EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004R0707

Kommissionens förordning (EG) nr 707/2004 av den 6 april 2004 om ändring av förordning (EG) nr 1725/2003 om antagande av vissa redovisningsstandarder i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1606/2002

EUT L 111, 17.4.2004, p. 3–17 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 01/12/2008; tyst upphävande genom 32008R1126

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2004/707/oj

32004R0707

Kommissionens förordning (EG) nr 707/2004 av den 6 april 2004 om ändring av förordning (EG) nr 1725/2003 om antagande av vissa redovisningsstandarder i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1606/2002

Europeiska unionens officiella tidning nr L 111 , 17/04/2004 s. 0003 - 0017


Kommissionens förordning (EG) nr 707/2004

av den 6 april 2004

om ändring av förordning (EG) nr 1725/2003 om antagande av vissa redovisningsstandarder i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1606/2002

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1606/2002 av den 19 juli 2002 om tillämpningen av internationella redovisningsstandarder(1) särskilt artikel 3.1 i denna, och

av följande skäl:

(1) Den 29 september 2003 antog kommissionen förordning (EG) nr 1725/2003(2), genom vilken tolkningar som har antagits av Ständiga tolkningskommittén (SIC) godkänns. En av dessa tolkningar är SIC-8, Första gången en redovisning, baserad på IAS, upprättas. Enligt denna tolkning bör för den period när de internationella redovisningsstandarderna (IAS) för första gången i sin helhet tillämpas som huvudsaklig redovisningsgrund, ett företags finansiella rapporter upprättas som om de finansiella rapporterna alltid hade upprättats i enlighet med de standarder och tolkningar som har trätt i kraft den period för vilken tillämpningen sker första gången. Retroaktiv tillämpning krävs följaktligen inom de flesta redovisningsområden.

(2) För att underlätta övergången till internationella redovisningsstandarder och IFRS-standarder (International Financial Reporting Standards), fattade IASB (International Accounting Standards Board) den 19 juni 2003 beslut om att ersätta SIC-8 med IFRS 1: Första gången International Financial Reporting Standards tillämpas (First-time adoption of International Financial Reporting Standards). Enligt IFRS 1 måste ett företag som tillämpar IAS för första gången följa varje IAS och varje tolkning som är i kraft vid tidpunkten för denna första tillämpning. Liksom enligt SIC-8 krävs således även enligt IFRS 1 retroaktiv tillämpning inom de flesta redovisningsområden. Enligt IFRS 1 får dock begränsade undantag från detta krav tillåtas inom vissa områden av praktiska skäl, eller om de kostnader som efterlevnaden medför sannolikt är större än nyttan för användarna av de finansiella rapporterna.

(3) IFRS 1 bör göra det möjligt att uppnå jämförbarhet över tiden, både inom de finansiella rapporterna som upprättas enligt IFRS av en förstagångstillämpare som mellan de finansiella rapporterna för olika företag som tillämpar IFRS för första gången vid en viss tidpunkt, eftersom såväl aktuella som jämförelsebelopp baseras på samma uppsättning standarder som gällde vid den tidpunkt då IAS tillämpades för första gången. Målet att uppnå jämförbarhet mellan företag som tillämpar IFRS för första gången och företag som redan tillämpar dem kommer däremot i andra hand, eftersom antalet förstagångsanvändare 2005 vida kommer att överstiga det antal EU-företag, mellan 200 och 300, som redan nu tillämpar IAS/IFRS.

(4) Samråd med tekniska experter inom området har bekräftat att denna IFRS uppfyller de kriterier för antagande som föreskrivs i artikel 3 i förordning (EG) nr 1606/2002, särskilt kravet på att den skall bidra till det europeiska gemensamma bästa.

(5) Förordning (EG) nr 1725/2003 bör därför ändras i enlighet med detta.

(6) Den åtgärd som föreskrivs i denna förordning är i överensstämmelse med yttrandet från Föreskrivande kommittén för redovisningsfrågor.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

I bilagan till förordning (EG) nr 1725/2002 skall SIC-8 Första gången en redovisning, baserad på IAS, upprättas ersättas med den text som anges i bilagan till denna förordning.

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 6 april 2004.

På kommissionens vägnar

Frederik Bolkestein

Ledamot av kommissionen

(1) EGT L 243, 11.9.2002, s. 1.

(2) EUT L 261, 13.10.2003, s. 1.

BILAGA

"IFRS 1 - FÖRSTA GÅNGEN INTERNATIONAL FINANCIAL REPORTING STANDARDS TILLÄMPAS

Innehållet i International Financial Reporting Standard 1, Första gången International Financial Reporting Standards tillämpas, (IFRS 1) återfinns i punkterna 1-47 och bilagorna A-C. Alla punkter har samma vikt. Punkter i fetstil anger huvudprinciperna. Begrepp som definieras i bilaga A skrivs med kursiv stil första gången de förekommer i standarden. Definitioner av andra begrepp återfinns i ordlistan till International Financial Reporting Standards. IFRS 1 skall läsas mot bakgrund av dess syfte, övervägandet, förordet till International Financial Reporting Standards och Föreställningsram för utformning av finansiella rapporter. Dessa ger en grund för hur företag väljer och tillämpar redovisningsprinciper i frånvaro av en uttrycklig vägledning.

INLEDNING

Skäl till att publicera IFRS 1

IN1 IFRS 1 ersätter SIC-8 Första gången en redovisning, baserad på IAS, upprättas. IASB tog fram denna standard för att förebygga problem till följd av

a) att kraven i SIC-8 på fullständig retroaktiv tillämpning i vissa avseenden medförde kostnader som översteg den sannolika nyttan för användare av finansiella rapporter. Trots att det dessutom enligt SIC-8 inte krävs retroaktiv tillämpning i de fall detta inte skulle vara praktiskt genomförbart, klargjordes inte huruvida en förstagångstillämpare skulle tolka praktiskt ogenomförbart som ett stort hinder eller litet hinder. Någon särskild anvisning i fall där det var praktiskt ogenomförbart gavs inte heller.

b) att det enligt SIC-8 kunde krävas att en förstagångstillämpare skulle tillämpa två olika versioner av en standard om en ny version publicerades under de perioder som omfattades av företagets första finansiella rapporter enligt IAS och om det inte var tillåtet med retroaktiv tillämpning enligt den nya versionen.

c) att det i SIC-8 inte angavs tydligt huruvida en förstagångstillämpare skulle göra bedömningar med facit i hand, rörande redovisning vid retroaktiv tillämpning.

d) att det förelåg tvivel om hur SIC-8 och vissa övergångsbestämmelser i enskilda standarder påverkar varandra.

