Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019PC0181

    Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som Europeiska unionen ska inta inom arbetsgruppen för geografiska beteckningar som inrättas genom frihandelsavtalet mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Korea, å andra sidan, vad gäller antagandet av arbetsgruppens arbetsordning

    COM/2019/181 final

    Bryssel den 12.4.2019

    COM(2019) 181 final

    2019/0093(NLE)

    Förslag till

    RÅDETS BESLUT

    om den ståndpunkt som Europeiska unionen ska inta inom arbetsgruppen för geografiska beteckningar som inrättas genom frihandelsavtalet mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Korea, å andra sidan, vad gäller antagandet av arbetsgruppens arbetsordning


    MOTIVERING

    1.Fråga som behandlas i förslaget

    Detta förslag avser ett beslut om fastställande av den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar i den arbetsgrupp för geografiska beteckningar som inrättas genom frihandelsavtalet mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Korea, å andra sidan, i samband med det planerade antagandet av arbetsgruppens arbetsordning.

    2.Bakgrund till förslaget

    2.1.Frihandelsavtalet mellan EU och Republiken Korea

    Frihandelsavtalet mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Korea, å andra sidan (nedan kallat avtalet) är det första av EU:s nya generationens handelsavtal och också det första som ingåtts med ett asiatiskt land. Syftet med avtalet är att främja bilateral handel och ekonomisk tillväxt i såväl EU som i Sydkorea.

    Avtalet undertecknades den 6 oktober 2010 och har tillämpats provisoriskt sedan den 1 juli 2011 1 .

    2.2.Arbetsgruppen för geografiska beteckningar

    Genom artikel 15.3 i avtalet inrättas arbetsgrupper under ledning av handelskommittén, nämligen arbetsgruppen för geografiska beteckningar (artikel 15.3.1 g) (nedan kallad arbetsgruppen). I avtalet fastställs reglerna för geografiska beteckningar i artiklarna 10.18–10.26. Arbetsgruppens verksamhet och arbetssätt regleras i artikel 10.25 i avtalet.

    Vid tillämpningen av artikel 10.25 i avtalet ska ändringar av avtalet som sker genom beslut av arbetsgruppen godkännas av kommissionen på Europeiska unionens vägnar 2 .

    Arbetsgruppen är ett forum och ett beslutsfattande organ som kan fatta beslut om att ändra bilagorna 10-A och 10-B till avtalet. Enligt artikel 10.25.1 får arbetsgruppen utfärda rekommendationer och anta beslut med enhällighet.

    2.3.Den planerade akten i arbetsgruppen för geografiska beteckningar

    Enligt beslut nr 1 av EU–Korea-handelskommittén av den 23 december 2011 om antagande av handelskommitténs arbetsordning 3 , särskilt artikel 15.4 i bilagan, får var och en av de specialiserade kommittéerna och arbetsgrupperna anta sin egen arbetsordning, vilken ska rapporteras till handelskommittén.

    Vid sitt sjätte möte den 30 maj 2018 enades arbetsgruppen om att anta ett beslut om sin arbetsordning (nedan kallat den planerade akten).

    Syftet med den planerade akten är att reglera arbetsgruppens arbetssätt och att i detalj fastställa framför allt dess befogenheter och beslutsprocess.

    3.Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar

    Fördragen ger unionen exklusiv befogenhet inom den gemensamma handelspolitiken som omfattar unionens autonoma handelspolitik och ingåendet av internationella handelsavtal. Mot bakgrund av att den planerade akten är en förutsättning för att arbetsgruppen ska kunna fungera väl och därigenom bidra till att avtalet genomförs på ett effektivt sätt överensstämmer antagandet av den planerade akten med målen för unionens handelspolitik.

    4.Rättslig grund

    4.1.Förfarandemässig rättslig grund

    4.1.1.Principer

    I artikel 218.9 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (nedan kallat EUF-fördraget) föreskrivs att beslut ska antas ”om fastställande av vilka ståndpunkter som på unionens vägnar ska intas i ett organ som inrättas genom ett avtal, om detta organ ska anta akter med rättslig verkan, med undantag av sådana akter som kompletterar eller ändrar avtalets institutionella ram.”.

