EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02003R1980-20060523

Consolidated text: Kommissionens förordning (EG) nr 1980/2003 av den 21 oktober 2003 om tillämpning av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1177/2003 om gemenskapsstatistik över inkomst- och levnadsvillkor (EU-SILC) när det gäller definitioner och uppdaterade definitioner (Text av betydelse för EES)

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1980/2006-05-23

2003R1980 — SV — 23.05.2006 — 001.001


Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

►B

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 1980/2003

av den 21 oktober 2003

om tillämpning av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1177/2003 om gemenskapsstatistik över inkomst- och levnadsvillkor (EU-SILC) när det gäller definitioner och uppdaterade definitioner

(Text av betydelse för EES)

(EGT L 298, 17.11.2003, p.1)

Ändrad genom:

 

 

Officiella tidningen

  No

page

date

►M1

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 676/2006 av den 2 maj 2006

  L 118

3

3.5.2006




▼B

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 1980/2003

av den 21 oktober 2003

om tillämpning av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1177/2003 om gemenskapsstatistik över inkomst- och levnadsvillkor (EU-SILC) när det gäller definitioner och uppdaterade definitioner

(Text av betydelse för EES)



EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1177/2003 av den 16 juni 2003 om gemenskapsstatistik över inkomst- och levnadsvillkor (EU-SILC) ( 1 ), särskilt artikel 15.2 c i denna, och

av följande skäl:

(1)

Genom förordning (EG) nr 1177/2003 upprättas en gemensam ram för systematisk framställning av gemenskapsstatistik över inkomst- och levnadsvillkor med jämförbara och punktligt inlämnade uppgifter av tvärsnitts- och longitudinell karaktär över inkomst och graden av fattigdom och social utslagning, och över hur dessa företeelser är fördelade i befolkningen på nations- och EU-nivå.

(2)

Enligt artikel 15.2 c i förordning (EG) nr 1177/2003 krävs det tillämpningsföreskrifter för att harmonisera definitionerna, särskilt operationaliseringen av inkomstdefinitionerna, definitionerna för hushållsmedlemmar och tidigare hushållsmedlemmar, och för att fastställa tidsplanen för när de olika inkomstvariablerna skall integreras.

(3)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från Kommittén för det statistiska programmet.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.



Artikel 1

De definitioner som krävs enligt artikel 15.2 c i förordning (EG) nr 1177/2003 om gemenskapsstatistik över inkomst- och levnadsvillkor, i synnerhet för operationaliseringen av inkomstdefinitionerna i artikel 2 l och m i denna, anges i bilaga I.

Villkoren för överföringen av bruttoinkomstuppgifter på komponentnivå samt tidsplanen för när de olika inkomstkomponenterna skall införas anges i bilaga II.

Artikel 2

Definitionerna i denna förordning, med undantag för definitionen av tidigare hushållsmedlemmar, och villkoren för överföringen av uppgifter skall tillämpas både i tvärsnittsdelstudien och den longitudinella delstudien i gemenskapsstatistiken över inkomst och levnadsvillkor (EU-SILC).

Artikel 3

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.




BILAGA

DEFINITIONER AV HUSHÅLLSMEDLEMMAR OCH TIDIGARE HUSHÅLLSMEDLEMMAR, PERIODISK BRUTTOPENSION FRÅN ENSKILDA PRIVATA PENSIONSSYSTEM, INBETALNINGAR TILL ENSKILDA PRIVATA PENSIONSSYSTEM, TOTAL BRUTTOINKOMST OCH DISPONIBEL INKOMST FÖR HUSHÅLL, TOTAL DISPONIBEL HUSHÅLLSINKOMST FÖRE SOCIALA TRANSFERERINGAR (EXKLUSIVE ÅLDERS- OCH EFTERLEVANDEFÖRMÅNER) OCH INKOMSTKOMPONENTER BRUTTO/NETTO

1.   HUSHÅLLSMEDLEMMAR OCH TIDIGARE HUSHÅLLSMEDLEMMAR

1.1   Hushållsmedlemmar ( 2 )

Följande personer skall betraktas som hushållsmedlemmar, om de delar hushållsutgifterna och om inte annat följer av de ytterligare och specifika villkor som anges nedan:

1) Vanligtvis bosatta personer, släkt med andra medlemmar.

2) Vanligtvis bosatta personer, inte släkt med andra medlemmar.

3) Bosatta inneboende, hyresgäster.

4) Gäster.

5) Inneboende anställda, au pairer.

6) Bosatta personer, men som är tillfälligt frånvarande (på grund av semester, arbete, studier eller liknande).

7) Barn i hushållet som bor och utbildas på annan ort.

8) Personer som är frånvarande under långa perioder, men med bibehållna band till hushållet: personer som arbetar på annan ort.

9) Personer som är tillfälligt frånvarande, men med bibehållna band till hushållet: personer som vistas på sjukhus, sjukhem eller andra institutioner.

Ytterligare villkor som skall uppfyllas för att personen skall betraktas som hushållsmedlem:

a) Avseende kategorierna 3, 4 och 5:

Dessa personer får vid denna tidpunkt inte ha någon annan privat adress; alternativt skall de stanna eller avse att stanna i minst sex månader.

b) Avseende kategori 6:

Dessa personer får vid denna tidpunkt inte ha någon annan privat adress och de skall vara borta eller avse att vara borta från hushållet i högst sex månader.

Avseende kategorierna 7 och 8:

Oberoende av hur länge dessa personer kommer att eller avser att vara borta, får de vid denna tidpunkt inte ha någon annan privat adress. De skall vara sambo eller barn till en hushållsmedlem och de skall bibehålla nära band till hushållet och betrakta adressen som sin huvudsakliga bostadsort.

c) Avseende kategori 9:

Dessa personer skall ha entydiga ekonomiska band till hushållet och skall vara eller avse att vara borta från hushållet i högst sex månader.

Att dela hushållsutgifterna

Att dela hushållsutgifterna inbegriper både att leva av utgifterna (t.ex. barn, personer utan inkomst) och att betala utgifterna. En person som inte delar utgifterna utgör ett separat hushåll på samma adress.

”Vanligtvis bosatt”

En person skall betraktas som vanligtvis bosatt hushållsmedlem om han eller hon har haft sin huvudsakliga dygnsvila där under den senaste sexmånadersperioden. Personer som bildar nya hushåll eller ansluter till befintliga hushåll skall som regel betraktas som medlemmar på den nya bostadsorten. På motsvarande sätt skall de som lämnar hushållet för att bosätta sig någon annanstans inte längre betraktas som medlemmar i hushållet. Det ovan nämnda kriteriet ”senaste sexmånadersperiod” skall ersättas med föresatsen att stanna i sex månader eller mer på den nya bostadsorten.

”Avsikt att stanna i sex månader eller mer”

Flyttningar in i eller ut ur hushållen som framstår som ”permanenta” måste tas med i beräkningen. En person som således har flyttat in i ett hushåll för permanent bosättning eller med avsikt att bo där i sex månader eller mer skall betraktas som hushållsmedlem, även om personen i fråga ännu inte har bott i hushållet i sex månader utan faktiskt har tillbringat största delen av den tiden på någon annan bostadsort. På motsvarande sätt skall en person som har flyttat ut ur hushållet till någon annan bostadsort i avsikt att vara borta i mer än sex månader inte längre betraktas som medlem i det tidigare hushållet.

”Tillfälligt frånvarande person med privat logi”

Om en tillfälligt frånvarande person har privat logi så beror frågan om huruvida han eller hon skall räknas till det ena eller det andra hushållet på hur lång frånvaron är. I undantagsfall kan vissa personkategorier som har mycket nära band till hushållet räknas dit oberoende av hur lång frånvaron är, dock på villkor att de inte betraktas som medlemmar i ett annat privat hushåll.

