Paneuropeisk privat pensionsprodukt
SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:
Förordning (EU) 2019/1238 om en paneuropeisk privat pensionsprodukt
VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?
- Genom förordningen fastställs den rättsliga grunden för den paneuropeiska privata pensionsprodukten* (PEPP-produkten), genom säkerställande av standardisering av de grundläggande produktegenskaperna, till exempel
- krav på transparens,
- investeringsregler,
- rätten att byta sparinstitut, och
- de olika investeringsalternativen.
- Genom förordningen fastställs även enhetliga regler för registrering, utveckling, distribution och tillsyn vad gäller privata pensionsprodukter som distribueras i Europeiska unionen (EU) under beteckningen PEPP-produkt.
- PEPP är ett frivilligt privat pensionssystem som utgör ett komplement till befintliga allmänna pensionssystem och tjänstepensionssystem, tillsammans med nationella privata pensionssystem.
- Syftet med förordningen är att ge spararna större valmöjligheter och ge dem mer konkurrenskraftiga privata pensionsprodukter för deras pensionssparande, samtidigt som de åtnjuter ett starkt konsumentskydd.
VIKTIGA PUNKTER
I PEPP-förordningen fastställs enhetliga regler om PEPP-produkternas grundläggande egenskaper, särskilt i fråga om följande viktiga punkter:
PEPP-sparinstitut*
PEPP-produkter kan erbjudas av flera olika slags finansinstitut, inklusive försäkringsföretag, kapitalförvaltare, banker, vissa värdepappersföretag och vissa tjänstepensionsinstitut.
PEPP-avtal
I förordningen fastställs minimikrav för innehållet i ett avtal som ingås mellan PEPP-sparinstitut och PEPP-sparare*.
Registrering av PEPP-produkter
- Sparinstitut som vill erbjuda en PEPP-produkt måste följa ett förfarande för registrering. Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten registrerar nya PEPP-produkter i ett centralt register, på beslut av behöriga nationella myndigheter. Så snart produkten registrerats får den tillhandahållas och distribueras i hela EU.
- I förordningen ges en utförlig beskrivning av registreringsförfarandena för PEPP-produkter, omständigheterna för avregistrering av en PEPP-produkt samt befogenheterna för behöriga myndigheter i hem- och EU-medlemsstaterna.
EU-pass
PEPP-sparinstitut och PEPP-distributörer har ett EU-pass för att få sälja PEPP-produkter i olika medlemsstater. Genom passet får de tillträde till hela EU:s marknad med en enda registrering av produkten, på grundval av en enda uppsättning regler.
Portabilitet
- När sparinstitut eller distributörer erbjuder en PEPP-produkt måste de ge presumtiva PEPP-sparare information om portabilitetsmöjligheten* och om vilka underkonton* som är omedelbart tillgängliga.
- När PEPP-sparare byter bosättningsort till en annan medlemsstat får de fortsätta att betala in till samma PEPP-konto antingen genom att öppna ett PEPP-underkonto hos samma PEPP-sparinstitut i det nya bosättningslandet (i fall där PEPP-sparinstitutet erbjuder denna möjlighet) eller genom att fortsätta att betala in till det befintliga PEPP-underkontot. Om PEPP-sparinstitutet inte erbjuder en sådan möjlighet i det nya bosättningslandet har PEPP-spararna rätt att byta PEPP-sparinstitut utan dröjsmål och utan kostnad. PEPP-sparinstitut måste öppna minst två underkonton efter en övergångsperiod på tre år.
Byte
PEPP-sparare får byta PEPP-sparinstitut efter minst fem år från ingåendet av PEPP-avtalet och, vid senare byten, fem år efter det senaste bytet. PEPP-sparinstitutet får tillåta att PEPP-spararen byter PEPP-sparinstitut oftare än så. Avgifterna och kostnaderna i samband med bytet måste begränsas till de faktiska administrativa kostnader som det överförande PEPP-sparinstitutet ådragit sig och får inte överstiga 0,5 procent av de överförda tillgångarnas värde.
Investeringsalternativ
- PEPP-sparinstitut får erbjuda upp till sex investeringsalternativ, inklusive ickevalsalternativet – bas-PEPP-produkten*. Alla investeringsalternativ måste vara utformade av PEPP-sparinstitut på grundval av en garanti eller en riskreduceringsteknik som säkerställer ett tillräckligt skydd för PEPP-sparare.
- När det gäller bas-PEPP-produkten måste PEPP-sparinstituten skydda PEPP-spararnas kapital antingen med en garanti eller med riskreduceringstekniker som är i linje med målet att PEPP-spararen ska få tillbaka sitt kapital. Kostnaderna och avgifterna för bas-PEPP-produkten får inte överstiga 1 procent av det ackumulerade kapitalet per år.
- PEPP-sparare har rätt att byta investeringsalternativ regelbundet för att anpassa sin investeringsstrategi. Denna rättighet är avgiftsfri och får utövas efter minst fem år från ingåendet av PEPP-avtalet och, vid senare byten, fem år efter det senaste bytet av investeringsalternativ. PEPP-sparinstitut får tillåta att PEPP-sparare byter investeringsalternativ oftare än så.
