Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009IP0124

    Sammanhållningspolitik: att investera i realekonomin Europaparlamentets resolution av den 11 mars 2009 om sammanhållningspolitik: att investera i realekonomin (2009/2009(INI))

    EUT C 87E, 1.4.2010, p. 113–116 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    1.4.2010   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    CE 87/113


    Onsdag 11 mars 2009
    Sammanhållningspolitik: att investera i realekonomin

    P6_TA(2009)0124

    Europaparlamentets resolution av den 11 mars 2009 om sammanhållningspolitik: att investera i realekonomin (2009/2009(INI))

    2010/C 87 E/19

    Europaparlamentet utfärdar denna resolution

    med beaktande av kommissionens meddelande av den 26 november 2008”En ekonomisk återhämtningsplan för Europa” (KOM(2008)0800),

    med beaktande av kommissionens meddelande av den 16 december 2008 med titeln ”Sammanhållningspolitik: att investera i realekonomin” (KOM(2008)0876),

    med beaktande av kommissionens arbetsdokument av den 14 november 2008 om regioner 2020 – En bedömning av de framtida utmaningarna för EU:s regioner (SEK(2008)2868),

    med beaktande av ordförandeskapets slutsatser från Europeiska rådets möte den 11 och 12 december 2008,

    med beaktande av kommissionens förslag till rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 1083/2006 om Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden och Sammanhållningsfonden i fråga om vissa bestämmelser om den ekonomiska förvaltningen (KOM(2008)0803),

    med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 1081/2006 om Europeiska socialfonden för att utöka typerna av utgifter som berättigar till stöd från fonden (KOM(2008)0813),

    med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 1080/2006 om Europeiska regionala utvecklingsfonden vad gäller stödberättigande för investeringar i energieffektivitet och förnybar energi i bostäder (KOM(2008)0838),

    med beaktande av artikel 45 i arbetsordningen,

    med beaktande av betänkandet från utskottet för regional utveckling (A6-0075/2009), och av följande skäl:

    A.

    Den europeiska ekonomin är drabbad av konsekvenserna av den globala finanskrisen och den mest omfattande och kraftigaste nedgången på sextio år.

    B.

    EU:s sammanhållningspolitik utgör ett viktigt bidrag till den ekonomiska återhämtningsplanen för Europa och är gemenskapens största investeringskälla för realekonomin. Sammanhållningspolitiken tillhandahåller målinriktade stöd för att behandla prioriterade behov och områden med tillväxtmöjligheter inom både den offentliga och privata sektorn.

    C.

    Mer än 65 procent av sammanhållningspolitikens sammanlagda anslag för perioden 2007-2013 utgör ett viktigt verktyg som har ”öronmärkts” för investeringar inom fyra prioriterade områden i den förnyade Lissabonstrategin för tillväxt och sysselsättning, nämligen människor, företag, infrastruktur samt energi och forskning och innovation. Dessa former av investeringar är nödvändiga för att på ett effektivt sätt hantera den pågående finanskrisen.

    D.

    Den nuvarande konjunkturnedgången bör utnyttjas till att främja miljöinvesteringar och skapa gröna jobb.

    E.

    För att den ekonomiska nedgången ska kunna dämpas krävs det att medlemsstaterna och regionerna är villiga att snabbt genomföra sina programmål.

    1.

    Europaparlamentet ser mycket positivt på beslutet att anta en ekonomisk återhämningsplan för Europa med samordnade åtgärder från medlemsstaternas och kommissionens sida för att hantera den ekonomiska krisen. Parlamentet anser att planen är baserad på principen om solidaritet och social rättvisa och att den inte bör strida mot Lissabonstrategin, samt att dess förslag till åtgärder kommer att bidra till mera omfattande och långsiktiga strukturreformer.

    2.

    Europaparlamentet anser att EU:s sammanhållningspolitik, som syftar till att säkra den ekonomiska tillväxten och den sociala utvecklingen och att verkligen stimulera ekonomin på kort, medellång och lång sikt, på ett betydelsefullt sätt kan bidra till att få bukt med den nuvarande finanskrisen och till en återhämtning av medlemsstaterna och regionerna, inbegripet regioner som är permanent eftersatta.

    3.

    Europaparlamentet framhåller att strukturfonderna är kraftfulla redskap, utformade för att bistå regionerna med ekonomisk och social omstrukturering och på så sätt genomföra åtgärder inom ramen för återhämtningsplanens fyra prioriterade områden och stimulera ekonomin, och parlamentet stöder användningen av de här redskapen, snarare än planerar för skapande av nya ekonomiska redskap. Parlamentet konstaterar att de här åtgärderna kompletterar dem som vidtas på nationell nivå. Parlamentet anser att på grund av det stora tryck som nationella budgetar just nu utsätts för bör åtgärder inom EU:s sammanhållningspolitik påskyndas, i syfte att i rätt ögonblick stimulera ekonomin och erbjuda särskilt stöd till personer som drabbats av krisen.

