Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R2155

    Kommissionens delegerade förordning (EU) 2021/2155 av den 13 augusti 2021 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/2034 med avseende på tekniska tillsynsstandarder som specificerar de instrumentklasser som på ett tillbörligt sätt återspeglar värdepappersföretagets kreditkvalitet på löpande basis och eventuella alternativa arrangemang som är avsedda att användas till rörliga ersättningar (Text av betydelse för EES)

    C/2021/5948

    EUT L 436, 7.12.2021, p. 17–25 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2021/2155/oj

    7.12.2021   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 436/17


    KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2021/2155

    av den 13 augusti 2021

    om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/2034 med avseende på tekniska tillsynsstandarder som specificerar de instrumentklasser som på ett tillbörligt sätt återspeglar värdepappersföretagets kreditkvalitet på löpande basis och eventuella alternativa arrangemang som är avsedda att användas till rörliga ersättningar

    (Text av betydelse för EES)

    EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/2034 av den 27 november 2019 om tillsyn av värdepappersföretag och om ändring av direktiven 2002/87/EG, 2009/65/EG, 2011/61/EU, 2013/36/EU, 2014/59/EU och 2014/65/EU (1), särskilt artikel 32.8 tredje stycket, och

    av följande skäl:

    (1)

    Rörlig ersättning som lämnas i instrument bör främja en sund och effektiv riskhantering och får inte uppmuntra ett risktagande som går utöver värdepappersföretagets riskaptit. Därför bör de klasser av instrument som kan användas för rörlig ersättning balansera personalens intressen mot värdepappersföretagets, dess aktieägares, borgenärernas, kundernas och de andra intressenternas intressen på längre sikt genom att skapa incitament för personalen att agera i värdepappersföretagets intresse på längre sikt.

    (2)

    För att säkerställa att det finns en stark koppling till värdepappersföretagets kreditkvalitet på löpande basis bör instrument som används för den rörliga ersättningen innehålla lämpliga utlösande händelser för nedskrivning eller konvertering som minskar instrumentens värde i situationer där värdepappersföretagets kreditkvalitet på löpande basis har försämrats. De utlösande händelser som används för ersättningsändamål bör inte förändra instrumentens förtursrätt och därför inte leda till att primärkapitaltillskott eller supplementärkapitalinstrument diskvalificeras som kapitalbasinstrument.

    (3)

    De villkor som gäller för primärkapitaltillskott och supplementärkapitalinstrument anges i artikel 9 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/2033 (2) jämförd med del två avdelning 1 kapitlen 3 och 4 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 (3), medan övriga instrument som avses i artikel 32.1 j iii) i direktiv (EU) 2019/2034 (övriga instrument) som fullt ut kan konverteras till kärnprimärkapitalinstrument eller skrivas ned inte omfattas av särskilda villkor enligt dessa förordningar, eftersom de inte klassificeras som kapitalbasinstrument för tillsynsändamål. Särskilda krav bör därför fastställas för olika klasser av instrument för att garantera att de är avsedda att användas för rörlig ersättning, med beaktande av instrumentens olika egenskaper. Användningen av instrument för rörlig ersättning bör inte i sig hindra att instrument kan betraktas som ett värdepappersinstituts kapitalbas, så länge villkoren i förordning (EU) 2019/2033 är uppfyllda. Inte heller bör sådan användning i sig anses ge incitament att lösa in instrumentet, eftersom personalen efter uppskovsperioder och perioder för kvarhållande i allmänhet kan få likvida medel på annat sätt än genom inlösen

    (4)

    Andra instrument är inte begränsade till de finansiella instrument som anges i avsnitt C i bilaga I till Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU (4). För att minska den administrativa bördan för inrättandet av sådana instrument bör dessa instrument också göra det möjligt att använda andra bestämmelser i avtal mellan anställda och värdepappersföretag. För att säkerställa att dessa andra instrument återspeglar ett värdepappersföretags kreditkvalitet på löpande basis bör lämpliga krav säkerställa att sådana instrument skrivs ned eller konverteras innan ett värdepappersföretag försummar att uppfylla sina kapitalbaskrav.

    (5)

    Om instrument som används för rörliga ersättningar krävs in, löses in, återköps eller konverteras bör sådana transaktioner i allmänhet inte öka värdet av den ersättning som beviljas genom utbetalning av belopp som är högre än instrumentets värde eller genom konvertering till instrument med ett högre värde än det ursprungligen beviljade instrumentet. Ersättandet av instrument till samma värde bör säkerställa att ersättning inte betalas genom instrument eller metoder som underlättar bristande efterlevnad av direktiv (EU) 2019/2034 eller förordning (EU) 2019/2033.

