Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004R0028

    Kommissionens förordning (EG) nr 28/2004 av den 5 januari 2004 om genomförande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1177/2003 om gemenskapsstatistik över inkomst- och levnadsvillkor (EU-SILC) beträffande den detaljerade redogörelsen för innehållet i den mellanliggande och den slutliga kvalitetsrapporten

    EUT L 5, 9.1.2004, p. 42–56 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2004/28/oj

    32004R0028

    Kommissionens förordning (EG) nr 28/2004 av den 5 januari 2004 om genomförande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1177/2003 om gemenskapsstatistik över inkomst- och levnadsvillkor (EU-SILC) beträffande den detaljerade redogörelsen för innehållet i den mellanliggande och den slutliga kvalitetsrapporten

    Europeiska unionens officiella tidning nr L 005 , 09/01/2004 s. 0042 - 0056


    Kommissionens förordning (EG) nr 28/2004

    av den 5 januari 2004

    om genomförande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1177/2003 om gemenskapsstatistik över inkomst- och levnadsvillkor (EU-SILC) beträffande den detaljerade redogörelsen för innehållet i den mellanliggande och den slutliga kvalitetsrapporten

    EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1177/2003 av den 16 juni 2003 om gemenskapsstatistik över inkomst- och levnadsvillkor (EU-SILC)(1), särskilt artikel 15.2 b i denna, och

    av följande skäl:

    (1) Genom förordning (EG) nr 1177/2003 upprättas en gemensam ram för systematisk framställning av gemenskapsstatistik över inkomst- och levnadsvillkor med jämförbara och punktligt inlämnade tvärsnittsdata och longitudinella data över inkomst och graden av fattigdom och social utslagning, och över hur dessa företeelser är fördelade i befolkningen på nations- och EU-nivå.

    (2) Enligt artikel 15.2 b i förordning (EG) nr 1177/2003 är genomförandebestämmelser nödvändiga för att fastställa innehållet i dels den mellanliggande rapporten avseende de för EU gemensamma tvärsnittsindikatorerna baserade på tvärsnittsdelstudien i EU-SILC, dels den slutliga kvalitetsrapporten som skall täcka både tvärsnittsdelstudien och den longitudinella delstudien med fokus på den egna tillförlitligheten.

    (3) De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från Kommittén för det statistiska programmet.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    I bilaga I fastställs de definitioner som skall tillämpas i den mellanliggande och den slutliga kvalitetsrapporten om gemenskapsstatistiken över inkomst- och levnadsvillkor (EU-SILC).

    Artikel 2

    I bilaga II fastställs kriterierna för kvalitetsutvärdering och innehållet i den mellanliggande kvalitetsrapport som medlemsstaterna skall ta fram avseende de för EU gemensamma tvärsnittsindikatorerna baserade på tvärsnittsdelstudien i EU-SILC.

    Artikel 3

    I bilaga III fastställs kriterierna för kvalitetsutvärdering och innehållet i den slutliga kvalitetsrapport som medlemsstaterna skall ta fram om tvärsnittsdelstudien och den longitudinella delstudien i EU-SILC med fokus på den egna tillförlitligheten.

    Artikel 4

    I bilaga IV fastställs innehållet i den jämförande mellanliggande och den jämförande slutliga kvalitetsrapporten som kommissionen (Eurostat) skall ta fram.

    Artikel 5

    Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 5 januari 2004.

    På kommissionens vägnar

    Pedro Solbes Mira

    Ledamot av kommissionen

    (1) EUT L 165, 3.7.2003, s. 1.

    BILAGA I

    DEFINITIONER

    a) substitution: när de ursprungliga urvalsenheterna ersätts med andra enheter på grund av att de ursprungliga urvalsenheterna inte lämnar de begärda uppgifterna, antingen därför att adressen inte kan lokaliseras eller inte kan nås, eller därför att hushållet inte vill samarbeta, hela hushållet är tillfälligt frånvarande eller hushållet inte kan svara.

    b) imputering: skattning av plausibla (men artificiella) ersättningsvärden i stället för värden som saknas.

    c) ekvivalerad disponibel inkomst: hushållets totala disponibla inkomst dividerat med dess "ekvivalenta storlek".

    d) ekvivalent storlek: avser OECD:s modifierade skala (enligt vilken den första vuxna personen får vägningstalet 1,0, varje annan vuxen i hushållet som är 14 år eller äldre får vägningstalet 0,5 och varje barn under 14 år får vägningstalet 0,3).

    e) urvalsram: den population av enheter ur vilken ett urval kan dras.

    f) noggrannhet: närheten i beräkningar eller estimat i förhållande till de exakta eller sanna värdena.

    g) urvalsfel: den variabilitet som uppstår slumpmässigt därför att ett urval används i stället för ett totalurval.

    h) icke-urvalsfel: fel som uppstår i alla skeden av datainsamlingen och produktionsprocessen.

