Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009AE0634

    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén om resultatet av samrådet beträffande sammanhållningspolitikens strategier och program för programperioden 2007–2013

    EUT C 228, 22.9.2009, p. 141–147 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    22.9.2009   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 228/141


    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén om resultatet av samrådet beträffande sammanhållningspolitikens strategier och program för programperioden 2007–2013”

    KOM(2008) 301 slutlig

    2009/C 228/26

    Den 14 maj 2008 beslutade kommissionen att i enlighet med artikel 93 i EG-fördraget rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om

    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén om resultatet av samrådet beträffande sammanhållningspolitikens strategier och program för programperioden 2007–2013

    Facksektionen för Ekonomiska och monetära unionen, ekonomisk och social sammanhållning, som svarat för kommitténs beredning av ärendet, antog sitt yttrande den 5 mars 2009. Föredragande var Carmelo CEDRONE.

    Vid sin 452:a plenarsession den 24–25 mars 2009 (sammanträdet den 25 mars 2009) antog Europeiska ekonomiska och sociala kommittén följande yttrande med 40 röster för och 1 nedlagd röst:

    1.   Slutsatser och rekommendationer

    1.1

    Lissabonstrategin: Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) ser positivt på kopplingen mellan strukturfonderna och Lissabonstrategin, inklusive finansieringen av några av de politiska åtgärderna inom strategin, om än på de villkor som anges i punkt 5.1.2. Man måste dock se till att Lissabonstrategin i slutänden inte står utan fristående finansiering.

    1.2

    Tidsramar: Man måste göra allt för att respektera tidsramarna för genomförandet av programmen och undvika överlappningar och förseningar som gör att de uppsatta målen till slut inte uppnås. Man måste också beakta de olika tidsfristerna i gemenskapsprogrammen.

    1.3

    Tidsfrister och instrument: Man bör undersöka om det vore lämpligt att harmonisera tidsfristerna till 10 år. I sammanhanget betonar EESK än en gång de problem och hinder som angetts för en gemensam och samordnad användning av de instrument som för enskilda operatörer finns tillgängliga på olika nivåer. Dessa bör förtydligas (rättslig grund, tematisk specialisering, geografiska områden och genomförandebestämmelser), särskilt vad gäller följande: projektens eventuella transnationella karaktär, synkronisering av aktivering, genomförande och utbetalning av det finansiella stödet, möjligheter att dela upp ett övergripande territoriellt projekt i underprojekt.

    1.4

    Parametrar: inrättande av ytterligare parametrar vid sidan av BNP för att få en mer objektiv utvärderingsram i förhållande till de olika lokala behoven (punkt 5.9).

    1.5

    Integrerad strategi: EESK anser det nödvändigt att utvärdera EU:s budgetplan – i syfte att utöka fonderna – och i högre grad beakta de enskilda medlemsstaternas och andra EU-institutioners medfinansiering. I dag förefaller de belopp som tilldelats löjligt små i förhållande till de miljarder euro som avsatts för att rädda bankerna. EESK anser att den integrerade strategin ska göras obligatorisk och stärkas så att sammanhållningspolitiken åter präglas av ett integrerat synsätt.

    1.6

    Samordning: EESK förordar en bättre samordning mellan sammanhållningspolitikens strategier och program och gemenskapens ramprogram för forskning och utveckling (FP7) och för konkurrenskraft och innovation samt stärkande av deras transnationella och internationella nätverksmekanismer för att främja konkurrenskraft, innovation och sysselsättning. Man måste sträva efter ständig samverkan mellan målen och förfarandena i sammanhållningspolitiken och politiken för forskning och innovation.

    1.7

    Resultat: EESK anser att man i högre grad bör beakta inte bara den finansiella kontrollen utan också kvaliteten på de uppnådda resultaten, särskilt vad gäller den tillväxt och sysselsättning som genomförandet av programmen skapar, med utgångspunkt i perioden 2000–2006.

    1.8

    Utvärdering: För att sammanhållningspolitiken ska fungera ännu mer effektivt anser EESK att åtgärderna bör vidtas mer selektivt så att man uppnår bättre utvecklingsresultat på fältet och stärker övervaknings- och utvärderingsprocessen, bland annat genom inrättandet av lämpliga oberoende och överstatliga kommittéer där sådana ännu inte finns. Kontroll- och utvärderingsmekanismerna i de olika faser som kännetecknar sammanhållningspolitiken bör vara mer öppna för insyn och tillgängliga för de berörda ekonomiska och sociala aktörerna.

