/underkännande som fastställs i del D i bilaga I och därefter årligen uppdatera denna datamängd,

b)

senast den 31 december 2025 upprätta en datamängd som anger den procentandel avloppsvatten från tätbebyggelse som samlas in och renas i enlighet med artikel 3 och därefter årligen uppdatera denna datamängd,

b)

senast den 31 december [tre år efter ikraftträdandet] upprätta en datamängd som anger den procentandel avloppsvatten från tätbebyggelse som samlas in och renas i enlighet med artikel 3 och därefter årligen uppdatera denna datamängd,

c)

senast den 31 december 2025 upprätta en datamängd med information om mätningar som gjorts för att genomföra artikel 4.4 och om procentandelen belastning av avloppsvatten från tätorter med mer än 2 000 pe som renas i individuella system och därefter årligen uppdatera denna datamängd,

c)

senast den 31 december [tre år efter ikraftträdandet] upprätta en datamängd med information om mätningar som gjorts för att genomföra artikel 4.4 och om procentandelen belastning av avloppsvatten från tätorter med mer än 2 000 pe som renas i individuella system och därefter årligen uppdatera denna datamängd,

d)

senast den 31 december 2025 upprätta en datamängd med information om antalet prover som samlats in och antalet underkända prover som tagits i enlighet med del D i bilaga I,

d)

senast den 31 december [tre år efter ikraftträdandet] upprätta en datamängd med information om antalet prover som samlats in och antalet underkända prover som tagits i enlighet med del D i bilaga I och därefter årligen uppdatera denna datamängd ,

e)

senast den 31 december 2025 upprätta en datamängd med information om utsläpp av växthusgaser med en uppdelning mellan olika gaser, om den totala energi som används och den förnybara energi som produceras av varje reningsverk för avloppsvatten från tätbebyggelse på 10 000 pe eller mer samt en beräkning av procentandelen av de mål som anges i artikel 11.2 som uppnåtts, och därefter årligen uppdatera denna datamängd,

e)

senast den 31 december [tre år efter ikraftträdandet] upprätta en datamängd med information om utsläpp av växthusgaser med en uppdelning mellan olika gaser, om den totala energi som används och den förnybara energi som produceras av varje reningsverk för avloppsvatten från tätbebyggelse på 10 000 pe eller mer samt en beräkning av procentandelen av de mål som anges i artikel 11.2 som uppnåtts, och därefter årligen uppdatera denna datamängd,

f)

senast den 31 december 2025 upprätta en datamängd med information om åtgärder som vidtagits i enlighet med punkt 3 i bilaga V och därefter årligen uppdatera denna datamängd,

f)

senast den 31 december [tre år efter ikraftträdandet] upprätta en datamängd med information om åtgärder som vidtagits i enlighet med punkt 3 i bilaga V och därefter årligen uppdatera denna datamängd,

g)

senast den 31 december 2025 upprätta en datamängd med de övervakningsresultat som avses i enlighet med artikel 17.1 och 17.4 och därefter årligen uppdatera denna datamängd,

g)

senast den 31 december [tre år efter ikraftträdandet] upprätta en datamängd med de övervakningsresultat som avses i enlighet med artikel 17.1 och 17.4 och därefter årligen uppdatera denna datamängd,

h)

senast den 31 december 2025 upprätta en datamängd med den förteckning över områden som identifierats som känsliga för eutrofiering i enlighet med artikel 7.2 och därefter uppdatera denna datamängd vart femte år,

h)

senast den 31 december [tre år efter ikraftträdandet] upprätta en datamängd med den förteckning över områden som identifierats som känsliga för eutrofiering i enlighet med artikel 7.2 och därefter uppdatera denna datamängd vart femte år,

i)

senast den 31 december 2030 upprätta en datamängd med förteckningen över identifierade områden där koncentrationen eller ackumuleringen av mikroföroreningar utgör en risk för människors hälsa eller för miljön i enlighet med artikel 8.2 och därefter uppdatera denna datamängd vart femte år,

i)

senast den 31 december 2033 upprätta en datamängd med förteckningen över identifierade områden där koncentrationen eller ackumuleringen av mikroföroreningar utgör en risk för människors hälsa eller för miljön i enlighet med artikel 8.2 och därefter uppdatera denna datamängd vart femte år,

j)

senast den 12 januari 2029 upprätta en datamängd med information om åtgärder som vidtagits för att förbättra tillgången till sanitet i enlighet med artikel 19, inbegripet information om den andel av befolkningen som har tillgång till sanitet, och därefter uppdatera denna datamängd vart sjätte år.