Huvudpunkter i IFRS 1

IN2 IFRS 1 tillämpas när ett företag första gången tillämpar IFRS, genom ett uttryckligt uttalande utan förbehåll om att IFRS följs.

IN3 I allmänhet krävs enligt IFRS 1 att ett företag tillämpar varje standard som trätt i kraft per balansdagen för företagets första finansiella rapporter enligt IFRS. I synnerhet krävs enligt IFRS 1 att ett företag i den ingångsbalansräkning som det upprättar som utgångspunkt för redovisningen enligt IFRS:

a) inkluderar alla tillgångar och skulder i balansräkningen när IFRS kräver detta,

b) inte inkluderar poster som tillgångar eller skulder i balansräkningen om sådan redovisning inte är tillåten enligt IFRS,

c) omklassificerar poster som det redovisade som ett slag av tillgång, skuld eller komponent i eget kapital enligt tidigare redovisningsprinciper, men som utgör ett annat slag av tillgång, skuld eller komponent i eget kapital enligt IFRS, och

d) tillämpar IFRS vid värdering av alla tillgångar och skulder i balansräkningen.

IN4 Enligt IFRS 1 är det tillåtet med vissa undantag från dessa krav. Undantagen gäller angivna områden där kostnaden för att uppfylla kraven troligen skulle överstiga nyttan för användare av finansiella rapporter. Inom vissa andra områden är det inte tillåtet med retroaktiv tillämpning av IFRS, särskilt när retroaktiv tillämpning skulle kräva bedömningar av ledningen om tidigare förhållanden när utfallet av en viss transaktion redan är känt.

IN5 Enligt IFRS 1 krävs upplysningar som förklarar hur övergången från tidigare gällande redovisningsprinciper till IFRS påverkade företagets finansiella ställning, finansiella resultat och kassaflöden.

IN6 Ett företag måste tillämpa IFRS 1 om dess första finansiella rapporter enligt IFRS gäller för en period som börjar den 1 januari 2004 eller senare. Tidigare tillämpning uppmuntras.

Ändringar i förhållande till tidigare krav

IN7 I likhet med SIC-8 krävs enligt IFRS 1 retroaktiv tillämpning inom de flesta områden. Till skillnad från SIC-8:

a) innefattar IFRS 1 riktade undantag för att undvika kostnader som troligen skulle överstiga nyttan för användare av finansiella rapporter samt ett fåtal andra undantag av praktiska skäl,

b) förtydligas i IFRS 1 att ett företag tillämpar den senaste versionen av IFRS,

c) förtydligas i IFRS 1 hur en förstagångstillämpares uppskattningar enligt IFRS har koppling till de uppskattningar företaget gjorde för samma tidpunkt enligt tidigare gällande redovisningsprinciper,

d) anges i IFRS 1 att övergångsbestämmelserna i andra standarder, inte gäller förstagångstillämpare.

e) krävs enligt IFRS 1 ytterligare upplysningar om övergången till IFRS.

INTERNATIONAL FINANCIAL REPORTING STANDARD 1

Första gången International Financial Reporting Standards tillämpas

SYFTE

1. Syftet med denna standard är att säkerställa att ett företags första finansiella rapporter enligt IFRS, och dess delårsrapporter för del av den period som omfattas av dessa finansiella rapporter, innehåller information av hög kvalitet som

a) är transparent för användare och jämförbar över alla perioder som redovisas,

b) utgör en lämplig startpunkt för redovisning enligt International Financial Reporting Standards (IFRS), och

c) kan upprättas till en kostnad som inte överstiger nyttan för användare.

TILLÄMPNINGSOMRÅDE

2. Ett företag skall tillämpa denna standard på

a) sina första finansiella rapporter enligt IFRS, och

b) varje delårsrapport, om sådan upprättas, som företaget upprättar enligt IAS 34 Delårsrapportering för del av den period som omfattas av dess första finansiella rapporter enligt IFRS.

3. Ett företags första finansiella rapporter enligt IFRS är den första årsredovisningen i vilken företaget tillämpar IFRS, med ett uttryckligt uttalande utan förbehåll i dessa rapporter om att IFRS följs. Finansiella rapporter enligt IFRS är ett företags första finansiella rapporter enligt IFRS om företaget exempelvis:

a) upprättade sina senaste finansiella rapporter:

i) enligt nationella krav som inte är i enlighet med IFRS i alla avseenden,

ii) i överensstämmelse med IFRS i alla avseenden, förutom att de finansiella rapporterna inte innehöll ett uttryckligt uttalande utan förbehåll att IFRS följdes,

iii) med ett uttryckligt uttalande om att vissa, men inte alla standarder, följdes,

iv) enligt nationella krav som inte är i överensstämmelse med IFRS och använde enstaka standarder för redovisning av poster för vilka nationella krav saknades, eller

v) enligt nationella krav, med en avstämning av vissa belopp mot de belopp som fastställdes enligt IFRS,

b) upprättade finansiella rapporter enligt IFRS endast för internt bruk, utan att göra dem tillgängliga för företagets ägare eller andra externa användare,

c) upprättade ett rapportpaket enligt IFRS i koncernredovisningssyfte, utan att upprätta fullständiga finansiella rapporter enligt definitionen i IAS 1 Utformning av finansiella rapporter, eller

d) inte upprättade finansiella rapporter för tidigare perioder.

