Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019O0011

    Europeiska centralbankens riktlinje (EU) 2019/1032 av den 10 maj 2019 om ändring av riktlinje (EU) 2015/510 om genomförandet av Eurosystemets penningpolitiska ramverk (ECB/2019/11)

    EUT L 167, 24.6.2019, p. 64–74 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/guideline/2019/1032/oj

    24.6.2019   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 167/64


    EUROPEISKA CENTRALBANKENS RIKTLINJE (EU) 2019/1032

    av den 10 maj 2019

    om ändring av riktlinje (EU) 2015/510 om genomförandet av Eurosystemets penningpolitiska ramverk (ECB/2019/11)

    ECB-RÅDET HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 127.2 första strecksatsen,

    med beaktande av stadgan för Europeiska centralbankssystemet och Europeiska centralbanken, särskilt artikel 3.1 första strecksatsen, artiklarna 9.2, 12.1, 14.3 och 18.2 samt artikel 20 första stycket, och

    av följande skäl:

    (1)

    För att förverkliga en gemensam penningpolitik krävs definitioner av de verktyg, instrument och förfaranden som används av Eurosystemet så att tillämpningen av penningpolitiken blir enhetlig i de medlemsstater som har euron som valuta.

    (2)

    Europeiska centralbankens riktlinje (EU) 2015/510 (ECB/2014/60) (1) bör ändras för att införa nödvändiga tekniska och redaktionella ändringar avseende vissa aspekter av de penningpolitiska transaktionerna.

    (3)

    För att öka tranparensen i Eurosystemets ramverk för ställande av säkerheter bör definitionen av organ som emittenter eller garanter av skuldinstrument förtydligas ytterligare.

    (4)

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/2402 (2) som antogs den 12 december 2017 fastställer gemensamma regler för värdepapperisering och inrättar ett ramverk för enkel, transparent och standardiserad värdepapperisering. Eurosystemets ramverk för ställande av säkerheter bör ses över för att beakta a) informationskraven som framgår av den förordningen avseende kreditkvaliteten och resultatutvecklingen för underliggande exponeringar, och b) bestämmelserna i den förordningen som avser registreringen av värdepapperiseringsregister hos Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten.

    (5)

    För att bedöma kreditkvaliteten på de tillgångar som ställs som säkerhet för kreditoperationer beaktar Eurosystemet information från kreditbedömningssystem. I detta sammanhang bör användningen av ratingverktyg (RT) som drivs av utomstående operatörer och godkänns som källa för kreditbedömningar upphöra för att minska komplexiteten i Eurosystemets ramverk för säkerheter och bidra till att minska Eurosystemets beroende av externa kreditbedömningar.

    (6)

    Som säkerhet godtar Eurosystemet vissa omsättningsbara skuldinstrument som emitteras eller garanteras av multilaterala utvecklingsbanker eller internationella organisationer. Kriterierna för att godkänna enheter som multilaterala utvecklingsbanker eller internationella organisationer bör förenklas för att minska komplexiteten i Eurosystemets ramverk för säkerheter.

    (7)

    Som säkerhet godtar Eurosystemet vissa kreditfordringar. Godtagbarhetskriterierna för sådana kreditfordringar behöver ändras för att reducera komplexiteten och för att säkerställa att Eurosystemets ramverk för säkerheter är konsekvent. Eurosystemet kommer inte längre att göra någon åtskillnad mellan sådana kreditfordringar med rörlig ränta som har ett golv eller tak introducerat vid emissionen, och sådana där golv eller tak introduceras efter emissionen. På liknande sätt kommer Eurosystemet inte längre att göra någon åtskillnad mellan kreditfordringar med rörlig ränta med en referensränta som är kopplad till avkastningen på statsobligationer baserat på statsobligationens löptid. Det måste också förtydligas att kreditfordringar inte är godtagbara om deras senaste kassaflöde var negativt. Dessutom bör man införa ett lägsta tröskelvärde för godtagbarheten av inhemska kreditfordringar för att ytterligare harmonisera användningen av kreditfordringar som säkerhet för Eurosystemets kreditoperationer.

    (8)

    Alla tillgångar som är godtagbara för Eurosystemets kreditoperationer omfattas av värderingsregler och specifika åtgärder för riskkontroll för att skydda Eurosystemet mot ekonomiska förluster i händelse av att värdepapperen måste avyttras till följd av en motparts fallissemang. I detta sammanhang bör det förtydligas att Eurosystemet tilldelar icke-omsättbara tillgångar ett värde baserat på det utestående beloppet av sådana tillgångar.