    1.9

    Insyn och kommunikation: EESK betraktar frågan om insyn som mycket viktig, både vad gäller fonderna, informationen, lokalbefolkningens stöd för de val som gjorts och de resultat som uppnåtts. Det är det bästa sättet att synliggöra EU och närma medborgarna till unionen. Insyn bör vara ett av EU:s prioriterade mål och bör tillämpas i sammanhållningspolitikens alla faser.

    1.10

    Enhetlighet: Det är viktigt att upprätthålla ett samband mellan de olika faserna i fonderna – förberedelse, genomförande, användning, tillsyn, övervakning och utvärdering – och de bör utmärkas av ett enhetligt synsätt.

    1.11

    Förenkling: Man bör allvarligt överväga möjligheten att förenkla förfarandena, som ofta gör att programmen försenas eller inte genomförs, och i stället fokusera på utvärdering av resultaten med hjälp av tydliga och effektiva system. Man borde också överväga att införa sanktioner mot dem som inte respekterar metoder, innehåll och tidsfrister. Man kan t.ex. börja med att inte låta outnyttjade anslag gå tillbaka till medlemsstaterna med tanke på att gemenskapsbudgeten är begränsad.

    1.12

    Multiplikatoreffekt: Sammanhållningspolitiken får lika lite som unionens och medlemsstaternas ekonomiska politik inskränka sig till att endast fördela resurser, den måste syfta till att generera en multiplikatoreffekt på fältet, locka till sig andra investeringar för att främja utveckling, konkurrenskraft och sysselsättning genom att stödja forskning och innovation och i första hand syfta till att förbättra de s.k. kollektiva nyttigheterna (vatten, avfall, äldreomsorg, utbildning, daghem etc.) som politiska kvalitetsområden för att göra de berörda regionerna mer attraktiva.

    1.13

    Med anledning av den internationella finansiella krisen och dess följder, mot bakgrund av den plan som Europeiska rådet godkände den 11–12 december 2008 för att bemöta den ekonomiska tillbakagången samt förslagen till ändringar av olika förordningar om gemenskapsmedlen, anser EESK att det nu är dags att äntligen göra en grundlig översyn av de mekanismer som reglerar användningen av de resurser som är öronmärkta för sammanhållningspolitiken för att bättre anpassa dem till tillväxten och nylanseringen av EU:s ekonomiska politik.

    1.14

    Finansieringslösningar: Man måste undvika en för stor spridning av stödet. Det är nödvändigt att göra en genomgripande förändring av finansieringslösningarna, särskilt genom att säkerställa att krediterna framför allt till små och medelstora företag (1) och lokala myndigheter återupptas samt genom val av lämpligare politiska åtgärder, kompletterat med bidrag från Europeiska investeringsfonden (EIF) och EIB.

    1.15

    Klientelism: Kommissionen bör införa instrument som kan undanröja de olika former av klientelism som präglar sammanhållningspolitiken. Särskilt måste de olika formerna av underleverantörsavtal avlägsnas eller åtminstone bli färre för att undvika slöseri och missbruk.

    1.16

    Social- och sammanhållningspolitiken: Det är dessutom nödvändigt att åter sätta socialpolitiken i centrum av sammanhållningspolitiken som ett av dess främsta mål. Detta är än mer nödvändigt i en tid då den ekonomiska och sociala kris som uppstod i kölvattnet av den finansiella krisen allvarligt drabbar de svagaste folkgrupperna.

    1.17

    Arbetsmarknaden: Sammanhållningspolitiken bör främja en ökad integrering av den europeiska arbetsmarknaden, särskilt vad gäller kvinnor, bland annat genom försök med nya anställningsformer som bidrar till tillväxt och sysselsättning.

    1.18

    Välfungerande metoder: Kommissionen bör främja spridningen av program som har uppnått de bästa resultaten i olika regioner i EU. Det vore också värdefullt att informera om program som inte har uppnått önskat resultat för att undvika att de upprepas.

