Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document JOC_2002_075_E_0046_01

    Förslag till rådets förordning om ändring av rådets förordning (EEG) nr 2019/93 om införandet av särskilda bestämmelser för de mindre Egeiska öarna rörande vissa jordbruksprodukter (KOM(2001) 638 slutlig - 2001/0260(CNS))

    EGT C 75E, 26.3.2002, p. 46–50 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52001PC0638

    Förslag till rådets förordning om ändring av rådets förordning (EEG) nr 2019/93 om införandet av särskilda bestämmelser för de mindre Egeiska öarna rörande vissa jordbruksprodukter /* KOM/2001/0638 slutlig - CNS 2001/0260 */

    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr 075 E , 26/03/2002 s. 0046 - 0050


    Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av rådets förordning (EEG) nr 2019/93 om införandet av särskilda bestämmelser för de mindre Egeiska öarna rörande vissa jordbruksprodukter

    (framlagt av kommissionen)

    MOTIVERING

    1. Inledning

    I enlighet med artikel 15.2 i förordning (EEG) nr 2019/93 av den 19 juli 1993 om införandet av särskilda bestämmelser för de mindre Egeiska öarna rörande vissa jordbruksprodukter har kommissionen lagt fram en allmän rapport om den ekonomiska situationen på de Egeiska öarna som visar på effekten av de åtgärder som vidtagits. Rapporten (KOM(2001) 64 slutlig av den 7.2.2001) har förelagts rådet och Europaparlamentet.

    2. förordning (EEG) nr 2019/93

    Förordningen är avsedd att bidra till att lindra regionernas permanenta handikapp, dvs. det faktum att det är fråga om öar, klimatet, utspriddheten, det isolerade läget i förhållande till resten av gemenskapen och andra särskilda svårigheter som att jordbruksföretagen är mycket små, att stordrift inte förekommer och att produktions- och transportkostnaderna är höga. Åtgärderna inom förordningens ram är huvudsakligen av två slag, dels den särskilda försörjningsordningen och dels särskilda åtgärder till förmån för de viktigaste lokala jordbruksprodukterna. Åtgärderna finansieras genom garantisektionen vid EUGFJ (cirka 22,5 miljoner euro per år). Den innehåller även bestämmelser om undantag när det gäller strukturåtgärder som finansieras genom utvecklingssektionen vid EUGFJ som en del av det finansiella anslaget från strukturfonderna för Grekland under perioden 1994-1999.

    3. Genomförandet av förordning (EEG) nr 2019/93

    De grekiska myndigheterna har till kommissionen överlämnat rapporter om genomförandet av förordningen och har även begärt vissa ändringar.

    Inom ramen för SEM 2000 gav kommissionen externa konsulter i uppdrag att utvärdera genomförandet av förordningen. Utvärderingarna har omfattat en granskning av hur de mål som anges i programmet har uppfyllts, samt av möjliga förbättringar som kan införas.

    Kommissionen lade därefter fram en inledande rapport (KOM(96) 387 slutlig), vilken följdes av den allmänna rapporten (KOM(2001) 64 slutlig) i vilken hänsyn togs till innehållet i den första rapporten, de uppgifter som inkommit från de nationella myndigheterna och de erfarenheter som gjorts i samband med genomförandet av förordningen. I den allmänna rapporten ges ett utkast till på vilket sätt de åtgärder som införs genom förordning (EEG) nr 2019/93 kan ändras och förbättras.

    Rapporten har emellertid försenats, vilket har inneburit följande:

    - Det har varit möjligt att mer ingående studera de oberoende externa konsulternas utvärderingsresultat.

    - Det har varit möjligt att istället för en tillämpningsperiod på tre år som anges i artikel 15 i förordning (EEG) nr 2019/93 grunda rapporten på en tillämpningsperiod på fyra år (1994-1997).

