Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009AE0630

    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Partnerskap mellan utbildningsinstanser och arbetsgivare (förberedande yttrande)

    EUT C 228, 22.9.2009, p. 9–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    22.9.2009   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 228/9


    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Partnerskap mellan utbildningsinstanser och arbetsgivare” (förberedande yttrande)

    2009/C 228/02

    I ett brev av den 27 juni 2008 framförde Tjeckiens utrikes- och Europaminister en begäran till Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om att inför det kommande tjeckiska EU-ordförandeskapet utarbeta ett förberedande yttrande på följande tema:

    Partnerskap mellan utbildningsinstanser och arbetsgivare” (förberedande yttrande).

    Facksektionen för sysselsättning, sociala frågor och medborgarna, som svarat för kommitténs beredning av ärendet, antog sitt yttrande den 10 mars 2009. Föredragande var Henri MALOSSE, medföredragande var Cristian PÎRVULESCU.

    Vid sin 452:a plenarsession den 24 – 25 mars 2009 (sammanträdet den 24 mars 2009) antog Europeiska ekonomiska och sociala kommittén följande yttrande med 160 röster för, 1 röst emot och 11 nedlagda röster.

    1.   Sammanfattning och rekommendationer

    1.1

    Som svar på en begäran från det tjeckiska ordförandeskapet till EESK återfinns i detta förberedande yttrande, som är inriktat på förbindelserna mellan företagen och utbildningsinrättningarna, rekommendationer till alla typer av företag, företagarorganisationer och utbildningsinrättningar, och till EU. I yttrandet skisseras också möjliga handlingsvägar för ökad social och civil dialog mellan alla institutioner och deltagande strukturer.

    1.2

    Det tillvägagångssätt som använts har valts mot bakgrund av följande faktorer:

    Krisen, som har ställt Europa inför nya yttre och inre utmaningar och som slår mot den reella ekonomin i form av nedläggningar och omstruktureringar av företag samt en kraftig ökning av arbetslösheten.

    Strukturella tendenser med kraftiga sociala och ekonomiska konsekvenser, till exempel en åldrande befolkning, framväxten av nya ekonomiska stormakter i den globala konkurrensen och utvecklingen av ny teknik som kräver ständig anpassning och förutseende när det gäller behovet av ny kompetens.

    Behoven hos enskilda och grupper som löper risk för utestängning. Sårbara grupper blir än mer utsatta i kristider. Partnerskapen bör främja rättvisa genom att utveckla projekt som gynnar integrationen på arbetsmarknaden av kvinnor, ungdomar, minoritetsgrupper, funktionshindrade och äldre arbetstagare.

    1.3

    Ett flertal prioriteringar vad avser metoderna presenteras:

    En partnerskapskultur som respekterar de grundläggande skillnaderna mellan företagens och utbildningsinrättningarnas uppdrag.

    En allmän översyn av förbindelserna och partnerskapen mellan utbildningsinrättningar och företag, som fortfarande är otillräckliga, med undantag för teknisk utbildning och yrkesutbildning. Framför allt saknas nödvändiga medel och en strategisk vision.

    Behovet av att för samtliga initiativ finna den rätta blandningen mellan ett arbetssätt uppifrån och ned och ett arbetssätt nedifrån och upp.

    Vikten av personliga kontakter för att partnerskapen ska fungera effektivt.

    Behovet av att hantera hela frågan om partnerskap i vid bemärkelse mellan utbildningsinrättningar (universitet, yrkesutbildning, skolor osv.) och företag (i den privata sektorn, den offentliga sektorn, icke-statliga organisationer osv.) inom ramen för ett arbetssätt på tre nivåer:

    Grundskola, gymnasieskola och högskola.

    Grundläggande yrkesutbildning och fortbildning.

    Utbildning av ingenjörer och tekniker, på områdena innovation och forskning.

