Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007R0700

Rådets förordning (EG) nr 700/2007 av den 11 juni 2007 om saluföring av kött av nötkreatur som är tolv månader eller yngre

EUT L 161, 22.6.2007, p. 1–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/06/2008; upphävd genom 32008R0361

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2007/700/oj

22.6.2007   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 161/1


RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 700/2007

av den 11 juni 2007

om saluföring av kött av nötkreatur som är tolv månader eller yngre

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 37.2,

med beaktande av kommissionens förslag,

med beaktande av Europaparlamentets yttrande, och

av följande skäl:

(1)

I artikel 2 andra stycket, jämförd med artikel 2 första stycket b, i rådets förordning (EG) nr 1254/1999 av den 17 maj 1999 om den gemensamma organisationen av marknaden för nötkött (1) anges att rådet skall anta allmänna regler beträffande åtgärder som främjar en bättre organisation av produktionen, bearbetningen och saluföringen av nötkött.

(2)

Systemen för produktion av nötkreatur som är tolv månader eller yngre och slaktdjurens egenskaper skiljer sig ofta åt från medlemsstat till medlemsstat. På de främsta konsumentmarknaderna i gemenskapen saluförs i allmänhet kött från dessa olika produktionssystem med samma varubeteckning.

(3)

Erfarenheten visar att detta kan påverka handeln negativt och skapa illojal konkurrens. Därmed påverkas också upprättandet av den inre marknaden och dess funktion.

(4)

Det finns därför en risk för oklarhet och för att konsumenterna vilseleds.

(5)

För att förbättra den inre marknadens funktion bör saluföringen av kött av nötkreatur som är tolv månader eller yngre organiseras på ett så öppet sätt som möjligt. Det blir därigenom också möjligt att organisera produktionen på ett bättre sätt. De varubeteckningar som skall användas på respektive språk i var och en av medlemsstaterna för saluföringen av kött av nötkreatur som är tolv månader eller yngre bör därför specificeras. Kvaliteten på konsumentupplysningarna kommer också härigenom att förbättras.

(6)

I vissa fall omfattas kött av nötkreatur som är tolv månader eller yngre av skydd enligt rådets förordning (EG) nr 510/2006 av den 20 mars 2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel (2). I dessa fall säljs köttet under en skyddad beteckning eller ursprungsbeteckning och kan därför lätt identifieras av aktörer och konsumenter. Den här förordningen bör därför inte påverka dessa skyddade beteckningar och ursprungsbeteckningar.

(7)

Ett antal studier har visat att köttets organoleptiska egenskaper, t.ex. dess mörhetsgrad, smak och färg, beror på hur gamla djuren är vid slakt och på vilken typ av foder de fått.

(8)

Enligt ett offentligt samråd som kommissionen organiserade 2005 uppgav en majoritet av konsumenterna att slaktåldern och typen av foder är viktiga kriterier för bedömningen av köttets kvalitet. Däremot förefaller slaktvikten vara av mindre betydelse.

(9)

Produktionssystemen och den fodertyp som används för djur som är tolv månader eller yngre är kopplade till djurens slaktålder. Slaktåldern kan lättare kontrolleras än fodertypen. Följaktligen bör tillräcklig tydlighet kunna uppnås genom att olika varubeteckningar används beroende på djurens slaktålder.

(10)

Enligt samma samråd anser de flesta konsumenter att djur som är åtta månader eller yngre bör tillhöra en egen kategori. Denna slaktålder används också som kriterium för beviljande av slaktbidrag enligt artikel 130 i rådets förordning (EG) nr 1782/2003 av den 29 september 2003 om upprättande av gemensamma bestämmelser för system för direktstöd inom den gemensamma jordbrukspolitiken och om upprättande av vissa stödsystem för jordbrukare (3). Det förefaller därför lämpligt att utgå från denna slaktålder för att dela in kategorin med djur som är tolv månader eller yngre i två undergrupper.

