Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007R1358

    Kommissionens förordning (EG) nr 1358/2007 av den 21 november 2007 om ändring av kommissionens förordning (EG) nr 1725/2003 om antagande av vissa redovisningsstandarder i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1606/2002 med avseende på International Financial Reporting Standard (IFRS) 8 (Text av betydelse för EES)

    EUT L 304, 22.11.2007, p. 9–20 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 01/12/2008; tyst upphävande genom 32008R1126

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2007/1358/oj

    22.11.2007   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 304/9


    KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 1358/2007

    av den 21 november 2007

    om ändring av kommissionens förordning (EG) nr 1725/2003 om antagande av vissa redovisningsstandarder i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1606/2002 med avseende på International Financial Reporting Standard (IFRS) 8

    (Text av betydelse för EES)

    EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1606/2002 av den 19 juli 2002 om tillämpningen av internationella redovisningsstandarder (1), särskilt artikel 3.1, och

    av följande skäl:

    (1)

    Genom kommissionens förordning (EG) nr 1725/2003 (2) antogs vissa internationella standarder och tolkningar på redovisningsområdet som förelåg per den 14 september 2002.

    (2)

    International Accounting Standards Board (IASB) offentliggjorde den 30 november 2006 International Financial Reporting Standard (IFRS) 8 Rörelsesegment, nedan kallad ”IFRS 8”. I IFRS 8 fastställs också kraven för att lämna information om ett företags rörelsesegment. IFRS 8 ersätter IAS 14, Segmentrapportering.

    (3)

    Överläggningarna med Technical Expert Group (TEG) inom European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) ger stöd för att IFRS 8 uppfyller de tekniska kriterier för antagande som anges i artikel 3.2 i förordning (EG) nr 1606/2002.

    (4)

    Förordning (EG) nr 1725/2003 bör därför ändras i enlighet med detta.

    (5)

    De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från föreskrivande kommittén för redovisningsfrågor.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    I bilagan till förordning (EG) nr 1725/2003 ska

    ”International Financial Reporting Standard (IFRS) 8 Rörelsesegment” införas enligt bilagan till den här förordningen.

    Artikel 2

    Varje företag ska börja tillämpa IFRS 8 enligt bilagan till denna förordning senast den dag som inleder dess räkenskapsår 2009.

    Artikel 3

    Denna förordning träder i kraft den tredje dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 21 november 2007.

    På kommissionens vägnar

    Charlie McCREEVY

    Ledamot av kommissionen


    (1)  EGT L 243, 11.9.2002, s. 1.

    (2)  EUT L 261, 13.10.2003, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 611/2007 (EUT L 141, 2.6.2007, s. 49).


    BILAGA

    INTERNATIONAL FINANCIAL REPORTING STANDARDS

    IFRS 8

    IFRS 8 — Rörelsesegment

    ”Mångfaldigande tillåtet inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Alla rättigheter förbehålles utanför EES, med undantag för rätten att mångfaldiga för enskilt bruk eller annars i överensstämmelse med god sed. Ytterligare information från IASB kan hämtas från webbplatsen www.iasb.org”

    INTERNATIONAL FINANCIAL REPORTING STANDARD 8

    Rörelsesegment

    SYFTE

    1.

    Ett företag ska lämna upplysningar som hjälper användarna av de finansiella rapporterna att bedöma karaktären och de finansiella effekterna av den affärsverksamhet som det bedriver och den ekonomiska miljö där det är verksamt.

    TILLÄMPNINGSOMRÅDE

    2.

    IFRS-standarden ska tillämpas på

    a)

    separata eller enskilda rapporter från ett företag

    i)

    vars skuldebrev eller egetkapitalinstrument är föremål för allmän handel (på inhemsk eller utländsk fondbörs eller på en OTC-marknad, inklusive lokala och regionala marknader) eller

    ii)

    som har ingivit, eller är i färd med att inge, sina finansiella rapporter till en värdepappersövervakande myndighet eller annan tillsynsmyndighet i syfte att emittera värdepapper, oavsett slag, på en offentlig marknad, och

    b)

    koncernredovisningar i koncerner med moderföretag

    i)

    vars skuldebrev eller egetkapitalinstrument är föremål för allmän handel (på inhemsk eller utländsk fondbörs eller på en OTC-marknad, inklusive lokala och regionala marknader), eller

    ii)

    som har ingivit, eller är i färd med att inge, sina finansiella rapporter till en värdepappersövervakande myndighet eller annan tillsynsmyndighet i syfte att emittera värdepapper, oavsett slag, på en offentlig marknad.

    3.

    Om ett företag som inte är skyldigt att följa denna IFRS-standard väljer att frivilligt lämna information om segment som inte överensstämmer med IFRS-standarden får inte företaget kalla informationen för segmentinformation.

    4.