När ovanstående tillämpas skall målsättningen vara att minimera risken för att personer som har två privata adresser på vilka de potentiellt skulle kunna räknas förekommer två gånger i urvalsramen. På samma sätt måste man minimera risken för att vissa personer inte räknas som medlemmar i något hushåll, fastän de hör till den privata hushållssektorn.

1.2   Tidigare hushållsmedlemmar

Begreppet ”tidigare hushållsmedlem” hänför sig till en person som inte är medlem i hushållet nu och inte heller räknades dit i den förra undersökningsomgången, men som bodde i hushållet minst tre månader under den förra inkomstreferensperioden.

Tidigare hushållsmedlemmar skall bara inkluderas i den longitudinella delstudien i EU-SILC.

2.   BRUTTOINKOMSTKOMPONENTER

2.1   Löneinkomst

Löneinkomst definieras som den totala ersättning, kontant eller in natura, som arbetsgivaren ger en anställd för arbete utfört av denne under inkomstreferensperioden.

Löneinkomsten delas upp på följande:

1) Kontant eller därmed likställd bruttolöneinkomst (PY010G).

2) Bruttolöneinkomst i natura (PY020G).

3) Arbetsgivares socialförsäkringsavgifter (PY030G).

2.1.1   Kontant eller därmed likställd bruttolöneinkomst (PY010G)

Det rör sig om penningkomponenten i ersättningen till den anställde som utgår kontant från arbetsgivaren. Däri ingår värdet på socialförsäkringsavgifter och inkomstskatt som från den anställde eller från arbetsgivaren på den anställdes vägnar går till socialförsäkringssystem eller skattemyndigheter.

Kontant eller därmed likställd bruttolöneinkomst omfattar följande:

 Kontant lön för arbetad tid eller utfört arbete, såväl huvudsaklig förvärvsverksamhet som eventuella extrajobb.

 Ersättning för icke arbetad tid (t.ex. semesterersättning).

 Övertidstillägg.

 Arvode till direktörer för aktiebolag.

 Ackordstillägg.

 Ersättning för fosterbarn.

 Provision och dricks.

 Lönetillägg (t.ex. en trettonde månadslön).

 Vinstdelning och kontant bonus.

 Extra produktivitetsbaserad ersättning.

 Lönetillägg för arbete på avlägsna orter (när det betraktas som en del av arbetet).

 Ersättning för resor till och från arbetsplatsen.

 Extra utbetalningar från arbetsgivaren till anställda eller f.d. anställda och andra berättigade personer som komplement till förmåner vid sjukdom, funktionshinder, moderskap och för efterlevande från sjukförsäkringssystemen, om dessa utbetalningar inte går att särskilja tydligt från sociala förmåner.

 Utbetalningar från arbetsgivaren till en anställd i stället för lön via ett socialförsäkringssystem när den anställde är arbetsoförmögen och frånvarande p.g.a. sjukdom, funktionshinder eller moderskap, om dessa utbetalningar inte går att särskilja tydligt från sociala förmåner.

Följande ingår inte:

 Ersättning från arbetsgivaren för arbetsrelaterade kostnader (t.ex. affärsresor).

 Avgångsvederlag som kompensation för att anställningen upphör före normal pensionsålder (detta ingår i ”förmåner vid arbetslöshet” (PY090G)).

 Tillägg för att täcka arbetsrelaterade kostnader, t.ex. traktamente eller bidrag till skyddskläder.

 Engångsbelopp i samband med normal pensionering (detta ingår i ”förmåner vid ålderdom” (PY100G)).

 Arbetslöshetsersättning.

2.1.2   Bruttolöneinkomst i natura (PY020G)

Det rör sig om den icke-penningbaserade inkomstkomponent som eventuellt ingår i kontraktet med arbetsgivaren gratis eller till nedsatt pris ( 3 ).

Bruttolöneinkomst i natura omfattar följande:

 Tjänstebil och därtill kopplade kostnader (t.ex. gratis bensin, bilförsäkring, bilskatt etc.) oavsett om den skall användas privat eller både privat och i tjänsten.

 Gratis eller subventionerade måltider, lunchkuponger.

 Ersättning för eller betalning av bostadsrelaterade kostnader (t.ex. gas, el, vatten, telefon- eller mobilräkningar).

 Andra varor eller tjänster som arbetsgivaren tillhandahåller sina anställda gratis eller till nedsatt pris, om de utgör en väsentlig del av inkomsten på nationell nivå eller är en väsentlig inkomstkomponent i särskilda grupper av hushåll.

Värdet på gratis tillhandahållna varor eller tjänster skall beräknas som marknadsvärdet på dessa varor och tjänster. Värdet på varor och tjänster som tillhandahålls till nedsatt pris skall beräknas som skillnaden mellan marknadsvärdet och det belopp den anställde betalar för dem.

Följande omfattas inte:

 Kostnaden för varorna eller tjänsterna, om de är en förutsättning för att den anställde skall kunna utföra sitt arbete.

 Bostad på en arbetsplats där den anställdes hushåll inte kan bo.

 Gratis eller subventionerad huvudbostad för hushållet (det imputerade värdet på gratis eller subventionerat boende ingår i ”Tillräknad hyra” (HY030G)).

 Gratis eller subventionerad andrabostad för hushållet.

 Bidrag eller tillägg för verktyg, utrustning, kläder etc. som används uteslutande eller huvudsakligen i arbetet.

 Särskilda måltider eller drycker påkallade av exceptionella arbetsförhållanden.

 Varor eller tjänster som arbetsgivaren tillhandahåller på arbetsplatsen eller som arbetet kräver på grund av sin art (t.ex. läkarundersökning).

2.1.3   Arbetsgivares socialförsäkringsavgifter (PY030G)

Arbetsgivares socialförsäkringsavgifter definieras som regel-, sedvane- eller avtalsbaserade betalningar under inkomstreferensperioden som arbetsgivare verkställer på de anställdas vägnar till försäkringsgivare (socialförsäkringssystem och privata försäkringssystem) för att förebygga sociala risker.

Följande ingår:

 Arbetsgivares avgifter till privata pensionsförsäkringssystem.

 Arbetsgivares avgifter till privata sjukförsäkringar.

 Arbetsgivares avgifter till livförsäkringar.

 Arbetsgivares avgifter till andra försäkringssystem (t.ex. funktionsnedsättning).

 Arbetsgivares avgifter till offentliga trygghetssystem (socialförsäkringen) (inklusive socialförsäkringsavgifter på lönen som går till social trygghet).

2.2   Egenföretagarinkomst

Egenföretagarinkomst definieras som inkomst för enskilda eller deras familjemedlemmar under inkomstreferensperioden som ett resultat av nuvarande eller tidigare verksamhet som egenföretagare. Egenföretagare är förvärvsverksamma vars inkomster beror på förtjänsten (eller utsikterna till förtjänst) på de varor eller tjänster som produceras, varvid egen konsumtion betraktas som en del av förtjänsten. Egenföretagare fattar beslut om företagets verksamhet eller delegerar besluten men bibehåller ansvaret för företagets välfärd. (I detta sammanhang ingår enmansföretag i ”företag”.) Inkomstbringande fritidssysselsättningar räknas som egenföretagande.

Om den inkomstuppgift som samlas in eller sammanställs svarar mot en tidsperiod före referensperioden skall uppgiften anpassas till den aktuella inkomstreferensperioden.

Egenföretagarinkomsten uppdelas på följande:

1) Kontant bruttovinst eller -förlust från egenföretagande (inklusive royalties) (PY050G).

2) Värde på varor som produceras för egen konsumtion (PY070G).

2.2.1   Kontant bruttovinst eller -förlust från egenföretagande (inklusive royalties) (PY050G)

Följande ingår:

 Negativt eller positivt nettorörelseresultat som tillfaller arbetande ägare eller partner i personbolag, minus räntor på lån som belastar verksamheten.

