EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007D0176

Beschikking van de Commissie van 11 december 2006 Lijst van normen en/of specificaties voor elektronische communicatienetwerken en -diensten en bijbehorende faciliteiten en diensten, waarmee alle eerdere versies worden vervangen (Kennisgeving geschied onder nummer C(2006) 6364) (Voor de EER relevante tekst)

OJ L 86, 27.3.2007, p. 11–19 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
OJ L 219M, 24.8.2007, p. 385–393 (MT)
Special edition in Bulgarian: Chapter 13 Volume 059 P. 156 - 164
Special edition in Romanian: Chapter 13 Volume 059 P. 156 - 164
Special edition in Croatian: Chapter 13 Volume 038 P. 148 - 156

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 04/04/2008

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2007/176/oj

27.3.2007   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 86/11


BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE

van 11 december 2006

Lijst van normen en/of specificaties voor elektronische communicatienetwerken en -diensten en bijbehorende faciliteiten en diensten, waarmee alle eerdere versies worden vervangen

(Kennisgeving geschied onder nummer C(2006) 6364)

(Voor de EER relevante tekst)

(2007/176/EG)

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Richtlijn 2002/21/EG van het Europees Parlement en de Raad van 7 maart 2002 inzake een gemeenschappelijk regelgevingskader voor elektronische-communicatienetwerken en -diensten (Kaderrichtlijn) (1), en met name op artikel 17, lid 1,

Na raadpleging van het Comité voor communicatie,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

In het Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen is een voorlopige „Lijst van normen en/of specificaties ter bevordering van een geharmoniseerd aanbod van elektronische communicatienetwerken, elektronische communicatiediensten en bijbehorende faciliteiten en diensten” bekendgemaakt (2).

(2)

In de voorlopige lijst van normen wordt verwezen naar zowel het regelgevingskader uit hoofde van Richtlijn 90/387/EEG van de Raad (3) als het vigerende regelgevingskader uit hoofde van Richtlijn 2002/21/EG. Deze lijst is in maart 2006 aangevuld en gewijzigd (4).

(3)

Als vervolg op de voorlopige lijst dient er nu derhalve een lijst van normen te worden opgesteld en bekendgemaakt waarmee bovengenoemde publicaties worden vervangen.

(4)

De herziene lijst van normen is in samenwerking met deskundigen uit de lidstaten en van het Europees Instituut voor telecommunicatienormen (ETSI) opgesteld,

HEEFT DE VOLGENDE BESCHIKKING GEGEVEN:

Artikel 1

Lijst van normen

1.   De Lijst van normen en/of specificaties voor elektronische communicatienetwerken en -diensten en bijbehorende faciliteiten en diensten wordt vastgesteld.

Deze lijst vervangt de eerdere versies van de lijst van normen die op 31 december 2002 en 23 maart 2006 zijn bekendgemaakt.

Deze publicatie vormt een aanvulling op de lijst van normen voor het minimumpakket van huurlijnen die op 25 juli 2003 in het Publicatieblad van de Europese Unie is bekendgemaakt.

2.   De in de bijlage opgenomen lijst van normen wordt in het Publicatieblad van de Europese Unie bekendgemaakt.

Artikel 2

Adressaten

Deze beschikking is gericht tot de lidstaten.

Gedaan te Brussel, 11 december 2006.

Voor de Commissie

Viviane REDING

Lid van de Commissie


(1)  PB L 108 van 24.4.2002, blz. 33.

(2)  PB C 331 van 31.12.2002, blz. 32.

(3)  PB L 192 van 24.7.1990, blz. 1. Richtlijn ingetrokken bij Richtlijn 2002/21/EG.

(4)  PB C 71 van 23.3.2006, blz. 9.


BIJLAGE

Lijst van normen en/of specificaties voor elektronische communicatienetwerken en -diensten en bijbehorende faciliteiten en diensten

TOELICHTING BIJ DEZE UITGAVE VAN DE LIJST VAN NORMEN EN/OF SPECIFICATIES VOOR ELEKTRONISCHE COMMUNICATIENETWERKEN EN -DIENSTEN EN BIJBEHORENDE FACILITEITEN EN DIENSTEN

Krachtens artikel 17, lid 1, van de kaderrichtlijn (2002/21/EG) dient de Commissie een lijst van normen en/of specificaties op te stellen en in het Publicatieblad van de Europese Unie te publiceren, die als basis fungeert ter bevordering van een geharmoniseerd aanbod van elektronische communicatienetwerken, elektronische communicatiediensten en bijbehorende faciliteiten en diensten teneinde de interoperabiliteit van diensten te waarborgen en de keuzevrijheid voor gebruikers te verbeteren.