    (9)

    Eurosystemet godtar säkerställda obligationer som har emitterats, ställts ut eller garanteras av motparten eller en enhet till vilken motparten har nära förbindelser som säkerhet, förutsatt att dessa obligationer uppfyller vissa kriterier. I detta sammanhang bör Eurosystemet ytterligare förtydliga kriterierna för att godta sådana säkerställda obligationer som säkerhet.

    (10)

    Av tydlighetsskäl bör flera smärre ändringar göras, bl.a. avseende det belopp för vilket säkerhet måste ställas i samband med likvidiserande transaktioner, tidsfristen för en begäran om tillträde till stående faciliteter samt geografiska begränsningar avseende värdepapper med bakomliggande tillgångar och kassaflödesgenererande tillgångar.

    (11)

    Riktlinje (EU) 2015/510 (ECB/2014/60) bör därför ändras i enlighet med detta.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Ändringar

    Riktlinje (EU) 2015/510 (ECB/2014/60) ska ändras på följande sätt:

    1.

    Artikel 2 ska ändras på följande sätt:

    a)

    Punkt 2 ska ersättas med följande:

    ”2.

    organ: en enhet som är etablerad i en medlemsstat som har euron som valuta och som antingen är aktiv inom allmännyttig verksamhet på nationell eller regional nivå eller assisterar sådana enheters finansiering, och har klassificerats som organ av Eurosystemet. Förteckningen över enheter som klassificerats som organ offentliggörs på ECB:s webbplats och ska ange huruvida de kvantitativa kriterierna för värderingsavdrag som framgår av bilaga XIIa uppfylls avseende varje enhet.”

    b)

    Följande punkter ska läggas till som punkterna 26a och 26b:

    ”26a.

    Esmas aktiveringsdag för rapportering: den första dagen då både a) ett värdepapperiseringsregister har registrerats av Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) och blir ett Esma värdepapperiseringsregister, och b) de relevanta tekniska genomförandestandarderna, i form av standardformulär, har antagits av kommissionen enligt artikel 7.4 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/2402 (*1) och blivit tillämpliga.

    26b.

    Esmas värdepapperiseringsregister: ett värdepapperiseringsregister som avses i artikel 2.23 i förordning (EU) 2017/2402, som är registrerat hos Esma enligt artikel 10 i den förordningen.

    (*1)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/2402 av den 12 december 2017 om ett allmänt ramverk för värdepapperisering och om inrättande av ett särskilt ramverk för enkel, transparent och standardiserad värdepapperisering samt om ändring av direktiven 2009/65/EG, 2009/138/EG och 2011/61/EU och förordningarna (EG) nr 1060/2009 och (EU) nr 648/2012 (EUT L 347, 28.12.2017, s. 35).”"

    c)

    Följande punkt ska läggas till som punkt 31a:

    ”31a.

    register som utsetts av Eurosystemet: en enhet som utsetts av Eurosystemet i enlighet med bilaga VIII och som kontinuerligt uppfyller kraven för att utses som framgår av den bilagan.”

    d)

    Följande punkt ska läggas till som punkt 50a:

    ”50a.

    register över uppgifter på lån-nivå: ett av Esmas värdepapperiseringsregister eller ett register som utsetts av Eurosystemet.”

    2.

    I artikel 15.1 ska led b ersättas med följande:

    ”b)

    säkerställer att tillräckliga säkerheter ställs fram till transaktionens förfallodag; värdet på de tillgångar som mobiliserats som säkerhet ska vid varje tidpunkt uppgå till det sammanlagda utestående beloppet av den likvidiserande transaktionen inklusive upplupen ränta under transaktionens löptid. Om den ränta som utgår är positiv bör det tillämpliga beloppet dagligen adderas till det sammanlagda utestående beloppet av den likvidiserande transaktionen, och om den ränta som utgår är negativ bör det tillämpliga beloppet dagligen subtraheras från det sammanlagda utestående beloppet av den likvidiserande transaktionen.”

    3.