    4.

    Europaparlamentet välkomnar kommissionens lagstiftningsförslag – som läggs fram samtidigt som den ekonomiska återhämtningsplanen för Europa och kompletterar denna – om ändring av tre av de befintliga förordningarna om strukturfonderna 2007–2013 (förordning (EG) nr 1083/2006, nr 1080/2006 och nr 1081/2006). Parlamentet stöder till fullo målsättningarna som syftar till att förbättra kassaflödet och likviditeten i medlemsstaterna, att underlätta användningen av finansieringstekniska instrument, att öka möjligheten att stöda investeringar i energieffektivitet och förnybar energi för hushållen och att öka strukturfondernas flexibilitet för att anpassa dem till att i ett långtidsperspektiv möta de behov som de extraordinära ekonomiska omständigheterna medför.

    5.

    Europaparlamentet uppmanar kommissionen att noga övervaka de ekonomiska åtgärder som vidtas av medlemsstaterna, i syfte att se till att de inte strider mot fri konkurrens och sociala standarder som från allra första början har varit mycket viktiga pelare i europeisk integration, och genomförandet av gemenskapslagstiftningens krav för miljö och klimatskydd.

    6.

    Europaparlamentet uppmanar med kraft kommissionen och medlemsstaterna att se till att de åtgärder som antagits för ett snabbare, enklare och mera flexibelt genomförande av struktur- och sammanhållningsfonderna inte minskar deras ansvar att övervaka genomförandet av åtgärderna.

    7.

    Europaparlamentet välkomnar inrättandet av en expertgrupp (arbetsgruppen för förenkling), vars uppgift är att ytterligare försöka förenkla förfarandena för genomförandet av strukturfonderna. Parlamentet ser otåligt fram emot ytterligare förslag till förenklingar från kommissionens sida, vilka är planerade att läggas fram i början av 2009.

    8.

    Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna och regionerna att garantera att partnerskapsprincipen i artikel 11 i den allmänna förordningen för strukturfonderna (förordning (EG) nr 1083/2006) tillämpas fullt ut och att kraven på fullständigt deltagande från partners sida efterlevs.

    9.

    Europaparlamentet betonar den viktiga roll som gräsrotsorganisationer, icke-statliga organisationer och den sociala ekonomin har när det gäller att främja social sammanhållning och integration, särskilt under en ekonomisk kris. Parlamentet uppmanar kommissionen att se till att varje förenkling av strukturfonderna minskar den administrativa bördan för sådana organisationer.

    10.

    Europaparlamentet är särskilt oroat över krisens asymmetriska territoriella effekter i Europa och det faktum att den drabbat de medlemsstater hårdare som redan hade en lägre livskvalitet än EU-genomsnittet, och uppmanar med kraft kommissionen och medlemsstaterna att ta vederbörlig hänsyn till målsättningen för den territoriella sammanhållningen vid planeringen och genomförandet av konkreta åtgärder för att bekämpa den ekonomiska krisen. Parlamentet uppmanar särskilt kommissionen att säkerställa en lämplig geografisk balans i den förteckning över specifika projekt som Europeiska rådet begärt och som syftar till att stärka investeringar i infrastruktur och energieffektivitet.

    11.

    Europaparlamentet anser att åtgärder såsom flexiblare och snabbare utbetalningar och tillämpning av engångsbetalningar och schablonbelopp vid utbetalningar kommer att främja och påskynda genomförandet av politiken i framförallt infrastruktur och energi- och miljösektorerna samt ESF-projekt, och anser att kommissionen i detta avseende bör ge medlemsstaterna klara riktlinjer. Parlamentet beklagar dock att andra viktiga åtgärder inte beaktats, exempelvis förslagen om att faktiskt och omedelbart öka likviditeten på fältet genom att i större utsträckning ingripa i de mellanliggande betalningarna under kommande år.

    12.

    Europaparlamentet välkomnar kommissionens förslag om att öka förskottsbetalningarna för att underlätta projektgenomförandet genom att ge finansiella resurser på ett tidigt stadium och på så sätt minska behovet av banklån. Parlamentet uppmanar dock med kraft banker och finansinstitut att fullt ut använda de faciliteter som beviljas dem för att upprätthålla och stödja lån till näringslivet samt låta sänkningarna av de centrala räntesatserna komma låntagarna till godo.

