Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010R0258

    Kommissionens förordning (EU) nr 258/2010 av den 25 mars 2010 om särskilda villkor för import av guarkärnmjöl med ursprung i eller avsänt från Indien på grund av risken för kontaminering med pentaklorfenol och dioxiner samt om upphävande av beslut 2008/352/EG (Text av betydelse för EES)

    EUT L 80, 26.3.2010, p. 28–31 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 25/02/2015; upphävd genom 32015R0175

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2010/258/oj

    26.3.2010   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 80/28


    KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 258/2010

    av den 25 mars 2010

    om särskilda villkor för import av guarkärnmjöl med ursprung i eller avsänt från Indien på grund av risken för kontaminering med pentaklorfenol och dioxiner samt om upphävande av beslut 2008/352/EG

    (Text av betydelse för EES)

    EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 178/2002 av den 28 januari 2002 om allmänna principer och krav för livsmedelslagstiftning, om inrättande av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet och om förfaranden i frågor som gäller livsmedelssäkerhet (1), särskilt artikel 53.1 b ii, och

    av följande skäl:

    (1)

    Genom artikel 53.1 i förordning (EG) nr 178/2002 ges möjlighet att vidta lämpliga nödåtgärder för livsmedel och foder som importeras från ett tredjeland i syfte att skydda människors hälsa, djurs hälsa eller miljön, om risken inte kan undanröjas i tillfredsställande grad genom att de enskilda medlemsstaterna vidtar åtgärder.

    (2)

    I juli 2007 påvisades i EU höga halter av pentaklorfenol och dioxiner i vissa partier av guarkärnmjöl med ursprung i eller avsänt från Indien. En sådan kontaminering utgör en fara för människors hälsa i Europeiska unionen om inga åtgärder vidtas för att undvika pentaklorfenol och dioxiner i guarkärnmjöl.

    (3)

    Efter påvisandet av dessa höga halter av pentaklorfenol och dioxiner gjorde kontoret för livsmedels- och veterinärfrågor vid Europeiska kommissionen ett brådskande inspektionsbesök i Indien i oktober 2007. Syftet var att samla information om den möjliga kontamineringskällan och att bedöma de kontrollåtgärder som de indiska myndigheterna vidtagit för att undvika att denna kontaminering återkommer. Inspektionsgruppen konstaterade att det inte fanns tillräckliga belägg för orsaken till kontamineringen och att de indiska myndigheternas undersökning inte var tillräcklig för att några slutsatser skulle kunna dras. Med hänsyn till tillgången till natriumpentaklorfenolat och dess användning inom guarkärnmjölsindustrin och den i stor utsträckning självreglerade industrin var de befintliga kontrollerna otillräckliga för att garantera att kontamineringen inte upprepas.

    (4)

    I kommissionens beslut 2008/352/EG av den 29 april 2008 om införande av särskilda villkor för guarkärnmjöl som har sitt ursprung i eller som sänds från Indien på grund av risken att de kan innehålla pentaklorfenol och dioxiner (2) föreskrivs det därför att varje sändning av guarkärnmjöl, samt foderblandningar och sammansatta livsmedel som innehåller minst 10 % guarkärnmjöl, med ursprung i eller avsänt från Indien ska åtföljas av en analysrapport i original som godkänts av en företrädare för den behöriga myndigheten i det land där laboratoriet är beläget och som visar att produkten inte innehåller mer än 0,01 mg/kg pentaklorfenol. Medlemsstaternas behöriga myndigheter ska ta prover och göra analyser av 5 % av sändningarna av dessa produkter för att kontrollera att gränsen på 0,01 mg/kg pentaklorfenol inte överskrids. Gemenskapens referenslaboratorium för dioxiner och PCB i foder och livsmedel har utfört en studie över sambandet mellan pentaklorfenol och dioxiner i kontaminerat guarkärnmjöl från Indien. Av denna studie framgår det att guarkärnmjöl med en lägre pentaklorfenolhalt än 0,01 mg/kg inte innehåller oacceptabla halter av dioxiner.

    (5)

    Kontoret för livsmedels- och veterinärfrågor gjorde ett uppföljande inspektionsbesök i oktober 2009 för att bedöma de kontrollåtgärder som de indiska myndigheterna vidtagit för att undvika att guarkärnmjöl kontamineras med pentaklorfenol och dioxiner och följa upp rekommendationerna från besöket i oktober 2007.