    Artikel 19.5 ska ersättas med följande:

    ”5.   En motpart kan sända sin begäran om tillgång till utlåningsfaciliteten till sin nationella centralbank. Förutsatt att en begäran kommit in till den nationella centralbanken senast 15 minuter efter TARGET2-systemets stängningstid, ska den nationella centralbanken handlägga denna begäran samma dag i TARGET2. Tidsfristen för en begäran om tillgång till utlåningsfaciliteten förlängs med ytterligare 15 minuter på Eurosystemets sista affärsdag under en uppfyllandeperiod. I undantagsfall får Eurosystemet besluta om att teknisk tillämpa längre tidsfrister. En begäran om tillgång till utlåningsfaciliteten ska ange det kreditbelopp sökanden behöver. Motparten ska ställa tillräckliga godtagbara tillgångar som säkerheter för transaktionen, utom i fall då sådana tillgångar redan i förväg deponerats av motparten hos den nationella centralbanken i enlighet med artikel 18.4.”

    4.

    Artikel 22.2 ska ersättas med följande:

    ”2.   För att få tillträde till inlåningsfaciliteten ska motparten sända in en begäran till sin nationella centralbank. Förutsatt att en begäran kommit in till den nationella centralbanken senast 15 minuter efter TARGET2-systemets stängningstid, ska den nationella centralbanken handlägga denna begäran samma dag i TARGET2. Tidsfristen för en begäran om tillgång till inlåningsfaciliteten förlängs med ytterligare 15 minuter på Eurosystemets sista affärsdag under en uppfyllandeperiod. I undantagsfall får Eurosystemet besluta om att teknisk tillämpa längre tidsfrister. I begäran ska det belopp som motparten önskar deponera hos faciliteten anges.”

    5.

    I artikel 59 ska punkterna 4 och 5 ersättas med följande:

    ”4.   Eurosystemet ska publicera information om kreditkvalitetsstegen på ECB:s webbplats i form av Eurosystemets harmoniserade riskklasskala, inklusive jämförelser mellan kreditbetyg från de godkända externa ratinginstituten (ECAI) avseende kreditkvalitetsstegen.

    5.   Vid sin bedömning av kreditvärdighet beaktar Eurosystemet kreditvärderingsinformation från tre olika källor i enlighet med avdelning V i del fyra:”

    6.

    Artikel 69.2 ska utgå.

    7.

    I artikel 70 ska följande punkt läggas till som punkt 3a:

    ”3a.   För skuldinstrument som emitteras eller garanteras av organ, ska emittenten eller borgensmannen vara etablerad i en medlemsstat som har euron som valuta.”

    8.

    Artikel 73.1 ska ersättas med följande:

    ”1.   För att värdepapper med bakomliggande tillgångar ska vara godtagbara, måste alla kassaflödesgenererande tillgångar bakom värdepapperena vara homogena, dvs. det ska vara möjligt att rapportera dem via en av de existerande typerna av mallar för uppgifter på lån-nivå som avses i bilaga VIII, som ska avse en av följande:

    a)

    bolån,

    b)

    lån till små och medelstora företag,

    c)

    billån,

    d)

    konsumentkrediter,

    e)

    leasingkrav,

    f)

    kreditkortsfordringar.”

    9.

    Artikel 74 ska ändras på följande sätt:

    a)

    Punkt 3 ska ersättas med följande:

    ”3.   Vid tillämpningen av punkt 2 ska förvaltare av inteckningar eller fordringar jämställas med ombud.”

    b)

    Punkt 4 ska ersättas med följande:

    ”4.   Gäldenärerna och fordringsägarna av de kassaflödesgenererande tillgångarna ska ha sitt säte (eller hemvist om det rör sig om fysiska personer) inom EES. Gäldenärer som är fysiska personer ska ha haft sin hemvist inom EES vid den tidpunkt då de kassaflödesgenererande tillgångarna skapades. Samtliga tillhörande värdepapper ska finnas inom EES och de kassaflödesgenererande tillgångarna ska falla under lagstiftningen i ett EES-land.”

    10.

    Artikel 78 ska ändras på följande sätt:

    a)

    Punkt 1 ska ersättas med följande:

    ”1.   Omfattande och standardiserade uppgifter på lån-nivå om den pool av kassaflödesgenererande tillgångar som ligger till grund för värdepapperena med bakomliggande tillgångar ska tillhandahållas i enlighet med de förfaranden som framgår av bilaga VIII, som inkluderar information om det poängtal som måste uppnås och kraven för register över uppgifter på lån-nivå. I sin bedömning av godtagbarheten beaktar Eurosystemet a) huruvida uppgifter saknas, och b) hur ofta enskilda fält med uppgifter på lån-nivå saknar meningsfullt innehåll.”

    b)

