EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R0559

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/559 av den 23 april 2020 om ändring av förordning (EU) nr 223/2014 vad gäller införandet av särskilda åtgärder för att hantera covid-19-utbrottet

PE/8/2020/REV/1

EUT L 130, 24.4.2020, p. 7–10 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2020/559/oj

24.4.2020   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 130/7


EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) 2020/559

av den 23 april 2020

om ändring av förordning (EU) nr 223/2014 vad gäller införandet av särskilda åtgärder för att hantera covid-19-utbrottet

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 175.3,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

efter att ha hört Europeiska ekonomiska och sociala kommittén,

efter att ha hört Regionkommittén,

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet (1), och

av följande skäl:

(1)

I Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 223/2014 (2) fastställs bestämmelser om fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt (fonden).

(2)

Medlemsstaterna har drabbats av covid-19-utbrottet på ett exempellöst sätt. Krisen medför större risker för de mest utsatta, t.ex. de som har det sämst ställt, särskilt genom att störa det bistånd som tillhandahålls genom fonden.

(3)

För att det ska bli möjligt att reagera direkt på krisens effekter på dem som har det sämst ställt bör utgifter för insatser som främjar krishanteringskapacitet att hantera covid‐19‐utbrottet vara stödberättigande från och med den 1 februari 2020.

(4)

I syfte att minska den belastning som covid-19-utbrottet innebär för de offentliga budgetarna bör medlemsstaterna ges möjlighet att undantagsvis begära en medfinansieringsgrad på 100 % för räkenskapsåret 2020–2021 i enlighet med budgetanslagen och under förutsättning att medel finns tillgängliga. På grundval av en bedömning av tillämpningen av den ytterst ovanliga medfinansieringsgraden kan kommissionen komma att föreslå att den förlängs.

(5)

I syfte att säkerställa att de som har det sämst ställt kan fortsätta att ta emot bistånd från fonden på ett säkert sätt är det nödvändigt ge medlemsstaterna den flexibilitet som behövs för att anpassa deras biståndssystem efter rådande läge baserat på samråd med partnerorganisationer, däribland att tillåta alternativa leveransmetoder, exempelvis genom kuponger eller kort, i elektronisk eller annan form, och genom att ge medlemsstaterna möjlighet att ändra vissa delar av det operativa programmet utan att krav på att ett kommissionsbeslut antas. För att säkerställa bistånd till de som har det sämst ställt, bör det också vara möjligt att tillhandahålla nödvändiga skyddsmaterial och nödvändig skyddsutrustning till partnerorganisationer utanför budgeten för tekniskt stöd.

(6)

Det är lämpligt att fastställa särskilda regler för fastställande av stödberättigande kostnader för stödmottagarna när insatser fördröjs, skjuts upp eller inte genomförs i sin helhet till följd av covid-19-utbrottet.

(7)

För att medlemsstaterna ska ges möjlighet att fokusera på åtgärder för att hantera covid‐19‐utbrottet och för att undvika störningar i leveransen av bistånd till dem som har det sämst ställt på grund av smittoriskerna, är det lämpligt att föreskriva särskilda åtgärder som minskar den administrativa bördan för myndigheter och ger flexibilitet vad gäller efterlevnad av vissa lagkrav, särskilt sådana som avser övervakning, kontroll och revision.

(8)

Eftersom målet för denna förordning, nämligen att införa särskilda åtgärder för att hantera covid-19-utbrottet, inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna utan snarare, på grund av den föreslagna åtgärdens omfattning och verkningar, kan uppnås bättre på unionsnivå, kan unionen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget om Europeiska unionen (EU-fördraget). I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går denna förordning inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå detta mål.

(9)

Med tanke på det brådskande behovet av stöd bör denna förordning träda i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

(10)

Med beaktande av den brådska som föranleds av de exceptionella omständigheter som förorsakats av covid-19-utbrottet och den därmed förknippade folkhälsokrisen och dess sociala och ekonomiska konsekvenser har det ansetts lämpligt att föreskriva ett undantag från den åttaveckorsperiod som avses i artikel 4 i protokoll nr 1 om de nationella parlamentens roll i Europeiska unionen, fogat till EU-fördraget, fördraget om Europeiska unionens funktionssätt och fördraget om upprättandet av Europeiska atomenergigemenskapen.

(11)

Förordning (EU) nr 223/2014 bör därför ändras i enlighet med detta.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Förordning (EU) nr 223/2014 ska ändras på följande sätt:

1.