    Särskilda satsningar på yrkesutbildning och på småföretagen. Denna företagstyp utgör genom sin flexibilitet den främsta källan till nya arbetstillfällen i kristider, och har en särskild roll när det gäller att utveckla företagaranda och kreativitet.

    Den roll som arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer samt organisationer i det civila samhället har som katalysatorer för projekt och samverkanseffekter i syfte att stödja initiativ och långsiktigt hållbara och dynamiska strukturer.

    En allmän inriktning mot en modell som främjar samarbete mellan alla berörda aktörer, med beaktande av konkurrenssituationen.

    1.4

    EESK föreslår att man på EU-nivå upprättar en ram för partnerskap mellan företag och utbildningsinrättningar för att dra nytta av fördelarna med den europeiska dimensionen, men också för att åstadkomma framsteg i samhället. EESK förordar att man lanserar en europeisk process som skulle kunna kallas ”Pragprocessen” med hänvisning till konferensen om ”Partnerskap mellan utbildningsinstanser och arbetsgivare” som hålls den 6–7 april i Prag på initiativ av det tjeckiska ordförandeskapet. Det skulle kunna röra sig om en tämligen vid europeisk referensram som skulle göra det möjligt för aktörer ute på fältet att på lokal och nationell nivå genomföra innovativa åtgärder t.ex. genom att

    begära att medlemsstaterna och andra offentliga myndigheter investerar mer i utbildning i allmänhet, och i dessa partnerskap i synnerhet, för att bidra till att hitta lämpliga svar på den ekonomiska krisen och den ihållande obalansen på arbetsmarknaden.

    uppmana företagen och utbildningsinrättningarna att delta i partnerskap i nya former och med nytt innehåll.

    anordna utbyten av goda metoder och skapa tekniska och ekonomiska ramar som ger möjlighet att prova, utvärdera och sprida initiativen på europeisk nivå.

    utveckla gemensamma projekt (gemensamma referenskriterier för utbildningsbevis, nätverk för skolor och initiativ, kurser för lärare, nätverk av ombudsmän).

    främja program för korsvis rörlighet mellan lärare, elever, skolor och företagarorganisationer.

    1.5

    EESK föreslår att processen fram till 2013 finansieras genom EU:s strukturfonder och befintliga program (Leonardo, Grundtvig, Erasmus för studenter, Erasmus för lärlingar, Erasmus för nyföretagare osv.), som anpassas vid behov. Strukturfonderna bör kunna utnyttjas i synnerhet för att främja grundutbildning. Ett särskilt kompletterande program skulle kunna föreslås för perioden efter 2013.

    2.   Behovet av och potentialen i partnerskap mellan näringslivet och utbildningssektorn

    2.1

    Inom hela det europeiska territoriet betingas utvecklingen och livskvaliteten i stor utsträckning av den kulturella och vetenskapliga nivån, som i sin tur är beroende av utbildningsverksamhetens kvalitet. Det bör understrykas att partnerskapet mellan näringsliv och utbildningsväsen i Europa på senare tid har ställts inför påfrestningar på olika plan:

    Det sociala planet: en stark ökning i efterfrågan på kunskap.

    Det ekonomiska planet: en exponentiell utveckling av antalet ämnesområden som ekonomin har behov av.

    Det kulturella planet: alltmer komplexa behov i arbetet med att främja värdet av den kulturella mångfalden.

    I partnerskapen bör också följande integreras:

    Rätten till undervisning och utbildning för alla, särskilt på högsta möjliga nivå i fråga om allmänbildning, inbegripet utbildning i främmande språk och modern kommunikationsteknik.

    Kamp mot alla typer av utestängning och diskriminering samt respekt för mångfald i alla former.

    Initiativ och kreativitet och alla positiva värden som hör samman med skapande av välstånd och företagaranda.

    Särskild uppmärksamhet på enskilda fall, t.ex. särskilda målgrupper.