 Royalties på verk, uppfinningar etc. som inte ingår i personbolagets rörelseresultat.

 Hyresintäkter från fastigheter, fordon, utrustning etc. som inte ingår i personbolagets rörelseresultat, minus därtill kopplade kostnader, t.ex. ränta på lån, reparationer och underhåll samt försäkringskostnader.

Följande ingår inte:

 Direktörsarvode som tillfaller ägare i aktiebolag (detta ingår i ”Kontant eller därmed likställd bruttolöneinkomst” (PY010G)).

 Utdelning från aktiebolag (detta ingår i ”Ränteintäkter, utdelning i aktiebolag, kapitalintäkter från personbolag” (HY090G)).

 Kapitalintäkter från personbolag där personen inte arbetar (”tyst bolagsman”) (detta ingår i ”Ränteintäkter, utdelning i aktiebolag, kapitalintäkter från personbolag” (HY090G)).

 Hyresintäkter från mark eller från inneboende eller hyresgäster (detta ingår i ”Inkomst från uthyrning av fastighet eller mark” (HY040G)).

 Hyresintäkter från bostäder som inte ingår i personbolagets rörelseresultat (detta ingår i ”Inkomst från uthyrning av fastighet eller mark” (HY040G)).

Egenföretagarinkomst skall beräknas enligt följande:

 Avsatt produktion (bruttoomsättning, inklusive värdet på varor som företaget producerat men som egenföretagaren eller hans/hennes hushåll konsumerat).

 Plus marknadsvärdet på varor och tjänster som köpts för personbolaget men som egenföretagaren eller hans/hennes hushåll konsumerat.

 Plus avkastning på företagets egendom, finansiell eller annan.

 Minus produktionskostnader (råmaterial, säljkostnader, distribution, underhåll, förvaltning etc.).

 Minus ersättning till anställda (löner och socialförsäkringsavgifter).

 Minus produktions- och importskatter.

 Minus ränta på lån som belastar verksamheten.

 Minus hyra för mark och andra icke-producerade materiella tillgångar.

 Minus avskrivningar på kapitaltillgångar.

 Plus stöd.

I praktiken innebär detta att när egenföretagaren sammanställer en årsredovisning för skatteändamål sammanfaller variabeln bruttovinst eller bruttoförlust med nettorörelseresultatet i årsredovisningen för de senaste tolv månaderna, före avdrag för inkomstskatt och obligatoriska socialförsäkringsavgifter.

Finns det ingen årsredovisning, varken för skatteändamål eller som redovisning av verksamheten, kan man mäta egenföretagarinkomst genom att addera pengar (och varor) som tagits ut ur företaget för personligt bruk (konsumtion eller sparande, inklusive marknadsvärdet på varor som företaget producerat eller köpt och som gått till personligt bruk).

2.2.2   Värde på varor som produceras för egen konsumtion (PY070G)

Med värde på varor för egen konsumtion menas värdet på livsmedel och drycker som produceras och konsumeras inom samma hushåll.

Värdet på varor för egen konsumtion skall beräknas som marknadsvärdet på producerade varor minus eventuella kostnader som belastar produktionen.

Värdet på livsmedel och drycker skall inkluderas om de utgör en väsentlig del av inkomsten på nationell nivå eller är en väsentlig inkomstkomponent i särskilda grupper av hushåll.

Följande ingår inte:

 Värde på hushållstjänster.

 Samtlig produktion för försäljning och samtliga uttag ur ett företag av en egenföretagare (detta ingår i ”Kontant bruttovinst eller -förlust från egenföretagande (inklusive royalties)” (PY050G)).

2.3   Tillräknad hyra

2.3.1   Tillräknad hyra (HY030G)

Med tillräknad hyra menas det värde som skall imputeras för alla hushåll som inte betalar full hyra, antingen för att de äger bostaden eller för att boendet kostar mindre än marknadspriset eller är gratis.

Tillräknad hyra skall bara beräknas för hushållets huvudbostad (samt tillhörande byggnader, t.ex. garage).

Det imputerade värdet skall vara marknadshyran för en likvärdig bostad minus den hyra som faktiskt betalas (om hyran är lägre än marknadsvärdet) och minus eventuella bidrag från offentliga instanser eller hjälporganisationer (om hushållet äger sin bostad eller betalar en hyra under marknadspriset) och minus kostnader för smärre reparationer eller renoveringsarbeten som ägarna utför själva och som är av den typen som hyresvärden normalt utför.

Marknadshyra avser kallhyra för en omöblerad bostad exklusive vatten, el etc.

2.4   Avkastning på egendom

Avkastning på egendom definieras som den inkomst minus omkostnader som ägaren till finansiella tillgångar eller icke-producerade materiella tillgångar (mark) uppbär under inkomstreferensperioden i ersättning för att ställa dessa finansiella tillgångar eller icke-producerade materiella tillgångar till en annan institutionell enhets förfogande.

Avkastning på egendom delas upp i följande:

1) Ränteintäkter, utdelning i aktiebolag, kapitalintäkter från personbolag (HY090G).

2) Inkomst från uthyrning av fastighet eller mark (HY040G).

2.4.1   Ränteintäkter, utdelning i aktiebolag, kapitalintäkter från personbolag (HY090G)

Ränteintäkter (som inte ingår i resultatet från ett personbolag), utdelning i aktiebolag, kapitalintäkter från personbolag hänför sig till räntor från sådana tillgångar som bankkonton, bankcertifikat, obligationer etc, utdelning och intäkter från investeringar i personbolag där personen inte arbetar som uppburits under inkomstreferensperioden minus omkostnader.

2.4.2   Inkomst från uthyrning av fastighet eller mark (HY040G)

Inkomst från uthyrning av fastighet eller mark avser intäkter under inkomstreferensperioden från uthyrning (t.ex. uthyrning av en bostad – som inte ingår i resultatet från ett personbolag – alternativt intäkter från inneboende eller hyresgäster eller markhyra) efter avdrag av sådana kostnader som räntebetalningar på lån, smärre reparationer, underhåll, försäkring och andra omkostnader.

2.5   Löpande positiva transfereringar

2.5.1   Sociala förmåner

Sociala förmåner ( 4 ) definieras som löpande positiva transfereringar under inkomstreferensperioden ( 5 ) som går till hushållen för att dämpa risker eller uppfylla behov från gemensamt förvaltade system eller offentliga instanser och HIO (hushållens ideella organisationer).

I detta ingår värdet på socialförsäkringsavgifter och inkomstskatt som förmånstagaren betalar på förmånerna till socialförsäkringssystem eller skattemyndigheter.

För att betraktas som en social förmån måste transfereringen uppfylla två krav:

 Obligatorisk omfattning (i kraft av lagar eller andra författningar alternativt kollektivavtal) för gruppen i fråga.

 Social solidaritet som grundprincip (dvs. om det är en pensionsförsäkring skall premien och utdelningen inte sättas i relation till individuell risk för de enskilda försäkrade personerna).

Sociala förmåner delas upp i följande:

1) Familje- eller barnbidrag (HY050G).

2) Bostadsbidrag (HY070G).

3) Förmåner vid arbetslöshet (PY090G).

4) Förmåner vid ålderdom (PY100G).

5) Förmåner för efterlevande (PY110G).

6) Förmåner vid sjukdom (PY120G).

7) Förmåner vid funktionshinder (PY130G).

8) Utbildningsbidrag (PY140G).

9) Övrigt stöd vid social utslagning (HY060G).

Sociala förmåner omfattar inte:

 Utbetalningar från frivilliga system, som förmånstagaren deltar i utan inblandning från arbetsgivare eller offentliga instanser (detta ingår i ”Pension från enskilda privata pensionssystem (utanför Esspros)” (PY080G)).

