Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006D0778

    2006/778/EG: Kommissionens beslut av den 14 november 2006 om minimikrav på insamling av information från inspektioner vid produktionsanläggningar där vissa djur hålls för animalieproduktion [delgivet med nr K(2006) 5384] (Text av betydelse för EES)

    EUT L 314, 15.11.2006, p. 39–47 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
    EUT L 142M, 5.6.2007, p. 471–479 (MT)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 13/12/2019; upphävd och ersatt av 32019R0723

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2006/778/oj

    15.11.2006   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 314/39


    KOMMISSIONENS BESLUT

    av den 14 november 2006

    om minimikrav på insamling av information från inspektioner vid produktionsanläggningar där vissa djur hålls för animalieproduktion

    [delgivet med nr K(2006) 5384]

    (Text av betydelse för EES)

    (2006/778/EG)

    EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

    med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

    med beaktande av rådets direktiv 91/629/EEG av den 19 november 1991 om fastställande av lägsta djurskyddskrav för kalvar (1), särskilt artikel 7.2,

    med beaktande av rådets direktiv 91/630/EEG av den 19 november 1991 om fastställande av lägsta djurskyddskrav vid svinhållning (2), särskilt artikel 7.2,

    med beaktande av rådets direktiv 98/58/EG av den 20 juli 1998 om skydd av animalieproduktionens djur (3), särskilt artikel 6.3,

    med beaktande av rådets direktiv 1999/74/EG av den 19 juli 1999 om att fastställa miniminormer för skyddet av värphöns (4), särskilt artikel 8.3, och

    av följande skäl:

    (1)

    I direktiv 91/629/EEG fastställs de lägsta djurskyddskrav som skall gälla för kalvar som hålls instängda för uppfödning och gödning. Enligt direktivet skall medlemsstaterna se till att den behöriga myndigheten ansvarar för att inspektioner utförs i syfte att kontrollera att föreskrifterna i detta direktiv följs.

    (2)

    I direktiv 91/630/EEG fastställs de lägsta djurskyddskrav som skall gälla för svin som hålls instängda för uppfödning och gödning. Enligt direktivet skall medlemsstaterna se till att den behöriga myndigheten ansvarar för att inspektioner utförs i syfte att kontrollera att föreskrifterna i detta direktiv följs.

    (3)

    I direktiv 98/58/EG fastställs de lägsta skyddskraven för djur som uppföds eller hålls för animalieproduktion. Enligt direktivet skall medlemsstaterna se till att den behöriga myndigheten utför inspektioner för att kontrollera att bestämmelserna i detta direktiv följs och medlemsstaterna skall för kommissionen lägga fram rapporter om dessa inspektioner.

    (4)

    Enligt kommissionens beslut 2000/50/EG av den 17 december 1999 om krav för inspektion av anläggningar där djur hålls för animalieproduktion (5) skall de rapporter som medlemsstaterna enligt direktiv 98/58/EG lägger fram för kommissionen omfatta kalvar, svin och värphöns. I beslutet anges även närmare vilka uppgifter medlemsstaterna skall lägga fram för respektive art eller kategori av djur.

    (5)

    De inspektioner i medlemsstaterna av djur som hålls för animalieproduktion bör inte enbart gälla de krav som fastställs i särskilda rättsakter, såsom de som gäller kalvar, svin och värphöns, utan även allmänna krav på djurens välbefinnande enligt direktiv 98/58/EG. Medlemsstaternas skyldighet att rapportera till kommissionen bör därför omfatta både allmänna och särskilda krav enligt gemenskapslagstiftningen.

    (6)

    De inspektioner i medlemsstaterna av djur som hålls för animalieproduktion bör även inbegripa alla andra djurarter inom animalieproduktionen som omfattas av direktiv 98/58/EG. Medlemsstaternas skyldighet att rapportera till kommissionen bör därför utvidgas i enlighet med detta.

    (7)

    I direktiv 1999/74/EG införs minimistandarder för skydd av värphöns. Enligt direktivet bör medlemsstaterna se till att den behöriga myndigheten utför inspektioner i syfte att kontrollera att föreskrifterna i detta direktiv följs.

    (8)

    Erfarenheter av direktiven 91/629/EEG, 91/630/EEG, 98/58/EG och 1999/74/EG visar på stora skillnader mellan medlemsstaterna när det gäller hur den behöriga myndigheten utför planering, genomförande, registrering och rapportering av uppgifter om inspektionerna enligt dessa direktiv.