    Punkt 2 ska ersättas med följande:

    ”2.   Utan att det påverkar de värden som framgår av bilaga VIII avseende bedömningen av uppgifterna på lån-nivå, får Eurosystemet godta värdepapper med bakomliggande tillgångar vars poängtal understiger A1 som säkerhet, sedan det har gjorts en bedömning av varje enskilt fall och förutsatt att det finns en lämplig förklaring till att det obligatoriska poängtalet inte har kunnat uppnås. För varje lämplig förklaring ska Eurosystemet ange en maximal toleransnivå och toleranshorisont som publiceras på ECB:s webbplats. Toleranshorisonten ska ange den tidsperiod inom vilken uppgiftskvaliteten för värdepapperena med bakomliggande tillgångar måste förbättras.”

    11.

    Artikel 81a ska ändras på följande sätt:

    a)

    I punkt 1 ska första strecksatsen ersättas med följande:

    ”—

    skuldinstrument som emitterats av organ,”

    b)

    Punkt 5 ska utgå.

    12.

    Artikel 90 ska ersättas med följande:

    ”Artikel 90

    Kapitalbelopp och kupongbetalningar avseende kreditfordringar

    För att vara godtagbara ska kreditfordringar uppfylla följande krav:

    a)

    fram till slutlig inlösen har de ett fast, villkorslöst kapitalbelopp, och

    b)

    en ränta som fram till slutlig inlösen är antingen:

    i)

    en ’nollkupongare’,

    ii)

    fast,

    iii)

    rörlig, dvs. kopplad till en referensränta och med följande struktur: kupongränta = (referensränta ± x, med f ≤ kupongränta ≤ c, där:

    referensräntan är endast en av följande vid en viss tidpunkt:

    en europenningmarknadsränta, t.ex. Euribor, LIBOR eller liknande index,

    en konstant swappränta till förfallodagen, t.ex. CMS, EIISDA, EUSA,

    avkastningen på en av euroområdets statsobligationer eller ett index för flera av euroområdets statsobligationer

    om f (golv), c (tak), i förekommande fall, och x (marginal) antingen är förutbestämda vid emissionen, eller kan förändras över kreditfordringens livstid, f och/eller c får också fastställas efter kreditfordringens emission, och

    c)

    deras senaste kassaflöde inte var negativt. Om ett negativt kassaflöde uppstår är kreditfordringen inte längre godtagbar vid den tidpunkten. Den kan åter bli godtagbar när kassaflödet inte är negativt, förutsatt att den uppfyller alla andra krav.”

    13.

    Artikel 93 ska ersättas med följande:

    ”Artikel 93

    Lägsta belopp för kreditfordringar

    För inhemsk användning ska kreditfordringarna, vid den tidpunkt då motparten ställer dem som säkerhet, minst uppnå ett tröskelvärde om 25 000 euro, eller ett högre belopp som den nationella centralbanken fastställer. För gränsöverskridande användning gäller ett lägsta tröskelvärde på 500 000 euro.”

    14.

    Artikel 95.1 ska ersättas med följande:

    ”1.   Gäldenärer och borgensmän bakom godtagbara kreditfordringar ska vara icke-finansiella företag, enheter i den offentliga sektorn (exklusive offentliga finansiella bolag) utvecklingsbanker eller internationella organisationer.”

    15.

    Artikel 100 ska ersättas med följande:

    ”Artikel 100

    Kontroll av de förfaranden som används för att lämna in kreditfordringar

    Den nationella centralbanken, eller tillsynsmyndigheterna eller externa revisorer, ska genomföra en engångskontroll av de förfaranden som motparten tillämpar för att lämna information till Eurosystemet om kreditfordringarna. Om dessa förfaranden ändras i betydande omfattning får en ny kontroll av engångskaraktär göras av dessa förfaranden.”

    16.

    Artikel 107a.2 ska ersättas med följande:

    ”2.   DECC ska ha ett fast och villkorslöst kapitalbelopp samt en kupongstruktur som uppfyller kriterierna i artikel 63. Säkerhetspoolen får endast omfatta kreditfordringar för vilka det finns

    a)

    en särskild ECB DECC-mall för rapportering av uppgifter på lån-nivå, eller

    b)

    en ABS-mall för rapportering av uppgifter på lån-nivå i enlighet med artikel 73.”

    17.