    (6)

    Vid tilldelning av rörlig ersättning och när instrument som används för rörlig ersättning löses in, krävs in, återköps eller konverteras bör dessa transaktioner baseras på värden som har fastställts i enlighet med tillämplig redovisningsstandard vid tidpunkten för transaktionen, så att det säkerställs att rätt belopp rörlig ersättning tilldelas och inte otillbörligt ändras när instrumentet löses in, krävs in, återköps eller konverteras.

    (7)

    I artikel 54 i förordning (EU) nr 575/2013 fastställs mekanismerna för nedskrivning och konvertering av primärkapitaltillskott. Enligt artikel 32.1 j iii) i direktiv (EU) 2019/2034 krävs dessutom att övriga instrument fullt ut ska kunna konverteras till kärnprimärkapitalinstrument eller skrivas ned. Eftersom de ekonomiska konsekvenserna av en konvertering eller nedskrivning av övriga instrument är desamma som för primärkapitaltillskott bör nedskrivnings- eller konverteringsmekanismer för övriga instrument beakta de mekanismer som gäller för primärkapitaltillskott, med anpassningar eftersom de inte klassificeras som kapitalbasinstrument för tillsynsändamål. Supplementärkapitalinstrument omfattas inte av rättsliga bestämmelser om nedskrivning och konvertering enligt förordning (EU) nr 575/2013. I syfte att säkerställa att värdet av alla sådana instrument, när de används för rörlig ersättning, minskas när värdepappersföretagets kreditkvalitet försämras, bör det fastställas i vilka situationer en nedskrivning eller konvertering av instrumentet är nödvändig. Det bör fastställas mekanismer för nedskrivning, uppskrivning och konvertering för supplementärkapital instrument och övriga instrument för att säkerställa en enhetlig tillämpning.

    (8)

    Utdelningar från instrument kan ske på olika sätt. De kan vara rörliga eller fasta och kan betalas regelbundet eller vid instrumentets sista förfallodag. För att främja en sund och effektiv riskhantering bör ingen utdelning betalas ut till personalen under uppskovsperioder. Anställda bör endast få utdelning för perioder som följer på erhållandet av rättigheten till instrumentet, varefter personalen blir dess lagliga ägare. Därför är endast instrument med utdelning som betalas regelbundet till ägaren av instrumentet lämpliga som rörlig ersättning. Nollkupongsobligationer eller instrument som behåller intäkter bör inte utgöra en del av ersättningen som måste bestå av något av de instrument som avses i artikel 32.1 j i direktiv (EU) 2019/2034. Detta beror på att personalen skulle få fördelar av ökande värden under uppskovsperioden, vilket kan anses likvärdigt med att erhålla utdelning.

    (9)

    Mycket höga utdelningar kan minska det långsiktiga incitamentet till ansvarsfullt risktagande, eftersom de i praktiken ökar den rörliga delen av ersättningen. I synnerhet bör utdelningar inte betalas ut med längre intervaller än ett år, eftersom detta skulle innebära att utdelningar i praktiken ackumuleras under uppskovsperioder och betalas ut när den rörliga ersättningen är intjänad. Ackumulering av utdelningar skulle kringgå den princip som fastställs i artikel 32.3 i direktiv (EU) 2019/2034 om att ersättning som ska betalas enligt uppskovsregler inte intjänas snabbare än proportionellt. Enligt artikel 32.2 b i direktiv (EU) 2019/2034 får rörlig ersättning inte betalas genom finansiella instrument eller metoder som underlättar bristande efterlevnad av det direktivet eller förordning (EU) 2019/2033. Utdelningar som görs efter det att instrumentet har intjänats bör därför inte överstiga marknadsräntorna för sådana instrument som getts ut av andra värdepappersföretag eller institut med jämförbar kreditkvalitet. Detta bör uppnås genom kravet att instrument som används för den rörliga ersättningen, eller de instrument till vilka de är kopplade, främst emitterats till andra investerare, eller genom kravet att sådana instrument omfattas av ett tak för utdelning.

    (10)

    Uppskovs- och kvarhållandekrav som gäller för beviljande av rörliga ersättningar i enlighet med artikel 32.1 l och artikel 32.3 i direktiv (EU) 2019/2034 måste uppfyllas vid alla relevanta tillfällen, även när instrument som används för rörliga ersättningar krävs in, löses in, återköps eller konverteras. I sådana situationer bör instrument därför ersättas med primärkapitaltillskott, supplementärkapitalinstrument och övriga instrument som återspeglar värdepappersföretagets kreditkvalitet på löpande basis, har egenskaper likvärdiga med det instrument som ursprungligen beviljades och har samma värde, med beaktande av eventuella belopp som har skrivits ned. Om andra instrument än primärkapitaltillskott har en fast löptid bör minimikrav fastställas för den återstående löptiden för sådana instrument när de beviljas, i syfte att säkerställa att de är förenliga med kraven rörande uppskovsperioder och perioder för kvarhållande för den rörliga ersättningen.