Deze publicatie vervangt de oude voorlopige lijst van normen (2002/C 331/04), waarin wordt verwezen naar zowel het „oude” regelgevingskader (d.w.z. artikel 5 van Richtlijn 90/387/EEG, zoals gewijzigd bij Richtlijn 97/51/EG) als het huidige regelgevingskader (d.w.z. artikel 17 van Kaderrichtlijn 2002/21/EG). Deze publicatie vervangt tevens de wijziging van de lijst van normen voor „interactieve digitale televisie” (2006/C 71/04) van 23 maart 2006 (1). De publicatie van deze lijst van normen heeft geen gevolgen voor het minimumpakket van huurlijnen met geharmoniseerde kenmerken en de bijbehorende normen als bedoeld in artikel 18 van Richtlijn 2002/22/EG (universele-dienstrichtlijn), gepubliceerd in Besluit 2003/548/EG van de Commissie van 24 juli 2003 (2).

Krachtens artikel 17, lid 2, van de kaderrichtlijn moeten de lidstaten, wanneer er in deze lijst geen normen en/of specificaties zijn opgenomen, de toepassing aanmoedigen van normen en/of specificaties die zijn vastgesteld door Europese normalisatie-organisaties en, indien dergelijke normen en/of specificaties ontbreken, de toepassing aanmoedigen van internationale normen of aanbevelingen die door de Internationale Telecommunicatie-Unie (ITU), de Internationale Organisatie voor Normalisatie (ISO) of de Internationale Elektrotechnische Commissie (IEC) zijn vastgesteld.

Deze publicatie bevat een selectieve lijst van normen en/of specificaties op de betrokken gebieden. In vergelijking met de voorlopige lijst van normen (2002/C 331/04) zijn er minder normen en/of specificaties opgenomen, aangezien de lidstaten krachtens artikel 17, lid 2, van de kaderrichtlijn al verplicht zijn het gebruik van andere door de Europese normalisatie-organisaties vastgestelde normen of specificaties dan in de lijst van normen worden gepubliceerd, te stimuleren.

Bij de samenstelling van deze lijst van normen is rekening gehouden met de volgende criteria. Deze criteria zijn in samenwerking met de lidstaten binnen het Comité voor communicatie opgesteld en vervolgens via een inspraakprocedure gevalideerd.

De herziene lijst dient normen en/of specificaties te bevatten:

voor de interconnectie van of toegang tot elektronische communicatienetwerken en/of de interoperabiliteit van elektronische communicatiediensten, voorzover deze strikt nodig zijn om end-to-end gebruikersinteroperabiliteit en keuzevrijheid voor de gebruikers te waarborgen;

waarvan de toepassing geen overmatige kosten in vergelijking met de verwachte baten met zich meebrengt (d.w.z. evenredigheid);

en die aan één of beide van de volgende criteria voldoen:

normen en/of specificaties voor cruciale interfaces die de grens vormen tussen systemen die het eigendom zijn van en worden geëxploiteerd door verschillende partijen, met inbegrip van grensoverschrijdende aspecten, met name normen en/of specificaties die een oplossing bieden voor ernstige en te verwachten gevallen van niet-interoperabiliteit of een gebrek aan keuzevrijheid;

normen en/of specificaties die op de markt van vandaag relevant zijn, waar nog sprake is van evolutie en die nog enige levensduur in het verschiet hebben.

De herziene lijst dient niet te bevatten:

normen en/of specificaties voor reeds bestaande netwerken en diensten waar geen sprake meer is van evolutie;

normen en/of specificaties voor netwerken en diensten die op dit moment in een beginfase van hun ontwikkeling zijn;

voortvloeiend uit punt (1)(c): normen en/of specificaties waarbij de totstandkoming van interoperabiliteit en keuzevrijheid aan de markt kan worden overgelaten, omdat de vraag van de kant van de consument of het belang van de industrie daar borg voor staat.