    Artikel 107e ska ändras på följande sätt:

    a)

    Punkt 3 ska ersättas med följande:

    ”3.   För de underliggande individuella kreditfordringarna ska omfattande och standardiserade uppgifter på lån-nivå om poolen av underliggande kreditfordringar tillhandahållas i enlighet med de förfaranden och med beaktande av de kontroller som gäller för kassaflödesgenererande tillgångar som ligger till grund för värdepapper med bakomliggande tillgångar som framgår av bilaga VIII, utom vad gäller rapporteringsfrekvens, respektive förlaga för rapportering av uppgifter på lån-nivå och de berörda parternas inlämnande av uppgifter på lån-nivå till ett register över uppgifter på lån-nivå. För att DECC ska vara godtagbara måste alla underliggande kreditfordringar vara homogena, dvs. det ska vara möjligt att rapportera dem med en enda ECB DECC-mall för rapportering av uppgifter på lån-nivå. Efter sin utvärdering av de relevanta uppgifterna får Eurosystemet fastställa att en DECC inte är homogen.”

    b)

    Punkt 5 ska ersättas med följande:

    ”5.   De krav på uppgiftskvalitet som gäller för ABS ska tillämpas på DECC, vilket också inbegriper den särskilda ECB DECC-mallen för rapportering av uppgifter på lån-nivå. Uppgifter på lån-nivå ska rapporteras på den särskilda ECB DECC-mallen för rapportering av uppgifter på lån-nivå, som offentliggörs på ECB:s webbplats, till:

    a)

    Esmas värdepapperiseringsregister, eller

    b)

    ett register som utsetts av Eurosystemet.”

    c)

    Följande punkt 5a ska införas:

    ”5a.   Överföringen av uppgifter på lån-nivå om DECC till Esma-register över uppgifter på lån-nivå i enlighet med punkt 5 a ska påbörjas i början av den kalendermånad som följer efter den dag som är tre månader från Esmas aktiveringsdag för rapportering.

    Överföringen av uppgifter på lån-nivå om DECC till register som anvisats av Eurosystemet i enlighet med punkt 5 b tillåts fram till slutet av den kalendermånad i vilken den dag infaller som är tre år och tre månader från Esmas aktiveringsdag för rapportering.

    Esmas aktiveringsdag ska publiceras på ECB:s webbplats.”

    18.

    Artikel 114.5 ska ersättas med följande:

    ”5.   Om borgensmannen inte är någon offentlig enhet med beskattningsrätt måste en juridisk bekräftelse av garantins rättsliga giltighet, bindande effekt och realiserbarhet lämnas in till den berörda nationella centralbanken i en form som godtas av Eurosystemet innan den omsättbara tillgången eller kreditfordringen som omfattas av garantin kan anses godtagbar. Den juridiska bekräftelsen ska tas fram av personer som är oberoende från motparten, emittent/gäldenär och borgensman, och har rättslig kompetens att bekräfta detta, t.ex. yrkesverksamma jurister. Den juridiska bekräftelsen ska också visa att garantin inte är personlig och endast kan realiseras av innehavarna av de omsättbara tillgångarna eller kreditfordringens borgenärer. Om borgensmannen är etablerad inom en annan jurisdiktion än lagstiftningen som reglerar garantin ska den juridiska bekräftelsen även styrka att garantin är giltig och realiserbar inom ramen för den jurisdiktion där borgensmannen är etablerad. När det gäller omsättbara tillgångar ska den juridiska bekräftelsen av motparten lämnas in för granskning till den nationella centralbanken som anmäler att en viss tillgång som stöds av garantin ska tas upp på förteckningen över godtagbara tillgångar. När det gäller kreditfordringar ska den juridiska bekräftelsen lämnas in för granskning till den nationella centralbanken av den motpart som önskar mobilisera tillgången, i den jurisdiktion där lagstiftningen som reglerar kreditfordringen gäller. Kravet på verkställbarhet är föremål för eventuella insolvens- eller konkurslagar, allmänna andelsprinciper och andra liknande lagar och principer som borgensmän omfattas av och som påverkar fordringsägares rättigheter gentemot borgensmannen i allmänhet.”

    19.

    I artikel 119 ska punkterna 1 och 2 ersättas med följande:

    ”1.   Den kreditbedömningsinformation som avgör huruvida Eurosystemet inom ramen för Eurosystemets kreditoperationer godtar en tillgång ska tillhandahållas av kreditbedömningssystem som hör till en av tre nedanstående källor:

    a)

    externa institut för kreditbedömning (ECAI),

    b)

    nationella centralbankers interna kreditbedömningssystem (ICAS),

    c)

    motparters interna ratingsystem (IRB).