    (11)

    Direktiv (EU) 2019/2034/EU begränsar inte de klasser av instrument som kan användas för rörlig ersättning till en särskild klass av finansiella instrument. Det bör därför vara möjligt att använda syntetiska instrument eller avtal mellan anställda och värdepappersföretag som är kopplade till primärkapitaltillskott och supplementärkapitalinstrument som kan vara fullt konverterade eller nedskrivna. Detta möjliggör införandet av särskilda villkor i bestämmelserna för sådana instrument, som endast gäller för instrument som tilldelas anställda, utan att dessa villkor behöver införas för andra investerare.

    (12)

    I ett koncernsammanhang kan emissioner hanteras centralt inom ett moderföretag, inbegripet i situationer där moderföretaget omfattas av Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/36/EU (5) eller direktiv 2019/2034. Värdepappersföretag i en sådan grupp kanske inte alltid själva emittera instrument som är lämpliga att användas för rörlig ersättning. Genom förordning (EU) 2019/2033 jämförd med förordning (EU) nr 575/2013 kan primärkapitaltillskott och supplementärkapitalinstrument som emitterats genom en enhet som omfattas av konsolideringen på vissa villkor ingå i ett värdepappersföretags kapitalbas. Det bör därför också vara möjligt att använda sådana instrument för rörlig ersättning, under förutsättning att det finns en klar koppling mellan kreditkvaliteten hos det värdepappersföretag som använder dessa instrument för rörlig ersättning och instrumentemittentens kreditkvalitet. En sådan koppling kan i regel antas föreligga mellan ett moderföretag och ett dotterföretag. Andra instrument än primärkapitaltillskott och supplementärkapitalinstrument som inte emitterats direkt av ett värdepappersföretag bör också kunna användas för rörlig ersättning om de omfattas av likvärdiga villkor. Instrument som är kopplade till referensinstrument som emitterats av moderföretag i tredje land och som i övrigt är likvärdiga med primärkapitaltillskott eller supplementärkapitalinstrument bör kunna användas för rörlig ersättning om den utlösande händelsen avser det värdepappersföretag som använder sådana syntetiska instrument.

    (13)

    Enligt artikel 32.1 k i direktiv (EU) 2019/2034 får värdepappersföretag som inte emitterar något av de instrument som avses i artikel 32.1 j i det direktivet använda alternativa arrangemang, förutsatt att den behöriga myndigheten godkänner sådan användning och förutsatt att sådana arrangemang uppfyller samma mål som de instrument som avses i artikel 32.1 j i det direktivet. För att uppnå samma syften bör sådana alternativa arrangemang således säkerställa att den rörliga ersättning som beviljas är föremål för implicita riskjusteringar. Värdet av sådana alternativa arrangemang bör därför minska när det finns en negativ inverkan på det berörda värdepappersföretagets resultat eller på de tillgångar det förvaltar. Om värdepappersföretaget dessutom omfattas av kravet att skjuta upp den rörliga ersättningen enligt artikel 32.1 led l i direktiv (EU) 2019/2034, bör de alternativa arrangemangen också vara förenliga med kravet att skjuta upp rörlig ersättning och med tillämpningen av malus- eller återkravsförfaranden och perioder för kvarhållande på rörlig ersättning som betalas i instrument.

    (14)

    Denna förordning grundar sig på det förslag till tekniska tillsynsstandarder som Europeiska bankmyndigheten har överlämnat till kommissionen efter samråd med Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten.

    (15)

    Europeiska bankmyndigheten har genomfört öppna offentliga samråd om förslaget till tekniska tillsynsstandarder som denna förordning bygger på, analyserat potentiella relaterade kostnader och fördelar samt begärt råd från den bankintressentgrupp som inrättats i enlighet med artikel 37 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010 (6).

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Klasser av instrument som på ett tillbörligt sätt återspeglar värdepappersföretagens kreditkvalitet på löpande basis och är lämpliga för att användas för rörlig ersättning

    1.   Följande klasser av instrument ska anses uppfylla de villkor som fastställs i artikel 32.1 j iii) i direktiv (EU) 2019/2034:

    a)

    Klasser av primärkapitaltillskott om dessa uppfyller villkoren i punkt 2 i denna artikel och artikel 2 och överensstämmer med artikel 5.9 och 5.13 c.

    b)

    Klasser av supplementärkapitalinstrument om dessa uppfyller villkoren i punkt 2 i denna artikel och artikel 3 och överensstämmer med artikel 5.

    c)

    Klasser av instrument som fullt ut kan konverteras till kärnprimärkapitalinstrument eller skrivas ned, och som varken är primärkapitaltillskott eller supplementärkapitalinstrument (övriga instrument) i de fall som avses i artikel 4, om dessa uppfyller villkoren i punkt 2 i denna artikel och överensstämmer med artikel 5.

