EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007D0176

Kommissionens beslut av den 11 december 2006 om en förteckning över standarder och/eller specifikationer för elektroniska kommunikationsnät, kommunikationstjänster och tillhörande faciliteter och tjänster, som ersätter alla tidigare versioner [delgivet med nr K(2006) 6364] (Text av betydelse för EES)

EUT L 86, 27.3.2007, p. 11–19 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
EUT L 219M, 24.8.2007, p. 385–393 (MT)

Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (BG, RO, HR)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 04/04/2008

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2007/176/oj

27.3.2007   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 86/11


KOMMISSIONENS BESLUT

av den 11 december 2006

om en förteckning över standarder och/eller specifikationer för elektroniska kommunikationsnät, kommunikationstjänster och tillhörande faciliteter och tjänster, som ersätter alla tidigare versioner

[delgivet med nr K(2006) 6364]

(Text av betydelse för EES)

(2007/176/EG)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/21/EG av den 7 mars 2002 om ett gemensamt regelverk för elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster (ramdirektiv) (1), särskilt artikel 17.1,

efter samråd med kommunikationskommittén, och

av följande skäl:

(1)

En interimsutgåva av ”Förteckning över standarder och/eller specifikationer för elektroniska kommunikationsnät, kommunikationstjänster och tillhörande faciliteter och tjänster” har offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning  (2).

(2)

I interimsutgåvan av förteckningen över standarder hänvisas både till regelverket i direktiv 90/387/EEG (3) och till det gällande regelverket enligt direktiv 2002/21/EG. Det gjordes tillägg till och förändringar av denna förteckning i mars 2006 (4).

(3)

Därför är det nödvändigt att gå längre än interimsförteckningen och att upprätta och offentliggöra en förteckning över standarder som ersätter de nämnda publikationerna.

(4)

Den reviderade förteckningen över standarder har upprättats i samarbete med sakkunniga från medlemsstaterna och från Europeiska institutet för telekommunikationsstandarder (ETSI).

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Förteckning över standarder

1.   Härmed fastställs förteckningen över standarder och/eller specifikationer för elektroniska kommunikationsnät, kommunikationstjänster och tillhörande faciliteter och tjänster.

Denna förteckning ersätter de tidigare versioner av den förteckning över standarder som offentliggjordes den 31 december 2002 och den 23 mars 2006.

Denna publikation kompletterar den förteckning över standarder för minimiutbudet av hyrda förbindelser som offentliggjordes i Europeiska unionens officiella tidning den 25 juli 2003.

2.   Den förteckning över standarder som anges i bilagan skall offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning.

Artikel 2

Adressater

Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den 11 december 2006.

På kommissionens vägnar

Viviane REDING

Ledamot av kommissionen


(1)  EGT L 108, 24.4.2002, s. 33.

(2)  EGT C 331, 31.12.2002, s. 32.

(3)  EGT L 192, 24.7.1990, s. 1. Direktivet upphävt genom direktiv 2002/21/EG.

(4)  EUT C 71, 23.3.2006, s. 9.


BILAGA

Utkast för offentliggörande i EUT förteckning över standarder och/eller specifikationer för elektroniska kommunikationsnät, kommunikationstjänster och tillhörande faciliteter och tjänster

FÖRKLARING ANGÅENDE DENNA UTGÅVA AV FÖRTECKNINGEN ÖVER STANDARDER OCH/ELLER SPECIFIKATIONER FÖR ELEKTRONISKA KOMMUNIKATIONSNÄT, KOMMUNIKATIONSTJÄNSTER OCH TILLHÖRANDE FACILITETER OCH TJÄNSTER

Enligt artikel 17.1 i ramdirektivet 2002/21/EG skall kommissionen upprätta och i Europeiska gemenskapernas officiella tidning offentliggöra en förteckning över standarder och/eller specifikationer som skall fungera som ett stöd för främjandet av ett harmoniserat tillhandahållande av elektroniska kommunikationsnät, elektroniska kommunikationstjänster och tillhörande faciliteter och tjänster för att garantera tjänsternas driftskompatibilitet och öka användarnas valfrihet.