    1.19

    Små och medelstora företag: De små och medelstora företagen, också inom den sociala ekonomin, bör i egenskap av främsta målgrupp stå i centrum för sammanhållningspolitiken i syfte att stärka och öka konkurrenskraften. De små och medelstora företagen spelar en central roll för tillväxt och sysselsättning och det är därför ytterst viktigt att under den pågående recessionen göra det lättare för dem att få krediter.

    1.20

    Samarbete: Kommissionen bör i högre grad uppmärksamma samarbetet mellan arbetsmarknadens parter. Man får inte nöja sig med en formell tolkning av artikel 11 i förordningen, utan bör i stället återgå till kärnan i begreppet samarbete, som är själva hjärtat i den europeiska sociala kulturen. Samarbetet får därför inte ses som en eftergift eller en enkel formalitet, utan en verklig samordning i fråga om förfaranden, innehåll, genomförande och utvärdering av programmen samt om insynen i dem.

    1.21

    Det politiska EU: Det återstår en rekommendation utöver dem som redan lagts fram, men den är den viktigaste: Kommissionen, medlemsstaterna, regionerna och arbetsmarknadens parter kan och bör göra ännu mer för att förbättra sammanhållningspolitiken, och de strävar också efter att göra detta.

    1.22

    EESK bör hjälpa EU att besluta om sin framtid, att fastställa rättsliga och politiska instrument för att skaffa sig beslutsbefogenheter på vissa politikområden, för att göra sina insatser effektivare och sätta punkt för illusionen att man kan förbli immun mot allt och bara stå som åskådare.

    2.   Förslag

    2.1

    Utfärda regler för att förbättra den institutionella styrningen via förfaranden som underlättar genomförandet av effektiva samarbetsformer inför samordningen med arbetsmarknadens parter och det civila samhället, och upprätta indikatorer för samordningsprocessen, också på grundval av tidigare erfarenheter, så att man kan diskutera och förhandla om bland annat program, innehåll och förfaranden.

    2.2

    Införa nya utvärderingskriterier för att hjälpa aktörerna i sektorn så att man med hjälp av särskilda kommittéer kan göra en mer objektiv utvärdering av resultaten och kvaliteten på insatserna. Kriterierna ska gälla för samtliga länder och ska göra effektiviteten till ett instrument för att mäta sammanhållningspolitikens resultat.

    2.3

    Därför bör man verka för en gemensam europeisk utbildning av sammanhållningsaktörer som kan använda samma metoder i samtliga etapper av de åtgärder som vidtas inom ramen för fonden. Dessutom bör man se till att mekanismer för tekniskt stöd, som Jaspers, blir tillgängliga för samtliga konvergensregioner och samtliga berörda aktörer.

    2.4

    Förenkla och rationalisera förfarandena i fondens samtliga faser, vilket EESK har efterlyst ett flertal gånger, men nästan alltid förgäves.

    2.5

    Införa sanktioner mot bristande efterlevnad eller uteblivna resultat för att undvika slöseri, upprepning av misstag och olika former av klientelism.

    2.6

    Införa en skyddsklausul för de fattigaste och minst strukturerade regionerna för att på bästa sätt utnyttja de resurser som är avsedda för dem.

    2.7

    Främja ett mer integrerat medborgarskap och ökad ekonomisk och social sammanhållning för alla, med hjälp av sammanhållningspolitiken och med stöd av nationella politiska åtgärder.

    2.8

    EESK vill att man ska skilja det institutionella samarbetet mellan kommissionen, medlemsstaterna och regionerna från samarbetet med arbetsmarknadens parter och det civila samhället. Det sistnämnda ska bedrivas aktivt på samtliga nivåer – europeisk, nationell och regional – och parterna ska delta i praktiken och inte bara formellt.

    2.9

    Inrätta en kommitté (arbetsgrupp) bestående av företrädare för olika EU-institutioner (kommissionen, parlamentet, EESK och ReK) för att diskutera och föreslå en genomgripande översyn av de mekanismer som i dag reglerar sammanhållningspolitiken.