2.5.1.1   Familje- och barnbidrag (HY050G)

Med familje- och barnbidrag avses förmåner som

 ger ekonomiskt stöd till hushåll som har omsorg om barn,

 ger ekonomiskt stöd till hushålls som har omsorg om andra släktingar än barn.

Följande ingår:

 Inkomstersättning i samband med nedkomst: Fasta eller inkomstrelaterade utbetalningar avsedda att kompensera föräldern för inkomstbortfall till följd av frånvaro från arbetet i samband med nedkomst eller adoption.

 Födslopeng: Förmån i form av engångsbelopp eller delbetalningar i samband med nedkomst eller adoption.

 Föräldrapenning: Förmån till antingen moder eller fader för att kompensera frånvaro från arbetet eller nedsatt arbetstid vid omsorg om barn normalt i låg ålder.

 Familje- eller barnbidrag: Periodisk utbetalning till föräldrar med försörjningsplikt för barn.

 Andra kontantförmåner: Andra förmåner än familje- och barnbidrag till hushåll med särskilda omkostnader, t.ex. ensamstående föräldrar eller familjer med funktionshindrade barn. Bidragen kan utgå periodiskt eller som engångsbelopp.

Följande ingår inte:

 Utbetalningar från arbetsgivaren till en anställd i stället för lön via ett socialförsäkringssystem när den anställde är arbetsoförmögen och frånvarande p.g.a. moderskap, om dessa utbetalningar inte går att särskilja tydligt från sociala förmåner (detta ingår i ”Kontant eller därmed likställd bruttolöneinkomst” (PY010G)).

 Extra utbetalningar från arbetsgivaren till anställda som komplement till moderskapsförmåner från sjukförsäkringssystemen, om dessa utbetalningar inte går att särskilja tydligt från sociala förmåner (detta ingår i ”Kontant eller därmed likställd bruttolöneinkomst” (PY010G)).

2.5.1.2   Bostadsbidrag (HY070G)

Med bostadsbidrag avses ingripanden från offentliga instanser för att hjälpa hushållen med boendekostnaden. För att klassificera bostadsbidrag är det viktigt att veta om de är inkomstprövade eller inte.

Följande ingår:

 Hyresbidrag: En löpande inkomstprövad transferering från en offentlig instans till hyresgäster under kortare eller längre tid för att hjälpa till med hyreskostnaderna.

 Bostadsbidrag till ägare: En inkomstprövad transferering från en offentlig instans till ägaren för att dämpa löpande boendekostnader, i praktiken ofta räntesubventioner.

Följande ingår inte:

 Boende som subventioneras via skattesystemet (dvs. skatteförmåner).

 Alla kapitaltransfereringar (särskilt investeringsstöd).

2.5.1.3   Förmåner vid arbetslöshet (PY090G)

Arbetslöshetsersättning är förmåner som helt eller delvis ersätter förlorad inkomst vid arbetslöshet, ger understöd till personer som debuterar eller återinträder på arbetsmarknaden, kompenserar inkomstbortfall vid partiell arbetslöshet, ersätter inkomstbortfall helt eller delvis när personer tvingas gå i pension i förtid p.g.a. neddragningar av ekonomiska orsaker, används till att utbilda eller omskola arbetssökande eller underlättar för personer som måste resa eller flytta för att få arbete.

Följande ingår:

 Fullständiga arbetslöshetsförmåner: Förmåner som kompenserar för inkomstbortfall när en person som kan arbeta och som står till arbetsmarknadens förfogande inte kan hitta lämpligt arbete, inklusive personer som inte har arbetat tidigare.

 Partiella arbetslöshetsförmåner: Förmåner som kompenserar för inkomstbortfall när arbetsgivaren inskränker arbetstiden, oberoende av orsak (lågkonjunktur, driftsstopp, väderförhållanden, olyckor osv.), men anställningskontraktet förblir intakt.

 Tidig avgång p.g.a. arbetsmarknadsorsaker: Periodisk utbetalning till äldre personer som går i pension före normal pensionsålder p.g.a. arbetslöshet eller nedskärningar förorsakade av sådana ekonomiska åtgärder som omstrukturering av en bransch eller ett företag. Förmånen upphör normalt när förmånstagaren blir berättigad till ålderspension.

 Utbildningsbidrag: Utbetalningar från socialförsäkringen eller från offentliga instanser till målgrupper på arbetsmarknaden som deltar i utbildningsprogram för att förbättra sina möjligheter till anställning.

 Rörlighet och flyttning: Utbetalningar från socialförsäkringen eller från offentliga instanser till arbetslösa för att uppmuntra dem att flytta eller omskola sig för att få ett arbete.

 Avgångsvederlag: Förmåner som kompenserar anställda för att anställningen upphör innan den anställde har nått normal pensionsålder.

 Avgångsvederlag vid övertalighet: Kontant ersättning till anställda som sägs upp utan egen förskyllan av ett företag som slår igen eller skär ned.

 Andra kontantförmåner: Annat ekonomiskt stöd, särskilt stöd till långtidsarbetslösa.

Följande ingår inte:

 Familje- eller barnbidrag till föräldrar med försörjningsplikt för barn (detta ingår i ”Familje- eller barnbidrag” (HY050G)).

2.5.1.4   Förmåner vid ålderdom (PY100G)

Med åldersförmåner avses socialt skydd mot risker kopplade till ålderdom: Inkomstbortfall, otillräcklig inkomst, inskränkt förmåga att utföra dagliga sysslor, inskränkt förmåga att delta i umgängeslivet osv.

Åldersförmåner ger ersättning för inkomstbortfall när en person lämnar arbetsmarknaden eller garantier för viss inkomst när en person når föreskriven pensionsålder.

Följande ingår:

 Ålderspension: Periodisk utbetalning avsedd att ge förmånstagaren en rimlig inkomst efter pension vid normal ålder eller ge en inkomst till äldre människor.

 Förtida uttag av ålderspension: Periodisk utbetalning avsedd att ge förmånstagaren en rimlig inkomst före pension vid normal ålder enligt pensionssystemet eller referenssystemet. Detta kan medföra sänkt normal pension.

 Delpension: Periodisk utbetalning av en del av full ålderspension till äldre personer som fortsätter att arbeta men går ned i arbetstid eller vars inkomst av förvärvsverksamhet ligger under ett angivet tak.

 Omvårdnadsbidrag: Bidrag till gamla som behöver regelbunden eller ständig hjälp för att klara de omkostnader detta medför (ej sjukvård), när bidraget inte är en ersättning som utgår mot redovisning av utläggen.

 Efterlevandeförmåner som utgår efter normal pensionsålder.

 Kontantförmåner vid funktionshinder som utgår efter normal pensionsålder.

 Engångsbelopp som utgår vid normal pensionsålder.

 Andra kontantförmåner: Annat periodiskt bidrag eller engångsbelopp som utgår vid pensionering eller p.g.a. ålderdom, t.ex. engångsbelopp till personer som inte helt uppfyller kraven för en periodisk ålderspension eller som har deltagit i ett system med en sådan uppläggning.

Följande ingår inte:

 Familje- eller barnbidrag till föräldrar med försörjningsplikt för barn (detta ingår i ”Familje- eller barnbidrag” (HY050G)).

 Förmåner vid förtidspensionering p.g.a. arbetsmarknadsskäl eller begränsad arbetsförmåga (detta ingår i ”Förmåner vid arbetslöshet” (PY090G) respektive i ”Förmåner vid funktionshinder” (PY130G)).

 Bidrag till gamla som behöver regelbunden eller ständig hjälp för att klara de omkostnader detta medför, när bidraget är en ersättning som utgår mot redovisning av utläggen.

