Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008R1055

Kommissionens förordning (EG) nr 1055/2008 av den 27 oktober 2008 om tillämpning av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 184/2005 när det gäller kvalitetskriterier och kvalitetsrapportering för statistik över betalningsbalansen

EUT L 283, 28.10.2008, p. 3–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (HR)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 07/08/2023

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1055/oj

28.10.2008   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 283/3


KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 1055/2008

av den 27 oktober 2008

om tillämpning av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 184/2005 när det gäller kvalitetskriterier och kvalitetsrapportering för statistik över betalningsbalansen

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 184/2005 av den 12 januari 2005 om gemenskapsstatistik över betalningsbalansen, internationell handel med tjänster och utländska direktinvesteringar (1), särskilt artikel 4.3, och

av följande skäl:

(1)

Genom förordning (EG) nr 184/2005 fastställs en gemensam ram för systematisk framställning av gemenskapsstatistik över betalningsbalansen, internationell handel med tjänster och utländska direktinvesteringar.

(2)

De gemensamma kvalitetsstandarderna samt kvalitetsrapporternas innehåll och periodicitet måste fastställas i enlighet med artikel 4.3 i förordning (EG) nr 184/2005.

(3)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från betalningsbalanskommittén, som inrättats genom förordning (EG) nr 184/2005.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Medlemsstaterna ska varje år överlämna en kvalitetsrapport som utarbetats i enlighet med reglerna i bilagan.

Artikel 2

Medlemsstaterna ska överlämna sina kvalitetsrapporter senast den 30 november varje år.

Artikel 3

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 27 oktober 2008.

På kommissionens vägnar

Joaquín ALMUNIA

Ledamot av kommissionen


(1)  EUT L 35, 8.2.2005, s. 23.


BILAGA

1.   Inledning

Kvalitetsrapporten ska innehålla såväl kvantitativa som kvalitativa kvalitetsindikatorer. Kommissionen (Eurostat) ska tillhandahålla resultaten av de kvantitativa indikatorerna för varje medlemsstat utifrån de inlämnade uppgifterna. Medlemsstaterna ska tolka och kommentera dem mot bakgrund av insamlingsmetoden.

2.   Tidsplan

Senast i slutet av oktober varje år ska kommissionen (Eurostat) ge medlemsstaterna utkast till kvalitetsrapporter som delvis är ifyllda i förväg med de flesta kvantitativa indikatorerna och andra uppgifter som kommissionen (Eurostat) har tillgång till.

Senast den 30 november varje år ska medlemsstaterna överlämna de fullständiga kvalitetsrapporterna till kommissionen (Eurostat).

3.   Kvalitetskriterier

Följande kvalitetskriterier har fastställts vara relevanta: uppgifternas aktualitet och täckning, metodernas tillförlitlighet, stabilitet, rimlighet, överensstämmelse och noggrannhet. Även om aspekten ”noggrannhet” är begreppsmässigt relevant kommer den att behandlas som en sidoaspekt, eftersom den rör kvaliteten på indatasidan.

3.1   Aktualitet och täckning för de uppgifter som överförs till kommissionen (Eurostat)

Med denna aspekt avses om tidsfristerna för överföring av uppgifterna hålls och om det finns uppgifter för respektive referensperiod, uppdelade geografiskt, efter post och efter näringsgren.

3.2   Metodernas tillförlitlighet

Med metodernas tillförlitlighet avses efterlevnaden av internationellt godtagna standarder, riktlinjer och goda rutiner.

Denna aspekt kommer att omfatta ett begränsat antal metodfrågor som varierar från år till år, och den kommer att koncentreras på efterlevnaden av internationellt överenskomna standarder. Medlemsstaterna ska även redogöra för större metodförändringar som gjorts under referensperioden och hur dessa påverkar uppgifternas kvalitet.

3.3   Stabilitet

Med stabilitet avses hur nära det ursprungliga skattade värdet ligger det slutliga värdet.

Detta består i att man undersöker revideringarnas omfattning och riktning samt överensstämmelsen mellan tendenserna enligt de första och slutliga skattningarna.

3.4   Rimlighet

Med rimlighet avses att det inte förekommer förändringar som inte förklaras.

Medlemsstaterna ska utvärdera sina interna kontrollförfaranden (starka och svaga sidor) och lägga fram ytterligare planer för förbättring.

3.5   Överensstämmelse

Med överensstämmelse avses samanvändbarheten såväl inom den levererade uppsättningen uppgifter (intern överensstämmelse) som med andra relevanta, liknande uppsättningar uppgifter (extern överensstämmelse).

3.6   Noggrannhet

Med noggrannhet avses hur nära (den slutliga) skattningen ligger det verkliga populationsvärdet.

Här ska man utföra en beskrivande analys av de största utmaningarna när det gälla att förbättra uppgifternas täckning, på grundval av en uppsättning parametrar. Detta kriterium kommer att behandlas som en extra kvalitetsaspekt och inte beaktas vid den övergripande kvalitetsbedömningen.


Top