    3.   Inledning

    3.1

    Principen om social sammanhållning är en av pelarna i EU-politiken – art. 158 i fördraget – som genom Lissabonfördraget har utsträckts till att omfatta också regionalpolitiken. Här sammanförs den ekonomiska och sociala sammanhållningen till en enhet som bildar kärnan i det fundament som EU bygger på. En ofta bortglömd princip som borde gälla vid alla tillfällen, i alla instanser och på alla politikområden. Sammanhållning och politisk solidaritet borde utmärka alla EU:s aktiviteter. Detta är inte alltid fallet, vilket bland annat framgår av de senaste dagarnas händelser med anknytning till finanskrisen.

    3.2

    Som sammanhållningspolitiken framställs ser den alltjämt ut som en ren fördelningspolitik och inte som ett mervärde till den ekonomiska politiken, valutapolitiken och inre marknaden, som ska minska klyftan mellan regionerna och länderna och förhindra destruktiv konkurrens.

    3.3

    Sammanhållningspolitikens begränsningar, som tydligt framgår av meddelandet, beror förutom på budgetbegränsningarna på bristande integration mellan sammanhållningspolitiken och övrig ekonomisk politik, som fortfarande handhas av medlemsstaterna, där man ofta nöjer sig med insatser som samordnas mellan EU-politiken och den nationella politiken. Meddelandet färgas av dessa svagheter, som tyvärr är inbyggda i beslutssystemet och därför också påverkar kommissionens handlingsförmåga.

    3.4

    För tillfället nöjer sig kommissionen med att agera ”väktare” och se till att förfarandena fungerar, att stå för de formella aspekterna (compliance), medan det skulle behövas en vägledande roll som är mer inriktad på konkreta och effektiva resultat. En roll som kan tolka den ursprungliga andan i sammanhållningspolitiken, som innebar att kommissionen i stället spelade en vägledande roll som syftade till att höja kompetensen hos dem som skulle utnyttja fonderna.

    3.5

    Tillsammans med den femte rapporten om sammanhållningspolitiken är meddelandet ett talande exempel på detta. Därför måste EESK genom konkreta förslag och rekommendationer anstränga sig för att sammanhållningspolitiken åter ska bygga på ett strategiskt synsätt, men kommittén bör framför allt se till att dessa förslag tas väl emot.

    3.6

    I detta yttrande vill vi undvika att behandla sammanhållningens alla aspekter; det har vi redan gjort vid så många tillfällen. Vi vill begränsa oss till några grundläggande synpunkter och några praktiska förslag.

    4.   Meddelande från kommissionen: sammanfattning

    4.1

    Efter den samråds- och förhandlingsprocess som ägt rum på olika nivåer om programmen inom planen för perioden 2007–2013 presenterade kommissionen en rapport där man betonar ”den framgång” som uppnåtts i förhandlingarna, men inte kommer med någon kritik.

    4.2

    I rapporten framhålls de kvantitativa (347 miljarder i investeringar) och de ”kvalitativa” aspekterna i de beslut som fattats, på ett mycket formellt sätt, med ”perfekta” översikter och diagram. Sammanhållningspolitiken 2007–2013 bygger på fyra huvudområden för att nå de fastställda målen:

    Sammanhållningspolitiken och Lissabonagendan.

    Globaliseringen och de strukturella förändringarna.

    Demografiska förändringar, arbetsmarknaden, mer inkluderande samhällen och ekonomier.

    Hållbar utveckling, klimatförändringar och energi.

    Dessutom nämns styresformer och de förhandlingar som genomförts (metoden).

    4.3

    Programmets specifika mål, numeriska data, fondernas fördelning (2) etc. kan sammanfattas som följer:

    Forskning och innovation prioriteras (86 miljarder), vilket motsvarar 25 % av de tilldelade resurserna.

    15 miljarder tilldelas tjänster och infrastruktur.

    27 miljarder (1,8 %) till stöd till små och medelstora företag.

    26 miljarder till utbildning och fortbildning.

    Politikinsatser till stöd för sysselsättningen, särskilt av ungdomar, kvinnor, invandrare etc.

    Stöd till människor som lever under existensminimum som inte lyckas ta sig in på arbetsmarknaden.

    102 miljarder tilldelas miljö och hållbar utveckling.

