Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013R0479

Rådets förordning (EU) nr 479/2013 av den 13 maj 2013 om medgivande av undantag från kravet på att inge summariska införsel- och utförseldeklarationer för unionsvaror som transporteras genom Neumkorridoren

EUT L 139, 25.5.2013, p. 1–3 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (HR)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 23/05/2017

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/479/oj

25.5.2013   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 139/1


RÅDETS FÖRORDNING (EU) nr 479/2013

av den 13 maj 2013

om medgivande av undantag från kravet på att inge summariska införsel- och utförseldeklarationer för unionsvaror som transporteras genom Neumkorridoren

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av anslutningsfördraget för Kroatien, särskilt artikel 3.4,

med beaktande av akten om anslutningsvillkoren för Kroatien, särskilt artikel 43,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

av följande skäl:

(1)

Den 9 december 2011 undertecknade unionens medlemsstater och Kroatien fördraget om Kroatiens anslutning till Europeiska unionen (nedan kallat anslutningsfördraget). Enligt artikel 3.3 i anslutningsfördraget träder detta i kraft den 1 juli 2013 förutsatt att alla ratifikationsinstrument har deponerats före den dagen.

(2)

Enligt artikel 2 i akten om villkoren för Kroatiens anslutning och om anpassning av fördraget om Europeiska unionen, fördraget om Europeiska unionens funktionssätt och fördraget om upprättandet av Europeiska atomenergigemenskapen (nedan kallad akten om anslutningsvillkoren) ska bestämmelserna i de grundläggande fördragen och i de akter som har antagits av institutionerna före anslutningen vara bindande för Kroatien från och med anslutningsdagen, på de villkor som anges i dessa fördrag och i akten om anslutningsvillkoren.

(3)

Territoriet kring Neum (nedan kallat Neumkorridoren) är det område där Bosniens och Hercegovinas territorium når ner till Adriatiska kusten och på så sätt separerar Dubrovnikområdet från Kroatiens övriga territorium. Turismen har en avsevärd betydelse för den lokala ekonomin, som drivs av små och medelstora företag, vilka är beroende av leveranser från Kroatiens övriga territorium. Sändningarnas värde överstiger vanligen inte 10 000 euro per sändning och 89 % av dessa varor har status som varor i fri omsättning på Kroatiens territorium.

(4)

Enligt artikel 43 i akten om anslutningsvillkoren ska rådet, med kvalificerad majoritet på förslag från kommissionen, fastställa villkoren för medgivande av undantag från kravet på summariska införsel- eller utförseldeklarationer för unionsvaror som transporteras genom Neumkorridoren.

(5)

Enligt artiklarna 36a, 36b, 182a och 182b i rådets förordning (EEG) nr 2913/92 av den 12 oktober 1992 om inrättandet av en tullkodex för gemenskapen (1) (nedan kallad gemenskapens tullkodex) ska varor som förs in till eller ut från unionens tullområde åtföljas av en summarisk deklaration som i förväg ska inges på elektronisk väg och ska innehålla de uppgifter som är nödvändiga för att genomföra en riskanalys.

(6)

Med hänsyn till den lokala ekonomins särskilda särdrag är det lämpligt att föreskriva om undantag från skyldigheten att inge summariska införsel- och utförseldeklarationer för unionsvaror som transporteras genom Neumkorridoren.

(7)

Tullmyndigheterna bör utföra riskanalyser och säkerhetsrelaterade tullkontroller på grundval av de uppgifter som framgår av fakturan och transportdokumenten, som ska åtfölja varorna.

(8)

Förevarande arrangemang utgör ett undantag från principen om att säkerhets- och skyddsrelaterade uppgifter ska inges på elektronisk väg före ankomsten i enlighet med gemenskapens tullkodex. För att säkerställa effektiva och ändamålsenliga riskanalyser och kontroller avseende skydd och säkerhet bör Kroatien se till att gränsövergångsställena till Neumkorridoren har nödvändig personal, utrustning och kontrollmöjligheter.

(9)

När det konstateras att en sändning inte uppfyller kraven i denna förordning, bör sändningen i fråga inte få återinföras till Kroatiens territorium utan att en riskbedömning har gjorts och effektiva, riktade åtgärder baserade på riskanalys har vidtagits.

(10)

Förutom det utbyte av säkerhets- och skyddsrelaterad information som föreskrivs i artikel 4g.2 i kommissionens förordning (EEG) nr 2454/93 av den 2 juli 1993 om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EEG) nr 2913/92 om inrättande av en tullkodex för gemenskapen (2), bör Kroatien regelbundet, genom de förfaranden som ska följas enligt den gemensamma ramen för riskhantering, informera kommissionen om eventuella oegentligheter som har konstaterats och i förekommande fall om de efterföljande åtgärder som har vidtagits med avseende på transporten av varor genom Neumkorridoren.

(11)

Senast två år efter dagen för Kroatiens anslutning bör en utvärdering genomföras av kommissionen i syfte att kontrollera att denna förordning tillämpas korrekt.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Syfte och tillämpningsområde

I denna förordning fastställs bestämmelser enligt vilka

a)

undantag medges från kravet på en summarisk utförseldeklaration för unionsvaror som lämnar Kroatiens territorium för att transporteras genom Neumkorridoren,

b)

undantag medges från kravet på en summarisk införseldeklaration för unionsvaror när de återinförs till Kroatiens territorium efter att ha transporterats genom Neumkorridoren.