4. Denna standard tillämpas när ett företag första gången tillämpar IFRS. Den tillämpas inte när ett företag exempelvis:

a) upphör att upprätta finansiella rapporter enligt nationella krav, efter att tidigare ha upprättat dem och därutöver upprättat andra finansiella rapporter som innehöll ett uttryckligt uttalande utan förbehåll om att IFRS följdes,

b) upprättade finansiella rapporter under föregående år enligt nationella krav och dessa finansiella rapporter innehöll ett uttryckligt uttalande utan förbehåll om att IFRS följdes, eller

c) upprättade finansiella rapporter under föregående år, som innehöll ett utryckligt uttalande utan förbehåll om att IFRS följdes, även om revisionsberättelsen innehöll ett uttalande om att dessa finansiella rapporter inte överensstämde med IFRS.

5. Denna standard tillämpas inte vid byten av redovisningsprinciper, som görs av ett företag som redan tillämpar IFRS. Sådana byten behandlas i

a) IAS 8 Periodens nettoresultat, fundamentala fel och byten av redovisningsprinciper, och

b) specifika övergångsbestämmelser i andra standarder.

REDOVISNING OCH VÄRDERING

Ingångsbalansräkning

6. Ett företag skall upprätta en ingångsbalansräkning vid tidpunkten för övergång till IFRS. Den utgör utgångspunkten för dess redovisning enligt IFRS. Ett företag behöver inte presentera sin ingångsbalansräkning i de första finansiella rapporterna enligt IFRS.

Redovisningsprinciper

7. Ett företag skall tillämpa samma redovisningsprinciper i ingångsbalansräkningen och under alla perioder som redovisas i dess första finansiella rapporter enligt IFRS. Dessa redovisningsprinciper skall vara i överensstämmelse med varje standard som gäller per balansdagen för företagets första finansiella rapporter enligt IFRS, förutom vad som anges i punkterna 13-34.

8. Ett företag skall inte tillämpa olika versioner av standarder som var giltiga vid tidigare tidpunkter. Ett företag får tillämpa en ny standard som ännu inte är obligatorisk, om tidigare tillämpning är tillåten enligt den.

Exempel: Konsekvent tillämpning av senaste versionen av standarderna

BAKGRUND

Balansdagen för företag A:s första finansiella rapporter enligt IFRS är den 31 december 2005. Företag A beslutar att i dessa finansiella rapporter presentera jämförande information för endast ett år (se punkt 36). Därför är företagets tidpunkt för övergång till IFRS verksamhetens början den 1 januari 2004 (eller motsvarande, verksamhetens slut den 31 december 2003). Företag A upprättade årligen finansiella rapporter enligt sina tidigare redovisningsprinciper per 31 december, till och med den 31 december 2004.

TILLÄMPNING AV KRAV

Företag A måste tillämpa standarder som är giltiga för perioder som slutar den 31 december 2005 när det

a) upprättar sin ingångsbalansräkning per 1 januari 2004, och

b) utformar sin balansräkning per 31 december 2005 (inklusive jämförelsebelopp för 2004), resultaträkning, sammanställning av förändringar i eget kapital och kassaflödesanalys för det år som slutar den 31 december 2005 (inklusive jämförelsebelopp för 2004) och upplysningar (inklusive jämförande information för 2004).

Om en ny standard ännu inte är obligatorisk men det enligt den är tillåtet med tidigare tillämpning, får, men måste inte, företag A tillämpa en sådan standard i sina första finansiella rapporter enligt IFRS.

9. Övergångsbestämmelserna i andra standarder gäller för byten av redovisningsprinciper som gjorts av ett företag som redan tillämpar IFRS; de gäller inte vid en förstagångstillämpares övergång till IFRS, förutom enligt vad som är angivet i punkterna 27-30.

10. Förutom vad som anges punkterna 13-34, skall ett företag i sin ingångsbalansräkning

a) inkludera alla tillgångar och skulder som krävs enligt IFRS,

b) inte inkludera poster som tillgångar eller skulder om sådan redovisning inte är tillåten enligt IFRS,

c) omklassificera poster som företaget redovisade som ett slag av tillgång, skuld eller komponent i eget kapital enligt tidigare redovisningsprinciper, men som utgör ett annat slag av tillgång, skuld eller komponent i eget kapital enligt IFRS, och

d) tillämpa IFRS vid värdering av alla tillgångar och skulder i balansräkningen.

11. De redovisningsprinciper som ett företag tillämpar i sin ingångsbalansräkning kan skilja sig från dem företaget tillämpade för samma tidpunkt enligt de tidigare redovisningsprinciperna. De justeringar som blir följden gäller händelser och transaktioner före tidpunkten för övergång till IFRS. Därför skall ett företag redovisa dessa justeringar direkt i balanserade vinstmedel (eller, i tillämpliga fall, i en annan post under eget kapital) vid tidpunkten för övergång till IFRS.

12. I denna standard anges två kategorier av undantag från principen att ett företags ingångsbalansräkning skall uppfylla kraven i alla IFRS:

a) Enligt punkterna 13-25 medges undantag från vissa av kraven i andra standarder.

b) Enligt punkterna 26-34 är det inte tillåtet med retroaktiv tillämpning av vissa regler i andra standarder.

Undantag från andra standarder

13. Ett företag kan välja att använda ett eller flera av följande undantag:

a) Företagsförvärv och samgåenden (punkt 15).

b) Verkligt värde eller omvärderat värde som antaget anskaffningsvärde (punkterna 16-19).

c) Ersättningar till anställda (punkt 20).

d) Ackumulerade omräkningsdifferenser (punkterna 21 och 22).

e) Sammansatta finansiella instrument (punkt 23).

f) Tillgångar och skulder i dotterföretag, intresseföretag och joint ventures (punkterna 24 och 25).

Ett företag skall inte tillämpa dessa undantag analogt på andra poster.

14. Några av undantagen nedan hänvisar till verkligt värde. I IAS 22 Företagsförvärv och samgåenden förklaras hur det verkliga värdet för identifierbara tillgångar och skulder som förvärvats vid ett företagsförvärv eller samgående skall fastställas. Ett företag skall tillämpa dessa riktlinjer när det fastställer verkliga värden enligt denna standard, såvida inte en annan standard innehåller mer specifik vägledning för hur verkliga värden skall fastställas för tillgången eller skulden ifråga. Dessa verkliga värden skall återspegla förhållanden som rådde vid den tidpunkt när de fastställdes.