Detta dokument ersätter den tidigare interimsförteckningen över standarder (2002/C 331/04) där det hänvisas till både det ”gamla” regelverket (dvs. artikel 5 i direktiv 90/387/EEG, ändrat genom direktiv 97/51/EG) och det nuvarande regelverket (dvs. artikel 17 i ramdirektivet 2002/21/EG). Detta dokument ersätter även ändringen av förteckningen över standarder i fråga om digital interaktiv television (2006/C 71/04) av den 23 mars 2006 (1). Det minimiutbud av hyrda förbindelser med harmoniserade egenskaper och tillhörande standarder som avses i artikel 18 i direktiv 2002/22/EG (direktivet om samhällsomfattande tjänster), och som fastställs i kommissionens beslut (2003/548/EG) av den 24 juli 2003 (2), påverkas inte av offentliggörandet av denna förteckning över standarder.

I enlighet med artikel 17.2 i ramdirektivet skall medlemsstaterna, innan standarder och/eller specifikationer har förtecknats i denna lista, främja tillämpningen av standarder och/eller rekommendationer som har antagits av europeiska standard iseringsorgan och, om sådana standarder och/eller specifikationer saknas, främja tillämpningen av internationella standarder eller rekommendationer som har antagits av Internationella teleunionen (ITU), Internationella standardiseringsorganisationen (ISO) eller Internationella elektrotekniska kommissionen (IEC).

Detta är en förteckning med ett urval av standarder inom berörda områden. Jämfört med interimsförteckningen över standarder (2002/C 331/04) omfattar denna förteckning färre standarder och/eller specifikationer, med hänsyn till att det i artikel 17.2 i ramdirektivet redan föreskrivs att medlemsstaterna skall främja användningen av standarder eller specifikationer som har antagits av europeiska standardiseringsorgan vid sidan av dem som anges i förteckningen över standarder.

Denna förteckning över standarder har upprättats med hänsyn till följande kriterier. Dessa kriterier har upprättats i samarbete med medlemsstaterna i kommunikationskommittén och därefter utvärderats genom ett offentligt samråd.

Den reviderade förteckningen bör omfatta standarder och/eller specifikationer

för samtrafik med, eller tillgång till, elektroniska kommunikationsnät och/eller driftskompatibilitet för elektroniska kommunikationstjänster, i den omfattning som är absolut nödvändig för att garantera tjänsternas driftskompatibilitet och valfrihet för användarna,

som kan genomföras utan att medföra orimliga kostnader jämfört med de förväntade fördelarna (dvs. proportionalitet),

och som uppfyller ett eller båda av följande kriterier:

Standarder och/eller specifikationer för viktiga gränssnitt mellan system som ägs och drivs av olika parter, däribland gränsöverskridande aspekter, särskilt standarder och/eller specifikationer som löser svåra eller sannolika fall av bristande driftskompatibilitet eller valfrihet.

Standarder och/eller specifikationer som är relevanta på dagens marknad och som fortfarande utvecklas och har en viss framtida livslängd.

Den reviderade förteckningen bör inte omfatta

standarder och/eller specifikationer för väletablerade nät och tjänster som inte längre utvecklas,

standarder och/eller specifikationer som i nuläget är i ett tidigt utvecklingsskede,

standarder och/eller specifikationer där, vilket indirekt följer av punkt 1.c, upprättande av driftskompatibilitet kan överlåtas åt marknaden eftersom de kommer att garanteras genom kundernas efterfrågan eller näringslivets intresse.

Trots de kriterier som anges i punkt 1 och 2 ovan bör särskild uppmärksamhet ägnas åt

standarder och/eller specifikationer som för närvarande används för reglering på nationell nivå eller på EU-nivå, där det först bör göras en bedömning av konsekvenserna av att avskaffa dem,

standarder och/eller specifikationer som är nödvändiga för att uppfylla specifika åtaganden i allmänhetens intresse i enlighet med nationell lagstiftning eller gemenskapslagstiftning som operatörerna inte har något kommersiellt intresse av att genomföra.