    De uppgifter som finns tillgängliga rörande genomförandet av förordning (EEG) nr 2019/93 under åren 1998 och 1999 förefaller bekräfta de tendenser som konstaterades för perioden 1994-1997 och riktlinjerna i kommissionens rapport om ändring av de olika ordningarna.

    Över lag kan sägas att åtgärderna har fått positiva effekter.

    Utvärderingen av den särskilda försörjningsordningen visar att försörjningen av öarna har förbättrats och även att förvaltningen av ordningen med åren har förbättrats, såväl som försörjningsbalanserna när det gäller lokala behov av vissa produkter. Produktpriserna inom ordningen har jämförts med de priser som konstaterats på representativa marknader på det grekiska fastlandet, eftersom det är från hamnar på fastlandet som de varor som levereras till öarna vanligtvis avsänds. Ordningen har emellertid haft varierande framgångar beroende på vilken produkt det gäller. När det gäller mjöl och foder har ordningen varit mycket framgångsrik, vilket särskilt har gagnat slutanvändarna. Stödet till mjöl har gett en allmän prissänkning, även avseende de kvantiteter för vilka stöd inte utgått, eftersom det skapats konkurrens mellan distributörerna inom sektorn.

    Inom frukt- och grönsakssektorn har den särskilda försörjningsordningen utnyttjats i minskande grad fram till och med 1997 som var det sista tillämpningsåret. Det har under den perioden inte kunnat konstateras någon inverkan på priserna. Detta gäller även för sockersektorn där stödet inte fått några effekter eftersom sockerindustrin i Grekland tillämpar en prispolitik som utjämnar skillnaderna mellan konsumentpriserna på olika marknader och i olika regioner. Inget stöd har betalats ut till yoghurtsektorn, eftersom ordningen inte har utnyttjats under den undersökta perioden.

    När det gäller utnyttjandet av de årliga balanserna ligger sektorerna för mjöl och foder högst med genomsnittliga utnyttjandegrader på 90 % respektive 85 %. Utnyttjandegraderna för sektorerna frukt och grönsaker, socker och yoghurt är 23 %, 33 % och 0 %.

    Om man ser till de effekter som den särskilda försörjningsordningen har fått och till utnyttjandegraden när det gäller de årliga försörjningsbalanserna är det möjligt att urskilja två klart åtskilda kategorier, dels en kategori där åtgärderna tillämpats med framgång (mjöl, foder) och en där åtgärderna i praktiken misslyckats (yoghurt, socker, frukt och grönsaker).

    Undersökningen av de åtgärder som vidtagits för att främja lokal produktion visar att åtgärderna bidragit till att sänka produktionskostnaderna och gjort det möjligt att bevara jordbruksverksamhet, ofta blandad drift, i områden där det annars är svårt att bedriva sådan verksamhet på grund av miljöförhållandena (boskapsuppfödning, olivodling, potatisodling). Vissa åtgärder var kopplade till särskilda villkor, med vilka syftet var att åstadkomma en mer lodrät struktur inom sektorn och kvalitetsförbättringar, och aktörerna har väl utnyttjat de stöd som beviljats (bevarande av vinstockar för produktion av kvalitetsviner fso, produktion av honung vilket får positiva effekter för den känsliga floran på öarna). Stöden har väl anpassats till förhållandena på öarna, det har funnits koherens mellan de olika stöden och i förhållande till den särskilda försörjningsordningen och synergieffekter har uppnåtts i förhållande till andra stöd inom den gemensamma jordbrukspolitiken. Övriga åtgärder som stöd till lagring av lokala ostar, mognadslagring av likörviner och initiativprogrammen avseende frukt, grönsaker och blommor har inte varit lika lyckosamma.