    (6)

    Flera allvarliga brister konstaterades vid detta inspektionsbesök. Statusen för pentaklorfenol vid industriell användning i Indien är oklar, och vid besöket lades det inte fram några belägg för åtgärder för att stoppa produktionen eller försäljningen av pentaklorfenol. Proverna tas av det privata exportföretaget, utan offentlig övervakning. Bristande överensstämmelse, som konstaterats av laboratoriet i ca 2,5 % av de analyserade proverna, anmäls till exportföretaget utan att den behöriga myndigheten underrättas. Eftersom den behöriga myndigheten inte kände till dessa fall av bristande överensstämmelse vidtogs inga åtgärder i fråga om de berörda partierna.

    (7)

    Resultaten visar att kontamineringen av guarkärnmjöl med pentaklorfenol och/eller dioxiner inte kan anses vara en engångshändelse och att endast det godkända privata laboratoriets effektiva analyser har förhindrat att ytterligare kontaminerade produkter exporterats till Europeiska unionen. Eftersom kontrollsystemet inte har förbättrats, bör ytterligare åtgärder vidtas för att minska de möjliga riskerna.

    (8)

    Med tanke på att det inte kan uteslutas att guarkärnmjöl med ursprung i Indien exporteras till EU via ett annat tredjeland, bör man föreskriva slumpvisa kontroller för förekomsten av pentaklorfenol i guarkärnmjöl avsänt från andra länder än Indien.

    (9)

    Beslut 2008/352/EG bör därför ändras i enlighet med detta. Med hänsyn till karaktären på ändringsbestämmelserna, som är direkt tillämpliga och till alla delar bindande, bör det beslutet emellertid ersättas med en förordning.

    (10)

    De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Tillämpningsområde

    Denna förordning ska tillämpas på

    a)

    guarkärnmjöl enligt KN-nummer 1302 32 90 med ursprung i eller avsänt från Indien och avsett som foder eller livsmedel,

    b)

    foder och livsmedel som innehåller minst 10 % guarkärnmjöl med ursprung i eller avsänt från Indien.

    Artikel 2

    Intyg

    1.   Varje sändning av de produkter som avses i artikel 1 som uppvisas för import ska åtföljas av

    a)

    ett hälsointyg i enlighet med bilagan enligt vilket den importerade produkten inte innehåller mer än 0,01 mg/kg pentaklorfenol, och

    b)

    en analysrapport som utfärdats av ett laboratorium ackrediterat enligt standarden EN ISO/IEC 17025 för analys av pentaklorfenol i livsmedel och foder och där man anger resultaten av provtagningen och analysen för förekomsten av pentaklorfenol, analysresultatets mätosäkerhet samt analysmetodens detektionsgräns och bestämningsgräns.

    2.   Intyget, åtföljt av en analysrapport, ska vara undertecknat av en bemyndigad företrädare för Indiens handels- och industriministerium, och intygets giltighet ska vara högst fyra månader från och med den dag då det utfärdas.

    3.   Den analys som avses i punkt 1 b ska utföras på ett prov taget från sändningen av de behöriga indiska myndigheterna i enlighet med kommissionens direktiv 2002/63/EG av den 11 juli 2002 om fastställande av gemenskapens provtagningsmetoder för den offentliga kontrollen av bekämpningsmedelsrester i och på produkter av vegetabiliskt och animaliskt ursprung och om upphävande av direktiv 79/700/EEG (3). Extraktionen före analysen ska göras med ett surt lösningsmedel. Analysen ska utföras enligt den ändrade versionen av QuEChERS-metoden, som finns tillgänglig på webbplatsen för gemenskapens referenslaboratorier för restsubstanser av bekämpningsmedel (4), eller enligt en lika tillförlitlig metod.

    Artikel 3

    Identifiering

    Varje sändning av de produkter som avses i artikel 1 ska identifieras med en beteckning som ska anges på hälsointyget, på analysrapporten med provtagnings- och analysresultaten samt på alla andra handelsdokument som åtföljer sändningen. Varje enskild påse eller annan förpackning i sändningen ska märkas med denna beteckning.

    Artikel 4

    Förhandsanmälan

    Foder- och livsmedelsföretagarna eller deras företrädare ska i förväg anmäla den beräknade dagen och tidpunkten för ankomst av alla sändningar av produkter som avses i artikel 1 till det kontrollställe som avses i artikel 5.4.

