Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52004AE0843

Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om ändring av rådets beslut nr 1999/784/EG om gemenskapens medverkan i Europeiska audiovisuella observationsorganet (KOM(2003) 763 slutlig – 2003/0293 COD)

EUT C 241, 28.9.2004, p. 15–16 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

28.9.2004   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 241/15


Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om ändring av rådets beslut nr 1999/784/EG om gemenskapens medverkan i Europeiska audiovisuella observationsorganet”

(KOM(2003) 763 slutlig – 2003/0293 COD)

(2004/C 241/03)

Den 14 januari 2004 beslutade rådet i enlighet med artikel 157.3 i EG-fördraget att rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om ändring av rådets beslut 1999/784/EG om gemenskapens medverkan i Europeiska audiovisuella observationsorganet”.

Facksektionen för transporter, energi, infrastruktur och informationssamhället, som svarat för kommitténs beredning av ärendet, utsåg Bo Green till föredragande. Sektionen antog sitt yttrande den 10 maj 2004.

Vid sin 409:e plenarsession den 2–3 juni 2004 (sammanträdet den 2 juni) antog Europeiska ekonomiska och sociala kommittén följande yttrande med 171 röster för och 9 nedlagda röster:

1.   Inledning

1.1

Genom beslut 1999/784/EG (1) antog rådet förslaget om gemenskapens medverkan i Europeiska audiovisuella observationsorganet under en tidsperiod som löper ut den 31 december 2004.

1.2

I yttrandet av den 22 september 1999 gav EESK sitt stöd till kommissionens förslag om gemenskapens medverkan.

1.3

Bakgrunden till både kommissionens förslag och EESK:s stöd var den audiovisuella industrins ställning som en av de näringslivssektorer som har stor strategisk betydelse för Europa. Det gäller i synnerhet radio- och TV-sändning samt filmproduktion.

2.   Kommissionens förslag

2.1

Kommissionen föreslår följande:

Att gemenskapens medverkan i observationsorganet förlängs med två år fram till den 31 december 2006.

Att den årliga budgeten bibehålls på samma nivå som 2004, dvs. 235 000 euro.

2.2

Förslaget motiveras i huvudsak med följande:

Observationsorganets verksamhet när det gäller marknadsstatistik samt finansiell och rättslig information kan på ett effektivt sätt bidra till att de ovannämnda målen kan uppnås, och det ligger därför i gemenskapens intresse att stödja och befästa observationsorganets struktur samt bilateralt samarbete.

Observationsorganets bidrag till att de nämnda målen uppnås kommer att förbättras i och med genomförandet av en ny strategi som för närvarande utarbetas tillsammans med kommissionen. Det förnyade uppdraget och den relevanta finansiella ramen kommer att antas av observationsorganets ansvariga instanser i slutet av 2005. Genomförandet kommer att inledas tidigast 2006.

2.3

Med beaktande av de positiva erfarenheterna av det tidigare samarbetet, vilka sammanfattades i en lägesrapport (2), anser kommissionen att det vore lämpligt att förlänga gemenskapens medverkan i observationsorganets verksamhet med en period på två år. Denna korta förlängning betyder att man kan täcka en period som är mycket viktig för fastställandet av observationsorganets framtida verksamhet och att man kan införa detta i gemenskapens finansiella planer, utan att det påverkar de framtida beslut som kommer att fattas 2006 när man har fullständig information om observationsorganets nya uppdrag och finansiella ram.

3.   Allmänna kommentarer

3.1

EESK gav ursprungligen sitt stöd åt kommissionens förslag om gemenskapens medverkan i observationsorganet eftersom man ansåg att det skulle bidra till att stärka den europeiska audiovisuella industrins konkurrenskraft genom att förbättra förmedlingen av ekonomisk och rättslig information, skapa en bättre överblick över marknaden samt främja överskådligheten och investeringarna i infrastruktur.

3.2

EESK anser, bland annat med utgångspunkt i kommissionens rapport om observationsorganets verksamhet (3), att förväntningarna generellt fortfarande är uppfyllda och att den ursprungliga motiveringen till godkännandet fortfarande gäller, främst att den audiovisuella industrin har betydelsefulla ekonomiska, kulturella och demokratiska aspekter.

4.   Särskilda kommentarer

4.1

Enligt EESK:s uppfattning är det viktigt för EU:s egen industri och för konsumenterna att ha tillgång till tillförlitliga och aktuella upplysningar av den karaktär som observationsorganet kan säkerställa.

4.2

EESK fäster vikt vid att konsumentskydd och upphovsrätt fortfarande är prioriterade frågor för observationsorganet.

4.3

EESK rekommenderar dessutom att observationsorganet överväger att behandla skatteförhållandena för den audiovisuella sektorn, film inbegripet, som ett särskilt tema eftersom stöd till områden av särskilt intresse och statsstöd redan har behandlats.

4.4

Det är viktigt att observationsorganet får möjlighet att verka på nuvarande grundval fram tills det att en ny strategi kan antas och genomföras 2006.

4.5

EESK anser emellertid att det i samband med en ny strategi kan bli nödvändigt att utöka budgeten i synnerhet för att skapa utrymme för ytterligare inriktning på multimedia- och filmområdet.

5.   Slutsatser

5.1

EESK stöder kommissionens förslag till beslut om en förlängning av gemenskapens medverkan i observationsorganet med två år, eftersom man anser att det kommer att stärka den europeiska audiovisuella industrins konkurrenskraft genom att förbättra förmedlingen av ekonomisk och rättslig information, ge bättre överblick över marknaden samt främja överskådligheten och investeringarna i infrastruktur.

5.2

EESK framhåller än en gång att den audiovisuella sektorn i EU (4) är av stor strategisk betydelse och kan leda till att nya arbetstillfällen skapas. Mot bakgrund av den snabba utveckling som fortfarande präglar den audiovisuella industrin och sektorn över hela världen är det desto viktigare och strategiskt riktigt att ha tillgång till tillförlitliga statistiska uppgifter om sektorn.

5.3

EESK påpekar än en gång (5) att kommissionen bör upprätta ett europeiskt kontor för informationssamhället. Detta kan bidra till att samordna de olika initiativen om konvergens på multimediaområdet och förbättra möjligheterna till ett mer konkret arbete på det kulturella området i syfte att skydda och främja den europeiska kulturella identiteten och utforma en europeisk kulturpolitik.

Bryssel den 2 juni 2004

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs

ordförande

Roger BRIESCH


(1)  EGT L 307, 2.12.1999, s. 61.

(2)  Rapport från kommissionen till rådet, Europaparlamentet och Ekonomiska och sociala kommittén om genomförandet av rådets beslut 1999/784/EG, KOM(2002) 619 slutlig.

(3)  Kommissionens rapport till rådet, Europaparlamentet och Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om genomförandet av rådets beslut 1999/784/EG av den 22 november 1999 om gemenskapens medverkan i Europeiska audiovisuella observationsorganet.

(4)  EGT C 204, 15.7.1996, s. 5, EESK:s yttrande om ”Kommissionens förslag till rådets beslut avseende ett utbildningsprogram som vänder sig till yrkesverksamma inom den europeiska industrin för audiovisuella program”.

(5)  Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande om Kommissionens förslag till rådets beslut om gemenskapens medverkan i Europeiska audiovisuella observationsorganet (KOM(1999) 111 slutlig – 99/0066 (CNS)).


Top