    Beträffande undantag som gäller strukturåtgärder har det tack vare de lättnader som infördes genom förordning (EG) nr 2019/93 varit möjligt att påskynda moderniseringen av företagen och beviljandet av stöd till mindre gynnade områden. Den viktigaste lättnaden var det höjda investeringsstödet då detta kom att fungera som katalysator och investeringsrytmen praktiskt taget fördubblades. De planer för materiell förbättring som genomfördes på öarna under perioden 1994-1997 står för 16 % av de planer för materiell förbättring som totalt genomfördes under samma period i samtliga regioner i Grekland. Kompensationsbidrag har i genomsnitt beviljats 15 000 stödmottagare per år och 45 % av planerna för materiell förbättring har genomförts av unga jordbrukare.

    4. Riktlinjer för översynen

    Kommissionen har för avsikt att konsolidera, anpassa och bättre rikta de aktuella instrumenten. Detta skall göras inom ramarna för den befintliga budgeten. Åtgärderna skall således vara budgetneutrala. Kommissionen vill förenkla förvaltningen av ordningarna, göra dem mer kostnadseffektiva och bestämmelserna smidigare.

    Målet med den särskilda försörjningsordningen är att skapa försörjningsvillkor varigenom det är möjligt att kompensera för de merkostnader som uppstår till följd av öarnas geografiska läge. Detta mål kvarstår.

    Enligt föreliggande förslag bör det göras en översyn av vilka produkter som ingår i den särskilda försörjningsordningen och endast produkter som är av grundläggande betydelse som livsmedel (mjöl) och produkter som utgör produktionselement inom jordbruket (foder) bör kvarstå. Produkter av mindre betydelse och för vilka den särskilda försörjningsordningen endast fått mindre effekter (socker, yoghurt) bör inte längre omfattas. Slutligen föreslås att den särskilda försörjningsordningen inte skall förlängas för frukt och grönsaker. När det gäller omklassificering av öarna har kommissionen för avsikt att göra en översyn av de båda grupper som nu gäller och därvid ta hänsyn till det traditionella handelsutbytet mellan öarna för att se till att den särskilda försörjningsordningen får en jämnare effekt på produktpriserna.

    För att förenkla förvaltningen av den särskilda försörjningsordningen föreslås slutligen att ansvaret för översynen av förteckningen över vilka produkter ordningen omfattar skall läggas på kommissionen och att förvaltningen av försörjningsbalanserna skall förenklas.

    De ändringar som behöver göras när det gäller åtgärderna till förmån för den lokala jordbruksproduktionen har fastställts på grundval av en analys av lokala behov.

    De åtgärder som har vidtagits när det gäller boskapsuppfödning har bidragit till stabila besättningar genom att produktionskostnaderna har sjunkit. Det föreslås därför att det systemet bibehålls, samtidigt som det bör anpassas till den nya lagstiftningen rörande den gemensamma organisationen av marknaden för nötkött.

    Stöden till bevarande av vinstockar för produktion av kvalitetsviner fso, till olivodling, produktion av matpotatis och utsädespotatis och till produktion av honung av hög kvalitet har också bidragit till att stabilisera verksamheterna och strukturera sektorerna. Det föreslås därför att de befintliga ordningarna bibehålls och att antalet bikupor anpassas. Stöden är förenliga med respektive gemensam organisation av marknaden och kompletterar dessa.

    De stöd som inte varit effektiva (stöd till lagring av lokala ostar och mognadslagring av likörviner) eller som är svåra att förvalta (frukt och grönsaker och blommor) skall upphävas.

    Undantagen beträffande strukturåtgärder upphävdes genom artikel 55.2 fjärde strecksatsen i förordning (EEG) nr 1257/1999 beträffande landsbygdens utveckling. Emellertid föreskrivs i skäl 53 i förordningen att nya regler kan antas som föreskriver den nödvändiga flexibiliteten samt de anpassningar och undantag som behövs för att uppfylla de aktuella öarnas särskilda behov när landsbygdsutvecklingsåtgärder planeras. Detta är en uppenbar möjlighet till undantag och eftersom investeringskostnaderna i genomsnitt är 50 % högre på de aktuella öarna, både när det gäller materiel och utrustning och när det gäller arbetskraft, föreslås att de stödsatser som föreskrivs i artikel 7 och 28.2 i förordning (EEG) nr 1257/1999 skall höjas genom undantag från ovannämnda bestämmelser.