    (9)

    Det är ytterst viktigt att uppgifter om djurskyddsinspektioner samlas in för att gemenskapen skall kunna utvärdera följderna av sin politik på detta område. Dessutom är det viktigt att djurskyddsbestämmelser tillämpas på ett enhetligt sätt, särskilt eftersom dessa bestämmelser kan påverka konkurrensläget på vissa djurhållningsområden. Därför bör minimikraven för inspektion av produktionsanläggningar där djur hålls för animalieproduktion uppdateras.

    (10)

    I Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 882/2004 av den 29 april 2004 om offentlig kontroll för att säkerställa kontrollen av efterlevnaden av foder- och livsmedelslagstiftningen samt bestämmelserna om djurhälsa och djurskydd (6) föreskrivs i avdelning V kontrollplaner, däribland årliga rapporter. Medlemsstaternas nuvarande rapporteringsskyldigheter enligt beslut 2005/50/EG bör anpassas efter denna förordning, särskilt avseende tidsfrister och hur ofta rapporter bör läggas fram för kommissionen.

    (11)

    Djurens välbefinnande påverkas av uppfödningsmetoderna. Därför är dessa en användbar grund för insamling av uppgifter. När det gäller värphöns bör man särskilt ta hänsyn till kommissionens förordning (EG) nr 2295/2003 av den 23 december 2003 om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EEG) nr 1907/90 om vissa handelsnormer för ägg (7), eftersom den fastställer ytterligare krav för alternativa system.

    (12)

    Det nuvarande systemet med insamling och analys av uppgifter från medlemsstaterna utgör en administrativ börda både för kommissionen och medlemsstaterna. Likaså innebär det en risk för att uppgifterna förändras. Därför bör en genomförbarhetsstudie utföras om ett uppdaterat informationssystem på gemenskapsnivå för att förbättra och underlätta insamling och analys av nödvändiga uppgifter.

    (13)

    Beslut 2000/50/EG bör därför upphöra att gälla och ersättas med det här beslutet.

    (14)

    De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Syfte

    I detta beslut fastställs bestämmelser för harmonisering av

    a)

    insamling av information från inspektioner som utförs av den behöriga myndigheten i enlighet med direktiven 91/629/EEG, 91/630/EEG, 98/58/EG och 1999/74/EG, och

    b)

    rapportering av denna information till kommissionen.

    Artikel 2

    Definitioner

    I detta beslut skall definitionerna i de direktiv som avses i artikel 1 a gälla.

    Dessutom skall följande definitioner gälla:

    a)   inspektion: en kontroll som utförs av den behöriga myndigheten på en produktionsanläggning där djur hålls vid tidpunkten för kontrollen i enlighet med något av de direktiv som avses i artikel 1 a.

    b)   bristande efterlevnad: brott mot bestämmelserna i något av de direktiv som avses i artikel 1.a som

    Artikel 3

    Uppgifter som skall samlas in och registreras vid varje inspektion

    Vid varje inspektion skall den behöriga myndigheten skriftligt eller elektroniskt samla in och registrera följande uppgifter:

    a)

    datum och produktionsanläggningens identifikationsnummer,

    b)

    kategorier av uppfödningsmetoder och motsvarande bestämmelser i gemenskapslagstiftningen enligt förteckningen i bilaga I,

    c)

    kategorier av bristande efterlevnad och motsvarande bestämmelser i gemenskapslagstiftningen enligt förteckningen i bilaga II,

    d)

    administrativa kategorier av bristande efterlevnad och åtgärder som den behöriga myndigheten vidtagit i enlighet med bilaga III.

    Artikel 4

    Minimikrav för kontroll och registrering vid inspektioner som utförs enligt direktiv 91/629/EEG

    Vid varje inspektion som utförs enligt direktiv 91/629/EEG skall den behöriga myndigheten kontrollera minst fem av de kategorier som avses i kapitel I i bilaga II till detta beslut och motsvarande bestämmelser i direktiv 91/629/EEG enligt förteckningen i detta kapitel. Den behöriga myndigheten skall registrera alla fall av bristande efterlevnad som upptäcks.