    2.   Under varje kreditbedömningskälla som framgår av punkt 1 kan det finnas ett antal olika kreditbedömningssystem. Kreditbedömningssystemen ska uppfylla godtagbarhetskriterierna i denna avdelning. En förteckning över godkända kreditbedömningssystem, dvs. en förteckning över ECAI och ICAS publiceras på ECB:s webbplats.”

    20.

    Artikel 124 ska utgå.

    21.

    Artikel 125 ska utgå.

    22.

    Artikel 135 ska ersättas med följande:

    ”Artikel 135

    Värderingsregler för icke-omsättbara tillgångar

    Icke-omsättbara tillgångar tilldelas ett värde av Eurosystemet som motsvarar det utestående beloppet av sådana icke-omsättbara tillgångar.”

    23.

    I artikel 138.3 ska led b ersättas med följande:

    ”b)

    säkerställda obligationer som uppfyller de krav som fastställs i artikel 129.1–129.3 och 129.6 i förordning (EU) nr 575/2013. Från och med den 1 februari 2020 måste emissioner av sådana säkerställda obligationer ha en ECAI-bedömning enligt definitionen i artikel 83 a som uppfyller kraven enligt bilaga IXb.”

    24.

    Artikel 141.1 c ska ersättas med följande:

    ”c)

    om sådana tillgångar emitteras av ett organ, en multilateral utvecklingsbank eller en internationell organisation.”

    25.

    Bilagorna VI, VIII och IXb ska ändras i enlighet med texten i bilaga I till den här riktlinjen.

    26.

    Den text som återfinns i bilaga II till denna riktlinje ska införas som en ny bilaga XIIa till riktlinje (EU) 2015/510 (ECB/2014/60).

    Artikel 2

    Verkan och genomförande

    1.   Denna riktlinje får verkan samma dag som den delges de nationella centralbankerna i de medlemsstater som har euron som valuta.

    2.   De nationella centralbankerna i de medlemsstater som har euron som valuta ska vidta de åtgärder som är nödvändiga för att följa denna riktlinje och tillämpa dem från och med den 5 augusti 2019. De ska senast den 21 juni 2019 informera Europeiska centralbanken om de texter och medel som avser dessa åtgärder.

    Artikel 3

    Adressater

    Denna riktlinje riktar sig till alla centralbanker i Eurosystemet.

    Utfärdad i Frankfurt am Main den 10 maj 2019.

    På ECB-rådets vägnar

    Mario DRAGHI

    ECB:s ordförande


    (1)  Europeiska centralbankens riktlinje (EU) 2015/510 av den 19 december 2014 om genomförandet av Eurosystemets penningpolitiska ramverk (ECB/2014/60) (EUT L 91, 2.4.2015, s. 3).

    (2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/2402 av den 12 december 2017 om ett allmänt ramverk för värdepapperisering och om inrättande av ett särskilt ramverk för enkel, transparent och standardiserad värdepapperisering samt om ändring av direktiven 2009/65/EG, 2009/138/EG och 2011/61/EU och förordningarna (EG) nr 1060/2009 och (EU) nr 648/2012 (EUT L 347, 28.12.2017, s. 35).


    BILAGA I

    Bilagorna VI, VIII och IXb till förordning (EU) 2015/510 (ECB/2014/60) ska ändras på följande sätt:

    1.

    Bilaga VI ska ändras på följande sätt:

    a)

    Rubriken på tabell 2 ska ersättas med följande:

    Godtagbara förbindelser mellan värdepappersavvecklingssystem

    b)

    Den första meningen efter rubriken i tabell 2 ska ersättas med följande:

    ”Användning av godtagbara tillgångar som utfärdats i ett värdepappersavvecklingssystem (SSS) i land B och innehas av en motpart etablerad i land A genom en godtagbar förbindelse mellan värdepappersavvecklingssystemen i länderna A och B i syfte att erhålla kredit från den nationella centralbanken i land A.”

    c)

    Den första meningen efter rubriken i tabell 3 ska ersättas med följande:

    ”Användning av godtagbara tillgångar som emitterats i ett värdepappersavvecklingssystem i land C och innehas av en motpart etablerad i land A genom en godtagbar förbindelse mellan värdepappersavvecklingssystemen i länderna B och C i syfte att erhålla kredit från den nationella centralbanken i land A.”