INLEDNING

1.   Allmänt

De standarder och/eller specifikationer som anges i det följande utgör den förteckning över standarder och/eller specifikationer som anges i artikel 1 i kommissionens beslut C(2006)6364 av den 11/XII/2006.

Enligt artikel 17.1 i ramdirektivet (2002/21/EG), skall kommissionen upprätta och i Europeiska gemenskapernas officiella tidning offentliggöra en förteckning över standarder och/eller specifikationer som skall fungera som ett stöd för främjandet av ett harmoniserat tillhandahållande av elektroniska kommunikationsnät, elektroniska kommunikationstjänster och tillhörande faciliteter och tjänster.

Om de standarder och/eller specifikationer som avses i föregående stycke inte har tillämpats på tillfredsställande sätt, så att driftskompatibilitet mellan tjänsterna inte kan garanteras i en eller flera medlemsstater, kan tillämpningen av dessa standarder och/eller specifikationer göras obligatorisk i enlighet med artikel 17.4 i ramdirektivet.

Förteckningen över standarder kommer att revideras regelbundet för att ta hänsyn till behov till följd av ny teknik eller förändringar på marknaden. Berörda parter uppmuntras att kommentera denna fråga.

Kommunikationskommittén (3) har rådfrågats i den mån förteckningen avser artikel 17 i ramdirektivet.

Standarder som har antagits enligt direktivet om radioutrustning och teleterminalutrustning (1999/5/EG) och som har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning omfattas inte av detta dokument.

2.   Hur förteckningen över standarder är uppbyggd

Kapitel I: Obligatoriska standarder och/eller specifikationer

Kapitel II: Allmänt tillgänglig överföringskapacitet

Kapitel III: Allmänt tillgängliga användargränssnitt

Kapitel IV: Samtrafik och tillträde

Kapitel V: Tjänster och funktioner

Kapitel VI: Numrering och adressering

Kapitel VII: Tjänstekvalitet

Kapitel VIII: Sändningstjänster

3.   Status för standarder och/eller specifikationer i förteckningen

Standarderna och/eller specifikationerna i kapitel I har en annan status än standarderna och/eller specifikationerna i övriga kapitel i detta dokument.

De standarder och/eller specifikationer som anges i kapitel I är obligatoriska. Standarder och/eller specifikationer kan göras obligatoriska enligt förfarandet i artikel 17.4 i ramdirektivet. I artikel 17.4 i ramdirektivet föreskrivs följande: ”Om kommissionen avser att göra tillämpningen av vissa standarder och/eller specifikationer obligatorisk, skall den offentliggöra ett meddelande i Europeiska gemenskapernas officiella tidning och begära in yttranden från alla berörda parter.” Kommissionen skall, i enlighet med förfarandet i artikel 22.3 i ramdirektivet, göra tillämpningen av de standarder som är av betydelse i sammanhanget obligatorisk genom att ange dem som obligatoriska standarder i den förteckning över standarder och/eller specifikationer som offentliggörs i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Användningen av standarder som förtecknas i kapitlen II–VIII uppmuntras, men det finns ingen juridisk skyldighet att följa dem. Enligt artikel 17.2 i ramdirektivet skall medlemsstaterna ”främja användningen av sådana standarder och/eller specifikationer som anges (...) för tillhandahållande av tjänster, tekniska gränssnitt och/eller nätfunktioner, i den utsträckning som är absolut nödvändig för att garantera tjänsternas kompatibilitet och öka användarnas valfrihet”. I detta sammanhang bör förteckningen över rekommenderade standarder och/eller specifikationer betraktas som standarder och/eller specifikationer som kan göras obligatoriska så snart myndigheterna upptäcker effekter av snedvridning på marknaden till följd av bristande respekt för rekommenderade standarder och/eller specifikationer.

I enlighet med artikel 17 i ramdirektivet är syftet med denna förteckning att den ”skall fungera som ett stöd för främjandet av ett harmoniserat tillhandahållande av elektroniska kommunikationsnät, elektroniska kommunikationstjänster och tillhörande faciliteter och tjänster” (punkt 1), ”för att garantera tjänsternas kompatibilitet och öka användarnas valfrihet” (punkt 2). Detta bör man komma ihåg när standarder och/eller specifikationer med flera valmöjligheter tillämpas.