    Det finns i huvudsak fyra typer av icke-urvalsfel:

    - täckningsfel: fel på grund av skillnader mellan målpopulationen och urvalsramen. Täckningsfel omfattar övertäckning, undertäckning och klassificeringsfel:

    - övertäckning: avser antingen enheter som inte skall ingå i målpopulationen eller enheter som inte existerar i praktiken.

    - undertäckning: avser enheter som inte ingår i urvalsramen.

    - klassificeringsfel: felaktig klassificering av enheter som hör till målpopulationen.

    - mätfel: fel som uppstår i samband med datainsamlingen. Det finns en rad olika källor till dessa fel, bl.a. mätinstrumentet, informationssystemet, intervjuaren och insamlingssättet.

    - bearbetningsfel: fel som uppstår efter avslutad datainsamling, t.ex. i samband med inmatning, kodning, redigering och viktning.

    - bortfallsfel: fel som uppstår därför att inte alla uppgifter kunnat inhämtas från en enhet som skulle undersökas. Det finns två huvudtyper av bortfallsfel:

    - objektbortfall: uppgiftsbortfall för hela enheter (hushåll och/eller individer) som ingår i urvalet.

    - partiellt bortfall: innebär att någon eller några uppgifter saknas för en i övrigt undersökt enhet.

    i) relevans: den utsträckning i vilken statistiken uppfyller aktuella och potentiella användares behov. Detta gäller i vad mån all statistik som behövs också produceras och i vilken utsträckning de begrepp som används (definitioner, klassifikationer osv.) motsvarar användarnas behov.

    j) Aktualitet och punktlighet:

    - Uppgifternas aktualitet avspeglar den tid som går mellan det att uppgifterna finns tillgängliga och den företeelse de beskriver.

    - Punktligheten avser tidsförskjutningen mellan den dag då uppgifterna levereras till Eurostat och den dag de skulle ha levererats, t.ex. i enlighet med en officiell tidsplan som är fastställd i förordningar eller tidigare avtal mellan parterna.

    k) Tillgänglighet och klarhet:

    - Tillgängligheten avser under vilka förutsättningar användarna kan inhämta uppgifter: var och hur de rekvireras, leveranstid, tydlig prispolitik, gynnsamma marknadsvillkor (upphovsrätt osv.), tillgänglighet avseende mikro- eller makrodata, olika format (pappersformat, filer, cd-rom, Internet osv.).

    - Klarheten avser uppgifternas informationsmiljö, om uppgifterna kompletteras med adekvata metadata, illustrationer som grafiska framställningar och kartor, huruvida det även finns information om uppgifternas kvalitet (bland annat inskränkningar i användningsområdet) och i vilken utsträckning ytterligare stöd ges av de nationella statistikorganen.

    BILAGA II

    Kriterier för kvalitetsutvärdering och innehållet i den mellanliggande kvalitetsrapport som medlemsstaterna skall ta fram

    1. EU:s GEMENSAMMA TVÄRSNITTSINDIKATORER

    1.1 EU:s gemensamma tvärsnittsindikatorer baserade på tvärsnittsdelstudien i EU-SILC

    Medlemsstaterna skall tillhandahålla de för EU gemensamma tvärsnittsindikatorerna, baserade på tvärsnittsurvalet för år N, som sedan skall ingå i den årliga vårrapporten år (N+2) till Europeiska rådet.

    De gemensamma tvärsnittsindikatorerna är de indikatorer som rådet har fastställt inom ramen för den öppna samordningsmetoden och som kan härledas från EU-SILC-instrumentet.

    1.2 Andra indikatorer

    1.2.1 Ekvivalerad disponibel inkomst

    1.2.2 Ojusterad löneklyfta mellan könen

    De medlemsstater som beräknar indikatorn för den ojusterade löneklyftan mellan könen på grundval av EU-SILC skall tillhandahålla denna indikator.

    2. NOGGRANNHET

    2.1 Urvalsdesign

    Följande uppgifter skall lämnas:

    2.1.1 Typ av urvalsdesign (stratifierat urval, flerstegsurval, klusterurval)

    2.1.2 Urvalsenheter (ett steg, två steg)

    2.1.3 Kriterier för stratifiering och delstratifiering

    2.1.4 Urvalsstorlek och allokeringskriterier

    2.1.5 Urvalsmetoder

    2.1.6 Urvalsfördelning över tiden

    2.1.7 Förnyat urval: roterande paneler

    2.1.8 Vägningstal

    2.1.8.1 Designfaktor

    2.1.8.2 Bortfallsjustering

    2.1.8.3 Justeringar efter externa data (nivå, använda variabler och källor)

    2.1.8.3 Slutlig tvärsnittsvikt

    2.1.9 Substitution

    De medlemsstater som företar substitution vid objektbortfall skall lämna följande information:

    2.1.9.1 Metod för att välja ut ersättare

    2.1.9.2 Ersättarnas viktigaste egenskaper jämfört med ursprungsenheterna, efter region (NUTS 2) om sådana uppgifter föreligger.