2.5.1.5   Förmåner för efterlevande (PY110G)

Med förmåner för efterlevande menas utbetalningar som ger en tillfällig eller permanent inkomst till människor före pensionsåldern när make/maka, sambo eller en nära anförvant avlider, vanligtvis när denna person stod för förmånstagarens försörjning.

Förmånsberättigade efterlevande omfattar make/maka eller f.d. make/maka till den avlidne, hans eller hennes barn, barnbarn, föräldrar eller andra släktingar. I vissa fall kan förmånen också gå till en person utanför familjen.

Efterlevandeförmåner är ofta härledda rättigheter, dvs. rättigheten tillhör en annan person vars död är en förutsättning för att förmånen skall utgå.

Följande ingår:

 Efterlevandepension: Periodisk utbetalning till människor med härledda rättigheter via en avliden person som omfattas av ett försäkringssystem (änkor, änklingar, föräldralösa barn och liknande).

 Dödspeng: Engångsbelopp till människor med härledda rättigheter via en avliden person (änkor, änklingar, föräldralösa barn och liknande).

 Andra kontantförmåner: Annat periodiskt bidrag eller engångsbelopp i kraft av en härledd rättighet för en efterlevande.

Följande ingår inte:

 Familje- eller barnbidrag till föräldrar med försörjningsplikt för barn (detta ingår i ”Familje- eller barnbidrag” (HY050G)).

 Begravningskostnader.

 Extra utbetalningar från arbetsgivaren till andra berättigade personer som komplement till efterlevandeförmåner från sjukförsäkringssystemen, om dessa utbetalningar inte går att särskilja tydligt från sociala förmåner (detta ingår i ”Kontant eller därmed likställd bruttolöneinkomst” (PY010G)).

 Efterlevandeförmåner som utgår efter normal pensionsålder (detta ingår i ”Förmåner vid ålderdom” (PY100G)).

2.5.1.6   Förmåner vid sjukdom (PY120G)

Förmåner vid sjukdom avser kontantförmåner som helt eller delvis ersätter inkomstbortfall under tillfällig oförmåga att arbeta p.g.a. sjukdom eller olycksfall.

Sjukförmåner omfattar följande:

 Betald sjukledighet: Fasta eller inkomstrelaterade utbetalningar avsedda att kompensera den skyddade personen helt eller delvis för inkomstbortfall under tillfällig oförmåga att arbeta p.g.a. sjukdom eller olycksfall. Förmånerna kan betalas ur fristående sjukförsäkringssystem, men de kan också utgöras av bibehållen lön och tillhandahållas av arbetsgivaren under sjukdomsperioden.

 Betald ledighet för föräldrar med försörjningsplikt när sjukdom eller olycksfall drabbar barn.

 Andra kontantförmåner: Olika utbetalningar till skyddade personer i samband med sjukdom eller olycksfall.

Följande ingår inte:

 Kontantförmåner för att kompensera inkomstbortfall under tillfällig arbetsoförmåga p.g.a. graviditet (detta ingår i ”Familje- eller barnbidrag” (HY050G)).

 Kontantförmåner för att kompensera inkomstbortfall under tillfällig arbetsoförmåga till följd av funktionshinder (detta ingår i ”Förmåner vid funktionshinder” (PY130G)).

 Utbetalningar från arbetsgivaren till en anställd i stället för lön via ett socialförsäkringssystem när den anställde är arbetsoförmögen och frånvarande p.g.a. sjukdom, om dessa utbetalningar inte går att särskilja tydligt från sociala förmåner (detta ingår i ”Kontant eller därmed likställd bruttolöneinkomst” (PY010G).

 Extra utbetalningar från arbetsgivaren till anställda som komplement till sjukförmåner från sjukförsäkringssystemen, om dessa utbetalningar inte går att särskilja tydligt från sociala förmåner (detta ingår i ”Kontant eller därmed likställd bruttolöneinkomst” (PY010G)).

2.5.1.7   Förmåner vid funktionshinder (PY130G)

Förmåner vid funktionshinder är bidrag till personer under normal pensionsålder med begränsad möjlighet att utöva en förvärvsverksamhet som ger lagstadgad minimilön p.g.a. ett fysiskt eller psykiskt funktionshinder.

Med funktionshinder menas fullständig eller partiell oförmåga att delta i arbetslivet eller föra ett normalt liv p.g.a. en fysisk eller psykisk skada som förväntas vara bestående eller sträcka sig över en minsta fastställd tid.

Följande ingår:

 Pension vid funktionshinder: Periodisk utbetalning avsedd att ge en inkomst till en person under normal pensionsålder med begränsad möjlighet att utöva en förvärvsverksamhet som ger lagstadgad minimilön p.g.a. ett fysiskt eller psykiskt funktionshinder.

 Förtidspension p.g.a. inskränkt arbetsförmåga: Periodisk utbetalning till äldre som går i pension före normal pensionsålder till följd av funktionshinder. Förmånen upphör normalt när förmånstagaren blir berättigad till ålderspension.

 Omvårdnadsbidrag: Bidrag till funktionshindrade under normal pensionsålder som behöver regelbunden eller ständig hjälp för att klara de omkostnader detta medför (ej sjukvård), när bidraget inte är en ersättning som utgår mot redovisning av utläggen.

 Integrering av funktionshindrade i arbetslivet: Bidrag till funktionshindrade som sköter anpassade arbetsuppgifter, normalt i en skyddad verkstad, eller går på utbildning.

 Funktionshindersförmåner till funktionshindrade barn i kraft av en egen rättighet, utan hänsyn till försörjningsplikt.

 Andra kontantförmåner: Periodiskt bidrag eller engångsbelopp utom ovanstående, t.ex. tillfälligt inkomststöd etc.

Följande ingår inte:

 Förmåner som helt eller delvis ersätter inkomstbortfall under tillfällig oförmåga att arbeta p.g.a. sjukdom eller olycksfall (detta ingår i ”Förmåner vid sjukdom” (PY120G)).

 Familje- eller barnbidrag som utgår till förmånstagare i kraft av funktionshinder (detta ingår i ”Familje- eller barnbidrag” (HY050G)).

 Förmåner som utgår till efterlevande till funktionshindrade, t.ex. pensioner (detta ingår i ”Förmåner för efterlevande” (PY110G)).

 Bidrag i form av ersättning mot redovisning av utläggen.

 Kontantförmåner vid funktionshinder som utgår efter normal pensionsålder (detta ingår i ”Förmåner vid ålderdom” (PY100G)).

 Utbetalningar från arbetsgivaren till en anställd i stället för lön via ett socialförsäkringssystem när den anställde är arbetsoförmögen och frånvarande p.g.a. funktionshinder, om dessa utbetalningar inte går att särskilja tydligt från sociala förmåner (detta ingår i ”Kontant eller därmed likställd bruttolöneinkomst” (PY010G).

 Extra utbetalningar från arbetsgivaren till anställda eller f.d. anställda som komplement till förmåner vid funktionshinder från sjukförsäkringssystemen, om dessa utbetalningar inte går att särskilja tydligt från sociala förmåner (detta ingår i ”Kontant eller därmed likställd bruttolöneinkomst” (PY010G)).

2.5.1.8   Utbildningsbidrag (PY140G)

Utbildningsbidrag är studiebidrag, stipendier och andra stöd till studerande.

2.5.1.9   Övrigt stöd vid social utslagning (HY060G)

Sociala förmåner klassificerade som övrigt stöd vid social utslagning hänför sig till ”social utslagning” eller ”hotande social utslagning”. Detta är förvisso allmänt men mottagare kan finnas i bl.a. sådana grupper som fattiga, migranter, flyktingar, narkomaner, alkoholister och brottsoffer.