    2.   De instrumentklasser som avses i punkt 1 ska uppfylla följande villkor:

    a)

    Instrumenten ska inte vara säkrade eller skyddas av en garanti som ökar förmånsrätten för innehavarens fordringar.

    b)

    Om de bestämmelser som reglerar ett instrument tillåter att det konverteras ska instrumentet endast användas för att tilldela rörlig ersättning om konverteringssatsen eller konverteringsintervallet har fastställts till en nivå som säkerställer att värdet av det instrument till vilket det ursprungligen tilldelade instrumentet konverteras inte är högre än värdet på det instrument som ursprungligen tilldelades vid den tidpunkt då det tilldelades som rörlig ersättning.

    c)

    De bestämmelser som reglerar konvertibla instrument som uteslutande används som rörlig ersättning ska säkerställa att värdet av det instrument till vilket det ursprungligen tilldelade instrumentet konverteras inte är högre än värdet på det instrument som ursprungligen tilldelades vid tidpunkten för konverteringen.

    d)

    De bestämmelser som reglerar instrumentet ska föreskriva att en utdelning betalas minst en gång per år och betalas till innehavaren av instrumentet.

    e)

    Instrument ska värderas till det värde de hade vid den tidpunkt då de beviljades, i enlighet med tillämplig redovisningsstandard.

    f)

    De bestämmelser som reglerar instrument som uteslutande emitterats som rörlig ersättning ska omfatta krav på att en värdering genomförs i enlighet med tillämplig redovisningsstandard om instrumentet löses in, krävs in, återköps eller konverteras.

    Vid tillämpning av led e ska värderingen vara föremål för oberoende granskning.

    Artikel 2

    Villkor för klasser av primärkapitaltillskott

    Klasser av primärkapitaltillskott ska uppfylla följande villkor:

    a)

    De bestämmelser som reglerar instrumentet ska ange en utlösande händelse för de syften som avses i artikel 9.2 e iii) i förordning (EU) 2019/2033.

    b)

    Den utlösande händelse som avses i led a inträffar när kapitaltäckningskvoten för kärnprimärkapital för det värdepappersföretag som emitterar instrumentet understiger något av följande:

    i)

    7 % av produkten av 12,5 multiplicerat med kapitalbaskravet beräknat i enlighet med artikel 11.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    ii)

    En högre nivå än den som anges i led i, om den fastställs av det värdepappersföretag eller institut som emitterar instrumentet och specificeras i de bestämmelser som reglerar instrumentet.

    c)

    Ett av följande krav är uppfyllt:

    i)

    Instrumenten emitteras med det enda syftet att tilldelas som rörlig ersättning, och de bestämmelser som reglerar instrumentet säkerställer att alla utdelningar betalas till en sats som överensstämmer med marknadssatsen för liknande instrument som emitterats antingen av värdepappersföretaget eller av värdepappersföretag eller institut av jämförbar kreditkvalitet, och som i varje fall vid den tidpunkt då ersättningen tilldelas ligger högst 8 procentenheter över den genomsnittliga årliga förändringstakten för unionen som offentliggörs av kommissionen (Eurostat) i dess harmoniserade konsumentprisindex i enlighet med artikel 11 i rådets förordning (EG) nr 2494/95 (7).

    ii)

    Vid tidpunkten för beviljandet av instrumenten som rörlig ersättning är minst 60 % av de emitterade instrumenten emitterade för andra ändamål än som rörlig ersättning och innehas inte av en av följande enheter eller av ett företag som har nära förbindelser med en av följande enheter:

    Värdepappersföretaget eller dess dotterföretag.

    Värdepappersföretagets moderföretag eller dess dotterföretag.

    Värdepappersföretagets moderholdingföretag eller dess dotterföretag.

    Värdepappersföretagets holdingföretag med blandad verksamhet eller dess dotterföretag.

    Värdepappersföretagets blandade finansiella holdingföretag och dess dotterföretag.

    Vid tillämpningen av led i, om instrumenten tilldelas personal som utför större delen av sin yrkesverksamhet utanför unionen och instrumenten är noterade i ett tredjelands valuta, får värdepappersföretag använda ett liknande, oberoende uträknat konsumentprisindex som utvecklats för detta tredjeland.