    2.1.9.3 Fördelning av ersättare efter upplysningar om kontaktad adress (DB120), resultat från hushållsfrågeformuläret (DB130) och hushållens accepterande av intervju (DB135).

    2.2 Urvalsfel

    2.2.1 Standardfel och effektiv urvalsstorlek

    Följande information skall lämnas:

    - Effektiv urvalsstorlek som använts för de gemensamma tvärsnittsindikatorerna baserat på tvärsnittsdelstudien i EU-SILC, för ekvivalerad disponibel inkomst och för den ojusterade löneklyftan mellan könen (om tillämpligt).

    - Standardfel för de gemensamma tvärsnittsindikatorerna baserat på tvärsnittsdelstudien i EU-SILC, för ekvivalerad disponibel inkomst och för den ojusterade löneklyftan mellan könen (om tillämpligt).

    2.3 Icke-urvalsfel

    2.3.1 Urvalsram och täckningsfel

    En beskrivning skall lämnas av urvalsramen (bl.a. uppgifter om uppdatering av urvalsramen: förfarande, frekvens och dubbelräkning) samt, om sådana uppgifter föreligger, en beskrivning av väsentliga täckningsproblem (klassificeringsfel, undertäckning och övertäckning).

    För medlemsstater som tillämpar en roterande uppläggning skall uppgifter om urvalsramen endast lämnas för de nya replikaten.

    2.3.2 Mätfel och bearbetningsfel

    2.3.2.1 Mätfel

    Följande information skall lämnas:

    - En beskrivning av olika källor till mätfel som kan förväntas uppstå i undersökningen.

    - En beskrivning av frågeformuläret, användning av kognitivt laboratorium (om tillämpligt), fältexperiment avseende frågeformuläret, effekten av design, innehåll och ordalydelse.

    - Uppgifter om intensiteten och effektiviteten i fråga om intervjuutbildningen: antal utbildningsdagar, test av färdigheter före fältarbetet (genomförandeprocent osv.).

    - Uppgifter om studier, till exempel återintervjuer, kontrollstudier eller split-ballot-experiment, om sådana uppgifter föreligger.

    - Resultat från modeller, till exempel utvärdering av effekterna av att använda räkenskapsår i stället för kalenderår, om sådana uppgifter föreligger.

    2.3.2.2 Bearbetningsfel

    Följande information skall lämnas:

    - En beskrivning av inmatningskontroller, kodningskontroller och det system som tillämpas för redigering av data. Väsentliga fel som upptäckts efter avslutad datainsamling.

    - Felprocent vid dataredigering av inkomstvariabler.

    2.3.3 Bortfallsfel

    Följande information skall lämnas:

    2.3.3.1 Uppnådd urvalsstorlek

    - Antal hushåll för vilka en intervju accepteras för databasen. Fördelning efter roterande panel (om tillämpligt) och totalt.

    - Antal personer som är 16 år eller äldre och ingår i de hushåll för vilka intervjun accepteras för databasen och som genomfört en personintervju. Fördelning efter roterande panel (om tillämpligt) och totalt.

    - Antal utvalda svarspersoner (om tillämpligt) som ingår i de hushåll för vilka intervjun accepteras för databasen och som genomfört en personintervju. Fördelning efter roterande panel (om tillämpligt) och totalt.

    2.3.3.2 Objektbortfall

    För medlemsstater som tillämpar en roterande uppläggning skall uppgifter om objektbortfall lämnas för de nya replikationerna i enlighet med de formler som anges nedan.

    För hela urvalet skall objektbortfallet beräknas genom att de enheter som enligt reglerna för spårning inte längre omfattas dras av från täljaren och nämnaren i nedanstående formler.

    - Svarsbortfallet för hushåll (NRh) beräknas enligt följande:

    NRh = (1-(Ra * Rh)) * 100

    >Hänvisning till >

    Ra är andelen kontaktade adresser

    >Hänvisning till >

    Rh är andelen genomförda hushållsintervjuer som accepterats för databasen

    DB120 är upplysningar om kontaktad adress

    DB130 är resultat från hushållsfrågeformuläret och

    DB135 är resultat av hushållets accepterande av intervju.

    För de medlemsstater där substitutioner görs vid objektbortfall skall svarsbortfallet beräknas före och efter substitutionerna.

    - Svarsbortfallet för individer (NRp) beräknas enligt följande:

    NRp = (1-(Rp)) * 100

    där

    >Hänvisning till >

    Rp är andelen genomförda personintervjuer i de hushåll som accepterats för databasen

    RB245 är svarspersonens status och

    RB250 är datastatus.