Företagsförvärv och samgåenden

15. Ett företag skall tillämpa kraven i bilaga B på företagsförvärv och samgåenden som företaget redovisade före tidpunkten för övergång till IFRS.

Verkligt värde eller omvärderat värde som antaget anskaffningsvärde

16. Ett företag kan välja att värdera en materiell anläggningstillgång till dess verkliga värde vid tidpunkten för övergång till IFRS och använda detta verkliga värde som antaget anskaffningsvärde per denna tidpunkt.

17. En förstagångstillämpare kan välja att använda en omvärdering av en materiell anläggningstillgång enligt tidigare redovisningsprinciper per, eller före, tidpunkten för övergång till IFRS, som antaget anskaffningsvärde vid omvärderingstidpunkten, om det omvärderade värdet vid tidpunkten för omvärderingen i stort sett motsvarade

a) verkligt värde, eller

b) anskaffningsvärde eller avskrivet anskaffningsvärde enligt IFRS, justerat för att exempelvis återspegla förändringar i ett allmänt eller specifikt prisindex.

18. Valen i punkterna 16 och 17 kan även användas för:

a) förvaltningsfastigheter om ett företag väljer att använda metoden som bygger på anskaffningsvärde enligt IAS 40 Förvaltningsfastigheter, och

b) immateriella tillgångar som uppfyller:

i) kriterierna för att redovisas som tillgångar enligt IAS 38, Immateriella tillgångar (inklusive tillförlitlig värdering av ursprungligt anskaffningsvärde), och

ii) kriterierna i IAS 38 för omvärdering (inklusive förekomst av en aktiv marknad).

Ett företag skall inte använda dessa val för andra tillgångar eller för skulder.

19. En förstagångstillämpare kan ha fastställt ett antaget anskaffningsvärde enligt tidigare redovisningsprinciper för vissa eller samtliga tillgångar och skulder genom att värdera dem till verkligt värde vid en viss tidpunkt på grund av exempelvis en privatisering eller marknadsintroduktion. Företaget får använda en sådan händelsestyrd beräkning av verkligt värde som antaget anskaffningsvärde för IFRS per denna värderingstidpunkt.

Ersättningar till anställda

20. Enligt IAS 19 Ersättningar till anställda kan ett företag välja att använda en 'korridormetod' som innebär att vissa aktuariella vinster och förluster inte redovisas. Retroaktiv tillämpning av denna metod kräver att ett företag delar upp de ackumulerade aktuariella vinsterna och förlusterna, från planens början till tidpunkten för övergång till IFRS, i en redovisad del och en oredovisad del. En förstagångstillämpare kan dock välja att redovisa alla ackumulerade aktuariella vinster och förluster i balansräkningen vid tidpunkten för övergång till IFRS även om företaget använder korridormetoden för aktuariella vinster och förluster som uppkommer senare. Om en förstagångstillämpare väljer detta alternativ, skall företaget tillämpa metoden på alla planer.

Ackumulerade omräkningsdifferenser

21. Enligt IAS 21 Effekterna av ändrade valutakurser skall ett företag

a) klassificera vissa omräkningsdifferenser som en separat komponent i eget kapital, och

b) vid avyttring av en utlandsverksamhet, överföra den ackumulerade omräkningsdifferensen från den utlandsverksamheten (inklusive, i tillämpliga fall, vinster och förluster från säkringar som är hänförliga till den) till resultaträkningen, som del av vinsten eller förlusten vid avyttringen.

22. En förstagångstillämpare behöver dock inte följa dessa krav för ackumulerade omräkningsdifferenser som förelåg vid tidpunkten för övergång till IFRS. Om en förstagångstillämpare använder detta undantag:

a) bedöms de ackumulerade omräkningsdifferenserna för all utlandsverksamhet uppgå till noll vid tidpunkten för övergång till IFRS, och

b) skall vinsten eller förlusten vid en efterföljande avyttring av en utlandsverksamhet exkludera omräkningsdifferenser somuppkom före tidpunkten för övergång till IFRS och skall innefatta omräkningsdifferenser som uppkommer senare.

Sammansatta finansiella instrument

23. Enligt IAS 32 Finansiella instrument: Upplysningar och klassificering måste ett företag dela upp sammansatta finansiella instrument vid avtalets ingående, i separata skuld- och egetkapitaldelar. Om skulddelen inte längre är utestående, skulle retroaktiv tillämpning av IAS 32 innebära att dela upp två delar av eget kapital. Den första delen finns i balanserade vinstmedel och utgör den ackumulerade räntejusteringen för skulddelen. Den andra delen utgör den ursprungliga egetkapitaldelen. Enligt denna standard behöver dock inte en förstagångstillämpare särredovisa dessa två delar om skulddelen inte längre är utestående vid tidpunkten för övergång till IFRS.

Dotterföretags, intresseföretags och joint ventures tillgångar och skulder

24. Om ett dotterföretag blir en förstagångstillämpare efter sitt moderföretag, skall dotterföretaget i sina separata finansiella rapporter värdera sina tillgångar och skulder till antingen:

a) de redovisade värden som skulle ingå i moderföretagets koncernredovisning, baserat på moderföretagets tidpunkt för övergång till IFRS, om inga justeringar gjordes i koncernredovisningssyfte eller för effekterna av det företagsförvärv i vilket moderföretaget förvärvade dotterföretaget, eller

b) de redovisade värden som krävs i övrigt i denna standard, baserat på dotterföretagets tidpunkt för övergång till IFRS. Dessa redovisade värden kan skilja sig från dem som beskrivs i a:

i) när undantagen i denna standard leder till värderingar som är beroende av tidpunkten för övergång till IFRS.

ii) när de redovisningsprinciper som använts i dotterföretagets finansiella rapporter skiljer sig från dem som använts i koncernredovisningen. Exempelvis kanske dotterföretaget använder huvudprincipen i IAS 16 Materiella anläggningstillgångar, och koncernen tillåten alternativ princip.

Ett intresseföretag eller joint venture som blir förstagångstillämpare efter ett företag som har ett betydande inflytande eller gemensamt bestämmande inflytande över det kan göra ett likartat val.