    Om en finansiell rapport innehåller både koncernredovisning från ett moderföretag som omfattas av tillämpningsområdet för denna IFRS-standard och separat redovisning från moderföretaget behöver segmentinformation enbart lämnas i koncernredovisningen.

    RÖRELSESEGMENT

    5.

    Ett rörelsesegment utgör en del av ett företag

    a)

    som bedriver en affärsverksamhet från vilken den kan få intäkter och ådra sig kostnader (inklusive intäkter och kostnader i samband med transaktioner med andra delar av samma företag),

    b)

    vars rörelseresultat regelbundet granskas av företagets högste verkställande beslutsfattare som underlag för beslut om tilldelning av resurser till segmentet och bedömning av dess resultaträkning, och

    c)

    för vilken fristående finansiell information finns tillgänglig.

    Ett rörelsesegment kan bedriva affärsverksamhet som ännu inte gett några inkomster, till exempel kan en uppstartsverksamhet vara ett rörelsesegment innan den börjar ge intäkter.

    6.

    Alla delar av ett företag måste inte nödvändigtvis vara rörelsesegment eller delar av ett rörelsesegment. Ett huvudkontor för en koncern eller vissa funktionsbaserade avdelningar kan till exempel inte få några intäkter, eller så är deras intäkter av underordnad betydelse för dess verksamhet och skulle därmed inte utgöra något rörelsesegment. I denna IFRS-standard betraktas inte ett företags förmåner för före detta anställda som rörelsesegment.

    7.

    Med begreppet ”högste verkställande beslutsfattare” avses en funktion och inte nödvändigtvis en chef med en särskild befattning. Denna funktion är att fördela resurser och bedöma resultaträkningen för företagets rörelsesegment. Den högste verkställande beslutsfattaren vid ett företag är ofta dess högste verkställande chef eller driftschef, men det kan till exempel också vara en grupp verkställande direktörer eller andra.

    8.

    Vid många företag är de tre egenskaperna hos rörelsesegment som beskrivs i punkt 5 typiska för deras rörelsesegment. Ett företag kan dock utarbeta rapporter där dess affärsverksamhet beskrivs på flera olika sätt. Om den högste verkställande beslutsfattaren använder mer än en uppsättning segmentinformation kan andra faktorer användas för att fastställa vilken uppsättning som utgör ett företags rörelsesegment, däribland karaktären på affärsverksamheten i varje del, förekomsten av chefer som ansvarar för den samt information som läggs fram för styrelsen.

    9.

    Ett rörelsesegment har i regel en segmentschef som är direkt ansvarig inför och har regelbunden kontakt med den högste verkställande beslutsfattaren för att diskutera driften, finansiella resultat, prognoser och planer för segmentet. Begreppet ”segmentschef” gäller en funktion, inte nödvändigtvis en chef med en särskild befattning. Den högste verkställande beslutsfattaren kan också vara segmentschef för vissa rörelsesegment. En chef kan vara segmentschef för mer än ett rörelsesegment. Om egenskaperna i punkt 5 gäller för mer än en uppsättning delar i en organisation, men det bara finns en uppsättning som segmentscheferna ansvarar för, ska denna uppsättning utgöra rörelsesegmentet.

    10.

    Egenskaperna i punkt 5 kan tillämpas på två eller fler överlappande uppsättningar delar med ansvariga chefer. Denna struktur kallas ibland för matrisorganisation. I vissa företag är till exempel några chefer ansvariga för olika produkter och tjänstelinjer på global nivå, medan andra chefer ansvarar för specifika geografiska områden. Den högste verkställande beslutsfattaren granskar regelbundet rörelseresultaten från båda uppsättningarna och den finansiella informationen är också tillgänglig för båda. I en sådan situation ska företaget med hänsyn till standardens syfte avgöra vilken uppsättning som utgör rörelsesegmentet.

    SEGMENTRAPPORTERING

    11.

    Ett företag ska separat lämna information om varje rörelsesegment som

    a)

    har fastställts i enlighet med punkterna 5–10 eller som uppstått efter aggregering av två eller fler av dessa segment i enlighet med punkt 12, och

    b)

    överskrider det kvantitativa gränsvärdet i punkt 13.

    I punkterna 14–19 definieras andra förhållanden där separat information om ett rörelsesegment ska lämnas.

    Aggregeringskriterier

    12.

    Rörelsesegment uppvisar ofta likartade långsiktiga finansiella resultat om de har likartade ekonomiska egenskaper. Likartade långsiktiga bruttoresultat kan till exempel förväntas för två rörelsesegment som har liknande ekonomiska egenskaper. Två eller flera rörelsesegment kan aggregeras till ett enda rörelsesegment om aggregeringen är förenlig med denna IFRS-standards syfte, segmenten har likartade ekonomiska egenskaper och även liknar varandra med avseende på

    a)

    produkternas och tjänsternas karaktär,

    b)

    produktionsprocessens karaktär,

    c)

    de kundkategorier som använder produkten eller tjänsten,

    d)

    hur produkterna distribueras eller tjänsterna utförs, och

    e)

    i vilken utsträckning verksamheten, i tillämpliga fall, påverkas av olika regelverk, exempelvis banker, försäkringsföretag och offentliga verksamheter.

