Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009AE0618

    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut av den […] om inrättande av ett gemenskapsprogram till stöd för särskild verksamhet på området för finansiella tjänster, finansiell rapportering och revision

    EUT C 228, 22.9.2009, p. 75–77 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    22.9.2009   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 228/75


    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut av den […] om inrättande av ett gemenskapsprogram till stöd för särskild verksamhet på området för finansiella tjänster, finansiell rapportering och revision”

    KOM(2009) 14 slutlig – 2009/0001 (COD)

    2009/C 228/13

    Den 3 februari 2009 beslutade rådet att i enlighet med artikel 95 i EG-fördraget rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om

    Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut av den […] om inrättande av ett gemenskapsprogram till stöd för särskild verksamhet på området för finansiella tjänster, finansiell rapportering och revision

    Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs presidium gav den 24 februari 2009 facksektionen för inre marknaden, produktion och konsumtion i uppdrag att utarbeta ett yttrande i ärendet.

    Med hänsyn till ärendets brådskande karaktär utsåg Europeiska ekonomiska och sociala kommittén vid sin 452:a plenarsession den 24–25 mars 2009 (sammanträdet den 24 mars) Umberto BURANI till huvudföredragande och antog följande yttrande med 95 röster för, 3 röster emot och 14 nedlagda röster.

    1.   Sammanfattning och slutsatser

    1.1

    Den pågående krisen kräver en översyn av samtliga bestämmelser som reglerar finansverksamheten. Vad gäller tillsyn ges i rapporten från de Larosière-gruppen en rad rekommendationer som samtidigt utgör en noggrann analys av bestämmelsernas inneboende svagheter och av tidigare praxis.

    1.2

    Med sitt meddelande ansluter sig kommissionen till rekommendationerna och föregriper dem i viss mening. Bidrag från gemenskapsmedlen ska tilldelas de tre organ som ger tekniskt och juridiskt stöd till tillsynskommittéerna EFRAG, IASCF och PIOB. Bidragen ska säkerställa att dessa organ är fria från inflytande utifrån. EESK stöder denna ansats, men vill påpeka att de tre organen har inrättats av och för sektorerna i fråga, och även om deras normer införlivas i gemenskapslagstiftningen eller den internationella lagstiftningen kommer de att behålla sin privata karaktär. Det blir svårt att skilja allmänintresset från den verksamhet som bedrivs för dessa sektorers räkning.

    1.3

    Vidare förutses finansiella bidrag för särskilda åtgärder som vidtas av tillsynskommittéerna. Dessa är samråds- och stödorgan som inrättats av kommissionen och som består av företrädare för medlemsstaternas tillsynsmyndigheter. De särskilda åtgärderna hänför sig till fortbildning av anställda vid de nationella tillsynsmyndigheterna och IT-projekt. EESK är tveksam till detta; med tanke på att fortbildningen och projekten kommer medlemsstaterna till godo förstår vi inte varför EU-medel ska användas för detta ändamål

    2.   Inledning

    2.1

    Den finanskris som världen just nu upplever har fått, och får fortfarande, förödande effekter vars omfång ännu är svårt att bedöma till fullo, men som utan tvivel är mycket omfattande. Utöver de allvarliga ekonomiska och sociala konsekvenserna har krisen bara haft en positiv effekt, nämligen att tvinga fram en strikt omprövning av de principer som finansvärlden hittills tillämpat och av den fasta tro som överskuggat insikten om den inneboende risken i all finansverksamhet.

    2.2

    En sådan omprövning kräver en uppriktig självkritik från alla parter som berörs av denna turbulens, av egna beteenden, bedömningar och handlingar. Finansiella aktörer, lagstiftare, tillsynsmyndigheter, kreditvärderingsinstitut och ekonomer har alla sin del av ansvaret. Å andra sidan har ingen haft det enskilda eller det övergripande ansvaret. De aktuella händelserna och tidigare handlingar visar att krisen är resultatet av en rad sammanhängande och inbördes beroende faktorer.

    2.3

    Bland de många orsakerna till krisen är det särskilt en som framstår som särskilt viktig, nämligen den bristande tillsynen. Reglerna föreföll väl utformade, men visade sig otillräckliga för att tackla det som vi nu vet inträffade, och än mindre att förutse det. I vissa fall har de till och med orsakat dessa händelser. Rapporten från de Larosière-gruppen innehåller en analys av detta område och rekommendationer för att råda bot på bristerna. I linje med rekommendationerna, och för att förekomma dem med en berömvärd timing, har kommissionen lagt fram ett förslag som syftar till att inrätta ett gemenskapsprogram till stöd för verksamhet som kan tillhandahålla instrument för att förbättra tillsynen över finansiell verksamhet.

    2.4

    I programmet förutses bidrag till juridiska strukturer som ger tekniskt och rättsligt stöd till de myndigheter som handhar tillsynen över värdepappersmarknaden, bankverksamhet och försäkringar och tjänstepensioner. De tre rättsliga organen är för finansiell rapportering European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) och International Accounting Standards Committee Foundation (IASCF), och för revision Public Interest Oversight Board (PIOB).