j)

senast den 12 januari 2033 upprätta en datamängd med information om åtgärder som vidtagits för att förbättra tillgången till sanitet i enlighet med artikel 19, inbegripet information om den andel av befolkningen som har tillgång till sanitet, och därefter uppdatera denna datamängd vart sjätte år.

 

Medlemsstaterna ska säkerställa att det inrättas ett informationssystem som gör det möjligt att tillhandahålla den information som krävs enligt föregående stycke.

Motivering

I linje med de föreslagna tidsfristerna.

Ändringsrekommendation 48

Artikel 23

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

1.   Medlemsstaterna ska senast den [den sista dagen i den tjugotredje månaden efter dagen för detta direktivs ikraftträdande] upprätta ett nationellt program för genomförandet av detta direktiv.

1.   Medlemsstaterna ska senast den 31 december 2027 upprätta ett nationellt program för genomförandet av detta direktiv.

Dessa program ska omfatta följande:

Dessa program ska omfatta följande:

a)

En bedömning av graden av genomförande av artiklarna 3–8.

a)

En bedömning av graden av genomförande av artiklarna 3–8.

b)

Identifiering av och planering för de investeringar som krävs för att genomföra detta direktiv för varje tätort, inbegripet en vägledande ekonomisk uppskattning och prioritering av de investeringar som rör tätortens storlek och miljöpåverkan av orenat avloppsvatten.

b)

Identifiering av och planering för de investeringar som krävs för att genomföra detta direktiv för varje tätort , där den organisation som ansvarar för investeringarna anges , inbegripet en vägledande ekonomisk uppskattning och prioritering av de investeringar som rör tätortens storlek och miljöpåverkan av orenat avloppsvatten.

c)

En uppskattning av de investeringar som krävs för att förnya befintlig infrastruktur för avloppsvatten från tätbebyggelse, inbegripet ledningsnäten, på grundval av ålder och avskrivningstakt.

c)

En uppskattning av de investeringar som krävs för att förnya befintlig infrastruktur för avloppsvatten från tätbebyggelse, inbegripet ledningsnäten, på grundval av ålder och avskrivningstakt , där den organisation som ansvarar för investeringarna anges .

d)

Identifiering av, eller åtminstone en indikation om, potentiella källor till offentlig finansiering när så krävs för att komplettera användaravgifterna.

d)

Identifiering av, eller åtminstone en indikation om, potentiella källor till offentlig finansiering när så krävs för att komplettera användaravgifterna.

2.   Senast den … [den sista dagen i den trettiofemte månaden efter dagen för detta direktivs ikraftträdande] ska medlemsstaterna till kommissionen inlämna sina nationella genomförandeprogram, såvida de inte på grundval av de övervakningsresultat som avses i artikel 21 visar att de uppfyller kraven i artiklarna 3–8. […]

2.   Senast den 31 december 2028 ska medlemsstaterna till kommissionen inlämna sina nationella genomförandeprogram, såvida de inte på grundval av de övervakningsresultat som avses i artikel 21 visar att de uppfyller kraven i artiklarna 3–8. […]

3.   Medlemsstaterna ska uppdatera sina nationella genomförandeprogram minst vart femte år. De ska lämna in dessa till kommissionen senast den 31 december, såvida de inte kan visa att de uppfyller kraven i artiklarna 3–8.

3.   Medlemsstaterna ska uppdatera sina nationella genomförandeprogram minst vart sjätte år och i överensstämmelse med tidsplanen för översynen av åtgärdsprogrammen i de förvaltningsplaner för avrinningsdistrikt som utarbetats enligt direktiv 2000/60/EG . De ska lämna in dessa till kommissionen senast den 31 december, såvida de inte kan visa att de uppfyller kraven i artiklarna 3–8.