    Kvantitativa gränsvärden

    13.

    Ett företag ska lämna separat information om ett rörelsesegment uppnår något av följande kvantitativa gränsvärden:

    a)

    Dess redovisade intäkter från såväl försäljning till externa kunder som intern försäljning eller överföring till andra segment uppgår till tio procent eller mer av de sammanlagda interna och externa intäkterna för samtliga rörelsesegment.

    b)

    Dess redovisade vinst eller förlust uppgår till tio procent eller mer av det största beloppet i absoluta tal av i) den sammanlagda redovisade vinsten för samtliga rörelsesegment som inte redovisade någon förlust och ii) den sammanlagda redovisade förlusten för samtliga rörelsesegment som redovisade en förlust.

    c)

    Dess tillgångar uppgår till tio procent eller mer av samtliga rörelsesegments sammanlagda tillgångar.

    Rörelsesegment som inte uppnår något av de kvantitativa gränsvärdena kan anses vara segment för vilka information ska lämnas, och redovisas separat, om företagsledningen anser att informationen kan vara till nytta för finansieringsrapporternas användare.

    14.

    Ett företag får kombinera information om rörelsesegment som inte uppnår de kvantitativa gränsvärdena med information om andra rörelsesegment som inte heller uppnår de kvantitativa gränsvärdena för att ta fram ett segment för vilket information ska lämnas, om segmenten har liknande ekonomiska egenskaper och uppfyller en majoritet av de aggregeringskriterier som anges i punkt 12.

    15.

    Om de sammanlagda externa intäkterna som redovisas av rörelsesegmenten utgör mindre än 75 procent av företagets intäkter ska fler rörelsesegment definieras som segment för vilka information ska lämnas (även om de inte uppfyller kriterierna i punkt 13 tills minst 75 procent av företagets intäkter inkluderar segment för vilka information ska lämnas.

    16.

    Information om annan affärsverksamhet och om rörelsesegment för vilka information inte ska lämnas ska sammanföras i en separat kategori, ”övriga segment”, för vilken upplysningar ska lämnas. Kategorin ska vara åtskild från övriga avstämningsposter i de avstämningar som krävs enligt punkt 28. Intäktskällan i kategorin ”övriga segment” ska beskrivas.

    17.

    Om företagsledningen bedömer att ett rörelsesegment, som under den närmast föregående perioden fastställts som ett segment om vilket information ska lämnas, även fortsättningsvis är betydelsefullt ska information om detta segment redovisas separat även under innevarande period, trots att det inte längre uppfyller kriterierna för ett segment för vilket information ska lämnas enligt punkt 13.

    18.

    Om ett rörelsesegment i enlighet med de kvantitativa gränsvärdena fastställs som ett segment för vilket information ska lämnas under innevarande period ska de uppgifter som under en tidigare period lämnats i jämförande syfte räknas om för att visa att det segment som nyligen blivit ett segment för vilket information ska lämnas är separat, även om detta segment under föregående period inte uppfyllde kriterierna för informationslämning enligt punkt 13. Detta ska gälla såvida inte erforderlig information saknas och kostnaden för att ta fram den skulle bli orimlig.

    19.

    Det kan finnas en praktisk gräns för hur många segment ett företag kan redovisa separat – informationen kan bli alltför detaljerad med för många segment. Någon exakt gräns har visserligen inte fastställts, men företaget bör överväga om en sådan praktisk gräns har uppnåtts när antalet segment för vilka information ska lämnas i enlighet med 13–18 överstiger tio.

    UPPLYSNINGAR

    20.

    Ett företag ska lämna upplysningar som hjälper användarna av de finansiella rapporterna att bedöma karaktären och de finansiella effekterna av den affärsverksamhet som det bedriver och den ekonomiska miljö där det är verksamt.

    21.

    För att uppfylla syftet enligt punkt 20 ska företag lämna följande upplysningar för varje period en resultaträkning tas fram:

    a)

    Allmän information enligt beskrivningen i punkt 22.

    b)

    Information om redovisad resultaträkning, inklusive angivna inkomster och utgifter i resultaträkningen, segmentets tillgångar och skulder och beräkningsgrunderna enligt beskrivningen i punkterna 23–27.

    c)

    Avstämning mellan de sammanlagda segmentintäkterna, den redovisade resultaträkningen, tillgångarna och skulderna i segmentet samt andra väsentliga poster och motsvarande belopp för företaget enligt beskrivningen i punkt 28.

