Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32005D0323

    2005/323/EG: Kommissionens beslut av den 21 april 2005 om de säkerhetskrav som skall uppfyllas av Europastandarder för flytande fritidsprodukter som är avsedda att användas på eller i vattnet i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/95/EG [delgivet med nr K(2005) 1209] (Text av betydelse för EES)

    EUT L 104, 23.4.2005, p. 39–41 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
    EUT L 272M, 18.10.2005, p. 277–279 (MT)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (BG, RO, HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2005/323/oj

    23.4.2005   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 104/39


    KOMMISSIONENS BESLUT

    av den 21 april 2005

    om de säkerhetskrav som skall uppfyllas av Europastandarder för flytande fritidsprodukter som är avsedda att användas på eller i vattnet i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/95/EG

    [delgivet med nr K(2005) 1209]

    (Text av betydelse för EES)

    (2005/323/EG)

    EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR FATTAT DETTA BESLUT

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/95/EG av den 3 december 2001 om allmän produktsäkerhet (1), särskilt artikel 4.1 a i detta, och

    av följande skäl:

    (1)

    I direktiv 2001/95/EG fastställs tillverkarnas skyldighet att endast släppa ut säkra produkter på marknaden.

    (2)

    Enligt det direktivet skall en produkt, när det gäller de risker och riskkategorier som omfattas av relevanta nationella standarder, antas vara säker om den uppfyller sådana icke-bindande nationella standarder som överför Europastandarder.

    (3)

    Enligt direktiv 2001/95/EG bör Europastandarder fastställas av europeiska standardiseringsorgan. Dessa standarder skall garantera att produkterna uppfyller direktivets allmänna säkerhetskrav.

    (4)

    Medlemsstaterna och kommissionen har, i nära samarbete med de europeiska standardiseringsorganen och efter samråd med berörda aktörer, kommit fram till att flytande fritidsprodukter som är avsedda att användas på eller i vatten är en produktgrupp för vilken Europastandarder bör fastställas genom ett uppdrag som skall ges av kommissionen i enlighet med direktiv 2001/95/EG. De flytande fritidsprodukter som berörs omfattar inte de flytande produkter som omfattas av rådets direktiv 88/378/EEG om leksakers säkerhet (2) rådets direktiv 89/686/EEG om personlig skyddsutrustning (3) eller Europaparlamentets och rådets direktiv 94/25/EG om fritidsbåtar (4).

    (5)

    Säkerhetskrav för de berörda produkterna bör fastställas mot bakgrund av samråden och diskussionerna med medlemsstaternas myndigheter.

    (6)

    De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från den kommitté som inrättats enligt direktiv 2001/95/EG.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Produkter och produktdefinition

    Detta beslut skall tillämpas på de flytande fritidsprodukter avsedda att användas på eller i vatten som beskrivs i del I i bilagan och som inte omfattas av annan produktspecifik EU-lagstiftning. Särskilt är de flytande fritidsprodukter som omfattas av direktiv 88/378/EEG, direktiv 89/686/EEG och direktiv 94/25/EG undantagna från detta beslut.

    Artikel 2

    Säkerhetskrav

    Säkerhetskraven på de produkter som avses i artikel 1 fastställs i del II i bilagan.

    Artikel 3

    Adressater

    Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

    Utfärdat i Bryssel den 21 april 2005.

    På kommissionens vägnar

    Markos KYPRIANOU

    Ledamot av kommissionen


    (1)  EGT L 11, 15.1.2002, s. 4.

    (2)  EGT L 187, 16.7.1988, s. 1. Direktivet senast ändrat genom direktiv 93/68/EEG (EGT L 220, 30.8.1993, s. 1).

    (3)  EGT L 399, 30.12.1989, s. 18. Direktivet senast ändrat genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1882/2003 (EUT L 284, 31.10.2003, s. 1).

    (4)  EGT L 164, 30.6.1994, s. 15. Direktivet senast ändrat genom förordning (EG) nr 1882/2003.