Motivering

Texten anpassas till de föreslagna tidsfristerna. Förlängningen av tidsfristen ligger i linje med vattenplaneringen för den fjärde cykeln enligt direktiv 2000/60/EG.

Ändringsrekommendation 49

Artikel 24.2

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

2.   Medlemsstaterna ska dessutom säkerställa att alla personer som är anslutna till ledningsnäten regelbundet och minst en gång om året och utan att de behöver begära det, i lämpligaste format, däribland på fakturan eller genom smarta applikationer, erhåller följande information: […]

2.   Medlemsstaterna ska dessutom säkerställa att alla personer som är anslutna till ledningsnäten i tätorter med mer än 1 000 pe regelbundet och minst en gång om året och utan att de behöver begära det, i lämpligaste format, däribland på fakturan eller genom smarta applikationer, erhåller följande information: […]

Motivering

Bestämmelsen är bra, men det bör finnas en undre gräns för vilka tätorter som omfattas.

Ändringsrekommendation 50

Artikel 29.1

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

1.   Medlemsstaterna ska fastställa regler om påföljder för överträdelser av de nationella bestämmelser som antagits enligt detta direktiv och vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa att de tillämpas. Påföljderna ska vara ändamålsenliga, proportionella och avskräckande. De ska, beroende på vad som är lämpligt, omfatta ekonomiska sanktioner som står i proportion till den juridiska personens omsättning eller till lönen för den fysiska person som har begått överträdelsen, med beaktande av små och medelstora företags särskilda särdrag.

1.   Medlemsstaterna ska fastställa regler om påföljder för överträdelser av de nationella bestämmelser som antagits enligt detta direktiv , fastställa de behöriga myndigheter som ansvarar för tillämpningen och vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa att de tillämpas. Påföljderna ska vara ändamålsenliga, proportionella och avskräckande. De ska, beroende på vad som är lämpligt, omfatta ekonomiska sanktioner som står i proportion till den juridiska personens omsättning eller till lönen för den fysiska person som har begått överträdelsen, med beaktande av små och medelstora företags särskilda särdrag.

Motivering

Ej nödvändig.

Ändringsrekommendation 51

Artikel 31

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

Vart femte år ska kommissionen lägga fram en rapport för Europaparlamentet och rådet om genomförandet av detta direktiv tillsammans med relevanta lagstiftningsförslag, om kommissionen så finner lämpligt.

Vart sjätte år ska kommissionen lägga fram en rapport för Europaparlamentet och rådet om genomförandet av detta direktiv tillsammans med relevanta lagstiftningsförslag, om kommissionen så finner lämpligt.

Motivering

I linje med direktiv 2000/60/EG.

Ändringsrekommendation 52

Artikel 32.5

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

 

5.     Avloppsreningsverk, oavsett vilken belastning de renar, som byggts tio år före detta direktivs ikraftträdande eller som vid tidpunkten för detta direktivs ikraftträdande tilldelats ett byggentreprenadkontrakt, ska fullgöra de skyldigheter som fastställs i detta direktiv inom fem år efter den tidsfrist som fastställs i detta direktiv, förutsatt att de uppfyller kraven i direktiv 91/271/EEG.

Motivering

Detta moratorium kommer att göra det möjligt att driva avloppsreningsverk med utrustning som ännu inte är avskriven och avloppsreningsverk där ett fast och oåterkalleligt åtagande har gjorts gentemot en tredje part.

Ändringsrekommendation 53

Bilaga I, tabell 1

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

Krav avseende utsläpp från de reningsverk för avloppsvatten från tätbebyggelse som omfattas av artikel 6 i direktivet. Värdena för koncentration eller procentuell reduktion ska gälla.

Krav avseende utsläpp från de reningsverk för avloppsvatten från tätbebyggelse som omfattas av artikel 6 i direktivet. Värdena för koncentration och/ eller procentuell reduktion ska gälla.