Artikel 2

Definitioner

I denna förordning gäller följande definitioner:

1.   unionsvaror: varor enligt definitionen i artikel 4.7 i gemenskapens tullkodex.

2.   Dubrovnikområdet: Dubrovnik och dess kringliggande område i Kroatiens territorium som är separerade från Kroatiens huvudsakliga territorium genom Neumkorridoren.

3.   Kroatiens huvudsakliga territorium: Kroatiens territorium, utom Dubrovnikområdet.

4.   Neumkorridoren: det område av Bosniens och Hercegovinas territorium som separerar Dubrovnikområdet från Kroatiens huvudsakliga territorium.

5.   tullmyndigheter: Kroatiens tullmyndigheter vid gränsövergångsställena för utförsel till respektive återinförsel från Neumkorridoren.

6.   utförsel: utförsel av varor, antingen från Dubrovnikområdet till Kroatiens huvudsakliga territorium genom Neumkorridoren, eller från Kroatiens huvudsakliga territorium till Dubrovnikområdet genom Neumkorridoren.

7.   återinförsel: införsel av varor till Dubrovnikområdet från Kroatiens huvudsakliga territorium genom Neumkorridoren, eller till Kroatiens huvudsakliga territorium från Dubrovnikområdet genom Neumkorridoren.

Artikel 3

Undantag från kravet på att inge en summarisk utförsel- eller införseldeklaration

1.   Ingen summarisk utförseldeklaration ska krävas vid utförsel av unionsvaror.

2.   Ingen summarisk införseldeklaration ska krävas vid återinförsel av unionsvaror.

Artikel 4

Villkor för tillämpning av undantaget

Artikel 3 är tillämplig när följande villkor är uppfyllda:

a)

Det sammanlagda värdet av varje enskild sändning med unionsvaror som transporteras genom Neumkorridoren får inte överstiga 10 000 euro eller motsvarande belopp i lokal valuta.

b)

De varor som avses i led a ska åtföljas av fakturor eller transportdokument som

i)

innehåller åtminstone de uppgifter som avses i artikel 317.2 första stycket i förordning (EEG) nr 2454/93 samt uppgift om varornas sammanlagda värde,

ii)

har påtecknats av tullmyndigheterna vid utförseln,

iii)

ska visas upp för och granskas av tullmyndigheterna vid återinförseln.

Artikel 5

Tullkontroller

1.   Den riskanalys som ska genomföras i samband med tullkontrollen av unionsvaror som transporteras genom Neumkorridoren får tullmyndigheterna genomföra på annat sätt än med användning av automatiserad databehandling.

2.   Kroatien ska säkerställa att gränsövergångsställena för utförsel från och återinförsel till dess territorium av varor som transporteras genom Neumkorridoren har alla de resurser, den utrustning och de kontrollmöjligheter som är nödvändiga för att säkerställa tillämpningen av denna förordning efter anslutningsdagen.

3.   Vid utförsel ska tullmyndigheterna

a)

fastställa en tidsgräns inom vilken transporten av unionsvarorna genom Neumkorridoren måste vara slutförd,

b)

ange denna tidsgräns intill datumet för påskriften av fakturan eller transportdokumentet enligt artikel 4 b ii,

c)

när de bedömer att så är nödvändigt, försegla lastutrymmet eller varje enskilt kolli som ska transporteras genom Neumkorridoren.

4.   Vid återinförsel ska tullmyndigheterna

a)

utföra en riskanalys, först och främst för säkerhets- och skyddsändamål,

b)

kontrollera de fakturor eller transportdokument som åtföljer varorna,

c)

kontrollera överensstämmelsen med den tidsgräns som avses i punkt 3 a i denna artikel,

d)

kontrollera att de förseglingar som anbringats enligt punkt 3 c i denna artikel inte har brutits,

e)

vid behov fysiskt granska varorna,

f)

vid behov avlägsna förseglingar.

5.   När tullmyndigheterna fastställer att något av de krav som föreskrivs i artikel 4 inte är uppfyllt, ska de tillåta återinförsel av sändningen i fråga om

a)

en effektiv riskanalys har genomförts,

b)

tullmyndigheterna, på grundval av resultatet av den riskanalys som avses i led a, har vidtagit effektiva åtgärder specifikt inriktade på att förebygga säkerhets- och skyddsrisker.

Artikel 6

Information

Kroatien ska informera kommissionen om eventuella oegentligheter som har konstaterats när det gäller tillämpningen av denna förordning samt de konkreta åtgärder som har vidtagits för att åtgärda oegentligheterna när som helst, dock senast den 1 mars 2014.

Artikel 7

Rapport

Senast två år efter Kroatiens anslutning ska kommissionen lämna en rapport till rådet som ska innehålla en utvärdering av tillämpningen av bestämmelserna i denna förordning.

Artikel 8

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft under förutsättning att anslutningsfördraget för Kroatien träder i kraft och från den dag då det träder i kraft.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 13 maj 2013.

På rådets vägnar

S. COVENEY

Ordförande


(1)  EGT L 302, 19.10.1992, s. 1.

(2)  EGT L 253, 11.10.1993, s. 1. (Svensk specialutgåva: Område 02, volym 10 s. 1.)


Top