    BILAGA

    Säkerhetskrav för flytande fritidsprodukter som är avsedda att användas på eller i vatten

    DEL I

    Produktdefinition

    De flytande produkter som omfattas av detta beslut är fritidsprodukter avsedda att användas på eller i vatten, och som flyter genom uppblåsning eller tack vare material med flytförmåga. Det rör sig om produkter som inte omfattas av någon annan produktspecifik EU-lagstiftning, som används på eller i vatten för fritidsaktiviteter som vattenlek, vattensport, rodd, segling, dykning och siminlärning och som har utvecklats utifrån typiska och traditionella produkter på detta område. En del av produkterna har funnits på marknaden i Europeiska unionen i åratal, medan andra är nya. Nya produkter lanseras ständigt.

    En del av dessa produkter är ändrade traditionella produkter, eller vidareutvecklade produkter som kan härledas från dem. Allt oftare anpassas lekplatsutrustning på land för att kunna användas i vatten.

    Dessa nya produkter syftar till större nöje och mer underhållning, men också till högre hastighet eller mer fart och spänning med nya äventyrsaktiviteter som ”tubing” och forsränning.

    Flytande fritidsprodukter som omfattas av direktiv 88/378/EEG om leksakers säkerhet, direktiv 89/686/EEG om personlig skyddsutrustning och direktiv 94/25/EG om fritidsbåtar berörs inte av detta beslut.

    Flytande produkter som omfattas av detta beslut skall klassificeras efter avsedd användning, framdrivningssätt och utformning, enligt följande:

    Klass A: Flytande produkter som är avsedda för statisk användning på eller i vatten. Användaren befinner sig på den flytande strukturen. Avsedda för såväl enskilt som kollektivt bruk, i allmänhet passivt. Normalt sett utan mekaniskt framdrivningssätt. Produkterna kan utformas på ett sätt som ger flytstabilitet, eller på så sätt att de måste balanseras av användaren.

    Produkter som utformats i skyddssyfte, som omfattas av direktiv 89/686/EEG, berörs inte. På samma sätt berörs inte produkter som utformats för eller som tydligt avses för enskild användning vid barnlek på grunt vatten och som omfattas av direktiv 88/378/EEG.

    Klass B: Flytande produkter som är avsedda för statisk användning. Användaren befinner sig inuti en flytande struktur som sitter runt användarens kropp (relativt nära kroppen). Produkten kan antingen vara utrustad med ett system för att hålla fast kroppen, eller så förväntas användaren hålla sig fast med armar och händer. Systemet för att hålla fast kroppen kan vara en integrerad sits, remmar eller annan fasthållningsanordning, oberoende av kroppsställning (sittande, stående, liggande, knästående osv.). Användarens kropp befinner sig i högre eller mindre grad under vattenytan. Normalt sett är överkroppen (från bröstet och uppåt) över vattenytan. Produkterna är avsedda för såväl enskilt som kollektivt bruk. Normalt sett utan mekaniskt framdrivningssätt.

    Produkter som utformats i skyddssyfte, och som omfattas av direktiv 89/686/EEG, ingår inte i denna kategori. På samma sätt ingår inte produkter som utformats för eller som tydligt avses för enskild användning vid barnlek på grunt vatten, och som omfattas av direktiv 88/378/EEG.

    Klass C: Flytande produkter som är avsedda för dynamisk använding, dvs. användning i hög fart. Användaren befinner sig på eller inuti den flytande strukturen. Det kan finnas en förarhytt, en sits eller någon annan anordning som utformats för att användaren skall kunna hålla sig fast. Produkten bogseras med hjälp av yttre framdrivningsmedel. Användaren måste sköta flytstabilitet och säkerhet bakom bogseringsutrustningen.

    Klass D: Flytande produkter för aktiv använding, dvs. klättring, hoppning och liknande aktiviteter. Det finns ingen bestämd plats för användaren. Produkterna är avsedda för såväl enskilt som kollektivt bruk. Normalt sett utan mekaniskt framdrivningssätt. Produkter som utformats i skyddssyfte, och som omfattas av direktiv 89/686/EEG, ingår inte i denna kategori. På samma sätt ingår inte produkter som utformats för eller som tydligt avses för enskild användning vid barnlek på grunt vatten, och som omfattas av direktiv 88/378/EEG.

    Klass E: Uppblåsbara båtar med en flytförmåga på mindre än 1 800 N och en skrovlängd på mellan 1,2 och 2,5 m, mätt enligt tillämpliga harmoniserade standarder, avsedda för sport- och fritidsändamål i enlighet med direktiv 94/25/EG. Enskilt och kollektivt bruk. Användaren befinner sig inuti den flytande strukturen (bred förarhytt).