    Begreppet ”akter med rättslig verkan” omfattar akter som har rättslig verkan med stöd av de regler i internationell rätt som tillämpas på organet i fråga. Det omfattar även instrument som inte har bindande verkan enligt internationell rätt, men som är ”ägnade att på ett avgörande sätt påverka innehållet i de bestämmelser som antas av unionslagstiftaren” 4 .

    4.1.2.Tillämpning i det aktuella fallet

    Arbetsgruppen är ett organ som inrättas genom ett avtal, nämligen frihandelsavtalet mellan EU och Republiken Korea.

    Den akt som ska antas av arbetsgruppen utgör en akt med rättslig verkan. Den planerade akten kommer att bli bindande enligt internationell rätt i enlighet med artikel 10.25 i avtalet. 

    Den planerade akten varken kompletterar eller ändrar avtalets institutionella ram.

    Den förfarandemässiga rättsliga grunden för det föreslagna beslutet är därför artikel 218.9 i EUF-fördraget.

    4.2.Materiell rättslig grund

    4.2.1.Principer

    Den materiella rättsliga grunden för ett beslut enligt artikel 218.9 i EUF-fördraget är främst beroende av syftet med och innehållet i den planerade akt avseende vilken en ståndpunkt intas på unionens vägnar. Om den planerade akten har två syften eller två beståndsdelar av vilka det ena syftet eller den ena beståndsdelen kan identifieras som det eller den huvudsakliga, medan det eller den andra endast är av underordnad betydelse, måste det beslut som antas enligt artikel 218.9 i EUF-fördraget ha en enda materiell rättslig grund, nämligen den som krävs med hänsyn till det huvudsakliga eller avgörande syftet eller den huvudsakliga eller avgörande beståndsdelen.

    4.2.2.Tillämpning i det aktuella fallet

    Det huvudsakliga syftet med och innehållet i den planerade akten rör den gemensamma handelspolitiken.

    Den materiella rättsliga grunden för det föreslagna beslutet omfattar därför följande bestämmelser: Artikel 207 i EUF-fördraget.

    4.3.Slutsats

    Den rättsliga grunden för förslaget till beslut bör vara artikel 207 jämförd med artikel 218.9 i EUF-fördraget.

    5.Offentliggörande av den planerade akten

    Ej tillämpligt.

    2019/0093 (NLE)

    Förslag till

    RÅDETS BESLUT

    om den ståndpunkt som Europeiska unionen ska inta inom arbetsgruppen för geografiska beteckningar som inrättas genom frihandelsavtalet mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Korea, å andra sidan, vad gäller antagandet av arbetsgruppens arbetsordning

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 207.4 första stycket jämfört med artikel 218.9,

    med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

    av följande skäl:

    (1)Frihandelsavtalet mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Korea, å andra sidan 5 (nedan kallat avtalet) ingicks av unionen genom rådets beslut (EU) 2015/2169 6 och trädde i kraft den 13 december 2015.

    (2)Genom artikel 15.3.1 i avtalet inrättas arbetsgruppen för geografiska beteckningar under ledning av den handelskommitté som inrättas genom artikel 15.1.1 i avtalet.

    (3)Enligt artikel 15.4 i EU-Korea-handelskommitténs arbetsordning, som antogs genom beslut nr 1 av samma kommitté den 23 december 2011 7 , får var och en av arbetsgrupperna anta sin egen arbetsordning, vilken ska rapporteras till handelskommittén.

    (4)En arbetsordning bör fastställas för arbetsgruppen för geografiska beteckningar.

    (5)Det är lämpligt att fastställa den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar i arbetsgruppen för geografiska beteckningar vad gäller dess arbetsordning, eftersom den kommer att bli bindande för unionen.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar i arbetsgruppen för geografiska beteckningar vad gäller antagandet av dess arbetsordning ska baseras på det utkast till arbetsgruppens beslut som åtföljer detta beslut.