25. Om ett företag blir förstagångstillämpare efter sitt dotterföretag (eller intresseföretag eller joint venture), skall dock detta företag i koncernredovisningen värdera dotterföretagets (eller intresseföretagets eller joint venture-företagets) tillgångar och skulder till samma redovisade värden som i dotterföretagets (eller intresseföretagets eller joint venture-företagets) separata finansiella rapporter, efter justeringar i koncernredovisningssyfte och justeringar av kapitalandelar samt för effekterna av det företagsförvärv i vilket företaget förvärvade dotterföretaget. Om ett moderföretag blir förstagångstillämpare i sina separata finansiella rapporter före eller efter koncernredovisningen, skall det värdera sina tillgångar och skulder till samma belopp i båda de finansiella rapporterna, med undantag för justeringar i koncernredovisningssyfte.

Undantag till retroaktiv tillämpning av andra standarder

26. Det är enligt denna standard inte tillåtet med retroaktiv tillämpning av vissa regler i vissa standarder, som rör

a) borttagande av finansiella tillgångar och finansiella skulder från balansräkningen (punkt 27),

b) säkringsredovisning (punkterna 28-30), och

c) uppskattningar (punkterna 31-34).

Borttagande från balansräkningen av finansiella tillgångar och finansiella skulder

27. En förstagångstillämpare skall tillämpa kraven på borttagande från balansräkningen i IAS 39 Finansiella instrument: Redovisning och värdering framåtriktat, från och med ikraftträdandedatum för IAS 39. Med andra ord - om en förstagångstillämpare tog bort finansiella tillgångar eller finansiella skulder från balansräkningen enligt tidigare redovisningsprinciper för ett räkenskapsår som började före den 1 januari 2001, skall det inte redovisa dessa tillgångar och skulder enligt IFRS (om dessa inte uppfyller kraven för redovisning som en följd av en transaktion eller händelse som uppkommer senare). En förstagångstillämpare skall dock

a) redovisa alla derivat och andra intressen såsom rättigheter eller skyldigheter att förvalta eller administrera, som behålls efter den transaktion som medförde borttagande från balansräkningen och som fortfarande föreligger vid tidpunkten för övergång till IFRS, och

b) i koncernredovisningen inkludera alla företag för särskilt ändamål (Special Purpose Entity, SPE) som det har bestämmande inflytande över vid tidpunkten för övergång till IFRS, även om dessa företag för särskilda ändamål existerade före tidpunkten för övergång till IFRS eller innehade finansiella tillgångar eller finansiella skulder som togs bort från balansräkningen enligt tidigare redovisningsprinciper.

Säkringsredovisning

28. Enligt kraven i IAS 39 Finansiella instrument: Redovisning och värdering skall ett företag vid tidpunkten för övergång till IFRS

a) värdera alla derivat till verkligt värde, och

b) eliminera alla uppskjutna förluster och vinster som uppkommer för derivat som redovisades som om de vore tillgångar eller skulder enligt tidigare redovisningsprinciper.

29. I sin ingångsbalansräkning skall ett företag inte redovisa ett säkringsförhållande som inte uppfyller kraven på säkringsredovisning enligt IAS 39 (exempelvis många säkringsförhållanden där säkringsinstrumentet är ett kontantinstrument eller en utfärdad option, där den säkrade posten är en nettoposition eller där säkringen omfattar ränterisk för en investering som hålls till förfall). Om ett företag identifierade en nettoposition som en säkrad post enligt tidigare redovisningsprinciper, kan det dock identifiera en enskild post i den nettopositionen som en säkrad post enligt IFRS, under förutsättning att det inte gör det senare än vid tidpunkten för övergång till IFRS.

30. Ett företag skall tillämpa övergångsbestämmelserna i IAS 39 avseende alla andra säkringsförhållanden som förelåg vid tidpunkten för övergång till IFRS.

Uppskattningar

31. Ett företags uppskattningar enligt IFRS vid tidpunkten för övergång till IFRS skall vara i överensstämmelse med uppskattningar som gjordes för samma tidpunkt enligt tidigare redovisningsprinciper (efter justeringar för att återspegla eventuella skillnader i redovisningsprinciper), om det inte föreligger objektiva omständigheter som visar att dessa uppskattningar var felaktiga.

32. Ett företag kan få information efter tidpunkten för övergång till IFRS om uppskattningar som det gjorde enligt tidigare redovisningsprinciper. Enligt punkt 31 skall ett företag behandla sådan information på samma sätt som händelser efter balansdagen som enligt IAS 10 Händelser efter balansdagen inte skall påverka balansräkningens poster. Antag exempelvis att ett företag går över till IFRS den 1 januari 2004 och att företaget den 15 juli 2004 får ny information som kräver revidering av en uppskattning som gjorts enligt tidigare redovisningsprinciper per 31 december 2003. Företaget skall inte återspegla denna nya information i sin ingångsbalansräkning (om inte uppskattningarna kräver justeringar för skillnader i redovisningsprinciper eller det finns objektiva omständigheter som visar att dessa uppskattningar var felaktiga). I stället skall företaget återspegla den nya informationen i sin resultaträkning (eller, i tillämpliga fall, i andra ändringar i eget kapital) för det år som slutade den 31 december 2004.

33. Ett företag kan vid tidpunkten för övergång till IFRS behöva göra uppskattningar som inte krävdes enligt tidigare redovisningsprinciper vid den tidpunkten. För att vara i överensstämmelse med IAS 10, skall dessa uppskattningar enligt IFRS återspegla förhållanden som rådde vid tidpunkten för övergång till IFRS. I synnerhet skall uppskattningar av marknadspriser, marknadsräntor eller valutakurser vid tidpunkten för övergång till IFRS återspegla marknadsvillkoren vid den tidpunkten.

34. Punkterna 31-33 tillämpas på ingångsbalansräkningen. De tillämpas även på en jämförelseperiod som redovisas i ett företags första finansiella rapporter enligt IFRS, i vilket fall hänvisningarna till tidpunkten för övergång till IFRS ersätts med hänvisningar till slutet av denna jämförelseperiod.