    2.2

    Traditionellt sett har Europa förlitat sig på långsiktiga prognoser när det gäller tillgången till kompetens. I en global ekonomi som snabbt förändras finns det emellertid krav på att utbildningsinrättningarna och företagen ska bedriva ett närmare samarbete med hänsyn till industrins och framför allt de små och medelstora företagens omedelbara och kortsiktiga behov.

    2.3

    Det finns sedan länge mycket positiva erfarenheter när det gäller teknisk undervisning på gymnasienivå och högre nivå av partnerskap som möjliggör en symbios med näringslivsmiljön genom en rad avtal – formella eller informella – som knyter samman utbildningsinrättningar och företag. Förutom de goda metoder som kan observeras på flera ställen är ambitionen mycket stark att med respekt för vars och ens ansvarsområde (i synnerhet utbildningsinrättningarnas rätt att självständigt utfärda utbildningsbevis) konstruera långsiktigt hållbara partnerskap för att skapa samverkanseffekter och tillsammans utnyttja alla möjligheter för att gemensamt ta fram svar på de ekonomiska och sociala behoven.

    Företagen och utbildningsinrättningarna har förvisso skilda mål, men kan genom att utveckla informationsutbyte, partnerskap och gemensamma projekt vinna fördelar som ökar deras möjligheter att utföra sina respektive uppgifter framgångsrikt. Under många år, till och med århundraden, har det i ett antal medlemsstater funnits exempel på alternativa utbildningssystem där inlärning sker både i skolan och i företagen (lärlingssystem i Tyskland, Frankrike och Storbritannien osv.). Varvad utbildning har visat sig ge ett stort mervärde i form av permanenta, strukturerade och integrerade partnerskap.

    2.4

    I idealfallet bidrar företaget med kunskaper om marknadens behov, både i nuläget och i framtiden, och ger skolan bättre möjligheter att förbättra inriktningen i utbildningsutbudet. Företaget utgör en källa till praktiska erfarenheter, yrkesmässig kompetens och tekniska hjälpmedel.

    2.5

    På samma sätt finner man inom utbildningen ett tekniskt och vetenskapligt kunnande som skulle kunna utnyttjas praktiskt: Förberedelse för arbetslivet, utveckling av nya produkter samt ett utbildningsutbud för att öka kvalifikationerna.

    3.   Utmaningar för företagen och utbildningsinrättningarna

    3.1

    Trots många positiva erfarenheter har endast ett begränsat antal initiativ till partnerskap mellan utbildningsinrättningar och företag genomförts, oftast begränsade till teknisk utbildning och yrkesutbildning. Mot bakgrund av den ekonomiska krisen är det nödvändigt att ta fram potentialen i partnerskapen eftersom en bättre utbildning i förhållande till arbetsmarknadens behov och ett bättre utnyttjande av kompetens och mänskliga resurser i företagen är centrala förutsättningar för en lyckad återhämtning.

    3.2

    Det bör finnas många former för detta nya europeiska partnerskap. Det bör på ett differentierat sätt involvera de olika berörda aktörerna:

    På det lokala planet: samarbete mellan företag och utbildningsinrättningar samt lokala myndigheter.

    Företagarnas sammanslutningar, arbetsmarknadsparterna, utbildningsstrukturerna och andra aktörer i det civila samhället bör kunna ge impulser till och en ram för dessa lokala partnerskap.

    På europeisk nivå bör kommissionen, de stora europeiska företagarorganisationerna, arbetstagarorganisationerna och andra aktörer i det civila samhället samt naturligtvis de europeiska regeringarna, tillhandahålla ytterligare en dimension genom EU-27.

    3.3

    Utbildningsinrättningarna och företagen – och framför allt deras representativa organisationer – har ett gemensamt ansvar för att tillsammans föreslå utbildningar av olika slag.