    - Det totala svarsbortfallet för individer (*NRp) beräknas enligt följande:

    *NRp = (1-(Ra * Rh * Rp)) * 100

    För de medlemsstater där substitutioner görs vid objektbortfall skall svarsbortfallet beräknas före och efter substitutionerna.

    För de medlemsstater som använt ett individurval i stället för ett hushållsurval (adresser) skall svarsbortfallet för individer beräknas för "utvald svarsperson", (RB245 = 2) för alla personer som är 16 år eller äldre (RB245 = 2 + 3) och för den ej utvalda svarspersonen (RB245 = 3).

    2.3.3.3 Fördelning av hushåll (ursprungliga enheter) efter "upplysningar om kontaktad adress" (DB120), efter "resultat från hushållsfrågeformuläret" (DB130) och efter "hushållets accepterande av intervju" (DB135) för varje roterande panel (om tillämpligt) och för totalvärdet.

    2.3.3.4 Fördelning av ersättare (om tillämpligt) efter "upplysningar om kontaktad adress" (DB120), efter "resultat från hushållsfrågeformuläret" (DB130) och efter "hushållets accepterande av intervju" (DB135) för varje roterande panel (om tillämpligt) och för totalvärdet.

    2.3.3.5 Partiellt bortfall

    För inkomstvariablerna skall följande information lämnas:

    - Procentandelen hushåll (för varje inkomstkomponent som insamlats eller sammanställts på hushållsnivå)/individer (för varje inkomstkomponent som insamlats eller sammanställts på individnivå) som har erhållit ett belopp för varje inkomstkomponent.

    - Procentandelen saknade värden för varje inkomstkomponent som insamlats eller sammanställts på hushålls-/individnivå.

    - Procentandelen partiell information för varje inkomstkomponent som insamlats eller sammanställts på hushålls-/individnivå.

    >PIC FILE= "L_2004005SV.004701.TIF">

    2.3.3.6 Totalt partiellt bortfall och antal observationer i urvalet på enhetsnivå för de gemensamma tvärsnittsindikatorerna baserat på tvärsnittsdelstudien i EU-SILC, för ekvivalerad disponibel inkomst och för den ojusterade löneklyftan mellan könen (om tillämpligt).

    2.4 Datainsamlingsmetod

    Medlemsstater som använder ett urval av adresser/hushåll skall leverera uppgifter som visar fördelningen av hushållsmedlemmar från 16 år efter "datastatus" (RB250) och efter "typ av intervju" (RB260), för varje roterande panel (om tillämpligt) och för totalvärdet.

    Medlemsstater som använder ett urval av individer skall leverera uppgifter som visar fördelningen av "utvald svarsperson", fördelningen av "hushållsmedlemmar från 16 år" och fördelningen av "ej utvald svarsperson" efter "datastatus" (RB250) och efter "typ av intervju" (RB260), för varje roterande panel (om tillämpligt) och för totalvärdet.

    2.5 Intervjuns varaktighet

    Hushållsintervjuns genomsnittliga varaktighet skall anges.

    Intervjuns genomsnittliga varaktighet per hushåll skall beräknas som summan av alla hushållsintervjuers varaktighet plus summan av alla personintervjuers varaktighet dividerat med antalet ifyllda hushållsfrågeformulär som accepterats för databasen.

    3. JÄMFÖRBARHET

    3.1 Begrepp och definitioner

    Upplysningar skall lämnas om de nationella begrepp som använts, skillnaderna mellan nationella begrepp och standardbegreppen i EU-SILC, tillsammans med en bedömning, om möjligt, av konsekvenserna av de nämnda skillnaderna för följande områden:

    - Referenspopulationen.

    - Definitionen av privathushåll.

    - Hushållstillhörighet.

    - Den/de referensperioder för inkomst som använts.

    - Perioden för inkomstskatt och socialförsäkringsavgifter.

    - Referensperioden för förmögenhetsskatt.

    - Tidsrymd mellan referensperioden för inkomst och aktuella variabler.

    - Datainsamlingens totala varaktighet för urvalet.

    - Basuppgifter om förvärvsverksamhet under referensperioden.

    3.2 Inkomstkomponenter

    3.2.1 Upplysningar skall lämnas om skillnader mellan de nationella definitionerna och standarddefinitionerna i EU-SILC tillsammans med en bedömning, om möjligt, av konsekvenserna av de nämnda skillnaderna för följande målvariabler:

    - Total bruttohushållsinkomst.

    - Total disponibel hushållsinkomst.

    - Total disponibel hushållsinkomst före sociala transfereringar utom ålders- och efterlevandeförmåner.

    - Total disponibel hushållsinkomst före sociala transfereringar, inklusive ålders- och efterlevandeförmåner.

    - Tillräknad hyra(1).

    - Inkomst från uthyrning av fastighet eller mark.