    Avstämning mellan balansräkningarna för segment för vilka information ska lämnas och företagets balansräkning måste göras för varje dag balansräkningar tas fram. Information om tidigare perioder ska omräknas enligt beskrivningen i punkterna 29 och 30.

    Allmän information

    22.

    Företag ska lämna följande allmänna information:

    a)

    Faktorer som används för att definiera segment för vilka information ska lämnas, inbegripet organisationens uppbyggnad (till exempel huruvida företagsledningen har valt att organisera företaget kring olika produkter och tjänster, geografiska områden, regelverk eller en kombination av faktorer, och huruvida rörelsesegmenten har aggregerats).

    b)

    Typer av produkter och tjänster från vilka varje segment för vilket information ska lämnas får sina intäkter.

    Information om resultaträkning, tillgångar och skulder

    23.

    Företag ska redovisa en värdering av resultaträkningen och samtliga tillgångar hos varje segment för vilket information ska lämnas. Företag ska redovisa en värdering av skulderna hos varje segment för vilket information ska lämnas, om sådana värderingar regelbundet överlämnas till högste verkställande beslutsfattare. Företag ska också lämna följande upplysningar om de segment för vilka information ska lämnas om upplysningarna ingår i den värdering av segmentets resultaträkning som brukar granskas av den högste verkställande beslutsfattaren eller som på annat sätt regelbundet lämnas till den högste verkställande beslutsfattaren – även om upplysningarna inte ingår i värderingen av segmentets resultaträkning:

    a)

    Intäkter från externa kunder.

    b)

    Intäkter från transaktioner med andra rörelsesegment i samma företag.

    c)

    Ränteintäkter.

    d)

    Räntekostnader.

    e)

    Avskrivningar.

    f)

    Upplysningar om väsentliga intäkts- och kostnadsposter i enlighet med punkt 86 i IAS 1 Utformning av finansiella rapporter.

    g)

    Upplysningar om resultaträkningen från företagets intresseföretag och joint venture som redovisas enligt kapitalandelsmetoden.

    h)

    Skatteintäkter och skattekostnader.

    i)

    Icke kassaflödespåverkande poster utöver avskrivningar.

    Företag ska redovisa ränteintäkter åtskilda från räntekostnaderna för varje segment för vilket information ska lämnas såvida inte en majoritet av segmentets intäkter härrör från räntor och den högste verkställande beslutsfattaren i huvudsak använder nettoränteintäkter för att bedöma segmentets resultaträkning och fatta beslut om vilka resurser som ska fördelas till det. Under dessa förhållanden får ett företag redovisa segmentets nettoränteintäkter i förhållande till ränteutgifterna och upplysa om att det har gjort det.

    24.

    Företag ska lämna följande upplysningar om de segment för vilka information ska lämnas, om upplysningarna ingår i den värdering av segmentets tillgångar som brukar granskas av den högste verkställande beslutsfattaren eller som på annat sätt regelbundet lämnas till den högste verkställande beslutsfattaren – även om upplysningarna inte ingår i värderingen av segmentets tillgångar:

    a)

    Investeringar i intresseföretag och joint venture som redovisas enligt kapitalandelsmetoden.

    b)

    Belopp på tillägg till anläggningstillgångar (1) som inte är finansiella instrument, uppskjutna skatteskulder, tillgångar i samband med förmåner efter avslutad anställning (se IAS 19 Ersättningar till anställda punkterna 54–58) eller rättigheter enligt försäkringsavtal.

    VÄRDERING

    25.

    Varje rapporterad segmentpost motsvarar den värdering som rapporteras till den högste verkställande beslutsfattaren och utgör underlag för beslut om fördelning av resurser till segmentet och bedömning av dess resultat. Justeringar och elimineringar som görs vid utarbetandet av ett företags finansiella rapporter, liksom fördelningar av intäkter, kostnader och resultat, ska endast ingå i segmentets redovisade resultaträkning om de också ingår i den värdering av segmentets resultaträkning som den högste verkställande beslutsfattaren använder. På samma sätt ska endast de tillgångar och skulder som ingår i värderingen av segments tillgångar och skulder och som används av den högste verkställande beslutsfattaren rapporteras för detta segment. Om belopp fördelas till resultaträkningen, tillgångarna eller skulderna för ett segment ska dessa belopp fördelas på ett rimligt sätt.

    26.

    Om den högste verkställande beslutsfattaren endast använder en värdering av rörelsesegmentets resultaträkning, tillgångar och skulder för att bedöma resultaträkningen och besluta om fördelning av resurser, så ska denna värdering av segmentets resultaträkning, tillgångar och skulder rapporteras. Om den högste verkställande beslutsfattaren använder mer än en värdering av ett rörelsesegments resultaträkning, tillgångar och skulder så ska de värderingar som rapporteras motsvara dem som företagsledningen anser har fastställts i enlighet med de värderingsprinciper som är mest förenliga med dem som används vid värderingen av motsvarande belopp i företagets finansiella rapportering.