Utbetalningsformer
- PEPP-sparinstitut får erbjuda PEPP-sparare en eller flera utbetalningsformer (annuiteter, engångsbelopp, uttag eller en kombination av dessa).
- PEPP-sparare får välja utbetalningsform under utbetalningsfasen* när de ingår ett avtal och när de begär öppnande av ett nytt underkonto. Utbetalningsformerna kan variera från underkonto till underkonto. Om PEPP-sparinstituten erbjuder olika former av utbetalningar får PEPP-spararen ändra utbetalningsformen för varje öppnat underkonto ett år innan utbetalningsfasen inleds, vid utbetalningsfasens början och vid tidpunkten för bytet.
Distribution av PEPP-produkter
- I förordningen anges villkoren för att PEPP-sparinstitut och PEPP-distributörer* ska få distribuera PEPP-produkter.
- Distributionsreglerna för PEPP-produkter följer en sektorsbaserad strategi. Försäkringsbolag och försäkringsförmedlare som distribuerar en PEPP-produkt omfattas av försäkringsdistributionsdirektivet (direktiv (EU) 2016/97), medan värdepappersföretag och andra PEPP-sparinstitut och PEPP-distributörer kommer att behöva tillämpa reglerna i direktivet om marknader för finansiella instrument (direktiv 2014/65/EU).
Rådgivning
- PEPP-sparinstitut och PEPP-distributörer måste ge presumtiva PEPP-sparare omfattande rådgivning innan PEPP-avtalet tecknas, så att spararna ska kunna fatta ett välgrundat beslut och välja den produkt som passar deras behov bäst. Rådgivningen måste också omfatta valet av investeringsalternativ och individanpassade prognoser för pensionsförmåner. Innan avtalet undertecknas ska alla PEPP-sparinstitut och PEPP-distributörer se till att PEPP-sparare gör ett test om sina pensionsrelaterade krav för att fastställa vilka PEPP-produkter som skulle vara lämpliga för dem, om sådana finns. Testet ska även innehålla en särskild kontroll för att avgöra om PEPP-spararna behöver en PEPP-produkt som erbjuder annuiteter, för att säkerställa ett tillräckligt skydd mot risker kopplade till livslängd.
- För bas-PEPP-produkten måste PEPP-sparinstitut dessutom ge PEPP-sparare obligatorisk personlig rådgivning om pensionsplanering i början av utbetalningsfasen, med en personlig rekommendation om den optimala utbetalningsformen.
Information
- För att säkerställa en hög grad av transparens föreskrivs det i förordningen att PEPP-sparare måste få
- För att säkerställa ett högt konsumentskydd kommer PEPP-sparare inte att få möjlighet att avstå från rådgivning innan avtalet ingås, nyckelinformation om produkten genom ett standardiserat dokument (dvs. PEPP-faktabladet).
- Ett PEPP-pensionsbesked varje år med viktig information om hur deras sparande har utvecklats.
- Särskilt gäller att kostnader och avgifter måste vara fullständigt transparenta.
- Europeiska kommissionen måste i sina tekniska tillsynsstandarderna vidare specificera detaljerna i presentationen av den information som ska lämnas i PEPP-faktabladet och i PEPP-pensionsbeskedet.
Hållbarhetsfaktorer
- PEPP-sparinstitut uppmuntras att beakta miljö-, samhällsansvars- och bolagsstyrningsfaktorer (ESG-faktorer)*.
- PEPP-sparinstitut bör ge PEPP-sparare information, om sådan finns tillgänglig, om PEPP-investeringens prestationer i fråga om ESG-faktorer.
- De bör även ge PEPP-spararna information i PEPP-pensionsbeskedet om hur investeringspolicyn beaktar ESG-faktorer. I enlighet med aktsamhetsprincipen ska PEPP-sparinstituten beakta risker som är förknippade med ESG-faktorer och investeringsbeslutens möjliga långsiktiga konsekvenser för dessa faktorer.
Tillsyn
Efterlevnaden av PEPP-förordningen måste övervakas av de nationella behöriga myndigheterna för PEPP-sparinstitut och PEPP-distributörer. Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten har dock befogenheter att ingripa mot produkter, vilket gör det möjligt för Eiopa att vidta effektiva, EU-omfattande åtgärder i händelse av ett allvarligt problem kring skyddet för PEPP-sparare eller ett hot mot finansmarknadernas korrekta funktion och integritet eller mot stabiliteten i hela eller delar av EU:s finansiella system, som inte hanteras på lämpligt sätt av nationella behöriga myndigheter.
VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?
Den har gällt sedan den 22 mars 2022.
BAKGRUND
Mer information finns här:
VIKTIGA BEGREPP
Privat pensionsprodukt. En produkt som grundar sig på ett frivilligt avtal mellan en enskild sparare och en enhet och som kompletterar lagstadgade pensions- eller tjänstepensionsprodukter, Den möjliggör långsiktig kapitalackumulering med det uttryckliga syftet att tillhandahålla inkomst vid pensionering och med begränsade möjligheter till förtida uttag före denna tidpunkt. Den är vare sig en lagstadgad pensionsprodukt eller en tjänstepensionsprodukt.