I artikel 9 ska punkt 4 första stycket ersättas med följande:

”4.   Punkterna 1, 2 och 3 ska inte gälla för ändringar av delar av ett operativt program som omfattas av underavsnitten 3.5 och 3.6 respektive avsnitt 4 i de mallar för operativa program som anges i bilaga I eller av de delar som anges i artikel 7.2 a–e och g, om de ändras till följd av krishantering under covid-19-utbrottet.”

2.

I artikel 13.1 ska följande stycke läggas till:

”Genom undantag från första stycket ska tidsfristen för inlämnande av den årliga rapporten om genomförande för 2019 vara den 30 september 2020.”

3.

I artikel 20 ska följande punkt införas:

”1a.   Genom undantag från punkt 1 får på en medlemsstats begäran en medfinansieringsgrad på 100 % tillämpas på de offentliga utgifter som deklarerats i betalningsansökningar under det räkenskapsår som inleds den 1 juli 2020 och avslutas den 30 juni 2021.

Ansökningar om ändring av medfinansieringsgraden ska lämnas in i enlighet med det förfarande för ändring av operativa program som fastställs i artikel 9 och ska åtföljas av ett reviderat program. Medfinansieringsgraden på 100 % ska tillämpas endast om den relevanta ändringen av det operativa programmet har godkänts av kommissionen före inlämnande av den slutliga ansökan om mellanliggande betalning i enlighet med artikel 45.2.

Innan den första betalningsansökningen lämnas in för det räkenskapsår som inleds den 1 juli 2021 ska medlemsstaterna rapportera den tabell som avses i avsnitt 5.1 i mallarna för operativa program i bilaga I, och bekräfta den medfinansieringsgrad som gällde under det räkenskapsår som avslutas den 30 juni 2020.”

4.

I artikel 22.4 ska följande stycke läggas till:

”Genom undantag från första stycket ska utgifter för insatser för att främja krishanteringskapacitet att hantera covid-19-utbrottet vara stödberättigande från och med den 1 februari 2020.”

5.

I artikel 23 ska följande punkt införas:

”4a.   Livsmedelsbiståndet och/eller det grundläggande materiella biståndet får lämnas direkt till de som har det sämst ställt eller indirekt, exempelvis genom elektroniska kuponger eller kort, i elektronisk eller annan form, förutsatt att dessa kuponger, kort eller andra instrument kan lösas in endast mot livsmedelsbistånd och/eller grundläggande materiellt bistånd.”

6.

I artikel 26 ska punkt 2 ändras på följande sätt:

a)

Led a ska ersättas med följande:

”a)

Kostnader för att köpa in livsmedelsbistånd och/eller grundläggande materiellt bistånd och kostnader för att köpa in personligt skyddsmaterial och personlig skyddsutrustning för partnerorganisationer.”

b)

Led c ska ersättas med följande:

”c)

Partnerorganisationernas kostnader för administration, förberedelser, transport och lagring till en schablonsats på 5 % av de kostnader som avses i led a, eller 5 % av värdet av livsmedel som avyttras i enlighet med artikel 16 i förordning (EU) nr 1308/2013.”

7.

Följande artiklar ska införas:

Artikel 26a

Stödberättigande för utgifter för insatser som får stöd inom ramen för operativt program I under den period de skjuts upp till följd av covid-19-utbrottet

Fördröjningar i leverans av livsmedelsbistånd och/eller grundläggande materiellt bistånd till följd av covid-19-utbrottet får inte leda till någon minskning av det inköpande organets eller partnerorganisationernas stödberättigande kostnader i enlighet med artikel 26.2. Sådana kostnader kan deklareras till kommissionen i sin helhet i enlighet med artikel 26.2 innan livsmedelsbiståndet och/eller det grundläggande materiella biståndet har levererats till dem som har det sämst ställt, förutsatt att leveranserna återupptas när den kris som är förknippad med covid-19-utbrottet är över.

Om livsmedel förstörs på grund av att leveranser skjuts upp till följd av covid-19-utbrottet, ska de kostnader som anges i artikel 26.2 a inte minskas.

Artikel 26b

Stödberättigande för utgifter för insatser som får stöd inom ramen för operativt program II eller tekniskt stöd under den period de skjuts upp till följd av covid19utbrottet

1.   När genomförandet av insatser skjuts upp till följd av covid-19-utbrottet får en medlemsstat betrakta utgifterna under den period insatserna skjuts upp som stödberättigande utgifter även om inga tjänster levereras, förutsatt att samtliga följande villkor är uppfyllda:

a)

Genomförandet av insatsen skjuts upp efter den 31 januari 2020.

b)

Att insatsen skjuts upp beror på covid-19-utbrottet.

c)

Utgifterna har uppkommit och betalats.

d)

Utgifterna utgör en faktisk kostnad för stödmottagaren och kan inte återbetalas eller ersättas; för återbetalningar eller ersättningar som inte tillhandahålls av medlemsstaten får medlemsstaten betrakta detta villkor som uppfyllt på grundval av en deklaration från stödmottagaren; återbetalningar och ersättningar ska dras av från utgifterna.

e)

Utgiften är begränsad till den period insatsen skjuts upp.