    3.4

    Företagen står inför behovet att skaffa sig kompetens på mycket skilda områden och med avseende på olika dimensioner som utgör förutsättningen för eller påverkar deras organisation, funktion och ekonomiska verksamhet: teknisk utveckling, internationalisering, ny teknik. Företagen måste både finna motsvarande kompetens på arbetsmarknaden, och öka kompetensen hos sin personal, sin företagsledning och den framtida företagsledningen med avseende på yrkesmässiga krav. Arbetstagarna står å sin sida inför motsvarande behov av att utveckla sin anställbarhet inom yrket, se till att skaffa utbildningsbevis för de kvalifikationer de redan har, utbildningsbevis som är giltiga både inom företaget och på den allmänna arbetsmarknaden.

    3.5

    Dynamiken i utvecklingen av undervisningen i Europa domineras kraftigt av två fenomen: en ansenlig ökning av antalet studerande och en diversifiering av undervisningen. Den snabba expansionen under de senaste årtiondena när det gäller antalet studerande har medfört en kraftig diversifiering inom studentpopulationen (åldersstruktur, tidigare skolgång, socialt ursprung osv.) som i sin tur skapat ett behov av arbetsmetoder som är anpassade till detta samt ett särskilt omhändertagande.

    3.6

    Trots svårigheterna för närvarande är potentialen i samarbetet mycket stor, och tre aspekter bör förstärkas i hanteringen av problematiken:

    3.6.1

    I dag finns det en uppenbar brist på kvalificerad personal inom sektorer som tjänster med inriktning på personer, byggbranschen, hotell och restaurang osv. Den tekniska och yrkesmässiga undervisningen har ofta fungerat som referens för samarbetet på det lokala planet mellan företag och utbildningsinrättningar. Detta samarbete har minskat i många länder och vissa menar att utvecklingen med fler osäkra arbetstillfällen och ökad utslagning i våra samhällen är direkt kopplad till detta. Företagens och utbildningsinrättningarnas gemensamma ansvar är att uppvärdera karriärmöjligheterna (löner, befordringar osv.) och lyfta fram värdet i olika yrken och hantverk, samtidigt som de säkerställer en utbildning av hög kvalitet som innefattar en stor del ”allmänbildning”.

    3.6.2

    Den ständiga förändringen och hastigheten i denna förändring kräver en fortlöpande uppdatering av resultaten, fortbildning, omskolning och upprätthållande av yrkesmässig kompetens och kvalifikationer. Livslångt lärande är alltså nödvändigt för alla i dag, och erbjuder därmed en utmärkt möjlighet till partnerskap mellan företag och utbildningsinrättningar.

    3.6.3

    Med vissa undantag är utbildningsinrättningar något som de flesta företag inte kommer i kontakt med, i synnerhet inte småföretag. Småföretagen kan emellertid behöva breda utbildningar. Ett lämpligt sätt skulle vara att i större utsträckning engagera arbetsgivarna i utbildningen av de lärare som deltar i utvecklingen av yrkesmässig kompetens. Man behöver också utbilda ombudsmän för att stimulera partnerskapen och se till att de fungerar väl.

    4.   Mot en europeisk ram för förbindelserna mellan skolvärlden och företagen

    Vid en tidpunkt med många nya utmaningar, ekonomisk kris och en kraftigt ökande arbetslöshet krävs det framför allt investeringar i utbildning, men det är även viktigt att snabbt förutse, utvärdera och hantera framtida behov, vilket också Europeiska kommissionen påpekar i sitt meddelande ”Ny kompetens för nya arbetstillfällen” (1). Man måste mobilisera befintliga möjligheter, framför allt strukturfonderna, för att ta itu med problemen under denna period, och ta fram nya åtgärdstyper för perioden 2014–2020.

    4.1   Under 1980-talet inrättades ett gemensamt europeiskt nätverk (Comett-programmet) som varje år klarade att effektivt förvalta tusentals transnationella utbyten mellan näringsliv och universitet, inbegripet intensivutbildning på avancerad nivå. Både kvantiteten och kvaliteten i utbudet av avancerad utbildning förbättrades inom hela EU, och bidrog till ökad europeisk konkurrenskraft samt ökad medvetenhet om och förståelse för fördelarna med samarbete mellan universitet och företag.