    13.

    Europaparlamentet understryker med kraft den positiva effekt som sammanhållningspolitiken kan ha när det gäller att stärka solidariteten och återuppbygga förtroendet genom att införa åtgärder för att tillhandahålla offentliga investeringar i syfte att öka den interna efterfrågan.

    14.

    Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna och de regionala och lokala myndigheterna att se till att de bidrar till fonderna i enlighet med bestämmelserna om samfinansiering, så att de medel som tilldelas genom strukturfonderna kan utnyttjas till fullo.

    15.

    Europaparlamentet framhåller betydelsen av åtgärder till stöd för personer och företagsfrämjande åtgärder, men framför allt sysselsättningsfrämjande åtgärder, för en framgångsrik ekonomisk återhämtning. Parlamentet efterlyser avgörande åtgärder för att stödja efterfrågesidan i ekonomin och åtgärder för att hjälpa små och medelstora företag, företag inom den sociala ekonomin samt lokala och regionala myndigheter, i syfte att bevara sammanhållningen och skydda centrala investerings- och infrastrukturprojekt. Parlamentet uppmanar medlemsstaterna att använda strukturfonderna i större utsträckning för att främja skapande av arbetstillfällen, små och medelstora företag, företagande och yrkesutbildning.

    16.

    Europaparlamentet välkomnar förslaget om att investeringar i energieffektivitet och användandet av förnybar energi inom bostadssektorn bör vara berättigade till stöd från ERUF i hela unionen. Parlamentet uppmanar med kraft medlemsstaterna och regionerna att i stor utsträckning använda denna nya möjlighet och att anpassa sina verksamhetsprogram därefter för att stärka sin hållbara utveckling och investera i infrastruktur och innovationer som är klimatvänliga. Parlamentet understryker det allmänna behovet av att investera i energiinfrastruktur vilket exempelvis blev tydligt i samband med den senaste gaskrisen.

    17.

    Europaparlamentet uppmuntrar medlemsstaterna att undersöka möjligheter till samverkan mellan finansieringen från sammanhållningsfonden och andra källor till gemenskapsfinansiering (TEN-T, TEN-E, det sjunde ramprogrammet för forskning och teknisk utveckling och ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation), liksom finansieringen från Europeiska investeringsbanken och Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling. Parlamentet uppmanar även med kraft medlemsstaterna att förenkla och förbättra utnyttjandet av de möjligheter som finansieringsinstrumenten Jessica, Jasmine och Jeremie medför, för att stimulera små och medelstora företag och intresserade stödmottagare till att använda de här instrumenten oftare.

    18.

    Europaparlamentet uppmuntrar kommissionen att ta fram åtgärder för att förbättra kassaflödet till de ansvariga myndigheterna och för att öka det tekniska biståndet till medlemsstaterna och utbytet av bästa praxis mellan regioner för att förbättra kvaliteten i projekten och effektiviteten i projektgenomförandet. Parlamentet framhåller programmet Jaspers betydelse för förberedelse av projekt och uppmanar kommissionen att vid behov stödja medlemsstaterna i uppdateringen av deras verksamhetsprogram. Parlamentet betonar dock att man omedelbart måste sprida information till lokala och regionala myndigheter om de här ändringarna.

    19.

    Europaparlamentet anser att kommissionens godkännande av de nationella förvaltnings- och kontrollsystemen är avgörande för att påskynda programgenomförandet, och uppmanar medlemsstaterna att så fort som möjligt fullborda informationen till kommissionen.

    20.

    Europaparlamentet lyfter fram den roll som utbildning har för att säkerställa en långsiktig ekonomisk återhämtning och begär att de åtgärder som är tillgängliga inom ESF uppdateras, både när det gäller att göra resurserna mer tillgängliga och att uppnå större flexibilitet.

    21.

    Europaparlamentet uppmanar kommissionen att utarbeta tillräckligt detaljerade kriterier och standarder för att nära övervaka och ständigt ompröva återhämtningsplanernas effektivitet på nationell och regional nivå, särskilt när det gäller hur transparenskraven efterlevs. Parlamentet begär att en utvärdering av reformernas effektivitet genomförs under 2010 efter antagandet av de ändrade förordningarna om strukturfonderna för att ytterligare effektivisera dessa åtgärder samt att orsakerna till problemen och förseningarna vid deras genomförande undersöks. Parlamentet uppmanar med kraft kommissionen att ta hänsyn till de här observationerna i sitt förslag till nästa generations strukturfondsprogram.

    22.

    Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen och medlemsstaternas regeringar.


    Top