(11)

Samrådet visade också att konsumenternas förväntningar på en viss varubeteckning kan skilja sig åt från medlemsstat till medlemsstat. Vid valet av varubeteckningar bör det därför i görligaste mån tas hänsyn till medlemsstaternas seder och bruk så att konsumenterna kan välja varor som motsvarar deras förväntningar.

(12)

Det bör också föreskrivas att kött av nötkreatur som är tolv månader eller yngre bör märkas med en bokstavsbeteckning som anger vilken underkategori köttet tillhör.

(13)

Aktörer som önskar komplettera de varubeteckningar som föreskrivs i denna förordning med frivilliga uppgifter bör kunna göra detta i enlighet med förfarandet i artiklarna 16 och 17 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1760/2000 av den 17 juli 2000 om upprättande av ett system för identifiering och registrering av nötkreatur samt märkning av nötkött och nötköttsprodukter (4).

(14)

För att se till att uppgifterna i märkningen används på det sätt som avses i denna förordning bör man registrera de uppgifter som behövs för att det i varje etapp av produktionen och saluföringen skall vara möjligt att kontrollera att uppgifterna i märkningen stämmer. I detta syfte bör det vara möjligt att använda det registreringssystem som avses i artikel 1 i kommissionens förordning (EG) nr 1825/2000 av den 25 augusti 2000 om fastställande av tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1760/2000 när det gäller märkning av nötkött och nötköttsprodukter (5), med förbehåll för nödvändig anpassning.

(15)

Medlemsstaterna bör utse de myndigheter som är behöriga att genomföra kontroller som rör villkoren i denna förordning, och det bör föreskrivas att kommissionen skall se till att dessa villkor är uppfyllda, vid behov genom kontroller på plats.

(16)

Av enhetlighetsskäl bör det fastställas bestämmelser för att se till att kött som importeras från tredjeländer uppfyller villkoren i denna förordning. Det bör därför föreskrivas att ett tredjepartsorgan som utför kontroller skall kunna ge garantier för att det har nödvändig expertkunskap och är opartiskt och objektivt.

(17)

Medlemsstaterna bör fastställa bestämmelser om sanktioner för överträdelser av bestämmelserna i denna förordning och se till att de genomförs. Sanktionerna bör vara effektiva, proportionella och avskräckande.

(18)

De åtgärder som är nödvändiga för tillämpningen av denna förordning bör antas i enlighet med rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999 om de förfaranden som skall tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter (6).

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Syfte och tillämpningsområde

1.   I denna förordning fastställs villkor för saluföring i gemenskapen av kött av nötkreatur som är tolv månader eller yngre och särskilt de varubeteckningar som skall användas.

Förordningen skall tillämpas på kött av nötkreatur som är tolv månader eller yngre och som slaktas efter den 1 juli 2008, oavsett om det produceras i gemenskapen eller importeras från ett tredjeland.

2.   Denna förordning skall tillämpas utan att det påverkar tillämpningen av rådets förordning (EG) nr 1183/2006 av den 24 juli 2006 om fastställande av en gemenskapsskala för klassificering av slaktkroppar av vuxna nötkreatur (7).

3.   Denna förordning skall inte tillämpas på kött av nötkreatur som omfattas av en skyddad ursprungsbeteckning eller geografisk beteckning som registrerats i enlighet med förordning (EG) nr 510/2006 före den 29 juni 2007.

Artikel 2

Definition

I denna förordning avses med kött slaktkroppar, kött, även urbenat, och slakteriprodukter, även styckade, som är avsedda som livsmedel och härrör från nötkreatur som är tolv månader eller yngre, i färskt, fryst eller djupfryst tillstånd, även emballerat eller förpackat.

Artikel 3

Klassificering av nötkreatur i slakthuset

Vid slakten skall aktörerna under översyn av den behöriga myndigheten enligt artikel 8.1 klassificera varje nötkreatur som är tolv månader eller yngre i någon av de kategorier som anges i bilaga I.