PEPP-sparinstitut. Ett finansiellt företag som har tillstånd att utveckla en PEPP-produkt och att distribuera denna.
PEPP-sparare. En enskild som har ingått ett PEPP-avtal med ett PEPP-sparinstitut.
Portabilitetsmöjlighet. En tjänst som ger PEPP-sparare rätt att fortsätta att betala in till sina befintliga PEPP-konton efter att de har bytt bosättningsort till en annan medlemsstat.
Underkonto. En nationell sektion som öppnas inom varje PEPP-konto och som motsvarar de rättsliga krav och villkor som fastställts på nationell nivå för användning av eventuella incitament för att investera i en PEPP-produkt i den medlemsstat där PEPP-spararen är bosatt. Således kan en enskild person vara PEPP-sparare eller PEPP-förmånstagare inom varje underkonto, beroende på de respektive rättsliga kraven för intjänadefasen. Intjänandefasen är perioden under vilken tillgångar ackumuleras till ett PEPP-konto. Under normala omständigheter löper den fram till dess att PEPP-utbetalningsfasen börjar.
Bas-PEPP-produkt. Alla PEPP-sparinstitut måste erbjuda ett ickevalsalternativ till rimligt pris (”bas-PEPP-produkt”) med kostnader och avgifter som begränsas till 1 procent av det ackumulerade kapitalet per år.
Utbetalningsfas. Perioden under vilken de tillgångar som ackumulerats på ett PEPP-konto kan användas för att finansiera pensionering eller andra behov av inkomst.
PEPP-distributör. Ett finansiellt företag som har tillstånd att distribuera PEPP-produkter som det själv inte har utvecklat, ett värdepappersföretag som erbjuder investeringsrådgivning eller en försäkringsförmedlare.
ESG-faktorer. En uppsättning kriterier som samhällsmedvetna investerare använder för att granska potentiella investeringar för att säkerställa att de stöder principerna om hållbar utveckling. Miljökriterierna handlar om hur ett företag värnar om naturen. Samhällsansvarskriterierna handlar om hur företaget hanterar relationer med arbetstagare, leverantörer, kunder och de samhällen som det verkar i. Bolagsstyrningskriterierna gäller frågor som företagets ledning och dess strategi för löner, revisioner, interna kontroller och aktieägares rättigheter.
HUVUDDOKUMENT
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1238 av den 20 juni 2019 om en paneuropeisk privat pensionsprodukt (PEPP-produkt) (EUT L 198, 25.7.2019, s. 1).
ANKNYTANDE DOKUMENT
Kommissionens delegerade förordning (EU) 2021/895 av den 24 februari 2021 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1238 vad gäller produktintervention (EUT L 197, 4.6.2021, s. 1).
Kommissionens delegerade förordning (EU) 2021/896 av den 24 februari 2021 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1238 vad gäller ytterligare information som ska lämnas i syfte att uppnå konvergens i tillsynsrapporteringen (EUT L 197, 4.6.2021, s. 5).
Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/897 av den 4 mars 2021 om fastställande av tekniska genomförandestandarder för tillämpning av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1238 med avseende på formatet för tillsynsrapportering till behöriga myndigheter och samarbete och informationsutbyte mellan behöriga myndigheter och med Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten (EUT L 197, 4.6.2021, s. 7).
Kommissionens delegerade förordning (EU) 2021/473 av den 18 december 2020 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1238 vad gäller tekniska tillsynsstandarder som specificerar kraven för faktablad, för kostnader och avgifter som ingår i kostnadstaket och för riskreduceringstekniker för den paneuropeiska privata pensionsprodukten (EUT L 99, 22.3.2021, s. 1).
Commission Recommendation of 29.6.2017 on the tax treatment of personal pension products, including the pan-European Personal Pension Product (ung. kommissionens rekommendation om den skattemässiga behandlingen av privata pensionsprodukter, inbegripet den europeiska privata pensionsprodukten) (C(2017) 4393 final, 29.6.2017).
Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2016/97 av den 20 januari 2016 om försäkringsdistribution (omarbetning) (EUT L 26, 2.2.2016, s. 19).
Fortlöpande ändringar av direktiv (EU) 2016/97 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.
Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU av den 15 maj 2014 om marknader för finansiella instrument och om ändring av direktiv 2002/92/EG och av direktiv 2011/61/EU (EUT L 173, 12.6.2014, s. 349).
Se den konsoliderade versionen.
Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén: Handlingsplan för en kapitalmarknadsunion (COM(2015) 468 final, 30.9.2015).
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1094/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten), om ändring av beslut nr 716/2009/EG och om upphävande av kommissionens beslut 2009/79/EG (EUT L 331, 15.12.2010, s. 48).
Se den konsoliderade versionen.
Senast ändrat 01.07.2022