    - Familje- eller barnbidrag.

    - Övrigt stöd vid social utslagning.

    - Bostadsbidrag.

    - Periodiska positiva kontanttransfereringar mellan hushållen.

    - Värde på ränteintäkter, utdelning från aktiebolag, kapitalintäkter från personbolag.

    - Ränta på inteckningslån(2).

    - Inkomst för personer under 16 år.

    - Periodisk förmögenhetsskatt.

    - Periodiska negativa kontanttransfereringar mellan hushållen.

    - Inkomstskatt och socialförsäkringsavgifter.

    - Inkomstskattejusteringar (överskjutande skatt/kvarskatt).

    - Kontant eller därmed likställd nettolöneinkomst.

    - Löneinkomst i natura(3).

    - Arbetsgivares socialförsäkringsavgifter(4).

    - Kontant vinst eller förlust från egenföretagande (inklusive. royalties).

    - Värde på varor som produceras för egen konsumtion(5).

    - Förmåner vid arbetslöshet.

    - Förmåner vid ålderdom.

    - Förmåner till efterlevande.

    - Förmåner vid sjukdom.

    - Förmåner vid funktionshinder.

    - Utbildningsbidrag.

    - Bruttolöneinkomst(6).

    3.2.2 Källa eller metod som använts för insamlingen av inkomstvariablerna

    3.2.3 Den form i vilken inkomstvariabler på komponentnivå har erhållits (t.ex. brutto, med avdrag för inkomstskatt och socialförsäkringsavgifter, med avdrag för inkomstskatt, med avdrag för socialförsäkringsavgifter)

    3.2.4 Den metod som använts för att ta fram målvariablerna avseende inkomst i den form som krävs (dvs. som bruttovärden)

    4. ENHETLIGHET

    4.1 Jämförelse med externa källor i fråga om målvariablerna avseende inkomst och antalet individer som har inkomst från varje "inkomstkomponent"

    En jämförelse med externa källor skall tillhandahållas för alla målvariabler avseende inkomst och antalet individer som har inkomst från varje "inkomstkomponent", om de berörda medlemsstaterna anser att sådana externa data är tillräckligt tillförlitliga.

    (1) Obligatirisk från 2007.

    (2) Obligatirisk från 2007.

    (3) Denna variabel (med undantag för tjänstebil) kommer först att samlas in från och med 2007 och framåt.

    (4) Denna variabel kommer att registreras först från 2007 om genomförbarhetsstudien visar att det är möjligt.

    (5) Obligatirisk från 2007.

    (6) Endast obligatoriskt för medlemsstater som inte har någon annan källa än EU-SILC för att beräkna löneklyftan mellan könen.

    BILAGA III

    Kriterier för kvalitetsutvärdering och innehållet i den slutliga kvalitetsrapport som medlemsstaterna skall ta fram

    1. EU:S GEMENSAMMA LONGITUDINELLA INDIKATORER BASERADE PÅ DEN LONGITUDINELLA DELSTUDIEN I EU-SILC

    Medlemsstaterna skall tillhandahålla de för EU gemensamma longitudinella indikatorerna baserade på det longitudinella urvalet i EU-SILC.

    De gemensamma longitudinella indikatorerna är de indikatorer som rådet har fastställt inom ramen för den öppna samordningsmetoden och som kan härledas från EU-SILC-instrumentet.

    2. NOGGRANNHET

    2.1 Urvalsdesign

    I den första omgången av den longitudinella delstudien i EU-SILC skall följande information lämnas:

    2.1.1 Typ av urvalsdesign (stratifierat urval, flerstegsurval, klusterurval)

    2.1.2 Urvalsenheter (ett steg, två steg)

    2.1.3 Kriterier för stratifiering och delstratifiering

    2.1.4 Urvalsstorlek och allokeringskriterier

    2.1.5 Urvalsmetoder

    2.1.6 Urvalsfördelning över tiden

    2.1.7 Förnyat urval: roterande paneler

    2.1.8 Vägningstal

    2.1.8.1 Designfaktor

    2.1.8.2 Bortfallsjustering

    2.1.8.3 Justeringar efter externa data (nivå, använda variabler och källor)

    2.1.8.4 Slutlig longitudinell vikt

    I den andra samt därpå följande omgångar av den longitudinella delstudien i EU-SILC skall följande information lämnas:

    2.1.8.5 Bortfallsjustering

    2.1.8.6 Justeringar efter externa data (nivå, använda variabler och källor)

    2.1.8.7 Slutlig longitudinell vikt

    2.1.8.8 Slutlig tvärsnittsvikt för hushållet

    I den första omgången av den longitudinella delstudien skall de medlemsstater som företar substitution vid objektbortfall lämna följande information:

    2.1.9 Substitution

    2.1.9.1 Metod för att välja ut ersättare

    2.1.9.2 Ersättarnas viktigaste egenskaper jämfört med ursprungsenheterna, efter region (NUTS 2) om sådana uppgifter föreligger.