    27.

    Företag ska förklara hur värderingen gjorts för varje segments resultaträkning, tillgångar och skulder som ska rapporteras. Företaget ska minst upplysa om följande:

    a)

    Principerna för rapporteringen av transaktioner mellan segment för vilka information ska lämnas.

    b)

    Arten av skillnader mellan värderingarna av resultaträkningen för segment för vilka information ska lämnas och företagets resultaträkning före skattekostnader, skatteintäkter och avveckling av verksamheter (om detta inte framgår av de avstämningar som beskrivs i punkt 28). Dessa skillnader kan bestå av olika redovisningsprinciper och principer för fördelning av centralt uppkomna kostnader som måste förklaras för att den rapporterade segmentinformationen ska kunna tolkas.

    c)

    Arten av skillnader mellan värderingarna av tillgångarna hos segment för vilka information ska lämnas och företagets tillgångar (om detta inte framgår av de avstämningar som beskrivs i punkt 28). Dessa skillnader kan bestå av olika redovisningsprinciper och principer för fördelning av centralt uppkomna kostnader som måste förklaras för att den redovisade segmentinformationen ska kunna tolkas.

    d)

    Arten av skillnader mellan värderingarna av skulderna hos segment för vilka information ska lämnas och företagets skulder (om detta inte framgår av de avstämningar som beskrivs i punkt 28). Dessa skillnader kan bestå av olika redovisningsprinciper och principer för fördelning av gemensamt uppkomna skulder som måste förklaras för att den redovisade segmentinformationen ska kunna tolkas.

    e)

    Arten av förändringar, jämfört med föregående perioder, i de värderingsmetoder som används för att fastställa det redovisade segmentets resultaträkning samt de eventuella konsekvenserna av dessa förändringar för värderingen av segmentets resultaträkning.

    f)

    Arten och konsekvensen av asymmetriska fördelningar till segment för vilka information ska lämnas. Ett företag kan till exempel fördela avskrivningar till ett segment utan att fördela de aktuella avskrivna tillgångarna till samma segment.

    Avstämningar

    28.

    Företag ska göra följande avstämningar:

    a)

    Mellan de sammanlagda intäkterna för det segment för vilket information ska lämnas och företagets intäkter.

    b)

    Mellan den sammanlagda värderingen av resultaträkningen för det segment för vilket information ska lämnas och företagets resultaträkning före skattekostnader (skatteintäkter) och avveckling av verksamheter. Om ett företag däremot fördelar poster såsom skattekostnader (skatteintäkter) till segment för vilket information ska lämnas kan företaget göra en avstämning mellan den sammanlagda värderingen av resultatberäkningen och företagets resultaträkning efter dessa poster.

    c)

    Mellan de sammanlagda tillgångarna för det segment för vilket information ska lämnas och företagets tillgångar.

    d)

    Mellan de sammanlagda skulderna för det segment för vilket information ska lämnas och företagets skulder, om segmentets skulder redovisas i enlighet med punkt 23.

    e)

    Mellan summan av övriga väsentliga poster för det segment för vilket information ska lämnas och motsvarande belopp för företaget.

    Alla väsentliga avstämda poster ska identifieras separat och beskrivas. Så ska till exempel summan av varje väsentlig justering som gjorts på grund av olika redovisningsprinciper och som behövts för avstämningen mellan segmentets och företagets resultaträkning identifieras separat och beskrivas.

    Omräkning av tidigare redovisad information

    29.

    Om ett företag ändrar strukturen på sin interna organisation så att sammansättningen ändras på de segment för vilka information ska lämnas, ska relevant information från tidigare perioder, inklusive delårsperioder, räknas om, såvida inte erforderlig information saknas och kostnaden för att ta fram den skulle bli orimlig. Beslut om huruvida informationen saknas och huruvida kostnaden för att ta fram den blir orimlig ska fattas för varje enskild post om vilken upplysningar ska lämnas. Om sammansättningen av ett segment för vilket information ska lämnas har ändrats ska ett företag upplysa om huruvida det har räknat om motsvarande poster i segmentinformationen från tidigare perioder.

    30.

    Om ett företag ändrar strukturen på sin interna organisation så att sammansättningen ändras på de segment för vilka information ska lämnas, och om segmentinformationen från tidigare perioder, inklusive delårsperioder, inte omräknas för att avspegla denna förändring, ska företaget under det år förändringen görs lämna segmentinformation för innevarande period, som gäller både den gamla och nya segmentindelningen – såvida inte erforderlig information saknas och kostnaden för att ta fram den skulle bli orimlig.

    UPPLYSNINGAR PER FÖRETAG

    31.