    2.

    Bilaga VIII ska ändras på följande sätt:

    a)

    Rubriken och det inledande stycket ska ersättas med följande:

    ”BILAGA VIII

    RAPPORTERINGSKRAV PÅ LÅN-NIVÅ FÖR VÄRDEPAPPER MED BAKOMLIGGANDE TILLGÅNGAR OCH KRAV AVSEENDE REGISTER ÖVER UPPGIFTER PÅ LÅN-NIVÅ

    Denna bilaga gäller för bestämmelserna om tillhandahållande av omfattande och standardiserade uppgifter på lån-nivå om den pool av kassaflödesgenererande tillgångar som ligger till grund för värdepapperena med bakomliggande tillgångar, enligt vad som framgår av artikel 78, och fastställer kraven avseende register över uppgifter på lån-nivå.

    b)

    Avsnitt I ska ändras på följande sätt:

    i)

    Punkterna 1 och 2 ska ersättas med följande:

    ”1.

    De berörda parterna ska lämna uppgifter på lån-nivå till ett register över uppgifter på lån-nivå i enlighet med denna bilaga. Registret över uppgifter på lån-nivå publicera sådana uppgifter elektroniskt.

    2.

    Uppgifter på lån-nivå kan lämnas för varje individuell transaktion via:

    a)

    vad gäller transaktioner som rapporteras till Esmas värdepapperiseringsregister, de standardformulär som anges i de tekniska genomförandestandarder som antagits av kommissionen med stöd av artikel 7.4 i förordning (EU) 2017/2402, eller

    b)

    vad gäller transaktioner som rapporteras till ett register som utsetts av Eurosystemet, den aktuella mallen för rapportering av uppgifter på lån-nivå som finns på ECB:s webbplats.

    I båda fallen beror valet av formulär som ska lämnas in på typen av bakomliggande tillgångar, i enlighet med artikel 73.1.”

    ii)

    Följande punkter 2a och 2b ska införas:

    ”2a.

    Överföring av uppgifter på lån-nivå i enlighet med punkt 2 a ska påbörjas i början av den kalendermånad som följer efter den dag som är tre månader från Esmas aktiveringsdag för rapportering.

    Överföring av uppgifter på lån-nivå i enlighet med punkt 2 b tillåts fram till slutet av den kalendermånad i vilken den dag infaller som är tre år och tre månader från Esmas aktiveringsdag för rapportering.

    2b.

    Utan hinder av vad som sägs i punkt 2a andra stycket, ska uppgifter på lån-nivå för varje individuell transaktion lämnas i enlighet med punkt 2a om både

    a)

    de berörda parterna i en transaktion enligt artikel 7.1 a och 7.2 i förordning (EU) 2017/2402 är skyldiga att rapportera uppgifter på lån-nivå om individuella transaktioner till ett av Esmas värdepapperiseringsregister med hjälp av de standardformulär som anges i de tekniska genomförandestandarder som antagits av kommissionen med stöd av artikel 7.4 i den förordningen, och

    b)

    inlämnandet av uppgifter på lån-nivå i enlighet med punkt 2 a har påbörjats.”

    c)

    Avsnitt II ska ändras på följande sätt:

    i)

    Punkt 2 ska ersättas med följande:

    ”2.

    Värdepapperet med bakomliggande tillgångar måste uppfylla minimikraven, något som bedöms utifrån tillgången på information i valda fält i mallen för rapportering av uppgifter på lån-nivå.”

    ii)

    Punkt 3 första meningen ska ersättas med följande:

    ”3.

    För att täcka in icke-tillgängliga fält finns sex stycken ’Ingen data’ (ND) valmöjligheter på varje rapporteringsmall som ska användas när en viss uppgift inte kan tillhandahållas i enlighet med mallen för rapportering av uppgifter på lån-nivå.”

    d)

    Avsnitt III ska ändras på följande sätt:

    i)

    Rubriken ska ersättas med följande:

    ”III.

    METOD FÖR POÄNGSÄTTNING”

    ii)

    Punkt 1 ska utgå.

    iii)

    Punkt 2 ska ersättas med följande:

    ”2.

    Registret över uppgifter på lån-nivå poängsätter varje transaktion med värdepapper med bakomliggande tillgångar när dessa inges och när uppgifter på lån-nivå bearbetas.”

    iv)

    I tabell 3 ska punkt 4 utgå.

    e)

    I avsnitt IV.II med rubriken ”Förfaranden för att utnämna och återkalla en utnämning” ska punkt 1 ersättas med följande:

    ”1.