    2.1.9.3 Fördelning av ersättare efter upplysningar om kontaktad adress (DB120), resultat från hushållsfrågeformuläret (DB130) och hushållens accepterande av intervju (DB135).

    2.2 Urvalsfel

    För tvärsnittsdelstudien samt för alla omgångar av den longitudinella delstudien skall följande information lämnas:

    - Det genomsnittliga och det totala antalet observationer (före och efter imputering) samt standardfelen för följande inkomstkomponenter:

    >PIC FILE= "L_2004005SV.005101.TIF">

    - Det genomsnittliga och totala antalet observationer (före och efter imputering) samt standardfel för den ekvivalerade disponibla inkomsten fördelat efter kön, åldersgrupp och hushållets storlek:

    >PIC FILE= "L_2004005SV.005102.TIF">

    2.3 Icke-urvalsfel

    2.3.1 Urvalsram och täckningsfel

    För den första omgången av den longitudinella delstudien skall information lämnas om urvalsram och täckningsfel i enlighet med punkt 2.3.1 i bilaga II till denna förordning.

    2.3.2 Mätfel och bearbetningsfel

    För varje omgång av den longitudinella delstudien skall information lämnas om mätfel och bearbetningsfel i enlighet med punkt 2.3.2 i bilaga II till denna förordning.

    2.3.3 Bortfallsfel

    2.3.3.1 Uppnådd urvalsstorlek

    Följande information skall lämnas för varje omgång av den longitudinella delstudien.

    - Antal hushåll för vilka en intervju accepteras för databasen.

    - Antal personer som är 16 år eller äldre, antal urvalspersoner och antal övriga hushållsmedlemmar som ingår i de hushåll för vilka intervjun accepteras för databasen och som har fullgjort en personintervju.

    2.3.3.2 Objektbortfall

    För den första omgången av den longitudinella delstudien skall följande information lämnas.

    - Svarsbortfallet för hushåll (NRh) i enlighet med punkt 2.3.3.2 i bilaga II till denna förordning.

    - Svarsbortfallet för individer (NRp) i enlighet med punkt 2.3.3.2 i bilaga II till denna förordning.

    - Det totala svarsbortfallet för individer (*NRp) i enlighet med punkt 2.3.3.2 i bilaga II till denna förordning.

    För den andra samt därpå följande omgångar av den longitudinella delstudien skall följande information lämnas:

    - Svarsfrekvens för hushåll

    - Svarsfrekvens per omgång

    Procentandelen hushåll som genomfört en intervju (DB135 = 1) och som överförts till omgång t (från omgång t-1) eller som är nyupprättade eller nytillkomna under omgång t, utom de hushåll som inte omfattas (enligt reglerna för spårning) eller som inte finns.

    - Longitudinell uppföljningsfrekvens

    Procentandelen hushåll som överförts till omgång t+1 för uppföljning av de hushåll som från omgång t-1 överförts till omgång t, utom de hushåll som inte omfattas (enligt reglerna för spårning) eller som inte finns.

    - Uppföljningskvot

    Antal hushåll som överförts från omgång t till omgång t+1 i förhållande till antalet hushåll som överfördes från omgång t-1 till omgång t för uppföljning.

    - Uppnådd urvalsstorlekskvot

    Kvoten av antalet hushåll som accepterats för databasen (DB135 = 1) i omgång t i förhållande till antalet hushåll som accepterats för databasen (DB135 = 1) i omgång t-1.

    - Svarsfrekvens för individer

    - Svarsfrekvens per omgång

    Procentandelen urvalspersoner som genomfört en intervju (RB250 = 11,12,13) av dem som överförts till omgång t (från omgång t-1) eller som är nyupprättade eller nytillkomna under omgång t, utom de som inte omfattas (enligt reglerna för spårning).

    Procentandelen övriga hushållsmedlemmar som valts ut i omgång 1 och som genomfört intervjun (RB=11,12,13) av dem som överförts till omgång t (från omgång t-1).

    - Longitudinell uppföljningsfrekvens

    Procentandelen urvalspersoner som genomfört intervjun (RB250 = 11,12,13) i omgång t av samtliga urvalspersoner, utom de som har avlidit eller som befunnits inte uppfylla kriterierna, fördelat efter skäl till svarsbortfall.

    - Uppnådd urvalsstorlekskvot

    Kvoten av antalet genomförda personintervjuer (RB250 = 11,12,13) i omgång t i förhållande till antalet genomförda personintervjuer i omgång t-1.

    Detta förhållande skall beräknas för urvalspersoner och för alla individer inklusive icke-urvalspersoner som är 16 år och äldre och övriga hushållsmedlemmar som är 16 år och äldre som valts ut i den första omgången.