    DEL II

    A.   Risker

    De främsta riskerna i samband med dessa produkter är drunkning och drunkningstillbud.

    Andra risker som kan kopplas till dessa specifika produkter och som också kan leda till mer eller mindre allvarliga skador är de som beror på produkternas utformning, såsom riskerna att driva bort, tappa greppet, falla från hög höjd, fastna eller trassla in sig ovan eller under vattenytan, plötslig förlust av flytförmåga, kapsejsning och köldchock, såväl som risker i samband med användningen, såsom kollision och stöt och risker p.g.a. vindar, strömmar och tidvatten.

    B.   Allmänna säkerhetskrav

    Produkterna måste uppfylla det allmänna säkerhetskrav som avses i direktiv 2001/95/EG och vara ”säkra” i enlighet med artikel 2 b i samma direktiv.

    C.   Särskilda säkerhetskrav

    I enlighet med det allmänna säkerhetskrav som avses i direktiv 2001/95/EG måste åtminstone följande synpunkter beaktas:

    C.1   Krav på produkternas utformning

    Säker utformning måste prioriteras framför säkerhetsinstruktioner. Material och utförande skall motsvara den senaste tekniken, med beaktande av produkternas förväntade användning och eventuella konsekvenser för användarens hälsa och för miljön.

    Åtminstone följande aspekter måste beaktas:

    a)

    Flytstabilitet i förhållande till avsedd och förutsebar användning.

    b)

    Minimal flytförmåga, och för uppblåsbara produkter kvarstående flytförmåga efter fel på en luftkammare. Bibehållen funktion i förekommande fall och särskilt om produkten är avsedd för eller troligtvis kommer att nyttjas för kollektivt bruk.

    c)

    Möjligheter att hålla sig fast vid användning, lätt att greppa.

    d)

    Enkel evakuering vid kapsejsning, undvikande av sådant som kroppsdelar kan fastna i eller trassla in sig i.

    e)

    Möjligheter att lätt ta sig upp igen, särskilt om produkten är avsedd för kollektivt bruk, samt möjligheter att hålla sig fast om man ligger i vattnet i en nödsituation.

    f)

    Pålitlig mekanism för snabb lossgöring av produkter som rör sig (bogseras) i hög hastighet.

    C.2   Varningar och upplysningar för en försiktig användning av produkten

    Presentationen och illustrationen av produkten, en väl synlig och tydlig märkning samt varningar och bruksanvisningar måste vara konsekventa och tydliga och lätta att förstå för konsumenten och får inte tona ned riskerna för eventuella användare, i synnerhet inte för barn.

    Märkning (inklusive symboler) som avser varningar eller tillåten belastning måste synas vid användning. Symboler som illustrerar mycket allvarliga risker måste åtföljas av en förklarande text. Viktig information om produktens prestanda och begränsningar måste ges på ett sätt så att potentiella användare får informationen före köpet. Upplysningar om risker för barn måste ägnas särskild uppmärksamhet. Åtminstone följande aspekter måste beaktas:

    a)

    Alla nödvändiga begränsningar av användningen vad gäller t.ex. antal användare, sammanlagd vikt, risker p.g.a. vindar, strömmar och tidvatten, angivande av avstånd från stranden, höjd, hastighet och interaktion med andra produkter eller föremål, när man rimligen kan förutse att produkten kommer att användas tillsammans med andra produkter eller i närheten av farliga föremål (säkerhetsavstånd). Dessutom måste förutsägbar felaktig användning av produkten beaktas.

    b)

    Alla produkter måste vara försedda med texten: ”VARNING: Inget skydd mot drunkning. Endast för simkunniga!”

    c)

    Rekommendationer, där det är tillämpligt, om att använda personlig skyddsutrustning mot drunkning och mot stötar och slag.

    d)

    Instruktioner om uppblåsning och tryckförhållanden, underhåll, reparation, förvaring och kassering med beaktande av dessa produkters särdrag och användningssätt, frekvent användning över längre perioder och produktens åldrande.

    e)

    Produkter som är avsedda för konsumentkategorier som löper risker vid användning av produkten, särskilt barn, icke-simkunniga och i vissa fall äldre, måste ha särskilda varningstexter.


    Top