Följande ingår:

 Inkomststöd: Periodisk utbetalning till människor med otillräckliga tillgångar. Kraven för att vara berättigad kan förutom personliga tillgångar också gälla sådant som nationalitet, bosättning, ålder, beredvillighet att arbeta och familjesituation. Förmånerna kan ha begränsad eller obegränsad varaktighet, de kan utgå till den enskilde eller till familjen och kan betalas ut av statliga eller lokala offentliga instanser.

 Andra kontantförmåner: Stöd till fattiga och utsatta människor för att lindra fattigdom eller hjälpa i svåra situationer. Dessa förmåner kommer eventuellt från ideella organisationer.

2.5.2   Periodiska positiva kontanttransfereringar mellan hushållen (HY080G)

Med periodiska positiva kontanttransfereringar mellan hushållen menas regelbundet under inkomstreferensperioden erhållna penningbelopp som kommer från andra hushåll eller personer.

Följande ingår:

 Obligatoriskt underhåll främst till barn.

 Frivilligt periodiskt underhåll främst till barn.

 Periodiskt kontantstöd från andra än hushållsmedlemmar.

 Periodiskt kontantstöd från hushåll i andra länder.

Följande ingår inte:

 Gratis eller subventionerad bostad genom ett annat hushålls försorg (detta ingår i ”Tillräknad hyra” (HY030G)).

2.6   Andra inkomster

2.6.1   Inkomst för personer under 16 år (HY110G)

Inkomst för personer under 16 år definieras som bruttoinkomsten för alla hushållsmedlemmar under 16 år under inkomstreferensperioden.

Följande ingår inte:

 Transfereringar mellan hushållsmedlemmar.

 Inkomst på hushållsnivå (dvs. variablerna HY040G, HY050G, HY060G, HY070G, HY080G och HY090G).

2.7   Räntebetalningar

2.7.1   Ränta på inteckningslån (HY100G)

Med ränta på inteckningslån avses det sammanlagda bruttoräntebeloppet under inkomstreferensperioden före avdrag för eventuell skatterabatt eller skattebidrag.

Följande ingår inte:

 Andra inbetalningar på lån, varken ränta eller amortering, vid samma tillfälle, t.ex. återbetalningsskydd eller hemförsäkring.

 Betalningar på nyupptagna lån till huset (t.ex. reparationer, underhåll etc.) eller till annat.

 Amorteringar på lånen.

2.8   Löpande negativa transfereringar

Löpande negativa transfereringar delas upp i följande:

1) Inkomstskatt och socialförsäkringsavgifter (HY140G).

2) Periodisk egendomsskatt (HY120G).

3) Arbetsgivares socialförsäkringsavgifter (PY030G).

4) Periodiska negativa kontanttransfereringar mellan hushållen (HY130G).

2.8.1   Inkomstskatt och socialförsäkringsavgifter (HY140G)

Inkomstskatt hänför sig till skatt på inkomst, vinster och kapital. Den fastställs på grundval av faktisk eller beräknad inkomst för enskilda, hushåll eller beskattningsenheter. Den inkluderar skatt beräknad på egendom, mark eller fastigheter, när dessa tillgångar används som beräkningsgrund för ägarens inkomst.

Inkomstskatt omfattar:

 Inkomstskatt för enskilda, hushåll eller beskattningsenheter (löneinkomst, egendomsinkomst, företagarinkomst, pensioner etc.), inklusive skatt som dras av arbetsgivaren, övrig källskatt och skatt på egenföretagarinkomst från personbolag som betalats under inkomstreferensperioden.

 I egenskap av undantag får medlemsstater som använder uppgifter från register och andra medlemsstater, om detta är det lämpligaste tillvägagångssättet, rapportera skatt på inkomst under inkomstreferensåret, om jämförbarheten endast påverkas marginellt.

 Eventuell återbetalning på skatt som erhålls under inkomstreferensperioden och är kopplad till skatt på inkomster under inkomstreferensperioden eller tidigare år. Det sammantagna beloppet bör dras från värdet för betald skatt.

 Eventuell ränta på kvarskatt eller straffavgifter påförda av skattemyndigheten.

Inkomstskatt omfattar inte:

 Avgifter för jakt- eller fiskerättigheter.

Med socialförsäkringsavgifter menas de avgifter arbetstagare, egenföretagare, arbetslösa, pensionärer och (om tillämpligt) andra personer betalat under inkomstreferensperioden till obligatoriska socialförsäkringssystem (pension, sjukdom etc.) som förvaltas antingen av offentliga instanser eller arbetsgivarna.

2.8.2   Periodisk egendomsskatt (HY120G)

Periodisk egendomsskatt avser skatt som ägaren betalar regelbundet för mark eller byggnader, alternativt för nyttjanderätten till fast egendom, samt löpande skatter på förmögenhet och annan egendom (smycken, andra yttre tecken på rikedom). Den periodiska egendomsskatt som skall redovisas är den skatt som är inbetald under inkomstreferensperioden.

Däri ingår ränta på kvarskatt och eventuella straffavgifter påförda av skattemyndigheten, varvid beloppen skall ha betalts in under inkomstreferensperioden, samt fastighetsskatt som betalas direkt till skattemyndigheten av hyresgäster under inkomstreferensperioden.

Följande ingår inte:

 Skatteuttag knutet till särskilda händelser, t.ex. arvsskatt, dödsavgifter eller gåvoskatt.

 Skatt beräknad på egendom, mark eller fastigheter, när dessa tillgångar används som beräkningsgrund för ägarens inkomst (detta ingår i ”Inkomstskatt och socialförsäkringsavgifter” (HY140G)).

 Skatt på mark, fastigheter eller andra tillgångar som företag äger eller hyr och använder för sin produktion (skatten räknas som produktionsskatt och dras från avsatt produktion i egenföretagarinkomst för att skapa variabeln ”Kontant bruttovinst eller -förlust från egenföretagande (inklusive royalties)” (PY050G).

2.8.3   Arbetsgivares socialförsäkringsavgifter (PY030G)

Variabeln arbetsgivares socialförsäkringsavgifter definieras under löneinkomst.

2.8.4   Periodiska negativa kontanttransfereringar mellan hushållen (HY130G)

Periodiska negativa kontanttransfereringar mellan hushållen är penningbelopp som betalas regelbundet till andra hushåll under inkomstreferensperioden.

Periodiska negativa kontanttransfereringar mellan hushållen omfattar:

 Obligatoriskt underhåll främst till barn.

 Frivilligt periodiskt underhåll främst till barn.

 Periodiskt kontantstöd från andra än hushållsmedlemmar.

 Periodiskt kontantstöd från hushåll i andra länder.

3.   NETTOINKOMSTKOMPONENTER

Nettoinkomstkomponenterna beräknas utifrån motsvarande bruttoinkomstkomponenter genom att källskatt och socialförsäkringsavgifter dras av.

Nettokomponenterna är följande:

1) Före källskatt och socialförsäkringsavgifter.

2) Före källskatt.

3) Före socialförsäkringsavgifter.

4.   TOTAL BRUTTOHUSHÅLLSINKOMST OCH TOTAL DISPONIBEL HUSHÅLLSINKOMST

4.1   Total bruttohushållsinkomst (HY010) beräknas enligt följande

Summan av alla hushållsmedlemmars bruttoinkomstkomponenter (kontant eller därmed likställd bruttolöneinkomst (PY010G); bruttolöneinkomst i natura (PY020G); arbetsgivares socialförsäkringsavgifter (PY030G); kontant bruttovinst eller -förlust från egenföretagande (inklusive royalties) (PY050G); värde på varor som produceras för egen konsumtion (PY070G); förmåner vid arbetslöshet (PY090G); förmåner vid ålderdom (PY100G); förmåner för efterlevande (PY110G), förmåner vid sjukdom (PY120G); förmåner vid funktionshinder (PY130G) och utbildningsbidrag (PY140G)) plus bruttoinkomstkomponenter på hushållsnivå (tillräknad hyra (HY030G); inkomst från uthyrning av fastighet eller mark (HY040G); familje- eller barnbidrag (HY050G); övrigt stöd vid social utslagning (HY060G); bostadsbidrag (HY070G); periodiska positiva kontanttransfereringar mellan hushållen (HY080G); ränteintäkter, utdelning i aktiebolag, kapitalintäkter från personbolag (HY090G); inkomst för personer under 16 år (HY110G)) minus ränta på inteckningslån (HY100G).