Artikel 4

Varubeteckningar

1.   Varubeteckningen är det namn under vilket ett livsmedel säljs enligt artikel 5.1 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/13/EG av den 20 mars 2000 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om märkning och presentation av livsmedel samt om reklam för livsmedel (8).

Kött av nötkreatur som är tolv månader eller yngre får endast saluföras i medlemsstaterna under den eller de för varje medlemsstat fastställda varubeteckningar som anges i bilaga II.

De varubeteckningar som avses i första stycket får kompletteras med en uppgift om namnet eller beteckningen på den styckningsdel eller slaktbiprodukt det är fråga om.

2.   De varubeteckningar som anges i bilaga IIA och eventuella nya beteckningar som härrör från dessa varubeteckningar får endast användas om alla krav i denna förordning är uppfyllda.

Orden veau, teleci, Kalb, μοσχάρι, ternera, kalv, veal, vitello, vitella, kalf, vitela och teletina får inte användas i en varubeteckning eller i en märkning som avser kött från djur som är äldre än tolv månader.

Artikel 5

Obligatoriska uppgifter i märkningen

1.   Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 3.1 i direktiv 2000/13/EG och artiklarna 13, 14 och 15 i förordning (EG) nr 1760/2000 skall aktörerna i varje etapp av produktionen och saluföringen märka kött av nötkreatur som är tolv månader eller yngre med följande uppgifter:

a)

Uppgift om djurens slaktålder, vilken skall anges antingen med formeln ”slaktålder: högst 8 månader”, när det gäller djur som är åtta månader eller yngre, eller ”slaktålder: från 8 till 12 månader”, när det gäller djur som är äldre än åtta månader men inte äldre än tolv månader.

b)

Varubeteckning enligt artikel 4 i denna förordning.

Med avvikelse från punkt a) får aktörerna emellertid vid varje etapp av produktionen och saluföringen, utom försäljningen, till slutkonsumenten ersätta slaktåldern med bokstavsbeteckningen för kategori enligt bilaga I till denna förordning.

2.   När det gäller kött av nötkreatur som är tolv månader eller yngre som saluförs oförpackat i detaljhandeln till slutkonsumenterna skall medlemsstaterna fastställa bestämmelser för hur de uppgifter som avses i punkt 1 skall anges.

Artikel 6

Frivilliga uppgifter i märkningen

Aktörerna får komplettera de obligatoriska uppgifter som avses i artikel 5 med frivilliga uppgifter som godkänts i enlighet med förfarandet i artiklarna 16 och 17 i förordning (EG) nr 1760/2000.

Artikel 7

Registrering

För varje etapp av produktionen och saluföringen av kött av nötkreatur som är tolv månader eller yngre skall aktörerna, för att garantera att de märkningsuppgifter som avses i artiklarna 5 och 6 är korrekta, registrera särskilt följande uppgifter:

a)

Djurens identifieringsnummer och födelsedata, endast på slakterinivå.

b)

Ett referensnummer som gör att identifieringen av de djur som köttet kommer från kan kopplas till varubeteckning, slaktålder och den bokstavsbeteckning för kategori som anges i märkningen.

c)

Uppgift om när djuren och köttet anländer till anläggningen och lämnar den, så att relationen mellan dessa båda tidpunkter kan fastställas.

Artikel 8

Officiella kontroller

1.   Medlemsstaterna skall före den 1 juli 2008 utse den eller de behöriga myndigheter som skall ansvara för officiella kontroller för att kontrollera tillämpningen av denna förordning och underrätta kommissionen om detta.

2.   Officiella kontroller skall utföras av den eller de behöriga myndigheterna i enlighet med de allmänna principer som fastställs i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 882/2004 av den 29 april 2004 om offentlig kontroll för att säkerställa kontrollen av efterlevnaden av foder- och livsmedelslagstiftningen samt bestämmelserna om djurhälsa och djurskydd (9).