Enligt artikel 17.5 och 17.6 i ramdirektivet gäller följande: ”Om kommissionen anser att de standarder och/eller specifikationer (...) inte längre bidrar till tillhandahållandet av harmoniserade elektroniska kommunikationstjänster, att de inte längre tillgodoser konsumenternas behov eller att de hindrar den tekniska utvecklingen, skall kommissionen (...) stryka dem från den förteckning över standarder och/eller specifikationer (...).”.

Vid sidan av de standarder och/eller specifikationer som anges i kapitel I i denna förteckning, kan andra lagstiftningsåtgärder inom regelverket för elektroniska kommunikationsnät och tjänster leda till att användningen av vissa standarder och/eller specifikationer blir obligatoriska för vissa operatörer.

4.   Version av standard och/eller specifikation

Om inget versionsnummer anges för standarden och/eller specifikationen, gäller hänvisningen i förteckningen alltid den senaste version som var giltig när förteckningen publicerades.

Om inte annat anges vid hänvisningar till en standard och/eller specifikation som omfattar flera delar, är samtliga delar och kapitel i standarden och/eller specifikationen relevanta. I vissa fall, när så är tydligt angivet, omfattar förteckningen endast vissa delar av en standard och/eller specifikation.

5.   Tekniska standarder och/eller specifikationer

De flesta av de standarder och specifikationer som nämns i denna förteckning är ETSI-produkter enligt både tidigare och nuvarande ETSInomenklatur. Definitioner av de olika typerna av ETSI-produkterna finns under rubriken ”ETSI Directives” på webbplatsen http://portal.etsi.org/directives/

Följande produkter är de mest relevanta:

Produkter enligt nuvarande ETSI-nomenklatur:

Technical Specification, TS, innehåller främst normativa bestämmelser som har godkänts av ett tekniskt organ (Technical Body).

Technical Report, TR, innehåller främst uppgifter av informativ karaktär som har godkänts av ett tekniskt organ (Technical Body).

Standard, ES, innehåller främst normativa bestämmelser som har godkänts av ETSI-medlemmarna.

Guide, EG, innehåller främst uppgifter av informativ karaktär som har godkänts av ETSI-medlemmarna.

Special Report, SR, innehåller information som offentliggjorts för referensändamål.

European Standard (telekommunikationsserien), EN, innehåller normativa bestämmelser som godkänts av de nationella standardiseringsorganisationerna och/eller ETSI:s nationella delegationer, med konsekvenser för frysningsperioder och nationellt genomförande.

Harmonized Standard, en europeisk standard (EN) i telekommunikationsserien som ETSI fått i uppdrag att ta fram genom ett mandat från Europeiska kommissionen enligt direktiv 98/34/EG och 98/48/EG och som har tagits fram under hänsynstagande till tillämpliga grundläggande krav i ”nya metoden”-direktivet. En hänvisning till denna standard har därefter offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Produkter som publicerats enligt tidigare ETSI-nomenklatur och som omnämns i förteckningen:

European Telecommunication Standard, ETS, innehåller normativa bestämmelser som godkänts av de nationella standardiseringsorganisationerna och/eller nationella delegationer, med konsekvenser för frysningsperioder och nationellt genomförande.

ETSI Technical Report, ETR, innehåller främst uppgifter av informativ karaktär som har godkänts av en teknisk kommitté (Technical Committee).