    5. Slutsats

    Syftet med dessa ändringar är att bättre ta hänsyn till de aktuella öarnas specifika situation och att beakta de erfarenheter som gjorts av genomförandet av förordning (EEG) nr 2019/93. Ändringar måste dock vara helt förenliga med förordningens mål och tillämpningsområden. Ändringarna kommer därför inte att inverka menligt på den inre marknaden eller på tillämpningen av den gemensamma politiken på olika områden. Ändringarna får inga budgetkonsekvenser och budgetneutralitet kan därför säkras.

    På grundval av bestämmelsen om översyn i artikel 15.2 i förordning (EEG) nr 2019/93 föreslås att förordningen ändras.

    2001/0260 (CNS)

    Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av rådets förordning (EEG) nr 2019/93 om införandet av särskilda bestämmelser för de mindre Egeiska öarna rörande vissa jordbruksprodukter

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artiklarna 36 och 37 i detta,

    med beaktande av kommissionens förslag [1],

    [1] EGT C

    med beaktande av Europaparlamentets yttrande [2]

    [2] EGT C

    med beaktande av Ekonomiska och sociala kommitténs yttrande [3], och

    [3] EGT C

    av följande skäl:

    (1) Enligt artikel 15 i rådets förordning (EEG) nr 2019/93 av den 19 juli 1993 [4] skall kommissionen årligen överlämna en rapport till Europaparlamentet och rådet om åtgärdernas genomförande, och vid utgången av det tredje året som planen tillämpas överlämna en allmän rapport till Europaparlamentet och rådet om den ekonomiska situationen på Egeiska öarna som visar effekten av de åtgärder som vidtagits. Rapporterna skall vid behov åtföljas av förslag på anpassningar och ändringar av de åtgärder som föreskrivs i förordningen.

    [4] EGT L 184, 27.7.1993, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 1257/1999 (EGT L 160, 26.6.1999, s. 80).

    (2) Utvärderingen av åtgärderna visar att det krävs lämpliga anpassningar och ändringar som bör göras med hänsyn tagen till de resultat som uppnåtts, de erfarenheter som gjorts och utvecklingen av den situation som åtgärderna bygger på. Förordning (EEG) nr 2019/93 bör därför ändras.

    (3) Särskilt har den särskilda försörjningsordningen visat sig olämplig när det gäller mjölkprodukter (yoghurt) och socker, i synnerhet när det gäller frågan om stödet verkligen gynnar slutanvändaren, medan ordningen för sektorn för frukt och grönsaker löpte ut i slutet av 1997. Dessa produkter bör därför dras tillbaka från den särskilda försörjningsordningen. Det är också lämpligt att göra en ny indelning av ögrupperna med hänsyn till deras avstånd till de hamnar på grekiska fastlandet varifrån leveranserna vanligen görs, och att även ta hänsyn till leveranserna till de öar som är slutmålet för varuleveranser från öar där lastningen sker eller öar som fungerar som mellanstationer.

    (4) De ekonomiska fördelarna med den särskilda försörjningsordningen får inte leda till omfördelningar av handelsflödena med de berörda produkterna. Därför är det lämpligt att förbjuda vidaresändning eller vidareexport av dessa produkter från de berörda öarna. Vid bearbetning gäller detta förbud inte traditionell export eller traditionella sändningar.