    Vissa beståndsdelar i Comett överfördes till programmet Leonardo da Vinci, men den specifika inriktningen och potentialen i de nätverk som upprättades har försvunnit (2).

    4.2   Bolognaprocessen

    4.2.1

    Inrättandet av ett europeiskt område för högre utbildning, som lanserades 1999 under benämningen Bolognaprocessen av utbildningsministrarna och de universitetsansvariga i 29 länder, har utmynnat i en stor reform som officiellt förenar 46 av Europarådets länder.

    4.2.2

    Syftet är att skapa ett europeiskt område för utbildning som i huvudsak ska genomföras genom en harmonisering i Europa av universitetssystemens utbildningscykler: grundnivå, avancerad nivå och forskarutbildning. Harmoniseringen skulle framför allt möjliggöra en jämförelse mellan studierna och därigenom fri rörlighet för studerande och ökad mobilitet. Det finns också riktlinjer om att öka öppenheten, undanröja hinder och förbättra samarbetet mellan universitet och företag.

    4.2.3

    Man kan emellertid konstatera följande:

    Det finns inte några uttalanden om att det skulle vara en prioriterad fråga att stärka förbindelserna mellan företagsvärlden och utbildningssektorn.

    Universiteten, vilkas uppdrag förstås inte i första hand prioriterar kopplingarna med företagen, har i allmänhet varken medel eller kapacitet att ingå i strukturerade förbindelser med företagen i EU-länderna.

    Företagen ser fram emot samarbete, men bidrar alltför ofta inte med det förväntade tekniska och ekonomiska stödet.

    4.3   Köpenhamnprocessen

    4.3.1

    Denna EU-process, som lanserades 2002, har till syfte att yrkesutbildningssystemen ska bli en kvalitetsreferens, och man har i hög grad uppmuntrat åtgärder i linje med Bolognaprocessen, men anpassade till yrkesutbildningen.

    4.3.2

    Programmen Leonardo och Grundtvig, som för det första möjliggör rörlighet för personer som vill skaffa en yrkesutbildning i Europa och underlätta utbyte av goda metoder mellan utbildningsansvariga och som för det andra syftar till att förbättra kvaliteten och förstärka den europeiska dimensionen i vuxenutbildningen och erbjuda EU-medborgarna större möjligheter till bättre livslångt lärande är fortfarande alltför begränsade och har inte uppnått den kritiska massa som krävs för att de ska kunna arbeta vidare mot målsättningarna. Utan att bestrida formerna finns det skäl att i framtiden stärka programmens åtgärdsmöjligheter.

    4.3.3

    Förklaringen från rådets möte i Bordeaux (26 november 2008) ligger i linje med Köpenhamnsprocessen i fråga om att betona ett ökat europeiskt samarbete i utbildnings- och yrkesutbildningsfrågor. Den bekräftar också behovet av att mobilisera lämpliga offentliga och privata finansieringsmöjligheter Detta kan ske genom att man använder instrument som strukturfonderna, Eruf och lån från EIB.

    I kommunikén från Bordeaux konstaterar rådet att matchningen är dålig mellan kompetensen och nödvändigheten av att se till att bättre kunna förutse framtida behov, och rådet förordar att yrkesutbildningen bör utvecklas så mycket som möjligt och att medlemsstaterna, kommissionen och arbetsmarknadsparterna bör delta i arbetet.