    En ansökan om att utses till register över uppgifter på lån-nivå av Eurosystemet ska lämnas till ECB:s generaldirektorat riskhantering. Ansökan ska innehålla lämpliga resonemang och fullständig dokumentation som styrker att sökanden uppfyller de krav som ställs på register över uppgifter på lån-nivå enligt denna riktlinje. Ansökan, resonemang och dokumentation ska lämnas skriftligen och i möjligaste mån i elektronisk form. Ansökningar som inkommer efter den 13 maj 2019 kommer ej att beaktas. Alla ansökningar som inkommer före detta datum kommer att behandlas i enlighet med denna bilaga.”

    3.

    Bilaga IXb ska ändras på följande sätt:

    a)

    I punkt 1 ska tredje stycket ersättas med följande:

    ”Kraven gäller för alla bedömningar av emissioner som avses i artikel 83 och omfattar därför alla bedömningar av tillgångar och program för godtagbara säkerställda obligationer. Man kommer regelbundet att kontrollera huruvida de externa kreditvärderingsinstituten uppfyller dessa krav. Om kriterierna inte uppfylls för ett visst program med säkerställda obligationer kan Eurosystemet besluta att de offentlig kreditbetygen avseende det relevanta programmet med säkerställda obligationer inte uppfyller de krav på hög kreditvärdighet som Eurosystemets ramverk för kreditbedömning ställer. Följaktligen måste det offentliga kreditbetyget från ett berört externt kreditvärderingsinstitut inte användas för att uppfylla kreditkvalitetskraven för omsättbara tillgångar som emitterats inom ramen för ett visst program för säkerställda obligationer.”

    b)

    Punkt 2 b ska ändras på följande sätt:

    i)

    Punkterna vi) och vii) ska ersättas med följande:

    ”vi)

    Valutafördelningen, inklusive en uppdelning efter värde både avseende säkerhetspoolen och individuella obligationer inklusive den procentuella andelen eurodenominerade tillgångar och den procentuella andelen eurodenominerade obligationer.

    vii)

    Säkerhetspoolens tillgångar, inkl. tillgångsbalans, tillgångstyper, lånens antal och genomsnittliga storlek, säsongseffekter, förfallodagar, belåningsgrad, geografisk uppdelning samt fördelningen av försenade betalningar. Om säkerhetsmassans tillgångar består av lån som har sitt ursprung i olika länder, ska granskningsrapporten åtminstone ange fördelningen mellan olika länder och den regionala fördelningen för det huvudsakliga ursprungslandet.”

    ii)

    Följande tre meningar ska läggas till efter punkt x:

    ”Granskningsrapporter som avser en multi-cédula ska innehålla all den information som krävs enligt punkterna i–x. Rapporterna ska dessutom innehålla en förteckning över de relevanta originatorerna och deras respektive andelar i en multi-cédula. Tillgångsspecifik information ska rapporteras antingen direkt i granskningsrapporten som avser en multi-cédula eller genom en hänvisning till granskningsrapporterna för varje enskild cédula som bedömts av det externa kreditvärderingsinstitutet.”


    BILAGA II

    ”BILAGA XIIa

    En enhet som har klassificerats som organ enligt definitionen i artikel 2.2 i denna riktlinje ska uppfylla nedanstående kvantitativa kriterier för att dess godtagbara omsättbara tillgångar ska allokeras till avdragskategori II enligt vad som framgår av tabell 1 i bilagan till riktlinje (EU) 2016/65 (ECB/2015/35):

    a)

    den genomsnittliga summan av de nominella utestående värdena på alla godtagbara omsättbara tillgångar som organet emitterat uppgår till minst 10 miljarder euro under referensperioden, och

    b)

    den genomsnittliga summan av de nominella värdena på alla godtagbara omsättbara tillgångar med ett nominellt utestående värde på minst 500 miljoner euro som emitterats av organet under referensperioden resulterar i en andel motsvarande minst 50 procent av den genomsnittliga summan av de nominella utestående värdena på alla godtagbara omsättbara tillgångar som organet emitterat under referensperioden.

    Hur dessa regler efterlevs granskas årligen genom att man, för det aktuella året, beräknar det relevanta genomsnittet över en ettårig referensperiod mellan den 1 augusti föregående år och den 31 juli det aktuella året.


    Top