    (5) De åtgärder för stöd till lokala produkter som föreskrivs i förordning (EEG) nr 2019/93 för privat lagring av vissa lokalt tillverkade ostar, initiativen för utveckling av fruktproduktion och lagringen av den lokala produktionen av likörvin har visat sig inte vara anpassade till situationen inom dessa sektorer på Egeiska öarna, i synnerhet beroende på den korta lagringstiden för ostar och likörvin som innebär att stödet blir det lägsta tänkbara, och på att förfaranden och strukturer för stöd till frukt, grönsaker och blommor är komplicerade. Därför bör stödet inte förnyas.

    (6) För att fortsätta stödja den traditionella boskapsuppfödningen på dessa öar bör det särskilda stödets stabilitet säkerställas för ett bestämt antal nötkreatur av hankön för vilka också beviljats tillägg till det särskilda stödet, och tillägget till am- och dikobidraget bör utgå även i fortsättningen, samtidigt som det finns skäl att beakta de nya regler för den gemensamma organisationen av marknaden som trätt i kraft sedan 1999.

    (7) När det gäller fortsatt stöd till vinodling för tillverkning av kvalitetsvin fso i traditionella produktionsområden bör den rättsliga hänvisningen till den gemensamma organisationen av marknaden inom denna sektor sedan 1999 uppdateras.

    (8) För att fortsätta bevilja stöd till den traditionella biodlingen och bidra till en kontinuerlig kvalitetshöjning är det lämpligt att uppmuntra verksamheten i biodlarnas erkända organisationer, och antalet stödberättigande bikupor bör ökas.

    (9) Eftersom de åtgärder som krävs för att genomföra denna förordning är förvaltningsåtgärder enligt artikel 2 i rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999 om de förfaranden som skall tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter [5] bör beslut om dessa åtgärder fattas i enlighet med förvaltningsförfarandet i artikel 4 i det beslutet.

    [5] EGT L 184, 17.7.1999, s. 23.

    (10) Bestämmelserna i artikel 13 i förordning (EEG) nr 2019/93, där det föreskrivs strukturella undantagsregler, upphävs genom rådets förordning (EG) nr 1257/1999 av den 17 maj 1999 om stöd från Europeiska utvecklings- och garantifonden för jordbruket (EUGFJ) till utveckling av landsbygden och om ändring och upphävande av vissa förordningar [6] Strukturerna inom jordbruksföretag och vissa bearbetnings- och saluföringsföretag på de Egeiska öarna är i hög grad otillräckliga och utsatta för särskilda svårigheter. För vissa typer av investeringar bör undantag därför kunna beviljas från de bestämmelser som begränsar beviljandet av vissa strukturstöd enligt rådets förordning (EG) nr 1257/1999.

    [6] EGT L 160, 26.6.1999, s. 80.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Förordning (EEG) nr 2019/93 ändras på följande sätt :

    1) Artiklarna 2 och 3 skall ersättas med följande:

    "Artikel 2

    Härmed inrättas en särskild försörjningsordning för de jordbruksprodukter som finns förtecknade i bilagan och som på de mindre öarna är nödvändiga som livsmedel och som insatsvaror inom jordbruksproduktionen.

    Genom en prognosticerad försörjningsbalans skall de årliga försörjningsbehoven bedömas i fråga om de produkter som avses i första stycket.

    Artikel 3

    1. Inom ramen för den särskilda försörjningsordningen beviljas stöd för tillhandahållande, på de mindre öarna, av de produkter som avses i artikel 2.

    Stödbeloppet skall fastställas för en grupp av öar med hänsyn till de extra kostnaderna för saluföring av produkter på dessa öar och skall beräknas med utgångspunkt i avståndet till de hamnar på det grekiska fastlandet varifrån leveranserna vanligen görs, liksom de öar som fungerar som mellanstationer eller lastplatser för produkterna på vägen till de öar som är slutdestination.

    Stödet skall finansieras av kommissionen med 90 % och av den berörda medlemsstaten med 10 %.