    2.5

    Vidare förutses finansiella bidrag för särskilda åtgärder som vidtas av tillsynskommittéerna. Dessa är oberoende samrådsorgan utan status som juridisk person som har inrättats av kommissionen i de tre sektorerna och som består av företrädare för de nationella tillsynsmyndigheterna. De bistår kommissionen med debatter, utredningar och vägledning och ”bidrar till att gemenskapslagstiftningen genomförs på ett konsekvent sätt och i rätt tid i medlemsstaterna”. De tre kommittéerna har inte status som juridisk person. För att kontrakt med tredje person ska kunna ingås är det därför nödvändigt att för vart och ett av dessa organ inrätta en stödstruktur med ställning som juridisk person i de länder där de tre kommittéerna har sitt säte, dvs. Storbritannien för banktillsyn (CEBS), Frankrike för värdepapper (CESR) och Tyskland för försäkringar och pensioner (CEIOPS).

    3.   Observationer och kommentarer

    3.1   Kommittén stöder kommissionens initiativ att tillhandahålla alltmer förfinade instrument för tillsynen av finanssektorn i linje med de Larosière-gruppens rekommendationer. Vi noterar dock att inga nyheter införs, varken vad gäller uppdrag eller funktioner för de tre rättsliga strukturer som ska erhålla stödet eller de tre kommittéer som ska få finansiella bidrag. Det finansiella bidraget ska således förbättra den aktuella situationen, vilket är ett tecken på att man är nöjd med organen som sådana, men också på att man anser det nödvändigt att förbättra och stärka deras verksamhet.

    3.2   De två organ som verkar på området finansiell rapportering, IASCF och EFRAG, har upprättat internationella redovisningsnormer av hög kvalitet som delvis införlivats i gemenskapslagstiftningen. Enligt kommissionen säkerställer dessa organ att ”investerare, låntagare och andra intressenter har tillgång till punktlig, tillförlitlig och relevant information om företagens finansiella ställning”. Detta är inte med sanningen överensstämmande. Innan man genomför någon som helst reform måste de ansvariga besvara frågan huruvida misslyckandet orsakats av bristfälliga redovisningsnormer eller av oförsiktigt tillämpade redovisningsregler.

    3.2.1   I den sektor som uppvisat de största bristerna, den känsliga värdepappersmarknaden, där IASCF- och EFRAG-standarderna tillämpas, betonar kommissionen uttryckligen att det är av avgörande betydelse att vara oberoende av ”otillbörligt inflytande från parter som har ett egenintresse” och ”icke-diversifierad, frivillig finansiering från berörda parter”, och att detta är ett av skälen till stödet. Frågan har tidigare väckts av Ekofinrådet och Europaparlamentet, men nu ställs också en annan fråga: Eftersom dessa organ har behov av resurser för att klara av sin känsliga uppgift räcker det då med ettbidrag” för att garantera deras oberoende? EESK anser att denna fråga behöver utredas vidare.

    3.3   Samma argument gäller för revisionen och bidraget till PIOB, det organ som övervakar processen som leder fram till att ISA-standarder (International Standards for Auditing) antas och andra verksamheter av allmänt intresse som genomförs av internationella revisionsfederationen (International Federation of Accountants) (IFAC). Ett eventuellt införande av ISA-standarder i gemenskapsrätten (direktiv 2006/43/EG) motiverar att reglerna ska vara neutrala och att kommissionen har två medlemmar av tio i PIOB:s styrande organ.

    3.4   För att avsluta kapitlet ”bidrag” håller EESK med kommissionen om kravet på att de olika organ som ansvarar för de internationella standarderna ska tilldelas tillräckliga resurser för att kunna utföra sitt uppdrag och förbli oberoende. Detta upprepas ständigt mer eller mindre explicit, vilket är ett tydligt tecken på att det finns ett grundläggande problem: Dessa organ har inrättats av branschen för att upprätta regler och standarder för branschen själv. De behåller sin privata karaktär även om dessa regler och standarder införlivas i offentlig lagstiftning. Det blir därför svårt att inom organet skilja allmänintresset från den verksamhet som bedrivs för de sektorer som kontrollerar dem juridiskt.

    3.5   De finansiella bidragen till tillsynskommittéerna är framför allt avsedda för fortbildning av personalen vid de nationella tillsynsmyndigheterna och för ledning av IT-projekt. Som nämnts är dessa kommittéer oberoende rådgivande organ som inrättats av kommissionen och som består av företrädare för nationella myndigheter. Personalens fortbildning (rekommendation 19 i de Larosière-gruppens rapport) och projektledning är tveklöst en viktig uppgift, som för övrigt gagnar medlemsstaterna. EESK förstår därför inte varför gemenskapen och inte medlemsstaterna ska finansiera dessa insatser.

    3.6   I slutet av förslaget framför kommissionen synpunkten att man bör införa ett flexibilitetskriterium när man bestämmer vem som ska få bidrag. Reslutatet av en fortsatt analys av metoder för att hålla stånd mot krisen skulle kunna bli att det krävs nya organ eller att de redan befintliga får nya uppgifter, eller att det blir nödvändigt att ersätta en redan utsedd stödmottagare med en ny. EESK har inget att invända mot detta, men påpekar att man måste undvika att i onödan öka antalet organ som är involverade i programmet. Då är det bättre att så långt som möjligt låta de befintliga organen få utökade uppdrag.

    Bryssel den 24 mars 2009

    Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande

    Mario SEPI


    Top