    Punkterna 32–34 ska gälla för alla företag som omfattas av denna IFRS-standard, inklusive de företag som endast har ett segment för vilket information ska lämnas. Vissa företag organiserar inte sin affärsverksamhet efter olika produkter och tjänster eller olika geografiska verksamhetsområden. Ett sådant företags segment för vilka information ska lämnas kan redovisa intäkter från en lång rad olika produkter och tjänster, eller så kan fler än ett av segmenten för vilka information ska lämnas leverera i stort sett samma produkter och tjänster. På samma sätt kan ett företags segment för vilka information ska lämnas ha tillgångar i olika geografiska områden och redovisa intäkter från kunder i olika geografiska områden, eller så kan fler än ett av dess segment för vilket information ska lämnas vara verksamt i samma geografiska område. Den information som krävs enligt punkterna 32–34 ska endast lämnas om den inte redan lämnas för ett segment för vilket information ska lämnas enligt denna IFRS-standard.

    Information om produkter och tjänster

    32.

    Företag ska redovisa sina intäkter från externa kunder för varje produkt och tjänst, eller varje grupp av likartade produkter och tjänster, såvida inte erforderlig information saknas och kostnaden för att ta fram den skulle bli orimlig; i sådana fall ska detta faktum rapporteras. De intäkter som redovisas ska bygga på den finansiella information som används för att ta fram företagets finansiella rapporter.

    Information om geografiska områden

    33.

    Företag ska redovisa följande geografiska information, såvida inte erforderlig information saknas och kostnaden för att ta fram den skulle bli orimlig:

    a)

    Intäkter från externa kunder i) i det land där företaget har sitt säte och ii) i samtliga övriga länder från vilka företaget får intäkter. Om intäkterna från externa kunder i ett enskilt annat land är väsentliga ska dessa redovisas separat. Företag ska upplysa om på vilken grund intäkter från externa kunder är hänförliga till enskilda länder.

    b)

    Anläggningstillgångar (2) som inte är finansiella instrument, uppskjutna skattefordringar, uppskjutna skatteskulder, tillgångar i samband med förmåner efter avslutad anställning och rättigheter enligt försäkringsavtal i) i det land där företaget har sitt säte och ii) i samtliga andra länder där företaget har tillgångar. Om tillgångarna i ett enskilt annat land är väsentliga ska de redovisas separat.

    De belopp som redovisas ska baseras på den finansiella information som används för att ta fram företagets finansiella rapporter, såvida inte erforderlig information saknas och kostnaden för att ta fram den skulle bli orimlig; i sådana fall ska detta faktum rapporteras. Utöver den information som krävs enligt denna punkt kan företagen uppge delsummor för den geografiska indelningen av grupper av länder.

    Information om större kunder

    34.

    Företag ska lämna information om i vilken mån de har större kunder. Om intäkterna från transaktionerna med en kund utgör tio procent eller mer av företagets intäkter ska företaget upplysa om detta och även upplysa om de sammanlagda intäkterna från varje sådan kund och om vilket eller vilka segment som redovisar dessa intäkter. Företagen behöver inte upplysa om de större kundernas identitet eller hur stora intäkter varje segment redovisar från denna kund. Vid tillämpningen av denna IFRS-standard ska en grupp företag som enligt det rapporterande företagets kännedom styrs gemensamt betraktas som en enda kund, och stater (nationell nivå, stat, provins, territorium, lokalt eller i annat land) och företag som enligt det rapporterande företagets kännedom styrs av denna stat ska betraktas som en enda kund.

    ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER OCH IKRAFTTRÄDANDE

    35.

    Företag ska tillämpa denna IFRS-standard i årsredovisningar som omfattar perioder som börjar den 1 januari 2009 eller senare. Tidigare tillämpning är tillåten. Om ett företag tillämpar standarden för sina årsredovisningar före den 1 januari ska det upplysa om detta.

    36.

    Segmentinformation för tidigare år som det första tillämpningsåret lämnas i jämförande syfte ska räknas om för att följa kraven i denna standard, såvida inte erforderlig information saknas och kostnaden för att ta fram den skulle bli orimlig.

    UPPHÄVANDE AV IAS 14

    37.

    Denna standard ersätter IAS 14 Segmentrapportering.


    (1)  När tillgångar redovisas i likviditetsordning är anläggningstillgångar sådana tillgångar som innefattar belopp som förväntas bli återvunna mer än tolv månader efter balansdagen.

    (2)  När tillgångar redovisas i likviditetsordning är anläggningstillgångar sådana tillgångar som innefattar belopp som förväntas bli återvunna mer än tolv månader efter balansdagen.

    Bilaga A

    Definition

    IFRS 8 och dess bilagor utgör en helhet.

    Rörelsesegment

    Ett rörelsesegment är en del av ett företag

    a)

    som bedriver affärsverksamhet från vilken den kan få intäkter och ådra sig kostnader (inklusive intäkter och kostnader i samband med transaktioner med andra delar av samma företag),

    b)

    vars rörelseresultat regelbundet granskas av företagets högste verkställande beslutsfattare som underlag för beslut om fördelning av resurser till segmentet och bedömning av dess resultaträkningen,

    c)

    om vilket det finns fristående finansiell information.