    Artikel 3

    Villkor för klasser av supplementärkapitalinstrument

    Klasser av supplementärkapitalinstrument ska uppfylla följande villkor:

    a)

    Vid tidpunkten för beviljandet av instrumenten som rörlig ersättning ska den återstående perioden fram till förfallodagen vara lika lång eller längre än summan av de uppskovsperioder och perioder för kvarhållande som gäller för rörlig ersättning avseende tilldelningen av dessa instrument.

    b)

    De bestämmelser som reglerar instrumentet föreskriver att instrumentens kapitalbelopp permanent eller tillfälligt skrivs ned eller att instrumentet konverteras till kärnprimärkapitalinstrument om en utlösande händelse skulle inträffa.

    c)

    Den utlösande händelse som avses i led b inträffar när kärnprimärkapitalrelationen för det värdepappersföretag som emitterar instrumentet understiger något av följande:

    i)

    7 % av produkten av 12,5 multiplicerat med kapitalbaskravet beräknat i enlighet med artikel 11.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    ii)

    En högre nivå än den som anges i led i, om den fastställs av det värdepappersföretag eller institut som emitterar instrumentet och specificeras i de bestämmelser som reglerar instrumentet.

    d)

    Ett av kraven i artikel 2 c är uppfyllt.

    Artikel 4

    Villkor för klasser av övriga instrument

    1.   Enligt villkoren i artikel 1.1 c i denna förordning uppfyller övriga instrument villkoren i artikel 32.1 j iii) i direktiv (EU) 2019/2034 i vart och ett av följande fall:

    a)

    De övriga instrumenten uppfyller villkoren i punkt 2 i denna artikel.

    b)

    De övriga instrumenten är kopplade till ett primärkapitaltillskott eller supplementärkapitalinstrument och uppfyller villkoren i punkt 3 i denna artikel.

    c)

    De övriga instrumenten är kopplade till ett instrument som skulle vara ett primärkapitaltillskott eller ett supplementärkapitalinstrument, om det inte hade emitterats av ett moderföretag till värdepappersföretaget som inte omfattas av konsolidering i enlighet med del ett avdelning II kapitel 2 i förordning (EU) nr 575/2013 och de övriga instrumenten uppfyller villkoren i punkt 4.

    2.   De villkor som avses i punkt 1 a är följande:

    a)

    De övriga instrumenten ska emitteras direkt eller genom ett värdepappersföretag, institut eller ett finansiellt institut som omfattas av konsolideringen i enlighet med del ett avdelning II kapitel 2 i förordning (EU) nr 575/2013 eller artikel 7 i förordning (EU) 2019/2033, under förutsättning att en ändring av instrumentemittentens kreditkvalitet rimligen kan förväntas leda till en liknande ändring av kreditkvaliteten för det värdepappersföretag som utnyttjar de övriga instrumenten för rörlig ersättning.

    b)

    De bestämmelser som reglerar de övriga instrumenten ger inte innehavaren rätt att tidigarelägga planerade utbetalningar av utdelning eller kapital, annat än vid insolvens eller likvidation för det institut eller värdepappersföretag som emitterar instrumentet.

    c)

    Vid tidpunkten för beviljandet av de övriga instrumenten som rörlig ersättning ska den återstående perioden fram till förfallodagen vara lika lång eller längre än summan av de uppskovsperioder och perioder för kvarhållande som gäller avseende tilldelningen av dessa instrument.

    d)

    De bestämmelser som reglerar instrumentet föreskriver att instrumentens kapitalbelopp permanent eller tillfälligt skrivs ned eller att instrumentet konverteras till kärnprimärkapitalinstrument om en utlösande händelse skulle inträffa.

    e)

    Den utlösande händelse som avses i led d inträffar när kärnprimärkapitalrelationen för det institut eller värdepappersföretag som emitterar instrumentet understiger något av följande:

    i)

    För ett värdepappersföretag som emitterar instrumenten: 7 % av produkten av 12,5 multiplicerat med de kapitalbaskrav som beräknats i enlighet med artikel 11.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    ii)

    För ett institut som emitterar instrumenten: 7 % av kärnprimärkapitalrelationen för det institut som emitterar instrumentet.

    iii)

    En högre nivå än vad som anges i led i eller ii, om den fastställs av det värdepappersföretag eller det institut som emitterar instrumentet och specificeras i de bestämmelser som reglerar instrumentet.

    f)

    Ett av kraven i artikel 2 c är uppfyllt.