6.   Adresser där de nämnda dokumenten kan erhållas

ETSI Publications Office

Postadress:

ETSI

650 Route des Lucioles

F-06921 Sophia Antipolis Cedex

Frankrike

Telefon: (33-4) 92 94 42 41

Fax: (33-4) 93 95 81 33

e-post: publications@etsi.fr

Webbplats:http://www.etsi.org/services_products/freestandard/home.htm

ETSI-produkter kan laddas ned direkt från http://pda.etsi.org/pda/queryform.asp

ITU Sales and Marketing Service (för ITU-T-dokument)

Postadress:

ITU

Place des Nations

CH-1211 Genève 20

Schweiz

Telefon:

(41-22) 730 61 41 (engelska)

(41-22) 730 61 42 (franska)

(41-22) 730 61 43 (spanska)

Fax: (41-22) 730 51 94

e-post: sales@itu.int

Webbplats: http://www.itu.int

7.   Hänvisningar till EU-lagstiftning

I förteckningen hänvisas till nedanstående rättsdokument, som återfinns på adressen http://europa.eu.int/information_society/topics/telecoms/regulatory/index_en.htm

Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/21/EG (ramdirektiv) om ett gemensamt regelverk för elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster (EGT L 108, 24.4.2002, s. 33).

Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/19/EG (tillträdesdirektivet) om tillträde till och samtrafik mellan elektroniska kommunikationsnät och tillhörande faciliteter (EGT L 108, 24.4.2002, s. 7).

Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/22/EG (direktivet om samhällsomfattande tjänster) om samhällsomfattande tjänster och användares rättigheter avseende elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster (EGT L 108, 24.4.2002, s. 51).

Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/58/EG (direktivet om integritet och elektronisk kommunikation) om behandling av personuppgifter och integritetsskydd inom sektorn för elektronisk kommunikation (EGT L 201, 31.7.2002, s. 37).

Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/20/EG (auktorisationsdirektivet) om auktorisation för elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster (EGT L 108, 24.4.2002, s. 21).

Kommissionens rekommendation 2000/417/EG om tillträde till accessnät (EGT L 156, 29.6.2000, s. 44).

Europaparlamentets och rådets förordning EG/2887/2000 om tillträde till accessnät (EGT L 336, 30.12.2000, s. 4).

Kommissionens rekommendation (2005/57/EG) av den 21 januari 2005 om tillhandahållande av hyrda förbindelser i Europeiska unionen (Del 1 – Viktiga leveransvillkor för hyrda förbindelser i grossistledet) (delgivet med nr K(2005) 103). (EUT L 24, 27.1.2005, s. 27).

Kommissionens rekommendation (2005/268/EG) av den 29 mars 2005 om tillhandahållande av hyrda förbindelser i Europeiska unionen – Del 2 – Prisaspekter på hyrda delförbindelser i grossistledet (delgivet med nr K(2005) 951). (EUT L 083, 1.4.2005 s. 52).

Kommissionens rekommendation 2003/558/EG av den 25 juli 2003 om behandling av lokaliseringsuppgifter i elektroniska kommunikationsnät vid tillhandahållande av nödsamtalstjänster som byggts ut med samtalslokalisering. (EUT L 189, 29.7.2003, s. 49).

Europaparlamentets och rådets direktiv 1999/5/EG av den 9 mars 1999 om radioutrustning och teleterminalutrustning och om ömsesidigt erkännande av utrustningens överensstämmelse. (EGT L 91, 7.4.1999, s. 10).

Rådets beslut 2001/792/EG av den 23 oktober 2001 om inrättande av en gemenskapsindustri för att underlätta ett förstärkt samarbete vid biståndsinsatser inom räddningstjänsten. (EGT L 297, 15.11.2001, s. 7).

Europaparlamentets och rådets beslut nr 676/2002/EG av den 7 mars 2002 om ett regelverk för radiospektrumpolitiken i Europeiska gemenskapen (radiospektrumbeslut). (EGT L 108, 24.4.2002, s. 1).

Europaparlamentets och rådets direktiv 98/34/EG om ett informationsförfarande beträffande tekniska standarder och föreskrifter, ändrat genom direktiv 98/48/EG. (EGT L 204, 21.7.1998, s. 37).

KOM(2004) 541 ”Meddelande från kommissionen till rådet, Europaparlamentet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén om interoperabilitet för digitala interaktiva televisionstjänster” av den 30 juli 2004.