    Artikel 2

    Detta beslut riktar sig till kommissionen.

    Utfärdat i Bryssel den

       På rådets vägnar

       Ordförande

    (1)    Frihandelsavtal mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Korea, å andra sidan (EUT L 127, 14.5.2011, s. 1).
    (2)    2011/265/EU: Rådets beslut av den 16 september 2010 om undertecknande, på Europeiska unionens vägnar, och om provisorisk tillämpning av frihandelsavtalet mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Korea, å andra sidan (EUT L 127, 14.5.2011, s. 1).
    (3)    EUT L 58, 1.3.2013, s. 9.
    (4)    Domstolens dom av den 7 oktober 2014, Tyskland/rådet, C-399/12, ECLI:EU:C:2014: 2258, punkterna 61–64.
    (5)    EUT L 127, 14.5.2011, s. 6.
    (6)    Rådets beslut (EU) 2015/2169 av den 1 oktober 2015 om ingående av frihandelsavtalet mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Korea, å andra sidan (EUT L 307, 25.11.2015, s. 2).
    (7)    Beslut nr 1 av EU–Korea-handelskommittén av den 23 december 2011 om antagande av handelskommitténs arbetsordning (EUT L 58, 1.3.2013, s. 9).
    Top

    Bryssel den 12.4.2019

    COM(2019) 181 final

    BILAGA

    till

    Förslag till

    RÅDETS BESLUT

    om den ståndpunkt som Europeiska unionen ska inta inom arbetsgruppen för geografiska beteckningar som inrättas genom frihandelsavtalet mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Korea, å andra sidan, vad gäller antagandet av arbetsgruppens arbetsordning


    BILAGA

    BESLUT NR 1 AV EU-SYDKOREA-ARBETSGRUPPEN FÖR GEOGRAFISKA BETECKNINGAR

    av den 30 maj 2018

    om antagande av dess arbetsordning

    EU-SYDKOREA-ARBETSGRUPPEN FÖR GEOGRAFISKA BETECKNINGAR HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

    med beaktande av frihandelsavtalet mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Korea, å andra sidan 1 (nedan kallat avtalet),

    med beaktande av beslut nr 1 av EU–Korea-handelskommittén av den 23 december 2011 om antagande av handelskommitténs arbetsordning 2 , särskilt artikel 15.4 i bilagan, och

    av följande skäl:

    (1)    Enligt artikel 15.4 i EU-Korea-handelskommitténs arbetsordning, som antogs genom beslut nr 1 av samma kommitté den 23 december 2011, får var och en av de specialiserade kommittéerna och arbetsgrupperna anta sin egen arbetsordning, vilken ska rapporteras till handelskommittén.

    (2)    En arbetsordning bör fastställas för arbetsgruppen för geografiska beteckningar.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    En arbetsordning för arbetsgruppen för geografiska beteckningar, såsom den fastställs i bilagan, antas härmed.

    Artikel 2

    Detta beslut träder i kraft samma dag som det antas.

    Utfärdat i ... den

    För arbetsgruppen för geografiska beteckningar

    Gruppledare

    Ministeriet för handel, industri och energi i Republiken Korea

    Medordförande i arbetsgruppen för geografiska beteckningar

    Enhetschef

    Europeiska kommissionens generaldirektorat för jordbruk och landsbygdsutveckling

    Medordförande i arbetsgruppen för geografiska beteckningar

    BILAGA

    ARBETSORDNING FÖR ARBETSGRUPPEN FÖR GEOGRAFISKA BETECKNINGAR

    Artikel 1
    Sammansättning och ordförandeskap

    (1)Den arbetsgrupp för geografiska beteckningar (nedan kallad arbetsgruppen) som inrättas i enlighet med artikel 15.3.1 g i frihandelsavtalet mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Korea, å andra sidan, (nedan kallat avtalet) ska utföra sina uppgifter i enlighet med artikel 10.25 i avtalet

    (2)Arbetsgruppen ska bestå av företrädare för Republiken Korea (nedan kallad Sydkorea), å ena sidan, och företrädare för Europeiska unionen, å andra sidan.