    3.   De villkor som avses i punkt 1 b är följande:

    a)

    De övriga instrumenten uppfyller villkoren i punkt 2 a–e.

    b)

    De övriga instrumenten är kopplade till ett primärkapitaltillskott eller ett supplementärkapitalinstrument som ges ut av en enhet som omfattas av konsolidering i enlighet med del ett avdelning II kapitel 2 i förordning (EU) nr 575/2013 eller artikel 7 i förordning (EU) 2019/2033 (referensinstrumentet).

    c)

    Referensinstrumentet uppfyller villkoren i punkt 2 c och f vid den tidpunkt när instrumentet beviljas som rörlig ersättning.

    d)

    Värdet av ett övrigt instrument är kopplat till referensinstrumentet på ett sätt som innebär att det inte vid någon tidpunkt överstiger referensinstrumentets värde.

    e)

    Värdet av alla utdelningar som betalas ut efter det att rätten till det övriga instrumentet har förvärvats är kopplat till referensinstrumentet på ett sätt som innebär att utdelningarna inte vid någon tidpunkt överstiger värdet på de utdelningar som sker för referensinstrumentet.

    f)

    I bestämmelserna om övriga instrument föreskrivs det att om referensinstrumentet krävs in, konverteras, återköps eller löses in inom uppskovsperioden eller perioden för kvarhållande ska det övriga instrumentet kopplas till ett motsvarande referensinstrument som uppfyller villkoren i denna artikel så att det totala värdet av de övriga instrumenten inte ökar.

    4.   De villkor som avses i punkt 1 c är följande:

    a)

    De behöriga myndigheterna har vid tillämpningen av artikel 55 i direktiv (EU) 2019/2034 eller artikel 127 i direktiv 2013/36/EU fastställt att det värdepappersföretag eller institut som emitterar det instrument som de övriga instrumenten är kopplade till omfattas av gruppbaserad tillsyn av en tillsynsmyndighet i tredjeland som är likvärdig med den som styrs av principerna i direktiv (EU) 2019/2034, om emittenten är ett värdepappersföretag med säte i ett tredjeland, eller direktiv 2013/36/EU, om emittenten är ett institut med säte i ett tredjeland, samt kraven i del ett avdelning II kapitel 2 i förordning (EU) nr 575/2013.

    b)

    De övriga instrumenten uppfyller de villkor som avses i punkt 3 a och c–f.

    Artikel 5

    Förfaranden för nedskrivning, uppskrivning och konvertering

    1.   Vid tillämpningen av artiklarna 3 b och 4.2 d ska de bestämmelser som reglerar supplementärkapitalinstrument och övriga instrument vara förenliga med de förfaranden och tidsfrister som anges i punkterna 2–14 i denna artikel för beräkning av kärnprimärkapitalrelationen och de belopp som ska skrivas ned, skrivas upp eller konverteras. De bestämmelser som reglerar primärkapitaltillskott ska vara förenliga med de förfaranden som anges i punkt 9 och punkt 13 c i denna artikel för belopp som skrivs ned, skrivs upp eller konverteras.

    2.   Om de bestämmelser som reglerar supplementärkapitalinstrument och övriga instrument kräver att dessa ska konverteras till kärnprimärkapitalinstrument vid en utlösande händelse ska i dessa bestämmelser specifikt anges antingen

    a)

    konverteringsfaktorn och ett gränsvärde för det belopp som får konverteras, eller

    b)

    ett intervall inom vilket instrumenten kommer att konverteras till kärnprimärkapitalinstrument.

    3.   Om de bestämmelser som reglerar instrumenten föreskriver att instrumentens kapitalbelopp ska skrivas ned vid en utlösande händelse, ska denna nedskrivning permanent eller tillfälligt minska samtliga följande belopp:

    a)

    Den fordran som innehavaren av instrumentet har vid insolvens eller likvidation av det institut eller värdepappersföretag som emitterar instrumentet.

    b)

    Det belopp som ska betalas i händelse av inlösen av instrumentet.

    c)

    De utdelningar som sker på instrumentet.

    4.   Alla utdelningar som ska betalas efter en nedskrivning ska baseras på det reducerade kapitalbeloppet.

    5.   Nedskrivning eller konvertering av instrumenten ska enligt tillämpliga redovisningsregler generera poster som är kvalificerade som kärnprimärkapitalposter.

    6.   Om det värdepappersföretag eller institut som emitterar instrumentet har fastställt att kärnprimärkapitalkvoten har fallit under den nivå som aktiverar konvertering eller nedskrivning av instrumentet, ska ledningsorganet eller ett annat berört organ för det värdepappersföretag eller institut som emitterar instrumentet utan dröjsmål fastställa att en utlösande händelse har inträffat och det ska föreligga en oåterkallelig skyldighet att skriva ned eller konvertera instrumentet.