3.   Kommissionen skall tillsammans med de behöriga myndigheterna se till att medlemsstaterna iakttar bestämmelserna i denna förordning.

Kommissionens experter skall utföra kontroller på plats för att se till att denna förordning tillämpas, om så krävs tillsammans med medlemsstaternas behöriga myndigheter och i förekommande fall med experter i medlemsstaterna.

Den medlemsstat på vars territorium en kontroll utförs skall bistå kommissionen med all den hjälp som behövs för att den skall kunna utföra sina uppgifter.

Artikel 9

Kött som importeras från tredjeländer

1.   Kött av nötkreatur som är tolv månader eller yngre som importeras från tredjeländer skall saluföras i gemenskapen i enlighet med denna förordning.

2.   Aktörer från ett tredjeland som önskar saluföra kött av det slag som avses i punkt 1 på gemenskapsmarknaden skall låta en behörig myndighet i det aktuella tredjelandet eller, om det inte är möjligt, ett oberoende tredjepartsorgan, granska deras verksamhet. Det oberoende organet skall lämna fullständiga garantier för uppfyllande av villkoren för Europastandard EN 45011 eller Internationella standardiseringsorganisationens (ISO) och Internationella elektrotekniska kommissionens (IEC) guide 65 [ISO/IEC 65] (Allmänna krav för organ som handhar produktcertifieringsprogram).

Den behöriga myndigheten eller, i tillämpliga fall, det oberoende tredjepartsorganet, skall säkerställa att villkoren i denna förordning är uppfyllda.

Artikel 10

Sanktioner

Medlemsstaterna skall fastställa bestämmelser om sanktioner för överträdelser av bestämmelserna i denna förordning och skall vidta alla nödvändiga åtgärder för att se till att de genomförs. Sanktionerna skall vara effektiva, proportionella och avskräckande. Medlemsstaterna skall underrätta kommissionen om dessa bestämmelser senast den 1 juli 2009 och utan dröjsmål meddela eventuella senare ändringar som berör dessa.

Artikel 11

Tillämpningsåtgärder

1.   De åtgärder som är nödvändiga för att tillämpa denna förordning skall antas i enlighet med det förfarande som avses i artikel 12.2. Åtgärderna skall särskilt omfatta följande:

a)

Praktiska bestämmelser om var kategoribeteckningen som fastställs i bilaga I till denna förordning skall anges och hur stora bokstäver som skall användas.

b)

Bestämmelser om kontroll av att denna förordning iakttas vid import av kött från tredjeländer enligt artikel 9.

2.   Bilaga II del B får ändras i enlighet med förfarandet i artikel 12.2.

Artikel 12

Kommitté

1.   Kommissionen skall biträdas av den förvaltningskommitté för nötkött som inrättats enligt artikel 42 i förordning (EG) nr 1254/1999.

2.   När det hänvisas till denna artikel, skall artiklarna 4 och 7 i beslut 1999/468/EG tillämpas.

Den tid som avses i artikel 4.3 i beslut 1999/468/EG skall vara en månad.

Artikel 13

Övergångsbestämmelser

Kött av nötkreatur som är tolv månader eller yngre och som slaktas före den 1 juli 2008 får även fortsättningsvis saluföras utan att kraven i denna förordning uppfylls.

Artikel 14

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den sjunde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den skall tillämpas från och med den 1 juli 2008.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Luxemburg den 11 juni 2007.

På rådets vägnar

H. SEEHOFER

Ordförande


(1)  EGT L 160, 26.6.1999, s. 21. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 1913/2005 (EUT L 307, 25.11.2005, s. 2).

(2)  EUT L 93, 31.3.2006, s. 12. Förordningen ändrad genom förordning (EG) nr 1791/2006 (EUT L 363, 20.12.2006, s. 1).