    Artikel 5

    Minmikrav för kontroll och registrering vid inspektioner som utförs enligt direktiv 91/630/EEG

    Vid varje inspektion som utförs enligt direktiv 91/630/EEG skall den behöriga myndigheten kontrollera minst fyra av de kategorier som avses i kapitel II i bilaga II till detta beslut och motsvarande bestämmelser i direktiv 91/630/EEG enligt förteckningen i detta kapitel. Den behöriga myndigheten skall registrera alla fall av bristande efterlevnad som upptäcks.

    Artikel 6

    Minimikrav för kontroll och registrering vid inspektioner som utförs enligt direktiv 98/58/EG

    Vid varje inspektion som utförs enligt direktiv 98/58/EG skall den behöriga myndigheten kontrollera minst fem av de kategorier som avses i kapitel III i bilaga II till detta beslut och motsvarande bestämmelser i direktiv 98/58/EG enligt förteckningen i detta kapitel. Den behöriga myndigheten skall registrera alla fall av bristande efterlevnad som upptäcks.

    Artikel 7

    Minimikrav för kontroll och registrering vid inspektioner som utförs enligt direktiv 1999/74/EG

    Vid varje inspektion som utförs enligt direktiv 1999/74/EG skall den behöriga myndigheten kontrollera minst tre av de kategorier som avses i kapitel IV i bilaga II till detta beslut och motsvarande bestämmelser i direktiv 1999/74/EG enligt förteckningen i detta kapitel. Den behöriga myndigheten skall registrera alla fall av bristande efterlevnad som upptäcks.

    Artikel 8

    Rapporter

    1.   Senast den 30 juni 2009, och därefter varje år senast den 30 juni, skall medlemsstaterna lämna en rapport i elektroniskt format till kommissionen över de uppgifter som samlats in och registrerats i enlighet med detta beslut vid de inspektioner som utförts under föregående kalenderår.

    2.   Den rapport som avses i punkt 1 skall

    a)

    innehålla de uppgifter som avses i bilaga IV,

    b)

    åtföljas med en analys av de allvarligaste fallen av bristande efterlevnad och en nationell handlingsplan för förebyggande eller minskning av sådana fall under kommande år.

    Artikel 9

    Upphävande

    Beslut 2000/50/EG skall upphöra att gälla.

    Artikel 10

    Tillämpning

    Detta beslut skall tillämpas från och med den 1 januari 2008.

    Artikel 11

    Adressater

    Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

    Utfärdat i Bryssel den 14 november 2006.

    På kommissionens vägnar

    Markos KYPRIANOU

    Ledamot av kommissionen


    (1)  EGT L 340, 11.12.1991, s. 28. Direktivet senast ändrat genom förordning (EG) nr 806/2003 (EUT L 122, 16.5.2003, s. 1).

    (2)  EGT L 340, 11.12.1991, s. 33. Direktivet senast ändrat genom förordning (EG) nr 806/2003.

    (3)  EGT L 221, 8.8.1998, s. 23. Direktivet ändrat genom förordning (EG) nr 806/2003.

    (4)  EGT L 203, 3.8.1999, s. 53. Direktivet ändrat genom förordning (EG) nr 806/2003.

    (5)  EGT L 19, 25.1.2000, s. 51. Beslutet senast ändrat genom 2003 års anslutningsakt.

    (6)  EUT L 165, 30.4.2004, s. 1. Rättad i EUT L 191, 28.5.2004, s. 1. Förordningen ändrad genom kommissionens förordning (EG) nr 776/2006 (EUT L 136, 24.5.2006, s. 3).

    (7)  EUT L 340, 24.12.2003, s. 16. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 89/2006 (EUT L 15, 20.1.2006, s. 30).


    BILAGA I

    i enlighet med artikel 3b

    KATEGORIER AV UPPFÖDNINGSMETODER

    Kategorier av uppfödningsmetoder för värphöns och motsvarande bestämmelser i direktiv 1999/74/EG och förordning (EG) nr 2295/2003

    Kategori av uppfödningsmetod

    Motsvarande gemenskapslagstiftning

    Utehöns

    Bilaga III till förordning (EG) nr 2295/2003

    Frigående höns inomhus

    Bilaga III till förordning (EG) nr 2295/2003

    System med inredda burar

    Artikel 6 i direktiv 1999/74/EG

    System med icke inredda burar

    Artikel 5 i direktiv 1999/74/EG


    BILAGA II

    i enlighet med artikel 3c och artiklarna 4, 5 och 6

    KAPITEL I

    Kategorier av bristande efterlevnad för kalvar och motsvarande bestämmelser i direktiv 91/629/EEG