    (3)Enligt artikel 15.3.3 i avtalet ska arbetsgruppen ha en företrädare för Sydkorea och en för Europeiska unionen som ordförande.

    (4)Varje medordförande får delegera samtliga eller delar av sina arbetsuppgifter som medordförande till ett utsett ombud, i vilket fall alla hänvisningar till medordföranden nedan gäller även det utsedda ombudet.

    (5)Varje medordförande ska utnämna en kontaktpunkt för alla frågor som rör arbetsgruppen. Kontaktpunkterna ska gemensamt ansvara för arbetsgruppens sekretariatsuppgifter.

    Artikel 2
    Sammanträden

    Enligt artikel 10.25.2. i avtalet ska parterna turas om att anordna sammanträdena på sina respektive territorier. Arbetsgruppen ska sammanträda vid en tidpunkt, på en plats och på ett sätt som kan inbegripa en videokonferens och som parterna gemensamt ska komma överens om, dock senast 90 dagar från det att begäran ingavs av någon av parterna.

    Artikel 3
    Korrespondens

    (1)Korrespondens till ordförandena i arbetsgruppen ska sändas till kontaktpunkterna för vidarebefordran till ledamöterna i arbetsgruppen.

    (2)Korrespondensen kan framföras i valfritt skriftligt format, även e-post.

    (3)Enligt artikel 15 i handelskommitténs arbetsordning ska handelskommittén underrättas om de kontaktpunkter som arbetsgruppen utsett. All korrespondens, alla dokument och meddelanden, inbegripet utväxling av e-post, mellan arbetsgruppens kontaktpunkter rörande tillämpningen av avtalet ska samtidigt sändas till handelskommitténs sekretariat, Europeiska unionens delegation i Republiken Korea och Republiken Koreas delegation vid Europeiska unionen.

    Artikel 4
    Dagordning för sammanträdena

    (1)Kontaktpunkterna ska upprätta en preliminär dagordning före varje sammanträde. Den ska tillsammans med relevanta dokument sändas till ledamöterna i arbetsgruppen, inbegripet till arbetsgruppens medordförande, senast sju dagar före sammanträdet. Alla punkter som omfattas av artikel 10.25 i avtalet får tas upp på den preliminära dagordningen.

    (2)Endera parten får begära att punkter som omfattas av artikel 10.25 i avtalet ska tas upp på den preliminära dagordningen senast 14 dagar före sammanträdet. Dessa punkter ska tas upp på den preliminära dagordningen.

    (3)Den sista versionen av den preliminära dagordningen ska sändas till medordförandena senast fem dagar före sammanträdet.

    (4)Dagordningen ska antas enhälligt av medordförandena i början av varje sammanträde. Andra punkter än de som är uppsatta på den preliminära dagordningen får, om de båda medordförandena är överens om det, föras upp på dagordningen.

    Artikel 5
    Begäran om ändringar av bilagorna 10-A och 10-B till avtalet

    (1)Endera parten får begära att enskilda geografiska beteckningar läggs till eller stryks från bilaga 10-A eller 10-B till avtalet genom en skrivelse som undertecknats av medordföranden för den berörda parten.

    (2)Enligt artikel 10.25.1 och 10.25.3 i avtalet får arbetsgruppen med enhällighet besluta att ändra bilagorna 10-A och 10-B för att lägga till Europeiska unionens eller Sydkoreas enskilda geografiska beteckningar efter att ha genomgått det förfarande som avses i avtalet. Arbetsgruppen får också med enhällighet besluta att rekommendera att ett slutligt beslut ska fattas i handelskommittén om tillägg eller strykning av geografiska beteckningar i enlighet med artiklarna 10.21.4, 10.24 och 10.25.