    5.   Kommentarer

    5.1   Politikområdena

    5.1.1   Den första delen av meddelandet hänvisar till Lissabonstrategin som anses som ett centralt element i sammanhållningspolitiken. EESK anser att det vore svårt att i dag hitta en nationell eller internationell institution som inte till fullo ställer sig bakom en strategi för den ekonomiska politiken som fokuserar på en tillfredsställande nivå av ekonomisk tillväxt tillsammans med en hög sysselsättningsgrad. Dokumentet i fråga berör emellertid aldrig frågan om hur man i ett EU med 27 sinsemellan mycket olika länder i fråga om ekonomiska, finansiella och sociala resurser, framför allt vad gäller territoriell utveckling, ska kunna genomföra strategin, även om detta inte förutsågs.

    5.1.2   För att Lissabonstrategin ska få ett brett stöd måste den med nödvändighet anpassas till de olika lokala förhållandena som tjänar som referenser för sammanhållningspolitiken, och för var och en av dessa måste man definiera insatser inom den ekonomiska politiken som med hjälp av de tillgängliga resurserna (mänskliga, infrastrukturmässiga etc.) kan främja ökade inkomster och ökad sysselsättning. Detta innebär att man inte bara måste ha en vision av utvecklingen i dessa områden på kort och medellång sikt (för att diversifiera och lägga om produktionen, stärka de lokala institutionerna, leta rätt på och utbilda den personal som krävs för att hantera förändringen, locka till sig nya investeringar etc.), men också kapacitet att utnyttja olika instrument inom den ekonomiska politiken, både lagstiftningsmässiga och operativa, som kan ge de förväntade effekterna på de lokala ekonomiska systemen.

    5.1.3   I meddelandet talar man dessutom i mycket allmänna ordalag om framgångar och nöjer sig med att räkna upp de finansiella resurser som genom sammanhållningspolitiken tilldelats varje verksamhetssektor (inre marknadens tillgänglighet, utgifter för forskning, utveckling och innovation, entreprenörskap, arbetsmarknad, miljö etc.). Med utgångspunkt i tidigare händelser eller de senaste årens händelser i de 12 nya medlemsstaterna hade det varit lämpligt med en hänvisning till den faktiska utgiftskapaciteten i de enskilda regionerna och den inverkan som användningen av gemenskapsresurserna haft på de viktigaste makrovariablerna (ökade inkomster och investeringar, ökad sysselsättning, minskad inflation).

    5.1.3.1   Tillgång till resurser som avsatts för ett särskilt ändamål är en nödvändig förutsättning för en förändring, men inte tillräcklig för att garantera att den verkligen äger rum. Det hade också varit lämpligt att nämna de problem som dykt upp i förvaltningen av sammanhållningspolitiken, till att börja med de många komplicerade förfaranden som använts för förvaltningen av gemenskapsprogrammen. Man borde också ha hänvisat till det försämrade internationella makroekonomiska klimatet som förvisso inte har gagnat utvecklingen i de svagaste regionerna i EU.

    5.1.4   En enda uppgift kan räcka för att nyansera den betoning som lagts på sammanhållningspolitikens framgångar. Trots de ansenliga resurser som investerats av strukturfonderna under perioden 2000–2006 (260 miljarder euro) har utvecklingstakten i EU-länderna de senaste åren varit klart lägre än i de viktigaste konkurrentländerna (USA, Kanada och i viss mån Japan) och detta är särskilt märkbart i de regioner som skiljer sig mest från genomsnittet i EU. På grund av den ytterligare förvärrade ekonomiska och finansiella krisen bekräftar de första två åren av den nya programperioden (2007–2013) en fortsatt kraftig tillbakagång, eller rent av stagnation, i många av EU:s regionala ekonomier.

    5.1.5   Mot bakgrund av detta anser EESK att vad man borde ha föreslagit för sammanhållningspolitiken för perioden 2007–2013 inte är en enda likformad strategi för samtliga medlemsstater vad gäller de tre målen i gemenskapens programplanering (konvergens, regional konkurrenskraft och europeiskt territoriellt samarbete), utan man borde ha valt en tvådelad strategi. Den första skulle främst vara avsedd för de regioner i EU som ligger längst från gemenskapsgenomsnittet (dvs. regionerna i de 12 länderna från den senaste utvidgningen), den andra för de regioner som även om de fortfarande befinner sig långt från genomsnittet under de senaste åren uppvisat betydande framsteg på vägen mot ökad konvergens med de mer utvecklade regionerna i EU.