    Kategori av bristande efterlevnad

    Motsvarande bestämmelser i direktiv 91/629/EEG

    Kontroll

    Punkt 6 i bilagan

    Rörelsefrihet

    Punkterna 7 och 8 i bilagan

    Utrymmeskrav

    Artikel 3

    Byggnader och andra utrymmen

    Punkterna 1, 2, 3, 9, 10 och 14 i bilagan

    Minimikrav på belysning

    Punkt 5 i bilagan

    Automatisk eller mekanisk utrustning

    Punkt 4 i bilagan

    Foder, vatten och andra ämnen

    Punkterna 12, 13 och 15 i bilagan

    Hemoglobinhalt

    Punkt 11 i bilagan

    Fiberhaltigt foder

    Punkt 11 i bilagan

    KAPITEL II

    Kategorier av bristande efterlevnad för svin och motsvarande bestämmelser i direktiv 91/630/EEG

    Kategori av bristande efterlevnad

    Motsvarande bestämmelser i direktiv 91/630/EEG

    Personal

    Artikel 5a

    Kontroll

    Artikel 3.8

    Kapitel II avsnitt B punkt 2 i bilagan

    Kapitel II avsnitt C punkt 3 i bilagan

    Kapitel II avsnitt D i bilagan

    Rörelsefrihet

    Artikel 3.3

    Kapitel II avsnitt B punkterna 1, 4 och 5 kapitel II i bilagan

    Kapitel II avsnitt C punkterna 1 och 2 i bilagan

    Utrymmeskrav

    Artikel 3.1 och 3.4

    Byggnader och andra utrymmen

    Kapitel I punkterna 1, 2 och 3 i bilagan

    Minimikrav på belysning

    Kapitel I punkt 2 i bilagan

    Golvytor

    Artikel 3.2

    Kapitel I punkt 5 i bilagan

    Kapitel II avsnitt A i bilagan

    Material att sysselsätta sig med

    Artikel 3.5

    Kapitel I punkt 4 i bilagan

    Kapitel II avsnitt B punkt 3 i bilagan

    Foder, vatten och andra ämnen

    Artikel 3.6

    Kapitel I punkterna 6 och 7 i bilagan

    Fiberhaltigt foder

    Artikel 3.7

    Stympning

    Kapitel I punkt 8 i bilagan

    Avelsförfaranden

    Kapitel II avsnitt C punkt 3 i bilagan

    KAPITEL III

    Kategorier av bristande efterlevnad för alla produktionsanläggningar och motsvarande bestämmelser i bilagan till direktiv 98/58/EG

    Kategori av bristande efterlevnad

    Motsvarande punkter i bilagan till direktiv 98/58/EG

    Personal

    Punkt 1

    Kontroll

    Punkterna 2, 3 och 4

    Dokumentation

    Punkterna 5 och 6

    Rörelsefrihet

    Punkt 7

    Byggnader och andra utrymmen

    Punkterna 8–12

    Automatisk eller mekanisk utrustning

    Punkt 13

    Foder, vatten och andra ämnen

    Punkterna 14–18

    Stympning

    Punkt 19

    Avelsförfaranden

    Punkterna 20 och 21

    KAPITEL IV

    Kategorier av bristande efterlevnad för värphöns och motsvarande bestämmelser i direktiv 1999/74/EG

    Kategori av bristande efterlevnad

    Motsvarande bestämmelser i direktiv 1999/74/EEG

    Kontroll

    Punkterna 1 och 6 i bilagan

    Utrymmeskrav

    Artikel 4.1.4

    Artikel 5.1.1

    Artikel 6.1 a

    Byggnader och andra utrymmen

    Artikel 4 med undantag för punkt 1.4

    Artikel 5 med undantag för punkt 1.1

    Artikel 6 med undantag för punkt 1a

    Punkterna 4, 5 och 7 i bilagan

    Minimikrav på belysning

    Punkt 3 i bilagan

    Automatisk eller mekanisk utrustning

    Punkt 2 i bilagan

    Stympning

    Punkt 8 i bilagan


    BILAGA III

    enligt artikel 3 d

    Administrativa kategorier av bristande efterlevnad

    Administrativa kategorier av bristande efterlevnad

    Åtgärder från de behöriga myndigheternas sida

    A

    Begäran att korrigera bristen/bristerna senast inom tre månader

    Inga omedelbara åtgärder för administrativa eller straffrättsliga sanktioner

    B

    Begäran att korrigera bristen/bristerna inom utsatt tidsfrist (längre än tre månader)

    Inga omedelbara åtgärder för administrativa eller straffrättsliga sanktioner

    C

    Omedelbara åtgärder för administrativa eller straffrättsliga sanktioner


    BILAGA IV

    Uppgifter som skall lämnas till kommissionen enligt artikel 8

    De uppgifter som skall lämnas till kommissionen enligt artikel 8 skall lämnas i enlighet med tabellerna 1 och 2 i denna bilaga.