    - Svarsfrekvens för icke-urvalspersoner

    Kvoten av antalet genomförda personintervjuer (RB250 = 11,12,13) av icke-urvalspersoner som är 16 år och äldre i omgång t i förhållande till alla icke-urvalspersoner som är 16 år och äldre och som ingår i de hushåll som accepterats för databasen (DB135 = 1) i omgång t eller som ingår i de senast genomförda hushållsintervjuerna för de hushåll som överfördes från omgång t-1 till omgång t för uppföljning, men som inte genomförde intervjun i omgång t.

    2.3.3.3 Hushållens fördelning efter hushållsstatus (DB110), efter upplysningar om kontaktad adress (DB120), efter resultat från hushållsfrågeformuläret (DB130) och efter hushållets accepterande av intervju (DB135)

    För varje omgång i den longitudinella delstudien skall uppgifter lämnas om hushållens fördelning efter hushållsstatus, efter upplysningar om kontaktad adress, efter resultat från hushållsfrågeformuläret och efter hushållets accepterande av intervju.

    2.3.3.4 Individernas fördelning efter medlemsstatus (RB110)

    För den andra samt därpå följande omgångar av den longitudinella delstudien skall uppgifter lämnas om individernas fördelning efter medlemsstatus.

    2.3.3.5 Partiellt bortfall

    För inkomstvariablerna skall följande information lämnas för varje omgång av den longitudinella delstudien:

    - Procentandelen hushåll (för varje inkomstkomponent som insamlats eller sammanställts på hushållsnivå)/individer (för varje inkomstkomponent som insamlats eller sammanställts på individnivå) som har erhållit ett belopp för varje inkomstkomponent.

    - Procentandelen saknade värden för varje inkomstkomponent som insamlats eller sammanställts på hushålls-/individnivå.

    - Procentandelen partiell information för varje inkomstkomponent som insamlats eller sammanställts på hushålls-/individnivå.

    2.4 Datainsamlingsmetod

    För varje omgång av den longitudinella delstudien skall uppgifter levereras om fördelningen av hushållsmedlemmar som är 16 år och äldre efter "datastatus" (RB250) och efter "typ av intervju" (RB260), för varje urvalsperson, för övriga hushållsmedlemmar och för totalvärdet.

    2.5 Imputeringsmetod

    För tvärsnittsdelstudien och för varje omgång av den longitudinella delstudien skall en beskrivning lämnas av den imputeringsmetod som använts för partiellt bortfall, om denna skiljer sig från Eurostats metod, tillsammans med uppgifter om de imputerade variablerna och procentandelen imputeringar av det totala antalet observationer per målvariabel.

    2.6 Tillräknad hyra

    För tvärsnittsdelstudien och för varje omgång av den longitudinella delstudien skall en beskrivning lämnas av den metod som använts för att bestämma tillräknad hyra, om denna skiljer sig från Eurostats metod.

    2.7 Tjänstebilar

    För tvärsnittsdelstudien och för varje omgång av den longitudinella delstudien skall en beskrivning lämnas av den metod som använts för att imputera ett värde för privat användning av en tjänstebil.

    3. JÄMFÖRBARHET

    3.1 Begrepp och definitioner

    För den första omgången av den longitudinella delstudien skall information lämnas om grundläggande begrepp och definitioner (som beskrivs i punkt 3.1 i bilaga II till denna förordning), skillnader mellan de nationella definitionerna och standarddefinitionerna i EU-SILC, tillsammans med en bedömning, om möjligt, av konsekvenserna av de nämnda skillnaderna.

    För den andra och de därpå följande omgångarna skall det rapporteras om eventuella ändringar i grundläggande begrepp och definitioner i förhållande till den första omgången.

    3.2 Inkomstkomponenter

    3.2.1 Skillnader mellan de nationella definitionerna och standarddefinitionerna i EU-SILC och en bedömning (om möjligt) av konsekvenserna av de nämnda skillnaderna

    För den första omgången av den longitudinella delstudien skall information lämnas om inkomstkomponenter, som beskrivs i punkt 3.2.1 i bilaga II till denna förordning (med undantag för "bruttolöneinkomst").

    För den andra och de därpå följande omgångarna skall det rapporteras om eventuella ändringar i definitionen av inkomstkomponenter i förhållande till den första omgången.

    3.2.2 Källa eller metod som använts för insamlingen av inkomstvariablerna

    För den första omgången av den longitudinella delstudien skall upplysningar lämnas om den källa eller metod som använts för insamlingen av inkomstvariablerna.

    För den andra och de därpå följande omgångarna skall upplysningar lämnas om eventuella ändringar i den källa eller metod som använts för insamlingen av inkomstvariablerna.