4.2   Total disponibel hushållsinkomst (HY020) beräknas enligt följande

Summan av alla hushållsmedlemmars bruttoinkomstkomponenter (kontant eller därmed likställd bruttolöneinkomst (PY010G); bruttolöneinkomst i natura (PY020G); arbetsgivares socialförsäkringsavgifter (PY030G); kontant bruttovinst eller -förlust från egenföretagande (inklusive royalties) (PY050G); värde på varor som produceras för egen konsumtion (PY070G); förmåner vid arbetslöshet (PY090G); förmåner vid ålderdom (PY100G); förmåner för efterlevande (PY110G), förmåner vid sjukdom (PY120G); förmåner vid funktionshinder (PY130G) och utbildningsbidrag (PY140G)) plus bruttoinkomstkomponenter på hushållsnivå (tillräknad hyra (HY030G); inkomst från uthyrning av fastighet eller mark (HY040G); familje- eller barnbidrag (HY050G); övrigt stöd vid social utslagning (HY060G); bostadsbidrag (HY070G); periodiska positiva kontanttransfereringar mellan hushållen (HY080G); ränteintäkter, utdelning i aktiebolag, kapitalintäkter från personbolag (HY090G); inkomst för personer under 16 år (HY110G)) minus (arbetsgivares socialförsäkringsavgifter (PY030G); ränta på inteckningslån (HY100G); periodisk egendomsskatt (HY120G); periodiska negativa kontanttransfereringar mellan hushållen (HY130G); inkomstskatt och socialförsäkringsavgifter (HY140G)).

Variabeln HY140G inkluderar inkomstskattejusteringar (överskjutande skatt/kvarskatt), inkomstskatt och socialförsäkringsavgifter (om tillämpligt).

Eller enligt följande:

Summan av alla hushållsmedlemmars nettoinkomstkomponenter (dvs. före källskatt och socialförsäkringsavgifter (kontant eller därmed likställd nettolöneinkomst (PY010N); nettolöneinkomst i natura (PY020N); kontant nettovinst eller -förlust från egenföretagande (inklusive royalties) (PY050N); värde på varor som produceras för egen konsumtion (PY070N); förmåner vid arbetslöshet (PY090N); förmåner för pensionärer (PY100N); förmåner för efterlevande (PY110N), förmåner vid sjukdom (PY120N); förmåner vid funktionshinder (PY130N) och utbildningsbidrag (PY140N)) plus nettovärdet (dvs. före källskatt och socialförsäkringsavgifter) för inkomstkomponenterna på hushållsnivå (tillräknad hyra (HY030G); inkomst från uthyrning av fastighet eller mark (HY040N); familje- eller barnbidrag (HY050N); övrigt stöd vid social utslagning (HY060N); bostadsbidrag (HY070N); periodiska positiva kontanttransfereringar mellan hushållen (HY080N); nettovärde på ränteintäkter, utdelning i aktiebolag, kapitalintäkter från personbolag (HY090N); nettoinkomst för personer under 16 år (HY110N)) minus (ränta på inteckningslån (HY100N); periodisk egendomsskatt (HY120G); periodiska negativa kontanttransfereringar mellan hushållen (HY130N); inkomstskattejusteringar (HY145N)).

Eller enligt följande:

Summan av alla hushållsmedlemmars inkomstkomponenter plus inkomstkomponenter på hushållsnivå, av vilka vissa beaktas netto (dvs. före källskatt, före socialförsäkringsavgifter eller före avdrag för båda dessa) och andra beaktas brutto eller alla netto men några i bemärkelsen före källskatt, andra före socialförsäkringsavgifter eller före avdrag för båda, efter det att avdrag gjorts för inkomstskatt och socialförsäkringsavgifter (HY140N), periodisk egendomsskatt, periodiska negativa kontanttransfereringar mellan hushållen och arbetsgivares socialförsäkringsavgifter.

Här skulle HY140N kunna inkludera inkomstskattejusteringar (överskjutande skatt/kvarskatt), källskatt och socialförsäkringsavgifter för några inkomstkomponenter.

4.3   Total disponibel hushållsinkomst före sociala transfereringar exklusive ålders- och efterlevandeförmåner (HY022) definieras enligt följande

Total disponibel inkomst (HY020) minus summan av nettotransfereringar plus förmåner vid ålderdom (PY100N) och förmåner för efterlevande (PY110N) (dvs. total disponibel inkomst (HY020) minus förmåner vid arbetslöshet (PY090N); förmåner vid sjukdom (PY120N); förmåner vid funktionshinder (PY130N); utbildningsbidrag (PY140N); familje- eller barnbidrag (HY050N); övrigt stöd vid social utslagning (HY060N) och bostadsbidrag (HY070N)).

4.4   Total disponibel hushållsinkomst före sociala transfereringar inklusive ålders- och efterlevandeförmåner (HY023) definieras enligt följande

Total disponibel inkomst (HY020) minus summan av nettotransfereringar (förmåner vid arbetslöshet (PY090N); förmåner vid ålderdom (PY100N); förmåner för efterlevande (PY110N); förmåner vid sjukdom (PY120N); förmåner vid funktionshinder (PY130N); utbildningsbidrag (PY140N); familje- och barnbidrag (HY050N); övrigt stöd vid social utslagning (HY060N) och bostadsbidrag (HY070N).

5.   ANNAT SOM INTE BETRAKTAS SOM DEL AV INKOMST

5.1   Inbetalningar till enskilda privata pensionssystem (utanför Esspros) (PY035G)

Inbetalningar under inkomstreferensperioden till enskilda privata pensionssystem avser pensionsförsäkringar som enskilda hushåll har på eget initiativ och för egen vinning oberoende av arbetsgivare eller offentliga myndigheter och utanför de sociala trygghetssystemen.

Dessa inbetalningar är motsatsen till periodisk bruttopension från enskilda privata pensionssystem (utanför Esspros) (PY080G).

Följande ingår: Inbetalningar till enskilda pensionssystem som kan gälla ålderdom, sjukdom, funktionshinder, arbetslöshet eller skydd för efterlevande och från vilka ränta eller utdelning kan uppbäras.

5.2   Periodisk bruttopension från enskilda privata pensionssystem (utanför Esspros) (PY080G)

Med periodisk pension från privata pensionssystem (utanför Esspros) menas utbetalningar på pensionsförsäkringar eller livränteförsäkringar under inkomstreferensperioden från enskilda, privata försäkringsfonder, dvs. fullt utbyggda system som försäkringstagaren bidrar till utan inblandning från arbetsgivaren eller offentliga instanser.

Följande ingår:

 Ålders-, efterlevande-, sjukdoms-, funktionshinders- och arbetslöshetsersättning i form av ränta och utdelning från enskilda, privata försäkringssystem.

Följande ingår inte:

 Pensioner från obligatoriska offentliga system.

 Pensioner från obligatoriska arbetsgivarbaserade system.