    2. Den särskilda försörjningsordningen skall genomföras med särskild hänsyn till

    a) de mindre öarnas särskilda behov och fastställda kvalitetskrav,

    b) det traditionella handelsflödet med hamnarna på det grekiska fastlandet och mellan öarna,

    c) den ekonomiska aspekten av de planerade stöden,

    d) i förekommande fall behovet av att inte förhindra möjligheten att utveckla den lokala produktionen.

    3. Ett villkor för att försörjningsordningen skall tillämpas är att de fördelar som den medför faktiskt kommer konsumenten till godo.

    4. De produkter som omfattas av den särskilda försörjningsordningen får inte återutföras till tredje land eller sändas tillbaka till den övriga delen av gemenskapen.

    5. Om de produkter som avses i punkt 1 bearbetas på de mindre öarna skall förbudet i punkt 4 inte gälla traditionell export eller traditionella sändningar till övriga gemenskapen av de bearbetade produkterna. Vid traditionell export får inget bidrag beviljas."

    2) Följande skall läggas till som artikel 3a:

    "Artikel 3a

    1. Tillämpningsföreskrifter för denna avdelning skall antas enligt förfarandet i artikel 13a, punkt 2. De skall särskilt omfatta

    a) En indelning av de mindre öarna med hänsyn till avståndet till de hamnar på grekiska fastlandet varifrån leveranserna vanligen görs, liksom med hänsyn till avståndet till hamnarna på öar där lastningen sker eller som fungerar som mellanstationer på väg till slutdestinationen.

    b) Fastställandet av stödbeloppen inom den särskilda försörjningsordningen.

    c) De bestämmelser som krävs för att säkerställa en effektiv kontroll utförs, och att fördelarna faktiskt kommer konsumenten till godo.

    d) Vid behov införande av ett system med leveransintyg.

    2. Kommissionen skall i enlighet med det förfarande som föreskrivs i artikel 13a.2 fastställa försörjningsbalanser. Enligt samma förfarande får kommissionen se över dessa balanser samt förteckningen över produkter i bilagan, i enlighet med behoven på de mindre öarna."

    3) Artikel 4 skall utgå.

    4) Artikel 6 skall ersättas med följande:

    "Artikel 6

    1. Beträffande uppfödning inom nötköttssektorn skall följande stöd beviljas:

    2. Ett stöd för gödning av handjur av nötkreatur, som utgör ett tillägg på 48,3 euro per djur till det särskilda bidrag som föreskrivs i artikel 4 i rådets förordning (EG) nr 1254/1999 [7] om den gemensamma organisationen av marknaden för nötkött skall beviljas nötköttsproducenterna.

    [7] EGT L 160, 26.6.1999, s. 21.

    Detta tillägg får beviljas för djur med en lägsta vikt som skall fastställas enligt förfarandet i artikel 13a.2, och för högst 12 000 handjur av nötkreatur varje år upp till det regionala tak som avses i artikel 4.1 och 4.4 i förordning (EG) nr 1254/1999. Inom denna gräns skall den proportionella minskning som avses i artikel 4.4 i den förordningen inte tillämpas.

    3. Ett tillägg till am- och dikobidraget enligt artikel 6 i förordning (EG) nr 1254/1999 skall varje år betalas ut till nötköttsproducenterna. Detta tillägg skall uppgå till 48,3 euro för varje am- och diko som producenten håller den dag ansökan lämnas in.

    4. Tillämpningsföreskrifter för punkterna 1, 2 och 3 skall antas enligt förfarandet i artikel 13a.2. Dessa kan även omfatta en översyn av den gräns som anges i punkt 2."

    5) Artikel 7 skall utgå.

    6) Artikel 8 skall ersättas med följande:

    "Artikel 8

    1. Stöd per hektar, dock för en odlad och skördad areal på högst 3 200 hektar per år, skall beviljas årligen för odling av matpotatis med KN-nummer 0701 90 50 och 0701 90 90, samt för odling av utsädespotatis med KN-nummer 0701 10 00.