(3)  EUT L 270, 21.10.2003, s. 1. Förordningen senast ändrad genom kommissionens förordning (EG) nr 552/2007 (EUT L 131, 23.5.2007, s. 10).

(4)  EGT L 204, 11.8.2000, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 1791/2006.

(5)  EGT L 216, 26.8.2000, s. 8. Förordningen ändrad genom förordning (EG) nr 275/2007 (EUT L 76, 16.3.2007, s. 12).

(6)  EGT L 184, 17.7.1999, s. 23. Beslutet ändrat genom beslut 2006/512/EG (EUT L 200, 22.7.2006, s. 11).

(7)  EUT L 214, 4.8.2006, s. 1.

(8)  EGT L 109, 6.5.2000, s. 29.

(9)  EUT L 165, 30.4.2004, s. 1. Rättat i EUT L 191, 28.5.2004, s. 1.


BILAGA I

Kategorier av nötkreatur som är tolv månader eller yngre

Vid slakt skall nötkreatur som är tolv månader eller yngre klassificeras i en av följande två kategorier:

A)

Kategori V: nötkreatur som är åtta månader eller yngre.

Bokstavsbeteckning för kategorin: V.

B)

Kategori Z: nötkreatur som är äldre än åtta månader men högst tolv månader.

Bokstavsbeteckning för kategorin: Z.

Klassificeringen skall i medlemsstaterna göras på grundval av de uppgifter som ingår i djurpasset eller, om sådant saknas, på grundval av de uppgifter som finns i den databas som avses i artikel 5 i förordning (EG) nr 1760/2000.


BILAGA II

Förteckning över de varubeteckningar som avses i artikel 4

A)

Kött av nötkreatur i kategori V:

Saluföringsland

Varubeteckning

Belgien

veau, viande de veau / kalfsvlees / Kalbfleisch

Bulgarien

месо от малки телета

Tjeckien

telecí

Danmark

lyst kalvekød

Tyskland

Kalbfleisch

Estland

vasikaliha

Grekland

μοσχάρι γάλακτος

Spanien

ternera blanca, carne de ternera blanca

Frankrike

veau, viande de veau

Irland

veal

Italien

vitello, carne di vitello

Cypern

μοσχάρι γάλακτος

Lettland

teļa gaļa

Litauen

veršiena

Luxemburg

veau, viande de veau / Kalbfleisch

Ungern

borjúhús

Malta

vitella

Nederländerna

kalfsvlees

Österrike

Kalbfleisch

Polen

cielęcina

Portugal

vitela

Rumänien

carne de vițel

Slovenien

teletina

Slovakien

teľacie mäso

Finland

vaalea vasikanliha / ljust kalvkött

Sverige

ljust kalvkött

Förenade kungariket

veal

B)

Kött av nötkreatur i kategori Z:

Saluföringsland

Varubeteckning

Belgien

jeune bovin, viande de jeune bovin / jongrundvlees / Jungrindfleisch

Bulgarien

телешко месо

Tjeckien

hovězí maso z mladého skotu

Danmark

kalvekød

Tyskland

Jungrindfleisch

Estland

noorloomaliha

Grekland

νεαρό μοσχάρι

Spanien

ternera, carne de ternera

Frankrike

jeune bovin, viande de jeune bovin

Irland

rosé Veal

Italien

vitellone, carne di vitellone

Cypern

νεαρό μοσχάρι

Lettland

jaunlopa gaļa

Litauen

jautiena

Luxemburg

jeune bovin, viande de jeune bovin / Jungrindfleisch

Ungern

növendék marha húsa

Malta

vitellun

Nederländerna

rosé kalfsvlees

Österrike

Jungrindfleisch

Polen

młoda wołowina

Portugal

vitelão

Rumänien

carne de tineret bovin

Slovenien

meso težjih telet

Slovakien

mäso z mladého dobytka

Finland

vasikanliha / kalvkött

Sverige

kalvkött

Förenade kungariket

beef


Top