KOM(2006) 37 ”Meddelande från Kommissionen till rådet, Europaparlamentet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén om att se över interoperabiliteten för digitala interaktiva televisionstjänster” av den 2 februari 2006, i enlighet med meddelande KOM(2004) 541 av den 30 juli 2004.

8.   Definitioner och förkortningar

Definitioner

Definitionerna i den relevanta EU-lagstiftning som anges i avsnitt 7 tillämpas.

Förkortningar

I detta dokument används följande förkortningar:

3GPP

Tredje generationens partnerskapsprojekt

API

Application Program Interface (Gränssnitt för tillämpningsprogram)

DAB

Digital Audio Broadcasting (Digital rundradio)

DVB

Digital Video Broadcasting (Digital videosändning)

ETSI

Europeiska institutet för telekommunikationsstandarder

GSM

Global System for Mobile communications (Globalt system för mobil-telefoni)

ISDN

Integrated Service Digital Network (Digitalt flertjänstnät)

IP

Internetprotokoll

IPAT

Internet Protocol Access Terminal (IP-åtkomstterminal)

ITU

Internationella teleunionen

MHEG

Multimedia and Hypermedia Expert Group (Expertgruppen för multimedia och hypermedia)

MHP

Multimedia Home Platform

NGN

Next generation networks (Nästa generations nät)

NTP

Network Termination Point (Nätanslutningspunkt)

OSA

Open Service Access (Öppen tillgång till tjänster)

PoI

Point of Interconnection (Hopkopplingspunkt)

PSTN

Public Switched Telephone Network (Det allmänna telefonnätet)

QoS

Quality of Service (Tjänstekvalitet)

ULL

Tillträde till accessnät (Unbundled Local Loop)

UMTS

Universal Mobile Telecommunications System (Universellt mobilt telekommunikationssystem)

WML

Wireless Mark-up Language

WTVML

Wireless TeleVision Mark-up Language, förkortas även WTML

FÖRTECKNING ÖVER STANDARDER OCH/ELLER SPECIFIKATIONER FÖR ELEKTRONISKA NÄT, TJÄNSTER OCH TILLHÖRANDE

Faciliteter och tjänster

Syftet med att publicera standarder och/eller specifikationer i förteckningen är att främja tillhandahållandet av harmoniserade elektroniska kommunikationstjänster till gagn för användarna inom gemenskapen, att garantera tjänsternas kompatibilitet och att stödja genomförandet av regelverket. Vid valet av vilka standarder och/eller specifikationer som skall tas med i förteckningen är huvudprincipen att man skall inrikta sig på standarder och/eller specifikationer som har en nära anknytning till bestämmelserna i direktiven. En redogörelse för de kriterier som tillämpas för att ta med standarder och/eller specifikationer i denna förteckning återfinns i förklaringen.

KAPITEL I

1.   Obligatoriska standarder

Det finns inga obligatoriska standarder i detta dokument.

Standarder kan göras obligatoriska enligt förfarandet i artikel 17.4 i ramdirektivet. Om kommissionen avser att göra tillämpningen av vissa standarder och/eller specifikationer obligatorisk, skall den offentliggöra ett meddelande i Europeiska gemenskapernas officiella tidning och begära in yttranden från alla berörda parter.

KAPITEL II

2.   Allmänt tillgänglig överföringskapacitet

2.1.   Tredje parters tillträde till accessnät

Tekniskt gränssnitt och/eller funktion

Referens

Anmärkning

Spektrumförvaltning i metallkabelbaserade accessnät. Del 1: Definitioner och signalbibliotek

ETSI TR 101 830-1 (V.1.1.1)

 

KAPITEL III

3.   Allmänt tillgängliga användargränssnitt (NTP)

Under vissa marknadsförhhållanden (4) får en nationell regleringsmyndighet införa skyldigheter för operatörer att uppfylla rimliga ansökningar om tillträde till och användning av nätelement och tillhörande faciliteter.

Inga standarder och/eller specifikationer tas upp i denna förteckning över standarder, eftersom det för närvarande inte finns någon som kan anses uppfylla kriterierna i förklaringen.