TABELL 1

Målvariabler för bruttoinkomst på komponentnivå

Inkomstkomponent

Variabel

Målvariabel

2.1  Bruttolöneinkomst

PY010G

Kontant eller därmed likställd bruttolöneinkomst (1)

PY020G

Bruttolöneinkomst i natura

PY030G

Arbetsgivares socialförsäkringsavgifter

2.2  Egenföretagarinkomst

PY050G

Kontant bruttovinst eller -förlust från egenföretagande (inklusive royalties)

PY070G

Värde på varor som produceras för egen konsumtion

2.3  Tillräknad hyra

HY030G

Tillräknad hyra

2.4  Avkastning på egendom

HY090G

Ränteintäkter, utdelning i aktiebolag, kapitalintäkter från personbolag

HY040G

Inkomst från uthyrning av fastighet eller mark

2.5  Löpande positiva transfereringar

 
 

Sociala förmåner

 

HY050G

Familje- eller barnbidrag

 

HY060G

Övrigt stöd vid social utslagning

 

HY070G

Bostadsbidrag

 

PY090G

Förmåner vid arbetslöshet

 

PY100G

Förmåner vid ålderdom

 

PY110G

Förmåner för efterlevande

 

PY120G

Förmåner vid sjukdom

 

PY130G

Förmåner vid funktionshinder

 

PY140G

Utbildningsbidrag

Periodiska positiva kontanttransfereringar mellan hushållen

 

HY080G

Periodiska positiva kontanttransfereringar mellan hushållen

2.6  Andra inkomster

HY110G

Inkomst för personer under 16 år

2.7  Räntebetalningar

HY100G

Ränta på inteckningslån

2.8  Löpande negativa transfereringar

HY140G

Inkomstskatt och socialförsäkringsavgifter

HY120G

Periodisk egendomsskatt

PY030G

Arbetsgivares socialförsäkringsavgifter

HY130G

Periodiska positiva kontanttransfereringar mellan hushållen

(1)   Av praktiska skäl kan vissa inkomstkomponenter inkluderas i andra (t.ex. kan värdet på tjänstebil, som egentligen ingår i inkomst i natura, registreras under kontant löneinkomst).



TABELL 2

Målvariabler för nettoinkomst på komponentnivå

Inkomstkomponenter

Variabel

Målvariabel

2.1  Nettolöneinkomst

PY010N

Kontant eller därmed likställd nettolöneinkomst (1)

PY020N

Nettolöneinkomst i natura

2.2  Egenföretagarinkomst

PY050N

Kontant nettovinst eller -förlust från egenföretagande (inklusive royalties)

PY070N=PY070G

Värde på varor som produceras för egen konsumtion

2.3  Tillräknad hyra

HY030N=HY030G

Tillräknad hyra

2.4  Avkastning på egendom

HY090N

Ränteintäkter, utdelning i aktiebolag, kapitalintäkter från personbolag

HY040N

Bruttoinkomst från uthyrning av fastighet eller mark

2.5  Löpande positiva transfereringar

 
 

Sociala förmåner

 

HY050N

Familje- eller barnbidrag

 

HY060N

Övrigt stöd vid social utslagning

 

HY070N

Bostadsbidrag

 

PY090N

Förmåner vid arbetslöshet

 

PY100N

Förmåner vid ålderdom

 

PY110N

Förmåner för efterlevande

 

PY120N

Förmåner vid sjukdom

 

PY130N

Förmåner vid funktionshinder

 

PY140N

Utbildningsbidrag

Periodiska positiva kontanttransfereringar mellan hushållen

 

HY080N

Periodiska positiva kontanttransfereringar mellan hushållen

2.6  Andra inkomster

HY110N

Inkomst för personer under 16 år

2.7  Räntebetalningar

HY100N

Ränta på inteckningslån

2.8  Löpande negativa transfereringar

HY140N

Inkomstskatt och socialförsäkringsavgifter

HY145N

Inkomstskattejusteringar (överskjutande skatt/kvarskatt)

HY120N=HY120G

Periodisk egendomsskatt

HY130N

Periodiska negativa kontanttransfereringar mellan hushållen

(1)   Av praktiska skäl kan vissa inkomstkomponenter inkluderas i andra (t.ex. kan värdet på tjänstebil, som egentligen ingår i inkomst i natura, registreras under kontant löneinkomst).

Om varken skatt eller socialförsäkringsavgifter har dragits vid källan från en viss inkomstkomponent, skall den inkomstkomponenten betraktas som ”brutto”.



TABELL 3

Annat som inte betraktas som del av inkomst

Annat som inte betraktas som del av inkomst

Variabel

Målvariabel

Inbetalningar till enskilda privata pensionssystem (1)

Inbetalningar till enskilda privata pensionssystem

PY035G=PY035N

Inbetalningar till enskilda privata pensionssystem

Pension från enskilda privata pensionssystem

PY080G

Bruttopension från enskilda privata pensionssystem

Pension från enskilda privata pensionssystem

PY0080N

Nettopension från enskilda privata pensionssystem

(1)   Dessa variabler är obligatoriska från lanseringen av EU-SILC.




BILAGA II

ÖVERFÖRING AV INKOMSTUPPGIFTER

1.

Ett centralt mål för EU-SILC är att ge tillförlitliga och jämförbara data om total disponibel hushållsinkomst, total disponibel hushållsinkomst före transfereringar (exklusive ålders- och efterlevandeförmåner; inklusive ålders- och efterlevandeförmåner), total bruttoinkomst och bruttoinkomst på komponentnivå.

2.

Detta mål skall uppfyllas i två steg, eftersom medlemsstaterna kommer att tillåtas senarelägga överföringen av vissa uppgifter till efter det första driftsåret. För följande uppgifter finns det inte någon rapporteringsplikt från det första driftsåret:

 Icke-monetära komponenter i löneinkomst (utom tjänstebilar som skall beräknas fr.o.m. det första driftsåret) och egenföretagarinkomst, tillräknad hyra och betald ränta. Dessa kommer att vara frivilliga från det första driftåret och obligatoriska från 2007.

 Arbetsgivares bruttoinbetalningar av sociala avgifter kommer att inkluderas fr.o.m. 2007 om genomförbarhetsstudierna ger positiva resultat.

3.

►M1  

Genom undantag från punkt 2 får Grekland, Spanien, Frankrike, Italien, Portugal, Polen och Lettland låta bli att lämna bruttoinkomstuppgifter från det första driftsåret. Dessa länder måste dock göra sitt yttersta för att rapportera dessa uppgifter så snart som möjligt och absolut senast 2007.

 ◄

Under tiden skall kommissionen genomföra grundliga genomförandestudier i ämnet i samarbete med länderna och tillhandahålla sakkunskap för att hjälpa länderna att uppfylla kravet på bruttouppgifter.

Länderna skall redovisa sina framsteg när det gäller att konvertera mellan netto och brutto i sina kvalitetsrapporter.

4.

Om Grekland, Spanien, Frankrike, Italien och Portugal inte kan lämna bruttoinkomstuppgifter från det första driftsåret skall motsvarande nettoinkomstkomponent tillhandahållas.

Detta betyder att en inkomstkomponent alltid registreras i samma form (brutto, före källskatt och socialförsäkringsavgifter, före källskatt, före socialförsäkringsavgifter) enligt vad som är brukligt för denna inkomstkomponent i landet.



( 1 ) EUT L 165, 3.7.2003, s. 1.

( 2 ) De medlemsstater som använder hushållsdefinitionen enligt sina nationella statistiksystem får också definiera ”hushållsmedlemmar” enligt den definitionen.

( 3 ) Om varor eller tjänster tillhandahålls för bruk såväl privat som i tjänsten, måste den privata andelen av totalvärdet beräknas.

( 4 ) Alla sociala förmåner i EU-SILC, utom bostadsbidrag, är kontantförmåner.

( 5 ) För att få ett så noggrant mått som möjligt på hushållets välfärd skall alla förmåner i form av engångsbelopp som erhålls under inkomstreferensperioden behandlas enligt Eurostats tekniska rekommendationer. På samma sätt skulle engångsbelopp som mottagits före inkomstreferensperioden kunna beaktas och imputeras enligt Eurostats rekommendationer.

Top