Afgezien van bovenstaande onder de punten (1) en (2) vermelde criteria moet er speciale aandacht worden besteed aan:

normen en/of specificaties die momenteel voor regelgeving op nationaal of Europees niveau worden gebruikt, waarvoor eerst moet worden nagegaan wat de gevolgen van afschaffing daarvan zullen zijn;

normen en/of specificaties die nodig zijn om te voldoen aan specifieke verplichtingen van algemeen belang uit hoofde van het nationale of communautaire recht, waarvoor de exploitanten geen commerciële prikkel hebben om deze toe te passen.

VOORWOORD

1.   Algemeen

De hier vermelde normen en/of specificaties vormen de in artikel 1 van de beschikking van de Commissie C(2006)6364 van 11/XII/2006 bedoelde „Lijst van normen en/of specificaties”.

Krachtens artikel 17, lid 1, van de kaderrichtlijn (2002/21/EG) dient de Commissie een lijst van normen en/of specificaties op te stellen en in het Publicatieblad van de Europese Unie te publiceren, die als basis fungeert ter bevordering van een geharmoniseerd aanbod van elektronische communicatienetwerken, elektronische communicatiediensten en bijbehorende faciliteiten en diensten.

Als de in de voorgaande alinea bedoelde normen en/of specificaties niet adequaat zijn toegepast, zodat de interoperabiliteit van diensten in een of meer lidstaten niet kan worden gewaarborgd, kan de toepassing van deze normen en/of specificaties volgens de in artikel 17, lid 4, van de kaderrichtlijn vastgestelde procedure verplicht worden gesteld.

De lijst van normen zal periodiek worden herzien om rekening te houden met behoeften die voortvloeien uit nieuwe technologieën en veranderingen op de markt. De betrokken partijen wordt verzocht opmerkingen dienaangaande in te dienen.

Het Comité voor communicatie (3) is geraadpleegd voorzover de lijst betrekking heeft op artikel 17 van de kaderrichtlijn.

In het kader van de eindapparatuurrichtlijn (1999/5/EG) overeengekomen en in het Publicatieblad van de Europese Unie gepubliceerde normen vallen buiten de werkingssfeer van dit document.

2.   Indeling van de lijst van normen

Hoofdstuk I: Verplichte normen en/of specificaties

Hoofdstuk II: Transparante transmissiecapaciteit

Hoofdstuk III: Aan het publiek aangeboden gebruikersinterfaces

Hoofdstuk IV: Interconnectie en toegang

Hoofdstuk V: Diensten en kenmerken

Hoofdstuk VI: Nummering en adressering

Hoofdstuk VII: Kwaliteit van de dienst

Hoofdstuk VIII: Omroepdiensten

3.   Status van de in de lijst vermelde normen en/of specificaties

De normen en/of specificaties in hoofdstuk I hebben een andere status dan de normen en/of specificaties in de andere hoofdstukken van dit document.

Het gebruik van de in hoofdstuk I vermelde normen en/of specificaties is verplicht. De normen en/of specificaties kunnen volgens de in artikel 17, lid 4, van de kaderrichtlijn vastgestelde procedure verplicht worden gesteld. In artikel 17, lid 4, van de kaderrichtlijn wordt bepaald: „Wanneer de Commissie voornemens is de toepassing van bepaalde normen en/of specificaties verplicht te stellen, publiceert zij een mededeling in het Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen en nodigt zij alle betrokken partijen uit om hun opmerkingen openbaar mee te delen”. De Commissie stelt de toepassing van de relevante normen en/of specificaties volgens de procedure van artikel 22, lid 3, van de kaderrichtlijn verplicht door deze als verplichte normen en/of specificaties op te nemen in de lijst van normen die in het Publicatieblad van de Europese Unie wordt gepubliceerd.

Het gebruik van de in de hoofdstukken II tot en met VIII vermelde normen en/of specificaties wordt aanbevolen, maar er bestaat geen wettelijke verplichting om ze toe te passen. Krachtens artikel 17, lid 2, van de kaderrichtlijn „moedigen de lidstaten het gebruik aan van de (…) bedoelde normen en/of specificaties voor het aanbieden van diensten, technische interfaces en/of netwerkfuncties, voorzover dat strikt nodig is om interoperabiliteit van diensten te waarborgen en de keuzevrijheid van de gebruikers te verbeteren”. In deze context dient de lijst van aanbevolen normen en/of specificaties te worden beschouwd als een lijst van normen en/of specificaties die in aanmerking komen om verplicht te worden gesteld zodra de autoriteiten een verstoring van de markt signaleren die verband houdt met het onvoldoende in acht nemen van aanbevolen normen en/of specificaties.