    5.   En europeisk process till förmån för partnerskap mellan arbetsgivare och utbildningsinstanser

    5.1

    Enligt den senaste lägesrapporten för programmet ”Utbildning 2010” (3) kan EU, med sin inriktning mot kunskapssamhället, inte bortse från sin eftersläpning i fråga om utbildning eller svårigheterna att tillgodose företagens behov av personer med tillräckligt god grundutbildning och specialistutbildning för att kunna ta itu med de tekniska utmaningarna och dagens globalisering. Rörlighet inom Europa är därför en nödvändighet, liksom utbildning i främmande språk inom ramen för den europeiska strategin för flerspråkighet. Ett övergripande arbetssätt när det gäller förbindelserna mellan företag och utbildningsinstanser bör alltså uppfattas som en nödvändighet både för att kunna lösa problemen, och (framför allt) för att öppna den nationella utbildningspolitiken och frigöra den europeiska integrationspotentialen med avseende på mänskliga resurser.

    5.2

    Skolor och universitet bör få större stöd för sitt arbete med att inte begränsa utbudet till grundutbildning, utan också fungera som tillhandahållare av fortbildning. Med undantag för några medlemsstater kan t.ex. utbildningsinrättningar inte få ekonomiskt stöd inom ramen för strukturfonderna för utvecklingen av mänskliga resurser. Erfarenheterna från de länder där universiteten har rätt till sådant stöd visar att detta initiativ kan innebära ett avsevärt positivt bidrag till utvecklingen av starkare förbindelser med företagen och samtidigt till utvecklingen av den allmänna kvaliteten i utbildningsutbudet.

    5.3

    Den största bristen i de europeiska programmen är deras bristande ambition, som beror på de begränsade budgetarna. I stället för att förorda ytterligare ett EU-program med smal inriktning som skulle beröra en mycket marginell elitgrupp borde man kanske använda ett systeminriktat arbetssätt på grundval av instrument som är både enkla (inte byråkratiska som EU-programmen alltför ofta är) och mer ambitiösa:

    En övergripande politisk ram som ska godkännas, utvärderas och följas upp av arbetsmarknadsparterna, Europaparlamentet, Europeiska rådet och EESK.

    Europeiska verktyg med kunskaper om vilka marknader och sektorer som har stort behov av kvalificerad personal.

    Utbyte av goda metoder, inbegripet teknisk utbildning, livslångt lärande eller forskning.

    ”Europeiska börser” som finansieras av både EU, medlemsstaterna och den privata sektorn och sammanslutningar, för alla befolkningskategorier, särskilt minoriteter och ungdomar med svårigheter: yrkespraktik, projekt för integration på arbetsmarknaden, innovationsprojekt.

    Utarbetande av gemensamma referenskriterier för utbildningsbevis eller yrkestitlar samt nätverk för lokala gränsöverskridande initiativ.

    Inrättande av europeiska nätverk för ombudsmän i syfte att underlätta partnerskap.

    Anpassning till befintliga europeiska fonder och program på området.

    5.4

    Den europeiska integrationen är av mycket stort värde när det gäller att sprida erfarenheter och utvidga möjligheterna att ge våra utbildningsinstanser en ram som är så vid och rik som möjligt, och erbjuda företagen på inre marknaden utvecklingsmöjligheter. ”Pragprocessen”, som inleds genom konferensen om ”Partnerskap mellan utbildningsinstanser och arbetsgivare” som hålls den 6–7 april i Prag på initiativ av det tjeckiska ordförandeskapet, skulle kunna bidra med politisk dynamik och en operativ färdplan för arbetet.

    Bryssel den 24 mars 2009

    Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande

    Mario SEPI


    (1)  ”Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén: Ny kompetens för nya arbetstillfällen – Att förutse och matcha kompetensbehoven på arbetsmarknaden”, KOM(2008) 868/3.

    (2)  EESK:s förberedande yttrande om ”Att främja ungdomars mobilitet i Europa”, föredragande: José Isaías Rodríguez García-Caro (EUT C 224, 30.8.2008).

    (3)  http://ec.europa.eu/education/policies/2010/natreport08/council_sv.pdf: Rapport från: Coreper I till Rådet av den 31.1.2008 – Utkast till rådets och kommissionens gemensamma lägesrapport 2008 om genomförandet av arbetsprogrammet ”Utbildning 2010”, dokument nr 5723/08.


    Top