KLASSIFICERING OCH UPPLYSNINGAR

35. Denna standard tillåter inga undantag från kraven på klassificering och upplysningar i andra standarder.

Jämförande information

36. För att uppfylla kraven i IAS 1 Utformning av finansiella rapporter, skall ett företags första finansiella rapporter enligt IFRS innefatta minst ett års jämförande information enligt IFRS.

37. En del företag upprättar historiska sammanfattningar över utvalda uppgifter för perioder som föregår den första perioden för vilken de upprättar fullständig jämförande information enligt IFRS. Enligt denna standard behöver inte sådana sammanfattningar uppfylla kraven för redovisning enligt IFRS. Dessutom presenterar en del företag både jämförande information enligt tidigare redovisningsprinciper och den jämförande information som krävs enligt IAS 1. I finansiella rapporter som innehåller historiska sammanfattningar eller jämförande information enligt tidigare redovisningsprinciper skall ett företag:

a) tydligt ange att information enligt tidigare redovisningsprinciper inte upprättats i enlighet med IFRS, och

b) lämna upplysningar om vilka justeringar som skulle behövas för att uppfylla kraven i IFRS. Ett företag behöver inte kvantifiera dessa justeringar.

Förklaring av övergång till IFRS

38. Ett företag skall förklara hur övergången från tidigare redovisningsprinciper till IFRS påverkade dess finansiella ställning, finansiella resultat och kassaflöden.

Avstämningar

39. För att vara i överensstämmelse med punkt 38, skall ett företags första finansiella rapporter enligt IFRS innefatta:

a) avstämningar av eget kapital som redovisats enligt tidigare redovisningsprinciper mot eget kapital enligt IFRS för

i) tidpunkten för övergången till IFRS, och

ii) slutet av den senaste period som redovisades i företagets senaste årsredovisning enligt tidigare redovisningsprinciper,

b) en avstämning av de resultat som redovisades enligt tidigare redovisningsprinciper för den sista perioden i företagets senaste årsredovisning, mot resultatet enligt IFRS för samma period, och

c) i det fall företaget för första gången redovisade eller återförde nedskrivningar för första gången när det upprättade ingångsbalansräkningen, de upplysningar som krävts enligt IAS 36 Nedskrivningar om företaget hade redovisat dessa nedskrivningar eller återföringar under den period som börjar med tidpunkten för övergången till IFRS.

40. De avstämningar som krävs enligt punkterna 39 a och b skall vara så utförliga att användare kan förstå de väsentliga justeringarna i balansräkningen och resultaträkningen. Om ett företag upprättade en kassaflödesanalys enligt tidigare redovisningsprinciper, skall företaget även förklara väsentliga justeringar i kassaflödesanalysen.

41. Om ett företag uppmärksammar felaktigheter som uppkommit enligt tidigare redovisningsprinciper, skall de avstämningar som krävs enligt punkt 39 a och b särskilja rättelser av dessa felaktigheter från byten av redovisningsprinciper.

42. I IAS 8 Periodens nettoresultat, fundamentala fel och byten av redovisningsprinciper behandlas inte byten av redovisningsprinciper som uppkommer när ett företag första gången tillämpar IFRS. Därför är inte kraven i IAS 8 avseende upplysningar om byten av redovisningsprinciper tillämpliga på ett företags första finansiella rapporter enligt IFRS.

43. Om ett företag inte upprättade finansiella rapporter för tidigare perioder, skall företaget i de första finansiella rapporterna enligt IFRS lämna upplysning om detta.

Användning av verkligt värde som antaget anskaffningsvärde

44. Om ett företag i sin ingångsbalansräkning använder verkligt värde som antaget anskaffningsvärde för en materiell anläggningstillgång, en förvaltningsfastighet eller en immateriell tillgång (se punkterna 16 och 18), skall företagets första finansiella rapporter enligt IFRS för varje post i ingångsbalansräkningen innehålla upplysning om

a) summan av dessa verkliga värden, och

b) summan av justeringarna av de redovisade värden som redovisades enligt tidigare redovisningsprinciper.

Delårsrapporter

45. Om ett företag som upprättar en delårsrapport enligt IAS 34, Delårsrapportering, för del av den period som omfattas av dess första finansiella rapporter enligt IFRS, skall företaget, för att uppfylla punkt 38, uppfylla följande krav utöver kraven i IAS 34:

a) Varje sådan delårsrapport skall, om företaget upprättade en delårsrapport för motsvarande delårsperiod under det omedelbart föregående räkenskapsåret, innefatta avstämningar av

i) eget kapital enligt tidigare redovisningsprinciper i slutet av motsvarande delårsperiod mot eget kapital enligt IFRS vid samma tidpunkt, och

ii) resultat enligt tidigare redovisningsprinciper för motsvarande delårsperiod (aktuell och hittills under året) mot resultatet enligt IFRS för den perioden.

b) Utöver de avstämningar som krävs enligt a, skall ett företags första delårsrapport enligt IAS 34 för del av den period som omfattas av dess första finansiella rapporter enligt IFRS, innefatta de avstämningar som beskrivits i punkt 39 a och b (kompletterade med de uppgifter som krävs enligt punkterna 40 och 41) eller med en hänvisning till ett annat publicerat dokument som innefattar dessa avstämningar.

46. I IAS 34 ställs minimikrav på upplysningar. Kraven bygger på antagandet att användare av delårsrapporten även har tillgång till den senaste årsredovisningen. Enligt IAS 34 krävs dock även att ett företag skall lämna upplysning om 'händelser och transaktioner som är betydelsefulla för förståelsen av utvecklingen under den aktuella delårsperioden'. Om en förstagångstillämpare i den senaste årsredovisningen enligt tidigare redovisningsprinciper inte lämnade upplysningar som var väsentliga för förståelsen av den aktuella delårsperioden, skall företaget därför i delårsrapporten lämna upplysning om detta eller hänvisa till ett annat publicerat dokument som innefattar denna information.

IKRAFTTRÄDANDE

47. Ett företag skall tillämpa denna standard om dess första finansiella rapporter enligt IFRS avser en period som börjar den 1 januari 2004 eller senare. Tidigare tillämpning uppmuntras. Om ett företags första finansiella rapporter enligt IFRS gäller en period som börjar före den 1 januari 2004 och företaget tillämpar denna standard i stället för [SIC8] Första gången en redovisning, baserad på IAS, upprättas, skall det lämna upplysning om detta.