Krachtens artikel 17 van de kaderrichtlijn moet deze lijst „als basis dienen voor het aanmoedigen van het geharmoniseerde aanbieden van elektronische communicatienetwerken, elektronische communicatiediensten en bijbehorende faciliteiten en diensten” (lid 1) „om interoperabiliteit van diensten te waarborgen en de keuzevrijheid van de gebruikers te verbeteren” (lid 2). Hiermee dient rekening te worden gehouden wanneer normen en/of specificaties worden toegepast die alternatieven of facultatieve bepalingen bevatten.

In artikel 17, leden 5 en 6, van de kaderrichtlijn wordt bepaald: „Wanneer de Commissie van mening is dat de (…) normen en/of specificaties niet langer bijdragen tot de levering van geharmoniseerde elektronische communicatiediensten of dat zij niet langer beantwoorden aan de behoeften van de consument of de technologische ontwikkeling in de weg staan, schrapt zij die normen en/of specificaties van de (…) lijst van normen en/of specificaties (…).”.

Afgezien van de in hoofdstuk I van deze lijst vermelde normen en/of specificaties kunnen andere wettelijke maatregelen binnen het regelgevingskader voor elektronische communicatienetwerken en -diensten ertoe leiden dat het gebruik van bepaalde normen en/of specificaties voor sommige ondernemingen verplicht wordt gesteld.

4.   Versie van de norm en/of specificatie

Wanneer geen versienummer van de norm en/of specificatie wordt vermeld, wordt in deze lijst de versie bedoeld die geldig is op het moment waarop de lijst wordt gepubliceerd.

Tenzij anders wordt vermeld, heeft de verwijzing naar een norm en/of specificatie die uit meer dan een deel bestaat, betrekking op alle delen en subdelen van de norm en/of specificatie. In sommige gevallen, wanneer dit duidelijk wordt vermeld, worden slechts bepaalde delen van een norm en/of specificatie in de lijst opgenomen.

5.   Technische normen en/of specificaties

De meeste in deze lijst vermelde normen en specificaties zijn ETSI-producten volgens zowel de oude als de huidige ETSI-nomenclatuur. Voor de definities van de verschillende soorten ETSI-producten wordt verwezen naar de ETSI-website (http://portal.etsi.org/directives/onder „ETSI Directives”).

De meest relevante van deze producten zijn:

Producten volgens de huidige ETSI-nomenclatuur:

Technische specificatie (TS): bevat voornamelijk normatieve bepalingen en wordt door een technisch orgaan goedgekeurd.

Technisch rapport (TR): bevat voornamelijk informatie en wordt door een technisch orgaan goedgekeurd.

Norm (ES): bevat voornamelijk normatieve bepalingen en wordt door de ETSI-leden goedgekeurd.

Leidraad (EG): bevat voornamelijk informatie en wordt door de ETSI-leden goedgekeurd.

Speciaal rapport (SR): bevat informatie en wordt voor referentiedoeleinden publiek bekendgemaakt.

Europese norm (telecommunicatiereeks) (EN): bevat normatieve bepalingen en wordt goedgekeurd door de nationale normalisatie-organisaties en/of de nationale delegaties; heeft gevolgen ten aanzien van status quo en nationale omzetting.

Geharmoniseerde norm: een EN (telecommunicatiereeks) die in opdracht van de Europese Commissie krachtens de Europese Richtlijnen 98/34/EG en 98/48/EG met inachtneming van de relevante fundamentele eisen van de „nieuwe aanpak”-richtlijn door het ETSI is opgesteld en waarvan de referentie vervolgens in het Publicatieblad van de Europese Unie is bekendgemaakt.

Producten volgens de oude ETSI-nomenclatuur waarnaar in de lijst wordt verwezen:

Europese telecommunicatienorm (ETS): bevat normatieve bepalingen en wordt goedgekeurd door de nationale normalisatie-organisaties en/of de nationale delegaties; heeft gevolgen ten aanzien van status quo en nationale omzetting.