    Artikel 5

    Offentliga kontroller

    1.   Medlemsstaternas behöriga myndigheter ska utföra dokumentkontroller, identitetskontroller och fysiska kontroller, inklusive laboratorieanalys, av sändningar av de produkter som avses i artikel 1.

    2.   Identitetskontroller och fysiska kontroller, inklusive provtagning och analys för att kontrollera förekomsten av pentaklorfenol, ska utföras på minst 5 % av sändningarna.

    3.   Sändningarna ska hållas kvar under offentlig uppsikt under högst 15 arbetsdagar i väntan på att resultaten av laboratorieanalysen blir tillgängliga.

    4.   De kontroller som avses i punkt 1 ska utföras vid kontrollställen som medlemsstaterna särskilt har utsett för detta ändamål.

    5.   Medlemsstaterna ska offentliggöra förteckningen över kontrollställen och överlämna den till kommissionen.

    6.   Medlemsstaternas behöriga myndigheter ska också utföra slumpvisa fysiska kontroller, inklusive provtagning och analys för att kontrollera förekomsten av pentaklorfenol, av guarkärnmjöl avsänt från andra länder än Indien.

    Artikel 6

    Uppdelning av sändningar

    Sändningar får inte delas upp förrän alla offentliga kontroller har slutförts. Om en sändning delas upp, ska en bestyrkt kopia av hälsointyget enligt artikel 2.1 a åtfölja varje del av den uppdelade sändningen tills den övergår till fri omsättning.

    Artikel 7

    Kostnader

    Alla kostnader som följer av de offentliga kontroller som avses i artikel 5.1, inklusive provtagning, analys, förvaring och andra åtgärder som vidtagits till följd av bristande överensstämmelse, ska bäras av foder- och livsmedelsföretagaren.

    Artikel 8

    Övergång till fri omsättning

    För att sändningarna ska kunna övergå till fri omsättning måste foder- och livsmedelsföretagaren eller dennes företrädare för tullmyndigheterna lägga fram dokumentation som visar att

    a)

    de offentliga kontroller som avses i artikel 5.1 har utförts, och

    b)

    resultaten av de fysiska kontrollerna, när sådana krävts, har varit tillfredsställande.

    Artikel 9

    Produkter som inte uppfyller kraven

    Inga produkter som vid kontroller enligt artikel 5 konstateras innehålla mer än 0,01 mg/kg pentaklorfenol, med hänsyn tagen till den utvidgade mätosäkerheten, får komma in i foder- och livsmedelskedjan. De produkter som inte uppfyller kraven ska bortskaffas på ett säkert sätt i enlighet med artikel 19 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 882/2004 av den 29 april 2004 om offentlig kontroll för att säkerställa kontrollen av efterlevnaden av foder- och livsmedelslagstiftningen samt bestämmelserna om djurhälsa och djurskydd (5).

    Artikel 10

    Rapportering

    Medlemsstaterna ska genom systemet för snabb varning för livsmedel och foder informera kommissionen om alla sändningar som påvisas innehålla mer än 0,01 mg/kg pentaklorfenol, med hänsyn tagen till den utvidgade mätosäkerheten.

    Medlemsstaterna ska var tredje månad lämna en rapport till kommissionen med samtliga analysresultat från de kontroller som avses i artikel 5.1. Dessa rapporter ska lämnas in under den månad som följer på varje kvartal.

    Artikel 11

    Upphävande

    Kommissionens beslut 2008/352/EG ska upphöra att gälla.

    Hänvisningar till det upphävda beslutet ska anses som hänvisningar till denna förordning.

    Artikel 12

    Övergångsbestämmelser

    Genom undantag från artikel 2.1 ska medlemsstaterna tillåta import av sändningar av produkter som avses i artikel 1 vilka lämnade ursprungslandet före den 1 april 2010 och åtföljs av en analysrapport enligt beslut 2008/352/EG.

    Artikel 13

    Ikraftträdande

    Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Den ska tillämpas från och med den dag den träder i kraft.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 25 mars 2010.

    På kommissionens vägnar

    José Manuel BARROSO

    Ordförande


    (1)  EGT L 31, 1.2.2002, s. 1.

    (2)  EUT L 117, 1.5.2008, s. 42.

    (3)  EGT L 187, 16.7.2002, s. 30.

    (4)  http://www.crl-pesticides.eu/library/docs/srm/QuechersForGuarGum.pdf

    (5)  EUT L 191, 28.5.2004, s. 1.


    BILAGA

    Image


    Top