KAPITEL IV

4.   Samtrafik och tillträde

Enligt bestämmelserna i tillträdesdirektivet kan leverantörer av elektroniska nät och tjänster ha särskilda skyldigheter för samtrafik och/eller tillträde.

Standarder och/eller specifikationer för ULL och bitström ingår i kapitel II.

4.1.   Gränssnitt för tillämpningsprogram (API)

Tekniskt gränssnitt och/eller funktion

Referens

Anmärkning

Open Service Access (OSA) (Öppen tillgång till tjänster); Application Programming Interface (API/Parlay 3) (Gränssnitt för tillämpningsprogram)

ETSI ES 201 915—serien

 

Open Service Access (OSA) (Öppen tillgång till tjänster); Application Programming Interface (API/Parlay 4) (Gränssnitt för tillämpningsprogram)

ETSI ES 202 915—serien

 

Open Service Access (OSA) (Öppen tillgång till tjänster); Application Programming Interface (API/Parlay 5) (Gränssnitt för tillämpningsprogram)

ETSI ES 203 915—serien

 

UMTS Customized Applications for Mobile network Enhanced Logic (CAMEL) Phase 3; CAMEL Application Part (CAP) specification

ETSI TS 129 078

 

UMTS Open Service Access (OSA) (Öppen tillgång till tjänster); Application Programming Interface (API) (Gränssnitt för tillämpningsprogram). Del 1: Översikt

ETSI TS 129 198-1

 

UMTS Open Services Architecture Application Programming Interface – Del 2 (Gränssnitt för tillämpningsprogram)

ETSI TR 129 998

 

4.2.   Tillträde till nätfaciliteter och tjänster

Inga standarder och/eller specifikationer tas upp i denna förteckning över standarder, eftersom det för närvarande inte finns någon som kan anses uppfylla kriterierna i förklaringen.

4.3.   Samtrafik

Tekniskt gränssnitt och/eller funktion

Referens

Anmärkning

IPCablecom (IP-baserat kabelnät); Del 12: Internet Signalling Transport Protocol (ISTP)

ETSI TS 101 909-12

definierar SS7-gränssnittet för ett IP-baserat kabelnäts signalgateway

IPCablecom; Del 23: Internet Protocol Access Terminal – Line Control Signalling (IPAT – LCS)

ETSI TS 101 909-23

identifierar signalgränssnittet V5.2 för en IPAT till ett IP-baserat kabelnät

KAPITEL V

5.   Tjänster och funktioner

5.1.   Lokaliseringsuppgifter

Tekniskt gränssnitt och/eller funktion

Referens

Anmärkning

Emergency location protocols (Protokoll för lokalisering av nödsamtal)

ETSI TS 102 164

 

Location Services (LCS) (Lokaliseringstjänster); funktionsbeskrivning; Steg 2 (UMTS)

ETSI TS 123 171

 

5.2.   Sändningsaspekter

Standarder och/eller specifikationer för sändningar som anses relevanta ingår i kapitel VIII.

5.3.   Kostnadsinformation (Advice of charge, AoC)

Inga standarder och/eller specifikationer tas upp i denna förteckning över standarder, eftersom det för närvarande inte finns någon som kan anses uppfylla kriterierna i förklaringen.

5.4.   Nummerupplysning

Tekniskt gränssnitt och/eller funktion

Referens

Anmärkning

Datoriserad nummerupplysning

ITU-T Rekommendation E.115 (02/95)

Används för närvarande för att införa internationell allmän nummerupplysning

Internationell allmän nummerupplysning

ITU-T Rekommendation F.500

Även lämplig för samtrafik mellan nationella nummerdatabaser

Unified Directory Specification (enhetlig nummerspecifikation)

ITU-T Rekommendation F.515

 

5.5.   Anonymous Call Rejected (ACR) (Avvisa anonyma samtal)

Trots att ACR angavs som standard för PSTN/ISDN-nät är det bara några av de nuvarande implementeringarna som delvis följer standarderna och/eller specifikationerna och ACR angavs inte som standard för GSM-nät.

Inga standarder och/eller specifikationer tas upp i denna förteckning över standarder, eftersom det för närvarande inte finns någon som kan anses uppfylla kriterierna i förklaringen.