Motivering

Denna formulering är bättre eftersom den överensstämmer med punkt D.4 a i bilaga I. Detta anses lämpligare för att bedöma om ett avloppsreningsverk fungerar som det ska.

Ändringsrekommendation 54

Bilaga I, D.3

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

Det minsta antalet årliga prover ska fastställas med hänsyn till reningsverkets storlek. Proverna insamlas med jämna mellanrum under året enligt följande:

1 000 till 9 999 pe: Ett prov per månad

10 000 till 49 999 pe: Två prover per månad För mikroföroreningar, ett prov per månad

50 000 till 99 999 pe: Ett prov per vecka. För mikroföroreningar, två prover per vecka

100 000 pe eller mer: Ett prov per dag För mikroföroreningar, två prover per vecka

Det minsta antalet årliga prover ska fastställas med hänsyn till reningsverkets storlek. Proverna insamlas med jämna mellanrum under året enligt följande:

1 000 till 9 999 pe: Ett prov per månad

10 000 till 49 999 pe: Två prover per månad För mikroföroreningar, ett prov per månad

50 000 till 99 999 pe: Ett prov per vecka. För mikroföroreningar, 24 prover per år under första och andra året; 12 prover per år under efterföljande år

100 000 pe eller mer: Ett prov per dag För mikroföroreningar, 24 prover per år under första och andra året; 12 prover per år under efterföljande år

Motivering

Kostnaden för den ökade provtagning som kommissionen föreslår är orimlig (70 gånger mer än den nuvarande kostnaden).

Ändringsrekommendation 55

Bilaga I, tabell 2

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

Krav för sådan tertiär rening av utsläpp från reningsverk för avloppsvatten från tätbebyggelse som avses i artikel 7.1 och 7.3. Den ena eller båda parametrarna kan tillämpas beroende på de lokala förhållandena. Värdena för koncentration eller procentuell reduktion ska gälla.

Krav för sådan tertiär rening av utsläpp från reningsverk för avloppsvatten från tätbebyggelse som avses i artikel 7.1 och 7.3. Den ena eller båda parametrarna kan tillämpas beroende på de lokala förhållandena. Värdena för koncentration och/ eller procentuell reduktion ska gälla.

Motivering

Ej nödvändig.

Ändringsrekommendation 56

Bilaga I, tabell 2

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

Parametrar: Fosfor totalt / Koncentration: 0,5  mg/l / Minsta procentuell reduktion (Se anmärkning 1): 90

Parametrar: Kväve totalt / Koncentration: 6 mg/l / Minsta procentuell reduktion (Se anmärkning 1): 85

[…]

Parametrar: Fosfor totalt , mer än 100 000 pe  / Koncentration: 0,5  mg/l / Minsta procentuell reduktion (Se anmärkningarna 1 och 2 ): 90

Parametrar: Fosfor totalt, 10 000 –100 000 pe / Koncentration: 1 mg/l / Minsta procentuell reduktion (Se anmärkningarna 1 och 2): 80

Parametrar: Kväve totalt , mer än 100 000 pe  / Koncentration: 8 mg/l / Minsta procentuell reduktion (Se anmärkningarna 1 och 2 ): 80

Parametrar: Kväve totalt, 10 000 –100 000 pe / Koncentration: 10 mg/l / Minsta procentuell reduktion (Se anmärkningarna 1 och 2): 70 […]

Anmärkning 1: Naturlig kväveretention ska inte beaktas vid beräkningen av den minsta procentuella reduktionen.

Anmärkning 1: Naturlig kväveretention får beaktas vid beräkningen av den minsta procentuella reduktionen.

Anmärkning 2: Under inga omständigheter får dygnsmedelvärdet av alla prover av totalkväve överstiga 20 mg/l N. Ovanstående krav ska tillämpas när temperaturen på spillvattnet från reningsverkets biologiska reaktor är lika med eller högre än 12 oC. Detta alternativ är giltigt om det i enlighet med punkt 1 i del D i bilaga I kan visas att samma skyddsnivå uppnås. Temperaturvillkoret får ersättas med driftstidsbegränsningar för att ta hänsyn till regionala klimatförhållanden.