    5.1.5.1   Skälet till att vi föreslår en diversifierad strategi som är anpassad efter utvecklingen i regionerna i de 27 medlemsstaterna är att vi anser att de regioner som ligger mycket under tröskeln på 75 % kräver andra typer av insatser och åtgärder än de regioner som har närmat sig den genomsnittliga gemenskapsnivån. Om de alla betraktas som ”regioner inom konvergensmålet” bidrar det inte till förståelsen av den varierande intensitet, inriktning och flexibilitet som måste utmärka de föreslagna politikinsatserna.

    5.1.5.2   Samma sak kan sägas om de regioner som faller under målet ”konkurrenskraft” och ”det territoriella samarbetet”. En differentierad analys för varje region, som bygger på utvecklingsindikatorer som är mer representativa än de inom sammanhållningspolitiken (en sådan har redan nämnts i EESK:s yttrande om den fjärde rapporten om ekonomisk och social sammanhållning), skulle kunna leda till en grundlig översyn av fördelningen av resurser för varje mål och på så sätt ge den utvecklingspolitik som fastställts för varje region en annan prägel. Vi anser att denna synpunkt borde beaktas i högre grad i den debatt som kommissionen lanserat om sammanhållningspolitikens prioriteringar, organisation och styrning.

    5.1.6   I syfte att säkerställa ett bättre och effektivare utnyttjande av gemenskapens resurser hade det varit lämpligt att särskilt för de regioner som inte på bästa sätt kunnat utnyttja de resurser som avdelats för sammanhållningspolitiken och som fortfarande befinner sig i en övergångsfas vidta någon form av ersättningsåtgärd eller kompletteringsåtgärd från kommissionens sida, med full respekt för subsidiaritetsprincipen.

    5.1.6.1   Här handlar det om de risker som de fattigaste eller minst strukturerade regionerna (institutionellt, politiskt, kulturellt) kan löpa vid ”förvaltningen” av gemenskapsresurserna, både vad gäller en ineffektiv resursanvändning och återbetalning av tilldelade men ej utnyttjade resurser, med allvarliga ekonomiska och sociala följder för de befolkningsgrupper som berörs av dessa medel.

    5.1.6.2   För de regioner som befinner sig i denna situation vore en ”skyddsklausul” som aktiveras med hjälp av kommissionen för att säkerställa en effektivare förvaltning av gemenskapsresurserna socialt och ekonomiskt att föredra framför risken att se dessa resurser slösas bort på grund av dålig förvaltning eller helt enkelt återbetalas.

    5.1.7   Ytterligare en synpunkt gäller Europeiska socialfondens investeringar för att förbättra utbudet av utbildning och fortbildning och höja kvaliteten. EESK anser att det krävs ökad kompetens, större integration av de olika gemenskapsinstrumenten och ett ökat deltagande på arbetsmarknaden för att göra de lokala ekonomiska systemen konkurrenskraftigare och mer produktiva.

    5.1.7.1   De resultat som uppnåtts på detta område motsvarar inte förväntningarna, vilket så många gånger har framgått av EU-dokumenten. Också i denna sektor måste man se över de utbildningsprogram och kompetenshöjande program som lanserats i många av EU:s regioner.

    5.1.7.2   De resurser som under den nya programperioden öronmärkts för denna sektor är omfattande och de risker som följer av en icke optimal användning gör att man bör vidta korrigerande åtgärder som kan göra att de lokala myndigheter som har tillräcklig kompetens och administrativ organisation kan förbli självständiga. Man måste också utnyttja de tillgängliga resurserna, men också lägga fram alternativa förslag (mindre utbildning på det lokala planet och mer ”central” utbildning vid EU-institutionerna, bättre och utökade förbindelser med nationella och utländska lärosäten, genomförande av initiativ i samarbete med kvalificerade partner för att sprida bästa praxis etc.) där det saknas grundförutsättningar för att utbildningsprogrammen ska ledas på ett effektivt sätt.

    5.2   Programmet utgör också en kursändring bort från fördragets ursprungliga principer om sammanhållning, en inriktning som däremot borde behållas. Under påtryckningar av de nationella regeringarna bevistar vi ett slags misskreditering av dessa principer under förevändning att man eftersträvar något ”nytt”, med de ”utmaningar” detta medför.