    (3)Enligt artikel 15.3.5 kan handelskommittén åta sig den uppgift som givits till arbetsgruppen och besluta att ändra ovannämnda bilagor 10-A och 10-B. Dessutom kan handelskommittén i enlighet med artikel 15.5.2 besluta att ändra bilagorna 10-A och 10-B, och parterna får anta beslutet i enlighet med sina respektive tillämpliga rättsliga krav och förfaranden. 

    (4)När beslut fattas om att ändra bilagorna 10-A och 10-B ska parterna bemöda sig om att ta vederbörlig hänsyn till båda parternas intressen vad gäller geografiska beteckningar.

    Artikel 6
    Beslut och rekommendationer

    (1)Arbetsgruppen ska utfärda rekommendationer och anta beslut med enhällighet i enlighet med artikel 10.25 i avtalet.

    (2)Arbetsgruppens rekommendationer i den mening som avses i artikel 10.25 i avtalet ska sändas till parterna och vara undertecknade av medordförandena.

    (3)Arbetsgruppens beslut i den mening som avses i artikel 10.25 i avtalet ska vara undertecknade av medordförandena. I varje beslut ska det anges när beslutet träder i kraft.

    (4)De beslut som arbetsgruppen antagit och de rekommendationer som den utfärdat ska vara försedda med ett löpnummer, datum för antagandet och en beskrivning av ämnet.

    Artikel 7
    Skriftligt förfarande

    (1)Rekommendationer får utfärdas eller beslut antas av arbetsgruppen genom ett skriftligt förfarande om parterna är överens om det. Det skriftliga förfarandet ska utgöras av en notväxling mellan arbetsgruppens medordförande.

    (2)Medordföranden för den part som föreslår det skriftliga förfarandet ska lägga fram utkastet till rekommendation eller beslut för den andra partens medordförande, som ska svara och ange om han eller hon godtar eller förkastar utkastet till rekommendation eller beslut. Den andra partens medordförande får också föreslå ändringar eller kräva mer tid för eftertanke. Om utkastet godtas ska det antas i enlighet med artikel 6.

    Artikel 8
    Protokoll

    (1)Ett utkast till protokoll ska utarbetas av kontaktpunkterna senast 21 dagar efter sammanträdets slut. De rekommendationer som utfärdats och de beslut som antagits samt alla andra slutsatser som nåtts ska noteras i utkastet till protokoll.

    (2)Protokollet ska godkännas skriftligt av båda parterna inom 28 dagar efter sammanträdet eller inom en annan tidsfrist som parterna har enats om. När protokollet godkänts ska två exemplar av originalet undertecknas av medordförandena. Vardera ordföranden ska behålla ett exemplar av originalet.

    Artikel 9
    Rapporter

    Arbetsgruppen ska rapportera till handelskommittén om sin verksamhet vid varje regelbundet sammanträde i handelskommittén i enlighet med artikel 15.3.4 i avtalet.

    Artikel 10
    Kostnader

    (1)Varje part ska stå för sina egna utgifter för deltagande i arbetsgruppens sammanträden.

    (2)Den part som är värd för ett sammanträde ska stå för kostnaderna för att anordna sammanträdet och för mångfaldigandet av handlingar.

    Artikel 11
    Offentliggörande och sekretess

    (1)Om inget annat beslutas av medordförandena, ska arbetsgruppens sammanträden inte vara offentliga.

    (2)Om en part till arbetsgruppen överlämnar uppgifter som betraktas som konfidentiella enligt partens lagar och andra författningar, ska den andra parten, i enlighet med artikel 15.1.7 i avtalet, iaktta sekretess beträffande dessa uppgifter.

    (3)Varje part får besluta om offentliggörande av arbetsgruppens beslut och rekommendationer i sin respektive officiella tidning.

    (1)    EUT L 127, 14.5.2011, s. 6.
    (2)    EUT L 58, 1.3.2013, s. 9.
    Top