Bilaga A

Definierade begrepp

IFRS 1 och dess bilagor utgör en helhet.

>Plats för tabell>

Bilaga B

Företagsförvärv och samgåenden

IFRS 1 och dess bilagor utgör en helhet.

B1 En förstagångstillämpare kan välja att inte tillämpa IAS 22 Företagsförvärv och samgåenden retroaktivt på tidigare företagsförvärv och samgåenden (företagsförvärv och samgåenden som gjordes före tidpunkten för övergång till IFRS). Om en förstagångstillämpare räknar om ett företagsförvärv eller samgående så att det uppfyller kraven i IAS 22, skall dock företaget räkna om alla företagsförvärv och samgåenden efter detta förvärv. Om en förstagångstillämpare exempelvis väljer att räkna om ett företagsförvärv eller samgående som inträffade den 30 juni 2002, skall det räkna om alla företagsförvärv och samgåenden som inträffade mellan den 30 juni 2002 och tidpunkten för övergång till IFRS.

B2 Om en förstagångstillämpare inte tillämpar IAS 22 retroaktivt på ett tidigare företagsförvärv eller samgående, ger detta följande konsekvenser för detta företagsförvärv eller samgående:

a) Förstagångstillämparen skall behålla samma klassificering (som ett förvärv av förvärvaren, ett omvänt förvärv av det förvärvade företaget eller ett samgående) som i de finansiella rapporterna enligt tidigare redovisningsprinciper.

b) Förstagångstillämparen skall vid tidpunkten för övergång till IFRS redovisa samtliga sina tillgångar och skulder som förvärvades eller övertogs vid ett tidigare företagsförvärv eller samgående, förutom:

i) vissa finansiella tillgångar och finansiella skulder som tagits bort från balansräkningen enligt tidigare redovisningsprinciper (se punkt 27), och

ii) tillgångar, inklusive goodwill, och skulder som inte redovisades i förvärvarens koncernbalansräkning enligt tidigare redovisningsprinciper och som inte heller skulle uppfylla kraven för redovisning enligt IFRS i det förvärvade företagets separata balansräkning (se punkt B2 f-B2 i).

Förstagångstillämparen skall redovisa eventuella uppkomna förändringar genom att justera balanserade vinstmedel (eller, i tillämpliga fall, en annan post under eget kapital), såvida inte förändringen uppkommer till följd av redovisning av en immateriell tillgång som tidigare innefattades i goodwill (se punkt B2 g i).

c) Förstagångstillämparen skall i sin ingångsbalansräkning undanta poster som redovisats enligt tidigare redovisningsprinciper, men som inte uppfyller kraven för redovisning som tillgång eller skuld enligt IFRS. Förstagångstillämparen skall redovisa uppkommen förändring enligt följande:

i) Förstagångstillämparen kan ha klassificerat ett tidigare företagsförvärv eller samgående som ett förvärv och redovisat en post som en immateriell tillgång, som inte uppfyller kraven för redovisning som tillgång enligt IAS 38 Immateriella tillgångar. Företaget skall omklassificera den posten (och eventuella uppskjutna skatter och minoritetsintressen som är hänförliga till den) till att utgöra en del av goodwill (om det inte redovisade goodwill som en direkt avdragspost från eget kapital enligt tidigare redovisningsprinciper, se punkt B2 g i och B2 i).

ii) Förstagångstillämparen skall redovisa alla andra uppkomna förändringar direkt mot eget kapital(1).

d) Enligt IFRS krävs att efterföljande värdering av vissa tillgångar och skulder sker utifrån en grund som inte baseras på ursprungligt anskaffningsvärde, exempelvis på basis av verkligt värde. Förstagångstillämparen skall värdera dessa tillgångar och skulder utifrån den grunden i sin ingångsbalansräkning, även om de förvärvades eller övertogs vid ett tidigare företagsförvärv eller samgående. Företaget skall redovisa eventuellt uppkommen förändring i det redovisade värdet genom att justera balanserade vinstmedel (eller, i tillämpliga fall, en annan post under eget kapital), och inte under goodwill.

e) Omedelbart efter företagsförvärvet eller samgåendet skall det redovisade värdet, enligt tidigare redovisningsprinciper för de förvärvade tillgångarna och övertagna skulderna i det företagsförvärvet eller samgåendet, utgöra det antagna anskaffningsvärdet enligt IFRS vid den tidpunkten. Om det enligt IFRS krävs en värdering som bygger på anskaffningsvärde för dessa tillgångar och skulder per en senare tidpunkt, skall detta antagna anskaffningsvärde utgöra grunden för avskrivning efter anskaffningsvärde från och med tidpunkten för förvärvet eller samgåendet.

f) Om en förvärvad tillgång eller övertagen skuld från ett tidigare företagsförvärv inte redovisades enligt tidigare redovisningsprinciper, har den inte ett antaget anskaffningsvärde om noll ingångsbalansräkningen. I stället skall förvärvaren i sin koncernbalansräkning redovisa och värdera den utifrån vad som enligt IFRS krävs i det förvärvade företagets separata balansräkning. Detta kan åskådliggöras med följande: Om förvärvaren enligt sina tidigare redovisningsprinciper inte hade aktiverat finansiella leasingavtal som förvärvats i tidigare företagsförvärv, skall det aktivera dessa leasingavtal i sin koncernredovisning, eftersom det enligt IAS 17 Leasingavtal, krävs att det förvärvade företaget skulle göra detta i sin separata balansräkning enligt IFRS. Omvänt gäller att om en tillgång eller skuld innefattades i goodwill enligt tidigare redovisningsprinciper, men skulle ha redovisats separat enligt IAS 22, skall tillgången eller skulden redovisas som goodwill, såvida det inte enligt IFRS skulle krävas att den redovisas i det förvärvade företagets separata finansiella rapporter.