    Stödet skall uppgå till högst 603 euro per hektar.

    2. Tillämpningsföreskrifter för denna artikel skall antas enligt förfarandet i artikel 13a.2."

    7) Artikel 9 skall ersättas med följande:

    "Artikel 9

    1. Ett stöd per hektar skall beviljas för fortsatt vinodling inom de traditionella områdena för produktion av kvalitetsviner fso.

    Stöd skall betalas ut för områden

    a) där sådana druvsorter är planterade som ingår i den klassificering som avses i artikel 19 i rådets förordning (EG) nr 1493/1999 [8] och som medlemsstaterna skall göra av vilka druvsorter som är lämpliga för framställning av vart och ett av de kvalitetsviner fso som produceras i respektive medlemsstat, och

    [8] EGT L 179, 14.7.1999, s. 1.

    b) vars avkastning per hektar är lägre än den övre gräns som fastställts av medlemsstaten, uttryckt i kvantiteter druvor, druvmust eller vin i enlighet med bestämmelserna i punkt I ("Avkastning per hektar") i bilaga VI till förordning (EG) nr 1493/1999.

    2. Stödbeloppet skall vara 476 euro per hektar och år. Stödet skall endast beviljas till producentsammanslutningar eller producentorganisationer som genomför åtgärder för att förbättra vinkvaliteten inom ramen för ett program som godkänts av de behöriga myndigheterna. Programmet skall framför allt omfatta en förbättring av förhållandena för vinframställning, lagring och distribution.

    3. Avdelning II kapitel II i förordning (EG) nr 1493/1999 skall inte tillämpas på de mindre öarna.

    4. Tillämpningsföreskrifter för denna artikel skall vid behov antas enligt förfarandet i artikel 13a.2."

    8) Artikel 10 skall utgå.

    9) Artikel 11 skall ersättas med följande:

    "Artikel 11

    1. Ett stöd per hektar skall beviljas för upprätthållande av olivlundar i områden där oliver traditionellt odlas, under förutsättning att olivlundarna sköts och vårdas så att goda produktionsförhållanden föreligger.

    Stödet skall uppgå till 145 euro per hektar och år.

    2. Tillämpningsföreskrifter för denna artikel skall antas enligt förfarandet i artikel 13a.2. Dessa skall i första hand omfatta villkoren för tillämpning av den stödordning som avses i punkt 1, de krav som skall uppfyllas beträffande god skötsel av olivlundarna, samt kontrollbestämmelser."

    10) Artikel 12 skall ersättas med följande:

    "Artikel 12

    1. Stöd skall beviljas för produktion av den kvalitetshonung som är speciell för Egeiska öarna och som innehåller en stor andel timjanhonung.

    Stödet skall betalas ut efter antalet registrerade producerande bikupor till sammanslutningar av biodlare som erkänts av de behöriga myndigheterna och som genomför program med årliga initiativ i syfte att förbättra villkoren för produktion av kvalitetshonung.

    Stödet skall uppgå till 12 euro per bikupa och år.

    2. Det stöd som avses i punkt 1 skall beviljas för högst 75 000 bikupor per år.

    3. Tillämpningsföreskrifter för denna artikel skall antas enligt förfarandet i artikel 13a.2."

    11) Artikel 13 skall ersättas med följande:

    "Artikel 13

    1. Genom undantag från artikel 7 i förordning (EG) nr 1257/1999 får det totala stödet, uttryckt i procent av den stödberättigande investeringen, höjas med högst 15 procentenheter när det gäller investeringar som syftar till diversifiering, omstrukturering eller en inriktning på hållbart jordbruk på jordbruksföretag på de mindre Egeiska öarna.