    5.3   Man riskerar på detta sätt att göra sammanhållningspolitiken till en sparbössa för andra program eller politikområden i EU som inte har några medel, som en meny som varierar efter stundens krav. Sammanhållningen blir således en politik för resursfördelning och försvagar alla strategiska angreppssätt.

    5.4   Man har alltså anammat en filosofi med en utspridning av stödet när det i stället hade varit och vore nödvändigt med en genomgripande förändring av finansieringslösningarna för att öka multiplikatoreffekten genom att välja lämpligare politiska åtgärder med tillskott av bidrag från Europeiska investeringsfonden (EIF) och EIB för att säkra utlåningen till företagen.

    5.5   Sammanhållningspolitiken måste kunna fungera så att den bidrar till ökad tillväxt och konkurrenskraft i de berörda regionerna genom att främja forskning och innovation, men i första hand sikta på att förbättra de s.k. kollektiva nyttigheterna (vatten, avfall, äldreomsorg, utbildning, daghem etc.) som politiska kvalitetsområden för att göra de berörda regionerna mer attraktiva.

    5.6   De val som görs på nationell och regional nivå får inte pådyvlas genom mekanismer uppifrån-och-ner, som inte tar hänsyn till lokala behov och förhållanden och som ofta tar till förenklingar som riskerar att utgöra ett hinder för många regioner, vidga utvecklingsklyftan och omintetgöra gemenskapens ekonomiska insats. Utmärkande för sammanhållningspolitiken är just att den anpassar sig till de verkliga förhållandena på fältet utan att glömma de innovativa åtgärderna och samordningen med övriga gemenskapsprogram.

    5.7   Kommissionen har spelat en viktig roll i inledningsskedet av sammanhållningspolitiken. Den har hjälpt medlemsstaterna och regionerna att förbättra sina metoder och insatser i fråga om val och mål. I dag tycks synsättet vara ett annat: Formen väger tyngre än innehållet, vilket leder till ett oproportionerligt slöseri med energi och utgifter som minskar investeringarna.

    5.8   EESK anser att det är viktigt med kontroll men inte på bekostnad av innehållet. Man måste skilja mellan oegentligheter och bedrägerier (det gäller även revisionsrätten) och undvika att ge intryck av att detta är kommissionens enda bekymmer. Kommissionen ses ju liksom de övriga institutionerna som ”polis”. Dessutom kan man inte använda två viktenheter och två mått beroende på vilken EU-politik det handlar om.

    5.9   BNP kan inte vara det enda kriteriet för att fastställa om en region släpar efter i utveckling eller ej. Detta gäller i än högre grad efter utvidgningen österut. Man måste väga in andra parametrar som tillväxttendens, konkurrenskraft, sysselsättningsgrad, tillståndet inom offentliga tjänster, universitet och skolor, andelen äldre, villkoren för ungdomar och kvinnor, antal sysselsatta och overksamma, den allmänna situationen i medlemsstaterna etc.

    6.   Metoden: styrning och samarbete

    6.1

    EESK anser att det vore lämpligare att göra en tydlig åtskillnad mellan det institutionella samarbetet eller styrningen, som alltjämt är svag, och de verkliga förhandlingarna med arbetsmarknadsparterna och det civila samhället. Av meddelandet får man intrycket att det är samma sak.

    6.2

    Lika stor förvirring råder kring deltagandet av partner och övriga berörda aktörer inom sammanhållningspolitiken. Det är som om deltagardemokratin skulle vara beroende av antalet organisationer som deltar i sammanträdena, vilket ofta resulterar i en allmän ”sammanträdesmani”. Det nuvarande förfarandet för styrning och samarbete är kort sagt totalt olämpligt och kräver en grundlig översyn. Det är väsentligt att det krav om deltagande av ett brett partnerskap i planering, genomförande och utvärdering av strukturfondsprogrammen som finns i förordningen (1083/2006, art. 11) för strukturfonderna genomförs på ett effektivt sätt. Förfarandet för styrning och samarbete bör därför utvärderas som underlag för en översyn syftande till större och reell delaktighet av det organiserade samhället.