    7.   Det totala beloppet för de instrument som måste skrivas ned eller konverteras om en utlösande händelse skulle inträffa får inte vara lägre än det lägsta av följande:

    a)

    Det belopp som krävs för att helt återställa kärnprimärkapitalkvoten för det värdepappersföretag eller institut som emitterar instrumentet till den procentsats som anges som den utlösande händelsen i de bestämmelser som reglerar instrumentet.

    b)

    Instrumentets fullständiga kapitalbelopp.

    8.   Om en utlösande händelse inträffar

    a)

    ska värdepappersföretaget informera den personal som har tilldelats instrumenten som rörlig ersättning och de personer som fortfarande innehar sådana instrument,

    b)

    ska det värdepappersföretag eller institut som emitterar instrumentet skriva ned instrumentens kapitalbelopp eller konvertera instrumenten till kärnprimärkapitalinstrument så snart som möjligt och inom högst en månad i enlighet med de villkor som fastställs i denna artikel.

    9.   Om primärkapitaltillskott, supplementärkapitalinstrument och övriga instrument har samma utlösande nivå ska kapitalbeloppet skrivas ned eller konverteras på proportionell grund för alla innehavare av sådana instrument som används för rörlig ersättning.

    10.   Det belopp under instrumentet som ska skrivas ned eller konverteras ska vara föremål för oberoende granskning. Denna granskning ska slutföras snarast möjligt och får inte skapa hinder för att skriva ned eller konvertera instrumentet.

    11.   Ett värdepappersföretag eller institut som emitterar instrument som konverteras till kärnprimärkapital om en utlösande händelse skulle inträffa ska säkerställa att dess aktiekapital vid alla tidpunkter räcker för att alla sådana konvertibla instrument ska kunna konverteras till aktier om en utlösande händelse inträffar. Värdepappersföretaget eller institutet ska vid alla tidpunkter ha inhämtat de förhandstillstånd som krävs för att ge ut de kärnprimärkapitalinstrument till vilka sådana instrument skulle konverteras om en utlösande händelse inträffar.

    12.   Ett värdepappersföretag eller institut som ger ut instrument som konverteras till kärnprimärkapital om en utlösande händelse skulle inträffa ska säkerställa att det inte finns några förfarandemässiga hinder för konverteringen i dess bolagsordning eller stadgar eller bestämmelser i avtal.

    13.   För att en nedskrivning av ett instrument ska betraktas som tillfällig ska alla följande villkor vara uppfyllda:

    a)

    Uppskrivningar ska baseras på vinsten efter det att emittenten av instrumentet har fattat ett formellt beslut som bekräftar den slutliga vinsten.

    b)

    Varje uppskrivning av instrumentet eller kupongbetalningar för det minskade kapitalbeloppet ska ske med full bestämmanderätt för det värdepappersföretag eller institut som emitterar instrumentet, på de villkor som anges i leden c, d och e, och värdepappersföretaget eller institutet är inte skyldigt att genomföra eller påskynda en uppskrivning under särskilda omständigheter.

    c)

    En uppskrivning ska genomföras proportionellt för primärkapitaltillskott, supplementärkapitalinstrument och övriga instrument som används för rörlig ersättning och som har varit föremål för nedskrivning.

    d)

    Det maximibelopp som ska tillföras summan av instrumentets uppskrivningar av supplementärkapitalinstrument och övriga instrument, tillsammans med kupongbetalningar för det minskade kapitalbeloppet, ska vara lika med vinsten för det värdepappersföretag eller institut som emitterar instrumentet multiplicerad med det belopp som erhålls genom att det belopp som fastställs i led i divideras med det belopp som fastställs i led ii:

    i)

    Summan av det nominella beloppet för värdepappersföretagets alla supplementärkapitalinstrument och övriga instrument före nedskrivning som har varit föremål för en nedskrivning.

    ii)

    Summan av kapitalbasen och av det nominella värdet för övriga instrument som värdepappersföretaget använder för rörlig ersättning.

    e)

    Summan av eventuella uppskrivningsbelopp och kupongbetalningar på det reducerade kapitalbeloppet ska behandlas som en betalning som leder till en minskning av kärnprimärkapitalet och ska vara

    i)

    förenligt med upprätthållandet av en sund kapitalbas för ett värdepappersföretag,

    ii)

    i tillämpliga fall, i överensstämmelse med att det i god tid upphör med extraordinärt offentligt finansiellt stöd, och

    iii)

    i tillämpliga fall, begränsat till en del av nettointäkterna när värdepappersföretaget får extraordinärt offentligt finansiellt stöd.