    2. Genom undantag från artikel 28.2 i förordning (EG) nr 1257/1999 skall det totala stödet, uttryckt i procent av den stödberättigande investeringen, vara högst 65 % för investeringar i små och medelstora företag som bearbetar eller saluför huvudsakligen lokalt producerade jordbruksprodukter inom sektorer som skall fastställas i det programkomplement som avses i artikel 18.3 i rådets förordning (EG) nr 1260/1999 [9].

    [9] EGT L 161, 26.6.1999, s. 1.

    3. De åtgärder som avses i denna artikel skall beskrivas i de operativa program för de mindre öarna enligt artikel 18 i förordning (EG) nr 1260/1999."

    12) Följande artikel skall införas som artikel 13a:

    "Artikel 13a

    1. Kommissionen skall biträdas av Förvaltningskommittén för spannmål, som inrättas genom artikel 22 i rådets förordning (EEG) nr 1766/92 [10] eller av de förvaltningskommittéer som inrättas genom förordningarna för den gemensamma organisationen av marknaderna för de berörda produkterna.

    [10] EGT L 181, 1.7.1992, s. 21.

    För jordbruksprodukter som omfattas av rådets förordning (EEG) nr 827/68 [11] och för produkter för vilka en gemensam organisation av marknaden saknas skall kommissionen biträdas av Förvaltningskommittén för humle, som inrättas genom artikel 20 i rådets förordning (EEG) nr 1696/71 [12].

    [11] EGT L 151, 30.6.1968, s. 16.

    [12] EGT L 175, 4.8.1971, s. 1.

    2. När hänvisning görs till detta stycke skall det förvaltningsförfarande som anges i artikel 4 i beslut 1999/468/EG tillämpas, varvid bestämmelserna i artikel 7 i det beslutet skall följas.

    3. Den period som avses i artikel 4.3 i beslut 1999/468/EG skall vara en månad."

    13) Artikel 14 skall ersättas med följande:

    "Artikel 14

    De åtgärder som föreskrivs i denna förordning, med undantag för artikel 13, skall anses utgöra interventionsåtgärder i syfte att stabilisera jordbruksmarknaderna i enlighet med artikel 2.2 i förordning (EG) nr 1258/1999 [13]."

    [13] EGT L 160, 26.6.1999, s. 103.

    14) Följande artikel skall införas som artikel 14a:

    "Artikel 14a

    Medlemsstaterna skall vidta de åtgärder som krävs för att se till att den här förordningen efterlevs, särskilt i fråga om kontroller och administrativa påföljder, och de skall informera kommissionen om detta.

    Tillämpningsföreskrifter för denna artikel skall antas enligt förfarandet i artikel 13a.2."

    15) Artikel 15 skall ersättas med följande:

    "Artikel 15

    1. Grekland skall lägga fram en årsrapport för kommissionen om genomförandet av de åtgärder som föreskrivs i denna förordning.

    2. Efter varje femårsperiod under vilken åtgärderna i den här förordningen har tillämpats skall kommissionen lägga fram en allmän rapport för Europaparlamentet och rådet med en redovisning av dels effekterna av de åtgärder som vidtagits, dels eventuella justeringar i de fall detta visar sig nödvändigt.

    Den första rapporten skall läggas fram före utgången av år 2005."

    16) Bilagan skall ersättas med bilagan till den här förordningen.

    Artikel 2

    Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den

    På rådets vägnar

    Ordförande

    BILAGA

    "BILAGA

    Förteckning över de produkter som avses i den särskilda försörjningsordningen för de mindre Egeiska öarna i avdelning I

    Varuslag // KN-nr

    Vetemjöl // 1101 och 1102

    Foder //

    - Spannmål //

    - Vete // 1001

    - Råg // 1002

    - Korn // 1003

    - Havre // 1004

    - Majs // 1005

    - Lusern och foderväxter // 1214

    - Rester och avfall från livsmedelsindustrin // 2302 till 2308

    - Beredningar av sådana slag som används som foder // 2309 90"

    >Plats för tabell>

    Top