    6.3

    Samarbetet med ekonomiska och sociala aktörer utgör ”ett värde”, en möjlighet, en nödvändighet, det är ingen eftergift eller favör gentemot parterna. Om samarbetet, och även förhandlingarna, respekteras och sker på ett aktivt sätt på samtliga nivåer och de olika skeden som utmärker planen, leder det nästan alltid till bättre beslut, program, projekt och resultat. Detta bidrar dessutom till ökad information till medborgarna och ett ökat stöd till sammanhållningspolitiken från allmänheten lokalt och nationellt.

    6.4

    Som framgår av meddelandet har det med få undantag utöver formaliteterna dessvärre inte förhållit sig så. Ofta har det i stället för en verklig samordning för att främja förhandlingarna bara handlat om hearingar eller informationsmöten. Vid flera tillfällen har arbetsmarknadsparterna och det civila samhället inte ens involverats eftersom man föredragit att ”hänvisa” till nationell praxis som ofta är obefintlig eller som inte tillämpas. Man skulle som i Frankrike och Portugal exempelvis kunna engagera de nationella ekonomiska och sociala råden för att säkra och stärka förhandlingsprocessen. Goda förebilder om involvering av arbetsmarknadens parter och det civila samhällets organisationer finns också i andra länder, till exempel i Sverige.

    6.5

    Dessutom bör man påpeka de stora skillnader som redan finns eller som uppstått mellan olika länder, särskilt i utvidgningsländerna, där fackföreningarna och företagarna praktiskt taget inte har tillfrågats. EESK anser att förhandlingsprocessen ska anpassas till de olika nationella förhållandena och göras mer flexibel, under förutsättning att den är reell, konkret och att representativa organisationer deltar. Det räcker alltså inte med bara ”dialog” eller samråd eller med s.k. partnerforum även om detta kan medföra praktiska problem. EU ”måste” av kända skäl främja samarbetet, föra verkliga förhandlingar med arbetsmarknadens parter och det civila samhället på alla nivåer, med början på EU-nivån.

    6.6

    Utarbetandet av verksamhetsprogrammen skulle kunna utgöra ett tillfälle att mäta värdet av en samordning med parterna, men det är just här som problemen visat sig vara akuta:

    Bristande överensstämmelse mellan de korta tidsramarna för samråd med parterna och de långa tidsfristerna för genomförandet av programmen.

    Frånvaron av kontroller av samrådsprocessen utan angivelse av skälen till de förändringar som skett.

    Frånvaron av formaliserade partnerskapsavtal, särskilt på regional nivå.

    Ett tungrott samrådssystem (förhandlingssystem) och en utbredd känsla av att de argument som framförts inte har beaktats ordentligt. Otillräckligt deltagande i genomförandet av programmen, särskilt på regional nivå.

    Behov av kapacitetsuppbyggnad och ökad sakkunskap hos arbetsmarknadens parter (i flera länder) för att de ska klara av förhandlingarna med institutionerna.

    6.7

    Också här dyker frågan om de representativa parter och aktörer som ska delta i förhandlingarna upp igen. EESK anser att man måste ta hänsyn till arbetsmarknadens parter (arbetsgivarorganisationer och fackföreningar) och det civila samhället, som ska involveras utifrån deras specifika intressen och representativitet, vilket framhålls i Europaparlamentets betänkande. Medlemsstaterna däremot bör åläggas att på ett korrekt och konkret sätt samarbeta med samtliga berörda parter.

    6.8

    Samarbetet ska dessutom ske på olika nivåer: europeisk, nationell och regional, på horisontell och vertikal nivå och i samtliga etapper inom planen (förberedelse, genomförande, kontroll av programmen, projekten och resultaten). Europeiska socialfondens metod skulle med lämpliga justeringar kunna tjäna som exempel också för regionalpolitiken och de övriga fonderna.

    6.9

    Som tidigare bör kommissionen stödja utbildning också av arbetsmarknadens parter och berörda icke-statliga organisationer särskilt i regionerna och de nya medlemsstaterna, så att de ska kunna göra en produktiv insats.

    Bryssel den 25 mars 2009

    Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande

    Mario SEPI


    (1)  Se kommissionens program Jeremie.

    (2)  Se bilaga.


    Top