Motivering

Kraven på minskning av fosfor och kväve bör fastställas efter storlek. Det är svårt att avlägsna kväve. Det är energiintensivt och i hög grad beroende av temperaturen. Ett något mindre strängt krav för kväve är nödvändigt. Den naturliga kväveretentionen bör också kunna tillgodoräknas.

Ändringsrekommendation 57

Bilaga V.2

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

2.

Mål för minskning av föroreningar från dagvattenutsläpp och avrinning från tätbebyggelse, inbegripet följande:

2.

Mål för minskning av föroreningar från dagvattenutsläpp och avrinning från tätbebyggelse, med beaktande av lokala förhållanden, inbegripet följande:

a)

Ett vägledande mål att dagvattenutsläppen inte ska utgöra mer än 1 % av den årliga volymen uppsamlat avloppsvatten från tätbebyggelse, beräknat för torra väderförhållanden . Detta vägledande mål ska uppnås senast

a)

Ett särskilt mål för minskning av föroreningar från dagvattenutsläpp, beräknat för torra väderförhållanden, ska fastställas och motiveras i den integrerade förvaltningsplanen för avloppsvatten från tätbebyggelse, i förhållande till klimatförhållandena och den lokala belastningen på miljön . Detta mål ska uppnås senast

 

i)

den 31 december 2035 för alla tätorter med minst 100 000 pe,

 

i)

den 31 december 2040 för alla tätorter med minst 100 000 pe,

 

ii)

den 31 december 2040 för tätorter med minst 10 000 pe som identifierats i enlighet med artikel 5.2.

 

ii)

den 31 december 2045 för tätorter med minst 10 000 pe som identifierats i enlighet med artikel 5.2.

b)

Gradvis eliminering av orenade utsläpp i form av avrinning från tätbebyggelse genom separata uppsamlingsnät, såvida det inte kan visas att dessa utsläpp inte påverkar kvaliteten hos recipienterna negativt .

b)

Hantering och gradvis minskning av orenade utsläpp i form av avrinning från tätbebyggelse genom separata uppsamlingsnät, om en riskbedömning visar att kvaliteten hos recipienten påverkas .

Motivering

Det krävs planerade åtgärder och fortlöpande arbete när det gäller föroreningar från dagvattenutsläpp och dagvattenavrinning från tätbebyggelse. Samtidigt finns ett behov av lokal flexibilitet, med beaktande av kostnaderna i förhållande till de miljömässiga fördelar som uppnås. Det finns en risk för att det föreslagna vägledande målet i kombination med fastställda tidsfrister kommer att tolkas som ett bindande krav. Ett särskilt motiverat mål med specifika planerade åtgärder är att föredra.

II.   POLITISKA REKOMMENDATIONER

EUROPEISKA REGIONKOMMITTÉNS (ReK) STÅNDPUNKT

1.

Europeiska regionkommittén välkomnar kommissionens förslag till omarbetning av direktivet om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse eftersom lagstiftningen behöver anpassas till dagens utmaningar och tekniska möjligheter. Kommittén beklagar att målen i det nuvarande direktivet inte har uppnåtts till fullo, men konstaterar att direktivet har bidragit till att minska föroreningarna och förbättra vattenkvaliteten i europeiska sjöar, floder och kustområden, vilket har gynnat miljön och förbättrat EU-medborgarnas välbefinnande och hälsa.

2.

Kommittén påpekar att översynen bör syfta till bestående synergier med den gröna given, särskilt ”EU-handlingsplan: Med sikte på nollförorening av luft, vatten och mark”, genom att man inriktar direktivet på energineutralitet som ett bidrag till klimatneutralitet och stöder den nödvändiga omställningen till en cirkulär ekonomi, nollförorening, digitalisering och bättre skydd av den biologiska mångfalden. Översynen bör vara helt förenlig med lagstiftningsförslag såsom översynerna av direktivet om miljökvalitetsnormer, badvattendirektivet och ramdirektivet om en marin strategi samt utvärderingen av direktivet om avloppsslam. Direktivet bör också syfta till att stärka principen att förorenaren betalar.