Technisch rapport van het ETSI (ETR): bevat informatie en wordt door een technisch comité goedgekeurd.

6.   Adressen waar de vermelde documenten kunnen worden verkregen

ETSI Publications Office

Postadres:

ETSI

650 Route des Lucioles

F-06921 Sophia Antipolis Cedex

Frankrijk

Tel. (33-4) 92 94 42 41

Fax (33-4) 93 95 81 33

E-mail: publications@etsi.fr

Website: http://www.etsi.org/services_products/freestandard/home.htm

Voor het direct downloaden van ETSI-producten: http://pda.etsi.org/pda/queryform.asp

ITU Sales and Marketing Service (voor ITU-T-documenten)

Postadres:

ITU

Place des Nations

CH-1211 Geneva 20

Zwitserland

Tel.:

(41-22) 730 61 41 (Engels)

(41-22) 730 61 42 (Frans)

(41-22) 730 61 43 (Spaans)

Fax (41-22) 730 51 94

E-mail: sales@itu.int

Website: http://www.itu.int

7.   Verwijzingen naar EU-wetgeving

In de lijst wordt verwezen naar de volgende wetgevingsdocumenten, te vinden op http://europa.eu.int/information_society/topics/telecoms/regulatory/index_en.htm.

Richtlijn 2002/21/EG (kaderrichtlijn) van het Europees Parlement en de Raad inzake een gemeenschappelijk regelgevingskader voor elektronische-communicatienetwerken en -diensten (PB L 108 van 24.4.2002, blz. 33).

Richtlijn 2002/19/EG (toegangsrichtlijn) van het Europees Parlement en de Raad inzake de toegang tot en interconnectie van elektronische-communicatienetwerken en bijbehorende faciliteiten (PB L 108 van 24.4.2002, blz. 7).

Richtlijn 2002/22/EG (universele-dienstrichtlijn) van het Europees Parlement en de Raad inzake de universele dienst en gebruikersrechten met betrekking tot elektronische-communicatienetwerken en -diensten (PB L 108 van 24.4.2002, blz. 51).

Richtlijn 2002/58/EG (richtlijn betreffende privacy en elektronische communicatie) van het Europees Parlement en de Raad betreffende de verwerking van persoonsgegevens en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer in de sector elektronische communicatie (PB L 201 van 31.7.2002, blz. 37).

Richtlijn 2002/20/EG (machtigingsrichtlijn) van het Europees Parlement en de Raad betreffende de machtiging voor elektronische-communicatienetwerken en -diensten (PB L 108 van 24.4.2002, blz. 21).

Aanbeveling 2000/417/EG van de Commissie inzake ontbundelde toegang tot het aansluitnet (PB L 156 van 29.6.2000, blz. 44).

Verordening (EG) 2887/2000 van het Europees Parlement en de Raad inzake ontbundelde toegang tot het aansluitnetwerk (PB L 336 van 30.12.2000, blz. 4).

Aanbeveling 2005/57/EG van de Commissie van 21 januari 2005 betreffende de aanbieding van huurlijnen in de Europese Unie (Deel 1 — Hoofdleveringsvoorwaarden voor wholesalehuurlijnen) (Kennisgeving geschied onder nummer C(2005) 103) (PB L 24 van 27.1.2005, blz. 27).

Aanbeveling 2005/268/EG van de Commissie van 29 maart 2005 betreffende de aanbieding van huurlijnen in de Europese Unie — Deel 2 — Tariefaspecten van wholesale-huurlijndeelcircuits (Kennisgeving geschied onder nummer C(2005) 951) (PB L 83 van 1.4.2005, blz. 52).

Aanbeveling 2003/558/EG van de Commissie van 25 juli 2003 betreffende de verwerking van locatie-informatie over de oproeper in elektronische communicatienetwerken met het oog op locatie-uitgebreide noodoproepdiensten (PB L 189 van 29.7.2003, blz. 49).

Richtlijn 1999/5/EG van het Europees Parlement en de Raad van 9 maart 1999 betreffende radioapparatuur en telecommunicatie-eindapparatuur en de wederzijdse erkenning van hun conformiteit (eindapparatuurrichtlijn) (PB L 91 van 7.4.1999, blz. 10).