    3.2.3 Den form i vilken inkomstvariablerna på komponentnivå har erhållits

    För den första omgången av den longitudinella delstudien skall upplysningar lämnas om den form i vilken inkomstvariablerna på komponentnivå har erhållits (t.ex. brutto, med avdrag för inkomstskatt och socialförsäkringsavgifter, med avdrag för inkomstskatt, med avdrag för socialförsäkringsavgifter).

    För den andra och de därpå följande omgångarna skall upplysningar lämnas om eventuella ändringar av den form i vilken inkomstvariablerna på komponentnivå har erhållits.

    3.2.4 Den metod som använts för att ta fram målvariablerna avseende inkomst i den form som krävs (dvs. som bruttovärden)

    För den första omgången av den longitudinella delstudien skall upplysningar lämnas om den metod som använts för att ta fram målvariablerna avseende inkomst i den form som krävs (dvs. som bruttovärden).

    För den andra och de därpå följande omgångarna skall upplysningar lämnas om eventuella ändringar i den källa eller metod som använts för insamlingen av inkomstvariablerna.

    3.3 Regler för spårning

    För den longitudinella delstudien skall upplysningar lämnas om skillnader mellan de nationella reglerna för spårning och standardreglerna för spårning i EU-SILC.

    4. ENHETLIGHET

    4.1 Jämförelse med externa källor i fråga om målvariablerna avseende inkomst och antalet individer som har inkomst från varje "inkomstkomponent"

    För varje omgång av den longitudinella delstudien skall en jämförelse med externa källor tillhandahållas för målvariablerna avseende inkomst och antalet individer som har inkomst från varje "inkomstkomponent", om de berörda medlemsstaterna anser att sådana externa data är tillräckligt tillförlitliga.

    BILAGA IV

    Innehållet i den jämförande mellanliggande och den jämförande slutliga kvalitetsrapporten som kommissionen (Eurostat) skall ta fram

    DEN JÄMFÖRANDE MELLANLIGGANDE KVALITETSRAPPORTEN

    Kommissionen (Eurostat) skall på grundval av medlemsstaternas mellanliggande kvalitetsrapporter ta fram en jämförande mellanliggande kvalitetsrapport som innehåller följande kvalitetskriterier:

    1. Noggrannhet

    1.1 Urvalsdesign

    1.2 Urvalsfel

    1.2.1 Det estimerade värdet, variationskoefficienten, 95 % konfidensintervall och effektiv urvalsstorlek för de gemensamma tvärsnittsindikatorerna baserat på tvärsnittsdelstudien i EU-SILC, för ekvivalerad disponibel inkomst och för den ojusterade löneklyftan mellan könen (om tillämpligt).

    1.3 Icke-urvalsfel

    1.4 Datainsamlingsmetod

    1.5 Intervjuns varaktighet

    2. Jämförbarhet

    2.1 Begrepp och definitioner

    2.2 Inkomstkomponenter

    3. Enhetlighet

    DEN JÄMFÖRANDE SLUTLIGA KVALITETSRAPPORTEN

    Kommissionen (Eurostat) skall på grundval av medlemsstaternas slutliga kvalitetsrapporter ta fram en jämförande slutlig kvalitetsrapport som innehåller följande kvalitetskriterier:

    1. Relevans

    - En beskrivning och klassificering av användare.

    - En beskrivning av användarbehov (efter användargrupp).

    2. Noggrannhet

    2.1 Urvalsdesign

    2.2 Urvalsfel

    För tvärsnittsdelstudien samt för alla omgångar av den longitudinella delstudien i EU-SILC skall följande information lämnas:

    - Det genomsnittliga och det totala antalet observationer (före och efter imputering), variationskoefficienten och 95 % konfidensintervall för inkomstkomponenter.

    - Det genomsnittliga och det totala antalet observationer (före och efter imputering), variationskoefficienten och 95 % konfidensintervall för ekvivalerad disponibel inkomst fördelat efter kön, åldergrupper och hushållsstorlek.

    2.3 Icke-urvalsfel

    2.4 Datainsamlingsmetod

    2.5 Imputeringsmetod

    2.6 Tillräknad hyra

    2.7 Tjänstebilar

    3. Aktualitet och punktlighet

    - Uppgifternas aktualitet i genomsnitt.

    - Datafrekvens.

    - Procentandelen sena dataleveranser i förhållande till de tidsfrister som fastställts i ramförordningen avseende EU-SILC.

    - Den genomsnittliga leveransförseningen (antal veckor).

    - Skälen till försenad leverans.

    4. Tillgänglighet och klarhet

    - En beskrivning av villkoren för tillgången till data (media, support, försäljningsvillkor, begränsningar, konfidentialitet osv.).

    - En beskrivning av villkoren för offentliggörande av data.

    5. Jämförbarhet

    5.1 Begrepp och definitioner

    5.2 Inkomstkomponenter

    5.3 Regler för spårning

    6. Enhetlighet

    Top