KAPITEL VI

6.   Numrering och adressering

6.1.   Val och förval av operatör

Inga standarder och/eller specifikationer tas upp i denna förteckning över standarder, eftersom det för närvarande inte finns någon som kan anses uppfylla kriterierna i förklaringen.

6.2.   Nummerportabilitet

Inga standarder och/eller specifikationer tas upp i denna förteckning över standarder, eftersom det för närvarande inte finns någon som kan anses uppfylla kriterierna i förklaringen.

KAPITEL VII

7.   Quality of service (QoS) (Tjänstekvalitet)

Tekniskt gränssnitt och/eller funktion

Referens

Anmärkning

Definitioner och mått för användar-relaterade QoS-parametrar

ETSI EG 202 057-serien

(del 1-4)

 

Kvalitet i telekomtjänster

ETSI EG 202 009-serien

(del 1-3)

Parametrar som är relevanta för användarna

Definitioner av prestationsparametrar för kvaliteten på tal och andra talbands-tillämpningar som utnyttjar IP-nät

ITU-T Rekommendation G.1020 (Inklusive bilaga A)

 

OBS: Enligt artikel 11 och 12 i direktivet om samhällsomfattande tjänster får de nationella regleringsmyndigheterna under vissa angivna omständigheter föreskriva att visa standarder och/eller specifikationer skall användas för parametrar för leveranstid och tjänstens kvalitet, definitioner och mätmetoder. Dessa standarder och/eller specifikationer anges i bilaga III till direktivet.

7.1.   Betjäningskvalitet

Tekniskt gränssnitt och/eller funktion

Referens

Anmärkning

QoS-kategorier för multimedia för slutanvändare

ITU-T Rekommendation G.1010 (11/01)

 

7.2.   Mål för nätprestanda

Denna förteckning över standarder omfattar endast standarder och/eller specifikationer som är relevanta för IP-baserade tjänster.

Tekniskt gränssnitt och/eller funktion

Referens

Anmärkning

Mål för nätprestanda för IP-baserade tjänster

ITU-T Rekommendation Y.1541 (inklusive bilaga X samt ändringarna 1 och 2)

Vissa tekniker kan kräva särskild behandling i fråga om toleranser.

Begrepp och arkitektur för Quality of service (QoS) (Tjänstekvalitet)

ETSI TS 123 107

(3GPP TS 23.107)

Mappning mellan ITU-T Rekommendation Y.1541 och QoS-klasserna TS 123107

KAPITEL VIII

8.   Sändningstjänster

8.1.   Gränssnitt för tillämpningsprogram (API)

Tekniskt gränssnitt och/eller funktion

Referens

Anmärkning

Digital Video Broadcasting (DVB); Multimedia Home Platform (MHP) Specification 1.1.1

ETSI TS 102 812

version 1.2.1

Digital Video Broadcasting (DVB); Multimedia Home Platform (MHP) Specification 1.0.3

ETSI ES 201 812

version 1.1.1

tidigare TS 101812 v. 1.3.1

MHEG-5 Sändningsprofil

ETSI ES 202 184

version 1.1.1

8.2.   Standarder och/eller specifikationer för förverkligande av interaktivt televisionsinnehåll

Tekniskt gränssnitt och/eller funktion

Referens

Anmärkning

WTVML, Specifikation för en ultralätt mikrowebbläsare för interaktiva TV-applikationer baserade på och kompatibla med WML

ETSI TS 102 322

version 1.1.1

8.3.   Digitala sändningar

Tekniskt gränssnitt och/eller funktion

Referens

Anmärkning

Digital Audio Broadcasting (DAB) (Digital rundradio);

En virtuell maskin: DAB Javaspecifikation

ETSI TS 101 993

 


(1)  EGT C 71, 23.3.2006, s. 9.

(2)  EGT L 186, 25.7.2003, s. 43.

(3)  Inrättad enligt artikel 22 i ramdirektivet.

(4)  Se artikel 8.2 i tillträdesdirektivet.


Top