3.

Ramen måste vara riskbaserad, målinriktad och så pass flexibel att hänsyn kan tas till lokala och regionala skillnader inom och mellan medlemsstaterna. En universallösning skulle kunna medföra oproportionerliga kostnader i förhållande till de miljömässiga fördelar som uppnås, särskilt i fråga om kvävereningskraven.

4.

ReK understryker att kommuner och regioner expanderar dynamiskt i takt med befolkningstillväxten. Kommissionen uppmanas att säkerställa samstämmighet mellan all EU:s vattenlagstiftning så att det blir möjligt att bygga och bygga ut reningsverk i växande regioner eller kommuner. Bristen på samstämmighet har redan lett till kontraproduktiva förbud mot utbyggnad av avloppsreningsverk. För att direktivet ska bli framtidssäkert bör ett undantag från försämringsförbudet medges i fall där det inte längre går att kompensera befolkningstillväxten med tekniska reningsåtgärder.

5.

Kommittén uppmanar kommissionen att fastställa bestämmelser som är anpassade till verkligheten i de yttersta randområdena, så att hänsyn tas till den särskilda situation som råder i dessa områden när det gäller rening av avloppsvatten från tätbebyggelse.

6.

Kommittén stöder införandet av systemet med utökat producentansvar, i linje med den gröna given när det gäller kontroll vid källan och principen att förorenaren betalar. Systemet med utökat producentansvar är en nödvändig förutsättning för att säkerställa överkomliga priser på vattentjänster och ett socialt rättvist finansieringsinstrument för att ta itu med avlägsnandet av mikroföroreningar från avloppsvatten. Det skulle kunna skapa lika villkor för berörda branscher och minska miljödumpningen och de därmed sammanhängande riskerna. Systemet kommer också att fungera som ett incitament till utveckling av miljövänligare produkter och ge industrin konkurrensfördelar.

7.

Kommittén påminner om erfarenheterna från den selektiva övervakningen av SARS-CoV-2, och välkomnar den planerade utvidgningen av övervakningen av virus, andra patogener och föroreningar i kommunalt avloppsvatten i syfte att säkerställa bästa möjliga hälsoskydd för befolkningen.

8.

När plast bortskaffas vid deponeringsanläggningar läcker giftiga kemikalier ut i mark och grundvatten. När plast hanteras på fel sätt förorenas mark, vattenvägar och hav. Giftiga tillsatser och mikroplast – såväl i regn, mark, vattenvägar och hav som på bergstoppar – kan inte avlägsnas genom återvinning, deponering eller förbränning. Endast rättsligt bindande gränsvärden för den globala tillverkningen av plast för viktiga användningsområden kan göra skillnad.

9.

Tydliga, ambitiösa och realistiska tidsramar är en viktig faktor i ett lyckat genomförande av direktivet om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse. En förlängning av de föreslagna tidsfristerna skulle bidra till effektivitet och möjliggöra samordning med annan lagstiftning.

10.

ReK befarar att de totala kostnaderna i konsekvensbedömningen är alldeles för lågt beräknade. (3) Utvidgningen av direktivets tillämpningsområde och de höjda kraven kommer att innebära en betydande ökning av såväl investeringskostnaderna som driftsutgifterna. Det kommer därför att vara nödvändigt att inrätta finansieringsmekanismer för de behöriga myndigheterna i syfte att täcka dessa kostnader.

11.

Kommittén ställer sig bakom det föreslagna målet att uppnå energineutralitet, men understryker att förslaget behöver vara mer flexibelt för att hänsyn ska kunna tas till de olika förhållandena i våra regioner och kommuner. Det är ofta tekniskt omöjligt att producera och använda förnybar energi på plats. Därför bör förnybar energi som produceras både internt och externt tas med i beräkningen när det gäller att uppnå detta neutralitetsmål. Dessutom bör reningsverks användning av förnybar energi, oavsett ursprung, också beaktas för att neutralitetsmålet ska uppnås.

12.

