EUR-Lex Ingång till EU-rätten

Tillbaka till EUR-Lex förstasida

Det här dokumentet är ett utdrag från EUR-Lex webbplats

Dokument 31998H0485

Kommissionens rekommendation av den 1 juli 1998 om barnvårdsartiklar och leksaker som är avsedda att stoppas i munnen av barn under tre år, och som är tillverkade i mjuk PVC-plast som innehåller vissa ftalater [delgivet med nr SEK(1998) 738]

EGT L 217, 5.8.1998, s. 35–37 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/1998/485/oj

31998H0485

Kommissionens rekommendation av den 1 juli 1998 om barnvårdsartiklar och leksaker som är avsedda att stoppas i munnen av barn under tre år, och som är tillverkade i mjuk PVC-plast som innehåller vissa ftalater [delgivet med nr SEK(1998) 738]

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 217 , 05/08/1998 s. 0035 - 0037


KOMMISSIONENS REKOMMENDATION av den 1 juli 1998 om barnvårdsartiklar och leksaker som är avsedda att stoppas i munnen av barn under tre år, och som är tillverkade i mjuk PVC-plast som innehåller vissa ftalater [delgivet med nr SEK (1998) 738] (98/485/EG)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION UTFÄRDAR DENNA REKOMMENDATION

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 155 andra strecksatsen, och

av följande skäl:

Enligt Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen skall gemenskapen bidra till att en hög konsumentskyddsnivå uppnås.

Enligt artikel 3 i rådets direktiv 92/59/EEG av den 29 juni 1992 om allmän produktsäkerhet (1) får endast säkra produkter släppas ut på marknaden. I direktivet understryks särskilt behovet av att säkerställa en hög skyddsnivå för barns hälsa och säkerhet.

Den vetenskapliga kommittén för toxicitet, ekotoxicitet och miljö som rådfrågats av kommissionen avgav ett yttrande den 24 april 1998, som kompletterades av förtydliganden den 16 juni 1998, om konsekvenserna på barns hälsa av användningen av vissa leksaker och barnvårdsartiklar i mjuk PVC-plast som innehåller ftalater. I detta yttrande uttryckte kommittén sin oro över att barn exponeras för vissa ftalater.

Kommittén rekommenderade bland annat att vissa gränsvärden inte bör överskridas för ftalaterna diisonoylftalat, di(2-etylhexyl)ftalat, dibutylftalat, diisodecylftalat, di-n-oktylftalat och butylbensylftalat från leksaker och barnvårdsartiklar i mjuk PVC- plast som är avsedda att stoppas i munnen av barn under tre år.

Det är viktigt att medlemsstaterna vidtar nödvändiga åtgärder för att säkerställa en hög skyddsnivå för barns hälsa i fråga om dessa produkter, i avvaktan på att definitiva gemenskapsåtgärder vidtas.

Nämnda gränsvärden kan överskridas i vissa fall. Det är således viktigt att medlemsstaterna inom ramen för lämpliga kontroller övervakar barns exponering för ftalater som kan orsakas av att dessa ämnen migrerar när produkterna i fråga används.

Det är viktigt att medlemsstater utbyter information om de tester och mätmetoder som används för dessa kontroller och om de resultat som uppnås, samt att de samarbetar sinsemellan och med kommissionen för att, i avvaktan på en standardmetod, uppnå ett så enhetligt tillvägagångssätt som möjligt i hela gemenskapen.

Inom ramen för detta samarbete bör man bland annat studera resultaten av den undersökning som genomförs av Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu-RIVM i Nederländerna, som skulle kunna göra det möjligt att fastställa en gemensam referensmetod.

Om en medlemsstat begränsar utsläppandet på marknaden av sådana produkter som åsyftas i denna rekommendation, skall medlemsstaten underrätta kommissionen om detta i enlighet med det förfarande som föreskrivs i artikel 7 i direktiv 92/59/EEG om allmän produktsäkerhet, om det gäller barnvårdsartiklar, i artikel 7 i rådets direktiv 88/378/EEG (2) av den 3 maj 1988 om leksakers säkerhet, om det gäller leksaker, eller enligt det förfarande som föreskrivs i artikel 8 i direktiv 92/59/EEG, om medlemsstaten anser att en allvarlig och akut fara föreligger, samt i förekommande fall meddela kommissionen i enlighet med rådets direktiv 83/189/EEG av den 28 mars 1983 om ett informationsförfarande beträffande tekniska standarder och föreskrifter (3).

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

1. Medlemsstaterna skall besluta om nödvändiga åtgärder för att säkerställa en hög skyddsnivå för barns hälsa i fråga om barnvårdsartiklar och leksaker som är avsedda att stoppas i munnen av barn under tre år, och som är tillverkade i mjuk PVC-plast som innehåller ftalater, bland annat ämnena di-iso-nonylftalat, di(2-etylhexyl)ftalat, dibutylftalat, diisodecylftalat, di-n-oktylftalat, butylbensylftalat. Särskilt uppmärksamhet bör ägnas ämnena di-iso-nonylftalat och di(2-etylhexyl)ftalat.

2. Vid kontroller av produkterna i fråga skall medlemsstaterna genom lämpliga kontrollmetoder övervaka dessa ämnens värden, med beaktande av yttrandet från den vetenskapliga kommittén för toxicitet, ekotoxicitet och miljö om ftalater i leksaker, avgivet den 24 april 1998, och av bland annat de gränsvärden för ftalater från dessa produkter som rekommenderas av kommittén, och som återfinns i bilagan.

3. Medlemsstaterna skall regelbundet underrätta kommissionen om de tester och mätmetoder som används för att bestämma värdena i fråga, om resultaten av de kontroller som genomförts och om de slutsatser som dragits. Medlemsstaterna uppmanas att lämna de första upplysningarna senast den 31 augusti 1998.

4. Medlemsstaterna skall delta i informationsutbyte med övriga medlemsstater och i det arbete som kommer att organiseras av kommissionen för att säkerställa ett enhetligt tillvägagångssätt i fråga om tester och mätmetoder och för att fastställa en gemensam metod.

Artikel 2

I denna rekommendation förstås med

1. leksak: alla produkter som är utformade eller tydligt avsedda att användas vid barns lek,

2. barnvårdsartikel: alla produkter som syftar till att underlätta barns sömn, avslappning samt matning av barn och barns sugning.

Artikel 3

Denna rekommendation riktas till medlemsstaterna.

Utfärdad i Bryssel den 1 juli 1998.

På kommissionens vägnar

Emma BONINO

Ledamot av kommissionen

(1) EGT L 228, 11.8.1992, s. 24.

(2) EGT L 187, 16.7.1988, s. 1.

(3) EGT L 109, 26.4.1983, s. 8.

BILAGA

>Plats för tabell>

Upp