    14.   Vid tillämpningen av punkt 13 d ska beräkningen göras vid den tidpunkt då uppskrivningen genomförs.

    Artikel 6

    Alternativa arrangemang

    Alternativa arrangemang som värdepappersföretag, med den behöriga myndighetens godkännande, får använda för utbetalning av rörlig ersättning enligt artikel 32.1 k i direktiv (EU) 2019/2034 ska uppfylla samtliga följande villkor:

    a)

    Det alternativa arrangemanget ska bidra till att anpassa den rörliga ersättningen till värdepappersföretagets, dess borgenärers och kunders långsiktiga intressen.

    b)

    Det alternativa arrangemanget ska omfattas av en kvarhållandepolicy som är utformad för att anpassa individens incitament till värdepappersföretagets, dess borgenärers och kunders långsiktiga intressen, och perioden för kvarhållande ska vara minst sex månader.

    c)

    Det belopp som erhålls enligt ett alternativt arrangemang och de tillämpliga villkoren ska vara väl dokumenterade och transparenta för den anställda som får rörlig ersättning enligt ett sådant arrangemang.

    d)

    För belopp som erhålls enligt arrangemang för uppskov och kvarhållande ska det alternativa arrangemanget säkerställa att personalen inte kan få tillgång till, överföra eller lösa in den uppskjutna delen av den rörliga ersättningen under sådana perioder.

    e)

    Det alternativa arrangemanget ska inte föreskriva en ökning av värdet av den rörliga ersättning som erhållits under uppskovsperioder genom räntebetalningar eller andra liknande arrangemang än genom arrangemang som uppfyller villkoren i led f.

    f)

    Om det alternativa arrangemanget medger förutbestämda förändringar av det värde som erhålls som rörlig ersättning under uppskovsperioder och perioder för kvarhållande, baserat på värdepappersföretagets eller de förvaltade tillgångarnas resultat, ska följande villkor vara uppfyllda:

    i)

    Förändringen i värde ska baseras på fördefinierade resultatindikatorer som baseras på värdepappersföretagets kreditkvalitet eller de förvaltade tillgångarnas resultat.

    ii)

    Om uppskov och kvarhållande måste tillämpas ska förändringar i värde beräknas minst en gång per år och i slutet av perioden för kvarhållande.

    iii)

    Andelen eventuella positiva och negativa värdeförändringar ska också baseras på nivån på positiva eller negativa förändringar av kreditkvaliteten eller det uppmätta resultatet.

    iv)

    Om värdeförändringen enligt led i baseras på de förvaltade tillgångarnas resultat, ska procentandelen av värdeförändringen begränsas till den procentuella värdeförändringen för de förvaltade tillgångarna.

    v)

    Om värdeförändringen enligt led i baseras på värdepappersföretagets kreditkvalitet, ska procentandelen av värdeförändringen begränsas till den procentuella andelen av de totala årliga bruttointäkterna i förhållande till värdepappersföretagets totala kapitalbas.

    g)

    Det alternativa arrangemanget hindrar inte tillämpningen av artikel 32.1 m i direktiv (EU) 2019/2034.

    Artikel 7

    Ikraftträdande

    Denna förordning träder i kraft den femte dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 13 augusti 2021.

    På kommissionens vägnar

    Ursula VON DER LEYEN

    Ordförande


    (1)  EUT L 314, 5.12.2019, s. 64.

    (2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/2033 av den 27 november 2019 om tillsynskrav för värdepappersföretag och om ändring av förordningarna (EU) nr 1093/2010, (EU) nr 575/2013, (EU) nr 600/2014 och (EU) nr 806/2014 (EUT L 314, 5.12.2019, s. 1).

    (3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 av den 26 juni 2013 om tillsynskrav för kreditinstitut och värdepappersföretag och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 (EUT L 176, 27.6.2013, s. 1).

    (4)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU av den 15 maj 2014 om marknader för finansiella instrument och om ändring av direktiv 2002/92/EG och av direktiv 2011/61/EU (EUT L 173, 12.6.2014, s. 349).

    (5)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/36/EU av den 26 juni 2013 om behörighet att utöva verksamhet i kreditinstitut och om tillsyn av kreditinstitut, om ändring av direktiv 2002/87/EG och om upphävande av direktiven 2006/48/EG och 2006/49/EG (EUT L 176, 27.6.2013, s. 338).

    (6)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska bankmyndigheten), om ändring av beslut nr 716/2009/EG och om upphävande av kommissionens beslut 2009/78/EG (EUT L 331, 15.12.2010, s. 12).

    (7)  Rådets förordning (EG) nr 2494/95 av den 23 oktober 1995 om harmoniserade konsumentprisindex (EGT L 257, 27.10.1995, s. 1).


    Top