Föroreningar måste hanteras vid källan, vid sidan av lösningar i slutet av kedjan. Kontroll vid källan är en förutsättning för att handlingsplanen för nollförorening ska bli framgångsrik och ett viktigt steg när det handlar om att möjliggöra återanvändning av slam och vatten.

13.

ReK ser individuella system som en lämplig lösning för rening av avloppsvatten i isolerade och glesbefolkade områden samt i de yttersta randområdena. I dessa områden är det dyrt och ineffektivt att samla in avloppsvatten, och insamlingen ger inte nödvändigtvis större miljömässiga fördelar. Kommittén vill i dessa fall att decentraliserade lösningar med lämpliga individuella system ska regleras i medlemsstaterna eller på regional nivå, varvid man i kraven tar hänsyn till lokala och regionala förhållanden och inte äventyrar miljö- och hälsoskyddet.

14.

Kommittén samtycker till att delegerade akter och genomförandeakter används för att komplettera eller ändra bestämmelser så att de anpassas till den tekniska eller vetenskapliga utvecklingen, men bara om de används sparsamt; alla väsentliga bestämmelser måste fastställas redan i direktivet. Alla viktiga krav bör fastställas i direktivet för att möjliggöra insyn och för att medlemsstater, regioner och kommuner ska kunna komma med relevanta synpunkter.

15.

ReK påpekar i samband med individuella system att obligatorisk tertiär rening för individuella system och små system för avloppsvattenrening medför höga kostnader i fråga om inrättande och drift och kräver även kvalificerad personal. Detta kan vara oproportionerligt, och alternativ såsom nitrifikation som bevis för en god reningseffekt bör därför tillåtas.

16.

Det är nödvändigt att göra ett beslutsamt åtagande om återanvändning av renat vatten och, i synnerhet, att inkludera mål för förbättringar av ledningsnäten för avloppsvatten i de integrerade förvaltningsplanerna för avloppsvatten från tätbebyggelse, i syfte att förhindra infiltration av avloppsvatten i underliggande jordlager och infiltration av bräckt vatten och/eller sötvatten i näten, vilket påverkar kapaciteten att rena och återanvända avloppsvatten från tätbebyggelse.

17.

Kommittén framhåller behovet av att skärpa övervaknings- och rapporteringskraven, eftersom de är avgörande för kontrollen av efterlevnaden och framstegen i genomförandet. Med avseende på de kostnader som är förknippade med detta är det viktigt att övervakning och rapportering endast utförs i den utsträckning som krävs för att fylla syftet att skydda människors hälsa och miljön.

18.

Förslaget är i princip förenligt med subsidiaritetsprincipen. ReK betvivlar dock att artikel 19 om tillgång till sanitet – och tillhörande rapporteringsskyldigheter enligt artikel 22 – kan motiveras mot bakgrund av subsidiaritetsprincipen, eftersom det saknas gränsöverskridande aspekter. Kommittén är bekymrad över huruvida det är förenligt med proportionalitetsprincipen och över den föreslagna universallösningen. Följaktligen efterlyses en riskbaserad strategi och större flexibilitet inom ramen för att säkerställa att de lokala och regionala myndigheternas börda inte är alltför stor beträffande målet att skydda människors hälsa och miljön.

19.

För att fullt ut kunna utöva sina befogenheter begär kommittén tillgång till alla handlingar (i synnerhet dokumentet med fyra kolumner) som delas mellan medlagstiftarna vid trepartsmötena för ovannämnda lagstiftningsförslag.

Bryssel den 5 juli 2023.

Vasco ALVES CORDEIRO

Europeiska regionkommitténs ordförande


(1)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/4/EG av den 28 januari 2003 om allmänhetens tillgång till miljöinformation och om upphävande av rådets direktiv 90/313/EEG (EUT L 41, 14.2.2003, s. 26).

(2)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG av den 23 oktober 2000 om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på vattenpolitikens område (EGT L 327, 22.12.2000, s. 1).

(3)  Eureau (2023), ståndpunktsdokument, s. 12.


ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2023/250/oj

ISSN 1977-1061 (electronic edition)


Top