g) Det redovisade värdet för goodwill i ingångsbalansräkningen skall vara goodwillens redovisade värde enligt tidigare redovisningsprinciper vid tidpunkten för övergång till IFRS, efter följande tre justeringar:

i) Om det krävs enligt punkt B2 c i skall förstagångstillämparen öka det redovisade värdet för goodwill när företaget omklassificerar en post som det redovisade som en immateriell tillgång enligt tidigare redovisningsprinciper. På motsvarande sätt gäller att, såvida det krävs enligt punkt B2 f, om förstagångstillämparen redovisar en immateriell tillgång som innefattades i redovisad goodwill enligt tidigare redovisningsprinciper, skall förstagångstillämparen minska det redovisade värdet för goodwill i enlighet med detta (och, tillämpliga fall, justera uppskjuten skatt och minoritetsintressen).

ii) En händelse som påverkar köpeskillingen för ett tidigare företagsförvärv kan ha fått ett känt utfall före tidpunkten för övergång till IFRS. Om en tillförlitlig uppskattning av justeringen kan göras och det är sannolikt att den kommer att betalas, skall förstagångstillämparen justera goodwillen med detta värde. På motsvarande sätt skall en förstagångstillämpare justera det redovisade värdet för goodwill om en tidigare redovisad justering inte längre kan värderas på ett tillförlitligt sätt eller om betalning inte längre är sannolik.

iii) Oavsett om det finns någon indikation på att goodwillen behöver skrivas ned eller ej, skall förstagångstillämparen tillämpa IAS 36 Nedskrivningar för att pröva om det föreligger ett nedskrivningsbehov vid tidpunkten för övergång till IFRS och redovisa eventuell nedskrivning direkt mot eget kapital (eller i omvärderingsreserven, om detta krävs enligt IAS 36). Prövning av nedskrivningsbehovet skall baseras på förhållanden vid tidpunkten för övergång till IFRS.

h) Inga andra justeringar skall göras av goodwillens redovisade värde vid tidpunkten för övergång till IFRS. Exempelvis skall en förstagångstillämpare inte räkna om det redovisade värdet av goodwill för att

i) undanta pågående forskning och utveckling som förvärvats i företagsförvärvet i fråga (om inte den hänförliga immateriella tillgången skulle uppfylla kraven för redovisning enligt IAS 38 i det förvärvade företagets separata balansräkning),

ii) justera tidigare avskrivning av goodwill,

iii) återföra justeringar av goodwill som inte skulle tillåtas enligt IAS 22, men som gjordes enligt tidigare redovisningsprinciper, på grund av justeringar av tillgångar och skulder mellan tidpunkten för företagsförvärvet och tidpunkten för övergång till IFRS.

i) Om förstagångstillämparen redovisade goodwill som en minskning av eget kapital enligt tidigare redovisningsprinciper:

i) skall det inte redovisa den goodwillen i sin ingångsbalansräkning; vidare skall det inte överföra goodwillen till resultaträkningen om det avyttrar dotterföretaget eller om investeringen i dotterföretaget skrivs ned,

ii) skall justeringar som är hänförliga till en efterföljande utgång av en händelse som påverkar köpeskillingen redo-visas i balanserade vinstmedel.

j) Enligt förstagångstillämparens tidigare redovisningsprinciper kan ett dotterföretag som förvärvades i ett tidigare företagsförvärv inte ha omfattats av företagets koncernredovisning (exempelvis eftersom moderföretaget inte betraktade det som ett dotterföretag enligt tidigare redovisningsprinciper eller inte upprättade någon koncernredovisning). Förstagångstillämparen skall justera det redovisade värdet för dotterföretagets tillgångar och skulder till det värde som skulle krävas enligt IFRS i dotterföretagets separata balansräkning. Det antagna anskaffningsvärdet för goodwill är lika med skillnaden, vid tidpunkten för övergång till IFRS, mellan

i) moderföretagets andel av dessa justerade redovisade värden, och

ii) anskaffningsvärdet för moderföretagets innehav i dotterföretaget, i moderföretagets separata finansiella rapporter.

k) Värderingen av minoritetsintressen och uppskjuten skatt är en följd av värderingen av andra tillgångar och skulder. Därför påverkar ovanstående justeringar av redovisade tillgångar och skulder minoritetsintressen och uppskjuten skatt.

B3 Undantaget för tidigare företagsförvärv och samgåenden gäller även för tidigare investeringar i intresseföretag och andelar i joint ventures.

B4 Vidare gäller den tidpunkt som valts för punkt B1 för alla sådana förvärv.

(1) Sådana förändringar innefattar omklassificeringar från eller till immateriella tillgångar om goodwill enligt tidigare redovisningsprinciper inte redovisades som en tillgång. Detta blir fallet om företaget, enligt tidigare redovisningsprinciper, a) drog av goodwill direkt från eget kapital, eller b) inte redovisade företagsförvärvet som ett förvärv.

Bilaga C

Ändringar i andra standarder

Ändringarna i denna bilaga träder i kraft för årsredovisningar som omfattar perioder som börjar den 1 januari 2004 eller senare. Om ett företag tillämpar denna standard för en tidigare period, träder dessa ändringar i kraft för denna tidigare period.

C1 Denna standard ersätter SIC-8 Första gången en redovisning, baserad på IAS, upprättas.

C2 Denna standard medför en ändring av punkt 172 h i IAS 39 Finansiella instrument: Redovisning och värdering, så att punkten får följande ordalydelse:

"h) Om en värdepapperisering, överlåtelse eller annan transaktion som innebär borttagande från balansräkningen sker före början av det räkenskapsår för vilket denna standard tillämpas första gången, skall redovisningen av denna transaktion inte ändras i efterhand i syfte att uppfylla kraven i denna standard. Detta undantar dock inte en överlåtare från kraven på

i) att redovisa alla derivat eller andra intressen, såsom förvaltningsrätter eller låneförvaltningsförpliktelser, som behålls efter den transaktion som uppfyller kraven för redovisning enligt denna standard eller andra standarder, och

ii) att koncernredovisningen skall omfatta alla företag för ett särskilt ändamål (SPE) över vilka överlåtaren utövar ett bestämmande inflytande (se SIC-12 När skall ett specialföretag bildat för ett särskilt ändamål, omfattas av koncernredovisningen?)"

"

Top