Beschikking 2001/792/EG, Euratom van de Raad van 23 oktober 2001 tot vaststelling van een communautair mechanisme ter vergemakkelijking van versterkte samenwerking bij bijstandsinterventies in het kader van civiele bescherming (PB L 297 van 15.11.2001, blz. 7).

Beschikking nr. 676/2002/EG van het Europees Parlement en de Raad van 7 maart 2002 inzake een regelgevingskader voor het radiospectrumbeleid in de Europese Gemeenschap (Radiospectrumbeschikking) (PB L 108 van 24.4.2002, blz. 1).

Richtlijn 98/34/EG van het Europees Parlement en de Raad betreffende een informatieprocedure op het gebied van normen en technische voorschriften en regels betreffende de diensten van de informatiemaatschappij, zoals gewijzigd bij Richtlijn 98/48/EG (PB L 204 van 21.7.1998, blz. 37).

COM(2004) 541: „Mededeling van de Commissie aan de Raad, het Europees Parlement, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's over de interoperabiliteit van digitale interactieve televisiediensten” van 30 juli 2004.

COM(2006) 37: „Mededeling van de Commissie aan de Raad, het Europees Parlement, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's ter evaluatie van de interoperabiliteit van digitale interactieve televisiediensten op grond van mededeling COM(2004) 541 van 30 juli 2004” van 2 februari 2006.

8.   Definities en afkortingen

Definities

De definities in de relevante onder punt 7 vermelde EU-wetgeving zijn van toepassing.

Afkortingen

In het kader van dit document zijn de volgende afkortingen van toepassing:

3GPP

Partnerschapsproject voor de derde generatie

API

Applicatieprogramma-interface

DAB

Digitale audio-omroep

DVB

Digitale video-omroep

ETSI

Europees instituut voor telecommunicatienormen

GSM

Global system for mobile communications

IP

Internet-protocol

IPAT

IP-toegangsterminal

ISDN

Digitaal netwerk voor geïntegreerde diensten

ITU

Internationale telecommunicatie-unie

MHEG

Multimedia and Hypermedia Experts Group

MHP

Multimedia Home Platform

NGN

Next Generation Networks

NTP

Netwerkeindpunt

OSA

Open service access

PoI

Interconnectiepunt

PSTN

Openbaar geschakeld telefoonnet

QoS

Kwaliteit van de dienst

ULL

Ontbundeld aansluitnet

UMTS

Universeel mobiel telecommunicatiesysteem

WML

Wireless Markup Language

WTVML

Wireless TeleVision Markup Language (ook WTML)

LIJST VAN NORMEN EN/OF SPECIFICATIES VOOR ELEKTRONISCHE COMMUNICATIENETWERKEN EN -DIENSTEN EN BIJBEHORENDE

FACILITEITEN EN DIENSTEN

De normen en/of specificaties worden in de lijst gepubliceerd om het aanbieden van geharmoniseerde elektronische communicatiediensten ten bate van de gebruikers in de hele Gemeenschap te stimuleren, om de interoperabiliteit te waarborgen en om de toepassing van het regelgevingskader te ondersteunen. De belangrijkste leidraad voor het opnemen van normen en/of specificaties is dat de nadruk moet liggen op normen en/of specificaties die verband houden met de bepalingen van de richtlijnen. De criteria voor het opnemen van normen en/of specificaties in deze lijst zijn in de toelichting uiteengezet.

HOOFDSTUK I

1.   Verplichte normen

Dit document bevat momenteel geen verplichte normen.

Normen kunnen volgens de in artikel 17, lid 4, van de kaderrichtlijn vastgestelde procedure verplicht worden gesteld. Wanneer de Commissie van plan is de toepassing van bepaalde normen en/of specificaties verplicht te stellen, publiceert zij een mededeling in het Publicatieblad van de Europese Unie en nodigt zij alle betrokken partijen uit publiekelijk opmerkingen in te dienen.

HOOFDSTUK II

2.   Transparante transmissiecapaciteit

2.1.   Toegang tot het aansluitnet voor derden

Technische interfaces en/of dienstenkenmerken

Referentie

Opmerkingen

Spectrumbeheer op het koperen aansluitnet; Deel 1: Definities en signaalbibliotheek

ETSI TR 101 830-1 (V.1.1.1)

 

HOOFDSTUK III

3.   Aan het publiek aangeboden gebruikersinterfaces (NTP)

In bepaalde marktsituaties (4) kan een nationale regelgevende instantie exploitanten verplichtingen opleggen om te voldoen aan redelijke verzoeken om toegang tot en gebruik van bepaalde netwerkonderdelen en bijbehorende faciliteiten.