    Bilaga B

    Ändringar av andra IFRS-standarder

    Ändringarna i denna bilaga ska tillämpas på finansiella rapporter för perioder som börjar den 1 januari 2009 eller senare. Om ett företag tillämpar standarden för en tidigare period ska ändringarna följas. Den nya texten är understruken. Struken text är markerad.

    B1

    Hänvisningarna till IAS 14 Segmentrapportering ska ändras till IFRS 8 Rörelsesegment i följande punkter:

    Punkt 20 i IAS 27 Koncernredovisning och redovisning av innehav i dotterföretag.

    Punkt 130 d i i IAS 36 Nedskrivningar.

    B2

    I IFRS 5 Anläggningstillgångar till försäljning och avveckling av verksamheter ska punkt 41 ändras enligt följande:

    ”41.

    Ett företag ska lämna följande upplysningar i noterna för den period under vilken en anläggningstillgång (eller en avyttringsgrupp) har antingen klassificerats som att den innehas för försäljning eller sålts:

    d)

    i tillämpliga fall det segment för vilket information ska lämnas där anläggningstillgången (eller avyttringsgruppen) redovisas i enlighet med IAS 14 Segmentrapportering IFRS 8 Rörelsesegment.”

    B3

    I IFRS 6 Prospektering efter samt utvärdering av mineraltillgångar ska punkt 21 ändras enligt följande:

    21.

    Ett företag ska fastställa en redovisningsprincip för fördelning av prospekterings- och utvärderingstillgångar på kassagenererande enheter eller grupper av kassagenererande enheter i syfte att bedöma sådana tillgångars nedskrivningsbehov. Varje kassagenererande enhet eller grupp av enheter på vilken en prospekterings- och utvärderingstillgång fördelas ska inte vara större än ett segment, baserat på antingen företagets primära eller dess sekundära indelningsgrund ett rörelsesegment som fastställts i enlighet med IAS 14 Segmentrapportering IFRS 8 Rörelsesegment .”

    B4

    I IAS 2 Varulager, ska punkterna 26 och 29 ändras enligt följande:

    ”26.

    Exempelvis kan varor som används i en rörelsegren ett rörelsesegment vara till nytta för företaget på ett annat sätt än samma slags varor som används i en annan rörelsegren ett annat rörelsesegment. Emellertid är en skillnad i varornas geografiska läge (eller i respektive läges skatteregler) i sig inte tillräcklig för att motivera användandet av olika metoder.”

    ”29.

    Värdet på varor i lager skrivs vanligen ned till nettoförsäljningsvärdet per vara. I vissa fall kan det emellertid vara lämpligt att slå samman likartade eller sammanhängande varor. Detta kan vara fallet när varorna hör till samma produktlinje och används för samma ändamål eller har samma slutanvändning, om de tillverkas och säljs i samma geografiska område och om det inte är praktiskt genomförbart att värdera en varutyp åtskild från en annan inom samma produktlinje. Det är inte korrekt att göra en nedskrivning av varor i lager med utgångspunkt från hur de har klassificerats, exempelvis färdiga varor, eller alla varor i en viss bransch eller i ett visst geografiskt område rörelsesegment. Tjänsteföretag särredovisar vanligen kostnader avseende varje uppdrag för vilket ett separat försäljningspris debiteras. Därför behandlas varje sådant uppdrag som en separat produkt.”

    B5

    I IAS 7 Kassaflödesanalys, ska punkt 50 ändras enligt följande:

    ”50.

    Ytterligare information kan vara relevant för användare för att förstå ett företags finansiella ställning och likviditet. Företag uppmuntras att lämna sådan ytterligare information, tillsammans med en kommentar från företagsledningen. Informationen kan innefatta:

    d)

    Uppdelning på rörelsegrenar och geografiska områden segment för vilka information ska lämnas av de belopp som redovisas under löpande verksamhet respektive investerings- och finansieringsverksamhet (se IAS 14, Segmentrapportering IFRS 8 Rörelsesegment ).”

    B6

    I IAS 19 Ersättningar till anställda, ska det exempel som ges till punkt 115 ändras enligt följande:

    ”Exempel som illustrerar punkt 115

    Ett företag avvecklar en rörelsegren ett rörelsesegment och de anställda inom denna kommer inte att intjäna några fler ersättningar ...”

    B7

    I IAS 33 Resultat per aktie ska punkt 2 ersättas med följande:

    2.