2.   För insatser för vilka stödmottagaren ersätts på grundval av förenklade kostnadsalternativ och där genomförandet av de åtgärder som utgör grunden för ersättningen har skjutits upp till följd av covid-19-utbrottet, får den berörda medlemsstaten ersätta stödmottagaren på grundval av den output som planerats för uppehållsperioden, även om inga åtgärder vidtas, förutsatt att samtliga följande villkor är uppfyllda:

a)

Genomförandet av åtgärderna skjuts upp efter den 31 januari 2020.

b)

Att åtgärderna skjuts upp beror på covid-19-utbrottet.

c)

De förenklade kostnadsalternativen motsvarar en faktisk kostnad som uppkommit för stödmottagaren, som ska styrkas av denne, och som inte kan återbetalas eller ersättas; för återbetalningar eller ersättningar som inte tillhandahålls av medlemsstaten får medlemsstaten betrakta detta villkor som uppfyllt på grundval av en deklaration från stödmottagaren; återbetalningar och ersättningar ska dras av från det belopp som motsvarar det förenklade kostnadsalternativet.

d)

Ersättningen till stödmottagaren är begränsad till den period åtgärderna skjuts upp.

För de insatser som avses i första stycket i denna punkt får medlemsstaten också ersätta stödmottagaren på grundval av de kostnader som avses i artikel 25.1 a förutsatt att villkoren i punkt 1 i den här artikeln är uppfyllda.

Om en medlemsstat ersätter stödmottagaren på grundval av både första och andra stycket ska den säkerställa att en utgift endast ersätts en gång.

Artikel 26c

Stödberättigande för utgifter för insatser som får stöd inom ramen för operativt program II eller tekniskt stöd som inte genomförs i sin helhet till följd av covid19utbrottet

1.   En medlemsstat får betrakta utgifterna för insatser som inte genomförs i sin helhet till följd av covid-19-utbrottet som stödberättigande utgifter förutsatt att samtliga följande villkor är uppfyllda:

a)

Genomförandet av insatsen upphör efter den 31 januari 2020.

b)

Att genomförandet av insatsen upphör beror på covid-19-utbrottet.

c)

Utgifterna före det att genomförandet av insatsen upphörde uppkom för stödmottagaren och de har betalats.

2.   För insatser för vilka stödmottagaren ersätts på grundval av förenklade kostnadsalternativ får en medlemsstat betrakta utgifterna för insatser som inte genomförs i sin helhet till följd av covid-19-utbrottet som stödberättigande utgifter förutsatt att samtliga följande villkor är uppfyllda:

a)

Genomförandet av insatsen upphör efter den 31 januari 2020.

b)

Att genomförandet av insatsen upphör beror på covid-19-utbrottet.

c)

De åtgärder som omfattas av de förenklade kostnadsalternativen vidtogs åtminstone till viss del före det att genomförandet av insatsen upphörde.

För de insatser som avses i första stycket i denna punkt får medlemsstaten också ersätta stödmottagaren på grundval av de kostnader som avses i artikel 25.1 a, förutsatt att villkoren i punkt 1 i den här artikeln är uppfyllda.

Om en medlemsstat ersätter stödmottagaren på grundval av både första och andra stycket ska den säkerställa att en utgift endast ersätts en gång.”

8.

I artikel 30 ska följande punkt införas:

”1a.   På grundval av en analys av potentiella risker får medlemsstaterna lätta på kraven på kontroll och verifieringskedja vad gäller distribution av livsmedelsbistånd och/eller materiellt bistånd till de som har det sämst ställt under covid-19-utbrottet.”

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 23 april 2020.

På Europaparlamentets vägnar

D.M. SASSOLI

Ordförande

På rådets vägnar

G. GRLIĆ RADMAN

Ordförande


(1)  Europaparlamentets ståndpunkt av den 17 april 2020 (ännu inte offentliggjord i EUT) och rådets beslut av den 22 april 2020.

(2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 223/2014 av den 11 mars 2014 om fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt (EUT L 72, 12.3.2014, s. 1).


Top