Aangezien er geen normen en/of specificaties zijn die momenteel worden geacht aan de in de toelichting vermelde criteria te voldoen, zijn er geen normen en/of specificaties in deze lijst van normen opgenomen.

HOOFDSTUK IV

4.   Interconnectie en toegang

Krachtens de bepalingen van de toegangsrichtlijn kunnen aanbieders van elektronische communicatienetwerken en -diensten specifieke verplichtingen inzake interconnectie en/of toegang hebben.

Normen en/of specificaties voor ULL en bitstream worden in hoofdstuk II opgenomen.

4.1.   Applicatieprogramma-interfaces

Technische interfaces en/of dienstenkenmerken

Referentie

Opmerkingen

Open Service Access (OSA); applicatieprogrammeerinterface (API/Parlay 3)

ETSI ES 201 915 reeks

 

Open Service Access (OSA); applicatieprogrammeerinterface (API/Parlay 4)

ETSI ES 202 915 reeks

 

Open Service Access (OSA); applicatieprogrammeerinterface (API/Parlay 5)

ETSI ES 203 915 reeks

 

UMTS Customized Applications for Mobile network Enhanced Logic (CAMEL) Fase 3; CAMEL Application Part (CAP) specificatie

ETSI TS 129 078

 

UMTS Open Service Access (OSA); applicatieprogrammeerinterface (API); deel 1: overzicht

ETSI TS 129 198-1

 

UMTS Open Services Architecture applicatieprogrammeerinterface — deel 2

ETSI TR 129 998

 

4.2.   Toegang tot netwerkfaciliteiten en diensten

Aangezien er geen normen en/of specificaties zijn die momenteel worden geacht aan de in de toelichting vermelde criteria te voldoen, zijn er geen normen en/of specificaties in deze lijst van normen opgenomen.

4.3.   Interconnectie

Technische interfaces en/of dienstenkenmerken

Referentie

Opmerkingen

IPCablecom; deel 12: Internet Signalling Transport Protocol (ISTP)

ETSI TS 101 909-12

definieert de SS7-interface naar de signalering-gateway van een IPCablecom-netwerk

IPCablecom; deel 23: IP-toegangsterminal — Lijnbesturing-signalering (IPAT — LCS)

ETSI TS 101 909-23

specificeert de V5.2-signaleringsinterface naar de IPAT van een IPCablecom-netwerk

HOOFDSTUK V

5.   Diensten en kenmerken

5.1.   Lokalisering van de oproeper

Technische interfaces en/of dienstenkenmerken

Referentie

Opmerkingen

Locatieprotocollen voor noodsituaties

ETSI TS 102 164

 

Locatiediensten (LCS); functionele beschrijving; fase 2 (UMTS)

ETSI TS 123 171

 

5.2.   Omroepaspecten

Relevant geachte omroepnormen en/of -specificaties worden in hoofdstuk VIII opgenomen.

5.3.   Kostenindicatie (AoC)

Aangezien er geen normen en/of specificaties zijn die momenteel worden geacht aan de in de toelichting vermelde criteria te voldoen, zijn er geen normen en/of specificaties in deze lijst van normen opgenomen.

5.4.   Gidsdiensten

Technische interfaces en/of dienstenkenmerken

Referentie

Opmerkingen

Automatische gidsondersteuning

ITU-T aanbeveling E.115 (02/95)

Wordt momenteel gebruikt voor de implementatie van internationale openbare gidsdiensten

Internationale openbare gidsdiensten

ITU-T aanbeveling F.510

Ook geschikt voor de interconnectie van nationale telefoonnummerbestanden

Uniforme gidsspecificatie

ITU-T aanbeveling F.515

 

5.5.   Blokkering van anonieme oproepen (ACR)

Hoewel ACR voor PSTN/ISDN-netwerken is gestandaardiseerd, voldoen slechts enkele van de huidige implementaties gedeeltelijk aan de normen en/of specificaties en ACR is voor GSM-netwerken niet gestandaardiseerd.

Aangezien er geen normen en/of specificaties zijn die momenteel worden geacht aan de in de toelichting vermelde criteria te voldoen, zijn er geen normen en/of specificaties in deze lijst van normen opgenomen.