    Följande uppgifter skall anges:

    Antalet produktionsanläggningar som skall inspekteras enligt raderna 1 i tabellerna 1 och 2.

    Antalet produktionsanläggningar som skall inspekteras enligt raderna 2 i tabellerna 1 och 2 på grundval av antalet inspektioner som uppfyller kraven i artiklarna 4–7.

    Antalet produktionsanläggningar där inga brister i efterlevnaden enligt raderna 3 i tabellerna 1 och 2 förekommer enligt resultaten av de inspektioner som rapporterats i raderna 2 i tabellerna 1 och 2.

    Antalet brister i efterlevnaden enligt de kategorier som avses i bilaga II i raderna 4–18 i tabell 1 och i raderna 4–12 i tabell 2 i denna bilaga.

    Antalet brister i efterlevnaden enligt de kategorier som avses i bilaga III i raderna 19–21 i tabell 1 och i raderna 13–15 i tabell 2 i denna bilaga.

    Tabell 1

    Djurkategori

    Värphöns

    Kalvar

    Svin

    Uppfödningsmetod

    Antal

    Utehöns

    Frigående höns inomhus

    Inredda burar

    Icke inredda burar

    1

    Produktionsanläggningar som skall inspekteras

     

     

     

     

     

     

    2

    Produktionsanläggningar som har inspekterats

     

     

     

     

     

     

    3

    Produktionsanläggningar som inte uppvisat brister i efterlevnaden

     

     

     

     

     

     

    Antal fall av bristande efterlevnad avseende

    4

    Personal

     

     

     

     

     

     

    5

    Kontroll

     

     

     

     

     

     

    6

    Dokumentation

     

     

     

     

     

     

    7

    Rörelsefrihet

     

     

     

     

     

     

    8

    Utrymmeskrav

     

     

     

     

     

     

    9

    Byggnader och andra utrymmen

     

     

     

     

     

     

    10

    Minimikrav på belysning

     

     

     

     

     

     

    11

    Golvytor (för svin)

     

     

     

     

     

     

    12

    Material att sysselsätta sig med

     

     

     

     

     

     

    13

    Automatisk eller mekanisk utrustning

     

     

     

     

     

     

    14

    Foder, vatten och andra ämnen

     

     

     

     

     

     

    15

    Hemoglobin (kalvar)

     

     

     

     

     

     

    16

    Fiberhaltigt foder (kalvar och suggor)

     

     

     

     

     

     

    17

    Stympning

     

     

     

     

     

     

    18

    Avelsförfaranden

     

     

     

     

     

     

    19

    Bristande efterlevnad A

     

     

     

     

     

     

    20

    Bristande efterlevnad B

     

     

     

     

     

     

    21

    Bristande efterlevnad C

     

     

     

     

     

     


    Tabell 2

    Djurkategori

    Antal

    Nötkreatur (utom kalvar)

    Får

    Getter

    Tama fjäderfän (1)

    Ratiter

    Ankor

    Gäss

    Pälsdjur

    Kalkoner

    1

    Produktionsanläggningar som skall inspekteras

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    2

    Produktionsanläggningar som har inspekterats

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    3

    Produktionsanläggningar som inte uppvisat brister i efterlevnaden

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Antal fall av bristande efterlevnad avseende

    4

    Personal

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    5

    Kontroll

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    6

    Dokumentation

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    7

    Rörelsefrihet

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    8

    Byggnader och andra utrymmen

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    9

    Automatisk eller mekanisk utrustning

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    10

    Foder, vatten och andra ämnen

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    11

    Stympning

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    12

    Avelsförfaranden

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    13

    Bristande efterlevnad A

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    14

    Bristande efterlevnad B

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    15

    Bristande efterlevnad C

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    (1)  Fjäderfän av arten Gallus gallus utom värphöns


    Top