    Standarden ska tillämpas på

    a)

    separata eller enskilda finansiella rapporter från ett företag

    i)

    vars stamaktier eller potentiella stamaktier är föremål för allmän handel (på en inhemsk eller utländsk fondbörs eller på en OTC-marknad, inklusive lokala och regionala marknader) eller

    ii)

    som har ingivit, eller är i färd med att inge, sina finansiella rapporter till en värdepappersövervakande myndighet eller annan tillsynsmyndighet i syfte att emittera stamaktier på en offentlig marknad, och

    b)

    koncernredovisningar i koncerner med moderföretag

    i)

    vars stamaktier eller potentiella stamaktier är föremål för allmän handel (på en inhemsk eller utländsk fondbörs eller på en OTC-marknad, inklusive lokala och regionala marknader) eller

    ii)

    som har ingivit, eller är i färd med att inge, sina finansiella rapporter till en värdepappersövervakande myndighet eller annan tillsynsmyndighet i syfte att emittera stamaktier på en offentlig marknad.

    B8

    I IAS 34 Delårsrapportering ska punkt 16 ändras enligt följande:

    16.

    Ett företag ska i noterna till delårsrapporten som minimum lämna följande information, om den är väsentlig och inte redovisas på annan plats i delårsrapporten. Informationen ska vanligtvis redovisas från räkenskapsårets början till balansdagen. Företaget ska dock upplysa om händelser och transaktioner som är betydelsefulla för förståelsen av utvecklingen under den aktuella delårsperioden:

    g)

    följande segmentinformation Nettoomsättning och rörelseresultat per rörelsegren eller geografiskt område, beroende på vilket som är företagets främsta redovisningsprincip för segmentrapportering (segmentinformation krävs i ett företags delårsrapport endast om IAS 14, Segmentrapportering, IFRS 8 Rörelsesegment kräver att företaget lämnar upplysning segmentinformation om segment i årsredovisningen):

    i)

    intäkter från externa kunder om de ingår i värderingen av segmentets resultaträkning som granskas av den högste verkställande beslutsfattaren eller på annat sätt regelbundet lämnas till den högste verkställande beslutsfattaren,

    ii)

    intäkter från andra segment, om de ingår i värderingen av segmentets resultaträkning som granskas av den högste verkställande beslutsfattaren eller på annat sätt regelbundet lämnas till den högste verkställande beslutsfattaren,

    iii)

    värdering av segmentets resultaträkning,

    iv)

    sammanlagda tillgångar som berörs av väsentliga förändringar i förhållande till de belopp som lämnats i den senaste årsredovisningen,

    v)

    beskrivning av skillnaderna i förhållande till den senaste årsredovisningen vad gäller segmentsindelning eller värderingen av segmentets resultaträkning,

    vi)

    avstämning mellan värderingen av resultaträkningen för det segment för vilket information ska lämnas och företagets resultaträkning före skattekostnader (skatteintäkter) och avveckling av verksamheter. Om ett företag däremot fördelar poster såsom skattekostnader (skatteintäkter) till ett segment för vilket information ska lämnas kan företaget göra en avstämning mellan värderingen av segmentets sammanlagda rörelseresultat och resultaträkningen efter dessa poster. Väsentliga avstämningsposter ska definieras separat och beskrivas i denna avstämning,

    …”

    B9

    IAS 36 Nedskrivningar ska ändras enligt följande beskrivning.

    Punkt 80 ändras enligt följande:

    ”80.

    Vid prövning av nedskrivningsbehov, ska goodwill som förvärvats i ett rörelseförvärv, från och med förvärvstidpunkten, fördelas på var och en av förvärvarens kassagenererande enheter, eller grupper av kassagenererande enheter, som väntas bli gynnade av synergierna i förvärvet, oavsett huruvida andra tillgångar eller skulder i det förvärvade företaget tilldelas till dessa enheter eller grupper av enheter eller ej. Varje enhet eller grupp av enheter på vilken eller vilka goodwill fördelas ska:

    b)

    inte vara större än ett rörelsesegment baserat på antingen företagets primära eller sekundära indelningsgrund som fastställts i enlighet med IAS 14, Segmentrapportering IFRS 8 Rörelsesegment .”

    Punkt 129 ska ändras enligt följande:

    ”129.

    Ett företag som redovisar information om segment i enlighet med IAS 14, Segmentrapportering IFRS 8 Rörelsesegment , ska upplysa om följande för varje segment för vilket informationen ska lämnas, baserat på företagets primära indelningsgrund :”

    I punkt 130 ska stycke c) ii) och d) ii) ändras enligt följande:

    ”130.

    c) ii)

    om företaget redovisar information om segment i enlighet med IAS 14 IFRS 8, uppgift om det segment till vilket tillgången hör baserat på företagets primära indelningsgrund.

    ”130.

    d) ii)

    beloppet för den nedskrivning som redovisats eller återförts per tillgångsslag och, om företaget lämnar information om segment i enlighet med IAS 14 IFRS 8, per segment för vilka information ska lämnas baserat på företagets primära indelningsgrund,


    Top