HOOFDSTUK VI

6.   Nummering en adressering

6.1.   Carrierselectie en carrierpreselectie

Aangezien er geen normen en/of specificaties zijn die momenteel worden geacht aan de in de toelichting vermelde criteria te voldoen, zijn er geen normen en/of specificaties in deze lijst van normen opgenomen.

6.2.   Nummerportabiliteit

Aangezien er geen normen en/of specificaties zijn die momenteel worden geacht aan de in de toelichting vermelde criteria te voldoen, zijn er geen normen en/of specificaties in deze lijst van normen opgenomen.

HOOFDSTUK VII

7.   Kwaliteit van de dienst (QoS)

Technische interfaces en/of dienstenkenmerken

Referentie

Opmerkingen

Gebruiker-gerelateerde definities en metingen voor QoS-parameters

ETSI EG 202 057 reeks

(delen 1 tot 4)

 

Kwaliteit van telecom-diensten

ETSI EG 202 009 reeks

(delen 1 tot 3)

Voor de gebruikers relevante parameters

Definities van prestatieparameters voor spraakkwaliteit en andere spraakband-toepassingen die IP-netwerken gebruiken

ITU-T aanbeveling G.1020 (incl. bijlage A)

 

NB: Krachtens de artikelen 11 en 22 van de universele-dienstrichtlijn kunnen de nationale regelgevende instanties onder gespecificeerde omstandigheden het gebruik van bepaalde normen en/of specificaties voor de leveringstermijn en parameters, definities en meetmethoden voor de kwaliteit van de dienst verplicht stellen. Deze normen en/of specificaties worden in bijlage III van de richtlijn vermeld.

7.1.   Serviceklasse (stagnatiekans)

Technische interfaces en/of dienstenkenmerken

Referentie

Opmerkingen

QoS-categorieën bij multimedia voor de eindgebruiker

ITU-T aanbeveling G.1010 (11/01)

 

7.2.   Netwerk-prestatiedoelstellingen

Deze lijst van normen bevat uitsluitend normen en/of specificaties die relevant zijn voor IP-gebaseerde diensten.

Technische interfaces en/of dienstenkenmerken

Referentie

Opmerkingen

Netwerk-prestatiedoelstellingen voor IP-gebaseerde diensten

ITU-T aanbeveling Y.1541 (incl. aanhangsel X en de wijzigingen 1 en 2)

Bij sommige technologieën is wellicht een speciale behandeling voor toleranties nodig.

Kwaliteit van de dienst (QoS) — Concept en architectuur

ETSI TS 123 107

(3GPP TS 23.107)

Correspondentie tussen QoS-klassen van ITU-T aanbeveling Y.1541 en TS 123 107

HOOFDSTUK VIII

8.   Omroepdiensten

8.1.   Applicatieprogramma-interfaces

Technische interfaces en/of dienstenkenmerken

Referentie

Opmerkingen

Digitale video-omroep (DVB); Multimedia Home Platform (MHP) specificatie 1.1.1

ETSI TS 102 812

versie 1.2.1

Digitale video-omroep (DVB); Multimedia Home Platform (MHP) specificatie 1.0.3

ETSI ES 201 812

versie 1.1.1

voorheen TS 101 812, versie 1.3.1

MHEG-5 Omroepprofiel

ETSI ES 202 184

versie 1.1.1

8.2.   Normen en/of specificaties voor de vervaardiging van inhoud voor interactieve televisie

Technische interfaces en/of dienstenkenmerken

Referentie

Opmerkingen

WTVML, specificatie voor een eenvoudige microbrowser voor interactieve tv-toepassingen op basis van en compatibel met WML

ETSI TS 102 322

versie 1.1.1

8.3.   Digitale omroep

Technische interfaces en/of dienstenkenmerken

Referentie

Opmerkingen

Digitale audio-omroep (DAB);

„A Virtual Machine”: Specificatie voor DAB-Java

ETSI TS 101 993

 


(1)  PB C 71 van 23.3.2006, blz. 9.

(2)  PB L 186 van 25.7.2003, blz. 43.

(3)  Ingesteld bij artikel 22 van de kaderrichtlijn.

(4)  Zie artikel 8, lid 2, van de toegangsrichtlijn.


Top